Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PAPÍR

OBSAH

Sněhové pusinky kokosové

Suroviny:

  • 4 bílky
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 200 g cukru krupice

Postup:

V suché a čisté míse si z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Potom pomalu za stálého šlehání přisypávejte krupicový cukr. Nakonec zlehka metlou pomalým mícháním rukou přisypávejte kokos. Hotovou hmotou naplňte zdobicí sáček a na pečicí papír nastříkejte pusinky. Kokosové pusinky se pečou asi 10 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Po vyjmutí z trouby opatrně nadzvedněte pečicí papír a kokosky po jedné sundejte na připravený tác či talíř.

Zdroj: Sněhové pusinky z bílků

Diskuze

V diskuzi VÁNOČNÍ KAKTUS NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Vánoční kaktus nasadil spoustu pupenů, některé už kvetou, ale jednotliví dílky větviček začínají usychat, vytrácí se dužina a vypadají jako papír. Prosím o radu, jak ho zachránit. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vánoční kaktus nemoci

Jak krájet houby na sušení

Houby nakrájejte na několikamilimetrové plátky a nechte sušit v dobře větrané místnosti. Kdo nemá sušičku na potraviny nebo suchou půdu, vystačí si s plechy na radiátoru. Na pečicí papír rozložte houby v dostatečné vzdálenosti, aby se nepřilepily. Díky papíru pak půjdou jednoduše sundat z plechu. Usušené houby skladujte opět v suchu, i špatné skladování může houby znehodnotit.

Zdroj: Sušení hub

Poradna

V naší poradně s názvem GEKONČÍK TURECKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Máme mládě gekona tureckého. Utekl nám z terária, ale za týden se vrátil - odchytli jsme ho u terária. Nevím však jestli jsme ho nějak nezmáčkli. Je pomalý, pohybuje se zpomaleně. V teráriu má červíky, gelové vitamíny, hmyz, ale zdá se mi, že to nejí. Je chladný.Měla jsem ho v ruce a hýbne hlavou, nohou, olízne se, ale nic víc. Zdá se mi, že je to den ode dne horší. Velikostně s ocáskem může být dlouhý jako malíček. Dle mého je velmi hubený. Mám mu svítit i v noci? Možná zimuje, nevím, zda může i teď v červenci. Přes den má v teráriu asi 24C, v noci zhasínáme a teplota dost klesá. Nechci, aby mi umřel, prosím, poraďte mi, co by mohlo být příčinou a co dělat, jaký máte názor. Děkuji moooooc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Všechny druhy gekonů, bez ohledu na druh, potřebují doplňkové topení ve svých výbězích. Teplo může být zajištěno tepelnou žárovkou nad teráriem nebo topnou rohoží pod polovinou terária. Topné kameny se nedoporučují, protože se mohou velmi zahřát a plazi se z nich často nepohnou, než se spálí.
Terária gekonů by měly mít k dispozici celou teplotní škálu s teplou a studenou zónou. Ideální teplotní rozsah pro gekona tureckého je v teplé zóně 32°C a v chladné zóně 21°C po celý den.
Teploty v teráriu musí být denně sledovány pomocí teplotních pistolí „namířit a vystřelit“, které jsou k dispozici ve většině obchodů se zvířaty, nebo pomocí tradičních teploměrů, které se nalepí na vnitřní stěny terária.
Také vlhkost musí být sledována pomocí měřidel zvaných vlhkoměry. V ideálním případě by měla být vlhkost udržována mezi 50-70 procenty, aby bylo zajištěno, že ještěrky jsou hydratované a správně svlékají kůži. Každodenní mlžení terária pomáhá udržovat přiměřenou vlhkost.
Většina druhů gekonů jsou ve volné přírodě noční tvorové, aktivní v noci, takže nejsou vystaveni velkému množství slunečního záření. V důsledku toho se někteří chovatelé plazů a veterináři domnívají, že gekoni nevyžadují UV světlo. Poskytování UV záření gekonům je však kontroverzní a někteří veterináři se domnívají, že se gekonům daří lépe a je méně pravděpodobné, že se u nich vyvinou běžná kosterní onemocnění, jako je metabolické onemocnění kostí, když jsou vystaveni denně na několik hodin UV záření z celospektrální UV žárovky, zejména pokud jsou umístěny zcela uvnitř.
Zatímco gekoni ve volné přírodě mohou žít na písku nebo půdě, tyto substráty se obecně nedoporučují ve výběhu gekonů, protože zvíře je může neúmyslně pozřít a vyvinout gastrointestinální impakce nebo obstrukce. Lepší je papírová podestýlka, jako jsou pelety z recyklovaného papíru, které se obvykle používají pro morčata a králíky, nebo drcený novinový papír, protože jsou při konzumaci stravitelné.
Pro přirozenější vzhled lze jako podestýlku použít kusy koberce pro plazy, prodávané v obchodech se zvířaty. Koberec pro plazy se však musí často měnit, protože se rychle zašpiní jídlem a výkaly.
Rovněž velikost terária je pro gekona důležitá. Terárium by mělo mít objem 38 až 70 litrů. Větší terária se nedoporučují z důvodu ztížené možnosti udržet správnou teplotu a vlhkost.

Zdroj: diskuze Gekončík turecký

Na srdíčko z papíru potřebujete: nůžky, lepidlo na papír, kus kartonu, bílý papír (stačí běžný kancelářský, použijete-li měkčí typ, bude mít kroucená šňůrka jemnější strukturu).

Na karton si předkreslete srdcovou šablonu a vystřihněte ji. Papír nastříhejte na cca 1cm proužky, můžete jich rovnou slepit několik k sobě do dlouhého pásku. Papírové proužky zakruťte do šňůrky pomocí špejle.

Šablonu z obou stran postupně potřete lepidlem a začněte obtáčet papírovou šňůrkou. Klaďte je těsně vedle sebe bez mezer a postupujte po celém obvodu šablony. Konec řádně přilepte nebo zasuňte pod šňůrky. A je hotovo.

Zdroj: Pletení z papíru

Co je to pletení z papíru

Pletení z papíru je pletení pomocí papírových ruliček. Pro výrobu papírových ruliček se používá novinový papír nebo reklamní letáky, kterých je všude plno. Zvlášť vhodné jsou také listy Zlatých stránek.

Dále potřebujete běžné lepidlo na papír, kterým každou ruličku na závěr motání slepíte. Pro dokončení hotového výrobku si ještě pořiďte barvy, kterými zakryjete potisk na papíře a dodáte výrobku na estetické hodnotě. Použít můžete třeba Balakryl, který spolehlivě sjednotí barvu, výtvor zároveň zpevní a připraví jej pro finální dekorování.

Zdroj: Pletení z papíru

Pomůcky

Při glycerinovém klystýru je potřeba ricinový olej nebo glycerin; 100–200ml Janetova stříkačka; slabší rektální rourka nebo Nelatonův katétr; čtverce buničiny; jednorázová podložka; vazelína; dřevěná lopatka; gumové rukavice; emitní miska; toaletní papír; podložní mísa.

Zdroj: Glycerinový klystýr

Loctite 403 

Vlastnosti: omezený výkvět, malý zápach, bezbarvý, vysoká viskozita

Charakteristika: Produkt pro zvýšení bezpečnosti a komfortu práce, nedráždivý, vylepšené vlastnosti, malý zápach, omezený výkvět pro aplikaci, kde je důležitý vzhled výrobků. Vhodný pro porézní materiály, jako je dřevo, papír, kůže, korek a tkanina.

Zdroj: Vteřinové lepidlo Loctite

Loctite 408 

Vlastnosti: omezený výkvět, malý zápach, bezbarvý, velmi nízká viskozita

Charakteristika: Produkt pro zvýšení bezpečnosti a komfortu práce, nedráždivý, vylepšené vlastnosti, malý zápach, omezený výkvět pro aplikaci, kde je důležitý vzhled výrobků. Vhodný pro porézní materiály, jako je dřevo, papír, kůže, korek a tkanina.

Zdroj: Vteřinové lepidlo Loctite

Loctite 401 – univerzální

Vlastnosti: bezbarvý a nízká viskozita

Charakteristika: Vysoká teplotní odolnost až do 120 °C, tento druh je vhodný pro lepení kovů, plastů, pryží, porézních materiálů, jako je dřevo, korek, papír, kůže a tkanina. Také je použitelný na kyselé povrchy pochromované nebo pozinkované. Schválení pro styk s potravinami dle P1 NSF, reg. č. 123011.

Zdroj: Vteřinové lepidlo Loctite

Pstruh do polévky

  • 4 filety ze pstruha;
  • hladká mouka;
  • libeček;
  • drcený kmín;
  • sůl;
  • olej na smažení.

Filety pstruha Kluci v akci nakrájí na proužky, obalí v hladké mouce ochucené libečkem, drceným kmínem a solí. Smaží je na oleji dozlatova, potom je odloží na savý papír a vkládají do talíře s cuketovou polévkou.

Zdroj: Cuketová polévka podle pořadu Kluci v akci

Pásová bruska na dřevo a kov

Broušení je technologie třískového obrábění s nedefinovatelnou geometrií břitu. Používá se většinou jako dokončovací operace, přičemž jsou jednotlivá zrna brusiva spojena vhodným pojivem. K tomuto účelu se používá brusný pás neboli také smirkový papír.

Pásová bruska využívá rotačního pohybu hnacího válce k pohonu smirkového pásu, který tak obíhá napnutý na dvou souosých válcích, mezi nimiž je umístěna brusná plocha. Pásová bruska je razantním pomocníkem při broušení trámů, prken, desek, kovových materiálů. Pomocí pásové brusky můžete odstraňovat staré nátěry a laky, můžete oživit „zašlé“ povrchy, nebo je zbavit třísek a nerovností.

Na broušení kovu se také používá smirkový papír, ale obráběné částice by se neměly sbírat do vaku, tyto brusky jsou zpravidla stolní.

Zdroj: Pásová bruska

Pletení z papírových ruliček

Pokud se chcete pokusit o vlastní výtvor, je zde návod, jak co nejlépe na to.

Návod

Připravte si tuhé lepidlo na papír a špejli. Je na vás, z jak velkého pruhu papíru budete plést, ale musíte uvažovat nad tím, jak silnou upletenou ruličku pak budete mít. Ideální je šířka 15-20 centimetrů. Není dobré volit papírový pruh moc dlouhý, protože by se špatně namotával a utahoval.

Umotané papírové ruličky nabarvěte speciálními přípravky, které mají takové složení a vlastnosti, aby splňovaly požadavky dokonalého krytí a zvyšovaly odolnost papírového materiálu. Barvy jsou k dostání v několika odstínech a s možností namíchání přesně podle požadavku. Papír je po nátěru hladký a udrží ruličky pohromadě. Balení o velikosti 200 g stojí okolo 150 korun.

Ruličky

Jeden roh papíru natřete lepidlem. Přiložte špejli k rohu, který je šikmo proti natřenému rohu. Poté šikmo namotávejte papír na špejli a přilepte potřený konec. Pak už jen papírovou ruličku stáhněte ze špejle.

Na košíček z papíru si připravte:

  • noviny;
  • špejle;
  • tuhé lepidlo;
  • nůžky;
  • izolepu.

Podrobný postup na pletení najdete v následujícím videu.

Zdroj: Pletení z papírových ruliček - návody

Loctite 454 – univerzální

Vlastnosti: bezbarvý a nízká viskozita

Charakteristika: Vysoká teplotní odolnost až do 120 °C, univerzální gel, používá se tam, kde se požaduje, aby produkt neodkapával, nebo na vertikální či stropní povrchy. Vhodný na lepení plastů, kovů, pryží a na porézní materiály, jako je dřevo, korek, papír, kůže a tkanina. Také je použitelný na kyselé povrchy pochromované nebo pozinkované. Schválení pro styk s potravinami dle P1 NSF, reg. č. 123011.

Zdroj: Vteřinové lepidlo Loctite

Piškotová roláda

Piškotovou roládu připravujeme z lehkého piškotového těsta. Pečeme ji v dobře vyhřáté troubě asi 10 minut do zlatavě žluté barvy. Nesmíme ji péct dlouho, aby se nevysušila, protože potom by se nedala stočit a lámala by se. Upečený piškotový plát překlopíme i s papírem na navlhčenou nebo pocukrovanou utěrku, papír stáhneme a pomocí utěrky zavineme a necháme vychladnout. Jestliže roládu plníme jen marmeládou, rozetřeme ji na ještě horký plát upečeného těsta a rychle zavineme.

Zdroj: Recepty na piškotové těsto

Jak udělat laskonky bez šablony

Nemáte-li doma šablonu na laskonky, a přesto je chcete vyzkoušet, pak máte dvě možnosti, možná vás napadnou i nějaké další, ale nechcete-li vymýšlet něco nového, tak použijte lžičku a na plech vyložený pečicím papírem dělejte malé hromádky, které poté rozetřete do požadovaného tvaru (kolečka či oválky). Snažte se dávat vždy stejné množství a při roztírání se pokuste alespoň o podobné tvary, stejné se vám asi nepovedou. Můžete si pomoci tím, že si na papír nakreslíte stejná kolečka, vlastně takovou šablonu, a tu vložíte pod pečicí papír – bude vám prosvítat a budete to mít jednodušší. Druhou a asi trochu jednodušší a rychlejší variantou je zdobicí sáček. Naplňte jím hmotu na laskonky a na připravený plech tvořte stejné tvary, opět můžete použít alespoň rukou předkreslenou nebo na počítači připravenou podložku. Čím více pečliví při tvoření na plechu budete, tím se vám budou laskonky lépe slepovat a budou dobře vypadat, nikdy se ale nebudou podobat těm, které jsou dělané přes šablonu.

Zdroj: Laskonky

Piškotová roláda II.

Suroviny:

  • 5 vajec
  • 120 g krupicového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • 30 g kakaa

Náplň:

  • 250 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 100 g jahod

Postup:

Z bílků ušleháme pevný sníh. Pak postupně zašleháme cukr, žloutky a nakonec lehce vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. Hotové těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné vmícháme kakao.

Obě těsta nastříkáme pomocí cukrářských sáčků s hladkou trubičkou na plech vyložený pečicím papírem. Stříkáme diagonálně proužek světlého a proužek kakaového těsta těsně vedle sebe. Pečeme při 180 stupních asi 10 minut. Po upečení povrch lehce poprášíme hladkou moukou a korpus stočíme na čistý pečicí papír.

Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Pak postupně vmícháme tvaroh. Jahody očistíme a nakrájíme na malé kousky.

Z vychladlého korpusu opatrně strhneme pečicí papír. Korpus potřeme krémem, rozložíme na něj jahody a pomocí utěrky ho stočíme do rolády. Necháme v chladničce ztuhnout.

Zdroj: Recepty na piškotové těsto

Příprava

Langoše se mohou smažit nejen ve vysoké vrstvě oleje, jde to i na menším množství. Aby placky nebyly moc mastné, můžete je otřít do ubrousku.

Také se dají péct v troubě jako dietní verze – na pečicí papír dejte placky a pečte z obou stran 4–5 minut při teplotě 230 °C. Nebo vymažte plech olejem, vložte na chvíli do trouby a až bude olej rozehřátý, umístěte na něj placky. Pečte několik minut při teplotě 230 °C z jedné strany a následně je otočte.

Těsto se může připravovat i bez mléka, jen klasicky s vodou.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP