Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

NEJLEPŠÍ VAJÍČKOVÝ SALÁT

OBSAH

Vajíčkový salát bez majonézy

Ingredience: 1 bílý jogurt, 1 tvaroh, 1 cibule, 12 vajec, 1 lžička plnotučné hořčice

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo (asi 10 minut). Zchladíme je studenou vodou, oloupeme a oddělíme žloutek a bílek. Žloutek umícháme s hořčicí a najemno nakrájenou cibulí. Ideální je, pokud máme, použít kutr. Vmícháme jogurt a tvaroh. Podle chuti vajíčkový salát osolíme a opepříme. Bílky pokrájíme na kousky a přimícháme do hotových žloutků úplně nakonec. Vajíčkový salát dáme do ledničky vychladit a můžeme podávat.

Zdroj: Vajíčkový salát

Diskuze

V diskuzi TĚSTOVINOVÝ SALÁT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fakevivi182t.

Těstovinový salát je taková klasika která neurazí ani nějak extra nenadchne. Což samozřejmě nemyslím ve zlém. Těstovinový salát se podle mě nejvíce hodí na oslavy, kde víte, že je hodně lidí a potřebujete něco co je zaplácne a zároveň toho bude hodně. Když pak něco zbyde a my to nechceme používáme drtiče odpadu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Těstovinový salát

Doporučení odborníků

Spojovat vajíčkový salát něčím jiným než majonézou, to je škoda surovin. Všechny experimenty s použitím jogurtu nebo třeba zakysané smetany končí tak, že si výrobek většinou musí tvůrce pochválit a sníst sám, nikomu kromě něj to nechutná.

Přídavek jiných surovin (sýr, uzenina) je možný, pak to ale bude nějaký majonézový salát dle fantazie, nikoliv klasický vajíčkový salát.

Do salátů nepoužíváme kupovanou tatarskou omáčku. Jednak má už svou vlastní chuť a jednak tím salát získá slizkou konzistenci (emulgátory v každé kupované tatarce).

Ovšem jsou situace, kdy opravdu nelze použít majonézu, a tak zde jsou uvedeny i recepty na vajíčkový salát s bílým jogurtem.

Zdroj: Vajíčkový salát

Poradna

V naší poradně s názvem ŠVESTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Víchová Jarmila.

Stromek švestky zarostl novými až 2m dlouhými větvemi v místě odkud vyrůstají mají větve sílu více jak 2cm.Celý stromek velice těmi novými větvemi zhoustl.Kdy mohu nový obrost vyřezat? Děkuji za odpověď Víchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Švestky se nesmí stříhat v zimě, protože hrozí nákaza hobovou chorobou pevník nachový. Nejlepší doba řezu pro mladé stromky je jaro. Vzrostlé stromy je pak nejlepší prořezávat v polovině léta.

Zdroj: diskuze ŠVESTKA

Vajíčkový salát s tatarkou

Ingredience: 10 vajec, 1 cibule, 1 sklenice tatarky, dle chuti bílý pepř a sůl

Postup: Vejce uvaříme natvrdo. Uvařená vejce vychladíme, nakrájíme na měsíčky a vložíme do větší misky. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno a vložíme do větší misky. Přidáme tatarku, opepříme, osolíme, smícháme a podáváme.

Zdroj: Vajíčkový salát

Poradna

V naší poradně s názvem UBROUSKY NA POHLCOVÁNÍ BAREV ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Ahoj, máte někdo prosím zkušenosti s ubrousky na pohlcování barev do pračky? Slyšela jsem o nich, prý když se tento ubrousek přidá do pračky k prádlu, nasaje do sebe barvu, kterou některé oblečení pouští a tím se neobarví ostatní prádlo, je to pravda? Jsou tyto ubrousky jednorázové nebo se dají použít víckrát? Kde tyto ubrousky kupujete? Moc děkuju za rady. Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejlepší odbarvovací ubrousky jsou značky Iberia a mají je v drogériích Rossmann, mají nejlepší výsledky při pohlcování barvy z prací vody. Na internetu se dají odbarvovací ubrousky koupit tady: www.zbozi.cz/?q=COLO… nevím ale jakou mají účinnost.

Zdroj: diskuze Ubrousky na pohlcování barev zkušenosti

Vajíčkový salát

Suroviny:

  • 1 ks cibule
  • 8 ks vajec
  • mletý černý pepř
  • 3 lžíce majonézy
  • sůl
  • 1 lžíce bílého nízkotučného jogurtu

Postup:

Vejce vařte 8–10 minut, tedy na tvrdo. Pak je ihned zchlaďte a oloupejte. Celá vejce nakrájejte na hrubo a nechte je pořádně vychladnout. Mezitím si oloupejte cibuli, nasekejte ji na jemno a poté vmíchejte k vychladlým vajíčkům. Osolte, opepřete a spojte majonézou. Na závěr přidejte lžíci jogurtu, který salát příjemně odlehčí. Vajíčkový salát podávejte chlazený, nejlépe s rajčaty a vekou.

Zdroj: Vajíčková pomazánka

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav.

Čím ošetřit svvestku která má plody chycen plísní a jsou také některé cervave

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Standa.

nejlepší je pila.

Zdroj: diskuze Postřik česneku

Dietní vajíčkový salát

Ingredience: 10 vajec natvrdo, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 svazek ředkviček, ½ červené cibule, 1 hrst petrželky, 400 g bílého Selského jogurtu Hollandia, 1 lžíce hořčice

Postup: Vejce nakrájejte na kostky a každou zeleninu nasekejte trošku jinak, abyste získali rustikální salát, o který nám právě jde. Řapíkatý celer můžete nakrájet na plátky, cibulku na jemné měsíčky, petrželku najemno, ředkvičky na plátky a vše zlehka promíchejte s jogurtem, hořčicí, solí a pepřem. Výborně se k němu hodí čerstvě rozpečená bageta.

Tip: Tento salát není vhodný ukládat do lednice na odležení, proto ho vždy připravte těsně před podáváním.

Zdroj: Vajíčkový salát

Poradna

V naší poradně s názvem PAPRIKA ZHOŘKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Paprika zhořkne, když ji budete delší dobu smažit. Ostatnímu koření to nevadí, ale sušená mletá paprika při vyšších teplotách mění chuť a hořkne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.

jo,delší dobu. nejlepší to vyzkoušet v kuchyni když vaříte př. 100 gulášů. jednou zaplatíte a víte jak na to. fanda

Zdroj: diskuze Paprika zhořkne

Fitness vajíčkový salát

Ingredience: 8 vajec, 2 polévkové lžíce majonézy light, 100 g nízkotučného jogurtu, 12 cherry rajčat, 100 g pórku, sůl, pepř, 300 g salátu rukoly

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, tedy cca 10 minut. Poté je necháme vychladnout pod tekoucí studenou vodou. Vajíčka oloupeme a rozmačkáme v ruce, promícháme je s majonézou a bílým jogurtem. Přidáme nadrobno nakrájený omytý pórek. Rukolu propláchneme a část jí přidáme do salátu a promícháme s vajíčky. Na ozdobu použijeme zbytek rukoly a nakrájená cherry rajčata. Energetická hodnota 1 porce je 1 138 kJ. Recept je na 4 porce.

Zdroj: Vajíčkový salát

Diskuze

V diskuzi SKLIZEŇ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva nováková.

dobry den,sázime česnek náš nebo koupeny od pěstitelu-?-na stánku,odrudu neznám,ale už druhym rokem když nat zasichá už je totálne zhnily,při zelene zkroucene stopce je jako nedozrálej a taky už má tendenci plesnivět.Co dělat???nebo kde koupit kvalitni sazbu ?Děkuji moc za odpověd

,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naďa.

Česnek moc nezalívejte aby neplesnivěl. Sklizeň je nejlepší když se ty prostřední zkroucené stonky narovnají

Zdroj: diskuze Sklizeň česneku

Vajíčkový salát s avokádem

Ingredience: 1 avokádo, 1 jarní cibulka, 1 polévková lžíce čerstvého kopru, 1 polévková lžíce pažitky, 2 špetky pepře, 60 g ledového salátu, 220 g sýru Cottage, 0,3 kávové lžičky mořské soli, 2 polévkové lžíce medvědího česneku, 3 vařená vejce

Postup: Z omytých listů salátu setřepeme vodu a rozložíme je na talíře. Vejce vložíme do rendlíku, zalijeme je vodou, a jakmile se začnou vařit, snížíme teplotu a vajíčka uvaříme natvrdo – vaříme je 9 minut. Vejce zchladíme pod studenou vodou, oloupeme, nakrájíme je na větší kostky a dáme do mísy. Omyté avokádo rozkrojíme, zbavíme pecky, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, které přidáme k vejcím. Omytý malý svazek pažitky, petrželky a kousek listu medvědího česneku pokrájíme velmi drobně a přidáme do mísy. Očištěnou jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka a dáme ji také do mísy. Vše ochutíme solí, bílým pepřem, promícháme, pak přidáme neochucený Cottage sýr a znovu vše promícháme. Vajíčkový salát rozdělíme na dvě porce, dáme na listy hlávkového salátu a hned servírujeme. Salát je vynikající, plný bílkovin a potřebných vitamínů.

Zdroj: Vajíčkový salát

Diskuze

V diskuzi THYMOVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Val..

Taktéž se mi osvědčil thymovar.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simon87.

na varroa je opravdu nejlepší thymovar - a to jsem zkoušel fakt všechno možný.

Zdroj: diskuze Thymovar

Jak dělají vajíčkový salát Kluci v akci

Ingredience: 1 cibule, 8 vajec, mletý černý pepř, 3 lžíce majonézy, sůl, 1 lžíce bílého nízkotučného jogurtu

Postup: Vejce vařte 8–10 minut, tedy natvrdo. Pak je ihned zchlaďte a oloupejte. Celá vejce nakrájejte na střední kousky a nechte je vychladnout. Mezitím si oloupejte cibuli, najemno ji nasekejte a poté vmíchejte k vychladlým vajíčkům. Osolte, opepřete a spojte majonézou. Na závěr přidejte lžíci jogurtu, který salát příjemně odlehčí. Vajíčkový salát podávejte chlazený, nejlépe s rajčaty a vekou.

Tipy:

Domácí majonéza je nejen chutnější a zdravější než kupovaná (nejsou v ní žádné emulgátory ani konzervanty), ale také je výrazně levnější. Příprava trvá asi tři minuty a zvládne to i kuchyňských prací ne zcela znalý člověk.

Když nebudeme mít suroviny na majonézu stejně teplé, nebo budeme olej zpočátku přilévat velkým proudem, vznikne žloutko-olejová emulze. Nic není ztraceno. Do šlehací nádoby dáme další žloutek, šleháme a tentokrát skutečně po kapkách přiléváme žloutkovou emulzi. Musí to vyjít.

Zbylé bílky uvaříme ve vhodné nádobě v mikrovlnce a jemně rozsekáme do salátu.

Zdroj: Vajíčkový salát

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEZ OVOCNÝCH STROMŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Františka Dostalová.

Dobrý den.

Mladá meruňka má výhonky na kmínku.Mohu je odstříhat.?

Jinak je prořezaná.Děkuji.

Dostálová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Výhony na kmínku jsou zbytečné a navíc můžou vyrůstat z podnože, takže určitě odstřihnout je nejlepší řešení.

Zdroj: diskuze Řez ovocných stromů

Nejlepší dressing

Ingredience: 2 žloutky, 2 sardelové filety, šťáva z 1 citronu, 100 ml olivového oleje, 2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžíce balzamikového octa, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička strouhaného parmazánu, 1 lžička medu

Postup: Salátový dressing připravíme tak, že všechny ingredience dáme do mísy a ušleháme ponorným mixérem. Vznikne nám tekutá krémová majonéza, která je vhodná právě na salát César.

Zdroj: Salát césar

Diskuze

V diskuzi SUŠIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie88.

Sušičku mám Yden. Ta předchozí hodně zklamala. Ale tohle je fakt jiná káva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Meruda.

Dobrý den.

Já mohu doporučit Concept SO-1060. Za celkem přijatelnou cenu je to fakt nejlepší možnost na trhu.

Zdroj: diskuze Sušička na ovoce diskuze

Okurkový salát s wakame

Ingredience: 1 okurka, řasa wakame, mořská sůl, 1 lžíce oleje, citronová šťáva

Technologický postup: Řasu wakame namočíme a uvaříme ve vodě. Nastrouháme okurku, smícháme ji s řasou, osolíme mořskou solí, přidáme lžíci oleje a trochu citronové šťávy. Takto připravený salát necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Okurkový salát

Poradna

V naší poradně s názvem SAZENICE VINNÉ RÉVY PLAČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denny.

Kdy je nevhodnější doba pro sázení vinné révy?
zakoupil jsem v srpnu sazenici, mám ji hned zasadit nebo uskladnit do sklepa a sázet na jaře?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejlepší doba pro sázení vinné révy je v dubnu a květnu. Kontejnerové sazenice je nejlepší sázet až do léta. Přestože lze vinnou révu sázet i v létě a na podzim, nově vysazená réva by mohla v zimě utrpět poškození mrazem a vlhkostí. Pokud jste tedy koupil sazenici teď v plném letním proudu, tak ji zasaďte co nejdříve na své stanoviště, aby měla čas zakořenit, než skončí vegetační období. Na zimu nezapomeňte rostlinu dostatečně přihrnout živým kompostem, který tlením stále vytváří teplo a ochrání tak novou sazenici před mrazy výkyvy vlhkosti.

Zdroj: diskuze Sazenice vinné révy Plaček

Ingredience

  • 6 lžic majonézy;
  • 4-5 filátek ančoviček;
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice;
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu;
  • plátky toustového chleba;
  • 2-3 stroužky strouhaného česneku;
  • 1 římský salát;
  • olivový olej;
  • sůl a pepř.

Zdroj: Caesar salát podle Pohlreicha

Vajíčkový salát s bramborem

Ingredience: 6–7 vajec, 200 g studených vařených brambor, 180 g sterilizovaných sladkokyselých okurek, 160 g základní neředěné domácí majonézy, 80–100 g syrové cibule, 55 g plnotučné hořčice, sůl, mletý pepř, špetka cukru, trocha láku z okurek, dvě kapky worcesterské omáčky, 1 veka

Postup: Vajíčka rozpůlíme a nakrájíme na jemné proužky nebo je protlačíme mřížkou. Vychladlé, ve slupce uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kousky. Okurky nasekáme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme buď na velice jemné proužky, nebo na drobné kostičky.

Připravíme majonézu: Asi hodinu předem vyndáme vejce a rostlinný olej z lednice, aby měly stejnou teplotu. Oddělíme dva žloutky a dáme je do šlehací nádoby. Přidáme špetičku soli. Šlehačem, případně ruční šlehací metlou, vyšleháváme vejce se solí a zároveň po kapkách přidáváme olej. Když majonéza zhoustne, můžeme zesílit pramínek. Majonéza je hotová, když je tuhá a nepadá z metly. Na závěr do majonézy zašleháme hořčici, špetku cukru a trochu citronové šťávy. Na dva žloutky spotřebujeme 110 až 130 g oleje, u větších žloutků budeme oleje potřebovat víc.

Majonézou spojíme připravenou směs. Je-li moc hustá, opatrně přikápneme lák z okurek. Dochutíme mletým pepřem, dvěma kapkami worcesteru, opatrně dosolíme. Dobře zamícháme. Protože používáme vařené brambory, dáme vajíčkový salát alespoň na hodinu do chladu, aby chutě prolnuly. Podáváme s pečivem nebo mažeme na plátky veky.

Tipy:

Zejména mladá šťavnatá cibulka někdy může v salátu hořknout. Anebo také některé děti nemají příliš rády chuť cibule. Proto můžeme nakrájenou cibuli před použitím spařit – dáme ji do sítka, prolijeme vařící vodou a necháme vykapat a zchladnout.

Další „vychytávka“ s cibulí: Když nemáme kyselé okurky, můžeme cibuli pár minut povařit v láku z vody, octa, soli a trochy cukru. Scedíme a hned propláchneme studenou vodou. Cibule jednak dostane příjemně sladkokyselou chuť, ale také krásně zkřehne.

Rychlý recept: 6 vychladlých vajec natvrdo nakrájíme na proužky nebo protlačíme salátovou mřížkou. Doplníme jednou krájenou cibulí a přidáme jednu malou dobrou majonézu. Rozmícháme, dochutíme lžící plnotučné hořčice, solí a mletým pepřem. Nemusíme nechávat odležet, vajíčkový salát podáváme hned s pečivem. Už tato podoba je chutná a v podstatě jí nikdo nic nevytkne.

Zdroj: Vajíčkový salát

Pařížský salát – kalorie

Patříte-li mezi jedince preferující zdravý životní styl a počítáte-li pečlivě kalorie i u sebemenší pochutiny, pak vás asi tento salát zrovna dvakrát nepotěší, a to především proto, že je vyráběn z uzeniny, majonézy a ostatních přídavných látek. Energická hodnota pařížského salátu ve 100 g činí 1 312 kJ, což je na kalorie přepočítáno 313,57. Zajímají-li vás nutriční hodnoty tohoto pokrmu, pak v uvedených 100 g obsahuje pařížský salát 4,7 g bílkovin, 4,6 g sacharidů, z toho 1,4 g cukru, 27 g tuku, z toho 3,5 g nasycených mastných kyselin, 1,5 g soli, 0,6 g sodíku a 0,52 g vlákniny.

Zdroj: Pařížský salát

Japonský okurkový salát

Ingredience: 1 okurka, 1 malá červená paprika, 1 malá žlutá paprika, 2 trsy řasy wakame, 4 lžíce sójové omáčky tamari, sezamový olej, sezam, 1 lžička perníkového koření

Technologický postup: Řasy dáme do misky, propláchneme a zalijeme vroucí vodou. Necháme 15–20 minut luhovat, dokud nezměknou. Následně vodu slijeme a necháme v lednici vychladit. Okurky nakrájíme na tenká kolečka, papriku na proužky a vložíme do větší mísy. Zastříkneme olejem, přidáme koření, nasekané řasy, sójovou omáčku, sezam a promícháme. Salát je nejlepší nechat nějakou dobu ležet v lednici, aby se důkladně spojily všechny chutě.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát s acidofilním mlékem

Ingredience: 1 okurka, 200 ml acidofilního mléka, špetka cukru krupice, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Omytou salátovou okurku nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky. Acidofilní mléko ochutíme špetkou cukru, soli, mletého pepře a přelijeme přes okurku. Salát necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát s cibulí

Ingredience: 1 salátová okurka, 1 cibule, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce octa, mletý pepř, sůl, 500 ml vody

Technologický postup: Cukr a ocet dobře rozmícháme v uvedeném množství vody. Podle chuti osolíme a opepříme. Salátovou okurku nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Okurku s cibulí smícháme a salát přelijeme připravenou zálivkou.

Zdroj: Okurkový salát


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP