Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

OKURKOVÝ SALÁT

Okurkový salát s wakame

Ingredience: 1 okurka, řasa wakame, mořská sůl, 1 lžíce oleje, citronová šťáva

Technologický postup: Řasu wakame namočíme a uvaříme ve vodě. Nastrouháme okurku, smícháme ji s řasou, osolíme mořskou solí, přidáme lžíci oleje a trochu citronové šťávy. Takto připravený salát necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát s acidofilním mlékem

Ingredience: 1 okurka, 200 ml acidofilního mléka, špetka cukru krupice, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Omytou salátovou okurku nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky. Acidofilní mléko ochutíme špetkou cukru, soli, mletého pepře a přelijeme přes okurku. Salát necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát se zakysanou smetanou

Ingredience: 2 salátové okurky, 200 ml zakysané smetany, 2 lžíce olivového oleje, pár kapek jablečného nebo vinného octa, sůl, pepř

Technologický postup: Okurky oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhanou okurku zastříkneme octem, přidáme olej, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Chvíli počkáme, až okurky pustí šťávu. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Okurkový salát se zakysanou smetanou podáváme dobře vychlazený.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát s kefírem

Ingredience: 1 salátová okurka, 200 ml kefírového mléka, sůl, mletý pepř, česnek

Technologický postup: Očištěnou okurku nastrouháme podle libosti, přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek a nakonec kefírové mléko. Zamícháme, necháme vychladnout a můžeme podávat.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát s mlékem

Ingredience: 1 okurka, 1 litr mléka, 10 lžic octa, ½ lžičky mletého pepře, 4 lžičky soli

Technologický postup: Okurku najemno nastrouháme, vložíme do mísy, přilijeme mléko, osolíme, opepříme a po lžičkách přidáváme postupně ocet. Vždy dobře zamícháme, aby se mléko nesrazilo. Dáme do lednice vychladit a uležet.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát s cibulí

Ingredience: 1 salátová okurka, 1 cibule, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce octa, mletý pepř, sůl, 500 ml vody

Technologický postup: Cukr a ocet dobře rozmícháme v uvedeném množství vody. Podle chuti osolíme a opepříme. Salátovou okurku nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Okurku s cibulí smícháme a salát přelijeme připravenou zálivkou.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát se smetanou

Ingredience: 1 okurka, 2 dl vody, mletý černý pepř, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru, sůl, 200 g 12% smetany

Technologický postup: Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhanou okurku posypeme cukrem, solí a zalijeme octem. Vše pořádně promícháme a chvíli vyčkáme, až okurka pustí šťávu. Okurku lehce zalijeme studenou vodou. Nakonec přilijeme smetanu a podle chuti opepříme. Sladkokyselý okurkový salát se smetanou podáváme dobře vychlazený.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát s jogurtem

Ingredience: 2 salátové okurky, větší špetka soli, špetka mletého pepře, 3 lžičky moučkového cukru, 3 lžíce jablečného octa, 3 stroužky česneku, 200 g bílého jogurtu

Technologický postup: Okurky nastrouháme a slijeme přebytečnou vodu. Osolíme, osladíme, opepříme, okyselíme, očesnekujeme, vmícháme jogurt, ochutnáme, dochutíme podle vlastních představ a dáme vychladit.

Zdroj: Okurkový salát

Dietní okurkový salát

Ingredience: 1 okurka, ocet, černý mletý pepř, mořská sůl, čerstvý kopr, 2 stroužky česneku, minerální voda, třtinový cukr

Technologický postup: Nejprve připravíme zálivku, kterou uděláme podle chuti z octa, neperlivé minerální vody, cukru, soli a mletého pepře. Do zálivky pak promačkáme stroužky česneku a najemno nasekáme kopr. Salátovou okurku omyjeme a neoloupanou nastrouháme na struhadle. Pak zalijeme zálivkou a řádně promícháme. Takto připravený okurkový salát dáme do ledničky vychladit a můžeme podávat.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát a zdraví

Klasický okurkový salát se připravuje z nastrouhané salátové okurky, která se dochucuje octem, cukrem, solí a někdy i pepřem.

Okurky mají prospěšný vliv na krevní oběh a díky nízkému obsahu energie jsou vhodné nejen pro běžný jídelníček, ale i při hubnutí.

Nutriční hodnoty ve 100 g okurkového salátu jsou: 205 kJ, 49 kcal, 0,92 g bílkovin, 11 g sacharidů, 0,14 g tuků, 3 g soli, 0,81 g vlákniny, 83 g vody, 25,1 mg vápníku.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát s rajčaty

Ingredience: 1 salátová okurka, 2 rajčata, 1 lžička olivového oleje, 2 lžičky octa, 1 lžička cukru moučky, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Umyjeme rajčata a nakrájíme podle chuti (třeba na kostičky). Osolíme, opepříme a pokapeme olejem a octem, přidáme cukr. Vše promícháme a necháme v lednici vychladit.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát bez octa

Ingredience: 1 salátová okurka, špetka soli, mletý pepř, 1 stroužek česneku, 2 lžíce medu, 1 dl jablečné šťávy ze zelených jablek, 1 dl vody

Technologický postup: Dobře omytou oloupanou okurku nastrouháme nahrubo, přidáme česnek utřený se solí, sůl, pepř, med, jablečnou šťávu a vodu. Pečlivě promícháme, dle chuti přisladíme. Necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát zase trochu jinak

Ingredience: 1 salátová okurka, kousek měkkého salámu, cibule, ocet, majonéza, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Okurku nastrouháme na tenká kolečka stejně jako cibuli. Točený salám nakrájíme na tenčí proužky. Vše smícháme, osolíme, opepříme, přidáme ocet, trochu vody na zředění a přidáme majonézu podle chuti. Podáváme vychlazené s pečivem nebo jen tak.

Zdroj: Okurkový salát

Japonský okurkový salát

Ingredience: 1 okurka, 1 malá červená paprika, 1 malá žlutá paprika, 2 trsy řasy wakame, 4 lžíce sójové omáčky tamari, sezamový olej, sezam, 1 lžička perníkového koření

Technologický postup: Řasy dáme do misky, propláchneme a zalijeme vroucí vodou. Necháme 15–20 minut luhovat, dokud nezměknou. Následně vodu slijeme a necháme v lednici vychladit. Okurky nakrájíme na tenká kolečka, papriku na proužky a vložíme do větší mísy. Zastříkneme olejem, přidáme koření, nasekané řasy, sójovou omáčku, sezam a promícháme. Salát je nejlepší nechat nějakou dobu ležet v lednici, aby se důkladně spojily všechny chutě.

Zdroj: Okurkový salát

Okurkový salát s chilli

Ingredience: 1 salátová okurka, 1 lžička soli, 1/4 šálku cukru krystal, 1/4 šálku octa, 1/8 šálku vody, 1 cibule, 3 špetky pepře, 2 špetky chilli vloček (mletých)

Technologický postup: Okurku oloupeme „na zebru“ a nakrájíme na plátky. Nakrájenou okurku posypeme solí, promícháme a necháme 30 minut stát. Pak okurky mírným tlakem zbavíme tekutiny, kterou slijeme. V misce smícháme cukr, vodu, ocet, cibuli nakrájenou zprvu podélně na čtvrtiny a pak napříč na plátky. Dobře promícháme, aby se cukr stačil rozpustit. Dochutíme pepřem a chilli. Okurky zalijeme nálevem, promícháme a necháme v chladu alespoň 1 hodinu odležet a servírujeme.

Zdroj: Okurkový salát

Co je to sunomono

Sunomono je japonský okurkový salát, který se připravuje z japonských okurek nakrájených na tenounké plátky. Japonské okurky samozřejmě v Čechách neseženete, ale jako náhražku můžete použít dlouhé salátové okurky (hadovky), které mají minimum zrníček.

Sunomono je velmi jednoduché jídlo, které se podává jako příloha k mnoha asijským pokrmům nebo jako samostatný osvěžující pokrm. V překladu sunomono (vyslovovat sú-nó-mó-nó) znamená rychle naloženou japonskou zeleninu (syrovou, nebo uvařenou) v octě.

Zdroj: Recept na sunomono

Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP