Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

NÁPAD NA RYCHLÍ A JEDNODUCHÝ OBĚD


NÁPAD NA RYCHLÍ A JEDNODUCHÝ OBĚD a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Chcete jíst levně, chutně a bez zbytečného stresu? Připravili jsme jednoduché týdenní menu s dostupnými surovinami, rychlými recepty a nákupním seznamem, který minimalizuje plýtvání jídlem.


Levné týdenní menu (pondělí–neděle)

Pondělí

Oběd: Rýže s dušenou zeleninou a vajíčkem
Večeře: Těstovinový salát s tuňákem

Úterý

Oběd: Bramboračka (velký hrnec na dva dny)
Večeře: Fazolový guláš

Středa

Oběd: Zbytek bramboračky
Večeře: Kuřecí stehno s rýží a zelím

Čtvrtek

Oběd: Zapečené těstoviny se sýrem a zeleninou
Večeře: Chléb s pomazánkou z tvarohu

Pátek

Oběd: Rizoto s kuřecím masem a hráškem
Večeře: Zeleninová omeleta

Sobota

Oběd: Smetanové těstoviny s cibulkou a špenátem
Večeře: Polévka z červené čočky

Neděle

Oběd: Pečené kuře s brambory
Večeře: Sendviče s vejcem a zeleninou

Zdroj: článek Jak připravit levné týdenní menu (recepty + nákupní seznam)

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ - se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobry den,
Ke konci brezna sem dostala k narozeninam orchideje,bohuzel ted jim zacali hnednout listy,nevim co s tim.V kvetinarstvi mi poradili ze je mam ostrigat ale bevim zda je to dobry napad.
Predem moc dekuji za radu
Mirka

Pěstování orchidejí -
🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Tohle udělá prudké slunce. Jestli jste měla vaší orchidej za oknem, tak v minulých slunečných dnech vám ji slunce takhle spálilo. Ostříhat nebo ne je jedno, listy by stejně uschly. Bohužel se musíte smířit s tím, že míň listů znamená míň květů. Budete muset počkat než vyrostou nové listy a potom můžete očekávat nové květy. A nebo to odpískejte, kupte za 150 Kč novou rostlinu a tešte se z nových čerstvých květů na polostinném ale světlém místě.

Zdroj: příběh Pěstování a nemoci orchidejí

Recept na hrnkové banánové muffiny

Tyto rychlé a snadné banánové muffiny se upečou za 30 minut, takže pokud potřebujete být v kuchyni rychlí, tento recept je vaší záchranou.

Ingredience

  • 1 a 1/2 hrnku (188 g) hladké mouky (lžící prosypané a zarovnané);
  • 1 lžička prášku do pečiva;
  • 1 lžička jedlé sody;
  • 1/2 lžičky soli;
  • 1 lžička mleté skořice;
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku;
  • 1 a 1/2 hrnku (345 g) rozmačkaných banánů (asi 4 střední nebo 3 velké zralé banány);
  • 6 lžic (85 g) másla, rozpuštěného (nebo rozpuštěného kokosového oleje);
  • 2/3 hrnku (135 g) baleného světlého nebo tmavě hnědého cukru;
  • 1 velké vejce, pokojové teploty;
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu;
  • 2 lžíce (30 ml) mléka;
  • volitelně 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů, pekanových ořechů nebo čokoládových lupínků.

Postup

Předehřejte troubu na 220 °C. Formu na 12 muffinů postříkejte sprejem na přilnavost nebo použijte papírové košíčky na muffiny.

Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. Dejte stranou. Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu rozmačkejte banány. Na střední rychlosti prošlehejte nebo zašlehejte rozpuštěné máslo, hnědý cukr, vejce, vanilkový extrakt a mléko. Suché ingredience přidejte do mokrých a poté důkladně promíchejte, dokud se vše nespojí. Pokud přidáváte ořechy nebo čokoládové lupínky, vmíchejte je hned teď. Těsto bude husté.

Lžící rozdělte těsto do košíčků a naplňte je až po okraj. Pečte 5 minut při 220 °C, poté bez otevírání trouby a s muffiny v troubě, snižte teplotu trouby na 175 °C. Pečte dalších 16–18 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Celková doba pečení těchto muffinů v troubě je přibližně 21–23 minut. (Mini muffinky pečte celkem 12–14 minut při teplotě 175 °C.) Nechte muffiny 5 minut vychladnout ve formách a poté je přendejte na mřížku, aby dále chladly.

Muffiny vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě několik dní nebo v chladničce až 1 týden. Pro delší skladování muffiny zmrazte, pak vydrží až 3 měsíce. Nechte rozmrazit přes noc v chladničce a poté nechte přijít na pokojovou teplotu nebo je v případě potřeby ohřejte v mikrovlnné troubě.

Proč zpočátku tak vysoká teplota? Horký proud vzduchu rychle prohřeje povrch muffinů, zatímco vnitřek muffinu se pak může po zbytek času péct. To pomůže muffinům pěkně vykynout a vyrůst.

Celozrnná mouka? Ano, klidně můžete nahradit běžnou hladkou mouku za celozrnnou nebo použít směs obou, ale stá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Hrnkové recepty na sladkosti

Příběh

Ve svém příspěvku BOBKOVY LIST A PUKLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena kremenova.

Dobry den. Mam asi pětiletý bobkový list, a letos mi ho napadly puklice.Stírám je vatou namočenou ve slívovici.Moc to nepomáhá.Nechci na to použít nějaké chemikálie. Ráda ho používám při vaření.Poradte mi prosím někdo,co s tím.Moc děkuji za případnou radu. Zdravím.Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Reaguji na problém s puklicemi.Měla jsem poměrně vzrostlý bobkový lis a přes zimu se objevily puklice poměrně ve velkém množství.Byla jsem zoufalá,co dělat.
Vyřešila jsem problém velmi radikálně.Rostlinu jsem vyndala z květináče,byl to keřík,ne stromek.Sestřihla jsem ho úplně dole,takže nezůstal jedinný list.Vysypala jsem všechnu hlínu,kvetináč jsem vydrhla,vypláchla v roztoku hypermanganu,taktéž jsem v něm vymáchala kořeny,byly úplě bez hlíny.Dala nový substrát,zasadila a čekala.Budˇ a nebo,stejně bych rostlinu vyhodila.Po čase se začaly objevovat první lístky a dneska je keřík vysoký cca 1/2 metru a zdravý.Možná má někdo lepší nápad,ale mě se tento postup osvědčil.Přeji pěkný den

Zdroj: příběh Bobkovy list a puklice

Recepty na rychlý oběd

Pečené brambory

Ingredience: 1 kg brambor, 1 lžíce oleje (na vymazání plechu), 150 g slaniny, 150 g plátkového sýra (moravský bochník, gouda a podobně), 200 ml zakysané smetany, hrst nasekané pažitky, sůl.

Postup: Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory ve slupce dobře omyjeme, vydrhneme kartáčkem a podélně rozkrájíme na poloviny. Plech potřeme olejem a rozložíme na něj brambory řeznou plochou nahoru. Pečeme v předehřáté troubě asi 40−45 minut (podle velikosti brambor). Chvíli před dopečením položíme na každou bramboru plátek slaniny a pečeme, dokud není slanina křupavá. Nakonec na slaninu položíme kousek sýra a počkáme, až se sýr rozteče. Zakysanou smetanu rozmícháme a dochutíme solí a nasekanou pažitkou. Pečené brambory podáváme jako hlavní chod se zakysanou smetanou nebo jako přílohu. Brambory lze před pečením posypat kmínem nebo obložit lístky bylinek (například šalvěje). Do zakysané smetany můžeme přidat brynzu nebo sýr Lučina, popřípadě ji dochutit prolisovaným česnekem.

Špagety s kuřecím masem

Ingredience: 1/2 balení špaget, 2 kuřecí stehna, 100 g másla (každý si množství upraví podle chuti), sůl, voda na vaření.

Postup: Nejdříve v osolené vodě uvaříme kuřecí stehna. Vody dáme tolik, aby byla stehna úplně ponořená. Vaříme je, dokud se masíčko neodděluje od kosti. K masu a vývaru přidáme špagety. Je-li potřeba, přilijeme i trochu vody a vaříme, dokud špagety nezměknou. Množství vody a vývaru je těžké určit, to musí mít člověk v oku, avšak jedno si pamatujte: voda i vývar by se měly úplně vypařit, jakmile špagety změknou. Pokud se vám to napoprvé nepovede, nic si z toho nedělejte a vodu prostě slijte. Nakonec do špaget zamíchejte máslo a případně podle chuti dosolte. Takto si velmi snadno uvaříte rychlý oběd, který je rovněž velmi chutný. Špagety získají chuť kuřecího masa z vývaru. Navíc nejsou suché (i když se to na první pohled může zdát), jelikož jsou omaštěné máslem.

Žampióny se šunkou

Ingredience: 3 hrníčky žampiónů, 3 lžíce másla, šunka pokrájená na kostičky (podle chuti, já používám polskou śinku), 1 šálek smetany, citrónová šťáva i kůra, petrželka.

Postup: Malé žampióny dusíme na másle celé, větší podélně rozpůlíme. K měkkým žampiónům přidáme šunku a zalijeme je smetanou. Ochutíme je šťávou i špetkou kůry z citrónu a petrželkou a za stálého míchání ještě chvíli povaříme. Polská śinka se používá proto, že neobsahuje vodu jako česká šunka (vodu si můžete napustit z vodovodu, ne ji skoro za 180 Kč/kg kupovat). Navíc má polská śinka zřetelné mramorování a též bledší barvu, což znamená, že není dobarvována žádnými „éčky‟.

Jestliže chcete opravdu velmi rychlý oběd bez přičinění, můžete si v obchodě koupit již uvařené jídlo nebo instantní pokrm. Je jen na vás, jakou variantu zvolíte. V neposlední řadě pak můžete využít restauraci s hotovými jídly anebo rychlé občerstvení.

Zdroj: článek Co k obědu

Příběh

Ve svém příspěvku PSÍ VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Sádlo.

Soráč, že Vás opravuju.
Píšete: "rostliny, které chránily zdi panství před povětrnostními podmínkami, byly označovány jako psí. Patří mezi ně například psí víno, psí víno tříprsté, šípková růže"
Ale ne, to je tedy nápad. Psí zde přeci znamená nepravý, planý, bez užitku, zparchantělý (co byste si počala s kytkama apo. do 30 cm - violkou psí, krtičníkem psím, hávnatkou psí?). Vždy je tam ve dvojici něco léčivého, okrasného apod.
Jedovatost - ok, internet tím straší, ale praxe je jiná - je to nedobré, nikdo to nejí, ani různě postižené děti to nenapadne, natož třeba psy. Probatum est.
Nenápadné květy - jo, a hlavně je to intenzivně medonosné v pozdním létě, kdy nic moc nemeduje.
Já vím, popularizovat je těžké.
S.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Psí víno

Příprava na přesazení

Než začnete vykopávat svůj keř magnólie, je nezbytné věnovat čas pečlivému plánování.

Zkontrolujte keř

Zkontrolujte velikost keře. Mladé magnólie, zvláště ty menší než 3 metry, se přemísťují snadněji než starší a větší.

Projděte se kolem stromu a prozkoumejte kořeny magnólie, které jsou viditelné, a uvědomte si, že čím rozsáhlejší je kořenový systém, tím náročnější je proces přesazení.

Vyberte nové umístění

Když zvažujete, kam magnólii přesadit, ujistěte se, že místo je vhodné pro její růst.

Mělo by nabízet dostatek prostoru od kmene pro šíření kořenů. Nové místo by také mělo mít dobře propustnou půdu a mělo by mít dostatek slunečního světla.

Připravte si výsadbovou jámu

Když se rozhodnete přesadit magnólii, je pro přežití stromu zásadní zajistit, aby bylo nové místo předem dobře připraveno.

Magnólie mají citlivý kořenový systém a proto vytvoření ideálního prostředí pro tyto kořeny dá vašemu keři nejlepší šanci na přežití.

Zde je několik podrobných kroků a tipů, jak připravit výsadbovou jámu:

  1. Vyhodnoťte půdu
    Začněte posouzením půdy na novém místě. Magnolie preferují mírně kyselou, vlhkou a dobře propustnou půdu. Pokud je zahradní půda příliš jílovitá nebo písčitá, možná ji budete muset upravit. Začlenění organické hmoty může pomoci zlepšit její texturu a obsah živin. Jednoduchý test pH vám může říci, zda potřebujete upravit kyselost nebo zásaditost půdy.
  2. Vykopejte díru
    Až budete připraveni jámu vykopat, použijte zahradní lopatu nebo ostrý rýč. Rozhodující je velikost jámy. Měl by být alespoň dvakrát širší než je kořenový bal magnólie, aby měly kořeny dostatek prostoru pro šíření a růst. Pokud jde o hloubku, jáma by měla být jen o něco hlubší, než je výška kořenového balu. To zajišťuje, že magnólie bude sedět na správné úrovni a nezapadne příliš hluboko nebo nesedí příliš vysoko.
  3. Změřte kořenový bal rostliny
    Před kopáním jámy je dobré změřit kořenový bal magnólie. Díky tomu budete mít jasnou představu o tom, jak velká musí být výsadbová jáma. Svinovací metr vám může pomoci přesně změřit průměr a výšku.
  4. Zalévání díry
    Před umístěním magnólie do nové díry ji naplňte vodou. Tento krok je klíčový, protože zajišťuje, že půda kolem kořenů je vlhká, což pomáhá kořenům usadit se rychleji. Ujistěte se, že ji opravdu dobře prolejete, aby voda mohla prosakovat hluboko do země.
  5. Připravte si potřebné nástroje a materiály
    Vybavte se správnými nástroji. Budete potřebovat ostrý rýč nebo lopatu na kopání, pytlovinu na zabalení kořenového balu, motouz na zajištění pytloviny a kolečko na přepravu magnólie. Mít po svém boku pomocníka je také dobrý nápad.

Zdroj: článek Přesazení magnólie

Poradna

V naší poradně s názvem DÍRKY V LISTECH BOBKOVIŠNĚ 14 DNŮ PO ZASAZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Dobrý den, 14 dnů po zasazení se objevily dírky v listech bobkovišně a některé listy žloutnou.
Bude potřeba nějaký postřik?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jsem si docela jistý, že je to buď bakteriální nebo houbová skvrnitost listů. Navrhuji nechat to, protože rostliny mohou tento problém překonat samy. Primární příčinou jsou příznivé povětrnostní podmínky pro skvrnitost listů. Pokud je to moc špatné a rostliny mají napadeno více než 30 % listů, pak by mohl být dobrý nápad použít fungicid, například LOVELA MERPAN 80 WP.

Zdroj: příběh Dírky v listech bobkovišně 14 dnů po zasazení

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Jiří Dvořák

 Mgr. Světluše Vinšová


nápad na oběd
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
napadá sviluškataké člověka
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.