Postup: Čokoládu nakrájíme na kousky a ořechy nasekáme nadrobno. Změklé máslo nebo tuk na pečení utřeme do pěny. Postupně přidáváme vejce, polohrubou mouku a kypřicí prášek. Nakonec postupně lehce vmícháme vaječný koňak, nakrájenou čokoládu a nasekané ořechy. Můžeme použít jen čokoládu a ořechy vynechat. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Bábovku s čokoládou a ořechy pečeme asi hodinu v troubě předehřáté na 175 °C. Po upečení necháme 10 minut ve formě a potom bábovku vyklopíme. Bábovku s čokoládou a ořechy nakrájíme a podáváme k dobré kávě.
V naší poradně s názvem PURINY A CIZRNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Pořízová.
Dobrý den,nezjistila jsem nikde,jak je na tom cizrna s puriny.Je to stejné jako hrách nebo čočka?Děkuji.Poř
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Cizrna má nejméně purinů ze všech luštěnin, ale stále patří mezi potraviny s mírně vyšším obsahem purinů. V případě purinové diety doporučuji omezit spotřebu luštěnin na maximálně jeden šálek denně a konzumaci masa, drůbeže a ryb na maximálně 120 až 170 gramů na den. Pro doplnění potřebného množství proteinů využijte nízkotučné mléčné výrobky, ořechy, arašídové máslo a vajíčka, všechny uvedené patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů.
Ve svém příspěvku ČERNÁNÍ JEŠTĚ ZELENÉ SLUPKY OŘEŠÁKU ČERNÁNÍ SLUPKY NA JEŠTĚ NEDOZRÁLÝCH OŘEŠÍCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malinová.
pod černající slupkou jsou malí červíci,co je toho příčinou?Jaká je ochrana?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Kubík.
Jedná se o škůdce vrtule ořechová. více info na agromanualschop.cz
Postup: Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme. Poté ji smícháme s cukrem a ořechy. Nyní do všech suchých ingrediencí vmícháme tekuté – vejce, olej, mléko – a vypracujeme hladké těsto. Troubu předehřejeme na 180 °C. Podle příležitosti si vybereme a vymastíme nádobu, do které těsto nalijeme. Bábovku zkoušíme klasicky špejlí a pečeme ji asi 30 minut. Místo mletých ořechů lze použít hrubou mouku a máme obyčejnou bábovku. K té jsou dobré rozinky, celé ořechy, kousky čokolády nebo rozmačkaný banán. Těsto lze libovolně obměňovat.
Ve svém příspěvku SMOOTHIE RECEPTY KOMENTÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skokova.
Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento http://mixersmoothie.cz/smo… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mášinka.
No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.
Při kulturistice je důležitá svalová hmota. Skvělou potravinou je proto arašídové máslo. Při jeho konzumaci zajistíte tělu zdravý zdroj tuku a bílkovin, což je důležité pro růst svalové hmoty. Docílíte tím navýšení kalorického příjmu, protože se toto máslo vyrábí z ořechů. Doplněním jídelníčku o arašídové máslo si zajistíte také dlouhotrvající přísun energie.
Ve svém příspěvku ČERNÁNÍ JEŠTĚ ZELENÉ SLUPKY OŘEŠÁKU ČERNÁNÍ SLUPKY NA JEŠTĚ NEDOZRÁLÝCH OŘEŠÍCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malinová.
pod černající slupkou jsou malí červíci,co je toho příčinou?Jaká je ochrana?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromír burget.
Zčernaly nám též ořechy špatně se z nich sloupává ona černá slupka, plodům uvnitř ale jak se zdá nic není. Abych je očistil udělal jsem si jednoduchou pomůcku do ruční elektrické vrtačky. Na asi 30cm dlouhý kus 13 mm šestihranu /může být i kulatina/ jsem navařil podélně tři lopatky v délce asi 3 x 30 x 80mm uřízl jsem horní část 30 l kanystru nalil do něj asi 10cm vody a do toho nasypal cirka 1/2 vědra ořechů ponořím vrtulku na šestihranu a nechám asi 3min rotovat s ořechy ve vodě. Z ořechů se omele černá slupka ještě je opláchnu v čisté vodě účinnost je asi 90% čisté ořechy dám sušit, ty co jsou ještě ,,špinavé" proženu s další dávkou.
Dnes se dá arašídové máslo koupit v kterémkoli větším obchodě s potravinami nebo supermarketu. Hledejte ho tam, kde chodíte například pro Nutelu, případně v exotickém koutku potravin.
Ingredience: 4 vejce, 170 ml oleje, 400 ml zakysané smetany, šťáva z 1/2 citrónu, 180 g moučkového cukru, asi 50 g mletých ořechů, 400 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa, 50 ml mléka
Postup: Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme šťávu z citrónu, olej, smetanu, ořechy s moukou a práškem. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu těsta obarvíme kakaem rozmíchaným v mléce. Střídavě vylijeme do silikonové formy na bábovku. Pečeme při 170 °C asi 50 až 60 minut. Po upečení necháme bábovku „dojít“ cca 10 minut a poté vyklopíme a studenou ozdobíme moučkovým cukrem.
V naší poradně s názvem WARFARIN A PARA OŘECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Živnůstková.
Prosím, zda-li je možné k Warfarinu jíst třeba 1 para ořech denně, nebo ob den.
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Para ořechy neboli plody stromu Juvie ztepilá mají vysoký obsah vitamínu E a výkyv v příjmu vitamínu E ovlivňuje účinky Warfarinu. Hodně vysoké denní dávky vitamínu E (nad 400 ie) zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Mezi další potraviny bohaté na vitamín E patří: mandle, lískové oříšky, majonéza, piniové oříšky, arašídové máslo, slunečnicový olej, slunečnicová semena, olej z pšeničných klíčků. Pokud sníte para ořechy, tak v tom dni snižte příjem zde uvedených potravin. U Warfarinu je důležité nedělat náhlé výkyvy ve výživě. Jeden para ořech denně neublíží, ale nárazově velké množství už může přivodit komplikace.
Ingredience: 250 g hustého oříškového jogurtu, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g cukru, špetka soli, 4 vejce, 100 ml oleje, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce sekaných vlašských ořechů, 1–2 lžíce kakaa
Postup: Vejce vyšleháme se solí a cukry, přidáme olej, jogurt a vše ostatní kromě kakaa. Kakaem obarvíme jen polovinu těsta. Nalijeme střídavě do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Pečeme při 170 °C asi 45 minut. Bábovka je vláčná a není moc sladká. Výborná je i z bílého jogurtu.
Ve svém příspěvku ČERVIVÉ VLAŠSKÉ OŘECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Ondráček.
V letošním roce se mě ve zvětšené míře projevil problém červivosti
jader ořechů. Nikdy před tím jsem tento problém neměl. Můj ořešák
má cca 35 až 40 roků a je cca 15 m vysoký. Každý rok úplně odstra-
ním všechno spadané listí. Chemicky ho nijak ošetřovat pro jeho
velikost nemůžu. Je ten problém ovlivněn letošním počasím a nebo
chybí nějaké stopové prvky.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa Zacpalová.
Prosím o radu čím je možné postříkat stromu ořechu proti černání slupek ořechů a v jakém termínu. Dekuji za odpověd Zacpalová
Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 3 vejce, 130 g cukru krupice, 100 g mletých vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 smetana 12%, 100 ml oleje
Postup: Celá vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny. Za stálého šlehání přidáváme olej a poté smetanu. Nasypeme mouku promíchanou s práškem do pečiva a ořechy. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou (na vymazání používám kokosový olej). Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C cca 30 minut. Pokud by bábovka začala na vrchu příliš hnědnout, přikryjeme alobalem. Po dopečení necháme 5 minut odležet, teprve poté vyklopíme a po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem. Bábovku můžeme polít čokoládou, není to však nutné.
V naší poradně s názvem ČERNÁNÍ OŘECHŮ A NĚCO JE NA LISTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Bártl.
Prosím poraďte,něco je na listech,zda je to nějaké houba nevím, a černější ořechy..da se s tím něco dělat. Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Jde o bakteriózu - plíseň ořechů produkovanou bakteriemi Xanthomonas juglandis. Toto onemocnění napadá listy, větve, květenství a plody. Bakterióza přezimuje v trhlinách kůry a na infikovaných rostlinných zbytcích a proniká do stromu prostřednictvím průduchů nebo ran, které se objevují při údržbě. Preventivní a léčebné opatření spočívá buď v prořezání postižených větví až do zdravé oblasti, ošetření pomocí bordeauxské kaše 4-5% a pokrytí ran tmelovou pryskyřicí;
Nebo použití postřiku na bázi mědi ve vegetačním období.
V první řadě nutno podotknout, že by se mělo jíst s mírou. Nikdo vám nemůže radit, jak a s čím jíst arašídové máslo. Můžete si ho dávat samotné třeba na lžičce, nebo jím namazat toustový chléb, anebo ho přidávat ke kouskům ovoce. To, jakým způsobem ho budete jíst, je jen na vás, ale každý stejně jednou skončí se lžičkou v puse. Arašídové máslo dokáže tělu okamžitě dodat energii a pro sportovce je tak ideální volbou. Nezapomínejte na dostatečný příjem zdravých tuků, kdy je arašídové máslo tou správnou volbou.
Ve svém příspěvku ČERNÁNÍ JEŠTĚ ZELENÉ SLUPKY OŘEŠÁKU ČERNÁNÍ SLUPKY NA JEŠTĚ NEDOZRÁLÝCH OŘEŠÍCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malinová.
pod černající slupkou jsou malí červíci,co je toho příčinou?Jaká je ochrana?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alfred Gruss.
Již v loni nám zčernal ořech, letos byly ořech pěkně zelené a až nyní se začíná černat a vidim že ořechy ozobávaji sýkorky co to je .Děkuji za odpověď.
Postup: Z vajec, moučkového cukru a vanilkového cukru utřeme pěnu. Postupně přidáváme veškeré ingredience, mouku s práškem do pečiva, olej, mléko, ořechy, nahrubo nastrouhaná jablka a nakonec rum. Do vymazané a strouhankou vysypané formy nalejeme těsto, dáme do předem vyhřáté trouby (na 180 stupňů Celsia) a pečeme cca 30 minut. Po třiceti minutách položíme na bábovku pečicí papír a pečeme ještě asi 15 minut.
Ingredience: 50 g cukru krystal, 200 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 100 g mletých ořechů (mohou být i lískové), ¼ l mléka, 400 g hrubé mouky, 150 g oleje, strouhanka na vysypání formy, tuk na vymazání formy, 4 vejce
Postup: Žloutky třeme s moučkovým cukrem do pěny, přidáme vanilkový cukr a po troškách olej, po našlehání vmícháme mouku prosátou s kypřicím práškem, mléko a strouhaná ořechová jádra. Z bílků ušleháme sníh, po lžíci přidáváme pískový cukr a ušleháme dotuha. Lehce jej vmícháme do těsta, které nalijeme do bábovkové formy vymazané tukem a vysypané strouhankou a vložíme do středně vyhřáté trouby. Po chvilce příkon tepla zmírníme a dopečeme.
Ingredience: 140 g hrubé mouky, 140 g hladké mouky, 270 g cukru krupice, 160 g tuku (máslo nebo margarín), 110 g vlašských mletých ořechů, 125 ml vlažného mléka, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu, forma na bábovku, cukr moučka na pocukrování, tuk na vymazání formy
Postup: Oddělíme bílky od žloutků. V míse vyšleháme žloutky, tuk, cukr krupici a vanilkový cukr. Promícháme obě mouky s práškem do pečiva, přidáme ořechy, citrónovou kůru. Do směsi žloutků postupně zašleháme směs z mouky a mléko. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který pozvolna zapracujeme do vzniklé hmoty. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. V předem předehřáté troubě pozvolna pečeme při teplotě 160–170 °C cca 45 minut. Upečenou bábovku necháme zchladnout, je dobré dno propíchat špejlí, aby rychle uteklo teplo, ještě vlažnou ji vyklopíme na talíř. Po úplném vychladnutí pocukrujeme. Že máme bábovku dokonale propečenou, zjistíme při pečení, když do bábovky zapíchneme špejli, ta musí zůstat po vytažení čistá.
Ingredience: 200 g cukru, 200 g arašídového másla, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 1 lžička citronové kůry, 125 ml mléka, 50 g čokoládových čoček
Technologický postup: Ušleháme žloutky s cukrem, přišleháme arašídové máslo a mléko. Přimícháme mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků a čokoládové čočky. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 160–170 °C cca 45 minut.
Vyloupané buráky nasypeme do sekáčku s otočným nožem. Pokud budeme chtít arašídové máslo s křupavými kousky, nejprve arašídy rozsekáme nahrubo, odebereme dvě lžíce stranou a poté rozsekáme na jemnou kaši. Ještě před koncem přidáme med a sůl, každý dle chuti. Pokud máme takto hotovo, můžete vmíchat hrubé kousky, které jsme si odložili stranou, nebo necháme krásně hladké. Uchováváme v ledničce nebo chladné spíži.
Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru krystal, 2 vanilkové pudinky, 100 g Hery nebo másla, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 150 ml vlažné vody, 1 lžíce oleje, nasekané ořechy, případně rozinky nebo kandované ovoce
Technologický postup: Nejdříve v míse smícháme sypké ingredience, tedy mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a vanilkový pudink. Poté přidáme rozpuštěné máslo nebo Heru, hrnek vlažné vody, olej. Pokud máme již těsto smíchané a v požadované hustotě, přimícháme nasekané ořechy, rozinky a kandované ovoce. Takto připravené těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba na 190 °C asi 40 minut. Hotovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.
Burákové máslo se hodí i na smažení nebo pečení. Můžete ho kombinovat třeba s džemem, namazat ho na topinky, dá se přidat do sladké, ale i do slané kaše. Jeho využití v kuchyni je velmi všestranné.
Přestože nízkotučná dieta není tím správným přístupem k hubnutí, vyplatí se při hubnutí arašídové máslo částečně omezit a snížit tak kalorický příjem. Na druhou stranu burákové máslo déle udržuje pocit sytosti, a tak by jeho úplné vyřazení z jídelníčku mohlo hubnutí výrazně ztížit.
Burákové máslo by se mělo konzumovat hlavně ke snídani, dodá tělu spoustu energie. Konzumace k večeru je již nevhodná, protože se tuky nestačí v organismu spálit a ukládají se.
Výzkumy ukázaly, že arašídové máslo snižuje riziko výskytu žlučníkových kamenů u žen. Podle některých studií se o 20 % zlepšilo zdraví a funkce žlučníku u těch, kdo arašídové máslo pravidelně konzumují, na rozdíl od těch, kteří je jedí jen zřídka.
Para ořechy neboli plody stromu Juvie ztepilá mají vysoký obsah vitamínu E a výkyv v příjmu vitamínu E ovlivňuje účinky Warfarinu. Hodně vysoké denní dávky vitamínu E (nad 400 ie) zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Mezi další potraviny bohaté na vitamín E patří: mandle, lískové oříšky, majonéza, piniové oříšky, arašídové máslo, slunečnicový olej, slunečnicová semena, olej z pšeničných klíčků. Pokud sníte para ořechy, tak v tom dni snižte příjem zde uvedených potravin. U Warfarinu je důležité nedělat náhlé výkyvy ve výživě. Jeden para ořech denně neublíží, ale nárazově velké množství už může přivodit komplikace.
Cizrna má nejméně purinů ze všech luštěnin, ale stále patří mezi potraviny s mírně vyšším obsahem purinů. V případě purinové diety doporučuji omezit spotřebu luštěnin na maximálně jeden šálek denně a konzumaci masa, drůbeže a ryb na maximálně 120 až 170 gramů na den. Pro doplnění potřebného množství proteinů využijte nízkotučné mléčné výrobky, ořechy, arašídové máslo a vajíčka, všechny uvedené patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů.
No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.
Zčernaly nám též ořechy špatně se z nich sloupává ona černá slupka, plodům uvnitř ale jak se zdá nic není. Abych je očistil udělal jsem si jednoduchou pomůcku do ruční elektrické vrtačky. Na asi 30cm dlouhý kus 13 mm šestihranu /může být i kulatina/ jsem navařil podélně tři lopatky v délce asi 3 x 30 x 80mm uřízl jsem horní část 30 l kanystru nalil do něj asi 10cm vody a do toho nasypal cirka 1/2 vědra ořechů ponořím vrtulku na šestihranu a nechám asi 3min rotovat s ořechy ve vodě. Z ořechů se omele černá slupka ještě je opláchnu v čisté vodě účinnost je asi 90% čisté ořechy dám sušit, ty co jsou ještě ,,špinavé" proženu s další dávkou.
Již v loni nám zčernal ořech, letos byly ořech pěkně zelené a až nyní se začíná černat a vidim že ořechy ozobávaji sýkorky co to je .Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím, a funguje to s tou lepenkou i u jabloní?
- Ještě k ořechům: při uskladnění některé mají posléze dost výrazně oranžové jádro, nedobré. Co to je?
V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet?
Dobrý den. Naš 50letý ořech, také černal v plodech. Bylo poraděno navrtat díry kolem ořechu a do dr nalít vápennou vodu. Ořechy že černají mají nedostatek vápna. Udělal jsem to 2x a zlepšilo se to. Můžete skusit, třeba to pomůže. S pozdravem Kolář Old.
prosím o radu. Máme krásný vzrostlý strom, hodně ořechů, ale teď nám začaly červivět. Mezi skořápkou a zelenou šlupkou jsou červi, když rozloupnu ořech jádro je pěkné, ale než dozraje tak celý ořech zčerná a odpadne. Prosím o radu co s tím máme dělat, existuje nějaký postřik? Děkuji Jitka
V letošním roce se mě ve zvětšené míře projevil problém červivosti
jader ořechů. Nikdy před tím jsem tento problém neměl. Můj ořešák
má cca 35 až 40 roků a je cca 15 m vysoký. Každý rok úplně odstra-
ním všechno spadané listí. Chemicky ho nijak ošetřovat pro jeho
velikost nemůžu. Je ten problém ovlivněn letošním počasím a nebo
chybí nějaké stopové prvky.