Téma: 

nejlepší velikonoční beránek


Facebook Twitter Pinterest email tisk

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Velikonoční beránek s vaječným koňakem

Ingredience: 5 vajec, 130 g hladké mouky, 3 vanilkové pudinky, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 dl oleje, 2,5 dl vaječného likéru, kandované ovoce a rozinky, čokoládová poleva

Technologický postup: Žloutky ušleháme s cukrem do světlé pěny a přimícháme olej. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinky, promícháme, přimícháme likér a nakonec sníh z bílků (a vmícháme kandované ovoce a rozinky). Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme přibližně 40 minut při 180 °C. Když beránek vychladne, poléváme ho čokoládovou polevou.

Detail odstavce: Velikonoční beránek s vaječným koňakem
Zdroj: Velikonoční beránek
Zveřejněno: 6.12.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: ŠVESTKA

Švestky se nesmí stříhat v zimě, protože hrozí nákaza hobovou chorobou pevník nachový. Nejlepší doba řezu pro mladé stromky je jaro. Vzrostlé stromy je pak nejlepší prořezávat v polovině léta.

Zdroj: diskuze ŠVESTKA
Odesláno: 11.2.2019 uživatelem Milda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Velikonoční beránek z hladké mouky

Ingredience: 5 vajec, 200 g krupicového cukru, 200 g hladké mouky, 20 g másla, 20 g másla na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy

Technologický postup: Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme, než těsto vychladne na pokojovou teplotu. Poté přimícháme prosátou mouku a rozpuštěné máslo, které má přibližně stejnou teplotu jako těsto. Hotové těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Přiklopíme a pečeme cca 30 minut při 180 °C, poté příkon tepla zmírníme a ještě 20 minut dopečeme při 160 °C.

Detail odstavce: Velikonoční beránek z hladké mouky
Zdroj: Velikonoční beránek
Zveřejněno: 6.12.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Ubrousky na pohlcování barev zkušenosti

Nejlepší odbarvovací ubrousky jsou značky Iberia a mají je v drogériích Rossmann, mají nejlepší výsledky při pohlcování barvy z prací vody. Na internetu se dají odbarvovací ubrousky koupit tady: www.zbozi.cz/?q=COLO… nevím ale jakou mají účinnost.

Zdroj: diskuze Ubrousky na pohlcování barev zkušenosti
Odesláno: 13.8.2013 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Nejlepší velikonoční beránek

Ingredience: 200 g polohrubé mouky, 120 g cukr krupice, 4 lžíce horké vody, 4 vejce, 1 hrst vlašských ořechů, rum, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce oleje, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 hrst rozinek, tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy

Technologický postup: Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme na tuhý sníh. Žloutky šleháme s oběma cukry, horkou vodou a přidáváme olej. Lehce vmícháme mouku s kypřicím práškem, sekané ořechy, rozinky namočené v rumu a nakonec tuhý sníh z bílků. Piškotové těsto vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy. Přiklopíme druhou polovinou formy a beránka pečeme na 180 °C asi 40 minut. Po upečení beránka opatrně vyklopíme a necháme vychladnout. Velikonočního piškotového beránka zdobíme podle fantazie.

Detail odstavce: Nejlepší velikonoční beránek
Zdroj: Velikonoční beránek
Zveřejněno: 6.12.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Re: Re: thymovar

na varroa je opravdu nejlepší thymovar - a to jsem zkoušel fakt všechno možný.

Zdroj: diskuze Thymovar
Odesláno: 27.5.2016 uživatelem Simon87
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Třený velikonoční beránek

Ingredience: 350 g polohrubé mouky, 140 g másla, 1 kypřicí prášek do pečiva, 4 vejce, 1 lžička citrónové kůry, 200 g cukru krupice, 200 ml mléka, tuk na vymazání, strouhanka na vysypání

Technologický postup: Formu na beránka vymažeme a vysypeme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Cukr utřeme s máslem a žloutky. Přidáme citrónovou kůru, mléko, mouku s kypřicím práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto lehce promícháme a poté je rozetřeme do připravené formy. Velikonočního beránka pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě. Po upečení vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Třeného velikonočního beránka zdobíme podle fantazie.

Detail odstavce: Třený velikonoční beránek
Zdroj: Velikonoční beránek
Zveřejněno: 6.12.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Paprika zhořkne

jo,delší dobu. nejlepší to vyzkoušet v kuchyni když vaříte př. 100 gulášů. jednou zaplatíte a víte jak na to. fanda

Zdroj: diskuze Paprika zhořkne
Odesláno: 12.2.2019 uživatelem františek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Beránek s olejem

Ingredience: 4 vejce, 120 g pískového cukru, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce oleje, 4 lžíce horké vody, 1 vanilkový cukr

Technologický postup: Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme olej a po lžících horkou vodu. Do mouky přimícháme prášek do pečiva a pak utřené žloutky s cukrem a promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Formu na beránka vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou, nalijeme do ní těsto a pečeme asi 40 minut. Po upečení necháme vychladit a pak beránka posypeme moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Beránek s olejem
Zdroj: Velikonoční beránek
Zveřejněno: 6.12.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: orchidej

Pro rostlinu je nejlepší nechat kořeny jak jsou. Orchidej nepotřebuje mít kořeny v substrátu. Stačí, když je občas smočí voda. Nové kořeny značí, že se rostlině daří.

Zdroj: diskuze Orchidej
Odesláno: 13.8.2018 uživatelem Milda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Velikonoční beránek hrnkový

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukr krupice, 2 vejce, 0,5 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, špetka citrónové kůry, špetka soli, 2 lžíce rumu

Technologický postup: Vejce rozkvedláme v mléce. Mouku smícháme s kypřicím práškem, solí, vanilkovým a krupicovým cukrem a citrónovou kůrou. Mléko s vejci nalijeme do sypké směsi, přilijeme olej, rum a utřeme hladké těsto. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40–50 minut. Dobu pečení si každý přizpůsobí podle své trouby. Upečeného beránka vyndáme z trouby a necháme formu vychladnout. Teprve potom jej vyklopíme a potřeme čokoládou nebo citrónovou polevou či jen pocukrujeme. Na krk uvážeme beránkovi mašli a do rozříznuté pusy vložíme kousek asparágusu.

Detail odstavce: Velikonoční beránek hrnkový
Zdroj: Velikonoční beránek
Zveřejněno: 6.12.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Pergola

Dobrý den, nejlepší ceny a kvalitní výrobky jen od www.pergoly-trutnov.cz. Minulý rok sme si postavili Altán Mila.

Zdroj: diskuze Pergola
Odesláno: 20.2.2019 uživatelem Honzik
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Zdravý velikonoční beránek

Ingredience: 200 g celozrnné žitné mouky, 250 g tempehu, 1,5 dl jablečného moštu, 80 g pohankové mouky, 150 g sladěnky (slad ječmenný), 150 g tuku (rostlinné máslo Alsan nebo kokosový olej), 20 g semínek (slunečnicové, rozemleté lněné), 70 g sušeného ovoce (předem namočit), 70 g oříšků (kešu, mandle, paraořechy, vlašské), poleva z karobu, kokos

Technologický postup: Tempeh nakrájejte na kostky a dejte do hrnce. Postupně přidejte jablečný mošt a vařte cca 20 minut. Rozmixujte a to samé udělejte se sladěnkou a tukem. Obojí pak spojte. Zapracujte celozrnnou a pohankovou mouku, přidejte semínka a nakrájené ovoce. Pořádně promíchejte a nechte 10 minut odpočinout, aby těsto ještě zhoustlo. Formu vymažte tukem, vysypejte moukou, vlijte těsto a pečte na 170 °C 45 minut přiklopené a 15 minut odklopené. Ozdobte polevou z karobu a posypte kokosem.

Detail odstavce: Zdravý velikonoční beránek
Zdroj: Velikonoční beránek
Zveřejněno: 6.12.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: hnojení kaki

Použijte kombinované hnojivo Cererit podle návodu na obalu. Cererit je nejlepší mix všech potřebných látek, které rostlina potřebuje. Tady k tomu jsou bližší informace: www.ceskenapady.cz/c…

Zdroj: diskuze Hnojení kaki
Odesláno: 27.5.2016 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Tradice

Velikonoce, jako svátky umučení a vzkříšení, patří k základním křesťanským pohyblivým svátkům. Ostatní pohyblivé svátky se odvozují vždy od data velikonoční neděle. Podle církevní historie připadlo utrpení Kristovo na dobu, jež následovala po jarní rovnodennosti, a současně mu předcházel jarní měsíční úplněk. Toto pravidlo bylo vzato za základ a křesťanské Velikonoce (velikonoční neděle) se slaví vždy první neděli po prvním jarním úplňku.

Symbol beránka je pro Velikonoce tradiční, protože už v pohanských časech působili pastevci na velmi rozsáhlých územích. Židé vnímají ovce jako členy Božího stáda, beránka ovšem zabíjeli i na památku vyvedení lidu Izraele z egyptského otroctví.

V křesťanství beránek symbolizuje Beránka božího – nevinného, čistého a poslušného beránka, který byl obětován na kříži a jeho krev zachránila pokřtěné od hříchu a od smrti.

Beránek je coby obřadní pokrm známý už od středověku. Nikdo už ovšem nezjistí, zda se velikonočním beránkem rozumí dnešní sladké pečivo ve stovkách variant, nebo skutečně pouze jehněčí maso. Ale jelikož se masitý pokrm mohl jíst až po svěcení pokrmů, které připadalo na Boží hod velikonoční (velikonoční neděle), a pak také z důvodu, že beránka jako masitý pokrm si nemohl dovolit každý, se dá předpokládat, že naši předkové připravovali beránka pečeného z těsta jak slaného, tak i sladkého. Tomu odpovídá jeden starý recept, který jako suroviny mimo jiné uvádí rýži, rýžovou mouku, mandle a mandlový olej.

Detail odstavce: Tradice
Zdroj: Velikonoční beránek
Zveřejněno: 6.12.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: fikus benjamin, stříhání větví po opadu listů

Úplně nejlepší bude, když si z této rostliny ustřihnete několik větviček a necháte je zakořenit. Vypěstujete si silnou zdravou rostlinu a té původní se časem zbavte.

Zdroj: diskuze První pomoc fikusu benjamín
Odesláno: 6.3.2019 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Babiččin velikonoční beránek

Ingredience: 180 g polohrubé mouky, 100 g cukr krupice, 80 g másla, 2 vejce, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička vanilkového cukru, 1 lžička citrónové kůry, rozinky na ozdobu, tuk na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na pocukrování

Technologický postup: Žloutky třeme asi čtvrt hodiny s cukrem a změklým máslem. Přidáme prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr, citrónovou kůru a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků (v misce metličkou ušleháme z bílků sníh, bílek musí mít pokojovou teplotu). Těsto vlijeme do dobře tukem vymazané a polohrubou nebo hrubou moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě nejdříve 15 minut na 200 °C, potom teplotu zmírníme a pečeme asi 30 minut na 180 °C. Po upečení necháme beránka ještě chvíli ve formě, až se těsto trochu odtáhne od stěn, pak ho opatrně vyklopíme. Dvě rozinky dáme místo očí, jednu na čumáček a vydatně pocukrujeme moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Babiččin velikonoční beránek
Zdroj: Velikonoční beránek
Zveřejněno: 6.12.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: ochranná pásma inženýrských sítí

Nejlepší řešení bude spřátelit se sousedem. Jako přítel vás pak může vyslechnout, až mu budete líčit proč vám vadí jeho túje. Pak můžete očekávat úspěch. Když to budete tlačit přes úřady, psát různá oznámení, tak se dočkáte jen naschválů a váš život se změní v peklo.

Zdroj: diskuze Ochranná pásma inženýrských sítí
Odesláno: 20.11.2018 uživatelem Milda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Netradiční beránek

Ingredience: 150 g hrubé mouky, 100 g polohrubé mouky, 200 g mrkve, 1 prášek do pečiva, 1 hrst rozinek, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 4 lžíce tuku, mléko

Technologický postup: Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Do zadělávací mísy dáme mouky s práškem do pečiva a promícháme, pak cukr a opět promícháme a nakonec všechny zbylé ingredience. Spojíme a s pomocí mléka vytvoříme středně husté těsto. Rozinky můžeme a nemusíme při přípravě namáčet do vody nebo trochy rumu. Předehřejeme si troubu na střední stupeň. Těsto vlijeme do předem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na beránka, přiklopíme a pečeme necelou hodinu. Po dopečení můžeme formu s beránkem na chvíli přikrýt ve vodě namočenou utěrkou pro snazší vyklopení. Po vychladnutí potřeme mrkvového beránka bílou polevou, oči a čumáček vytvoříme pomocí lentilek. Pro dokonalý výsledek přidáme mašli.

Detail odstavce: Netradiční beránek
Zdroj: Velikonoční beránek
Zveřejněno: 6.12.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Sklizeň rakytníku

Dobrý den
Poradíte mi kdy je nejlepší doba na sklizeň rakytníku.?Zkoušeli jsme ho natrhat koncem října,byl to boj,plody jsou hodně měké,nejdou od větvičky a rozmačkávají se mezi prsty.Děkuji za odpověď Zdeněk V.

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku
Odesláno: 26.10.2016 uživatelem Zdeněk Valenta
Počet odpovědí: 7 Zobrazit odpovědi

NEJLEPŠÍ SUBSTRÁT PRO ZELENINOVOU ZAHRADU

Nejlepší substrát

Správný substrát pro pěstování zeleniny musí splňovat určitá kritéria. Jeho hodnota pH se musí pohybovat v rozmezí od 6,0 do 6,8, pak se jedná o substrát mírně kyselý, který je optimální pro růst zeleniny. Půda musí dobře vsakovat i odvodňovat vodu, aby nedocházelo k přesychání, či naopak k uhnívání kořenů. A hlavně musí substrát obsahovat co nejvíce potřebných živin.

Detail odstavce: Nejlepší substrát
Zdroj: Nejlepší substrát pro zeleninovou zahradu
Zveřejněno: 2.10.2013

NEJLEPŠÍ SUBSTRÁT PRO ZELENINOVOU ZAHRADU

Volně prodejná hnojiva

Chcete-li vytvořit co nejlepší kombinaci půdy v co nejkratším čase nebo bez zakládání vlastního kompostu, naleznete ve specializovaných prodejnách velký výběr volně prodejných schválených hnojiv. Tyto produkty obvykle obsahují krev, kostní moučku, řasy, rybí prášek a granulované kuřince, tyto složky vám poskytnou dostatečný zdroj dusíku, fosforu i draslíku a obohatí vaši zahradní zeminu. Jejich nevýhodou ale je, že za jejich snadné použití zaplatíte vyšší cenou.

Detail odstavce: Volně prodejná hnojiva
Zdroj: Nejlepší substrát pro zeleninovou zahradu
Zveřejněno: 2.10.2013

NEJLEPŠÍ KAMÉLIE DO ZIMNÍ ZAHRADY

Vhodné klima pro kamélie

Kamélie je rostlina vyžadující chladnější klima, proto ji rozhodně nepotěšíte umístěním na přímé sluneční paprsky. Vyhovovat jí bude stinné, chráněné místo. Máte-li na zahradě vzrostlý strom, živý plot či zeď, to nejlepší, co pro kamélii můžete udělat, je umístit ji sem, neboť zde bude chráněna před větrem i přímým sluncem.

Vzhledem k tomu, že kamélie u nás nejsou schopny přežít velké zimní mrazy, bývají nejčastěji pěstovány v květináčích – v létě bývají umístěny do zahrad a zimu přečkávají v mírně vytápěných místnostech s dostatkem světla.

Detail odstavce: Vhodné klima pro kamélie
Zdroj: Nejlepší kamélie do zimní zahrady
Zveřejněno: 8.3.2015

MAZANEC

Mazanec z hladké mouky

Ingredience na potření: 1 vejce

Ingredience na těsto: 50 g másla, 60 g rozinek, 3 lžíce slunečnicového oleje, 100 g třtinového cukru, 2 vejce, 8 lžic rumu, 0,5 citronu, 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 kostka droždí

Postup: Rozinky namočíme stranou do rumu. Mléko ohřejeme, aby bylo teplejší, máslo rozpustíme a smícháme s olejem. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme. V troše mléka a lžičce cukru rozdrobíme droždí, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Zatím dáme do velké mísy mouku, cukr, citronovou kůru a promícháme. Uděláme důlek a vlijeme do něj mléko, rozinky s rumem, vejce, sůl, citronovou šťávu a olej s máslem. Vlijeme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Těsto necháme na teplém místě asi hodinu vykynout. Pak těsto vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na dvě části. Z každé vypracujeme bochníky. Mazance dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme znovu asi 30 minut kynout. Ke konci kynutí si předehřejeme troubu na 180 °C. Mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a vložíme do trouby, pečeme asi 35–45 minut. Vypečené velikonoční mazance necháme trochu vychladnout.

Detail odstavce: Mazanec z hladké mouky
Zdroj: Mazanec
Zveřejněno: 21.5.2018

KRKOVICE - NEJLEPŠÍ RECEPTY

Pečená vepřová krkovička

Ingredience: celá krkovička, 4 cibule, kmín, 4 jablka, sůl, pepř

Postup: Samotné maso nechte trochu odležet, a před solením ho osušte. Nakrájejte na větší kusy cibuli a na čtvrtinky jablka, krkovičku dobře osolte, opepřete, dejte do pekáče a posypte dobře kmínem. Kmínem opravdu nešetřete. Koření se musí dostat až dovnitř masa, a opravdu se tam dostane, strach mít nemusíte. Pak už jen dejte do trouby a podle velikosti krkovičky pečte při teplotě 130–150 °C tři až čtyři hodinky. Prostě celé dopoledne. Sem tam podlijte, a to je vše. Maso z krkovičky se krásně vypeče, nejlepší je mít na recept takové maso, které má dost tuku. Pak se vypeče šťáva z cibule, jablek a tuku v mase. Uvnitř zbude jen šťáva. Maso opravdu bude na řezu krásně šťavnaté. To už si vyzkoušíte sami.

Doporučení: U většiny receptů narazíte na to, že krkovička je nakrájená na jednotlivé plátky, a až pak se peče. Takže se přípravou moc neliší třeba od vepřových kotlet. Což je velká škoda, protože do pekáče se jí vejde méně a rychleji se vypéká a je pak méně šťavnatá.

Detail odstavce: Pečená vepřová krkovička
Zdroj: Krkovice - nejlepší recepty
Zveřejněno: 25.6.2017

NEJLEPŠÍ LÉK NA HEMEROIDY

Epsomská sůl a glycerin

Rovněž tato méně známá domácí léčba může pomoci s bolestivými hemoroidy. Pomocí jednoduchých složek vytvoříte směs, kterou aplikujete přímo na postižené oblasti.

Postup: Smíchejte 2 lžíce epsomské soli s 2 lžícemi glycerinu. Naneste směs na gázovou podložku a položte ji na bolestivou plochu. Nechte působit po dobu 15–20 minut. Opakujte každé čtyři až šest hodin, dokud se bolest nezmírní.

Detail odstavce: Epsomská sůl a glycerin
Zdroj: Nejlepší lék na hemeroidy
Zveřejněno: 24.4.2019

NEJLEPŠÍ KAMÉLIE DO ZIMNÍ ZAHRADY

Výsadba kamélií

Pokud jste kamélii zakoupili na podzim, nechte ji v květináči a do přesazování či vysazování na záhon se pusťte až na jaře. Rostlina bude mít dostatek času na zakořenění a nebude trpět nedostatkem vody. Kamélie vyžaduje kyselou a kyprou půdu, která nebude zadržovat přebytečné množství vody, stejně jako rododendron.

Více o zalévání, hnojení či pěstování se dozvíte na stránce Jak pěstovat kamélie.

Detail odstavce: Výsadba kamélií
Zdroj: Nejlepší kamélie do zimní zahrady
Zveřejněno: 8.3.2015

NEJLEPŠÍ LÉK NA HEMEROIDY

Sedací koupel

Trápí vás hemoroidy? Pak jejich hojení urychlíte pravidelnou aplikací sedací koupele z dubové kůry, která má svíravý účinek.

Postup: Tři lžíce nadrobno roztlučené nebo mleté dubové kůry namočte do 1 l vody a nechte 12 hodin macerovat. Potom 10 minut povařte na mírném ohni. Přidejte 7 lžic bylinné směsi ze stejných dílů listu ořechu, natě přesličky a lnice. Odstavte a nechte 20 minut luhovat. Sedací koupel má po každé stolici trvat 15–20 minut.

Detail odstavce: Sedací koupel
Zdroj: Nejlepší lék na hemeroidy
Zveřejněno: 24.4.2019

NEJLEPŠÍ SUBSTRÁT PRO ZELENINOVOU ZAHRADU

Přírodní hnojiva

Chcete-li pěstovat zeleninu bez umělých chemických látek, pak nemáte jinou možnost než použít přírodní hnojiva a přídavné látky jako kompost, hnůj, mulč či kamenný prach. Přírodní hnojiva pro vás navíc budou tou nejlevnější volbou.

Kompost

Kompost je vrstvený odpad trávy, listí, pilin, dřevěných štěpků, který se nejčastěji ukládá mezi betonové bloky nebo vyskládané neošetřené dřevo. Kompost je základem zahradničení.

Hnůj

Hnůj se obvykle používá od hospodářských zvířat a je výborným zdrojem dusíku, což je jedna ze tří hlavních složek hnojiv prodávaných v obchodech, a dalších důležitých půdních živin.

Mulčování

Mulčování je základním prvkem zahradničení, má několik předností a jednou z nich je, že udržuje půdu vlhkou, zmírňuje půdní prostředí, zabraňuje růstu plevele, snižuje hnilobu u ovoce. Mulčování může být prováděno různými přírodními materiály, jako je například tráva, sláma, listí stromů, jehličí nebo kůra, přičemž lze kombinovat několik druhů přírodních odpadů.

Kamenný prach

Zdravá půda by měla obsahovat dostatek fosforu. Dobrým přírodním zdrojem fosforu jsou například vápenné dolomity či další skalní prach obsahující například čedič. Tento skalní prach může být dodáván do kompostu nebo rovnou do zahradní zeminy. Abyste dosáhli nejlepší půdní směsi, použijte skalní prach s velmi malou velikostí částic.

Detail odstavce: Přírodní hnojiva
Zdroj: Nejlepší substrát pro zeleninovou zahradu
Zveřejněno: 2.10.2013

KRKOVICE - NEJLEPŠÍ RECEPTY

Vepřová krkovice na pánvi

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 50 ml vína, 2 vepřové krkovičky, sůl, pepř, rozmarýn

Postup: Na rozpáleném oleji v pánvičce necháme rozvonět česnekový stroužek a větvičku rozmarýnu. Na provoněný olej vložíme osušené slabší plátky krkovičky a prudce je necháme osmažit z každé strany. Maso osolíme, opepříme a podlijeme suchým vínem. Víno necháme redukovat, plátky masa občas obrátíme. Maso smažíme do křupava a ihned pokládáme na talíř. Minutka z vepřové krkovice na pánvi zachutná s bramborovou přílohou nebo se zeleninovým salátem.

Detail odstavce: Vepřová krkovice na pánvi
Zdroj: Krkovice - nejlepší recepty
Zveřejněno: 25.6.2017

KRKOVICE - NEJLEPŠÍ RECEPTY

Krkovice s rýží

Ingredience: plátky vepřové krkovice, rýže, cibule, česnek, hořčice, sůl, pepř, mletý kmín, sladká červená paprika, hladká mouka na zahuštění, koření na krkovičku, olej nebo sádlo

Postup: Maso osolte, opepřete a ochuťte kořením na vepřovou krkovičku. Osmažte na oleji z obou stran. Maso vyjměte z hrnce a dejte do výpeku osmažit cibulku. Přidejte trochu hladké mouky, podlijte vodou, vložte zpět maso a duste. Přidejte 2 prolisované stroužky česneku, trošku mletého kmínu, sladké mleté papriky, soli, 2 lžíce hořčice. Nechte dále dusit. Až maso změkne, zahustěte případně ještě moukou. Podávejte s vařenou rýží.

Detail odstavce: Krkovice s rýží
Zdroj: Krkovice - nejlepší recepty
Zveřejněno: 25.6.2017