OVESNÉ SUŠENKY S MEDEM a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Dobrý nápad je připravit si zdravé ovesné sušenky, a to hned z několika důvodů. Přijdete na jiné myšlenky, naučíte se něco nového (pokud to tedy již neděláte po několikáté), připravíte si něco zdravého, ale hlavně si nakonec na nich u kávičky pochutnáte.
Ovesnésušenkys medem
Ingredience:
200 g ovesných vloček
150 g másla
2 lžíce medu
150 g polohrubé mouky
100 g krystalového cukru
50 g slunečnicových semínek
1 a půl lžičky jedlé sody
skořice dle chuti
Postup:
V menším hrnci rozehřejte máslo společně s medem a cukrem. Zbylé suroviny promíchejte v míse, přidejte rozpuštěné máslo s medem a cukrem a vše ještě jednou důkladně promíchejte. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a na něj dělejte hromádky z těsta za pomoci malé lžičky. Mezi jednotlivými hromádkami nechte větší mezery, těsto se při pečení bude roztékat. Připravený plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 10 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout a až poté sundávejte z papíru.
V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ MALIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mila.
Jak teď poznám o jaké maliny se jedná. Chci je ostříhat
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Jak poznat o jaký typ maliny jde kvůli stříhání? Jak před stříháním malin poznat, jestli plodí v létě a nebo až na podzim? Když v zimě rostlina maliníku spí, tak na ní můžete poznat, o jaký typ se jedná, prozkoumáním jejich výhonů.
Malina, která plodí brzy v létě a potřebuje k tomu dvouleté dřevo, tak má dva druhy výhonů odlišených barvou a strukturou kůry. Jedny výhony mají hladkou a hnědou kůru a druhé mají kůru šedou až světle hnědou, hrubou a kůra se u nich také loupe.
Maliny, které plodí až na podzim na letošním dřevu mají všechny výhony stejné šedé s hrubou olupující se kůrou. Jak můžete maliny v zimě ostříhat?
Malinám plodícím v létě uřízněte hned u země VŠECHNY šedé výhony s olupující se kůrou a skovejte si je na podpal letních táboráků. Prostříhejte slabé a neperspektivní výhony s hnědou hladkou kůrou tak, aby vám zůstal vždy nejsilnější výhon s dostatečným prostorem pro skvělé pronikání světla a dobré proudění vzduchu. S ohledem na to začněte odstraňovat všechny tenké, zakrnělé, zkroucené výhony a pokračujte v prostříhávání, dokud se nepořádek nevyčistí. Pokud máte málo místa, můžete výhony zkrátit o 1/3. Pak připevněte výhony k rámu nebo mříži. Použijte biologicky odbouratelný provázek, jako je juta, a přivažte s ním každý výhon volně, ale pevně k rámu / mříži / drátu. Přivázání zabrání jejich ohýbání pod tíhou plodiny. Také to velmi usnadňuje prořezávání v dalších letech – přivázané výhony jsou ty, které příští zimu odstraníte.
U malin, které plodí až na podzim a mají v zimě všechny výhony stejné (šedé a hrubé), tak seřízněte všechny až u země.
Nejprve si v misce rozmačkejte zralé banány, postačí vám k tomu vidlička, nemusíte používat žádný mixér nebo něco podobného. K banánům přidejte med a mléko, trochu skořice a promíchejte. Na závěr po troškách zapracujte do těsta ovesné vločky. Zapněte troubu cca na 200 °C, plech na pečení vyložte pečicím papírem a za pomoci lžičky dělejte malé hrudky, každou hrudku trochu rozetřete, aby měla tvar sušenky nebo malé placičky. Připravený plech můžete vložit do vyhřáté trouby a pečte dozlatova asi 20 minut.
V naší poradně s názvem ŠKŮDCI NA SPODNÍ STRANĚ LISTŮ VINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.
Takové prhledné kapky nebo co to je mám na spodní staně listů a stoncích vinné révy.Velikost se liší tak půl až 1 mm.nevíte někdo co to je a jak se to dá zničit.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Vaše fotografie ukázala, že se nejedná o révu vinnou, ale o rostlinu s latinským názvem Parthenocissus tricuspidata, česky Přísavník trojcípý, lidově řečeno "psí víno". Sice patří do čeledí Vitaceae, ale s révou vinnou má společného jen málo. To, co nacházíte na listech, jsou s největší pravděpodobností exudáty (výpotky), které se u tohoto druhu mohou objevovat často. Souvisí s dobrou výživou a s dostatečnou zálivkou. Takže se tím nemusíte znepokojovat. Pokud by šlo o nějaká vajíčka, nebyla by tak roztroušena po ploše listu, ale nacházela by se v kupkách. Navíc ani profesionální rostlinolékařové málokdy rozpoznají škůdce jen podle vajíček.
Myslím, že se Vaším nálezem nemusíte znepokojovat.
Ještě malou připomínku ke způsobu vedení. Tato rostlina se přísavkami přichytává na zdi či jiné opory. Pokud se tedy rozhodnete k tomuto způsobu vedení, je dobré na jaře (ještě v bezlistém stavu) všechny výhony značně zkrátit. To vyprovokuje vytváření přísavek.
Nechte zahřát pánev bez přidání jakéhokoliv tuku a na sucho opražte ovesné vločky dorůžova. Opražené vločky přesypte do mísy, přidejte ostatní odměřené suroviny a důkladně promíchejte. Poté tvořte kuličky a rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem, můžete do nich udělat důlek, například pomocí rukojeti od vařečky, a ten pak naplnit troškou povidel, marmeládou, celým ořechem nebo spařenou a oloupanou mandlí. Chcete-li mít spíše nepravidelné hrudky, pak použijte lžičku, s jejíž pomocí udělejte na pečicí papír hrudky. Teď už jen zahřejte troubu na 180 °C a pečte dorůžova asi 10 minut. Nyní víte, že zdravé ovesnésušenky jsou rychlé a jednoduché na přípravu, stačí už jen ochutnat a ujistit se, že se vám povedly.
Kukuřičné lupínky vložte buď do látkového pytlíku a párkrát přejeďte válečkem, nebo například nasypte na pečicí papír a opět si pomožte válečkem, aby vznikly jemnější kousky – neměli byste lupínky rozdrtit na prach, jen rozlámat. Pak je přesypte do mísy, přidejte ovesné vločky, slunečnicová a sezamová semínka, sekané lískové ořechy, brusinky, prášek do pečiva, trochu skořice, moučkový cukr a promíchejte. Na závěr vmíchejte vejce s bílým jogurtem. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a s pomocí lžičky dělejte na papír hrudky, které můžete nechat tak, jak jsou, nebo je rozetřít do placičky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 10 minut. Až se této varianty přejíte a budete ji chtít obměnit, přidejte do těsta čokoládové pecky, med, kousky jiného sušeného ovoce, například švestky, meruňky, jahody, nebo čerstvá jablíčka nakrájená na malé kousky. Na závěr můžete dozdobit čokoládovou polevou.
Nejprve v menším hrnci zahřejte máslo a med, až se úplně rozpustí. Pak v druhé míse smíchejte zbylé suroviny. Na závěr přimíchejte rozpuštěné máslo s medem a vypracujte těsto. Těsto by mělo být tužší, takže by vám měly jít tvořit kuličky a ty potom rozmáčkněte do placičky. Placičky přendávejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut, než budou krásně růžové. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.
V hrnci rozpusťte máslo, poté ho odstavte z plotny a přidejte zbylé suroviny, vše důkladně promíchejte. Z připraveného těsta dělejte hrudky na plech předem vyložený pečicím papírem. Je potřeba, abyste mezi jednotlivými hromádkami dělali dostatečné mezery, těsto se při pečení hodně roztéká. Připravený plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 8 až 10 minut. Pak nechte vychladnout, teprve studené sušenky sundávejte z pečicího papíru.
Technologický postup: Všechny ingredience kromě oříšků a marmelády vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladké těsto. Vmícháme namleté oříšky a tvoříme sušenky, do kterých uděláme důlky. Sušenky poklademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C přibližně 15 minut. Po upečení necháme sušenky chvilku vychladnout a naplníme je marmeládou.
Všechny suroviny smíchejte v míse do hladkého těsta, na závěr přilévejte dle potřeby vodu. Z připraveného těsta dělejte hrudky na plech předem vyložený pečicím papírem. Plný plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova, tedy asi 10 minut. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.
Ingredience na korpus: 250 g Oreo sušenek, 80 g másla
Ingredience na krém: 350 g mascarpone, 60 g moučkového cukru, 1 lžíce vanilkového aroma nebo 1 vanilkový cukr, 10 g želatiny, 50 ml vody, 200 ml smetany na šlehání, 200 g bílé čokolády, 100 g Oreo sušenek, 20 ml citronové šťávy
Ingredience na ozdobu: Oreo sušenky, bílá čokoláda
Postup: Připravíme si kulatou formu, kterou vyložíme pečicím papírem (průměr formy cca 23 cm). Oreo sušenky rozdrtíme, například za pomocí mixéru, a zalijeme je rozpuštěným máslem. Hmotu promícháme a nalijeme do formy. Důkladně utlačíme a dáme zchladit do lednice. V misce vyšleháme mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkou. Přidáme citronovou šťávu a důkladně vyšleháme. Želatinu připravíme podle návodu ve vodě. Necháme trochu vychladnout a přidáme k vyšlehané směsi z mascarpone. Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme mírně vychladnout. Následně ji přimícháme ke směsi z mascarpone, stejně jako želatinu. Vyšleháme smetanu v jiné misce a taky ji přidáme k mascarpone. Oreo sušenky nahrubo nasekáme. 1/3 připraveného krému navrstvíme na sušenky ve formě a posypeme nahrubo nasekanými Oreo sušenkami. Poté navrstvíme zbylé 2/3 a pěkně uhladíme. Dáme do lednice ztuhnout, nejlépe na celou noc. Navrch nastrouháme čokoládu a poklademe Oreo sušenky.
V léčitelství cibuli můžeme konzumovat syrovou, inhalovat ji, po rozkrojení potírat místa ran, vředů a zánětu, užívat ji jako šťávu, sirup, čaj, víno nebo si z ní připravovat různé zábaly, kapky, masti. Každodenní konzumace cibule se považuje za účinnou prevenci proti rakovině.
Cibulová šťáva s cukrem na kašel
Ingredience: 1 cibule, 1/2 lžičky cukru
Postup: Nadrobno nakrájíme cibuli a posypeme ji cukrem. Necháme při pokojové teplotě a zhruba za 1–2 hodiny se začne tvořit šťáva. Tuto užíváme po lžičkách při kašli.
Cibulová šťáva s medem
Ingredience: cibule, třtinový cukr nebo med, citróny
Postup: Nakrájíme cibuli na malé kousky anebo ji rozsekáme mixovacím nožem. Po vrstvách ukládáme do zavařovací sklenice, vždy 1 vrstva cibule, pak 1 vrstva třtinového cukru (asi 1 polévková lžíce maximálně) a trochu citrónu. Střídáme vrstvy, dokud sklenici nenaplníme do poloviny. Poslední vrstvou je vrstva cukru. Namísto cukru můžeme použít i dobrý kvalitní med, jen musíme dát pozor, abychom to ani s cukrem, ani s medem nepřehnali a šťáva nebyla příliš sladká. Sklenici uzavřeme a uložíme do lednice nebo do chladu spíže. Po 24 hodinách se z cibule uvolní šťáva, kterou můžeme použít a po lžičkách užívat. Takto naložená cibule bude minimálně 3 dny k použití jako lék. Čerstvá šťáva z cibule naložené s cukrem nebo medem je vždy silnější a účinnější. Opakujte tuto proceduru alespoň 3x za sebou a do 10 dní se tělo dost pročistí. Nezapomínejte hodně pít, aby z těla mohly všechny rozpuštěné nečistoty dobře odejít. Cibulová šťáva je vhodná i pro děti, odhlení je i zbaví kašle. Zároveň pomůže vypořádat se s viry a bakteriemi a posílí imunitní systém.
Cibule s cukrem na bolest v krku
Ingredience: 3 cibule, trochu cukru
Postup: Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme na talíř, posypeme cukrem a necháme, aby pustila šťávu, poté rovnou zkonzumujeme 2 lžíce této šťávy. Podává se po každém druhém jídle. Cibule s cukrem je vhodná již pro děti od 6 a půl měsíců na bolest v krku.
Cibule s cukrem na suchý kašel
Postup: Do uzavírací sklenice dejte najemno pokrájenou středně velkou cibuli, přidejte polévkovou lžíci moučkového cukru a pro zlepšení chuti můžete přidat lžičku mletého nebo tlučeného anýzu. Sklenici uzavřete a na světle nechte několik hodin louhovat. Šťávu, která takto vznikne, užívejte po lžičkách před jídlem. Pokud ale velmi pospícháte a kašel neustává, cibuli jen překrojte na čtvrtky. V hrnečku zalijte vodou jen tolik, aby byla cibule ponořená a nechte přejít varem. Vývar slijte a po mírném prochladnutí přidejte lžíci cukru a vypijte.