Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ORCHIDEA PHALAENOPSIS

OBSAH

Zalévání a substrát

Phalaenopsis lze pěstovat ve většině substrátů určených pro orchideje, včetně kousků borové kůry, různé škály hliněného kameniva, uhlí, perlitu, rašeliníku a polystyrénu. Mohou také být pěstovány v závěsných květináčích nebo upevněny na desce, záleží na typu prostředí. Stejně jako u všech epifytických orchidejí, tak i tato orchidej by měla být zasazena v nádobě s odtokovými otvory. Přesazování Phalaenopsisu provádějte na jaře, vždy až odkvete. Dospělý Phalaenopsis vydrží často dva a více roků, než ho bude potřeba přesadit.

Zdroj: Nejoblíbenější orchidej - Pahaenopsis

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEA MÁ LEPKAVÉ LISTY ZE SPODU , PROSÍM O RADU JAK MÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie procházková.

prosím o radu jak mám pokračovat aby to nebylo lepkavé , má poupata ale už dlouho nerozkvetly, díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Orchidej měla moc vody a málo slunce a nejspíš ji postihla nějaká houbová choroba. Z té ji asi nevyléčíte a budete muset pořídit novou.

Zdroj: diskuze Pestovani orchidee phalaenopsis

Tipy pro pěstování orchideje Dendrobium

Z těchto rostlin můžete být z počátku zmatení. Měli jste jich několik, postupně vám odumřely nebo vám nechtějí opakovaně kvést? Musíte zvážit, zda jste se nedopustili těchto chyb:

  • Zda jste se k orchidejím Dendrobium phalaenopsis nechovali stejně jako k orchidejím Phalaenopsis. Dendrobium - potřebují více světla, více vody i více hnojiv.
  • Neodstřihávejte staré stonky, protože Dendrobium je schopna na nich znovu vykvést nebo na něm může vyrůst nová rostlina, která může být později samostatně zasazena.

Jsou úspěšní pěstitelé, kteří si každý rok dopřávají alespoň jednoho nového stonku a tím obohacují svou rostlinu.

Zdroj: Orchidej Dendrobium

Požadavky na světlo

Phalaenopsis jsou nenáročné orchideje a bude se jim dařit na okně směrovaném na východ nebo ve stínu jižní nebo západní expozice. Nemají rádi přímé sluneční záření, které by je mohlo spálit. Dospělá rostlina bude mít tmavší zelené listy, na vrcholu listů, ve spodní části nebo její pruhy budou zbarvené do červena.

Zdroj: Nejoblíbenější orchidej - Pahaenopsis

Poradna

V naší poradně s názvem PESTOVANI ORCHIDEE PHALAENOPSIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simi.

Dobry den k vanocum jsem dostala krasne kvetouci orchidei phalaenopsis dala jsem ji na okno na jizni stranu do ted bylo vse v poradku kvety byly plne sily a krasne ale dnes rano jsem se na ni podivala a kvety jsou vsechny zvadle mekke a bez pevnosti vubec nevim co se stalo prosim poradite mi nekdo snazila jsem se neco najit ale bohuzel bez odpovedi na mou otazku nerada bych o ni prisla a nevim co delam spatne dekuji simi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jestli jste již orchidej zalévala, tak zřejmě došlo k převlečení a kořeny napadla hniloba - rostlina umírá s velmi malou šancí na přežití. Pokud jste ještě od té doby, co ji máte, nezelévala, tak je rostlina suchá a bude třeba ji na 10 minut ponořit do větší nádoby s odstátou vodou. Když to uděláte rychle, tak je velká šance na záchranu. Další možností je, že rostlina nastydla během cesty pod váš vánoční stromeček. Zde bude třeba vyčkat, jestli znovu obrazí a za několik let znovu vykvete. Nejlépe se příčina takového zvadnutí dá určit jen při vizuální kontrole rostliny, proto ji zkuste vzít do oblíbeného květinářství a pokuste se s jejich pomocí rostlinu zachránit.

Zdroj: diskuze Pestovani orchidee phalaenopsis

Teplota v místnosti

Obecně platí, že Phalaenopsis jsou považovány za teplé, pokojové rostliny. Během aktivního růstu mají rády teplotu mezi 20 a 25°C, ale jsou schopné se přizpůsobit teplotě 16 až 18°C. Čím vyšší je teplota, tím vyšší je potřeba vlhkosti pro rostlinu. Nicméně, mají také rády kontrast teplot mezi dnem a nocí.

Zdroj: Nejoblíbenější orchidej - Pahaenopsis

Poradna

V naší poradně s názvem SAMOZAVLAŽOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Škardová.

Dobrý den, dostala jsem orchidej Phalaenopsis, ale v samozavlažovacím květináči, bude prospívat? zatím je pěkná, i květy se tvoří nové,ale vím,že orchideje se mají zalít a pak nechat vyschnout, takhle vlastně k nim jde pořád voda. Děkuji za odpověď. Jana
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Orchidej může prospívat i v tomto květináči, ale voda musí být jen na dně větší nádoby, aby mohla stoupat přes knoty ke kořenům do menší nádoby. Kořeny nesmí být trvale ponořené ve vodě.

Zdroj: diskuze Samozavlažování

Květenství

Phalaenopsis obvykle kvete v pozdní zimě nebo brzy na jaře. Jejich dlouhotrvající květy jsou rozmístěny na stonku a otevírají se postupně. Jeden rozvětvený stonek orchideje může mít více než 20 květů. Jednotlivé květy Phalaenopsisu mohou kvést až několik týdnů. Chcete-li vyvolat květenství, je potřeba, dopřát rostlině několik chladnějších nocí, až 13°C. Rostlina bez teplotních kontrastů nepokvete.

Zdroj: Nejoblíbenější orchidej - Pahaenopsis

Diskuze

V diskuzi MOJE NOVÁ TÝDENÍ PHALAENOPSIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

Dobrý den, mám novou orchidej phalaenopsi a nevím jestli ji můžu přesadit
když kvete, a kdy by bylo správné ji přesadit
a jak se mám oni starat a její optymalní
starosť celkově. předem děkuji"

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magdalena.

Dobry den, obecne se doporucuje presazovani a odpocinek v chladnejsi mistnosti po odkvetu. Máte-li starost, roste destovkou nebo destilkou s kohout.vodou (2:1) a jednou tydne dejte lazen mekke vidy s hnojivem, poradne odkapte/ v misce by mela mit moznost dýchat= na podstavci a ne pomorena ve vode/ a je, vic od nas nepotrebuji. Jsou to symbioticke rostliny,ktere bezne porustaji kmeny strom-z toho vychazejte-ne prime slunce,.... Snad vse. At se Vasi orchidei i vam dari dobre, Mag

Zdroj: diskuze Moje nová týdení phalaenopsis

Rozdělte orchidej

V případě potřeby rostlinu rozdělte. Sympodiální orchideje nebo ty, které rostou z pahlíz, jdou dělit přesazováním. Mějte vždy alespoň tři pahlízy na obou stranách vašeho řezu. Ujistěte se, že oboje kořeny jsou zdravé. Rozřízněte rostlinu a zasaďte každou samostatně. Některé orchideje s velmi malými kořeny, jako například Oncidium, může být složité oddělit do dvou jednotlivých shluků. Rozdělit takovou orchidej Phalaenopsis je možné jen výjimečně, a to jen pokud vytvoří mateční rostlina novou rostlinku na stonku květu (tak zvaný keikis).

Zdroj: Přesazování orchidejí

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Mám dotaz,mohou se orchideje sprchovat celé? Někdo je sprchuje a někdo říká že když se dostane voda na květy a do srdíčka,orchidej uhyne,mám 40 Phalaenopsis a již delší dobu mi nekvetou,přitom jsou bohaté listama a krásně silné.Co mám udělat aby se rozkvetli? Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Když orchidej bohatě roste se silnými listy, tak má od vás dostatek hnojiva a proto se ji nechce kvést. Když ji dáte na pár měsíců hnojivovou dietu (úplně přestat hnojit), tak se lekne, že nepřežije a rychle nasadí na květ, aby stačila vytvořit semena pro nové rostlinky, které zajistí přečkání doby nedostatku živin. Sprchování květů není vyloučeno, ale nehodí se, aby v květu zůstávala voda, protože se zde spojí s usazeným domácím prachem a tato směs pak zahnívá a může to zničit celý květ.

Zdroj: diskuze Orchideje

Tipy pro pěstování

Phalaenopsis jsou obvykle velmi hodnotné rostliny. Nejsou náročné a ve správných podmínkách budou odměňovat pěstitele nápadnými květy. Voda je pro rostliny velmi důležitá, nikdy ale nesmí být ponechána v rostoucí špičce orchideje. To by způsobilo, že by nové listy uhnívaly a rostlina odumřela. Orchideje by měly být zalévány ráno. Stále platí, že čím vyšší je vlhkost a teplota vzduchu, tím větší je potřeba proudění vzduchu, aby bylo zabráněno hnilobě, plísním a nemocem. Úspěšný růst znamená, najít správnou rovnováhu mezi vlhkostí, teplem, světlem a prouděním vzduchu.

Zdroj: Nejoblíbenější orchidej - Pahaenopsis

Diskuze

V diskuzi PODĚKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Děkuji, konečně pěkné shrnutí o orchidejích a o tom, jak o ně pečovat. :) Moc děkuji.
ráda bych se zeptala, byla jsem několik měsíců v zahraničí a před týdnem jsem se vrátila. O mé orchideje bylo postaráno a přece mě jedna překvapila. Ohromné mnohžství listů (Phalaenopsis) Tak jsem odkryla trochu kůry a koukaly na mě tři malé orchideje na hlanvím stonku. Je již krásně poznat srdíčko, zatím mají jen dva listy. Mám je už oddělit od hlavní rostliny? :)
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dita.

Ještě neoddělujte. Počkejte, až budou odnože větší a budou mít svůj vlastní kořenový systém. Pak je odřízněte a ránu zasypte prachem z dřevěného uhlí.

Zdroj: diskuze Poděkování

Zalévání

Phalaenopsis je monopodiální orchidej, která roste z jediné stopky. Není schopna ukládání většího množství vody, i když její listy nějakou vodu pojmou, přesto tato rostlina má nízkou toleranci k suchu. Během sezony, kdy orchidej roste, je potřeba ji zalévat vždy, když kořeny získají stříbřitě bílou barvu, obvykle jednou týdně. Snažte se udržovat substrát mírně vlhký. Během období květu můžete snížit zálivku zpět na jednou za dva týdny. Čím vyšší je vlhkost, tím důležitější je zachovat dobré proudění vzduchu kolem kořenů a listů. Více naleznete v článku zalévání orchidejí.

Zdroj: Nejoblíbenější orchidej - Pahaenopsis

Kvetoucí nebo nekvetoucí orchidej

Chcete kvetoucí nebo nekvetoucí orchidej? To je dobrá otázka. Většina lidí si koupí kvetoucí orchidej z důvodu okamžitého uspokojení, které přichází hned potom, co si krásnou rostlinu přinesou domu. Orchidej lze vystavit na stole a okamžitě vypadá krásně.

Záleží, z jakého pohledu na nákup orchideje koukáme, nicméně, nejméně ideální je nákup kvetoucí rostliny. Dlouhou dobou rozkvětu orchideje, vydá rostlina obrovské množství energie. Mnoho zkušených pěstitelů už ví, že zejména Phalaenopsis se může ukvést k smrti, což znamená, že bude mít nádherné květy po několik let po sobě, postupně ale slábne a odumírá.

Takže při dumání nad otázkou „Kvetoucí nebo nekvetoucí orchidej“ musíte zvážit i své záměry. Pokud chcete rostlině maximálně přizpůsobit rostoucí podmínky a životní prostředí, je nejlepší koupit rostlinu, která není v plném květu. Ale pokud nemůžete odolat krásně kvetoucí orchideji ve vašem zahradnictví, jděte do toho. Jen se snažte vybírat rostlinu s nejvíce uzavřenými pupeny, abyste si její květ mohli vychutnávat déle.

Zdroj: Správný nákup orchideje

Nejčastější choroby orchidejí:

  • srdíčková hniloba – tímto druhem hniloby trpí zejména orchideje rodu Phalaenopsis; příčinou je nadměrná a nesprávně provedená zálivka;
  • hniloba kořenů orchidejí – obvykle způsobuje úhyn rostliny; projevuje se svrasklými listy; příčinou je nadměrná a nesprávně provedená zálivka;
  • plíseň šedá – způsobuje vodnaté skvrny, které se po čase pokrývají bílým práškovitým povlakem, projevuje se také tmavými skvrnami na květech; orchidej v místě napadení obvykle odumírá; nejčastější příčinou plísně bývá vysoká vzdušná vlhkost; napadené rostliny je nutné ihned izolovat; někdy pomůže chemický postřik;
  • bakterióza – projevuje se zvodnatěním a zesklovatěním napadených míst; může napadnout jakoukoliv část rostliny; obvykle se ložisko bakteriózy vyskytuje na spodní straně listů, kde je rostlinou vylučována kapkovitá tekutina; postiženou rostlinu je nutné okamžitě izolovat; bakteriózu můžete zkusit léčit pomocí penicilinového roztoku anebo roztoku z koloidního stříbra.

Jiné problémy:

  • vodorovný nebo skloněný růst orchidejí – příčinou bývá nedostatek osvětlení, jestliže má orchidej dostatek světla je možnou příčinou nesprávná zálivka;
  • tvrdé skvrny na suchých listech – příčinou je popálení sluncem; skvrny již nelze odstranit, rostlinu přemístěte co nejdříve na vhodnější místo, kde bude chráněna před přímým slunečním světlem;
  • čárkovitost, kroužkovitost, tabáková mozaika – bývají způsobeny virózou, projevují se různými deformacemi; rostliny je zapotřebí okamžitě spálit.

Zdroj: Péče o orchideje po odkvětu

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJ NA ORCHIDEJI-A CO DÁL? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, na stonku po odkvětu mi vyrašila nejdříve menší odnož orchideje, poté mi z hlavní rostliny začal růst stonek nových květů. Avšak vyrostl jen do výše 11cm a konec. Žádné květy. Květina zůstala takto asi 4-5 měsíců a nedávno se šíleně rychle začala zvětšovat ta odnož nahoře a asi před 10 dny jsem si všiml, že vyhání stonek na květ. Říkám si, jestli to není počasím. V dnešních dnech je slunečno, rostlina je na okně, možná je to poslední záchvěv přírody.
Je to běžné?
Nebo:je to běžná anomálie?
Nový stonek je dlouhý už 6cm.
Co s tím, až(pokud)to vykvete? Udrží ten spodní stonek horní aplégr, jehož listy jsou v současnosti 3ks a největší má už 19cm? Je to v podstatě samostatná rostlina. Ale kdykoliv jsme podobné doma dali od hlavního stonku a pokusili ji pěstovat, tak zašla.
Na 99% jde o phalaenopsis ale nejsem odborník.

Budu rád za jakoukoliv informaci, recenzi,názor
A pokud by se někdo chtěl problémem zaobírat důkladněji, pokusím se poslat foto.

S díky Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník .

Vaše orchidej takto reaguje na zkracující se dny. Když je denní doba delší než noc (typicky v létě), tak roste, a když se den zkrátí a tma je delší, tak rostlina nasazuje na květ (typicky podzim a jaro). To, zdali zvládne dokončit násadu až do vykvetení, již záleží na místních pěstebních podmínkách - méně vláhy do kořenů, větší vzdušná vlhkost, nižší teplota, méně hnojiva s omezeným dusíkem, atd.
Až bude mít odnož vlastní kořeny, tak ji můžete odříznout, ránu zasypat dřevěným uhlím a zasadit ji samostatně do substrátu pro orchideje.

Zdroj: diskuze Orchidej na orchideji-a co dál?

Přezimování orchideje

Způsob přezimování orchidejí se liší druh od druhu. Například v našich domácnostech nejčastěji pěstovaný Phalaenopsis chlad a omezení zálivky nepotřebuje (naopak by mu to uškodilo). Většina ostatních běžně prodávaných orchidejí však při teplém přezimování v lepším případě nevykvete, v horším případě můžete o rostlinu přijít. Zde můžeme uvést jako příklad rod Cymbidium, který pochází sice také z tropů, ale jeho zástupci rostou ve vyšších nadmořských výškách na úpatích hor, kde sice nemrzne, ale bývá zde mnohem chladněji než v nížinách. Chladno je provázeno nejen vlhčím vzduchem, ale i množstvím rozptýleného světla. Během zimního období by se tedy měla optimální teplota u těchto rostlin pohybovat přibližně v rozmezí od 10 do 15 °C. Ideálním prostředím tak v našich podmínkách budou zimní zahrady a nevytápěné světlé chodby. Pokud necháte rostlinu v zimě v běžném interiéru, musíte počítat s tím, že v teplé místnosti květy vydrží mnohem kratší dobu. Jakmile však rostlina začne odkvétat, přemístěte ji bezpodmínečně do chladnější místnosti. Zalévejte pravidelně, ale mírně. Na jaře můžete orchidej přenést do bytu nebo ponechat na místě. Někdy počátkem jara se začnou tvořit nové výhony, které se změní postupně v pahlízy. Z těchto nových pahlíz vlastně orchidej vykvétá. Aby však orchidej vykvetla, musí pahlíza správně vyzrát. K tomuto vyzrání nejlépe pomůže, když rostlina projde v druhé polovině léta několika týdny chladnějším obdobím.

Zdroj: Péče o orchideje po odkvětu

Hnojivo na orchideje

Pro všechny typy orchidejí platí, že mají rády světlo, ale nelze je vystavovat přímému slunečnímu záření. Je nutné vyvarovat se hlavně poledního slunce, které orchideje spálí. Ranní a večerní paprsky jsou pro ně neškodné.

Orchideje potřebují živiny stejně jako jiné rostliny, ale jsou v tomto velice skromné. Postačí, když je od jara do zimy jednou za dva týdny trochu přihnojíte speciálním hnojivem, které je běžně k dostání v obchodech prodávajících květiny, popř. použijte pětinu dávky hnojiva pro klasické pokojové rostliny. Ale pozor, používané hnojivo nesmí v žádném případě obsahovat vápník. Orchideje ke svému životu potřebují především dusík (N), fosfor (P) a draslík (K), samozřejmě oxid uhličitý, vodu, stopové prvky a sekundární živiny. U hnojení vždy dbejte na správné dávkování.

Pro kořenovou výživu používejte speciální tekuté hnojivo pro orchideje, které aplikujte formou namáčení kořenového balu do vody s hnojivem. Druhým, doplňkovým hnojením je výživa na list, přičemž se živiny dostávají do listů přímou cestou, a to zejména železo, mangan a další mikroprvky, které jsou nezbytné pro zdravý, tmavě zelený list.

Pro správný růst orchidejí je samozřejmě důležitý správný substrát. Směs určenou přímo pro orchideje snadno koupíte v každém zahradnictví. Ale jestli máte chuť, zkuste si připravit vlastní. Na substrát budete potřebovat borovou kůru, dřevěné uhlí, polystyren a kousíčky molitanu. Takto vytvořenou směs můžete použít u většiny druhů těch nejzákladnějších orchidejí, jako jsou Dendrobium, Phalaenopsis, Cattleya, Oncidium, Miltonia, Paphiopedilum a další.

Zdroj: Pěstování orchidejí podle Jany

Výběr orchideje

Při nákupu orchideje věnujte pozornost několika faktorům:

  • název orchideje – pokud není uveden, měli byste se zeptat, o jaký druh se jedná
  • stav listů – zkontrolujte, aby listy nebyly poškozené, zvadlé, případně zda nejsou nemocné i kořeny
  • mokrý substrát – nekupujte rostlinu s přemokřeným substrátem, mohla by již začít zahnívat
  • umístění orchideje v obchodě – pokud si všimnete, že orchidej stojí v průvanu, raději ji nekupujte, mohou jí začít opadávat poupata
  • zvážit dobu nákupu – orchideje by se neměly nakupovat v extrémních teplotách, ať už ve velkých mrazech, nebo ve velkých vedrech

Pro začínající pěstitele orchidejí, amatéry, se doporučují například tyto druhy: Paphiopedilum (střevíčník), jehož některé variety lze pěstovat v pokoji; dále Pleione, která roste jako pozemní orchidej, vyskytuje se však i jako epifyt; Odontoglossum, kterému se říká vonoklas a je k dostání v mnoha květinářstvích. Také druhy Bifrenaria, Cattleya, Lycaste a Cymbidium by měly i začátečníkům přinést radost z květů i snadného pěstování.

Snad nejznámější a nejodolnější je Phalaenopsis, nádherně kvetoucí orchidej, která vydrží za okny bytů i několik let. V celoročně vytápěných bytech se bude na okenním parapetu dařit i druhu Vanda a některým zástupcům rodu Dendrobium. Tyto orchideje se cítí nejlépe při stálé teplotě kolem 20 °C, která na noc poklesne jen velmi mírně. Ani v jejich domovině se totiž teplota příliš nemění. Snesou samozřejmě i vyšší teplotu, ale jejich tropický původ rozhodně neznamená, že by jim svědčila výheň, protože rostou a kvetou ve stínu tropických pralesů, chráněné před spalujícím sluncem a při vyšší vzdušné vlhkosti. Potřebují sice dostatek světla, ale ne přímé slunce. Podle toho vybírejte jejich stanoviště. Nebude jim svědčit ani průvan u netěsnícího okna.

Phalaenopsis, Vanda a Dendrobium patří mezi druhy epifytické, to znamená, že v přírodě rostou na větvích stromů a živiny i vláhu přijímají vzdušnými kořeny, které volně splývají v prostoru. Takže jestli máte dostatek prostoru, můžete je i epifyticky pěstovat. Nejvhodnějším místem je terárium, do něhož položíte orchidej na větvi. Rostlina se přichytne jednoduchým způsobem pomocí neviditelného silonu ke kůře obalené mechem. Pak už jen stačí orchideji dopřát trochu času a sami uvidíte, že se pevně přivine. Důležitá je dostatečná vlhkost, nic tedy nezkazíte, když rostlinu budete alespoň dvakrát denně rosit rozprašovačem. Typ Vanda se ani jiným způsobem pěstovat nedá. Phalaenopsis můžete pěstovat v klasickém květináči.

Druhy pocházející z míst, kde jsou větší teplotní výkyvy (blíže k subtropickému pásu či ve vyšších nadmořských výškách), mají trochu jiné požadavky. Od jara do podzimu jim vyhovují podobné podmínky jako teplomilným druhům, ale v zimě potřebují odpočinek při nižší teplotě, aby i nadále prospívaly a kvetly. O kolik by tato teplota měla být nižší, záleží na konkrétním druhu. Druhy, kterým v zimě vyhovuje teplota mezi 16–18 °C, stačí na podzim přemístit na okenní parapet v ložnici nebo na světlou chodbu. Pro druhy, které potřebují ještě nižší teplotu, je ideální například chladná zimní zahrada. Zimní pokles teploty vyžadují například: Oncidium, které má drobné, ale bohaté květy; Cambria, která má raději chladno než vedro; Cattleya s velkými a rozmanitými květy; nebo Cymbidium s velmi trvanlivými a bohatými květy, které v zimě snese i teploty kolem 10 °C.

Zdroj: Pěstování orchidejí podle Jany

Co dělat, aby orchidej znovu vykvetla

Orchideje většinou nekvetou kvůli nedostatku světla, ale pozor, nesnesou ani přímé slunce (pálí jim listy). Rozhodně nezapomínejte na pravidelnou zálivku a přihnojování nejlépe speciálním hnojivem určeným právě pro orchideje, případně plným hnojivem pro pokojové rostliny, které však neobsahuje vápník. Od jara do podzimu přihnojujte častěji, v zimě méně, ale u teplomilných orchidejí, které nevyžadují výrazný zimní odpočinek, můžete hnojit v podstatě celoročně. Pokud vám rostlina nekvetla už hodně dlouho, zkuste snížit okolní teplotu na nějakých 12 °C. Například druh Cymbidium potřebuje pro to, aby nasadil na květ, teplotu okolo 15 °C. Pro přezimování mu postačí teploty mezi 7–12 °C. V době kvetení snese i 20 °C, ale trvanlivost květů zajistíte teplotou o pár stupňů nižší.

Některé druhy orchidejí (například Phalaenopsis) mají tu schopnost na jednom květním stvolu vykvétat dokonce opakovaně. Po opadu všech květů je tedy vhodné květní výhon zastřihnout za druhým pupenem, myšleno od těla rostliny, a to cca 0,5 až 1 cm nad ním. Růstový vrchol se obvykle opět aktivuje a vyroste z něj další výhon s květy. Pokud zvolíte tento způsob, rostlina může vykvést dříve, než by sama nasadila na nový výhon. Jestli hned po odkvětu výhon dle výše uvedené rady nezastřihnete, konce výhonů samy zaschnou a je časté, že vyraší některé spodní očko do výhonu a do květu. Zaschlou část pak můžete bez obav ustřihnout. A to zase asi 0,5 cm nad místem, kde je výhon ještě živý. Rostliny totiž mají v místě usychání vytvořenou přirozenou bariéru proti pronikání patogenů, toto místo tedy zachovejte, ať rostlina nemusí znovu uzavírat novou ránu. Pouze v případě, že již rostlina byla chorobou napadena, je vhodné odstranit napadenou část až do zdravého místa.

Zdroj: Péče o orchideje po odkvětu

Vybíráme orchidej

Sbírka zdravých orchidejí je určitě dobrý nápad. Může jít také o rostlinu určenou jako dárek nebo jen jako dekorace na stůl, kromě krásného květu musíte při výběru orchideje klást důraz na důležitější faktory:

  • Zatřeste s rostlinou. Jemně uchopte rostlinu v místě, kde se začíná dotýkat substrátu a jemně s ní zatřeste. Epifytické orchideje (Dendrobium, Cattleya, včetně Phalaenopsis, Oncidium a Brasavola) jsou obvykle zasazené v hrubé směsi kůry, uhlí, polystyrenových a dalších organických a anorganických materiálech. Pokud kořeny nejsou pevně přichyceny k nádobě, můžete jemně zvednout orchidej z nádoby a opatrně nahlédnout. Pokud jsou kořeny k nádobě pevně přichyceny, nikdy je netrhejte, nechcete přeci kořeny poškodit. Pokud několik kořenů v horní části z nádoby vylézají, je vše v pořádku. Pokud je orchidej nevhodně zalitá, ale zdravá, nic vám nebrání v jejím nákupu, jen s další zálivkou vyčkejte do okamžiku, kdy bude skutečně potřeba.
  • Zkontrolujte zdravé kořeny. Kořeny jsou nejdůležitější částí rostliny orchideje. Kořeny orchideje jsou vysoce specializované orgány, které umí rychle přijímat vodu a dokonce i provádět fotosyntézu. V případě epifytických orchidejí jsou navrženy tak, aby byly schopny lpět na nerovném povrchu a ukotvit rostlinu vysoko na stromě. Zdravý kořen orchideje má v suchém stavu světle zelenou barvu a v době, když je zalitý, má tmavě zelenou barvu. Kořeny orchidejí by měly mít dlouhé výhonky, na konci lesklé a špičaté. Čím delší výhonek, tím zdravější rostlina. Odumřelé kořeny orchideje jsou svraštělé, a když jsou suché, tak bílé. Rostlina s odumřelými kořeny zajde.
  • Zkontrolujte listy. Toto je obtížné téma k řešení, protože je mezi orchidejemi spousta druhů a variant. Některé mají listy tenké, zatímco jiné je mají masité a ploché. Některé druhy orchidejí nemají listy vůbec a vypadají jako malé spleti kořenů. Obecně je však potřeba podívat se na listy, které jsou husté a lehce zbarvené do žluto - zelena, skoro jako zelené jablko. Listy, které jsou příliš zelené a lesklé znázorňují, že je rostlina přehnojena a stejně nebude kvést. Listy by měly být bez vad, zjevných nečistot a skvrn. Na závěr se ujistěte, že místo, ze kterého listy vyrůstají, není poničeno.
  • Zkontrolujte pahlíz. V zásadě existují dva druhy epifytických orchidejí. Ty, které rostou z jednoho rostoucího bodu (například Phalaenopsis), a ty, které rostou z plazivého oddenku (například Cattleya). Orchidejím s plazivým oddenkem může každý rok narůst čerstvý pahlíz s novými listy a květy. Pokud si kupujete tento druh, ujistěte se, že pahlíz je baculatý a tučný.
  • Spočítejte květy. Pokud kupujete orchidej v květu, odolejte nutkání koupit rostlinu se všemi svými květy již otevřenými. Dlouhodobé květenství orchideje může trvat měsíc i více, ale pokud si koupíte rostlinu s ještě neotevřenými květy, pokvete vám déle. Nekupujte rostlinu se žlutými nebo scvrklými květy, protože s největší pravděpodobností brzy opadají.
  • Zjistěte si název. Může to znít zbytečně, ale je dobré myslet na to, abyste se ujistili, že vaše orchidej obsahuje označení s plným jménem. Nekupujte rostlinu označenou jako orchidej nebo rostlina orchidej. Je lepší si koupit rostlinu s plným názvem druhu nebo hybridním názvem. To vám umožní dozvědět se o konkrétní rostlině více, a pokud se rozhodnete začít sbírku, je vždy příjemné vědět, co vám roste.

Zdroj: Správný nákup orchideje

Přesazování orchidejí

Téměř všechny druhy orchidejí (výjimkou jsou ty s opadavými listy) nemají přesazování rády a těžce ho snášejí. Proto epifytní orchideje přesazujte po 4–5 letech, stálezelené po 2–3 letech, opadavé každý rok. A samozřejmě tehdy, když bude orchidej příliš rozrostlá a prokořeněná (například u rodu Oncidium či Cattleya), začne vystupovat z květináče (Cymbidium) nebo vám bude připadat, že je substrát příliš zasolený (to se projevuje bílými povlaky na substrátu), zhutnělý či „vyčerpaný“ a už potřebuje vyměnit (časté u rodu Phalaenopsis).

Nejvhodnější dobou k přesazování orchidejí je čas po jejich odkvětu, případně zjara. V každém případě se zkuste vyhnout přesazování v době, kdy jsou na stvolech ještě malá, nerozvitá poupátka. Ta jsou totiž velmi náchylná a po přesazení by mohla opadat. Ale jestli potřebujete orchidej přesadit, protože viditelně chřadne, přesaďte ji co nejdříve bez ohledu na květy.

Květináče pro epyfitní orchideje (například Phalaenopsis) by měly být průhledné, nebo alespoň průsvitné, aby se ke kořenům dostalo hodně světla. Dále být měly být co nejvíce vzdušné, to znamená, že by dno mělo mít dostatek otvorů, případně i středové vyvýšení, aby substrát v květináči prosychal co nejrovnoměrněji. Co se týče velikosti květináče, můžete vzít přibližně jen o 2–3 cm v průměru větší květináč, než byl ten původní. Ideální je, když máte při přesazování nakoupeno více velikostí a dle stavu kořenů se rozhodnete pro správnou velikost. Často se totiž stává, že zvenku se zdají být kořeny v pořádku, ale po vyjmutí z květináče zjistíte, že ve středu již uhnily.

A jak tedy postupovat při samotném přesazování orchidejí? Nejprve ponořte celý květináč do vlažné vody a nechte takto asi hodinu. Kořeny vám pěkně změknou a substrát se částečně odmočí. Poté plastový květináč důkladně promačkejte, abyste uvolnili všechny kořeny. Jestliže již kořeny prorostly spodem a omotaly se pod květináčem, v žádném případě je nelamte ani nestříhejte. Narušené kořeny by mohly začít plesnivět či zahnívat. Pokud je to nutné, původní nádobu rozřežte, důležité je neublížit kořenům. Orchidej opatrně vyjměte a s citem ji zbavte veškerého původního substrátu. Když rostlinu přesazujete poprvé od jejího zakoupení, tak pozorně očistěte také střed kořenového balu, kde může být kus stlačeného rašeliníku, který vstřebává vodu jinak než okolní kůra, takže pokud ho včas neodstraníte, kořeny vám od středu začnou uhnívat. Následně ostříhejte suché a shnilé kořeny. Také všechny poškozené nebo nahnilé části beze zbytku odstraňte hladkým, čistým řezem. Jestliže se vám nějaký kořínek nalomil, nasypte do rány v místě nalomení mletou skořici nebo drcené aktivní uhlí, mají totiž antiseptické účinky a zabraňují hnilobě. Stejným způsobem ošetřete i konečky kořínků, které jste zkracovali, případně všechna další místa, kde je kořínek narušený. Na spodek květináče nasypte trochu vlhkého substrátu. Celý bal umístěte do nového květináče (někdy pomůže takzvané šroubování rostlinou) a obsypte dalším vlhkým substrátem. Dokud na kořeny vidíte, nezapomeňte vložit do květináče oporu. Při zapíchávání naslepo byste totiž mohli poškodit kořeny. Substrát seshora nepěchujte, aby nedošlo k poškození kořenů, ale snažte se jej dostat do všech mezer mezi kořeny například pomocí poklepávání květináčem o stůl. Pokud byste rostlinu zasadili do květináče příliš volně, mohla by se vám při zálivce vyvrátit. Čerstvě přesazenou orchidej alespoň 4 dny nezalévejte, aby dobře zaschly čerstvé rány na kořenech (nebo po řezu při dělení rostliny). Listy můžete rosit ihned. S hnojením počkejte 3–4 týdny.

Zdroj: Péče o orchideje po odkvětu


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP