Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

NEJLEPŠÍ KONDENZAČNÍ PLYNOVÉ KOTLE

OBSAH

Kondenzační kotle Hermann

Hermann tepelná technika je česká značka pro plynové kotle. Zde naleznete jejich nabídku.

Zdroj: Plynový kondenzační kotel

Diskuze

V diskuzi PORADNA MALOVÁNÍ V BYTĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Špinková.

dobrý den všem ;o)
mám doma plynové topení WAF - okolo topidla se dělají tmavé mastné čmouhy. Neví někdo, jak ošetřit zeď za topidlem? Natřela jsem plochu omyvatelným balakrylem - ale to není to správné řešení ;o). Teď mám čerstvě vymalováno a chtěla bych zabránit očouzené zdi.
Neporadí někdo?
díky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Poradna malování v bytě

Zkušenosti

U klasických plynových kotlů dochází během spalování ke vzniku vodních par, které bez užitku odcházejí do atmosféry, kondenzační plynové kotle tyto páry kondenzují. Díky tomu se takto odebrané teplo zpětně využívá k ohřevu vody v topném systému. S kondenzačním plynovým kotlem lze dosáhnout účinnosti až 109 % a výrazně tak ušetřit na nákladech za vytápění. Při instalaci kondenzačního kotle je vždy důležité zajistit optimální nízkoteplotní spád, aby se voda vracela do kotle co nejstudenější. Kondenzační plynové kotle jsou navíc vhodné nejen pro vytápění, ale také pro ohřev užitkové vody. Kondenzační plynový kotel se velice snadno ovládá pomocí digitálního fulltextového displeje.

Kondenzační kotle mají vysoce výkonné výměníky tepla, které spaliny před únikem do komína vychladí natolik, že vodní pára, která je v nich obsažena, cíleně kondenzuje a dodatečně přenáší do topného systému uvolněné teplo z kondenzace. S touto technologií dosahuje plynový kondenzační kotel normovaného stupně využití až 98 % (vztaženo na Hs). Vytápění plynem pomocí kondenzačního kotle tak pracuje velmi úsporně z hlediska energie, což šetří jak vaši peněženku, tak životní prostředí.

Výhřevnost (Hs) – výhřevnost definuje množství tepla uvolněného při úplném spalování včetně vypařovacího tepla, které je obsaženo ve vodní páře topných plynů.

Zdroj: Plynový kondenzační kotel

Diskuze

V diskuzi KRBOVÁ KAMNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markus.

Docela dlouhý, ale zajímavý článek, rád jsem si ho přečetl. V dnešní době se hodně domácností vrací k topení dřevem, protože úspora při jeho spalování je značná. Já si dřevo těžím sám už dlouhá léta. Nejdříve jsem ho přikládal do kotle na TP a nyní do krbových kamen. Jsou s výměníkem a s přehledem ohřejí 8 radiátorů a 2 otopné žebříky Koralux. Chce to jen mít motorovou pilu, vozík za auto, prostor na skladování a chuť do práce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krbová kamna

Druhy kondenzačních plynových kotlů

Kondenzační plynové kotle se vyrábějí ve dvou základních provedeních, určujících umístění kotle ve vytápěném objektu:

  • závěsné plynové kotle – konstrukce je určena k zavěšení na zeď; nejčastěji se instalují do koupelny, předsíně nebo kuchyně bytu;
  • stacionární plynové kotle – robustní konstrukce je určena k postavení na vyhrazené místo na podlaze; jsou nejčastěji umísťované ve sklepních prostorách nebo do samostatné kotelny.
Nevýhody kondenzačních kotlů:
  • vysoké náklady na zavedení přípojky veřejného plynovodu;
  • závislost na existenci přípojky veřejného plynovodu;
  • vyšší provozní náklady na topení ve srovnání s tuhými palivy;
  • nutnost zajistit odvod kondenzátu.

Počáteční investice do kondenzačního plynového kotle se však určitě vyplatí, viz níže uvedené výhody.

Výhody kondenzačních kotlů:

  • vyšší účinnost a dokonalejší regulace – úspory minimálně 20 % nákladů na vytápění, při podlahovém vytápění až 30 %;
  • rychlá návratnost investice – můžete očekávat již po 4 až 5 letech provozu, je-li kondenzační plynový kotel správně dimenzován a dům je dostatečně zateplen;
  • správné použití = vyšší úspory – kondenzační kotle pracují s nižší teplotou vody v radiátorech; platí, že pokud budete kondenzační kotel provozovat do 60 °C, bude fungovat kondenzace a vy ušetříte; nejvyšší účinnost dosahují při teplotním spádu 55/35 °C, doporučuje se proto nízkoteplotní provoz;
  • ekologický provoz – hodnoty emisí jsou mnohem nižší, než je normou udávaný limit;
  • bezpečnost – při provozu využívá kotel kontrolu plamene ionizací; do plamene je vložena ionizační elektroda a díky ní elektronika stále ví, že je plyn zapálen. Pokud nastane problém s plamenem, okamžitě je přerušen provoz kotle. Jediným nebezpečím při používání plynového kondenzačního kotle je tedy lidský faktor a chybná obsluha kotle.

Zdroj: Plynový kondenzační kotel

Poradna

V naší poradně s názvem OCHRANNÁ PÁSMA INŽENÝRSKÝCH SÍTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štencek Václav.

Můžete mi prosím poradit.

Přes souseda vedou inženýrské sítě a to konkretně plynová přípojka a částečně i vodovodní přípojka. Soused postavil oplocení a v malé části dokonce přímo nad vodovodní přípojkou a vysázel tam tuje, kte.ré vysadil přímo na plynové přípojce. Pokud se nemýlím tak ochranné pásmo by mělo být 1 m. Tyto obě přípojky vedou pararélně 0,8 m od sebe. Může si to soused dovolit, když ochranné pásmo by mělo být 1 m. Co mohu proto udělat, aby odstranil tuje. Také mě udivuje, že stavební úřad mu povolil v roce 2012 postavit oplocení. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Nejlepší řešení bude spřátelit se sousedem. Jako přítel vás pak může vyslechnout, až mu budete líčit proč vám vadí jeho túje. Pak můžete očekávat úspěch. Když to budete tlačit přes úřady, psát různá oznámení, tak se dočkáte jen naschválů a váš život se změní v peklo.

Zdroj: diskuze Ochranná pásma inženýrských sítí

Výměna plynového kotle za kondenzační

Při výměně kotle je potřeba počítat s nutností instalace odvodu kondenzátu. Toho při provozu vzniká velké množství a v praxi je tedy nutné kotel připojit k odpadu. To může být problém například ve sklepech nebo kotelnách, kde není instalován vodovodní rozvod. V těchto případech je řešením přečerpávací stanice kondenzátu, která je běžně dostupná jako příslušenství ke kondenzačním kotlům. Skládá se ze zásobníku a malého čerpadla, které kondenzát přečerpá do kanalizace nacházející se nad úrovní výstupu z kotle. Druhou často nečekanou investicí je nutnost vyvložkování komínové cesty. Spaliny z kondenzačního kotle mají nízkou teplotu a působí jako slabá kyselina, proto se používají trubky na bázi polypropylenu. Jejich výhodou je snadná instalace i nízká cena, která se pohybuje kolem 300–400 korun za běžný metr.

Rekonstrukce topného systému se provádí většinou po deseti a více letech. Je tedy třeba zvážit, nakolik se od instalace původního kotle změnily parametry domu a jeho tepelná náročnost. Kondenzační kotel dosahuje nejvyšší účinnosti při nižší teplotě topné vody. Je tedy vhodné provést kompletní revizi topného systému včetně radiátorů, které jsou většinou dimenzovány na vyšší teplotu topné vody. Často se objevuje obava, že při výměně kotle za kondenzační bude třeba také vyměnit radiátory. Je sice pravda, že u starších domů byla jejich plocha dimenzována na vyšší teplotu topné vody, zároveň však, pokud došlo k výměně oken nebo zateplení, se naopak výrazně snížila energetická náročnost budovy.

Pro byty je jedním ze zásadních požadavků na zdroj vytápění jeho velikost, protože pokud k bytu nenáleží technická místnost, instaluje se kotel do koupelny, chodby, nebo dokonce kuchyně. Na trhu je dostatek kondenzačních kotlů, jejichž rozměry nejsou větší než rozměry klasické „karmy“. Stejně tak se dají zavěsit na zeď a ohřívat teplou vodu pomocí průtokového ohřevu. Například závěsný kondenzační kotel THERM 14 KDZ5.A lze zavěsit na zeď i s integrovaným zásobníkem teplé vody o objemu 55 litrů, který je ukryt pod opláštěním kotle.

Moderní kotle vynikají i tichým provozem a konkrétní umístění kotle v bytě většinou určuje možnost napojení na odtah spalin a přívod vzduchu. Při umístění přímo v interiéru bytu je možné pro obojí využít komínovou šachtu a použít dvojité polypropylenové trubky k odvodu spalin i přívodu spalovacího vzduchu. Spalinové cesty kondenzačního kotle je možné instalovat jak s prostupem střechou, tak i obvodovou zdí v závislosti na výhodnějším řešení v konkrétním místě instalace. I zde je třeba myslet na odvod kondenzátu. V případě, že je kotel instalován jako komínový, tedy že saje spalovací vzduch z prostoru místnosti, je nutné se vyvarovat instalaci dalšího spotřebiče, který odsává vzduch z tohoto prostoru a mění tak tahové podmínky. Zvláště při instalaci kotle v kuchyni se nedoporučuje nasávání spalinového vzduchu z místnosti z důvodu blízkosti digestoře, která může negativně ovlivňovat komínový tah, a také z důvodu vyšší koncentrace vzdušných nečistot způsobených vařením, které zanáší hořáky kotle.

Zdroj: Plynový kondenzační kotel

Diskuze

V diskuzi ČLÁNEK JE BEZVADNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bukovský Zdeněk.

Včelařím přes padesát let,
ale mrzí mě,že někteří včelaři přirovnávají včely ke zvěři, která chcípá, žere a lenoší.
Přítel Kavan Petr se takto vyjadřuje ve svých webových stránkách o včelách.
A když jsem mu napsal,že s ním nesouhlasím tak na mě zpustil vlnu nadávek a zloby.
Jsem rád,že jako jednatel spolku, který má 85 členů, jsem se zatím nesetkal s podobným
chováním tzv.včelaře.
Další fenomén dnešní doby je hromadné kácení stromů, keřů i centrech obcí, jako těžba
dřeva do kotlů na biomasu. Domnívám se, že kotle na dřevo propagoval p.Bursík, jako
ekologické topení. Děsí mě dředstava, že naši vnuci si budou promítat filmy jak vypadaly u nás
lesy.

Děkuji Vám za nádherný a poučný článek o včelách.

S pozdravem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Článek je bezvadný

Nejlepší značka plynových kotlů

Na našem trhu je v nabídce celá řada kondenzačních kotlů. Zde můžete vidět spektrum kondenzačních kotlů.

Zdroj: Plynový kondenzační kotel

Poradna

V naší poradně s názvem ŠVESTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Víchová Jarmila.

Stromek švestky zarostl novými až 2m dlouhými větvemi v místě odkud vyrůstají mají větve sílu více jak 2cm.Celý stromek velice těmi novými větvemi zhoustl.Kdy mohu nový obrost vyřezat? Děkuji za odpověď Víchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Švestky se nesmí stříhat v zimě, protože hrozí nákaza hobovou chorobou pevník nachový. Nejlepší doba řezu pro mladé stromky je jaro. Vzrostlé stromy je pak nejlepší prořezávat v polovině léta.

Zdroj: diskuze ŠVESTKA

Jak správně topit kondenzačním kotlem

Aby se využil potenciál kotle na maximum, musí se docílit co nejnižší hodnoty teploty vratné vody. Její teplota při tom nesmí překročit cca 45 °C (platí pro zemní plyn). Jakmile se teplota vratné vody zvýší nad tuto hodnotu, chová se kondenzační kotel stejně jako nízkoteplotní turbokotel. V podstatě u dobře navržených kotlů v dobře seřízené soustavě pracuje kotel v kondenzačním režimu 80 až 100 % času pro vytápění. A to je již velmi dobrý výsledek. Proto je velmi důležité nechat realizaci těchto kotlů na odbornících.

Jak lze docílit takto nízké teploty zpětné vody:

  1. Dobře provedeným výpočtem, přičemž projektant musí vzít v úvahu skutečnou tepelně technickou charakteristiku budovy – neobejde se bez přepočtu skutečných tepelných ztrát.
  2. Dosažením dostatečného vychlazení topné vody v radiátorech, tedy kvalitním předáním tepla do místností – je jasné, že pokud nebude seřízena hydraulika vytápění a voda bude v trubkách proudit zbytečně rychle a ve větším množství, než je nutné, nedojde k dostatečnému ochlazení vratné vody a nedojde k maximálnímu využití potenciálu kondenzačního kotle.
  3. Správným dimenzováním radiátorů – obecně platí, že se jedná o nízkoteplotní systém vytápění. Radiátory v nízkoteplotních soustavách musí mít při zachování jmenovitého výkonu větší teplosměnnou plochu (jsou rozměrově větší) než radiátory ve vysokoteplotní soustavě. Každý panelový dům má po zateplení cca o 30 až 50 % menší tepelné ztráty, v té chvíli jsou tedy radiátory o 30 až 50 % předimenzované, což je dobře pro použití kondenzačního kotle.
  4. Dobře nastavenou regulací – hlavním úkolem regulace je udržení teploty topné vody na co nejmenší hodnotě, při níž ještě voda dostatečně vytopí dům. Pokud bude teplota topné vody zbytečně vysoká, nedojde k jejímu dostatečnému ochlazení v radiátorech a voda se do kotle vrací moc teplá. Tím se zhoršují podmínky nutné pro kondenzaci, případně zcela mizí a ke kondenzaci nedochází. Pro použití kondenzačního kotle je zcela nezbytná dobře nastavená ekvitermní regulace. Drtivá většina moderních kondenzačních kotlů již má v sobě z výroby tuto regulaci zabudovanou – dokupují se pouze rozšiřující moduly, které umožní například nastavení „nočních útlumových křivek“ a časových programů.

Zdroj: Plynový kondenzační kotel

Poradna

V naší poradně s názvem UBROUSKY NA POHLCOVÁNÍ BAREV ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Ahoj, máte někdo prosím zkušenosti s ubrousky na pohlcování barev do pračky? Slyšela jsem o nich, prý když se tento ubrousek přidá do pračky k prádlu, nasaje do sebe barvu, kterou některé oblečení pouští a tím se neobarví ostatní prádlo, je to pravda? Jsou tyto ubrousky jednorázové nebo se dají použít víckrát? Kde tyto ubrousky kupujete? Moc děkuju za rady. Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejlepší odbarvovací ubrousky jsou značky Iberia a mají je v drogériích Rossmann, mají nejlepší výsledky při pohlcování barvy z prací vody. Na internetu se dají odbarvovací ubrousky koupit tady: www.zbozi.cz/?q=COLO… nevím ale jakou mají účinnost.

Zdroj: diskuze Ubrousky na pohlcování barev zkušenosti

Jaký plynový kotel pro rodinný dům

Použití kondenzačních plynových kotlů v bytové výstavbě je obecně velmi vhodné. Je však nutné kotel a celou kotelnu správně navrhnout, instalovat a topný systém jako celek seřídit. V tomto ohledu se bohužel dějí velmi časté chyby, které zklamaní zákazníci pocítí na svých peněženkách. Použití kondenzačních kotlů si vyžaduje i seřízení hydrauliky topné soustavy. Nepodceňujte důležitost projektu a opravdu zvažte, jak moc chcete ušetřit při realizaci. Bohužel často platí, že nevhodně ušetřené prostředky při realizaci se vám mnohonásobně prodraží při následném provozu kotelny. Výběru projektanta i realizační firmy se věnujte s maximální odpovědností. Vyplatí se to. Výběr konkrétního kotle závisí na posouzení odborníka.

Zdroj: Plynový kondenzační kotel

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav.

Čím ošetřit svvestku která má plody chycen plísní a jsou také některé cervave

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Standa.

nejlepší je pila.

Zdroj: diskuze Postřik česneku

Údržba topení na dřevo

Chcete-li zachovat topení na spalování dřeva nebo pelet účinné a spolehlivé, musíte jeho systém pravidelně udržovat.

Každý rok, nejlépe před každou topnou sezónou si pozvěte kominíka, který vám komín vyčistí a vystaví platnou revizi. Kromě čištění komína by měl certifikovaný kominík umět poradit, zda vaše kamna, ohniště, spojovací potrubí, přívody vzduchu, komínové a všechny ostatní součásti, fungují efektivně a bezpečně.

Katalytické spalovací komory musí být kontrolovány nejméně třikrát během topné sezóny, což je v souladu s doporučeními výrobce. Všechna katalytická kamna nebo vložky mají teploměr. Katalytické články jsou vyjímatelné a vyměnitelné.

Pravidelným čištěním vnitřku kamen drátěným kartáčem také pomůžete zefektivnit vyhřívání vašeho domova. Dokonce i 3 milimetry sazí mohou způsobit pokles účinnost přenosu tepla z kovu a kotel má pak účinnost pouze 50%.

Pro kotle na spalování pelet je velmi důležité, řídit se pokyny výrobce pro provoz a údržbu. Pravidelně kontrolujte ventilátory, motory a udržujte jejich správný chod. Výrobce vám poradí, jak odstranit nepoužité pelety z násypky kamen, na konci topné sezóny. Tím se sníží možnost tvorby rzi, která může způsobit drahé poškození kotle. Také to minimalizuje potíže při kontrole kotle na počátku dalšího topného období. Pravidelně čistěte odtahové otvory, abyste zabránili nahromadění sazí.

Zdroj: Topení dřevem a peletami

Poradna

V naší poradně s názvem PAPRIKA ZHOŘKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Paprika zhořkne, když ji budete delší dobu smažit. Ostatnímu koření to nevadí, ale sušená mletá paprika při vyšších teplotách mění chuť a hořkne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.

jo,delší dobu. nejlepší to vyzkoušet v kuchyni když vaříte př. 100 gulášů. jednou zaplatíte a víte jak na to. fanda

Zdroj: diskuze Paprika zhořkne

Sálavé panely

Sálavé teplo lze využít klasicky, to znamená jako sálavé panely, které jsou hygienické, snadno udržovatelné a přitom atraktivní, například z přírodního kamene. Vzhledem ke svému výkonu jsou používány jako doplňkové vytápění, mohou vyhřát interiéry až do 180 m3. Vše je ale závislé na materiálu budovy, místnostech a izolaci objektu. Sálavé panely nabízejí vysokou účinnost, snadnou regulaci a tichý provoz. Při jejich provozu nedochází k víření prachu, tím pádem výskytu roztočů a nečistot, jsou ideální tam, kde žijí astmatici a alergici. Sálavé panely lze umístit jak na stěnu, tak i na strop místnosti.

Plynové sálavé topné panely

Princip tohoto vytápění je obdobný jako u kachlových kamen s rovnoměrným sáláním tepla do prostoru místnosti. Umístění plynových panelů je možné na stěny i stropy. Vstupní náklady na plynové sálavé topné panely jsou obecně nižší než u klasického plynového topení. Není totiž nutné pořizovat rozvody, přípojky a jiné další příslušenství.

Sálavé teplovodní panely

Teplovodní sálavé panely využívají sálání tepla, které je zprostředkováno speciálními panely s efektivně tvarovanou sálavou deskou. Teplovodní panely jsou ohřívány horkou vodou nebo párou přiváděnou ocelovými trubkami v teplotě 110 až 130°C. Velikost a délku panelů můžete vybírat přesně dle potřeb vytápěného prostoru. Pro větší efektivitu a nižší tepelné ztráty je vhodná tepelná izolace, kterou obvykle zajišťuje sklolaminátová izolační rohož. Instalace panelů je díky závěsným řetízkům jednoduchá a dovoluje více možností zavěšení. Standardně jsou panely dodávány v barvě holubí šeď RAL 9002 a nebo bílá RAL 9010, jiné barevné provedení lze objednat. Povrchová úprava bývá zakončena komaxitovým lakem.

Zdroj: Co je sálavé teplo?

Diskuze

V diskuzi SKLIZEŇ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva nováková.

dobry den,sázime česnek náš nebo koupeny od pěstitelu-?-na stánku,odrudu neznám,ale už druhym rokem když nat zasichá už je totálne zhnily,při zelene zkroucene stopce je jako nedozrálej a taky už má tendenci plesnivět.Co dělat???nebo kde koupit kvalitni sazbu ?Děkuji moc za odpověd

,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naďa.

Česnek moc nezalívejte aby neplesnivěl. Sklizeň je nejlepší když se ty prostřední zkroucené stonky narovnají

Zdroj: diskuze Sklizeň česneku

Výběr a instalace topení na dřevo a pelety

Při výběru zařízení na topení dřevem či peletami je důležité zvolit to, které je správně dimenzované pro váš prostor vytápění. Když bude spotřebič příliš velký, mají pak uživatelé tendenci, že palivo spíše doutná, než hoří, aby nedocházelo k přehřátí zařízení. Tímto kolísáním teplot kotle dochází zbytečně k plýtvání palivem a je to i jednou z největších příčin znečišťování ovzduší. Seriózní prodejci by s vámi měli o velikosti a požadavcích vašeho topení mluvit, ale pravidlem je, že kamna o výkonu 18 kW mohou vyhřát až 2000 metrů čtverečních prostoru, zatímco kamna o výkonu 12 kW vyhřejí prostor 1300 metrů čtverečních.

Krby a kotle na dřevo mohou do ovzduší vydávat velké množství znečištěných látek. Kouř ze dřeva obsahuje stovky chemických sloučenin včetně oxidu dusíku, organických plynů a pevných částic, z nichž mnohé mají nepříznivé účinky na zdraví. V mnoha městech a venkovských oblastech je kouř ze spáleného dřeva hlavním zdrojem znečištění ovzduší. Proto také v obcích, kde je kvalita ovzduší na nepřijatelné úrovni, omezují používání nebo zakazují instalace topení na dřevo v nové výstavbě domů. Před instalací topení na dřevo byste se měli informovat na místním stavebním úřadě nebo na úřadu životního prostředí o předpisech, které jsou ve vaší oblasti uplatňovány.

Pokud máte starší topení na dřevo, zvažte jeho obnovení. Mezi nejnovější topení patří katalytické topení, které umožňuje spalování spalin při nižších teplotách a tím dosahují i úbytek výfukových plynů. Všechna kamna na dřevo by měla mít certifikát. Vysoce efektivní kamna mají nejen nižší emise, ale jsou také často bezpečnější, protože dokonalým spalováním zabraňují nahromadění komínových usazenin, které nazýváme kreozot.

Pokud chcete stávající topení bez katalyzátoru předělat na zařízení s katalytickým spalováním, stačí zakoupit katalytickou klapku. Ty jsou obvykle k dispozici jako sady a bývají instalovány v kouřovodu. Chcete-li sledovat teplotu kamen po přidání katalyzátoru spalování, měli byste také nainstalovat alespoň jeden senzor tepla na těleso kamen nebo potrubí. Při instalaci dodržujte pokyny výrobce.

V případě, pokud jde o teplomety, ovlivňuje umístění těchto kamen, jak dobře bude teplo po domě distribuováno a udržováno. Tyto teplomety by měly být umístěny v místnosti, kde trávíme většinu svého času, a v ideálním případě by měl být vyřešen způsob, jak bude teplo proudit i do zbytku domu.

Pro bezpečnost a maximální účinnost byste pro zařízení pro spalování dřeva a pelet měli zvážit jeho profesionální instalaci. Profesionálové pečlivě zváží vše, co je potřeba pro vaše bezpečí. Zkušený profesionál vám navíc může vybrat ta správná kamna pro vytápění vašeho domova.

Zdroj: Topení dřevem a peletami

Diskuze

V diskuzi THYMOVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Val..

Taktéž se mi osvědčil thymovar.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simon87.

na varroa je opravdu nejlepší thymovar - a to jsem zkoušel fakt všechno možný.

Zdroj: diskuze Thymovar

Palivo - dřevo a pelety

Výběr a skladování dřeva

Vzhledem k tomu, že hodně energie může být zbytečně vynaloženo při spalování vlhkého dřeva, měli byste používat dřevo, které je úplně suché. Správně vyschlé dřevo se připravuje těžbou na jaře a nechá se usychat celé léto. Hodně záleží, jaké je to dřevo a určitě by mělo být bez zeleně. Dřevo by mělo být vysušeno na optimální vlhkost 20 až 25%. Některé dřevo může být pro dnešní vzduchotěsná moderní kamna příliš suché, a pokud dáte toto dřevo na žhavé uhlíky, bude okamžitě vytvářet plyny a kouř a bude se tvořit kreozot.

Všechny druhy suchého dřeva mají při porovnání hmotnosti a výkonu podobnou hodnotu. Proto hustší dřeviny obecně déle hoří a jsou i dražší. Dřeviny jako dub, bílý ořech a borovice zůstanou hořet celou noc. Osika vytváří vysokou teplotu ohně, který pomáhá vyčistit komín.

Při výběru dřeva můžete také chtít zjistit, zda používá dodavatel při těžbě udržitelné postupy. Neudržitelné postupy mohou mít negativní vliv na životní prostředí tím, že způsobí erozi půdy nebo snižování biologické rozmanitosti.

V případě, že váš dřevník objevili škůdci, uložte si dřevo dále od domova. Horní části hromady by měly být zakryty, ale strany musí zůstat otevřené, aby mohl proudit vzduch. Pokud je to možné, uložte dřevo na překlady (například betonové bloky), aby zůstalo v suchu.

Palivové dřevo cena

Tady je seznam nejlevnějšího palivového dřeva.

Pelety

Pelety se obvykle prodávají v osmnáctikilových pytlích. To, kolik paliva budete potřeba na topnou sezonu, můžete odhadnout tak, že jedna tuna pelet odpovídá přibližně jednomu a půl metru palivového dřeva. Většina majitelů domů, kteří používají kotle na pelety jako hlavní zdroj tepla, protopí dvě až tři tuny pelet ročně. Kotle na pelety mají často levnější provoz, než elektrické vytápění či vytápění plynem.

Většina pelet má vlhkost 5 až 10%. Dobře vyschlé dřevo má obvykle vlhkost 20%. Některé pelety mohou obsahovat stopy ropy, která se může používat jako mazivo při výrobě pelet, i když většina neobsahuje žádné přísady. Pelety vyrobené ze zemědělského odpadu obsahují více popela, ale mohou produkovat více tepla, než pelety ze dřeva.

Za kvalitu výroby pelet je vždy odpovědný výrobce. Podle normy jsou dva druhy tohoto paliva a to pelety prémiové a standardní. Jediný rozdíl mezi stupni je v anorganice popela. U prémiových pelet by měla být nižší než 1% a u standardních méně než 3%. Prémiové pelety jsou obvykle vyrobeny z jádra dřeva. Existuje pět předepsaných vlastností pro oba stupně pelet:

  1. objemová hmotnost na 0,03 metrů krychlových nesmí být nižší než 18 kg;
  2. průměr je 6,5 až 8 mm;
  3. maximální délka je 13 až 25 mm;
  4. pokuty za prach - nesmí sítem (3,18mm) propadnout více než 0,5% hmotnosti;
  5. obsah sodíku musí být menší než 300 částic.

Můžete zjistit, že kvalita pelet v pytli, pro svou nadměrnou špínu a prach, neodpovídá normě. Na jeden 18 kilogramový pytel by mělo být maximálně půl šálku prachu. Kamna na pelety určená pro pelety s nízkým obsahem popela mají, při použití pelet s vyšším obsahem popela, tendenci pracovat špatně. Mnoho výrobců kotlů na pelety přepracovaly své výroby, aby byly schopny spalovat pelety s různým obsahem popela.

Ačkoliv se dostupnost pelet zvyšuje, přesto byste si měli být před nákupem kotle jistí, že ve vašem okolí je spolehlivý dodavatel pelet. Je také důležité včas vědět, jaký typ pelet máte k dispozici, než zařízení koupíte. Většina prodejců kamen pro spalování pelet vám buď učiní nabídku pelet, nebo doporučí dodavatele.

Pelety cena

Tady je seznam nejlevnějších pelet na topení.

Zdroj: Topení dřevem a peletami

Nejlepší substrát

Správný substrát pro pěstování zeleniny musí splňovat určitá kritéria. Jeho hodnota pH se musí pohybovat v rozmezí od 6,0 do 6,8, pak se jedná o substrát mírně kyselý, který je optimální pro růst zeleniny. Půda musí dobře vsakovat i odvodňovat vodu, aby nedocházelo k přesychání, či naopak k uhnívání kořenů. A hlavně musí substrát obsahovat co nejvíce potřebných živin.

Zdroj: Nejlepší substrát pro zeleninovou zahradu

Typy elektrického topení

Elektrické topení může být napájeno centralizovanou cirkulací vzduchu z elektrických pecí nebo topením v každé místnosti. Vytápění se může skládat z elektrických podlahových ohřívačů, elektrických nástěnných ohřívačů, elektrického sálavého topení, nebo elektrického prostorového topidla. Je také možné použít elektrický akumulační systém, aby bylo zabráněno vytápění v době drahého tarifu dodávky energie.

Elektrické pece

Elektrické pece mají dražší provoz, než jiné elektrické vytápění, protože jejich potrubí způsobuje ztráty, při distribuci teplého vzduchu do celého domu a tím zvyšuje spotřebu elektrické energie (tyto ztráty jsou společné pro všechny topné systémy, které používají pro distribuci kanály). Ohřátý vzduch je dodáván do celého domu prostřednictvím potrubních kanálů a do pece se vrací vratným potrubím. Pokud tyto kanály prochází přes nevytápěné prostory, dochází k tepelným ztrátám.

Ventilátory v elektrických pecích víří vzduch nad skupinou elektrických odporových cívek, které se nazývají topné prvky, a každý z nich má obvykle hodnotu kolem pěti kilowattů. Tyto topné prvky se aktivují ve fázích, aby bylo zabráněno přetížení elektrického systému v domácnosti. Přehřátí zabraňuje vestavěný termostat, nazývaný také jako omezovač. Tento termostat vypne pec, pokud ventilátor selže, nebo pokud znečištěný filtr blokuje proudění vzduchu.

Stejně jako u jiných pecí je důležité čistit nebo vyměnit filtr dle doporučení výrobcem, s cílem udržet systém v co nejlepší účinnosti.

Elektrické kotle

Elektrokotel je určen svou konstrukcí do topných teplovodních systémů s nuceným oběhem vody. Lze jej montovat do systémů ústředních a etážových vytápění s nuceným oběhem s otevřeným nebo uzavřeným systémem. Jedná se o ekologicky čistý provoz bez nároků na odvod spalin. Bezobslužný provoz umožňuje vnější regulátor případně jiný vnější regulační nebo ovládací prvek, nebo lze využít jednoduchý ekvitermní regulátor nebo prostorový regulátor teploty, implantovaný přímo v řídicí automatice, udržující předem nastavenou teplotu ve vybrané místnosti. Elektrokotel lze využít jako univerzální zdroj tepla pro vytápění v bytech, malých rodinných domcích, rekreačních objektech i jako alternativní zdroj v případě použití jiného hlavního zdroje vytápění a přípravy teplé vody i na přechodné období, například pro tepelná čerpadla, akumulační systémy nebo v již dříve instalovaných etážových a ústředních systémech apod. Pro vyšší výkony lze kotle spojovat do kaskád.

Elektrický kotel cena

Zde je uveden seznam nejlevnějších elektrických kotlů.

Elektrické podlahové topení

Elektrické podlahové vytápění je jedním z nejrozšířenějších způsobů využití elektrických topných kabelů. Pro tyto aplikace jsou z hlediska ceny, užitných vlastností i funkčnosti systému ideální odporové topné kabely. Samoregulační kabely nebo kabely s konstantním výkonem se pro podlahové vytápění standardně nepoužívají. Provedení topného prvku, to znamená zda jde o topné okruhy nebo topné rohože, nemá na užitné vlastnosti podlahového vytápění žádný vliv a z tohoto pohledu je nepodstatné.

Elektické topné kabely cena

Tady je seznam nejlevnějších topných odporových drátů.

Elektrické nástěnné radiátory

Elektrické nástěnné radiátory se skládají z elektrického prvku, reflektoru za ním, který odráží teplo zpět do místnosti, ale také z ventilátoru, který vhání vzduch přes ohřívač. Obvykle jsou instalovány na vnitřní stěny, protože pro jejich instalaci na vnější stěny je obtížné tyto stěny izolovat.

Elektrické nástěnné radiátory cena

Tady je uveden seznam nejlevnějších elektrických nástěnných radiátorů.

Elektrická akumulační kamna

Některé společnosti dodávají elektrickou energii tak, že si během dne za elektřinu účtují více a méně v noci. Dělají to ve snaze, snížit jejich poptávky ve špičce.

Pokud jste zákazníkem takové společnosti, budete moci těžit z topného systému, který ukládá elektrickou energii během nočních hodin, kdy jsou ceny nižší. Tento systém se nazývá elektrická tepelná akumulační kamna, i když nejsou schopna šetřit energii, přesto mohou ušetřit peníze, protože se dá využít těchto nižších sazeb.

Nejběžnějším typem elektrických tepelných akumulačních kamen je topné těleso s prvky keramiky schopnými ukládat teplo. K dispozici jsou také centrální pece obsahující keramický blok, ale jako pokojová topidla nejsou tak často používány. Dalším způsobem ukládání tepla, je vyhřívání izolovaného zásobníku s vodou.

Někdy jsou ke skladování systémů, pro ukládání tepla, používány sklepy. To však vyžaduje pečlivou instalaci izolace pod betonové desky a vše kolem topných těles, aby byly minimalizovány tepelné ztráty. Skladování na zemi dělá také obtíže pro termostaty, při kontrole vnitřní teploty.

Každý typ úložného systému tepla způsobuje nějakou ztrátu energie. Pokud máte v úmyslu používat elektrický tepelný úložný systém, bylo by nejlepší, aby byl systém umístěn v uzavřeném prostoru vašeho domu, takže jakékoliv tepelné ztráty ze systému budou skutečně ohřívat váš domov, ne unikat do exteriéru. Je také dobré vědět, jak rychle teplo ze systému uniká. Systém, ze kterého uniká příliš mnoho tepla, může způsobit problém, jako je například přehřátí vašeho domu.

Elektrická akumulační kamna cena

Tady je seznam nejlevnějších elektrických akumulačních kamen.

Zdroj: Elektrické topení

Volně prodejná hnojiva

Chcete-li vytvořit co nejlepší kombinaci půdy v co nejkratším čase nebo bez zakládání vlastního kompostu, naleznete ve specializovaných prodejnách velký výběr volně prodejných schválených hnojiv. Tyto produkty obvykle obsahují krev, kostní moučku, řasy, rybí prášek a granulované kuřince, tyto složky vám poskytnou dostatečný zdroj dusíku, fosforu i draslíku a obohatí vaši zahradní zeminu. Jejich nevýhodou ale je, že za jejich snadné použití zaplatíte vyšší cenou.

Zdroj: Nejlepší substrát pro zeleninovou zahradu

Zapečené těstoviny s uzeným masem

Ingredience: 350 g těstovin, 1 cibule, 3 vejce, 250 g uzeného masa, 200 g sýra, 200 ml smetany ke šlehání, mletý černý pepř, sůl, sterilovaná zelenina

Technologický postup: Nejprve cibuli a uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozpálíme tuk a přidáme cibuli s masem. Směs opepříme, osolíme a orestujeme dozlatova. Mezitím dáme těstoviny vařit do slané vody. Těstoviny mohou být v podstatě jakékoliv, nejlepší jsou však vřetena nebo mašličky. Sterilovanou zeleninu slijeme z nálevu a necháme okapat. Zapékací misku vymažeme podle chuti sádlem, olejem či máslem. Do misky vložíme uvařené a propláchnuté těstoviny. Přidáme směs z pánve, sterilovanou zeleninu a vše důkladně promícháme. Smetanu smícháme s vejci, směs nalijeme rovnoměrně na těstoviny a vše posypeme sýrem. Těstoviny dáme péct asi na 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Zdroj: Nejlepší zapečené těstoviny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP