Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

OMACKA Z NIVY

OBSAH

Omáčka z nivy a mléka

Jednoduchá omáčka z nivy – je rychlá a chutná.

Ingredience: 600 ml mléka, 40 g hladké mouky, 120 g nivy, 40 g másla, sůl, pažitka

Postup: V 1/3 mléka rozšleháme mouku, 2/3 mléka přivedeme k varu. Mléko s moukou přilijeme do vroucího mléka a za stálého míchání povaříme. Do takto připraveného mléka rozdrobíme nivu a necháme ji rozpustit, přidáme máslo a stále mícháme. Hotovou omáčku podáváme k těstovinám nebo pečeným bramborám. Zdobíme pažitkou.

Zdroj: Sýrová omáčka s Nivou

Diskuze

V diskuzi PEPŘOVÁ OMÁČKA POHLREICH RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Rezlová.

Chtěla bych vědět, jestli celý pepř na pepřovou omáčku mám podrtit před použitím, eventuelně částečně povařit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivanka.

pepřová omáčka se nedělá z černého pepře ale z nakládaného zeleného pepře. Je to o zcela jiné chuti.

Zdroj: diskuze Pepřová omáčka pohlreich recept

Jemná sýrová omáčka z nivy

Smetanová omáčka z nivy je vhodná jak na těstoviny, tak i na maso připravené na grilu.

Ingredience: 1 30% smetana, 10 dkg nivy, půl čajové lžičky bazalky, cca 1 cm silný plátek másla

Postup: Do kastrolku vlijeme smetanu, kterou zasypeme nahrubo nastrouhanou nivou, a přidáme bazalku. Za stálého míchání necháme směs zhoustnout, dochutíme a je hotovo. Solíme až naposledy (nebo vůbec), protože niva je dost slaná!

Zdroj: Sýrová omáčka s Nivou

Sýrová omáčka z nivy

Suroviny:

  • 200 g nivy
  • 600 ml mléka
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g másla
  • sůl
  • pažitka

Postup:

V 1/3 mléka rozšlehejte mouku, zbývající 2/3 mléka přiveďte k varu, poté studené mléko s důkladně rozmíchanou moukou přilijte do vroucího mléka a za stálého míchání asi 10 minut povařte. Ke konci vaření rozdrobte do omáčky nivu a nechte ji rozpustit. Za stálého míchání přidejte máslo a dosolte dle své chuti. Tato omáčka se hodí k těstovinám nebo pečeným bramborám. Na talíři servírujte posypané čerstvou pažitkou.

Zdroj: Recepty na sýrovou omáčku

Poradna

V naší poradně s názvem SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu svickovou s kralika na warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedním slovem můžete, ale musíte s tím počítat ve svém denním příjmu vitamínu K. Když užíváte Warfarin, tak musíte hlídat denní příjem vitamínu K ve stravě, který by měl být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Králičí maso, stejně jako ostatní druhy masa obsahuje jen málo vitamínu K a můžete ho jíst prakticky bez omezení. Jedna porce králičího masa obsahuje přibližně 5 mikrogramů vitamínu K. Svíčková omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany a to všechno taktéž obsahuje vitamín K. Jedna porce svíčkové omáčky bude obsahovat přibližně 10 mikrogramů vitamínu K. Knedlíky, jako všechny výrobky z mouky obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez omezení. Celá jedna porce svíčkové omáčky s králíkem a knedlíky ozdobená brusinkami a šlehačkou bude obsahovat přibližně 16 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali

Sýrová omáčka na těstoviny z nivy

Zkuste tuto rychlou sýrovou omáčku na těstoviny z nivy.

Ingredience: 250 g nivy (nastrouhané na hrubém struhadle), 1 cibule, špetka tymiánu, olej, smetana ke šlehání (i 12%), půl šálku mléka, balíček těstovin (například vrtule)

Postup: Na oleji zpěníme cibulku a přivedeme k varu osolenou vodu na těstoviny, které uvaříme dle návodu na sáčku. Jakmile je cibulka dozlatova usmažená, přidáme špetku tymiánu a přisypeme nastrouhanou nivu. Necháme rozpustit, dokud se neutvoří celistvá hmota, a přilijeme smetanu ke šlehání. Promícháme a necháme projít varem. Nesolíme, niva je slaná. Zředíme případně mlékem a můžeme servírovat s těstovinami. Omáčky není třeba dávat větší množství, jelikož je sama o sobě výrazná. Omáčky ovšem připravíte hodně, takže kdo má rád koupající se těstoviny, může si jí dopřát dostatečné množství.

Zdroj: Sýrová omáčka s Nivou

Sýrová omáčka k tortellini

Ingredience: 250 g tortellini, 200 g zakysané smetany, 100 g taveného sýra, 100 g nivy, 1 jarní cibulka, 1 lžička másla

Postup: Tortellini uvaříme podle návodu uvedeného na obalu. Na másle orestujeme na kousky pokrájenou jarní cibulku, přidáme tavený sýr, nivu, zakysanou smetanu a opékáme tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí. Na talíř nasypeme tortellini a polijeme je sýrovou omáčkou.

Zdroj: Sýrová omáčka z taveného sýra

Penne s brokolicí a sýrovou omáčkou

Ingredience: 500 g brokolice, 350 g těstovin penne, 2x 12% smetana na vaření, 4 kostky nízkotučného taveného sýra (například Veselá kráva), malý kousek nivy (cca 40 g), 1 balení Formaggio per Pasta (balení 40 g)

Postup: Těstoviny uvaříme dle návodu. Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a povaříme ve vroucí vodě cca 5 minut. Ve smetaně za stálého míchání rozpustíme nejdříve tavený sýr, pak přidáme nivu a naposledy Formaggio. Mícháme tak dlouho, dokud se sýry úplně nerozpustí a omáčka nezhoustne. Těstoviny polijeme omáčkou a ozdobíme bylinkami.

Zdroj: Sýrová omáčka s brokolicí

Diskuze

V diskuzi SVÍČKOVA Z VEPŘOVÉHO MASA S HALALI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Chtěla by jsem se zeptat,kde dělám chybu.Někdy se mě omáčka srazí a někdy né.Zachráním jí sice ponorným mixérem,ale chtěla by jsem znát příčinu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Zřejmě používáte špatnou smetanu. Měla by mí 31 nebo 33 procent tuku.

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali

Zdravá sýrová omáčka s nivou

Tento recept je jeden z fitness receptů.

Ingredience: 2 pórky, 100 g nivy, 100 g mozzarelly, 200 g žampionů, 1 cibule, česnek dle chuti, oregano, bazalka, sůl (se solí opatrně, niva je slaná sama o sobě) pepř, koření dle potřeby, olivový olej, 1 dl mléka

Postup: Na vodě či olivovém oleji necháme osmahnout cibulku a pórek, přidáme nadrobno nakrájené omyté žampiony, nivu a mozzarellu a necháme sýry rozpustit. Vše poté zalijeme mlékem a necháme povařit. Můžeme k zahuštění použít bramborový škrob. K ochucení použijeme koření dle své chuti, případně česnek. Hotovou omáčkou pak přelijeme těstoviny.

Zdroj: Sýrová omáčka s Nivou

Diskuze

V diskuzi SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Richter.

Známý historik Zigmund Winter ve svých historických studiích jasně uvádí, že svíčková znamená večeře a že je to původní název jakéhokoliv večerního jídla, které se podávalo už při zapálené svíčce, aby kvůli setmění bylo na jídlo vidět, tedy až po práci v pozdějších večerních hodinách. Dokonce v jeho době, se o žádném speciálním jídle s tímto názvem nevědělo. Takže např. já, mám svíčkovou každý den i když dnes už by se to mělo jmenovat spíš žárovková či zářivková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svíčková omáčka

Sýrová omáčka se šunkou a nivou

Sýrová omáčka se šunkou a nivou je určena pro milovníky uzenin a pro ty, kdo neřeší kalorie.

Ingredience: 1 střední cibule, 1 hrst listového špenátu, 100 g šunky, 1 smetana na vaření, mléko, 250 g nivy, 1 obdélník taveného sýru, sůl, pepř, muškátový oříšek, česnek, 1 lžíce másla, 3 stroužky česneku

Postup: Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na másle. Přidáme šunku pokrájenou na nudličky, opepříme a chvíli restujeme. Přidáme špenát s nasekaným česnekem. Asi po 5 minutách přilijeme smetanu s trochou mléka. Přidáme tavený sýr s nivou a muškátový oříšek a necháme cca 10 minut povařit. Případně nakonec dochutíme solí dle chuti. Podáváme s těstovinami. Povrch můžeme posypat nakrájenou jarní cibulkou.

A jaké jsou vaše recepty na sýrovou omáčku s nivou. Podělte se o ně v diskusi s dalšími čtenáři tohoto článku.

Zdroj: Sýrová omáčka s Nivou

Diskuze

V diskuzi MILÁNSKÉ ŠPAGETY ORIGINÁLNÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivka.

Za našich dětských let (tj. v 80. letech minulého století) nám dělali ve školní jídelně milánské špagety, jaké jsem nikde jinde nejedla. Bohužel mě jako dítě nikdy nenapadlo zeptat se na recept... Do dnes cítím v puse tu báječnou chuť. Pokud si ale vzpomínám, tak kečup, sojová omáčka či parmazán u nás snad nebylo možné ani koupit a na ovoce a zeleninu se stály fronty, takže předpokládám, že naše kuchařky ve škole používaly rajčatový protlak. Špagety ale nebyly zalévané omáčkou až na talíři - byly promíchány s omáčkou již v hrnci, takže byly hezky růžové a byly na nich kousky mletého masa, nedorozvařené cibule a mám dojem, že i nějakého rozpuštěného sýra (byly to takové bílé měkké krupičky). Takto byly nandavány na talíř a posypány strouhaným "červeným" (tj. dnešním 30%) eidamem. O boloňských špagetách jsme tenkrát nic neslyšely, ale předpokládám, že rozdíl mezi nimi je hlavně v tom, že do boloňských se dává různá zelenina. Nepamatuji si ani to, že by se špagety dělaly doma. U nás tedy určitě nikdy nebyly a nevybavuji si ani to, jestli se daly v obchodě běžně koupit - těstoviny se dělaly většinou doma a kupovala se jen kolínka (jiný druh tenkrát také snad ani nebyl). A kdo neuměl (nebo nechtěl) dělat domácí nudle, strouhání do polévky a fleky, tak se daly také koupit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Milánské špagety originální recept

Jednohubky z listového těsta

Ingredience: 1 ks listového těsta, 150 g nivy, 1 kelímek zakysané smetany, 150 g salámu, 1 vejce

Postup: Nivu nastrouháme a smícháme se smetanou. Listové těsto vyválíme na tenký plát, který rádýlkem nakrájíme na čtverečky. Na každý čtvereček položíme kolečko salámu a malou lžičku směsi z nivy. Rožky čtverečku spojíme do ranečku, položíme na vymazaný plech, potřeme vajíčkem a pečeme rychle v předehřáté troubě.

Zdroj: Recepty na jednohubky

Sýrová omáčka na těstoviny

Suroviny:

  • 100 g nivy
  • 100 g lerdameru
  • 2 ks taveného sýra
  • 1 cibule
  • ½ pórku
  • 1 stroužek česneku (může být více)
  • 20 g másla
  • 250 ml smetany (31 %)
  • ½ lžičky provensálského koření
  • sůl

Postup:

V kastrolku na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli a zalijte ji smetanou. Poté přidejte tavené sýry, nastrouhané tvrdé sýry a prolisovaný česnek, ochuťte provensálským kořením a dle potřeby dosolte. Krátce povařte a nakonec do omáčky přidejte najemno nakrájený pórek. Podávejte nejlépe s těstovinami.

Zdroj: Recepty na sýrovou omáčku

Sýrová omáčka k masu

Suroviny:

  • 1 ks nivy (cca 150 g)
  • 200 g tvrdého sýra
  • ½ hrnku hladké mouky
  • 3 hrnky mléka
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka mletého černého pepře

Postup:

Mléko nalijte do hrnce (nechte si asi ½ hrnečku na rozmíchání mouky) a dejte je na mírném plameni vařit. Mezitím si nastrouhejte na větším struhadle nivu a tvrdý sýr (může být třeba eidam). Když mléko pomalu přichází k varu (pozor, ať vám neuteče), vysypte oba nastrouhané sýry do hrnce a nechte rozpustit. Poté si v hrnečku se zbytkem mléka rozmíchejte mouku, důkladně ji rozmělněte, aby nezůstaly hrudky mouky, a přilijte do sýrové omáčky. Nakonec omáčku osolte, opepřete a na mírném ohni cca pět minut provařte za stálého míchání. Pozor, omáčka rychle houstne a snadno se připálí!

Zdroj: Recepty na sýrovou omáčku

Zapečené těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou

Ingredience: 1 brokolice, 1 balíček špaget, 1 smetana na vaření, 150 g nivy, 2 trojúhelníčky libovolného taveného sýra, 3 stroužky česneku, máslo, 1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky, 250 g šunky nebo šunkového salámu, sůl, voda

Postup: Těstoviny uvaříme na skus v osolené vodě. Na pařáku necháme změknout brokolici rozebranou na růžičky. Připravíme bešamel z másla, mouky a smetany s trochou vody. K bešamelu přidáme oba druhy sýrů, pokrájenou šunku a necháme provařit do roztavení sýrů, zjemníme smetanou. Dochutíme česnekem a podle potřeby osolíme. Uvařené těstoviny promícháme s brokolicí a sýrovou omáčkou, vložíme do tukem vymazané formy a dáme zapéct. Podáváme se zeleninovým salátem.

Zdroj: Sýrová omáčka s brokolicí

Koprová omáčka - video

Pokud jste začáčátečníci, tak zde můžete vidět video s přípravou koprové omáčky.

Zdroj: Koprová omáčka recept

Sýrová omáčka s kuřecím masem

Suroviny:

  • 300 g kuřecího masa
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 nebo 2 ks cibule (dle velikosti)
  • 2 až 3 kostky taveného smetanového sýra
  • 150 g nivy
  • 1 špetka černého mletého pepře
  • 1 špetka soli

Postup:

Nejprve si nadrobno nakrájejte cibuli. Cibule můžete dát podle své chuti, ale platí přibližně poměr na 1 kuřecí prso jedna střední cibule. Poté cibulku smažte na rozehřáté pánvi. Až bude mírně zlatavá (barva je opravdu důležitá, když je cibule udělaná „tak akorát“, dodá omáčce tu správnou chuť), přidejte maso nakrájené na nudličky a restujte. Osolte, opepřete, a když bude maso hotové, odstavte jej z ohně. Maso s cibulkou můžete buď přemístit do jiné nádoby, nebo si můžete na omáčku zvolit jinou, raději hlubší pánev. Tu rozehřejte a nechte na ní rozpustit na malé kousky nakrájenou nivu. Poté přidejte tavený sýr. Když se sýry rozpustí, zalijte je smetanou na vaření. Pokud chcete mít jistotu, že je všechen sýr dokonale rozpuštěný, můžete směs rozmixovat, ale není to nutné. Podle potřeby a hustoty přilévejte smetanu. Když je omáčka hladká a dostatečně hustá, vsypte do ní odložené maso se zlatavou cibulí a vše smíchejte pěkně dohromady. Většinou není potřeba omáčku dochucovat. Zejména si dejte pozor na sůl, niva totiž bývá dost slaná, tak ať pokrm nepřesolíte.

Sýrovou omáčku s kuřecím masem podávejte nejlépe s hranolky nebo s těstovinami. Do omáčky můžete přidat i olivy nebo houby. Vegetariánskou nebo zjednodušenou verzi můžete připravit jednoduše tak, že vynecháte maso. Omáčka bez masa se pak bude hodit nejen na těstoviny, ale i třeba jen na přelití steaků či grilovaného masa. Dobrou chuť.

Zdroj: Recepty na sýrovou omáčku

Játrová omáčka – videorecept

Pokud si nejste jisti, jak na játrovou omáčku, zde máte pro inspiraci videorecept.

Zdroj: Játrová omáčka

Pepřová omáčka podle Pohlreicha

Ingredience: 1 lžička dijonské hořčice, 100 ml 30% smetany, 100 ml suchého bílého vína, 2 lžíce zeleného pepře

Technologický postup: Na pánev do výpeku z masa nalijeme smetanu a víno, provaříme 2 minuty, až se obsah zredukuje. Poté přidáme kuličky pepře a hořčici, zamícháme a část kuliček vařečkou nebo lžící rozdrtíme. Povaříme ještě 1 minutu. Pepřová omáčka je vhodná pro přelití masa i přílohy.

Zdroj: Pepřová omáčka - recepty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP