Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

NEJLEPŠÍ RECEPT NA DORT HARLEKÝN

Obsah

Videorecept na Harlekýn

Zde můžete vidět, jak se připravuje dort Harlekýn.

Zdroj: Harlekýn

Poradna

V naší poradně s názvem PEČENÍ CHLEBA V ELEKTR.PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir Kalina.

Mám problém.Když mě chléb v pekárně krásně vykyne a zahájím pečení,vždy po vypnutí pekárny se chléb ve středu propadne a je z toho neforemný kus upečeného chleba.Dík azdraví Vladimír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste jiný recept na pečení. Tady je podrobně vysvětlen netradiční recept z kvásku: www.ceskenapady.cz/d…

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Harlekýn na plech

Harlekýn na plech je alternativou klasického dortu Harlekýn.

Zdroj: Harlekýn

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Zdroj: diskuze Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Recept na domácí dort Harlekýn od maminky

Ingredience: 3 žloutky, 14 dkg cukru, 5 lžic vlažné vody, 7 dkg polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva, 4 dkg kakaa, na posypání kakao nebo čokoládová rýže

Ingredience na pařížskou šlehačku: 2 smetany, 1 čokoláda na vaření – vše svaříme a necháme do druhého dne v lednici

Ingredience na bílou šlehačku: 2 šlehačky, 4 vanilkové cukry a ztužovač do šlehačky

Postup: Žloutky utřete s cukrem do pěny, přidejte vlažnou vodu a šlehejte. Poté postupně přidejte mouku, špetku prášku do pečiva a kakao. Nakonec do vzniklé směsi přidejte sníh ze tří bílků. Aby sníh byl pevnější, přidejte při šlehání do nádoby trochu soli. Takto vniklou směs nalijte do pečicí formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 160 °C. Po upečení nechte korpus vychladnout a vyklopte jej. Dvě smetany svařte s čokoládou na vaření a nechte v chladničce nejlépe do druhého dne. Vzniklou hmotu vyšlehejte v tuhou pařížskou šlehačku. Druhou polovinu smetany vyšlehejte s vanilkovým cukrem. Korpus potřete 2/3 pařížské šlehačky a na ni rozetřete 1/3 bílé šlehačky. Celý dort nastříkejte na povrchu ozdobně do šachovnice. Nakonec dort posypte kakaem nebo čokoládovou rýží.

Zdroj: Harlekýn

Diskuze

V diskuzi RECEPT UTOPENCI SE ZELÍM A KŘENEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Inka.

V severních Čechách v hospůdce U vodopádu v zimě podávávali utopence s cibulí, zelím a křenem. Bylo to ohromné s chlebem a 2 dcl svařáku. Má někdo na podobné utopence recept?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dobrý den, naložila jsem špekáčky, asi po týdnu jsme ochutnali a přidali cibuli.
Teď jsou naložené asi čtyři týdny a obsah se trochu zakalil a objevily se bublinky.
Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Recept utopenci se zelím a křenem

Želatinový ovocný dort se šlehačkou

Ti z vás, kteří si myslí, že nezvládnou připravit dort jen podle psaného receptu, mohou využít video recept.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 280 g polohrubé mouky
  • 1 ml slunečnicového oleje
  • 200 g pomazánkového másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 350 ml šlehačky
  • 10 g cukrářského želé
  • 200 g kiwi
Zde je vidět videorecept na výrobu kiwi dortu.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Význam slova harlekýn

Původ názvu této lehké krémové pochoutky leží pravděpodobně ve Francii 18. století, však ji také někdy naleznete pod názvem „Mousse au chocolat“ neboli čokoládová pěna. Podobně jako postup či název pařížské šlehačky nejsou ustálené, tak i šlehačkový dort Harlekýn či Pařížský dort bývají vzájemně zaměňovány a v českých cukrárnách často rovnou tyto moučníky označují souhrnným názvem „dort Pohádka“. Ať už této dobrotě říkáme jakkoliv, vždy by měla být na povrchu ozdobena šlehačkou, díky tomu je i nejlepším dortem pro slavnostní příležitosti. U Harlekýna je obvyklé, jak už napovídá jeho název, střídat tmavou a světlou šlehačku do podoby šachovnice, kterou byl ozdoben tradiční kostým postavy harlekýna.

Název má navodit k výrobku pozitivní vztah a probudit v zákazníkovi konotace či asociace spojené s průmyslovým a spotřebitelským charakterem zboží, s jeho kvalitou, účelem a vzácností. Výsledkem rozvoje hospodářství, průmyslu a obchodu bývá vzrůstající množství rozmanitých výrobků, které přináší potřebu navzájem je od sebe odlišovat. Dochází k jejich pojmenování odrážejícímu stupeň společenské důležitosti, je tedy podmíněné sociolingvisticky. Názvy těchto výrobků náležejí do skupiny chrématonym, což jsou vlastní jména lidských výtvorů.

Zdroj: Harlekýn

Diskuze

V diskuzi DETRALEX CENA DOPLATEK 180 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hedvika Cerná.

Kolik činí doplatek ,děkuji Cerná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Dnes jsem vyzvedla na recept tento lék a doplatek činil 700 Kč

Zdroj: diskuze Detralex cena doplatek 180

Fotografie

Zde je mnoho různých variací, které mohou posloužit jako inspirace při pečení toho vašeho dortu: ovocný dort foto.

Zdroj: Ovocný dort

Diskuze

V diskuzi MINOCYKLIN - PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola Bergová.

Prosím, kde je možné lék sehnat? Máme recept, ale marně se snažím jej někde dostat...

Děkuji Bergová

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Minocyklin - příbalový leták

Video

Zde je několik videí, které ukazují celý návod, jak udělat ovocný dort: ovocný dort video.

Zdroj: Ovocný dort

Diskuze

V diskuzi ČEVABČIČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janak.

Chtěla bych pravý recept , ten je bez česneku a cibule , tyhle recepty jsou na karbanátky , a obaluje se to v mouce .
to nejní přesný
děkuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čevabčiči

Hrníčkový recept na piškotové těsto na dort

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 ½ hrnku cukru moučka
  • 4 vejce
  • 10 lžic oleje
  • 10 lžic vlažné vody
  • ½ prášku do pečiva

Postup:

Žloutky vyšlehejte s cukrem krásně do pěny, přidejte olej, vodu, promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do těsta postupně přidávejte mouku, do níž jste již rozmíchali prášek do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na dort a pečte ve vyhřáté troubě při 170–180 °C dozlatova. Po vytáhnutí z trouby otočte formu dnem nahoru, při postupném chladnutí by měl korpus zůstat nadýchaný.

Zdroj: Hrníčkové recepty na piškotové těsto

Diskuze

V diskuzi PAMPELIŠKOVÝ MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Asi moc nechápu jak pod nadpisem med bez cukru je recept na med s třtinovým cukrem. Březový cukr je taky cukr. A buchta po obědě našim babičkám opravdu nepomáhala k trávení.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pampeliškový med

Recept na dortový korpus

Tento korpus je báječný! Chutná vlastně jako opravdu dobré cukroví! Recept jsem si přizpůsobila a použila jsem 2 lžíce vanilky a 1 hrníček mléka. Tento korpus je vláčný, hutný a především lahodný! Navíc pečení trvalo jen 35 minut. Korpus byl ideální pro krémový dort. Určitě ho udělám znovu!

Ingredience

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • ½ hrnku másla
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 ½ hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 hrnek mléka

Postup

Předehřejte troubu na 175 stupňů C. Formu o rozměrech 23x23 cm vymažte tukem a vysypte moukou.

Ve střední misce našlehejte krém z cukru a másla. Teď přidávejte jedno po druhém, nejdříve našlehejte vejce a poté vmíchejte vanilku. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a přidejte ji ke směsi a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte mléko, dokud není těsto hladké. Nalijte těsto do připravené formy.

Pečte 30 až 40 minut v předehřáté troubě. Dort je hotový, když do něho zapíchnete špejli, která po vytažení zůstane čistá, bez nalepeného těsta.

Zdroj: Dortový korpus hrníčkový

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila Valentová.

Mnohokrát Vám děkuji !!! S pozdravem Ludmila

Zdroj: diskuze Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Hrníčkový recept na dort

Ingredience: 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku mléka, 1/2 kypřicího prášku do pečiva, 1 vejce, 1/2 hrnku oleje

Krém: 250 ml mléka, 1 balíček vanilkového pudinku, 100 g tvarohu, 1 balení červené želatiny, 250 g ovoce

Postup: Vymícháme řídké těsto, kterým vylijeme dortovou formu a upečeme. Poté si umícháme krém z uvařeného pudinku a tvarohu. Tímto mažeme korpus. Vršek dortu ozdobíme čerstvým ovocem a zalijeme želatinou připravenou dle návodu na obalu. Pokud je korpus vysoký, můžeme ještě rozpůlit.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Diskuze

V diskuzi MARMELÁDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Super recept na marmeládu,děkuji!Dělala jsem poprvé ze švestek a nemá chybu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Marmeláda

Ovocný dort s tvarohovo-pudinkovým krémem

Kromě korpusu na ovocný dort, který naleznete hned u prvního receptu tohoto článku (postačí jednoduchá dávka, nemusíte zdvojovat), budete na přípravu ovocného dortu s tvarohovo-pudinkovým krémem ještě potřebovat 250 g měkkého tvarohu, 2 sáčky vanilkového pudinku, 5 lžic cukru krupice, půl litru mléka, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 želatinu v prášku a ovoce dle chuti, například banány, broskve, jahody, kiwi.

Když budete mít korpus upečený, nechte ho chladnout a zatím si připravte pudink, který svaříte společně s mlékem a cukrem. Poté jej za občasného míchání nechte vychladnout. Až bude pudink studený, smíchejte ho s tvarohem a vanilkovými cukry. Takto připravený krém namažte na studený korpus a ozdobte ovocem.

Dle návodu na obalu připravte želatinu, za občasného míchání ji nechte chvíli zchladnout, poté lžící dort želatinou lehce polijte, aby ovoce neosychalo a dort zůstal stále čerstvý. Nechte chvíli ztuhnout a můžete krájet.

Zdroj: Ovocný dort

Nepečený dort s tvarohem a pudinkem

Ingredience: 5 lžic cukru krupice, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 500 ml mléka, 1 balíček želatiny, 2 balíčky dětských piškotů, 1 žloutek, čerstvé jahody, 2 kostky měkkého tvarohu

Postup: Do hrnce nalijeme 500 ml mléka. Přidáme cukr, vanilkový pudink a vanilkový cukr. Vaříme, dokud pudink neztuhne. Poté ho dáme vychladit. Do pudinku vmícháme tvaroh a žloutek. Krém máme hotový. Podle potřeby nebo chuti můžeme ještě přisladit. Do dortové formy dáme na dno piškoty tak, aby nebyly přes sebe. Na ně naneseme jednu vrstvu krému, a to vše opakujeme. Na konec dáme poslední vrstvu krému. Krém poklademe čerstvými jahodami dle fantazie. Nepečený piškotový dort s tvarohem dáme do lednice. Připravíme si želatinu podle návodu na obalu. Vlažnou želatinou zalijeme dort a necháme ještě minimálně 2 hodiny ztuhnout. Nepečený piškotový dort s tvarohem vyjmeme z lednice, nakrájíme, ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.

Zdroj: Nepečený jahodový dort

Ovocný dort s želatinou

Pro dort s želatinou si nejdříve upečte korpus, jehož ingredience a postup přípravy jsou popsány v receptu na korpus pro ovocné dorty (viz výše). Jako surovinu navíc si připravte čerstvé ovoce, například borůvky, jahody, ostružiny, maliny a podobně, nebo kompotované ovoce, a to jahody, mandarinky, ananas, hrušky či broskve. Dále budete potřebovat 2 sáčky želatiny, trochu cukru a zavařeninu dle chuti.

Když korpus vychladne, vraťte ho zpět do dortové formy, jemně potřete zavařeninou a poskládejte vámi vybraným ovocem nakrájeným na kousky. Připravte si v hrnci želatinu dle návodu, pokud použijete kompotované ovoce, lze místo vody využít šťávu z kompotu, pozor na cukr, buď už ho nedávejte vůbec, nebo želatinu nejdříve ochutnejte. Nechte želatinu mírně vychladnout a po lžících polévejte ovoce, až bude celé ponořené. Pak nechte želatinu ztuhnout a můžete dort podávat.

Zdroj: Ovocný dort

Ovocný dort s tvarohem

Jako základ tohoto dortu využijte opět námi výše doporučovaný korpus, který snadno připravíte dle uvedeného návodu. Pro přípravu krému budete potřebovat 500 gramů tvarohu, 2 lžíce vanilkového pudinku, 100 gramů másla, 1 sáček vanilkového cukru, 70 gramů moučkového cukru a dále samozřejmě ovoce, nejlépe čerstvé, například banán, jahody, maliny, kiwi, nemáte-li, můžete použít kompotované, a 2 sáčky želatiny.

Při přípravě tvarohového krému nejprve nechte máslo zahřát na pokojovou teplotu, poté ho utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidejte tvaroh s pudinkovým práškem a vyšlehejte hladký krém.

Studený korpus podélně rozřízněte na dva díly, spodní díl potřete polovinou připraveného krému a vložte zpět do formy na dort, přiklopte druhým dílem korpusu a potřete zbylým krémem. Poskládejte nachystaným ovocem a připravte želatinu dle návodu na sáčku, nechte chvíli zchladnout a pomalu po lžících celý dort polijte. Nechte želatinu ztuhnout a máte hotovo.

Zdroj: Ovocný dort

Nepečený jahodový dort se zakysanou smetanou a tvarohem

Ingredience: 1 smetana ke šlehání, 500 g jahod, 2 polotučné tvarohy, 1 zakysaná smetana, 3 vanilkové cukry, 1 balení cukrářských piškotů

Postup: Smetanu ušlehejte dotuha. Polovinu jahod omyjte, osušte, rozčtvrťte a v robotu je rozmixujte do hladkého jemného pyré. Tvarohy vyklepněte do mísy, vidličkou nebo ručním mixérem je našlehejte, přidejte zakysanou smetanu, oslaďte vanilkovými cukry, přilijte jahodové pyré, promíchejte a nakonec vmíchejte dotuha ušlehanou smetanu. Formu na terinu vyložte potravinářskou fólií, na dno vyskládejte kolečka z druhé poloviny jahod, opatrně navrstvěte jahodovou směs, znovu poklaďte zbylými jahodami a navrch přitlačte piškoty. Přetáhněte fólií a dejte přes noc chladit do lednice. Pak opatrně vyklopte, sejměte fólii a servírujte.

Tip: Dort za studena s tvarohem a kysanou smetanou je dobré a nutné před podáváním hodně vychladit.

Zdroj: Nepečený jahodový dort

Nejlepší tmavý korpus na dort

Jedná se o hutný a vlhký čokoládový dort. Příprava těsta zabere jen pár minut.

Ingredience

  • 2 hrnky bílého cukru
  • 1 ¾ hrnku hladké mouky
  • ¾ hrnku neslazeného kakaového prášku
  • 1 ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek vroucí vody

Postup

Předehřejte troubu na 175 stupňů C. Dvě kulaté formy vymažte tukem a moukou.

Ve velké míse smíchejte cukr, mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Přidejte vejce, mléko, olej a vanilku, mixujte 2 minuty na střední rychlosti mixéru. Nakonec vmíchejte vroucí vodu. Těsto bude řídké. Rovnoměrně ho nalijte do připravených forem.

Pečte 30 až 35 minut v předehřáté troubě, dokud se zapíchnutá špejle nevrátí čistá. Po upečení nechejte ještě 10 minut ochlazovat ve formách a poté teprve vyjměte na mřížku, aby korpusy úplně vychladly.

Zdroj: Dortový korpus hrníčkový

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP