Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

OREGANO


OREGANO je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Jedná se o pokrm připravovaný z fazolí, které mohou být sterilované nebo sušené. Pro tento pokrm je charakteristická pikantnější chuť.


Mexické fazole v tortille

Ingredience: 500 g kuřecího masa, 2 rajčata, 1 rajčatová šťáva nebo protlak, trocha kečupu, 2 papriky, 2 cibule, 1 mrkev, 1 pórek, 5 středních chilli papriček nebo sušené chilli, 500 g fazolí, 100 g sterilované kukuřice, 3 stroužky česneku, mletý pepř, oregano, olej, sůl

Ingredience na tortillu: 125 ml vlažné vody, 1 lžička soli, 50 g sádla nebo tuku Omega, 2 hrnky hladké mouky

Technologický postup: Den předem dáme namočit fazole, následující den je uvaříme doměkka. Maso nakrájíme na menší kousky, mírně osolíme a usmažíme na rozpálené pánvi s menším množstvím tuku. Usmažené maso dáme stranou a přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, menší plátky mrkve. Restujeme zhruba 5 minut a přitom podléváme šťávou z masa. Když je zelenina skoro měkká, přidáme na kousky krájenou papriku, po dalších 5 minutách rajče, česnek, jemné sekané chilli, pórek a kukuřici, promícháme a přidáme ostatní ingredience – rajčatovou omáčku, protlak, kečup, oregano, pepř, sůl (dle chuti). Nakonec smícháme s fazolemi a masem a plníme do tortill.

Tortilly: Z ingrediencí vypracujeme těsto, to na tortilly nemusí kynout, proto hned po umíchaní těsto vyválíme na tenké tortilly. Pečeme nasucho, rychle, po obou stranách na pánvičce. Po upečení ihned plníme připravenou směsí a podáváme.

Zdroj: článek Mexické fazole

Mexická fazolová polévka

Ingredience: 100 g anglické slaniny, 200 g měkkého salámu, olej, hladká mouka, mletá paprika sladká i pálivá, 500 ml rajčatové šťávy, 1 kostka bujónu, 1 plechovka červených fazolí, oregano, 3 stroužky česneku, trochu chilli, petrželka, oregano

Postup: Anglickou slaninu nakrájíme a rozškvaříme na lžíci oleje, přidáme na kostičky nakrájený měkký salám, lehce osmahneme a zasypeme lžící mouky, lžičkou sladké a lžičkou pálivé papriky. Rozředíme vodou a rajčatovou šťávou, ochutíme kostkou bujónu a cca 10 minut povaříme. Doplníme fazolemi z konzervy, lžící oregana a třemi stroužky česneku, osolíme podle chuti a krátce povaříme. Před servírováním můžeme přidat chilli a ozdobit pokrájenými, natvrdo vařenými vejci (nemusí být) a nasekanou petrželkou.

Zdroj: článek Fazolová polévka z červených fazolí

Jak naložit maso na gril

Použijeme-li zmrazené suroviny, musíme je nejprve nechat rozmrazit při pokojové teplotě. K dokonalému rozmrazení potřebují aspoň 12 hodin. Nejlepší je, položíme-li surovinu na síťku, aby tekutina mohla odkapávat.

Jestliže chceme grilovat maso, naložíme ho předtím do marinády. Nejčastější je americká (olej, cibule, dijonská hořčice, worcesterská omáčka, vinný ocet, rajčatový protlak, cukr), řecká (máslo, bílé víno, citronová šťáva, med, cibule, paprika, oregano), asijská (rajčatový protlak, česnek, med, sójová omáčka, asijské koření), mexická (pálivé chilli papričky, česnek, citronová šťáva, olivový olej, pepř, oregano) a francouzská (červené víno, olivový olej, cukr, česnek, pepř).

Maso necháme v marinádě alespoň 24 hodin. Maso před grilováním zásadně nesolíme! Sůl totiž vylučuje z masa vodu a povrch masa je pak trvale mokrý, nemůže tak vzniknout karamel, který dává masu krásnou zlatavou barvu. Maso nejdřív osušíme. Při grilování dbáme na to, aby tuk nestékal na žhavé uhlí. Došlo by ke vznícení tuku a spálení masa. Zabráníme tomu častým obracením masa. Maso ale můžeme také zabalit do alobalu nebo použít kombinovaný gril, u něhož tuk odtéká do vaničky naplněné vodou.

Zdroj: článek Grilování kotlet

Vepřová panenka s omáčkou

Ingredience: 1 vepřová panenka, bazalka, oregano, sůl, pepř, máslo, jíška (domácí či kupovaná), smetana na vaření

Postup: Panenku rozkrájíme na centimetrové plátky, které lehce proklepeme paličkou na maso. Osolíme, opepříme. Dáme na rozpálenou pánev. Když je maso měkké, vyjmeme ho z pánve a odložíme stranou pod pokličku, aby nevychladlo. Do stejné pánvičky, na které jsme opékali maso, dáme kousek másla a zalijeme 200 ml smetany. Přidáme sůl a opepříme (jelikož máme pepřovou omáčku, tak pepřem nešetříme). Poté přidáme bazalku a oregano (buď čerstvé nebo sušené). Zahustíme jíškou a dle chuti můžeme okořenit i jinými bylinkami. Jako přílohu můžeme dát bramborový knedlík, noky či obyčejné brambory.

Zdroj: článek Vepřová panenka pečená

Nakládaný patizon v oleji a octu

Ingredience

  • mladé patizony;
  • voda;
  • sůl;
  • česnek;
  • bobkový list;
  • oregano;
  • koření na nakládání okurek;
  • ocet;
  • olivový olej.

Postup

Patizony nakrájíme na tenké plátky silné asi půl centimetru. Ty pak dáme do hrnce, zalijeme až po okraj slanou vodou a necháme macerovat 24 hodin. Po 24 hodinách svaříme ve vodě a 1/2 litru octa, do které jsme přidali pár lístků bobkového listu. Po přejití varem scedíme a jednotlivé kousky vyskládáme na savý papír a necháme 2 hodiny. Poté oschlé kousky naskládáme do sklenic v pořadí vrstva patizonu, jeden nebo dva plátky česneku, oregano, koření na nakládání, olivový olej. Takto postupujeme až do úplného zaplnění obsahu sklenice. Tady je vidět návod na nakládání patizonu.

Zdroj: článek Kdy sklízet patizon

Řecké grilované kotlety

Ingredience na 4 porce

  • 4 vepřové kotlety;
  • 6 polévkových lžic řepkového oleje;
  • 1 citron, šťáva;
  • pepř;
  • 1 polévková lžíce oregano, čerstvě nasekané;
  • 2 stroužky česneku;
  • sůl.

Postup

Vepřové kotlety jsou v Řecku oblíbené, stejně jako grilované jehněčí kotlety. Místo oregana, jako v tomto receptu, můžete použít i 5 lístků čerstvé šalvěje.

Kotlety omyjte a osušte. Smíchejte olivový olej s citronovou šťávou a pepřem. Vmíchejte oregano do citronové olejové omáčky. Stroužky česneku oloupejte a prolisujte lisem na česnek. Vložte česnek do omáčky. Kotlety potřeme omáčkou a nechte 1 hodinu marinovat v lednici.

Poté kotlety osušte a okraje každé 2 cm nařízněte, aby maso při grilování zůstalo rovné. Kotlety opékejte na rozpáleném grilu asi 8 minut z každé strany. Kotlety osolte a horké je podávejte.

Zdroj: článek Jak naložit kotletu na gril

Ratatouille versus lilek

Hlavní roli v ratatouille hraje zelenina, zejména pak lilek, proto vybírejte krásné, pevné lilky s lesklou slupkou beze skvrn, cukety nejlépe menší, papriky čerstvé, nejlépe kapie, a k tomu pevná, krásně zralá rajčata. Pokud dostanete na ratatouille chuť v zimě, doporučuje se použít plechovku s krájenými rajčaty. Co se týká koření, nejlepšího výsledku dosáhnete s čerstvými bylinkami pěstovanými za oknem či na zahrádce, ale ani s kvalitním sušeným kořením nic nezkazíte. Například oregano má sušené mnohem koncentrovanější chuť. Bazalka je typická pro italskou kuchyni, ale k rajčatům se skvěle hodí, proto je vhodné ji přidávat i do tohoto pokrmu. Pokud chcete recept více francouzský, nahraďte bazalku větším množstvím čerstvé majoránky. Cukr se v receptu používá na dotažení chuti a osvědčuje se použít hnědý přírodní třtinový cukr, ať již světlý z ostrova Mauricius, nebo nějaký tmavý s melasou. Ale i s obyčejným bílým to jde, jen ho dejte méně, protože je více sladký. Ratatouille je hodně syté. V restauracích můžete vidět použití ratatouille jako přílohy k masu, typicky ke kotletkám.

Zdroj: článek Recepty na ratatouille

Originální recept na ratatouille

Ingredience: lilek, 2 malé cukety, 1 větší paprika (nejlépe kapie, červená nebo žlutá), 4 střední vyzrálá rajčata nebo 1 plechovka krájených rajčat, 1 cibule, 1 stroužek česneku, koření: tymián, rozmarýn, majoránka, oregano, bazalka, sůl, pepř, 1–2 lžičky krupicového cukru, 2 lžičky bílého vinného octa (nebo červeného)

Postup: Lilek rozkrojte napůl a vnitřní části posypte solí – vyloučí se tak tekutina a lilek nebude hořký. Vypocení lilku může trvat i 20 minut. Pokud spěcháte, nakrájejte rovnou lilek na kostky (tak 1,5 centimetru, jídlu sluší větší kostky) a posypte solí ty. Než nakrájíte ostatní zeleninu, sůl trochu tekutiny vytáhne. Pokud máte čerstvá rajčata, nakrojte jim slupku do kříže a vložte je do vroucí vody, tak na 1 minutu. Vytáhněte, nechte vychladnout a stáhněte z nich slupku. Poté je nakrájejte na menší kusy. Pokud použijete plechovku krájených rajčat, tato činnost vám odpadá. Cukety nakrájejte na kolečka či kostky, papriku nakrájejte také na kostky. Pokud nemáte rádi slupku, můžete papriku škrabkou oloupat. Velkou hlubokou pánev rozehřejte a přilijte trochu olivového oleje, vhoďte cuketu a 5–7 minut opékejte, aby okraje zezlátly a zelenina trochu změkla. Vždy po chvíli zamíchejte. Mezitím si nadrobno nakrájejte cibuli a nadrobno nasekejte také česnek. Opečenou cuketu vyjměte z pánve a dejte do mísy či talíře. Na rozpálené pánvi na troše olivového oleje opečte papriku, stačí jen 3–4 minuty. Mezitím propláchněte lilek pod vodou, a pokud není nakrájený, tak nakrájejte. Opečenou papriku opět vyjměte z pánve a přidejte k cuketě. Na pánvi tentokrát opékejte za průběžného míchání lilek, ten trvá nejdéle, přibližně 12–15 minut, než je měkký a ztmavne. Lilek má tendenci nasát více oleje, proto mu dejte do pánve více než ostatní zelenině. Opečený lilek vyjměte a přidejte k cuketě a paprice. Do rozpálené pánve vsypte cibulku a lehce míchejte až do zhnědnutí. Přisypte česnek a míchejte, než se rozvoní, to potrvá přibližně minutu. Pokud by se česnek dělal déle, mohl by zhořknout. Do pánve přidejte rajčata (ať již z plechovky, nebo oloupaná a nakrájená), cukr a vinný ocet, promíchejte a přisypte koření. Ochutnejte a dle chuti případně některé koření přidejte. Vsypte všechnu opečenou zeleninu a pořádně promíchejte, pak za mírného míchání dělejte ještě 3–4 minuty. Na talíři ratatouille ozdobte čerstvou bazalkou nebo majoránkou a podávejte s křupavými bagetami, ciabattami či čerstvým chlebem.

Zdroj: článek Recepty na ratatouille

Grilovaná cuketa

Ingredience: 4 mladé cukety, 1 dcl olivového oleje, 2 stroužky česneku, hrst směsi čerstvých posekaných bylinek (například bazalka, roketa, tymián, koriandr, oregano) nebo grilovací koření, sůl, případně lžíce bílého vína

Postup: Mladou pevnou cuketu i se slupkou nakrájejte na středně silná kolečka. Na misce si připravte marinádu – olivový olej smíchaný se solí, utřeným česnekem a čerstvými bylinkami. Pokud nemáte čerstvé bylinky, můžete použít sušené či směs grilovacího koření. Množství oleje, česneku i koření lze samozřejmě upravovat podle chuti. Do marinády lze přidat i kapku bílého vína. Kolečka cukety olejovou marinádou prolijte a nechejte uležet, alespoň hodinu. Na grilu kolečka cukety potírejte marinádou pomocí mašlovačky a několikrát je obraťte, až mají pěknou zlatavou kůrčičku. Uvnitř budou měkké a šťavnaté. Hotové cukety můžete před servírováním ozdobit čerstvými bylinkami.

Zdroj: článek Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu

Koření na grilovanou zeleninu

Na grilovanou zeleninu je například vhodná směs koření tvořená z těchto ingrediencí: jedlá sůl, sušený mletý česnek, sušená mletá cibule, mletý zázvor, bílá hořčice, sušený mletý celerový kořen, mletá sladká paprika, glukóza, mletá sušená rajčata, drcená kurkuma, mletý kmín, mletý tymián, mletá sušená chilli paprička, mleté oregano. Tuto směs si můžete vytvořit z vlastních zásob anebo zakoupit již hotové potravinové koření na grilovanou zeleninu.

Zdroj: článek Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu

Zapečené brambory s brokolicí

Ingredience: 1 brokolice, 1 cibule, 1 kelímek Cottage, 1 kelímek smetany, 1 kg brambor, 100 g eidamu, 2 vejce, sůl, oregano, mletý černý pepř, tuk na vymazání

Postup: Nejprve dáme vařit brambory. Vybereme si nějaké větší a dáme je vařit i se slupkou, dokud nezměknou. Brokolici očistíme a také ji dáme vařit, a to doměkka. Mezitím nakrájíme cibuli na kolečka a oloupaný česnek na plátky. V misce rozmícháme vejce se smetanou (popřípadě s mlékem) a okořeníme dle chuti solí, oreganem a pepřem.

Hotové uvařené brambory oloupeme a nakrájíme je na širší plátky. Brokolici rozebereme na menší části a též ji pokrájíme na plátky. Vezmeme si zapékací mísu, vymažeme ji tukem a dno vyložíme plátky brambor. Osolíme, opepříme, opět dochutíme dle libosti kořením a pokládáme plátky brokolice. Zase okořeníme a přelijeme polovinou zálivky. Jako poslední vrstvu dáváme brambory a přelijeme zbytkem zálivky. Pak je posypeme strouhaným sýrem a pečeme v troubě dozlatova. Zapečené brambory s brokolicí podáváme jako hlavní jídlo.

Zdroj: článek Zapečené brambory v troubě

Mleté maso na špagety

Suroviny: 400 g mletého masa, velká cibule, 1 kg rajčat, 300 g rajčatové pasty, 2 stroužky českého česneku, oregano, sůl, pepř, 5 lžic kečupu, olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno a necháme na oleji zesklovatět, přidáme maso, osolíme, opepříme a vše orestujeme. Rajčata nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce, přidáme rajčatovou pastu, kečup a vše necháme dusit 15 minut pod pokličkou, během dušení kontrolujeme, aby se směs nepřipálila. Poté přidáme maso a dochutíme česnekem, oreganem, solí a pepřem a vše krátce podusíme. Můžeme podávat se špagetami nebo jinými těstovinami, servírujeme posypané strouhaným sýrem.

Zdroj: článek Nejlepší recepty na mleté maso

Složení bylinkového másla

Jak sám název napovídá, jednou z hlavních surovin je povolené máslo, toho ostatního už – pokud jde o množství – nebude v takové míře, ale rozhodně nejde o ingredience méně důležité. V bylinkovém másle by nemělo chybět alespoň několik druhů bylinek, například pažitka, petrželová nať, libeček, kerblík, bazalka, oregano, majoránka, paprika, medvědí česnek či saturejka, a dochucené by mělo být česnekem a solí. Pokud si netroufáte vybrat si určité bylinky nebo se vám do toho nechce pouštět, můžete si zakoupit již hotovou směs pro přípravu bylinkového másla.

Zdroj: článek Kuchařka na bylinkové máslo

Bylinkové máslo jako z pizzerie

Zachutnalo vám máslo v pizzerii a rádi byste ho vyzkoušeli také? Tady máte recept na přesně takové.

Ingredience:

  • 100 g másla
  • 250 g pomazánkového másla nebo lučiny
  • 1 stroužek česneku
  • sušená bazalka
  • sušené oregano
  • pepř a sůl na dochucení

Postup:

Povolené máslo našlehejte šlehačem, přidejte pomazánkové máslo a utřený česnek, sušené bylinky, na závěr dochuťte solí a pepřem. Důkladně vyšlehejte. Hotové bylinkové máslo buď přendejte do misky a nechte, ať si ho na chleba namaže každý sám, nebo to udělejte vy. Aby bylinkové máslo bylo přesně takové jako v pizzerii, měli byste si dát záležet i na podávaném pečivu, které by mělo být také domácí.

Zdroj: článek Kuchařka na bylinkové máslo

Sýrové lasagne

Ingredience: 250 g mozzarely, 500 g rajčat, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 polévkové lžíce oleje, oregano, 300 g mletého masa, sůl, pepř, 60 g hladké mouky, 750 ml mléka, 50 g parmazánu, 200 g lasagní

Postup: Mozzarellu nakrájíme na kostičky. Spaříme rajčata, oloupeme je a dužinu nadrobno nakrájíme. Nahrubo nastrouháme zeleninu. Cibuli s česnekem nasekáme. Cibuli, česnek a zeleninu orestujeme na oleji. Přidáme maso a opečeme ho. Přisypeme připravená rajčata a podusíme je. Směs ochutíme solí a pepřem. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem a povaříme. Do omáčky nasypeme parmazán. Troubu rozpálíme na 200 °C. Do pekáče vrstvíme lasagne s masem, zaléváme vše omáčkou a sypeme mozzarellou. Pečeme asi 45 minut.

Zdroj: článek Lasagne

Recept na lasagne s bešamelem

Ingredience: balíček plátků na lasagne, 1 kg mletého hovězího masa, 2– 3 velké cibule, 2–3 stroužky česneku, konzerva naložených celých rajčat, rajčatový protlak, koření italské (oregano, bazalka, tymián), sůl, pepř, 200 gramů nastrouhaného eidamu (nebo jiného sýra)

Na bešamel: 1 litr polotučného mléka, nastrouhaná půlka muškátového oříšku, cca 1/4 másla, dvě čajové lžičky olivového oleje (se zavřenýma očima obyčejný olej), malý šálek hladké mouky, špetka soli a pepře

Postup:

Příprava směsi masa: Nakrájenou cibuli a česnek osmažíme na velké pánvi malinko dozlatova, poté postupně přidáváme ostatní suroviny: mleté maso, které se musí uzavřít a oddělit od sebe, až se oddělí, tak přidáme konzervu celých rajčat, 1 rajský protlak, bylinky dle chuti, sůl a pepř. Provaříme, ochutnáme a odstavíme.

Příprava bešamelu: Na mírném ohni v kastrůlku rozpustíme máslo a dvě polévkové lžíce olivového oleje. Nastrouháme muškátový oříšek, přisypeme do másla a rychle přidáme 3 lžíce hladké mouky a důkladně rozmícháme. Ještě přidáme trošku soli a pepře. Začneme po malých částech přilévat mléko a metličkou mícháme, a to svižně, směs bude houstnout. Dle potřeb přidáváme mouku – velmi málo, a to nejlépe přes sítko, aby nevznikly hrudky. Stále mícháme. Takto pokračujeme, až nám nezbude žádné mléko. Konzistence by měla být hustá asi jako sladké Salko.

Lasagne: Připravíme vyšší zapékací misku, dno vytřeme kouskem másla nebo olejem. První vrstva budou plátky na lasagne. Na ni vyložíme a rozprostřeme masovou směs (asi 1 cm do výšky), tu polijeme bešamelem a posypeme sýrem. Dáme druhou vrstvu těstovinových plátků, maso, bešamel a sýr. Takto pokračujeme až do úplného vyčerpání ingrediencí. Poslední vrstva je vrstva masa, bešamelu a sýra. Vložíme do středně vyhřáté trouby a cca hodinku necháme na 180 °C péct.

Zdroj: článek Bešamel

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Jiří Dvořák


ořecové cukroví s obrázky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
oregano sklizeň
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.