Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

OCTOVY PŘÍPRAVEK NA PLEVEL

OBSAH

Vodkou

Na hodně odolný plevel, který má dlouhé kořeny, je možné použít vodku. Připravte roztok ze dvou lžic vodky a dvou šálků obyčejné vody a dejte do rozprašovače. Dehydratační účinky vodky plevel zničí.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Diskuze

V diskuzi OCHRANNÉ PÁSMO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Hron.

V ochranném vodním pásmu 1. a 2. stupně se nesmí používat Roundup a přípravky s glyfosáty.
Psi znečistijí nejen Prahu zapachem. Psi moc smrdí hlavně Roundupem, protože psi lezou do postříkaných ploch.
V celé ČR ve městech v supermarketech jsou puštěné dveřní clony, které topí. Je už teplo nemusely by topit už vůbec, nebo topit méně na nižší teplotu. Jde z nich nepříjemný vzduch, který je cítit Roundupem a prachem. Postřik smrdí i na podlaze v prodejně, hlavně u vchodů do budov. Nosí ho sem pravděpodobně lidé, zákazníci na botech z venkovního prostředí parkoviště. Lidé také stříkají Roundup před garáže bytové domy, chodníky domků. Někteří lidé stříkají i městské chodníky Roundupem. Neumí ho ani naředit. Používají silné koncentrace roztoku. Chodník je od toho zalepený, špinavý ještě příští rok. Neměl by se Roundup a přípravky jemu podobné prodávat jen naředěný v poměru 1:10 pro běžné spotřebitele? Účinnost postřiků méně naředěných není vyšší.Do Roundupu lezou i psi. Psi s Roundupem v sobě potom močí na stromy, ty pak často usychají. Žloutne od nich i trávník. Loňský postřik ještě smrdí více než rok..Lepší je ho vůbec neprodávat. Hubit plevel třeba vařící vodou, nebo horkým vzduchem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk Hron.

Hubení plevele horkým vzduchem.
Plevel se musí ořrat horkým vzduchem, tak aby vypadala jako opatřená vařící vodou.Plevel potom za pár dní uschne.

Zdroj: diskuze Ochranné pásmo

Solí

Nasypte sůl přímo na plevel, případně sůl nařeďte vodou. Výsledek na sebe nenechá dlouho čekat, a to díky silným dehydratačním účinkům soli.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Diskuze

V diskuzi HUBENÍ PLEVELE V DLAŽBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Hron.

Hubení plevele horkým vzduchem. Plevel se musí ohřát tak, aby vypadala jako opatřena vařící vodou. Uschne za pár dní. Nemá cenu plevel rychle upálit celou, zůstanou zde kořeny, které do 14 dnů zase rostou znovu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hubení plevele v dlažbě

Octový zábal na štípance

Stačí, když jablečný ocet zředíte vodou v poměru 1 : 1 a namočeným tamponem si přetřete postižené místo.

Zdroj: Octový obklad na otok

Diskuze

V diskuzi OCTOVÝ OBKLAD NA NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Břetislav Bureš.

dobrý den chtěl bych se zeptat jaký časový odstup by měl být mezi octovými obklady?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Pokud trpíte na otoky tak octové obklady jsou k ničemu, chce to řešit příčinu. Vyzkoušejte například odvodňovací výrobky.

Zdroj: diskuze Octový obklad na na otoky nohou

Účinky

Octový obklad vytahuje horko z těla, obklady se dávají na končetiny, a to na plosky nohou nebo se přikládají na zápěstí.

Zdroj: Octový zábal

Poradna

V naší poradně s názvem LIKVIDACE PLEVELE OCTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Může se prosím octem stříkat i plevel v trávníku, co udělá tráva. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Ocet je kontaktní herbicid, který zabije vše, čeho se dotkne během několika hodin nebo dnů. Nevýhoda je, že to po aplikaci octa může vypadat, jako by to skvěle fungovalo, ale plevele se brzy znovu vynoří z kořenů, zejména ty, co patří k vytrvalým druhům. Takže, když provedete aplikaci na plevel v trávníku, tak tím popálíte jak plevel, tak i listy trávy kolem. Oboje se však po několika týdnech vrátí do normálního stavu, včetně plevele. Aplikace octa k trvalému odstranění plevele je proto nevhodná.

Zdroj: diskuze Likvidace plevele octem

Ocet jako přírodní herbicid na plevel

Vědci zjistili, že 5% až 10% koncentrace octa zabíjí plevel během prvních dvou týdnů po vynoření se z půdy. Starší rostliny pak vyžadují vyšší koncentrace. Při vyšších koncentracích domácí přípravek na hubení plevelů s octem s 85% až 100% rychlostí likvidoval plevel ve všech růstových stadiích. Nicméně vytrvalý plevel byl octem pouze dočasně zlikvidován; kořeny přežily a vyklíčily nové výhonky; rostlina byla schopna se plně zotavit a kvést. Je tedy lépe použít ocet o vyšší koncentraci, a to minimálně s 6,25% kyselinou octovou a ethanovou. Stolní ocet obsahuje cca 5 % kyseliny octové. Ovšem nečekejte zázraky. Vytrvalý plevel tímto nezlikvidujete.

Zdroj: Likvidace plevele octem

Octové obklady na teplotu

Octové obklady se používají běžně. Jedná se o postup, který se předává z generace na generaci. Dítě má vysokou teplotu a my přemýšlíme, jak nejrychleji zakročit. Vzpomeneme si, co nám dávala maminka, potažmo babička – přece octový zábal nebo „octové ponožky“. A ve většině případů to zabralo.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi HUBENÍ PLEVELE PÁROU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Kde se dá koupit přístroj na hubení plevelů párou. Jednou jsem viděla takový pěkný, stál 899,- Kč, ale od té doby tento přístroj nemohu najít.Poradí někdo ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk Hora.

Dobrý den,
večer plevel pokropit octem. Přípravky s glyfosátem jsou nebezpečné.
video.aktualne.cz/eu…

Zdroj: diskuze Hubení plevele párou

Ocet na vodní plevel

Ocet nastříkejte během slunečného dne na plevel a sledujte, jak seschne. Dávejte ovšem pozor, aby se nedostal na rostliny, které pěstujete záměrně.

Zdroj: Likvidace plevele octem

Diskuze

V diskuzi HUBENÍ PLEVELE PÁROU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Hora.

Dobrý den,
večer plevel pokropit octem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zadek Hora.

Přípravky na plevele glyfosátem jsou nebezpečné.
video.aktualne.cz/eu…

Zdroj: diskuze Hubení plevele párou

Octové obklady na opuchy

Na opuchy (otoky) pomáhá octový odvar z kořene jehlice trnité. Na 3 dl octa dejte 1 polévkovou lžíci kořene jehlice trnité. Poté 5 minut vařte a zchladlé použijte na obklad.

Zdroj: Octový obklad na otok

Diskuze

V diskuzi HUBENÍ PLEVELE PÁROU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Kde se dá koupit přístroj na hubení plevelů párou. Jednou jsem viděla takový pěkný, stál 899,- Kč, ale od té doby tento přístroj nemohu najít.Poradí někdo ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor Benak.

Plevel se může dobře hubit vařící vodou.
Ohřát vodu a polít, nebo také horkým vzduchem.

Zdroj: diskuze Hubení plevele párou

Octový zábal na otok

Máte oteklé koleno nebo kotník, a navíc cítíte horkost v těchto místech? Použijte na otok octový zábal, tzv. ocet na otoky.

Účinky

Jak již bylo popsáno, ocet snižuje teplotu a působí protizánětlivě. Octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na postižené oteklé místo, protože snižují horkost a otok. Obklady můžete tedy s úspěchem použít na kotník nebo na koleno.

Recept

Namočte utěrku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit.

Zdroj: Octový zábal

Octový zábal na krk

Smíchejte jeden díl teplé vody s jedním dílem octa a do tohoto roztoku namočte čisté kousky látky. Vymačkejte z nich tekutinu a přiložte je na bolavý krk. Zakryjte igelitem a suchou látkou. Zábal nechte působit. Tuto proceduru opakujte, dokud otok neustoupí.

Zdroj: Octový obklad na otok

Diskuze

V diskuzi PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenda.

Nepochopím jak může někdo prodávat rýmovník a ta 70 Kč rostlinku? Vždyt do doma roste pomalu jako plevel !Ale jsou i takoví mezi námi ,bohužel !!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Ty budeš mít celý život ho..o

Zdroj: diskuze Plectranthus purpuratus

Recept na octový zábal

Postup:

  • Připravte si studený octový roztok – z 0,5 l vody a 6 polévkových lžic octa.
  • Nachystejte si pravé vlněné ponožky.
  • Naložte ponožky do octového roztoku.
  • Nechejte ponožky v roztoku alespoň 20 minut.
  • Vyjměte a vyždímejte ponožky.
  • Nasaďte si octové ponožky a přetáhněte přes ně obyčejné suché.
  • Nechejte si obklad cca 30–40 minut.
  • Poté stejným postupem připravte druhý a třetí obklad.

Tři série octových zábalů na nohy by měly stačit. Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě.

Zdroj: Octový obklad na otok

Octový obklad na opuch

Na opuchy (otoky) pomáhá octový odvar z kořene jehlice trnité. Jde o starý recept, který se používá na obklad z octu či octový zábal.

Recept č. 1:

Na 3 dl octa dejte 1 polévkovou lžíci kořene jehlice trnité. Poté 5 minut vařte a zchladlé použijte na obklad.

Recept č. 2:

Vložte oteklé nohy do vany se studenou vodu tak, aby voda dosáhla kolen. Nalijte litr jablečného octa a promíchejte. Nohy udržte ve vodě 2–3 minuty. Poté je neotírejte, ale hned si navlékněte na nohy bavlněné ponožky. Následně si lehněte s nohama na podlaze. Musíte ležet tak dlouho, dokud v nohou neucítíte teplo.

Octový zábal asi po měsíci každodenního používání sníží otoky nohou, odbourá pocit únavy, tíhy a bolesti a končetina bude prokrvenější.

Zdroj: Obklady na otoky nohou

Jak octem vyhubit bodlák

Vytrvalé plevele, mezi které patří bodlák, nelze vyhubit pouhým octem, kořeny vždy přežijí. Tyto budete muset odstranit mechanicky. Na ostatní plevel si preventivně připravte do rozstřikovače roztok vody a octa v poměru 1 : 1 a pravidelně jím stříkejte plevel, který vám vyrůstá v těžko dostupných spárách chodníčků a podobně.

Zdroj: Likvidace plevele octem

Likvidace plevele octem

Ekologický postřik na plevel je méně kontroverzní hubení plevele, spočívá v polití spár s plevelem roztokem octa – ať už jde o bílý nebo běžný kuchyňský ocet. Při použití ve větším množství a vyšší koncentraci by ocet mohl půdu poškodit, takže se doporučuje běžný osmiprocentní ocet ředit s vodou v poměru 1 : 3. Pak se podle zahradníků z půdy velmi snadno odbourává a neškodí jiným rostlinám, takže se v podstatě jedná o ekologický přípravek na plevel. Samozřejmě jej nelze použít na běžné záhony, ale pokud ho občas použijete na zničení plevele na chodníku nebo parkovišti u domu, nezpůsobíte žádnou ekologickou katastrofu.

Zdroj: Hubení plevele párou

Jak dlouho se nechává účinkovat

Obklad se nechává působit cca 30 až 40 minut po třech opakováních za sebou.

Zdroj: Octový obklad na otok

Recept jak udělat octový obklad

Ocet na teplotu je výborná věc v kombinaci s bylinkami. V období, kdy kvete černý bez, je dobré natrhat celé koláčky květů, naskládat je třeba do litrové lahve a zalít octem, a to obyčejným nebo jablečným, uzavřít a uložit na slunné místo, kde nepřekáží. Po 4 týdnech přelít a v případě potřeby použít. Dítěti pak otírejte zápěstí hadříkem namočeným do této octové vody. Je to starý recept a věřte, že funguje nejen na děti. Tento roztok vám vydrží celý rok, tedy do další sklizně, kdy můžete proces výroby znovu opakovat.

Zdroj: Octový zábal


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP