Téma: 

opora na ostružiny


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

STŘÍHÁNÍ OSTRUŽIN

Stříhání ostružin na podzim

Je potřeba vyřezat všechny loňské výhony, tedy výhony, ze kterých se letos sklízely ostružiny. Poté poodstupte a pořádně se podívejte, kolik letošních výhonů na rostlině zůstalo a jak silné. Pěkné, silné rostlině ponechte maximálně 6 silných letošních výhonů. Pěkný, silný výhon je tlustý alespoň jako ženský palec. Tři výhony vyvažte k vodorovné opoře (bambusové tyče, drátěnka) doleva a 3 doprava, snažte se je vyvázat nad sebe do tří pater, až budou příští rok dozrávat plody, pěkně se k nim dostane sluníčko. Pokud má rostlina silných výhonů více, ostatní, ty, které rostou směrem dopředu, příliš do stran, poškodily se a podobně, vyřežte. Výhony, které jsou příliš dlouhé, zkraťte maximálně na délku 2,5 m. Pokud má rostlina ještě nějaké slabé výhony, bez milosti s nimi pryč. Pokud je rostlina nová a má jen slabé výhony, ponechte 2, na každou stranu vyvažte jeden a ostatní ostříhejte, aby rostlina pěkně zesílila. Výhony řežte nebo stříhejte těsně nad zemí.

Zdroj: Stříhání ostružin
Zveřejněno: 29.4.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: opora pro víno

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda vinné révě nějak výrazně vadí jako opora kari síť?

Předem děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Opora pro víno
Odesláno: 16.4.2015 uživatelem Vendy
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

HYDRANGEA MACROPHYLLA

Hortenzie řapíkatá

Hortenzie řapíkatá je popínavá rostlina. Jedná se o opadavou rostlinu s tuhými větvemi a pevnými listy, které jsou středně až tmavě zelené, oválně kulaté až mírně srdčité. Mladé listy bývají velmi lesklé. Na podzim se barví do žluté. Od začátku do poloviny léta vykvétají ploché chocholíky krémově bílých květů, jejichž jednotlivé kvítky se otevírají postupně a na rostlině vydrží vcelku dlouho.

Tato hortenzie tvoří vzdušné příčepivé kořínky, kterými se spolehlivě chytá opory. Dokáže se tak pevně přichytit ke staré zdi nebo plotu. Protože její dřevo časem mohutní, včas rostlinu podepřete (pokud je opora chatrná), aby se nerozlomila. Řez není nutný, mladé rostliny rostou velmi pomalu.

Zdroj: Hydrangea macrophylla
Zveřejněno: 15.12.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: opora pro víno

Kari síť se jako opora vinné révy dá použít, ačkoliv to není optimální. Budou tam překážet ty svislé tyče. Zkuste vybrat síť s velkými oky 20 až 30 cm. Kari síť také opatřete antikorozním nátěrem. Surová kari síť špatně reaguje na postřiky a mohla by rychle prorezivět.

Zdroj: diskuze Opora pro víno
Odesláno: 16.4.2015 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

POPÍNAVÉ ROSTLINY

Popínavé rostliny na pergolu

Pergola a popínavé rostliny k sobě neodmyslitelně patří. Vždyť právě hlavní účel této stavby je sloužit jako opora pro popínavé rostliny. V dnešní době velmi oblíbené zastřešené pergoly, které čím dál vídáme na českých zahradách, tak trochu ztrácejí svůj původní smysl a účel a stále více připomínají zastřešené altány, než vzdušné zahradní pergoly. Při výběru vhodného druhu popínavé rostliny musíme zohlednit několik kritérií, které nám napomohou při volbě té správné rostliny: jaký máme prostor kolem pergoly, zda jde o opadavou rostlinu, kvetoucí rostlinu, jak zatíží pergolu, jaké je umístění pergoly (přímé slunce, polostín), jaká je rychlost růstu zvolené popínavé rostliny.

Opletka Aubertova

Má latinský název Polygonum aubertii, jde o bujně rostoucí popínavou dřevinu s bílými květy, dorůstající až do výšky 10 m. Listy jsou kopinaté, tmavě zelené, opadavé. Kvete velmi bohatě od srpna do října. Za rok vyroste opletka 2 až 3 m, potřebuje tedy dostatečně stabilní oporu. Běžná náročnost na půdy. Stanoviště slunné až polostinné.

Zimolez německý

Má latinský název Lonicera periclymenum Belgica. Tato popínavá rostlina dorůstá do výšky 2 až 3 m. Listy jsou okrouhlé, zelené. Květy jsou fialovobílé, vonné. Zimolez kvete v červenci až srpnu. Plody jsou malé, kulovité, mají červenou barvu. Běžná náročnost na půdy. Stanoviště slunné až polostinné.

Zdroj: Popínavé rostliny
Zveřejněno: 9.12.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: ostružiny pěstování

Signum nebo Otriva, to jsou nejlepší přípravky proti rzi na ostružinách. Tajemství úspěchu je ve včasném ošetření. Beztrnné ostružiny bývají mnohem náchylnější k těmto nemocem. Pokud se vám nepodaří vyléčit rez, tak rostlinu spalte a vysaďte novou odrůdu s trny. Dbejte na vzdušnost rostliny, aby měla kolem sebe dostatek místa a vyřezávejte odplozelé letorosty.

Zdroj: diskuze Ostružiny pěstování
Odesláno: 24.8.2015 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

SURIKATA

Co je to surikata

Surikaty jsou drobné šelmy z čeledi promykovitých. Dorůstají výšky až 35 cm a váží od půl do jednoho kilogramu. Mají světle zlatou až hnědou barvu, na zádech s málo zřetelnými skvrnami. Ocas je dlouhý, dosahuje délky až tří čtvrtin výšky těla a slouží jako opora při stání na zadních nohou. Typické jsou pro ně tmavé kroužky kolem očí. Tmavší jsou i uši a špička ocasu. Jejich domovinou jsou suché stepní a polopouštní oblasti jižní a jihozápadní Afriky. Přežít v žáru poledního slunce, více než čtyřiceti stupňovou teplotu ve stínu a naopak v noci pokles teplot téměř k nule není nic jednoduchého. Těmto drsným podmínkám mají přizpůsobeno nejen tělo, ale surikaty se vědomě rozhodli držet pospolu a čelit tak přírodě společnými silami. Vypracovali si pozoruhodnou sociální strukturu, kdy v jedné kolonii čítající cca 30 zvířat má každý člen svůj úkol a všichni vzájemně spolupracují.

Zdroj: Surikata
Zveřejněno: 6.10.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: ROZMNOŽOVÁNÍ

JAK A KDY SE MAJÍ ROZMNOŽOVAT MALINY A OSTRUŽINY.

Zdroj: diskuze ROZMNOŽOVÁNÍ
Odesláno: 26.8.2018 uživatelem ANNA VALOVÁ
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ČÍM ZKLIDNIT PODRÁŽDĚNÝ ŽLUČNÍK

Co nejčastěji žlučník podráždí

  • alkohol
  • dráždivá a pálivá jídla
  • tučná a smažená jídla
  • nadýmavá jídla (například luštěniny)
  • potraviny s malými jadérky (borůvky, ostružiny, maliny a podobně)
  • špatně stravitelná jídla
  • uzeniny
  • káva, kakao
  • pálivé koření
  • stres, nervozita a agresivita
  • obezita
  • vysoký cholesterol

Zdroj: Čím zklidnit podrážděný žlučník
Zveřejněno: 15.2.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: ROZMNOŽOVÁNÍ OSTRUŽIN A MALIN

KDY A JAK SE ROZMNOŽUJI MALINY A OSTRUŽINY? TEL.607219600

Zdroj: diskuze ROZMNOŽOVÁNÍ
Odesláno: 26.8.2018 uživatelem VALOVÁ ANNA
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PĚSTOVÁNÍ OSTRUŽIN

Recepty s ostružinami

Ostružiny můžeme zpracovávat a konzervovat opravdu mnohými způsoby. Čerstvé jsou výborné buď samotné, nebo jako ozdoba lehkých jogurtových a tvarohových dezertů. Oblíbené jsou také rozmačkané s cukrem a smetanou, takto upravené obzvlášť výtečně chutnají na palačinkách nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny. Můžeme je mrazit a pak přidávat do koláčů, rozmixovat do ovocných koktejlů nebo dření. Výborný je také ostružinový sirup, který nám po krátké konzervaci vydrží i celý rok a je chutnou prevencí a lékem respiračních onemocnění. Skvělé jsou rovněž ostružinové džemy, marmelády a želé, a to jak ze samotných ostružin, tak s přidáním jiného ovoce.

Ostružinová marmeláda

Ingredience: 1 000 g ostružin, 600 g cukru, 40 g pektinu, 2 g kyseliny citronové

Postup: Ostružiny opereme a vaříme, dokud nám nezměknou. Prolisování provádíme buď přes lis na ovoce, nebo můžeme ovoce rozmixovat a následně vše propasírovat přes síto. Protlak pak zahustíme tak, že ho 15 minut zprudka vaříme a postupně přidáváme cukr. Do poslední dávky cukru přidáme rozmíchaný pektin. Vaříme ještě 5 minut a ke konci varu přidáme kyselinu citronovou. Hotovou marmeládu naplníme do jednotlivých skleniček a dobře uzavřené necháme vychladnout dnem vzhůru.

Džem z ostružin

Ingredience: 1 lžička kyseliny citronové, 1 balíček Želírfixu 2:1, 1,5 kg ostružin, 2 lžíce rumu, 600 g cukru krystal

Postup: Ostružiny opláchneme vodou a dáme do kastrolu. Dáme je vařit. Ze začátku pozvolna zahříváme za občasného zamíchání. Asi po 10 minutách ostružiny přivedeme k varu a šťouchadlem na brambory je trochu pomačkáme. Ve 2 lžících cukru rozmícháme Želírfix 2:1, přidáme do ostružin a 5 minut povaříme. Přidáme zbývající cukr a od bodu varu povaříme 2 minuty. Do odstaveného džemu vmícháme kyselinu citronovou a rum. Naplníme do skleniček a dáme sterilovat na 15 minut při 85 °C. Takto získáme cca 9 skleniček od dětské výživy.

Zdroj: Pěstování ostružin
Zveřejněno: 27.11.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: popínavé ostružiny na balkon

Máte s tím někdo zkušenosti?

Zdroj: diskuze Popínavé ostružiny na balkon
Odesláno: 18.6.2016 uživatelem Vladimír
Počet odpovědí: 0

PĚSTOVÁNÍ OSTRUŽIN

Ostružiny na stromě

Ostružina beztrnná „Navaho“ je první z kultivarů se vzpřímeným vzrůstem (vyšlechtěno v Arkansasu, USA, 1988), oproti jiným kultivarům není bujně rostoucí, je rezistentní k septorióze. Zraje středně pozdně (polovina srpna až polovina září), plody má velmi sladké a aromatické, s pevnou dužninou a dobrou skladovatelností. Řez se provádí v jarních měsících, za vegetace se porost prosvětluje a provzdušňuje.

Zdroj: Pěstování ostružin
Zveřejněno: 27.11.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Žloutnutí listů u ostružiny.

Mám zahradní ostružinu bez trnů a letos začaly žloutnout listy.Nevím proč,prosím
poraďte.

Zdroj: diskuze Nemoc ostružin
Odesláno: 19.5.2018 uživatelem Jan
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

PĚSTOVÁNÍ OSTRUŽIN

Beztrnné ostružiny

Beztrnné ostružiny představují nový ovocný druh, který se začal pěstovat v posledních desetiletích. Jeho výhony dorůstají běžně délky 3 m a vypadají velmi dekorativně. Listy vytrvávají na rostlině přes zimu až do jara. Dobře vypadají i velké, téměř černé plody, které jsou navíc velmi chutné. Chutnají nejen syrové, ale je možné je i konzervovat. Beztrnný ostružiník je vlastně polokeř. Jeho výhony, které jeden rok vyrostou, v následujícím roce vykvetou, přinesou plody a odumřou. Zatímco loňské výhony kvetou a plodí, vyrůstají nové letorosty, které budou plodit zase v následujícím roce. Letorosty rostou velmi rychle. Už v druhém roce, kdy je rostlina dobře zakořeněná, mohou běžně dorůst délky 3 m. Stanoviště vyžadují beztrnné ostružiníky dostatečně vlhké s dobrou vyhnojenou humózní půdou. Mají-li plody dobře dozrát, potřebují také maximum slunce. Dají se dobře pěstovat ve velmi teplé a teplé klimatické oblasti, v chladnějších oblastech plody dozrávají jen na mimořádně chráněných a osluněných místech. Velmi dobře se hodí především na pergoly a různé sloupy. Od fasád zachováváme raději větší odstup, nesklizené přezrálé plody mohou fasádu potřísnit a způsobit na ní barevné skvrny. Při pěstování dbáme na dostatek vláhy a pravidelné přihnojování kompostem. Nové výhony vyvazujeme k opoře hned od počátku, při pozdějším násilném ohýbání bychom je mohli vylomit. Pravidelný řez provádíme dvakrát ročně. Ihned po sklizni při něm odstraníme všechny odplozené větve. Na jaře odstraníme všechny slabé, namrzlé nebo jinak poškozené výhony a ponecháme jen 3, nanejvýš 5 nejsilnějších výhonů. Ponechané výhony zkrátíme o 1/4 až 1/3.

Zdroj: Pěstování ostružin
Zveřejněno: 27.11.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jak a kdy stříhat ostružiny

Prosí o radu kdy a jak stříhat rakytník .Předem děkuji.

Zdroj: diskuze Jak a kdy stříhat ostružiny
Odesláno: 17.9.2017 uživatelem lubomír weinhauer
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

PĚSTOVÁNÍ OSTRUŽIN

Ostružiny a zdraví

Čerstvé ostružiny jsou skvělým zdrojem vitamínu C a jsou velmi bohaté na karoteny, silné antioxidanty, které nás zbavují volných radikálů, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti. V tomto ovoci najdeme také mnohé z vitamínů skupiny B, z minerálů pak například mnoho fosforu, dále draslík, železo, hořčík a vápník. Všechny zmíněné látky jsou pro naše tělo nezbytné a je jistě příjemnější konzumovat je ve formě lahodného ovoce než v podobě potravinových doplňků a tablet. Konzumace ostružin je také vhodná při léčbě a rekonvalescenci nemocí z nachlazení a infekčních onemocnění, angíny, chřipky, kašle, zánětu dutin. Léčivý účinek ostružin je výrazně posílený vysokým obsahem bioflavonoidů, které chrání před oxidací buněk. Tyto látky jsou nesmírně důležité hlavně pro ty z nás, kteří trpí cévními potížemi, jako jsou křečové žíly, slabé cévní stěny, vysoký krevní tlak, hemoroidy, nebo mohou pomoci při problémech s erekcí u mužů, což potvrdily i odborné výzkumy. Bioflavonoidy posilují a regenerují cévní stěny, zlepšují průtok krve, posilují vazivo a celkově zpomalují stárnutí a chřadnutí organismu. Ostružiny jsou tedy výborné jako prevence výše jmenovaných potíží, ale i jako podpora jejich léčby.

Méně známý je fakt, že i listy ostružiníku mají léčivé účinky. Připravuje se z nich čaj, který má navíc příjemnou chuť. Látky obsažené v listech působí hlavně protizánětlivě. Tohoto účinku můžeme využívat například pro léčbu dásní, při infekcích v krku jako kloktadlo, na omývání špatně se hojících poranění kůže, ale i jako čaj při nachlazení, kašli a rýmě. Už po mnohé generace se sušené listy využívají jako prostředek proti průjmu, kdy je vhodné pít čaj z listů až do vymizení potíží. Kladný vliv má i na sliznice žaludku a střev, zmírňuje a léčí koliky. Výhodou je, že listy se sklízí jednoduše, za pár minut jich můžeme mít plný košík, navíc rychle schnou, což lze ještě urychlit jemným pomačkáním listů. Skladovat je můžeme i v papírových sáčcích, pokud je umístíme v suché a větrané místnosti. Pokud máme tu možnost, je dobré si zajistit zásobu ostružin v jakékoli formě na celý rok a užívat je pravidelně.

Zdroj: Pěstování ostružin
Zveřejněno: 27.11.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: ostružiny

Na stoncích ostružin se mi objevují červenohnědé skvrny.U země je výskyt hojnější. Není to rez spíš plísen, nejde to seškrábnout a rostliny hynou.Prosím poradte.

Zdroj: diskuze Ostružiny pěstování
Odesláno: 17.4.2018 uživatelem Dan Krejčiřík
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

CHOROBY OSTRUŽIN

Zasychání ostružin

Pokud vám u ostružin zasychají poupata a květy, poškozuje rostlinu pravděpodobně květopas jahodníkový. Vyskytuje se nejenom na jahodách, ale i na malinách a ostružinách. Dokáže zničit až 80 % úrody. Postřik proti němu se provádí v polovině dubna, před květem. Květopas je 2–4 mm dlouhý, černý. Larvy jsou bílé, beznohé, s hnědou hlavičkou, ukrývají se právě v zaschlých poupatech. Může se ale jednat i o špatnou zálivku. Tak nezapomeňte ostružiny občas zalít.

Jak se pozná

Květopas jahodníkový je 2–4 mm dlouhý, černý. Larvy jsou bílé, beznohé, s hnědou hlavičkou, nacházejí se v zaschlých poupatech.

Takto vypadá květopas jahodníkový.

Co s tím dělat

Postřik proti květopasu jahodníkovému se provádí v polovině dubna, a to před květem. V tomto období můžete aplikovat i některý postřik proti živočišným škůdcům.

Zdroj: Choroby ostružin
Zveřejněno: 4.9.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Bílé tečky na plodech ostružiny

Dobrý den, na osružinách na plodech se objevují v menší i větší bílé flíčky. Vypadá to jako zrníčka. Mají to dozralé i nedozralé plody. Co to je a čím se dá napadení zlikvidovat. Děkuji

Zdroj: diskuze Nemoc ostružin
Odesláno: 7.8.2017 uživatelem Magda Vavrečková
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

PŘÍPRAVA NA PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY

Opora

Druhy opory musíte volit podle toho, kde chcete vinnou révu pěstovat, zda ji chcete nechat pnout po pergole, domu, nebo růst u kamenné zdi, či ve volném prostoru. Jestliže se chystáte vysazovat skleníkovou odrůdu, vybírejte ve skleníku místo v rohu, aby rostlina nebránila dalšímu pěstování jiných plodin. Dále je vhodné připravit jednoduchou konstrukci na podporu bujně rostoucích šlahounů tak, aby réva rostla u stropu a nebránila volnému pohybu po skleníku. Pokud se rozhodnete vysazovat sazenici ven, vybírejte nejlépe kryté místo, kde vytvoříte opěrnou konstrukci, nebo můžete nechat vinnou révu růst a plazit se po pergole. Při pěstování u zdi formou takzvané palmety, kdy se réva rozrůstá podél zdi do šířky, dodržte vzdálenost mezi jednotlivými sazenicemi čtyři až pět metrů. Rostlinu zasaďte ke zděné stěně a oporu zakotvěte do ní. Pokud chcete mít úrodu hroznů, nenechávejte révu příliš rozrůst; a pozor, nesázejte révu poblíž studny, táhne se za vodou a její kořeny by vám mohly prorůst i pod nejnižší skruží do studny.

Pro pergoly a loubí, po nichž se sazenice mají pnout do výšky i šířky, bude vzdálenost záviset na tom, zda je povedete více do výšky nebo do šířky. V případě, že chcete révu pěstovat na volném prostranství, například na jižním svahu pozemku, musíte pro ni vytvořit opory. Vzdálenost mezi sazenicemi pak bývá jeden metr. Protože musíte v prvních letech vypěstovat rovný kmínek, použijte opěrný kůl, který může být z nejrůznějších materiálů: dřeva, kovu nebo plastu. Podle způsobu vedení révy (nízké, střední, vysoké) se pak pro rostliny vytvářejí podpůrné konstrukce, po kterých se od třetího roku začnou pnout. Jsou to různé typy pergol či drátěnek. Mezi nosné sloupky a případně trámky se pak napíná nosný a vodicí drát. Různé způsoby vedení a opor najdete podrobně popsané například na těchto stránkách: způsoby vedení a opor.

Zkušení pěstitelé například postupují takto: Na dvě až tři rostlinky vinné révy postačí dvě staré železné trubky (3/4" nebo 1") z vyřazeného ústředního topení, nebo železné pozinkované trubky ze starého vodovodu, a to v délce 1,8 až 2 metry. Tyto trubky se zatlučou 3 až 4 metry od sebe cca půl metru do země, aby je nevyvrátil ani vítr. Mezi tyto trubky se pak vodorovně natáhnou vodicí dráty – několik řad vzdálených od sebe asi 40 cm. Někteří používají drát z PVC a letorosty vážou provázkem, jiní betonářské pletivo koupené ve stavebninách a mezi trubky natáhnou velmi pevný drát, který přichytí objímkami, aby po trubce nesklouzl. Nedoporučují dřevěnou konstrukci, protože mnoho let nevydrží.

Ve vinařských prodejnách lze zakoupit na vyvazování letorostů speciální drátky, sloupky například nakoupíte zde: potřeby na vyvazování.

Zdroj: Příprava na pěstování vinné révy pro začátečníky
Zveřejněno: 12.1.2015

VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ

Nevhodné potraviny

Zakázané potraviny při problémech se žlučníkem:

  • okoláda, kakao, cukrářské výrobky, čerstvé pečivo
  • káva, alkohol
  • ovoce s malými zrníčky (borůvky, ostružiny, maliny a podobně)
  • nadýmavá zelenina (kapusta, zelí, luštěniny a podobně)
  • pálivá zelenina – česnek, chilli papričky, papriky, cibule
  • pálivé a dráždivé koření
  • vejce, zejména ne vaječný žloutek
  • tučné a polotučné mléčné výrobky
  • tučná, smažená, uzená jídla, ryby a masa
  • pochutiny: masox, hořčice, worcester, maggi, majonézy, ostré koření, sójová omáčka, instantní polévky, instantní pokrmy, tatarská omáčka, dresinky
  • tučné vývary

Toto je pouze orientační výčet nevhodných a vhodných potravin při žlučníkové dietě. I přes určitá omezení může být jídelníček pro tuto dietu pestrý a lákavý a hlavně může poskytnout potřebné množství jednotlivých živin i ochranných látek.

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě
Zveřejněno: 14.2.2017

OVOCNÝ DORT

Ovocný dort s želatinou

Pro dort s želatinou si nejdříve upečte korpus, jehož ingredience a postup přípravy jsou popsány v receptu na korpus pro ovocné dorty (viz výše). Jako surovinu navíc si připravte čerstvé ovoce, například borůvky, jahody, ostružiny, maliny a podobně, nebo kompotované ovoce, a to jahody, mandarinky, ananas, hrušky či broskve. Dále budete potřebovat 2 sáčky želatiny, trochu cukru a zavařeninu dle chuti.

Když korpus vychladne, vraťte ho zpět do dortové formy, jemně potřete zavařeninou a poskládejte vámi vybraným ovocem nakrájeným na kousky. Připravte si v hrnci želatinu dle návodu, pokud použijete kompotované ovoce, lze místo vody využít šťávu z kompotu, pozor na cukr, buď už ho nedávejte vůbec, nebo želatinu nejdříve ochutnejte. Nechte želatinu mírně vychladnout a po lžících polévejte ovoce, až bude celé ponořené. Pak nechte želatinu ztuhnout a můžete dort podávat.

Zdroj: Ovocný dort
Zveřejněno: 28.10.2015

ŠVÉDSKÝ KOLÁČ

Švédský koláč s ovocem

Těsto

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli

Postup:

Stejně jako u předchozího receptu všechny suroviny smícháte a vzniklou hmotu rozdělíte na poloviny. Jednu polovinu nasypte na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Druhou polovinu nechte na potom.

Náplň

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek ovoce – borůvky, lesní ovoce, maliny, ostružiny, jahody, meruňky, hrušky, švestky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 2 tvarohy
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 máslo

Postup:

Smíchejte vejce, cukr, zakysanou smetanu, tvarohy a vanilkový cukr. Pomalu náplň nalijte na plech na vrstvu sypké směsi, přidejte ovoce a rovnoměrně zasypte zbylou sypkou směsí. Na povrch nakrájejte, nastrouhejte nebo nalijte máslo a koláč dejte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 45 minut. Koláč nechte vychladnout, ztuhnout a podávejte.

Zdroj: Švédský koláč
Zveřejněno: 1.11.2015

POTRAVINY S NÍZKÝM OBSAHEM ŽELEZA

Vysoká hladina železa v těle

Železo vytváří v těle velmi škodlivé radikály, které mohou přispívat k rozvoji Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby a roztroušené sklerózy. Z těchto důvodů je potřeba varovat před zastaralým postupem spočívajícím v tom, že jsou lidem s nedostatkem železa podávány doplňky s vysokým obsahem železa, a to více než 30 mg, bez doplňkových živin, které tělu umožňují železo uložit a využít. Nadměrné železo tak pouze cirkuluje v organismu a způsobuje nemoci. Většina degenerativních onemocnění včetně tří výše jmenovaných je zčásti způsobena hydroxylovými radikály vytvořenými nevázaným nebo špatně vázaným železem v těle.

Doporučuje se tedy konzumovat jídla a potraviny, které navazují železo (chelátory) a udržují jej ve vazbě až do té doby, než bude využito procesy zpracování železa, například při tvorbě červených krvinek. Potraviny, které obsahují vysoké množství těchto chelátorů, jsou fialově pigmentované druhy ovoce a zeleniny, jako jsou borůvky, ostružiny, černý rybíz, červené (fialové) zelí a červená řepa.

Zdroj: Potraviny s nízkým obsahem železa
Zveřejněno: 8.12.2015

STŘÍHÁNÍ OSTRUŽIN

Jak se starat o ostružiny

Ostružiníku vyhovuje humózní, dobře propustná, nepřemokřená a na živiny bohatá půda. Ostružiníku se daří prakticky na kterékoli zahradě se středně těžkou půdou. Ostružiník pěstujeme na slunném stanovišti. Řez keře je podstatný pro dobré plození. Pruty, které odplodily, musíme odstraňovat. U odrůd remontantních, které rodí na podzim a v červnu, postupujeme tak, že po odplození podzimních plodů, které jsou umístěny na vrcholku, prut uřízneme tam, kde jsme měli plody. Další rok se v tomto místě pruty rozvětví.

Velkou oblibu si u pěstitelů získaly ostružiníky beztrnné. Většinou se jedná o zahraniční odrůdy, u nichž je předností dobrý výnos, mrazuvzdornost a snadné pěstování. Méně zastoupeny jsou malinoostružiníky, hodící se více pro pěstování v teplejších oblastech, kde mají vyšší výnosy, výraznější chuť a kvalitnější plody.

Ostružiníky i malinoostružiníky zakoupené jako kontejnerované sazenice můžete na vybraná místa vysazovat od jara do podzimu. Prostokořenné keříky jedině na jaře, aby potom měly během roku možnost lépe prokořenit. Sazenice mají prutovité bylinné výhony s trny nebo bez nich, které do podzimu zdřevnatí, a v příštím roce se na nich vytvoří plodný obrost. Ten pak koncem vegetačního období odumírá, zatímco se na kořenovém krčku tvoří nové výhony z adventních oček.

Zdroj: Stříhání ostružin
Zveřejněno: 29.4.2017

VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ

Vhodné potraviny

Povolené potraviny při problémech se žlučníkem:

  • ovoce a zelenina s výjimkou zakázaných, což je ovoce s malými zrníčky (borůvky, ostružiny, maliny a podobně)
  • nízkotučné mléčné výrobky
  • rýže
  • libové maso, ryby, kuřecí maso vařené ve vodě
  • z uzenin je vhodná šunka, drůbeží šunka, kladenská nebo debrecínská pečeně
  • těstoviny
  • ovesné vločky
  • vaječný bílek
  • polévky – vývary bez tuku (zeleninové pouze s povolenou zeleninou, ne nadýmavou zeleninu, jako je kapusta, zelí, luštěniny, dále pálivá zelenina – česnek, chilli papričky, papriky, cibule)
  • vhodná je mrkev, celer, petržel, špenát, malé množství květáku, brokolice, hrášku, mladé brukve, hlávkový salát, fazolka, cuketa, chřest, červená řepa, rajská šťáva a protlak, kečup (není-li ostrý)
  • alespoň dva dny staré housky a rohlíky
  • stolní voda, voda se šťávou, ovocné šťávy, mošty, džusy ředěné vodou, bylinné čaje (máta, třezalka, heřmánek, řepík, kopřiva), ruský čaj, zelený čaj, šípkový čaj, mléko dle individuální snášenlivosti
  • mlýnský pramen, minerální vody dle snášenlivosti, občas nízkostupňové pivo!
  • koření: vývar z kmínu, vývar z hub nebo z bobkového listu
  • zelené natě: zelená petržel, pažitka, celerová nať, kopr, červená sladká paprika
  • citronová a pomerančová šťáva
  • cibule na vydušení

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě
Zveřejněno: 14.2.2017

POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM BÍLKOVIN

Seznam potravin

Hrášek

Množství bílkovin: 8 g v 1 hrnku (14 % doporučené denní dávky)

Hrášek má v sobě 8krát více bílkovin než špenát. Zároveň je v něm vysoká hodnota vitamínu C, která pokryje téměř ze 100 % jeho denní potřebu. Pokud máte dostatek bílkovin a vitamínu C, bude váš imunitní systém fungovat výborně. Přidávejte hrášek do salátu nebo k vajíčkům, zvýšíte tím jejich výživnost.

Guava

Množství bílkovin: 4,2 g v 1 hrnku (8 % doporučené denní dávky)

Guava je ovoce s nejvyšším obsahem proteinu, hrnek guavy ho obsahuje více než 4 gramy a spolu s 9 g vlákniny má celkem jen 112 kalorií. Zároveň má 6krát více vitamínu C, než je jeho denní potřeba. 1 hrnek guavy vydá za 7 středně velkých pomerančů! Toto tropické ovoce je třeba oloupat a sníst. Také ho můžete přidat do jakéhokoliv salátu nebo nakrájet na plátky a ponořit do vody, tím vytvoříte speciální nápoj, který detoxikuje vaše tělo. Nebo si z něj připravte mražený krém a přidejte do něj jen nezbytně nutné množství cukru.

Konopná semena

Množství bílkovin: 6 g na polévkovou lžíci (11 % doporučené denní dávky)

Konopná semena se chuťově podobají slunečnicovým semínkům. Při stejné hmotnosti mají konopná semena vyšší obsah bílkovin než například hovězího maso anebo ryby. Zároveň obsahují nenasycenou mastnou kyselinu, která je velmi dobrá pro fungování srdce. Tyto ořechy najdete v obchodě se zdravou výživou nebo v sekci přírodních produktů v klasickém supermarketu.

Čočka

Množství bílkovin: 18 g v 1 hrnku (36 % doporučené denní dávky)

Jeden hrníček čočky má stejný obsah bílkovin jako tři vejce a přitom méně než 1 g tuku. Díky vysokému obsahu vlákniny má také velkou sytící schopnost a urychluje spalování tuků. Lidé, kteří jedí čočku 4krát týdně, ztrácejí rychleji na váze a hodnota cholesterolu v jejich těle je nižší. Jezte tedy čočku jako přílohu nebo si z ní uvařte polévku.

Kozí sýr

Množství bílkovin: 5 g na 30g porci (9 % doporučené denní dávky)

Všechny mléčné výrobky jsou bohaté na bílkoviny, ale tento sýr je skutečnou proteinovou jedničkou. Z jedné porce získáte skoro 10 % svého denního příjmu bílkovin a tělu dodáte 76 kalorií. Přidejte kozí sýr do salátu a zalijte jej octovou zálivkou. Abyste zvýšili rychlost spalování tuků, jezte jej spolu s melounem nebo cizrnou. Také ho můžete použít spolu se sýrem feta, rukolou a rajčaty při výrobě domácí pizzy.

Dýňová semínka

Množství bílkovin: 8 g v 1/2 hrnku (14 % doporučené denní dávky)

Polovina hrnečku semínek má o 20 % více bílkovin než vejce. Obsahují i vysoké množství železa, draslíku, fosforu, hořčíku a zinku. Přidejte dýňová semínka do salátů, do vločkové kaše, jogurtu nebo si jich hrst dejte ke svačině.

Sušená rajčata

Množství bílkovin: 6 g v 1 hrnku (12 % doporučené denní dávky)

Rajčata jsou plná antioxidantu lykopenu a mohou snížit riziko rakoviny močového měchýře, plic, prostaty, kůže, žaludku a onemocnění koronárních tepen. Jen jeden šálek rajčat sušených na slunci vám dodá 7 gramů vlákniny a pokryje ¾ doporučeného denního příjmu draslíku, který je zásadní pro zdravé srdce a posílení vazivových tkání. Šálek sušených rajčat dále obsahuje 50 % denní dávky vitamínu C, který je zase výborným antioxidantem a chrání před poškozením DNA. Rajčata obsahují také velké množství vitamínu A a K. Použijte je na pizzu, zpestřete si jimi salát nebo je jezte samotné přímo ze sáčku.

Cizrna

Množství bílkovin: 11 g v 1 hrnku (20 % doporučené denní dávky)

Cizrna má vysoký obsah živin a rozpustné vlákniny. Dokáže vám pomoci se snížením váhy tím, že uvolňuje hormon cholecystokinin, který potlačuje chuť k jídlu a vyvolává ve vašem žaludku pocit sytosti. Cizrnu můžete přidat do salátu k rajčatům a sýru nebo si z ní doma připravte humus s citronem a olivovým olejem. Také ji můžete upéct a získáte tak velmi zdravou alternativu chipsů. Pokud máte rádi koláče, použijte při pečení cizrnovou mouku, obsahuje 2krát více bílkovin než mouka klasická.

Chia semínka

Množství bílkovin: 5 g na 30g porci (9 % doporučené denní dávky)

Semínka chia patří mezi jeden z nejkoncentrovanějších zdrojů omega-3 mastných kyselin ze všech potravin vůbec, můžete je každý den přidávat do salátů, kaší, palačinek nebo dezertů. Je to ten nejjednodušší způsob diety, jaký existuje.

Ostružiny

Množství bílkovin: 2 g v 1 hrnku (3,5 % doporučené denní dávky)

Ostružiny, co se množství bílkovin týče, se nacházejí na pomyslném žebříčku hned za guavou. Obsahují navíc fytonutrienty, které pomáhají vytvářet krevní sraženinu a udržují zdravé kosti. Mají také velké množství antioxidantu luteinu, který je dobrý na oči. Jeden hrnek ostružin navíc obsahuje 8 gramů vlákniny (skoro stejně jako sójové boby). Ostružiny se řadí mezi 11 potravin, které jsou díky vysokému obsahu vlákniny nejlepší na hubnutí. Dejte si jich hrst, potřete jimi celozrnné palačinky anebo je přidejte do řeckého jogurtu (bez přidání cukru).

Zdroj: Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Zveřejněno: 31.3.2016

LEDVINOVÁ KOLIKA

Dieta na ledvinovou koliku

Velmi důležitý je pitný režim (minimálně 2 l tekutin denně, při fyzické námaze, nadměrném pocení, průjmech či pobytu v horkém prostředí, je nutné pít více). Je třeba zabránit tvorbě příliš koncentrované moči, jinak dochází k opětovnému tvoření kamenů. Je třeba pít průběžně během dne, a to i v noci, protože i v noci tvoří ledviny moč. Doporučuje se napít se před spaním a potom po každém nočním močení. Skladba tekutin má být pestrá, to znamená střídat pitnou vodu se stolními vodami, minerálkami (větší množství alkalických minerálek), ovocnými čaji a šťávami, eventuálně s nízkostupňovým pivem. Čistá pitná voda bez přísad by měla tvořit polovinu příjmu tekutin. Je třeba snížit příjem potravin bohatých na kyselinu šťavelovou (na maximálně 50 g denně), mezi něž patří: špenát, červená řepa, rebarbora, pšeničné klíčky, otruby, čokoláda, instantní káva, ořechy, petržel, karob, čaj, vícestupňové pivo, jahody, celer, fazole, ostružiny, rybíz, maliny, angrešt, citrónová a pomerančová kůra, sójové výrobky (tofu, tempeh). Je třeba též omezit konzumaci rafinovaného bílého cukru a kuchyňské soli (větším solením se snižuje vylučování vápníku močí). Rovněž se doporučuje snížená konzumace živočišných bílkovin (maso, masné výrobky, mléko, mléčné výrobky, vejce). Vitamín C jako doplněk stravy je vhodné neužívat, zvyšuje totiž tvorbu šťavelanů. Vhodná je hojná konzumace rozpustné vlákniny (ovoce, kromě ovoce bohatého na šťavelany), nerozpustná vláknina (celozrnné obilné výrobky, pšenice, ječmen, rýže, žito) je méně vhodná. Je známo, že nerozpustná vláknina váže ve střevech vápník, který se vylučuje stolicí a méně močí.

Zdroj: Ledvinová kolika
Zveřejněno: 19.11.2014

OVOCNÝ DORT

Ovocný dort se zakysanou smetanou

Chcete-li si připravit ovocný dort se zakysanou smetanou, máte dvě možnosti, buď si připravíte korpus, jehož způsob přípravy najdete výše, nebo můžete zvolit svěží a rychlý nepečený dort se zakysanou smetanou. Postup při tvoření obou dortů bude hodně podobný. Jen místo piškotů použijete upečený rozkrojený korpus. Při přípravě náplně vám v korpusovém podání bude stačit poloviční dávka, aby dort nebyl příliš mokrý.

Ovocný dort se zakysanou smetanou nepečený

Pro přípravu nepečeného ovocného dortu se zakysanou smetanou budete potřebovat 2 balíčky piškotů, čerstvé nebo kompotované ovoce, 1 kelímek jogurtu, 3 kelímky zakysané smetany, asi 100 g moučkového cukru (dle chuti), 2 až 3 sáčky barevné želatiny, 1 sáček čiré želatiny. Ovoce si zvolte sami dle chuti, u kompotovaného to může být například kombinace ananasu a mandarinek, kde budete potřebovat od každého po jednom balení, u čerstvého ovoce lze použít jahody, maliny, ostružiny, borůvky, velice chutné je, když čerstvé ovoce zkombinujete.

Připravte si dortovou formu, jejíž dno vyložte pečicím papírem, strany vymažte máslem a vysypte kokosem, aby se vám pak dort dobře odděloval od formy.

Připravte si čirou želatinu dle návodu na obalu (dle vlastní zkušenosti raději dávejte vody o kapku méně než více, aby želatina krásně ztuhla). Nechte trochu zchladnout, ale nezapomeňte občas zamíchat, želatina nesmí úplně vystydnout, protože byste ji nerozmíchali do smetany. Pokud by se vám to stalo, můžete želatinu opět zahřát. Do mírně prochladlé želatiny po lžících přimíchávejte zakysanou smetanu a jogurt a dochuťte moučkovým cukrem.

Dno připravené dortové formy vyložte piškoty, jeden vedle druhého, a zalijte vrstvou připravené smetany, tento postup opakujte několikrát, dokud smetanu zcela nevypotřebujete, pozor, vrchní vrstva by měla být smetanová. Při druhé vrstvě můžete dát piškoty i na boční stěny, už vám tam budou pěkně držet, lze použít i dlouhé cukrářské piškoty, které dortu dodají jiné kouzlo. Na poslední vrstvu naskládejte připravené ovoce, ovoce se může překrývat či být ve větší vrstvě, o to svěžejší dort bude.

Máte před sebou poslední úkol, připravit barevnou želatinu dle návodu na sáčku. Pokud jste použili kompotované ovoce, opět můžete při přípravě želatiny použít místo vody šťávu z kompotu, jen pozor na cukr, nejprve ochutnejte. Připravenou želatinu nechte zchladnout, poté po lžících pomalu nalévejte na dort, až zakryjete všechno ovoce. Teď už jen dort nechte ztuhnout v lednici do druhého dne a pak můžete opatrně přesunout na talíř.

Zdroj: Ovocný dort
Zveřejněno: 28.10.2015

ČÍM ZKLIDNIT PODRÁŽDĚNÝ ŽLUČNÍK

Žlučníková dieta

Pokud máte akutně podrážděný žlučník, držte přísnou dietu, teprve až se stav uklidní, přejděte na žlučníkovou dietu klasickou. Můžete vyzkoušet i různé bylinky na žlučník.

Zásady žlučníkové diety:

  • Dodržovat zásady zdravé výživy.
  • Jíst alespoň 4x až 5x denně.
  • Mezi jídly dodržovat maximálně 2- až 3hodinovou pauzu.
  • Začít den lehkou snídaní.
  • Všechna jídla připravovat čerstvá.
  • Vyhnout se následnému ohřívání pokrmů.
  • Jíst vařená a dušená jídla.
  • Omezit tučné, pečené nebo smažené jídlo na minimum.
  • Vyhýbat se čerstvému pečivu, polotovarům a ostře kořeněným jídlům.
  • Pít dostatečné množství neperlivé vody.

Vhodné potraviny:

  • maso (telecí, libové hovězí, svíčková, jehněčí, srdce, játra, ledvinky, mozeček, jazyk, kuře, divoká kachna, bažant, holub, krocan, králík, zajíc, srnčí, jelen, divočák)
  • v omezeném množství nízkotučná dušená drůbeží šunka
  • ryby (okoun, treska, platýz, pstruh, štika, lín, krabí maso, chlazený či čerstvý tuňák)
  • nízkotučné mléko a mléčné výrobky (acidofilní mléko, sýry a tvarohy s nízkým obsahem tuku a cukru, light zakysané smetany)
  • brambory na loupačku a bramborová kaše
  • ne zcela čerstvý pšeničný a celozrnný chléb, suchary, piškoty, lehké bábovky, výrobky z kynutého těsta a ovocné koláče
  • produkty z obilí a škrobu (ovesné vločky, mouka, bramborová mouka, rýže, pudink, těstoviny, kukuřičné lupínky)
  • zelenina (mladá mrkev, chřest, květák, špenát, kysané zelí, ředkvičky, červená řepa, celer, rajčata, oloupané okurky, žampiony, salát, cuketa, brokolice)
  • kompoty a ovoce bez slupky (oloupaná jablka a hrušky, banány, pomeranče, mandarinky, grepy, jahody, maliny, ostružiny, melouny, broskve a meruňky)
  • tuky na mazání (máslo, rostlinné oleje a měkké margaríny)
  • ne příliš kořeněné a tučné polévky
  • koření, dresinky (kmín, anýz, hřebíček, skořice, muškát, bobkový list, jalovec, nové koření, rajský protlak, nepikantní kečup, byliny)
  • v omezeném množství cukr, hroznový cukr, med, džem a sladidla
  • čaj, slabá káva, ovocné a zeleninové šťávy, mléčné koktajly, bylinkové čaje, minerálka bez bublin

Nevhodné potraviny:

  • tučná, pečená nebo smažená masa a uzeniny
  • ryby (kapr, sleď, úhoř, makrela, losos, tuňák a sardinky v oleji)
  • mléko, mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku a kořeněné sýry
  • smažené a pečené brambory, bramborový salát, bramboráky, hranolky a chipsy
  • čerstvé a světlé pečivo
  • smažené palačinky nebo koblihy a sladkosti (bonbóny, čokoláda)
  • vejce vařená na tvrdo, vaječné saláty, volská oka a míchaná vejce
  • zelenina, saláty a luštěniny (syrová a smažená cibule, zelí, hrách, fazole a sója)
  • nedozrálé ovoce se slupkou (angrešt, rybíz, švestky, jablka a hrušky)
  • polévky a omáčky s obsahem tuku, másla a majonézy
  • koření (hořčice, pepř, papriky)
  • silná káva, nápoje s bublinkami a alkohol (především destiláty)

Důležité je zavčasu si uvědomit, že zdraví máme jen jedno. Proto se opatrujte a jezte dál zdravě i poté, co přestanete mít zažívací problémy.

Zdroj: Čím zklidnit podrážděný žlučník
Zveřejněno: 15.2.2015