Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

NEJLEPŠÍ VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Velikonoční beránek s vaječným koňakem

Ingredience: 5 vajec, 130 g hladké mouky, 3 vanilkové pudinky, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 dl oleje, 2,5 dl vaječného likéru, kandované ovoce a rozinky, čokoládová poleva

Technologický postup: Žloutky ušleháme s cukrem do světlé pěny a přimícháme olej. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinky, promícháme, přimícháme likér a nakonec sníh z bílků (a vmícháme kandované ovoce a rozinky). Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme přibližně 40 minut při 180 °C. Když beránek vychladne, poléváme ho čokoládovou polevou.

Zdroj: Velikonoční beránek

Diskuze: Re: ŠVESTKA

Švestky se nesmí stříhat v zimě, protože hrozí nákaza hobovou chorobou pevník nachový. Nejlepší doba řezu pro mladé stromky je jaro. Vzrostlé stromy je pak nejlepší prořezávat v polovině léta.

Zdroj: diskuze ŠVESTKA
Počet odpovědí: 1

Velikonoční beránek z hladké mouky

Ingredience: 5 vajec, 200 g krupicového cukru, 200 g hladké mouky, 20 g másla, 20 g másla na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy

Technologický postup: Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme, než těsto vychladne na pokojovou teplotu. Poté přimícháme prosátou mouku a rozpuštěné máslo, které má přibližně stejnou teplotu jako těsto. Hotové těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Přiklopíme a pečeme cca 30 minut při 180 °C, poté příkon tepla zmírníme a ještě 20 minut dopečeme při 160 °C.

Zdroj: Velikonoční beránek

Diskuze: Re: Ubrousky na pohlcování barev zkušenosti

Nejlepší odbarvovací ubrousky jsou značky Iberia a mají je v drogériích Rossmann, mají nejlepší výsledky při pohlcování barvy z prací vody. Na internetu se dají odbarvovací ubrousky koupit tady: www.zbozi.cz/?q=COLO… nevím ale jakou mají účinnost.

Zdroj: diskuze Ubrousky na pohlcování barev zkušenosti
Počet odpovědí: 2

Nejlepší velikonoční beránek

Ingredience: 200 g polohrubé mouky, 120 g cukr krupice, 4 lžíce horké vody, 4 vejce, 1 hrst vlašských ořechů, rum, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce oleje, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 hrst rozinek, tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy

Technologický postup: Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme na tuhý sníh. Žloutky šleháme s oběma cukry, horkou vodou a přidáváme olej. Lehce vmícháme mouku s kypřicím práškem, sekané ořechy, rozinky namočené v rumu a nakonec tuhý sníh z bílků. Piškotové těsto vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy. Přiklopíme druhou polovinou formy a beránka pečeme na 180 °C asi 40 minut. Po upečení beránka opatrně vyklopíme a necháme vychladnout. Velikonočního piškotového beránka zdobíme podle fantazie.

Zdroj: Velikonoční beránek

Diskuze: Re: Re: Re: thymovar

na varroa je opravdu nejlepší thymovar - a to jsem zkoušel fakt všechno možný.

Zdroj: diskuze Thymovar
Počet odpovědí: 2

Třený velikonoční beránek

Ingredience: 350 g polohrubé mouky, 140 g másla, 1 kypřicí prášek do pečiva, 4 vejce, 1 lžička citrónové kůry, 200 g cukru krupice, 200 ml mléka, tuk na vymazání, strouhanka na vysypání

Technologický postup: Formu na beránka vymažeme a vysypeme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Cukr utřeme s máslem a žloutky. Přidáme citrónovou kůru, mléko, mouku s kypřicím práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto lehce promícháme a poté je rozetřeme do připravené formy. Velikonočního beránka pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě. Po upečení vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Třeného velikonočního beránka zdobíme podle fantazie.

Zdroj: Velikonoční beránek

Diskuze: Re: Řez ovocných stromů

Výhony na kmínku jsou zbytečné a navíc můžou vyrůstat z podnože, takže určitě odstřihnout je nejlepší řešení.

Zdroj: diskuze Řez ovocných stromů
Počet odpovědí: 1

Beránek s olejem

Ingredience: 4 vejce, 120 g pískového cukru, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce oleje, 4 lžíce horké vody, 1 vanilkový cukr

Technologický postup: Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme olej a po lžících horkou vodu. Do mouky přimícháme prášek do pečiva a pak utřené žloutky s cukrem a promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Formu na beránka vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou, nalijeme do ní těsto a pečeme asi 40 minut. Po upečení necháme vychladit a pak beránka posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Velikonoční beránek

Diskuze: Re: Paprika zhořkne

jo,delší dobu. nejlepší to vyzkoušet v kuchyni když vaříte př. 100 gulášů. jednou zaplatíte a víte jak na to. fanda

Zdroj: diskuze Paprika zhořkne
Počet odpovědí: 1

Velikonoční beránek hrnkový

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukr krupice, 2 vejce, 0,5 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, špetka citrónové kůry, špetka soli, 2 lžíce rumu

Technologický postup: Vejce rozkvedláme v mléce. Mouku smícháme s kypřicím práškem, solí, vanilkovým a krupicovým cukrem a citrónovou kůrou. Mléko s vejci nalijeme do sypké směsi, přilijeme olej, rum a utřeme hladké těsto. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40–50 minut. Dobu pečení si každý přizpůsobí podle své trouby. Upečeného beránka vyndáme z trouby a necháme formu vychladnout. Teprve potom jej vyklopíme a potřeme čokoládou nebo citrónovou polevou či jen pocukrujeme. Na krk uvážeme beránkovi mašli a do rozříznuté pusy vložíme kousek asparágusu.

Zdroj: Velikonoční beránek

Diskuze: Re: sušička

Dobrý den.

Já mohu doporučit Concept SO-1060. Za celkem přijatelnou cenu je to fakt nejlepší možnost na trhu.

Zdroj: diskuze Sušička na ovoce diskuze
Počet odpovědí: 1

Zdravý velikonoční beránek

Ingredience: 200 g celozrnné žitné mouky, 250 g tempehu, 1,5 dl jablečného moštu, 80 g pohankové mouky, 150 g sladěnky (slad ječmenný), 150 g tuku (rostlinné máslo Alsan nebo kokosový olej), 20 g semínek (slunečnicové, rozemleté lněné), 70 g sušeného ovoce (předem namočit), 70 g oříšků (kešu, mandle, paraořechy, vlašské), poleva z karobu, kokos

Technologický postup: Tempeh nakrájejte na kostky a dejte do hrnce. Postupně přidejte jablečný mošt a vařte cca 20 minut. Rozmixujte a to samé udělejte se sladěnkou a tukem. Obojí pak spojte. Zapracujte celozrnnou a pohankovou mouku, přidejte semínka a nakrájené ovoce. Pořádně promíchejte a nechte 10 minut odpočinout, aby těsto ještě zhoustlo. Formu vymažte tukem, vysypejte moukou, vlijte těsto a pečte na 170 °C 45 minut přiklopené a 15 minut odklopené. Ozdobte polevou z karobu a posypte kokosem.

Zdroj: Velikonoční beránek

Diskuze: Re: jak pečovat o anturii v květináči

Jak zalévat? Jednoduše, až když je substrát proschlý. Nejlepší je osprchovat celou rostlinu odstátou vodou.

Zdroj: diskuze Jak pečovat o anturii v květináči
Počet odpovědí: 2

Tradice

Velikonoce, jako svátky umučení a vzkříšení, patří k základním křesťanským pohyblivým svátkům. Ostatní pohyblivé svátky se odvozují vždy od data velikonoční neděle. Podle církevní historie připadlo utrpení Kristovo na dobu, jež následovala po jarní rovnodennosti, a současně mu předcházel jarní měsíční úplněk. Toto pravidlo bylo vzato za základ a křesťanské Velikonoce (velikonoční neděle) se slaví vždy první neděli po prvním jarním úplňku.

Symbol beránka je pro Velikonoce tradiční, protože už v pohanských časech působili pastevci na velmi rozsáhlých územích. Židé vnímají ovce jako členy Božího stáda, beránka ovšem zabíjeli i na památku vyvedení lidu Izraele z egyptského otroctví.

V křesťanství beránek symbolizuje Beránka božího – nevinného, čistého a poslušného beránka, který byl obětován na kříži a jeho krev zachránila pokřtěné od hříchu a od smrti.

Beránek je coby obřadní pokrm známý už od středověku. Nikdo už ovšem nezjistí, zda se velikonočním beránkem rozumí dnešní sladké pečivo ve stovkách variant, nebo skutečně pouze jehněčí maso. Ale jelikož se masitý pokrm mohl jíst až po svěcení pokrmů, které připadalo na Boží hod velikonoční (velikonoční neděle), a pak také z důvodu, že beránka jako masitý pokrm si nemohl dovolit každý, se dá předpokládat, že naši předkové připravovali beránka pečeného z těsta jak slaného, tak i sladkého. Tomu odpovídá jeden starý recept, který jako suroviny mimo jiné uvádí rýži, rýžovou mouku, mandle a mandlový olej.

Zdroj: Velikonoční beránek

Diskuze: Re: orchidej

Pro rostlinu je nejlepší nechat kořeny jak jsou. Orchidej nepotřebuje mít kořeny v substrátu. Stačí, když je občas smočí voda. Nové kořeny značí, že se rostlině daří.

Zdroj: diskuze Orchidej
Počet odpovědí: 1

Babiččin velikonoční beránek

Ingredience: 180 g polohrubé mouky, 100 g cukr krupice, 80 g másla, 2 vejce, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička vanilkového cukru, 1 lžička citrónové kůry, rozinky na ozdobu, tuk na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na pocukrování

Technologický postup: Žloutky třeme asi čtvrt hodiny s cukrem a změklým máslem. Přidáme prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr, citrónovou kůru a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků (v misce metličkou ušleháme z bílků sníh, bílek musí mít pokojovou teplotu). Těsto vlijeme do dobře tukem vymazané a polohrubou nebo hrubou moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě nejdříve 15 minut na 200 °C, potom teplotu zmírníme a pečeme asi 30 minut na 180 °C. Po upečení necháme beránka ještě chvíli ve formě, až se těsto trochu odtáhne od stěn, pak ho opatrně vyklopíme. Dvě rozinky dáme místo očí, jednu na čumáček a vydatně pocukrujeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Velikonoční beránek

Diskuze: Re: Pergola

Dobrý den, nejlepší ceny a kvalitní výrobky jen od www.pergoly-trutnov.cz. Minulý rok sme si postavili Altán Mila.

Zdroj: diskuze Pergola
Počet odpovědí: 1

Netradiční beránek

Ingredience: 150 g hrubé mouky, 100 g polohrubé mouky, 200 g mrkve, 1 prášek do pečiva, 1 hrst rozinek, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 4 lžíce tuku, mléko

Technologický postup: Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Do zadělávací mísy dáme mouky s práškem do pečiva a promícháme, pak cukr a opět promícháme a nakonec všechny zbylé ingredience. Spojíme a s pomocí mléka vytvoříme středně husté těsto. Rozinky můžeme a nemusíme při přípravě namáčet do vody nebo trochy rumu. Předehřejeme si troubu na střední stupeň. Těsto vlijeme do předem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na beránka, přiklopíme a pečeme necelou hodinu. Po dopečení můžeme formu s beránkem na chvíli přikrýt ve vodě namočenou utěrkou pro snazší vyklopení. Po vychladnutí potřeme mrkvového beránka bílou polevou, oči a čumáček vytvoříme pomocí lentilek. Pro dokonalý výsledek přidáme mašli.

Zdroj: Velikonoční beránek

Diskuze: Re: hnojení kaki

Použijte kombinované hnojivo Cererit podle návodu na obalu. Cererit je nejlepší mix všech potřebných látek, které rostlina potřebuje. Tady k tomu jsou bližší informace: www.ceskenapady.cz/c…

Zdroj: diskuze Hnojení kaki
Počet odpovědí: 2

Jak spotřebovat čokoládové figurky

Do prodeje přichází čokoláda nejčastěji ve formě tabulek nebo jiných geometrických tvarů, často bývá tvarována do malých figurek (obvykle zvířat, lidí nebo rostlin). Mnohdy se tyto tvary přímo vztahují k určitým svátkům, například velikonoční zajíci nebo vejce, případně vánoční či mikulášské figurky, anebo tvary vhodné pro den svatého Valentina.

Co s čokoládovými figurkami? Řada pokrmů sama volá o doplnění čokoládou. Tak například čokoláda může tvořit hlavní složku nebo přísadu v potravinách, jako jsou zmrzliny, koláče, sušenky, buchty, v jiných dezertech pak najde uplatnění jako poleva. Recepty z čokoládových figurek nemají žádná omezení a záleží jen na vaší fantazii a chuti.

Ale pozor, na pultech českých obchodů lze v současné době spatřit výrobky, které na první pohled vypadají jako čokoládové, ale ve skutečnosti se jedná o různé náhražky čokolád. Z náhražek bývají většinou vyrobeny také různé vánoční a velikonoční figurky. Musíte tedy sledovat, zda je na obalu uvedeno, jestli se jedná o skutečný výrobek z čokolády či nikoliv.

Zdroj: Co se zbylou čokoládou

Nejlepší substrát

Správný substrát pro pěstování zeleniny musí splňovat určitá kritéria. Jeho hodnota pH se musí pohybovat v rozmezí od 6,0 do 6,8, pak se jedná o substrát mírně kyselý, který je optimální pro růst zeleniny. Půda musí dobře vsakovat i odvodňovat vodu, aby nedocházelo k přesychání, či naopak k uhnívání kořenů. A hlavně musí substrát obsahovat co nejvíce potřebných živin.

Zdroj: Nejlepší substrát pro zeleninovou zahradu

Volně prodejná hnojiva

Chcete-li vytvořit co nejlepší kombinaci půdy v co nejkratším čase nebo bez zakládání vlastního kompostu, naleznete ve specializovaných prodejnách velký výběr volně prodejných schválených hnojiv. Tyto produkty obvykle obsahují krev, kostní moučku, řasy, rybí prášek a granulované kuřince, tyto složky vám poskytnou dostatečný zdroj dusíku, fosforu i draslíku a obohatí vaši zahradní zeminu. Jejich nevýhodou ale je, že za jejich snadné použití zaplatíte vyšší cenou.

Zdroj: Nejlepší substrát pro zeleninovou zahradu

Škvarková pomazánka z Moravy

Ingredience: 250–300 g mletých škvarků, 3 natvrdo uvařená vejce, 2 lžíce hořčice, 2 nastrouhané sterilované okurky, 1 cibule nebo 1 svazek jarní cibulky, sůl, pepř, 1 stroužek česneku

Postup: Škvarky dáme do misky a nastrouháme k nim natvrdo uvařená vejce a okurky. Cibuli nebo jarní cibulku nakrájíme a přidáme ke škvarkům spolu s hořčicí. Podle chuti osolíme, opepříme a nakonec přidáme prolisovaný česnek. Umleté škvarky se všemi přidanými ingrediencemi dobře promícháme. Na ozdobení nakrájíme zelenou nať. Moravská škvarková pomazánka je nejlepší na čerstvém, nejlépe domácím chlebu.

Zdroj: Nejlepší škvarková pomazánka

Vhodné klima pro kamélie

Kamélie je rostlina vyžadující chladnější klima, proto ji rozhodně nepotěšíte umístěním na přímé sluneční paprsky. Vyhovovat jí bude stinné, chráněné místo. Máte-li na zahradě vzrostlý strom, živý plot či zeď, to nejlepší, co pro kamélii můžete udělat, je umístit ji sem, neboť zde bude chráněna před větrem i přímým sluncem.

Vzhledem k tomu, že kamélie u nás nejsou schopny přežít velké zimní mrazy, bývají nejčastěji pěstovány v květináčích – v létě bývají umístěny do zahrad a zimu přečkávají v mírně vytápěných místnostech s dostatkem světla.

Zdroj: Nejlepší kamélie do zimní zahrady

Mazanec z hladké mouky

Ingredience na potření: 1 vejce

Ingredience na těsto: 50 g másla, 60 g rozinek, 3 lžíce slunečnicového oleje, 100 g třtinového cukru, 2 vejce, 8 lžic rumu, 0,5 citronu, 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 kostka droždí

Postup: Rozinky namočíme stranou do rumu. Mléko ohřejeme, aby bylo teplejší, máslo rozpustíme a smícháme s olejem. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme. V troše mléka a lžičce cukru rozdrobíme droždí, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Zatím dáme do velké mísy mouku, cukr, citronovou kůru a promícháme. Uděláme důlek a vlijeme do něj mléko, rozinky s rumem, vejce, sůl, citronovou šťávu a olej s máslem. Vlijeme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Těsto necháme na teplém místě asi hodinu vykynout. Pak těsto vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na dvě části. Z každé vypracujeme bochníky. Mazance dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme znovu asi 30 minut kynout. Ke konci kynutí si předehřejeme troubu na 180 °C. Mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a vložíme do trouby, pečeme asi 35–45 minut. Vypečené velikonoční mazance necháme trochu vychladnout.

Zdroj: Mazanec

Kuchařka Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich napsal několik kuchařek:

  • Bravo, šéfe! – Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2009, kniha obsahuje taky DVD
  • Prostřeno bez servítků – Více než 100 pokrmů současné české kuchyně okořeněných postřehy ze života – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2010
  • Šéf na grilu – 100 skvělých receptů Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Magazine v roce 2011
  • Už dost, Šéfe – Co jste v televizi neviděli, neslyšeli a neochutnali – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2012
  • Šéf na smetaně – Smetanové recepty Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Magazine v roce 2012
  • Vejce nebo slepice – 80 šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěřiny – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2012
  • Vařte jako šéf! – Škola vaření Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2013
  • Česko vaří s Pohlreichem – Nejlepší večeře vašeho života! – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2013

Zde můžete vidět ceny kuchařek od Zdeňka Pohlreicha.

Zdroj: Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich

Zapečené těstoviny s uzeným masem

Ingredience: 350 g těstovin, 1 cibule, 3 vejce, 250 g uzeného masa, 200 g sýra, 200 ml smetany ke šlehání, mletý černý pepř, sůl, sterilovaná zelenina

Technologický postup: Nejprve cibuli a uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozpálíme tuk a přidáme cibuli s masem. Směs opepříme, osolíme a orestujeme dozlatova. Mezitím dáme těstoviny vařit do slané vody. Těstoviny mohou být v podstatě jakékoliv, nejlepší jsou však vřetena nebo mašličky. Sterilovanou zeleninu slijeme z nálevu a necháme okapat. Zapékací misku vymažeme podle chuti sádlem, olejem či máslem. Do misky vložíme uvařené a propláchnuté těstoviny. Přidáme směs z pánve, sterilovanou zeleninu a vše důkladně promícháme. Smetanu smícháme s vejci, směs nalijeme rovnoměrně na těstoviny a vše posypeme sýrem. Těstoviny dáme péct asi na 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Zdroj: Nejlepší zapečené těstoviny

Nebezpečí u mletého masa

Mletá masa podléhají rychlé zkáze, proto musí být připravována bezprostředně před tepelnou úpravou. U déle namletých mas a při špatném skladování dochází k bakteriálnímu působení, což může mít za následek vznik nebezpečné bakterie salmonela.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Pikantní škvarková pomazánka

Ingredience: 250 g škvarků, 4 natvrdo uvařená vajíčka, 2 feferonky, 2 kapie (lepší jsou čerstvé, ale můžou být i zavařené), 2 stroužky česneku, podle potřeby sůl, pepř, kyselá okurka

Postup: Vše spolu rozmixujeme v mixéru najemno a dochutíme vegetou, solí a pepřem. Při podávání ozdobíme kyselou okurkou.

Zdroj: Nejlepší škvarková pomazánka

Jak rozpustit čokoládové figurky

Na rozpuštění čokoládových figurek je nejlepší vodní lázeň. Čokoládu nalámanou na menší kousky vložte do teplovzdorné misky a postavte ji nad hrnec s mírně bublající vodou. Miska se nesmí dotýkat hladiny. Čokoláda se začne rychle tavit, občas ji promíchejte, dokud nezískáte hladkou hmotu.

Zdroj: Co se zbylou čokoládou

Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP

NABÍDKA OBCHODU