Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PAMPELIŠKOVÝ MED ZA STUDENA

OBSAH

Pampeliškový med bez vaření

Postup: Střídavě dáváme pampeliškový květ, na který položíme dva plátky citronu, zasypeme stejnou vrstvou cukru a každou vrstvu mírně stlačíme. Takto pokračujeme, dokud není sklenice plná, končí se cukrovou vrstvou. Sklenici uzavřeme a dáme do chladnější místnosti „pracovat“, cca na 2–3 týdny, ale klidně i déle. Cukr se postupně rozpouští a mísí se s výtažkem z bylin. Když je proces u konce, přecedíme vše přes plátýnko nebo plínu, pořádně vymačkáme, nalijeme do lahviček a uchováváme v chladu. Pokud dáte cukru víc, vůbec to není na škodu, naopak, cukr zde funguje jako přírodní konzervant a je třeba si uvědomit, že výsledný produkt budete užívat po lžičkách, ne po litrech, takže se není potřeba děsit množství cukru. Tento sirup připravený za studena se používá při nachlazení a kašli.

Zdroj: Pampeliškový med

Diskuze

V diskuzi VÝROBA MEDOVINY ZA STUDENA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kutina Jindrich.

Muzete mi poslat recept na Medovinu za studena dekuji .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výroba medoviny za studena recept

Pár řádků k zamyšlení

Odpůrci tohoto medu tvrdí, že jeho konzumace je asi stejně tak zdravá jako mlsání tureckého medu, domácích karamelek, fondánových bonbonů, sněhových pusinek či marcipánu. Prostě všech sladkostí, jejichž hlavní složkou je cukr ve velmi vysokém množství. V pampeliškovém sirupu, na rozdíl od sirupů ovocných, není žádná jiná složka než voda/výluh z pampelišek, zanedbatelné promile citronové šťávy a pak už jen cukr. Ať už třtinový, nerafinovaný, řepný, bílý rafinovaný, ale stále je to cukr.

Pampeliškový sirup se musí svařit do husta, což se děje v řádech desítek minut až několika hodin (podle množství). Co z látek, které by měly tělu prospívat, v cukerném roztoku zbude, je otázka. Asi jen varem nezničitelné minerály, protože látky organické logicky musejí vzít zasvé.

Tak je na vás, co si z těchto informací vezmete. My jen můžeme doporučit, že chcete-li si vyrobit bylinný sirup, je výhodnější rostlinu nevařit, ale sirup vyrábět za studena.

Zdroj: Pampeliškový med

Diskuze

V diskuzi SVÍČKOVA Z VEPŘOVÉHO MASA S HALALI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Chtěla by jsem se zeptat,kde dělám chybu.Někdy se mě omáčka srazí a někdy né.Zachráním jí sice ponorným mixérem,ale chtěla by jsem znát příčinu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MILAN.

Smetana nesmí být studená z lednice,před použitím nechte několik hodin v pokojové teplotě,na procentech tuku nezáleží.

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali

Pampeliškový med se zázvorem

Ingredience: 400 ks květů pampelišky, 2 kg cukru, 1 pomeranč, 1 citron, 1 limeta, hrst meduňky, 1 zázvor

Postup: Nasbíráme 400 květů pampelišky, dáme je vařit na hodinu do vody, přidáme citron, limetku, nastrouhaný zázvor, hrst meduňky, pomeranč. Po hodinovém vaření necháme louhovat do druhého dne. Slijeme, přidáme 2 kg cukru a vaříme do zhoustnutí, trvá to cca 3 hodiny, někdy déle. Nalijeme do skleniček, necháme vychladnout a zavíčkujeme.

Zdroj: Pampeliškový med

Diskuze

V diskuzi PAMPELIŠKOVÝ MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Asi moc nechápu jak pod nadpisem med bez cukru je recept na med s třtinovým cukrem. Březový cukr je taky cukr. A buchta po obědě našim babičkám opravdu nepomáhala k trávení.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pampeliškový med

Prodej a cena

Prodej a cenu pampeliškového medu můžete vidět zde.

Zdroj: Pampeliškový med

Poradna

V naší poradně s názvem KRÁSNOHLÁVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Astrid Krupková.

Dobrý den
prosím o radu. Ráda bych si sama namnožila rostlinku jménem krásnohlávek a nevím, jak se množí. Budu moc ráda, když mi někdo poradí. Za radu předem děkuji a přeji pěkně prožité svátky vánoční.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Krásnohlávek se množí setím a řízky. Řízkování je běžnější a proto vám ho vysvětlím. S řízkováním se začíná během ledna, kdy byste měla nastříhat větvičky. Řez provedete na horní části větvičky s nejméně dvěma internodiemi, které je třeba vložit do substrátu o teplotě 20° C, aby mohlo začít zakořenění. Poté, co kořenový systém dokončí formování, by měly být řízky přesazeny do květináče. O čtrnáct dní později nechte teplotu klesnout na 16–18° C. V další fázi proveďte zakrácení vrcholků, aby se zahájilo boční větvení. Od února do května procházejí rostliny takzvanou fází produkce za studena při teplotě 10–15° C.
Běžnou praxí je zakořenění řízků přímo do květináče nebo zavěšených košů. Tímto způsobem, pokud zasadíte několik řízků dohromady, získáte okamžitý efekt větších a hojnějších, luxusních květináčů.

Zdroj: diskuze Krásnohlávek

Účinky a použití

Pampeliškový med je sladká lepkavá tekutina. Je řidší než jiný včelí med, nicméně zdravotní účinky a všechna ostatní pozitiva si zachovává. Tato tekutina působí na organismus vesměs pozitivně, pokud nemáte na med alergii. Užíváním jedné čajové lžičky za den posílíte imunitu a podpoříte správné fungování organismu.

Pampeliškový med je tedy léčivé sladidlo, které obsahuje vodu, bílkoviny, sacharidy, draslík, železo, hliník, sodík, měď, vápník, fosfor, síru, křemík, vitamíny A, B, C a antioxidanty.

Nutriční hodnoty ve 100 g:

  • kJ: 1 230
  • kcal: 292
  • bílkoviny: 0,5 g
  • sacharidy: 85 g
  • vláknina: 4,3 g
  • tuk: 0,6 g
  • voda: 82 g
Účinky, které by měl pampeliškový med mít:
  • podporuje imunitní systém, prevence proti vzniku rakoviny;
  • působí močopudně (odstraňuje nadbytečnou vodu z těla), pročišťuje ledviny a močové cesty;
  • má antiseptické účinky, detoxikuje a odkyseluje organismus;
  • podporuje krvetvorbu, pročišťuje krev a cévy, prevence vzniku anémie;
  • Je účinný při léčbě a prevenci vzniku cukrovky;
  • je prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním, snižuje vysoký krevní tlak;
  • podporuje trávení, pravidelnou stolici, pročišťuje trávicí trakt;
  • podporuje zdravou pokožku, zlepšuje hojení ran a kožních onemocnění.

Zdroj: Pampeliškový med

Zábal na uzliny

Priessnitzův zapařovací zábal: studená mokrá vrstva, igelit a navrch suchá vrstva. Používá se především u bolestí v krků, případně na zvětšené mízní uzliny na krku.

Zdroj: Olejový obklad na krk

Pampeliškový med bez cukru

Alternativou rafinovaného cukru může být cukr březový, melasa, třtinový, glukopur a další. Ovšem mějte na paměti, že všechno, co zařazujeme do jídelníčku ve velkém množství, v podstatě škodí. Je potřeba jíst hlavně pestře. Takže i cukr škodí, jestli je ho mnoho. Dávat malým dětem třtinový cukr, melasu či javorový sirup ve velkém množství znamená možná větší zátěž pro dětský organismus než obyčejný cukr v přiměřeném množství. Používejte vždy zdravý selský rozum. Vězte, že úplně obyčejný cukr nebo kousek sladké buchty po obědě napomáhá vstřebávání bílkovin, což je pro tělo stavební materiál. I naše babičky si daly k obědu třeba sladký kompot nebo po obědě nějakou tu buchtu k dobrému trávení.

Zdroj: Pampeliškový med

Nakládací sůl

Nejlepší je použití běžné kuchyňské soli. To vede k redukci tekutiny v mase a tím ke snížení množení bakterií. Běžná sůl však způsobí šedé zbarvení masa a má nižší inhibiční faktor proti bakterii Clostridium botulinum. Výsledná slanina se pak dá smažit a používat k další tepelné úpravě nebo konzumovat za studena.

Pro dosažení červeného zbarvení masa a lepší konzervace se při nakládání do kuchyňské soli přidávají malé množství dusičnanů nebo dusitanů (sůl praganda, rychlosůl). Slanina naložená tímto způsobem není vhodná ke smažení ani jiným tepelným úpravám. Může se konzumovat pouze za studena.

Dusitany se následnou tepelnou úpravou smažením a grilováním mění na nitrosaminy a ty jsou prokazatelně karcinogenní - způsobují různé druhy rakoviny.

Zdroj: Nakládání špeku na uzení

Studená pepřová omáčka k masu

Ingredience: 1 kelímek bílého jogurtu, Lučina, čerstvě mletý pepř, sůl, pár kapek olivového oleje

Technologický postup: Bílý jogurt nalijeme do menší misky, přidáme Lučinu a důkladně promícháme pomocí vidličky. Dochutíme několika kapkami olivového oleje, osolíme a doladíme čerstvě nadrceným pepřem.

Zdroj: Pepřová omáčka - recepty

Pampeliškový med s třtinovým cukrem

Ingredience: 400 hlaviček květů pampelišky bez stonků, 2 litry vody, 2 citrony i s kůrou v bio kvalitě, 2 kg třtinového cukru, jemné sítko nebo plátýnko čisté, vypařené, suché skleničky, větší hrnec

Postup: Nasbírané květy důkladně propláchneme vodou a zbavíme je všech nečistot. Květy necháme ideálně několik minut stát ve vodě, aby se z nich vyplavily nečistoty i hmyz. Propláchnuté květy vložíme do velkého hrnce. Přidáme na kolečka pokrájené citrony, zalijeme vodou a vaříme cca 15 minut. Poté odstavíme, hrnec přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin louhovat na stinném místě. Po vylouhování květy přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko a lehce vymačkáme. Přidáme cukr a na mírném ohni vaříme přibližně 1,5 hodiny, často mícháme, dokud sirup nezačne houstnout. Jakmile je dostatečně hustý, naléváme ho ještě teplý do sklenic. Sklenice uzavřeme a uložíme do chladu. Můžeme konzumovat ihned, je ale lepší nechat med alespoň několik dní odležet.

Zdroj: Pampeliškový med

Horká a studená medovina

Při servírování medoviny máme dvě možnosti. Buď ji můžeme podávat studenou o teplotě kolem 14 °C do sklenky se stopkou. Anebo se dá medovina servírovat ohřátá na teplotu cca 50 °C. Taková medovina nejen lahodně chutná, ale také zahřeje během chladných večerů. Ohřátou medovinu podávejte nejlépe ve skleněných šálcích s plátkem citronu. Dejte však pozor, abyste medovinu nepřehřáli cca nad 60 °C. Při této teplotě totiž medovina ošklivě napění a její chuť je ta tam. Medovina se konzumuje způsobem vychutnávání.

Zdroj: Medovina

Zábal na průdušky pro dítě

Na zábal je vhodné vybrat za studena lisovaný rostlinný olej. A to proto, že olej přechází do organismu, a tak by bylo vhodné, aby byl pokud možno kvalitní. Každý rostlinný olej má určitou terapeutickou hodnotu. Nezahřívejte jej na víc než na 40 stupňů. Zahřívejte na plotně, ne v mikrovlnné troubě, aby se nepřehřál, jinak se zničí. Do oleje se dají přidat některé silice (třeba eukalyptus, tea tree, levandule). Do zahřátého oleje namočte plenu nebo vložku bez gelu, přiložte na hrudník a záda, nebo na krk. Přikryjte igelitem a ručníkem. Nechte působit 20 minut a opakujte.

Zdroj: Olejový obklad na krk

Druhy medoviny

Podle výrobního postupu můžeme medoviny rozdělit na nevařené, kdy se med smíchá s vodou za studena, případně za mírně zvýšené teploty (tento postup využíváme u kvalitního medu), a na vařené medoviny, kdy med s vodou povaříme, přičemž sbíráme vznikající pěnu. Medovina se pak vaří tak dlouho, dokud se tvoří pěna. Dalším druhem jsou ovocné medoviny, v nichž je část medu nahrazena ovocnou šťávou – lépe kvasí a snadno se čeří. Medovina připravovaná studenou cestou neztrácí vzácné a cenné látky prvotřídního medu, které blahodárně působí na lidský organismus.

Zdroj: Medovina

Sirup z aronie

Tepelná úprava sice nezničí veškeré cenné látky, ale řadu z nich ano. Proto je dobré alespoň část úrody zpracovat za studena.

Ingredience: 2 l plodů aronie, 80 g kyseliny citronové, 2 kg cukru

Technologický postup: Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody aronie. Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo. Za 32 až 36 hodin scedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu. Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí, což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.

Zdroj: Aronie

Recept na bezinkový sirup za studena

Suroviny:

  • 1 kg čisté vymačkané šťávy z bezinek
  • 1,5 l vody
  • 1 kg pískového cukru
  • 1 balíček kyseliny citronové
  • 1 balíček konzervačního přípravku

Postup:

Natrhané bezinky neboli černý bez omyjeme, otrháme od stopiček a na strojku na maso nebo lisu na ovoce prolisujeme. Měli bychom mít alespoň jeden litr šťávy. Převaříme si vodu, kterou nalijeme do vymačkané šťávy, přidáme cukr a balíček kyseliny citronové. Vše důkladně smícháme dohromady a necháme v chladnu vystydnout. Poté si v malém množství šťávy rozmícháme balíček konzervačního přípravku, abychom předešli plísním a kvašení, a nalijeme do zbytku šťávy. Vychladlou šťávu plníme do lahví. Skladujeme v chladu, nejlépe lednici. Šťáva z černého bezu je velice chutná a zdravá.

Zdroj: Bezinková šťáva z plodů

Suroviny:

  • 2 kg zralých plodů černého bezu
  • 0,5 kg cukru krupice
  • 1 l rumu
  • 4 celé skořice nalámané na kousky
  • 10 ks hřebíčků
  • 10 koleček čerstvého očištěného zázvoru
  • 100 g mandlových lupínků
  • pomerančová kůra z 1 pomeranče
  • citronová kůra z 1 citronu

Postup:

Omyté a odstopkované plody černého bezu nasypeme do velké sklenice, nejlépe do pětilitrové. Přidáme rum, cukr, skořici, hřebíček, kolečka čerstvého očištěného zázvoru, mandlové lupínky a kůru z citronu a pomeranče. Vše pořádně promícháme. Takto připravené necháme alespoň 6 týdnů v teplé místnosti. V té době občas promícháme. Po uplynutí doby likér přecedíme přes plátno nebo starou utěrku. Čistý likér nalijeme do čistých šroubovacích lahví. Skladujeme v chladu a temnu. Pro dámy je to opravdu velmi dobré pitíčko.

Zdroj: Domácí bezinkový likér


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP