Téma
OŘECHOVÉ ŘEZY S KARAMELOVÝM KRÉMEM
Ořechové řezy s karamelovým krémem
Ingredience: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 40 g mletých ořechů, špetka soli, 3 lžíce oleje (toto je dávka na jeden plát, budete potřebovat 2)
Ingredience na krém:250 g másla, 1 plechovka karamelového salka, marmeláda na potření, marcipánová modelovací hmota na potažení
Postup: Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, vmícháme cukr a žloutky. Potom přidáme olej. Vyšleháme do husté pěny. Nakonec lehce vmícháme mouku a ořechy. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 170 °C. Budeme potřebovat dva pláty. Máslo našleháme do pěny a po lžících přidáváme zkaramelizované salko. Upečený vychladlý plát potřeme marmeládou a připraveným krémem. Trochu krému si necháme na konečné dozdobení. Přiklopíme druhým plátem, zatížíme a dáme do lednice trochu ztuhnout. Potom rozřízneme na 4 díly, potřeme krémem a potáhneme marcipánem nebo polejeme čokoládou. Dozdobíme podle vlastní fantazie.
Zdroj: Ořechové řezy
Diskuze: kuperoza - léčení
Dobrý den,mám kuperozu kolem očí/horní a pod dolními výčky/-.Jsou to větší červ.skvrny,keré pálí a kuže se drobně odlupuje.Oči občas pálí,svědí je to obtížné. Laser není v mém příp. vhodný,nebot mám v levém oku makulární degeneraci/léčím se ve FN Karlovo nám./ a rovněž docházím ke kožní lékařce na Praze 5-.Někdy je stav lepší někdy horší. Je to velmi nepříjemné, fleky si zakrývám krémem od Biodermy spec. na červenání. Prosím o radu,moc děkuji za zprávu a jsem s pozdravem Nováková Marie,Praha. Hezký den!!!!!!!
Zdroj: diskuze Kuperoza - léčení
Počet odpovědí: 0
Ořechové řezy se žloutkovou polevou
Ingredience: 200 g moučkového cukru, 200 g másla, 200 g vlašských ořechů, 120 g polohrubé mouky, sníh z bílků
Ingredience na polevu: 4 žloutky, 180 g moučkového cukru
Postup: Cukr ušleháme s máslem do pěny, přidáme ořechy, mouku a lehce vmícháme sníh z bílků. Upečeme na menším pekáči ve středně horké troubě – je to rychle pečené. Horké řezy hned po vyndání z trouby polijeme polevou (4 žloutky ušleháme s cukrem do pěny). Řezy jsou rychlé a recepty na ně budete rozesílat.
Zdroj: Ořechové řezy
Diskuze: jaké vzdělání musí mít člověk pro prořez stromů
Dobrý den, jaká legislativa stanoví, že činnosti s úpravou korun stromů/mladých i vzrostlých/ může provádět pouze arborista ?
Hrozí i certifikovanému pracovníkovy finanční postih, pokud např. po jeho zásahu dojde k zaschnutí stromu?
Může provádět veškeré úpravy korun stromů a speciální řezy osoba , která má platný kurz na motorové pily?
Předem děkuji za odpověď.
Zdroj: diskuze Jaké vzdělání musí mít člověk pro prořez stromů
Počet odpovědí: 0
Rychlé ořechové řezy
Ingredience: 5 vajec, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 150 g čokolády na vaření Orion, 120 g strouhaných ořechů, 150 g polohrubé mouky
Postup: Utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme žloutky a za stálého tření pomalu přidáváme ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu. Přisypeme mouku s posekanými ořechy a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme na plech vysypaný moukou a vymazaný tukem a upečeme. Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou a po zatuhnutí nakrájíme na úhledné řezy; můžeme je ještě přizdobit jádrem ořechu.
Zdroj: Ořechové řezy
Diskuze: Re: Túje a jejich nemoci
Kůra na kmeni túje praská často. Příčinou může být hojná zálivka v minulém roce nebo mráz následovaný přímým slunečním zářením. Většinou nejde o nemoc, ale prasklina může být vstupní branou pro různé problémy, které mohou rostlinu úplně zničit.
Co dělat, když dojde k rozštěpení kůry na tújích?
V posledních letech bylo provedeno docela dost výzkumů věnujících se uzavření ran stromů. Výsledky uvádějí, že nanesení barvy nebo ošetřování dehtem mají jen malý účinek. Naopak začištění a oříznutí praskliny až na kůru, která pevně drží na dřevu, se ukázalo jako nejlepší řešení. Řezy v kůře rychle zaschnou, mají malou plochu a nazadržuje se v nich voda ani nečistoty. Obnažené dřevo zatuhne do hladka a uzavře se před okolním prostředím. Další ošetření již není potřeba, strom si s tím poradí sám. Jak provést začištění?
Ostrým nožem od jednoho konce praskliny, sledujte okraj kolem jedné strany rány, asi 1,5 až 2,5 cm od ní. Zastavte se na druhém konci a proveďte stejný postup na opačné straně praskliny. Nůž by měl být sterilizován mezi řezy jeho očištěním a ponořením na několik minut v roztoku chlornanu sodného s vodou v poměru 1:10 nebo v 70% alkoholu, aby se zabránilo kontaminaci. Opatrně vyjměte kůru z vnitřku ošetřovaného místa. Měl byste dosáhnout podobného stavu, jako na přiloženém obrázku. Nezapomeňte to nechat bez dalších zásahů.
Přiložený obrázek
Zdroj: diskuze Túje a jejich nemoci
Počet odpovědí: 2
Ořechové řezy se šlehačkou
Ingredience na ozdobu: 5 g čokoládového sypání, 3 dkg vlašských ořechů
Ingredience na potření: 1 smetana ke šlehání, 2 ztužovačce do šlehačky, 1 pařížská šlehačka
Ingredience na těsto: 1 prášek do pečiva, 10 dkg mletých vlašských ořechů, 20 dkg cukru moučka, 4 vejce, 20 dkg hladké mouky, 10 lžic horké vody
Postup: Žloutky utřeme s cukrem a horkou vodou do pěny, přidáme ořechy, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Těsto natřeme na menší plech vyložený pečicím papírem a upečeme. Po upečení necháme vychladnout. Mezitím ušleháme šlehačky se ztužovačem, placku potřeme pařížskou šlehačkou, na to bílou šlehačkou a posypeme čokoládovým sypáním. Ozdobíme kousky vlašských ořechů. Ořechové řezy se šlehačkou nakrájíme a podáváme.
Zdroj: Ořechové řezy
Diskuze: řez vinne revy
Vážení přátelé,
S očekáváním vždy otevírám mailové stránky, stránky publikací,abych se dozvěděl vždy to samé.Fundovaně napsané články,hemžící se odborným výrazivem snad proto
aby fundovaná, odborná obec neměla důvod povytáhnou obočí.Pro nás normální pěstitele či začátečníky to však valnou cenu nemá.Co takhle se snížit k náčrtkům
a psát trochu srozumitelně?Ty fundovaní již ty řezy dávno znají, ale co my?
Stejný případ byste mohli najít v ordinaci lékaře,který Vám na otázku co Vám je,
začne vše obšírně vysvětlovat latinským výrazivem.Co si o něm pomyslíte?Možná odborník, ale de faco ty jeho rady jsou mi na h.... .
Zdraví Vás Jiří Lojda
Zdroj: diskuze Řez vinne revy
Počet odpovědí: 1
Ořechové řezy se sněhem
Ingredience na těsto: 100 g moučkového cukru, 200 g pomletých vlašských ořechů, 6 bílků, špetka soli
Ingredience na krém: 6 žloutků, 100 ml smetany na šlehání, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 300 ml mléka, 1 vanilkový pudink
Ingredience na posypání: 100 g hrubě nasekaných vlašských ořechů
Postup: Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh, přidáme mletý cukr a do vyšlehaného základu opatrně stěrkou vmícháme jemně namleté vlašské ořechy. Vlijeme na plech o velikosti cca 20 x 30 cm, vyložený pečicím papírem, a v troubě vyhřáté na 150 °C upečeme dorůžova. Korpus necháme vychladnout a poté ho rozkrojíme na dvě poloviny, jestli příčně nebo podélně, záleží jen na vás.
Postup na krém: Zahřejeme ve vodní lázni šlehačku a postupně zašleháme všech 6 žloutků a mletý cukr. Do vychladlé hmoty zašleháme změklé máslo. Mezitím uvaříme pudink z mléka a pudinkového prášku (nesladíme). Přikryjeme fólií, aby se nám neudělal na pudinku škraloup, a necháme vychladit. Poté opatrně postupně všleháme žloutkovou pěnu do vychlazeného uvařeného pudinku.
Jeden díl piškotu natřeme krémem, urovnáme, posypeme hrubě sekanými ořechy, přikryjeme druhou polovinou korpusu a postup opakujeme. Krémem zatřeme i hrany a znovu posypeme ořechy. Vychlazené krájíme na řezy. Je to opravdu sladká bomba, proto krájejte jen malé porce.
Zdroj: Ořechové řezy
Ořechové řezy s ananasem
Ingredience: 2 vejce, 1 hrníček cukru krupice, 1 plechovka ananasového kompotu, 2 hrníčky polohrubé mouky, 2 lžičky jedlé sody, 1 hrnek posekaných ořechů, trochu ořechů a rozpuštěné čokolády na ozdobu
Ingredience na krém: 2 kelímky pomazánkového másla, 1 kelímek vanilkového pudinku se šlehačkou, 1/2 hrníčku cukru moučka, 1 vanilkový cukr
Postup: Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, přidáme nahrubo rozmixovaný kompot, mouku se sodou a ořechy. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem a pečeme, jak jsme zvyklí. Pomazánková másla vyšleháme s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem, vmícháme pudink a vše rozetřeme na vychladlý korpus. Nakonec posypeme ořechy a pocákáme rozpuštěnou čokoládou.
Zdroj: Ořechové řezy
Ořechové řezy bez mouky
Ingredience: 3 vejce, 1 lžíce datlového sirupu nebo medu (nemusí být), lžička prášku do pečiva, kakao, cca 200 g mletých ořechů
Ingredience na náplň: 150 g tvarohu, 1 banán, kakao
Postup: Z bílků připravíme tuhý sníh, žloutky ušleháme s kakaem a práškem do pečiva a přidáme sirup nebo med. Opatrně smícháme se sněhem a přidáme ořechy. Dáme na pečicí papír a pečeme cca 10 minut na 200 °C v předehřáté troubě.
Postup na náplň: 150 g tvarohu smícháme s jedním hodně zralým a rozšlehaným banánem. Upečený plát rozkrojíme na půl a namažeme. Druhou půlkou přiklopíme. Vršek potřeme také a posypeme kakaem. Dáme ztuhnout do chladna. Nakrájíme na kostky.
Zdroj: Ořechové řezy
Jednoduché řezy s krémem
Ingredience: 3 vejce, 400 g polohrubé mouky, 175 g cukru krupice, 100 ml oleje, 200 ml mléka, 3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 300 ml pařížské šlehačky, 1 tyčinka Margot
Postup: Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem, poté přidávejte olej, mléko, kakao a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečte 20 minut při 180 °C. Jakmile korpus vychladne, potřete ho vyšlehanou pařížskou šlehačkou a posypte nahrubo nastrouhanou tyčinkou Margot.
Zdroj: Pařížské řezy
Ořechové řezy medové
Ingredience: 250 g medu, půl lžíce másla, 2 vejce, cca 300–400 g hladké mouky, citronová kůra, 1 lžička prášku do pečiva, tuk a hrubá mouka na plech, ořechová jádra na ozdobu
Ingredience na polevu: 1 bílek, trocha vody, med
Postup: Nahřátý horký med smícháme s máslem a celými vejci. Přidáme tolik hladké mouky, aby těsto bylo husté jako na nudle. Během zadělávání přidáme skořici, nastrouhanou kůru a prášek do pečiva. Na vále těsto dobře vypracujeme (asi hodinu), pak uložíme do chladu a necháme cca půl dne odpočívat. Nakonec vyválíme placky na malík tlusté, přeneseme je na tukem vymazané a hrubou moukou vysypané plechy a na povrchu je potřeme polevou. Povrch poklademe jádry ořechů. Marcipán upečeme dorůžova. Ještě zatepla jej nakrájíme na řezy a uložíme v krabici. Řezy jsou dlouho chutné.
Na polevu utřeme bílek s vodou a rozehřátým medem.
Zdroj: Ořechové řezy
Ořechové řezy na plech
Ingredience: 250 g Hery + na vymazání plechu, 200 g cukru, sůl, 1 balíček vanilkového cukru, 4 vejce, 200 g vlašských ořechů (nebo lískových jader), z toho 30 g na ozdobu, 250 g mouky, 3 plné lžičky prášku do pečiva
Ingredience na polevu: 250 g moučkového cukru, 2 lžičky instantní kávy, 2–3 lžíce vody
Postup: Heru našlehejte do pěny, přimíchejte cukr, sůl, vanilkový cukr a vejce, přidejte mleté ořechy a postupně vmíchejte mouku promíchanou s práškem do pečiva. Natřete na pomaštěný, moukou vysypaný plech a upečte v předehřáté troubě. Elektrická trouba: cca 200 °C. Plynová trouba: stupeň 3. Doba pečení je cca 15–20 minut. Ihned nakrájejte na 30 čtverců, potáhněte polevou a ozdobte vlašským jádrem.
Zdroj: Ořechové řezy
Nejlepší ořechové řezy
Ingredience: 600 g hladké mouky, 380 g másla, 200 g moučkového cukru, špetka soli, 2 vejce, 1 žloutek, balíček prášku do pečiva, vanilinový cukr, půl lžičky mleté skořice, 100 g strouhaných ořechů, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce oleje, 1 lžíce moučkového cukru, pikantní zavařenina a bílek na potření
Postup: Z mouky, cukru, soli, másla, prášku do pečiva, celého vejce a žloutku vypracujeme těsto a rozdělíme ho na dva díly. Do jedné části přidáme strouhané ořechy a skořici a dobře propracujeme. Do druhé vpracujeme kakao, olej, vanilinový a moučkový cukr a rovněž propracujeme. Kakaové těsto rozválíme, přendáme na plech, potřeme zavařeninou, přiložíme rozválené oříškové těsto, potřeme bílkem, propícháme vidličkou a v troubě při mírnější teplotě upečeme. Po vychladnutí nakrájíme na řezy, jsou opravdu výborné. Uvidíte, že recept na tento moučník po vás budou chtít všichni, komu je dáte ochutnat.
Zdroj: Ořechové řezy
Ořechové sušenky
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 300 g másla
- 2 vejce
Postup:
Na vále vypracujte ze všech surovin těsto, vložte ho do igelitového sáčku a nechte v lednici alespoň 1 hodinu rozležet. Vyválejte plát o síle asi 3 mm a vykrajujte libovolné tvary sušenek, ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 5 až 10 minut. S hotovými a vystydlými sušenkami můžete naložit, jak je vám libo, buď je schroupejte tak, jak jsou, nebo je ozdobte či namočte do čokoládové polevy, další možnost je naplnit sušenky marmeládou nebo libovolným krémem.
Zdroj: Ořechové cukroví
Medové ořechové cukroví
- 160 g hladké mouky
- polévková lžíce medu (tekutého)
- 50 g oříšků
- 60 g cukru moučka
- špetka mleté skořice
- 120 g másla
Zpracujeme těsto, ze kterého vyválíme placku. Z placky vykrajujeme kolečka, která upečeme ve středně vyhřáté troubě a po vychladnutí slepujeme máslovým krémem. Poleva se připravuje z bílků. Cukroví lze dozdobit půlkou mandle.
Zdroj: Recepty na české vánoční cukroví
Ořechové řezy s tvarohem
Ingredience na náplň: 2 lžíce rumu, 1 balíček vanilkového cukru, 3 žloutky, 140 g másla, 140 g cukru moučka, 800 g měkkého tvarohu
Ingredience na náplň: 80 g cukru, 3 bílky
Ingredience na těsto: 1 vejce, 0,5 balíčku prášku do pečiva, 200 g mletých vlašských ořechů, 150 g másla, 200 g cukru moučka, 200 g hrubé mouky
Postup: Moučkový cukr promícháme se změklým máslem. Přidáme vejce, mleté ořechy a mouku prosátou s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, které necháme přibližně 10 minut odležet. Máslo vyšleháme se žloutky a cukrem do pěny. Poté po částech vmícháme měkký tvaroh, vanilkový cukr a rum. Vymažeme plech. Ořechové těsto rozválíme na plát a opatrně jej přeneseme na plech. Lze z něj také vytvářet menší placičky a slepovat je přímo na plechu. Těsto potřeme připravenou tvarohovou náplní, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C cca 20 minut. Bílky vyšleháme ve vodní lázni za postupného přisypávání cukru na tuhý sníh (pěnu). Na zpola upečený moučník naneseme vrstvu tohoto sněhu a ještě dopékáme při nejnižším nastavení trouby (100 °C) dozlatova. Necháme vychladnout.
Zdroj: Ořechové řezy
Krémové řezy s amoniem
Ingredience těsto:
- 350 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 60 g másla
- 10 g amonia
Postup:
Ze všech surovin vypracujte na vále těsto, které rozdělte na 3 díly, z nich vyválejte 3 stejně velké pláty, každý zvlášť upečte na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C. Upečené pláty nechte vychladnout.
Ingredience krém:
- 250 g Hery
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 litr mléka
- 3 balíčky vanilkového pudinku
- 150 g moučkového cukru
Postup:
Mléko a pudink uvařte do husta a nechte za občasného promíchání úplně vychladnout. Když je pudink studený, můžete vyšlehat Heru s moučkovým cukrem, přidat tvaroh, studený pudink a vanilkový cukr a ze všeho vyšlehat jemný krém. Všechny tři pláty postupně spojte krémem, hotové řezy nechte v lednici rozležet do druhého dne.
Zdroj: Pečeme s amoniem
Ořechové trubičky
Těsto
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 250 g másla
- 2 vejce
- 1 lžíce kakaa
Postup:
Ze všech surovin vypracujte na vále hladké těsto, které zabalte do igelitového sáčku a dejte alespoň na 1 hodinu do lednice rozležet, můžete nechat až do druhého dne. Těsto vyválejte cca na 2mm plát, rozkrájejte jej na tenké plátky a ty namotávejte na malé trubičky stejně jako kremrole. Aby se vám upečené cukroví dobře sundávalo, je dobré si nejdříve trubičky pomazat máslem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Nechte vystydnout a poté plňte krémem.
Krém
Ingredience:
- 500 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 100 g moučkového cukru
- 500 g másla
- 5 ml rumu
Postup:
Nejdříve si uvařte pudink s mlékem dle návodu, jen nepřislazujte cukrem. Uvařený ho přelijte do misky a nechte úplně vystydnout. Změklé máslo vyšlehejte, přidejte moučkový cukr a studený ztuhlý uvařený pudink, rum a důkladně vyšlehejte krém. Krémem plňte trubičky pomocí cukrářského sáčku a na závěr máčejte jeden nebo oba konce v čokoládové polevě.
Čokoládová poleva
Buď kupte rovnou čokoládovou polevu, kterou pouze rozehřejete ve vodní lázni, nebo rozpusťte 2 čokolády na vaření se 100 g ztuženého tuku.
Zdroj: Ořechové cukroví
Ořechové řezy s jablky
Ingredience na těsto: 2 hrníčky polohrubé mouky (objem hrnku 250 ml), 3/4 hrníčku krupicového cukru, 1 kypřicí prášek, 1/2 lžičky jedlé sody, 2 lžíce kvalitního kakaa, 2 hrsti jader vlašských ořechů, 1/2 hrníčku oleje, 3 vejce, 2 lžíce rumu, 2 vrchovaté hrníčky nahrubo strouhaných jablek (asi 7 menších)
Ingredience na polevu: 100 g hořké čokolády, 50 g másla
Postup: Všechny sypké suroviny nasypeme do větší mísy, ořechy můžeme pomlít nebo nahrubo nasekat. Vše důkladně lžící promícháme. Přidáme zbytek surovin, jablka zbavíme slupky a nastrouháme nahrubo. Opět důkladně promícháme. Plech nebo pekáček, ve kterém budeme péct, vyložíme papírem na pečení a těsto pomocí stěrky urovnáme na pečicí papír. Troubu předehřejeme na 160 stupňů a pečeme cca 15 až 20 minut. Zda je hotovo, zkusíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout na mřížce a mezitím si připravíme čokoládovou polevu.
Do kastrůlku dáme vodu, do něj umístíme další, menší kastrůlek tak, aby se nedotýkal vodní plochy, a nalámeme do tohoto menšího kastrůlku čokoládu, přidáme máslo a mícháme, dokud se vše nerozpustí a nespojí. Poté nalijeme na moučník, dozdobíme dle fantazie a necháme chvilku ztuhnout.
Zdroj: Ořechové řezy
Žloutkové řezy z listového těsta
Ingredience: 500 g listového těsta, 2 žloutky, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru krupice, 250 g másla, moučkový cukr
Technologický postup: Listové těsto rozpůlíme na dvě části, z každé vyválíme placku o velikosti plechu a dáme péct podle návodu. Pak je necháme vychladnout. Připravíme si krém. V mléce uvaříme pudink se žloutky. Směs necháme vychladnout. Máslo ušleháme s cukrem a pomalu do něj vmícháme pudink. Ten ale musí být opravdu studený, jinak se krém srazí. Podle chuti můžeme přidat rum. Jednu placku upečeného listového těsta potřeme krémem a druhou na ni přiklopíme, necháme uležet 12–24 hodin v lednici. Před podáním moučník posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj: Recepty z listového těsta s pudinkem
Řezy s pařížskou šlehačkou
Ingredience na těsto: 7 vajec, 250 g moučkového cukru, 1,5 lžičky mleté skořice, 300 g mletých vlašských ořechů, 3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 3 lžičky prášku do pečiva
Ingredience na pařížský krém: 2 šlehačky, 4 lžíce kakaa, 4 lžíce cukru, 200 g čokolády na vaření
Postup: Všechny suroviny z receptu na těsto vymícháme a pečeme na vymazaném a vysypaném plechu nebo na pečicím papíře. Šlehačky zahřejeme - nevaříme! Přidáme kakao, cukr a nastrouhanou čokoládu a horké mixujeme asi 1 minutu. Na 12 hodin dáme do chladničky a před zdobením našleháme. Natřeme na korpus a rozkrájíme na řezy, které přizdobíme šlehačkou a mandarinkou.
Zdroj: Pařížské řezy
Dobré ořechové cukroví
Těsto
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 500 g másla
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička mleté skořice
Postup:
Na vále promíchejte mouku s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidejte změklé máslo (lépe se vám bude zapracovávat, když ho pokrájíte na kousky), na závěr přisypte mleté ořechy a skořici. Vypracujte těsto, vložte do igelitového sáčku a nechte v chladu alespoň 1 hodinu odležet, když necháte do druhého dne, ničemu to nevadí, jen musí být v lednici.
Těsto rozválejte na asi 3 mm silný plát a vykrajujte stejná kolečka o průměru cca 3 cm. Připravená kolečka přendejte na plech vyložený pečicím papírem nebo alespoň vymazaný máslem a pečte v předem vyhřáté troubě na teplotu 180 °C asi 10 minut. Upečená kolečka nechte vychladnout.
Náplň
Ingredience:
- 300 g cukru krupice
- 500 g másla
- 6 vajec
- 200 ml rumu
Postup:
Vejce s cukrem vyšlehejte ve vodní lázni do husté pěny a nechte vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte do pěny a postupně do něj zašlehávejte připravená vychladlá vejce s cukrem. Máte-li vymíchaný hladký krém a vychladlá kolečka upečeného cukroví, můžete začít lepit k sobě. Jedno kolečko natřete krémem, přiklopte druhým, to důkladně potřete nejprve rumem, až poté krémem a na závěr zaklopte 3 kolečkem. Před zdobením nechte cukroví důkladně ztuhnout například v lednici, ať se vám nerozpadá pod rukama.
Zdobení
Ingredience:
- 200 gramu mléčné polevy
- něco na ozdobu dle vlastní fantazie, například sekané ořechy, mleté ořechy, polovina ořechu, zdobicí perličky, strouhaná čokoláda, ...
Postup:
Ve vodní lázni si rozehřejte čokoládovou polevu a jednotlivé kousky do polevy buď máčejte (stačí jen vrchní kolečko), nebo s pomocí štětečku každý kousek potřete. Rychlejší je ta první varianta, jen musí být cukroví ztuhlé. Pokud tomu tak nebude, bude se vám rozpadat a neustále ho budete z čokolády lovit (a asi z takové práce nebudete nadšení). Než čokoláda ztuhne, musíte stihnout jednotlivé kousky ozdobit, například několika kousky nasekaných ořechů, to už je jen na vaší fantazii. Poté nechte ztuhnout a nejlépe ještě alespoň 24 hodin rozležet. Toto výborné vánoční ořechové cukroví se vám bude úplně rozplývat na jazyku.
Zdroj: Ořechové cukroví
Třená buchta s jahodovým krémem a šlehačkou
Suroviny na těsto:
- 5 vajec
- 5 lžic cukru
- 5 lžic polohrubé mouky
Suroviny na krém:
- 0,5 l vody
- 2 jahodové pudinky
- 0,5 l mražených jahod
- 1 hrnek cukru
- 400 g másla
- šlehačka na šlehání
Postup:
V míse vyšlehejte sníh z bílků, poté přidejte cukr a mouku. Dejte upéct na vymazaný plech. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova. Mezitím si připravte jahodový krém. Uvařte jahodový pudink společně s jahodami a cukrem. Nechte vychladnout. Do vychladlého pudinku všlehejte máslo a takto připraveným krémem potřete vychladlou placku. Poslední vrstvou bude ušlehaná šlehačka s trochou cukru. Tu rozetřete nahoru na jahodový krém. Dobrou chuť.
Zdroj: Třená buchta