Téma: 

obrácený jablečný koláč na plech


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

JABLKOVÝ KOLÁČ

Obrácený jablkový koláč

Ingredience:

  • 6 vajec
  • 6 lžic cukru
  • 6 lžic hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kg oloupaných jablek
  • 50 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Postup:

Obrácený jablkový koláč je někdy také nazýván koláčem naruby. Brzy budete vědět proč. Jablka zbavte jádřince a pokrájejte je na plátky či kostičky. Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřete jablka, ty posypte 50 g cukru a mletou skořicí. Na jablka nalijte těsto, které si připravíte tak, že si oddělíte bílky od žloutků, bílky vyšleháte do tuhého sněhu, poté postupně přidáváte cukr, žloutky, mouku a prášek do pečiva. Takto připravený koláč dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Až koláč úplně vychladne, tak ho obraťte, opatrně odstraňte papír, a pokud chcete, můžete polít čokoládovou polevou. Nebo jen lehce pocukrujte a můžete podávat.

Detail odstavce: Obrácený jablkový koláč
Zdroj: Jablkový koláč
Zveřejněno: 19.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: vlašské ořechy choroby

Obaleč jablečný (Cydia pomonella) dělá tyto díry do ořechů. Je to škůdce, který přezimuje jako larva v kůře stromu v hedváných chomáčcích. Vývoj začíná brzy na jaře a dospělí se objevují v době kvetení. Dospělí jsou aktivní pouze za soumraku a za úsvitu a kladou vajíčka na listy, případně na plody. Larvy vystupují z vajíček a hledají ořechy, aby se začaly krmit. Chemické postřiky se obvykle používají k likvidaci vajec a mladých larev předtím, než vstoupí do plodu. Larvy mohou vlést do středu vyvíjejících se ořechů, aby se krmili jádrem. Když dospívají, vytlačují ze vstupní díry své výkaly. Po třech až čtyřech týdnech larvy opustí ořech a hledají na stromě chráněné místo, aby se obalily kokony. Larvy ve svém kokonu mohou přezimovat, nebo se mohou objevit ve dvou až třech týdnech jako nová generace dospělých. Tito dospělí jsou aktivní v červenci a srpnu. V teplých oblastech může být i třetí generace.
Ochrana je postřikem celého stromu. To je při vzrostlém ořechu velmi komplikované, protože se používají kontaktní jedy, které jsou jedovaté pro všechno živé. Nejméně toxický je postřik neemovým olejem (olej ze stromu nimba). Existuje ale jedna nechemická vychytávka, která omezí populaci těchto potvor. Je to papírová vlnitá lepenka, která se omotá kolem kmene a větví. Larvy do ní velmi rády nalezou, aby se zakuklily. Pravidelným vyměňováním a likvidací lepenky zamezíte vývoji nových generací.

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby
Odesláno: 2.10.2018 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JABLEČNÝ KOLÁČ NA PLECH

Recept na rychlý jablečný koláč

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, ½ hrnku rostlinného oleje, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 5 jablek, tuk, strouhanka na vysypání plechu

Postup: Ve větší míse smícháme všechny ingredience a vytvoříme hladké tekutější těsto. Na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech nalijeme těsto a rovnoměrně ho stěrkou rozetřeme. Těsto posypeme vymačkanými strouhanými jablky a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Koláč kontrolujeme podle špejle – až se těsto nebude na špejli lepit, koláč je upečený.

Tip: Do koláče můžeme přidat rozinky, mletou skořici či nasekané oříšky. Výborný je i s drobenkou nebo s jiným ovocem (broskve, jahody, švestky).

Detail odstavce: Recept na rychlý jablečný koláč
Zdroj: Jablečný koláč na plech
Zveřejněno: 2.7.2017

JABLEČNÝ KOLÁČ NA PLECH

Rychlý jablečný koláč s pudinkem

Ingredience: 1 balíček listového těsta, 5 strouhaných jablek, 1 balení vanilkového pudinku, 2 lžíce cukru, 1 lžička skořice, 50 g Hery, 1 vejce, sezamová semínka nebo plátkované mandle

Postup: Uvaříme pudink z necelého půllitru vody, osladíme a do horkého pudinku vmícháme 50 g Hery (můžeme přidat trošku rumu). Polovinu těsta rozválíme do kulata a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Poklademe strouhanými jablky, posypeme krystalovým cukrem a skořicí a potřeme hotovou pudinkovou směsí. Navrch vyválíme druhou polovinu těsta, potřeme ji rozšlehaným vejcem a posypeme hustě krystalovým cukrem a sezamovým semínkem, případně plátkovanými mandlemi. Upečeme dozlatova. Rychlý jablečný moučník podáváme sypaný moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Rychlý jablečný koláč s pudinkem
Zdroj: Jablečný koláč na plech
Zveřejněno: 2.7.2017

JABLKOVÝ KOLÁČ

Rychlý jablkový koláč

Ingredience:

  • 220 g polohrubé mouky
  • 220 g cukru
  • 4 vejce
  • 500 g jablek nahrubo nastrouhaných
  • 150 ml oleje
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

Recept na tento jablečný koláč je opravdu jednoduchý a zvládne ho i úplný začátečník, protože jediné, co potřebujete umět, je vážit suroviny. Odměřené suroviny dejte do větší mísy a důkladně promíchejte. Připravte si vysoký plech nebo pekáč, který vymažte máslem či olejem, vysypte hrubou moukou a těsto do něj přelijte. Vložte do předem vyhřáté trouby na 180 až 200 °C a pečte asi 25 minut. Upečený koláč po vychladnutí můžete potřít čokoládovou polevou nebo rozříznout a potřít marmeládou.

Detail odstavce: Rychlý jablkový koláč
Zdroj: Jablkový koláč
Zveřejněno: 19.1.2016

JABLEČNÝ KOLÁČ NA PLECH

Rychlý jablečný koláč s drobenkou

Ingredience: 1 hrnek krupicového cukru, 1 vejce, 150 ml zakysané smetany, 1 hrnek polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 5 velkých jablek, skořice dle chuti, 4 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce másla, 2 lžíce krupicového cukru na drobenku, máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Postup: Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na menší kousky. V míse smícháme cukr, vejce a zakysanou smetanu. Pak přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva a vymícháme těsto. Z hrubé mouky, másla a cukru vypracujeme prsty drobenku. Koláčovou kulatou formu vymažeme máslem a vysypejme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a rovnoměrně poklademe strouhanými jablky. Můžeme přidat i mletou skořici. Posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Drobenka musí být zlatavá, a když vpíchneme špejli do těsta, musíme ji vytáhnout suchou.

Pamatujete? To je přece ten výborný jablečný koláč od babičky. Vyzkoušejte jej, je opravdu rychlý a výtečný.

Detail odstavce: Rychlý jablečný koláč s drobenkou
Zdroj: Jablečný koláč na plech
Zveřejněno: 2.7.2017

JABLEČNÝ KOLÁČ NA PLECH

Hrnkový jablkový koláč

Ingredience: 3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru, 2 vejce, 8 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, 1/2 kostky Hery, citronová kůra, tuk na vymazání plechu

Ingredience náplň: 5–6 jablek, cukr, skořice

Postup: Ze všech surovin pokojové teploty utvoříme vláčné těsto. Z větší části těsta vyválíme obdélník a přeneseme jej na vymazaný plech. Těsto se dá vyválet přímo na plechu malým válečkem. Na těsto dáme náplň z nastrouhaných a oloupaných jablek, posypeme cukrem a skořicí. Ze zbylého těsta vyválíme obdélník a dáme ho na náplň. Okraje přitiskneme k sobě a horní plát opatrně propícháme vidličkou, aby z koláče mohla unikat pára. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 30 minut. Upečený, ještě teplý koláč posypeme vanilkovým cukrem.

Tento moučník je rychlovka s vynikající chutí.

A co vy, jaké recepty máte doma ukryté, pochlubte se s nimi. Všichni rádi ochutnáme jiné recepty, tak sem s nimi.

Detail odstavce: Hrnkový jablkový koláč
Zdroj: Jablečný koláč na plech
Zveřejněno: 2.7.2017

JABLKOVOTVAROHOVÝ KOLÁČ

Hrníčkový jablečný koláč s tvarohem

Suroviny:

Těsto:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Náplň:

  • 2 vaničky tvarohu
  • 1 hrnek cukru
  • 4 oloupaná jablka nastrouhaná

Postup:

V míse zamícháme všechny suroviny a vypracujeme hladké těsto. Plech nebo pekáč vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, popřípadě strouhankou. Dále připravíme náplň tak, že zamícháme tvaroh s cukrem a nastrouhanými jablky. Těsto dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů, když je upečené tak z poloviny, vyndáme ho z trouby, opatrně na něj rozetřeme náplň z tvarohu a jablek, vrátíme zpět do trouby a necháme dopéct.

Detail odstavce: Hrníčkový jablečný koláč s tvarohem
Zdroj: Jablkovotvarohový koláč
Zveřejněno: 6.11.2018

TVAROHOVÝ KOLÁČ

Vláčný tvarohový koláč s ovocem

Ingredience:

Těsto I: 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 prášek do pečiva

Těsto II: 3 tvarohy, 3 vejce, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku mléka, ovoce dle sezony, trochu Hery nebo jiného tuku

Postup: Plech s vyšším okrajem silně vymažeme Herou. Polovinu těsta č. I nasypeme na plech a na ně navršíme těsto č. II společně s ovocem. Nakonec nasypeme druhou polovinu těsta č. I a poklademe je tenkými plátky Hery. Pečeme až do té doby, dokud se na povrchu koláče neutvoří zlatavá krusta.

Detail odstavce: Vláčný tvarohový koláč s ovocem
Zdroj: Tvarohový koláč
Zveřejněno: 15.8.2015

JABLKOVÝ KOLÁČ

Jednoduchý jablkový koláč

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 200 ml kefíru
  • 5 lžic kysané smetany
  • 1 000 g oloupaných jablek
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice

Postup:

Oloupaná jablka nastrouhejte a smíchejte se skořicí a 50 g cukru a nechte stranou. Zbylé suroviny odměřte, dejte do větší mísy a důkladně promíchejte. Máslem nebo olejem si vymažte vyšší plech nebo pekáč a vysypte je hrubou moukou. Těsto nalijte na plech a navrch rozetřete připravená nastrouhaná jablka. Pokud vám nepůjdou jablka rovnoměrně rozetřít, vezměte lžíci a dělejte malé hromádky. Takto připravený koláč vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte asi 40 minut.

Detail odstavce: Jednoduchý jablkový koláč
Zdroj: Jablkový koláč
Zveřejněno: 19.1.2016

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a ovocem

Ingredience: 2 hrnky hrubé mouky, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru, 1 hrnek oleje, 2 hrnky mléka, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 tvarohy, 1 vejce, 100 g cukru, citronová kůra, ovoce dle chuti

Postup: Z tvarohu, cukru, vejce a citronové kůry připravíme směs. Z ostatních surovin umícháme vláčné těsto a nalijeme na plech s pečicím papírem. Na těsto lžičkou dáme tvarohovou směs a nakonec poklademe ovoce. Pečeme cca 30–40 minut. Kdo má rád sladší, může po vychladnutí koláč pocukrovat.

Detail odstavce: Koláč s tvarohem a ovocem
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

ŠVÉDSKÝ KOLÁČ

Švédský koláč s ovocem

Těsto

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli

Postup:

Stejně jako u předchozího receptu všechny suroviny smícháte a vzniklou hmotu rozdělíte na poloviny. Jednu polovinu nasypte na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Druhou polovinu nechte na potom.

Náplň

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek ovoce – borůvky, lesní ovoce, maliny, ostružiny, jahody, meruňky, hrušky, švestky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 2 tvarohy
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 máslo

Postup:

Smíchejte vejce, cukr, zakysanou smetanu, tvarohy a vanilkový cukr. Pomalu náplň nalijte na plech na vrstvu sypké směsi, přidejte ovoce a rovnoměrně zasypte zbylou sypkou směsí. Na povrch nakrájejte, nastrouhejte nebo nalijte máslo a koláč dejte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 45 minut. Koláč nechte vychladnout, ztuhnout a podávejte.

Detail odstavce: Švédský koláč s ovocem
Zdroj: Švédský koláč
Zveřejněno: 1.11.2015

JABLKOVOTVAROHOVÝ KOLÁČ

Sypaný jablkový koláč s tvarohem

Suroviny:

Těsto:

  • 1 hrnek cukru
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 máslo

Náplň:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 tvarohy
  • 2 hrnky mléka
  • 1 balíček pudinku

Postup:

V míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Vytvoříme sypkou směs. V jiné míse promícháme v hladkou hmotu tvaroh mléko, vejce, pudink a cukr. Dle chuti můžeme kápnout i trošku rumu. Poté vymažeme máslem hluboký plech, na něj vysypeme polovinu směsi, na ni nalijeme tvarohovou náplň a navrchu posypeme zbytkem směsi. Celý koláč poklademe máslem nakrájeným na slabé plátky. Pečeme v předem vyhřáté troubě cca na 180 stupňů. Takový rychlý a luxusní koláč jste zajisté ještě nejedli. Tak dobrou chuť.

Detail odstavce: Sypaný jablkový koláč s tvarohem
Zdroj: Jablkovotvarohový koláč
Zveřejněno: 6.11.2018

JABLKOVÝ KOLÁČ

Jablkový koláč se sněhem

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 150 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1 000 g jablek oloupaných a nahrubo nastrouhaných
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový pudink
  • 4 ks bílků
  • 50 g moučkového cukru

Postup:

Smíchejte mouku, 150 g cukru, rozpuštěné máslo, vejce, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Vypracujte těsto, je-li příliš tuhé, můžete přidat pár lžic mléka nebo vody. Plech vyložte pečicím papírem a těsto na něj rozprostřete. Jablka smíchejte s pudinkem, skořicí a 50 g cukru a navrstvěte je na připravené těsto. Takto připravený koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut, poté vyjměte, ušlehejte tuhý sníh z bílků, do něho zašlehejte moučkový cukr a rozetřete na koláč, vložte zpět do trouby a pečte ještě asi 5 až 10 minut.

Detail odstavce: Jablkový koláč se sněhem
Zdroj: Jablkový koláč
Zveřejněno: 19.1.2016

JABLKOVÝ KOLÁČ

Křehký jablkový koláč

Ingredience:

  • 750 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 220 g másla
  • 2 ks vajec
  • 1 a půl lžičky jedlé sody
  • 6 lžic mléka

Náplň

  • 500 g jablek oloupaných a nahrubo nastrouhaných
  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • 1 lžička skořice

Postup:

Nejdříve si připravte náplň. Dejte do hrnce vařit nastrouhaná jablka, máslo, cukr a skořici, až začnou jablka bublat a budou měkká, odstavte je a nechte úplně vychladnout.

Těsto vypracujte na vále ze všech odvážených surovin. Až ho budete mít důkladně propracované, rozdělte ho na dva stejné díly. Plech si vyložte pečicím papírem a z každého dílu těsta vyválejte obdélník o rozměru plechu. Jeden díl přendejte na plech, pak na něj rovnoměrně rozetřete vrstvu vystydlé náplně a zakryjte druhou plackou. Vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte 20 až 30 minut. Až koláč vystydne, můžete ho potřít čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat.

Detail odstavce: Křehký jablkový koláč
Zdroj: Jablkový koláč
Zveřejněno: 19.1.2016

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a povidly

Ingredience těsto: 125 g másla, 1 hrnek moučkového cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka

Ingredience náplň: ½ kg měkkého tvarohu, 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr, 1 vejce

Ingredience ostatní: malou skleničku povidel (300 ml)

Postup: Nejprve si vyšleháme změklé máslo, vejce, moučkový a vanilkový cukr do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a vyšleháme hladké těsto. Vyšší plech si vyložíme pečicím papírem, nalijeme na něj půl těsta a rozetřeme. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, pak zbytek těsta a na těsto malou lžičkou poklademe povidla. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut. Takto upečený koláč je velmi dekorativní na pohled.

Detail odstavce: Koláč s tvarohem a povidly
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

JABLKOVÝ KOLÁČ

Jablkový koláč s pudinkem

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 6 vajec
  • 1 000 g jablek oloupaných a nahrubo nastrouhaných
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 10 lžic vody
  • 2 vanilkové pudinky
  • 500 ml mléka
  • 10 g cukru
  • 500 g zakysané smetany

Postup:

Vyšší plech vyložte pečicím papírem, rozprostřete na něj nastrouhaná jablka, která posypte 50 g cukru. Těsto připravte vyšleháním vajec a cukru do pěny, postupně přidejte vodu, mouku a prášek do pečiva. Přelijte jablka těstem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut. Mezitím uvařte pudink z vanilkového pudinku, mouky a 10 g cukru. Nechte téměř vychladnout a pak do něj přimíchejte zakysanou smetanu. Upečený a úplně vychladlý koláč otočte naruby, sundejte pečicí papír a potřete připraveným pudinkem. Navrch můžete nasypat kakao, skořici, sekané ořechy nebo nastrouhanou čokoládu.

Detail odstavce: Jablkový koláč s pudinkem
Zdroj: Jablkový koláč
Zveřejněno: 19.1.2016

JABLKOVOTVAROHOVÝ KOLÁČ

Jablkový koláč s tvarohem a pudinkem

Suroviny:

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 200 g cukru
  • 200 g másla (Hery)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa

Ostatní:

  • máslo
  • strouhanka nebo kokos na vysypání pekáče
  • 5 oloupaných jablek

Náplň 1:

  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 1 vejce

Náplň 2:

  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 l mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • nasekané mandle nebo mandlové lupínky
  • skořice
  • rum na pokapání

Postup:

Z ingrediencí na těsto vytvoříme sypkou směs, tu vysypeme na vymazaný a strouhankou nebo kokosem vysypaný plech. Směs urovnáme a poklademe dostatečným množstvím nastrouhaných jablek. Mezitím uvaříme pudink z 1/2 l mléka a necháme vystydnout. V míse smícháme tvaroh, vejce, cukr a vanilkový cukr v hladkou hmotu. Do této hmoty zamícháme studený pudink a nalijeme na nastrouhaná jablka. Celý koláč pokapeme rumem a posypeme skořicí. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 40–45 minut.

Detail odstavce: Jablkový koláč s tvarohem a pudinkem
Zdroj: Jablkovotvarohový koláč
Zveřejněno: 6.11.2018

JABLKOVOTVAROHOVÝ KOLÁČ

Tvarohový koláč s jablky a drobenkou

Suroviny:

Těsto:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 3/4 másla nebo Hery
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Ostatní:

  • 800 g jablek (oloupaná, nastrouhaná nebo pokrájená na kostičky)
  • citronová šťáva
  • rozinky nebo nasekané ořechy

Drobenka:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 90 g změklého másla

Postup:

Smícháme změklé máslo, vejce a cukr, přidáme tvaroh a znovu smícháme nebo ušleháme v hladkou hmotu. Přidáme mouku, prášek do pečiva a vše dobře promícháme. Těsto bude hustší, rozetřeme ho na připravený plech a na něj rovnoměrně nasypeme nastrouhaná nebo na kostičky nakrájená jablka. Pokapeme citronovou šťávou. Můžeme ještě posypat rozinkami nebo ořechy. Nakonec celý koláč posypeme připravenou drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, zhruba 35–40 minut.

Detail odstavce: Tvarohový koláč s jablky a drobenkou
Zdroj: Jablkovotvarohový koláč
Zveřejněno: 6.11.2018

KOLÁČ PROŠÍVANÁ DEKA

Koláč prošívaná deka

Jak tento název vznikl? Zřejmě lidovou tvořivostí – tento koláč po upečení opravdu vypadá jako prošívaná deka. Koláč je tvořený ze dvou druhů těsta. Tmavé kakaové těsto je těžší, a tak po nanesení do kosočtverců na světlé těsto, klesne dolů a zůstává u dna pekáče. Tím opticky vznikne vzhled prošívané deky. Odtud název koláče prošívaná deka.

Detail odstavce: Koláč prošívaná deka
Zdroj: Koláč prošívaná deka
Zveřejněno: 11.10.2016

PUDINKOVÁ BUCHTA NA PLECH

Koláč na plech s pudinkem

Ingredience na spodní těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 0,5 balíčku prášku do pečiva, 80 g kokosu, 2 lžíce kakaa, 200 g másla nebo Hery, mléko (je-li třeba)

Ingredience na náplň: 800 ml mléka, 2 kokosové pudinky (nebo vanilkový pudink a kokos), 4 lžíce cukru krupice

Ingredience na vrchní těsto: 3 vejce, 3 lžíce cukru krupice, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce vody, 2 lžíce oleje, 1 lžíce kokosu, 1 lžíce kakaa, 0,5 balíčku prášku do pečiva

Postup: Smícháme všechny ingredience na spodní těsto, řádně prohněteme v hladkou hmotu, kterou dle potřeby můžeme trochou mléka zvláčnět. Těsto rovnoměrně rozválíme nebo namačkáme na dno vymazaného a vysypaného plechu (vysypat můžeme i kokosem).

Z mléka, cukru a pudinku uvaříme pudink, který ještě teplý nalijeme na spodní těsto, rozetřeme a polijeme vrchním těstem.

Vrchní těsto: Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu a ještě promícháme. Pak přidáme všechny sypké ingredience, zamícháme a nakonec přidáme i tuhý sníh z bílků.

Koláč pečeme zvolna v předehřáté troubě. Zda je hotový, poznáme tak, že se okraje oddělí od plechu a vrchní těsto přestane lepit. Upečený koláč necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme. Můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Koláč na plech s pudinkem
Zdroj: Pudinková buchta na plech
Zveřejněno: 30.9.2018

RYCHLÝ MOUČNÍK NA PLECH

Rychlé řezy na plech

Ingredience: 1 větší kelímek bílého jogurtu (200 g), 1 kelímek polohrubé mouky (i na formu), 1⁄2 kelímku krupicového cukru, 1⁄2 kelímku oleje nebo rozpuštěného másla (i na formu), 1⁄2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, 1 vejce, 1 meruňkový kompot (bez šťávy)

Ingredience na drobenku: 100 g hrubé mouky, 80 g másla, 80 g krupicového cukru

Postup: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte jogurt, mouku, cukr, tuk, kypřicí prášek a vejce. Těsto rozetřete do vymazané a vysypané koláčové formy o průměru 22 cm a poklaďte okapaným ovocem. Přísady na drobenku promněte a drobenku poté nasypte na koláč. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut, až drobenka zezlátne.

Detail odstavce: Rychlé řezy na plech
Zdroj: Rychlý moučník na plech
Zveřejněno: 1.10.2018