Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PEČENÝ LOSOS NA PÁNVI

OBSAH

Pečený losos v celku v troubě

Ingredience: losos, sůl, pepř, 3 cibule, 5 stroužků česneku, olivový olej

Postup: Lososa umyjeme a osušíme. Poté jej osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Dáme na plech nebo pekáč, podlijeme malým množstvím oleje a pečeme odkrytého. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a na kousky nakrájený česnek a podlijeme malým množstvím vody.

Jako přílohu si můžeme připravit dušenou zeleninu: Na pánvi rozpálíme olej, přidáme na kolečka nakrájený pórek, fazolové lusky, houby (můžeme použít i mraženou zeleninu, například „Čínskou směs“). Vše osmahneme a poté chvíli podusíme. Osolíme, opepříme a přidáme trochu sójové omáčky. Lososa podáváme s chlebem a podušenou zeleninou.

Zdroj: Pečený losos

Poradna

V naší poradně s názvem LOSOS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

muzu lososa na warfarin. obcas

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lososa i jiné ryby můžete jíst bez omezení, i když užíváte Warfarin. Maso lososa obsahuje jen velmi málo vitamínu K. Právě vitamín K ovlivňuje účinky Warfarinu. Ale pozor! Losos obsahuje i nějaké tuky (26 gramů na 200 gramů syrového masa) a je známo, že rybí tuk může přispívat ke vzniku krvácení. Proto je potřeba hlídat reakci svého těla, co se týče možného krvácení, vždy po konzumaci tučných ryb.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Pečený losos na másle

Ingredience: 2 plátky lososa, sůl, citronová šťáva, mletý kmín, čerstvý tymián, máslo, hladká mouka

Postup: Čisté a osušené rybí plátky pokapeme citronem a necháme 10 minut odpočinout, mezitím si nadrobno nasekáme čerstvý tymián. Poté rybí plátky osolíme, okmínujeme a obalíme v mouce s tymiánem. Filé opečeme na másle z obou stran a podáváme. Losos na másle je výborný s bramborovou přílohou.

Zdroj: Pečený losos

Pečený losos na medu

Ingredience: 3 svazky ředkviček, 1 lžička medu, 1 lžíce koriandru, trocha drceného pepře, 1 feferonka, 4 plátky lososa, trocha soli, 1 limetka, 1 lžička másla, trochu olivového oleje, cukru a vinného octa

Postup: Ředkvičky očistíme a nakrájíme. V misce smícháme med, nasekaný čerstvý koriandr, drcený pepř a nakrájenou feferonku bez jadérek. Lososa osolíme, pokapeme šťávou z limetky, potřeme směsí a 30 minut marinujeme. Na pánvi rozpustíme máslo s trochou oleje a přidáme ředkvičky. Lehce je pocukrujeme a krátce podusíme. Lososa opečeme na oleji po obou stranách. Ihned podáváme, a aby ředkvičky neztratily barvu, pokapeme je vinným octem.

Zdroj: Pečený losos

Pečený losos se špenátem

Ingredience: 600 g čerstvého lososa bez kůže, 25 g másla, 1 svazek hladké petrželky, 1 citron, 125 g mladých špenátových lístků, 1 baby salát, 120 g mrkve, 1 polévková lžíce olivového oleje, sůl, pepř, balzamikový ocet

Postup: Rybu nakrájejte na porce, položte na kus pečicího papíru, posypte solí a pepřem. V malé pánvi nebo kastrůlku rozehřejte máslo, zalijte ho citronovou šťávou a nalijte na porce ryby. Nechte 10 minut odležet. Špenát dobře vyperte, nasypte do mísy, přidejte natrhaný baby salát a na nudličky nakrájenou karotku. Směs zalijte šťávou z 1/2 citronu, olejem, několika kapkami balzamikového octa, osolte, opepřete a zlehka promíchejte. Pak rybu i s pečicím papírem položte na středně rozehřátou pánev. Osmažte z jedné strany, otočte a opečte i druhou stranu. Na talíře rozdělte zeleninu a přidejte usmažené porce ryby. Podávejte s pečenými bramborami a jogurtovým dipem. Losos může být i mražený, ale předem povolený.

Zdroj: Pečený losos

Pečený losos s citronem

Ingredience: 2 filety lososa, sůl, plátek citronu, citronová šťáva z jednoho citronu, voda

Postup: Z filetů odřízneme kůži a zbavíme je zbývajících kostí. Kosti najdeme tak, že po filetách přejíždíme prsty. Tvrdé kousky (kosti) vytahujeme pinzetou. Filety opláchneme, osolíme a v zapékací nádobě polijeme z obou stran citronovou šťávou. Na každou porci položíme plátek citronu a podlijeme vodou. Přiklopíme a asi 20–30 minut pečeme ve středně horké troubě. Dle potřeby podléváme. Podáváme s bramborami, které polijeme citronovou šťávou z lososa.

Zdroj: Pečený losos

Pečený losos s bylinkami

Ingredience: 1 porce lososa, 1 česnek (nadrobno nakrájený), bazalka (pár lístků nadrobno nakrájených), hladkolistá petržel (pár lístků nadrobno nakrájených), šťáva z 1/2 citronu, sůl, pepř, několik lžic olivového oleje (cca 0,5 dl)

Postup: Rybu osolte, opepřete a pomažte olivovým olejem z obou stran. Dejte smažit na rozpálenou pánev. Mezitím si v misce smíchejte olivový olej, bylinky, špetku soli, česnek, citronovou šťávu a větší množství pepře. Nechte odpočívat. Do bylinkové omáčky můžete přidat ještě rukolu. Rybu osmahněte z obou stran. Jakmile je hotová, pokryjte vršek bylinkovou omáčkou a můžete podávat na čerstvém salátu.

Zdroj: Pečený losos

Pečený losos s bramborem

Ingredience: steak z lososa, citron, rozmarýn, olivový olej, sůl, pepř, brambory

Ingredience na bazalkový dip: lístky bazalky, 3 lžíce ricotty, 2 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, citronová šťáva

Postup: Steak z lososa omyjeme a osušíme. Přendáme ho na alobal, opepříme, dáme snítku rozmarýnu, kolečko citronu, zakápneme kapkou olivového oleje a zabalíme. Pečeme v troubě na 180 stupňů, cca 15 minut. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Scedíme a přidáme trošku másla. Nakrájíme na kolečka.

Na dip smícháme ricottu s bílým jogurtem, vmícháme nasekanou bazalku, osolíme, opepříme a doladíme citronovou šťávou.

Zdroj: Pečený losos

Marinovaný pečený losos

Ingredience: 2 filety lososa, 1 lžíce oleje, šťáva z ½ citronu, bílý pepř, sušený česnek, sůl, olivový olej, bazalka, sterilovaná kapie

Technologický postup: Na marinádu smícháme všechny ingredience (šťáva z ½ citronu, bílý pepř, sušený česnek, sůl, olivový olej, bazalka) a vložíme do ní lososa. Necháme alespoň hodinu odležet. Rozpálíme lžíci oleje na pánvi, vložíme maso i s marinádou, nejprve opečeme zprudka po obou stranách, aby se maso zatáhlo, a pak zvolna propékáme po obou stranách. Celkově asi 10 až 15 minut. Mezitím si natrháme lístky bazalky. Na talíři posypeme hotovou rybu bazalkou a proužky kapie. Podáváme s přírodní rýží nebo pečivem.

Zdroj: Recepty na lososa

Pečený losos se zeleninou

Ingredience: 400 g lososa (filet), 1/2 salátové okurky, 150 g polníčku, 150 g cherry rajčátek, 6 ředkviček, 3 jarní cibulky, 2 snítky tymiánu, čerstvě mletá sůl, pepř, olivový olej

Postup: Rozehřejeme troubu na 180 °C. Očistíme zeleninu, umyjeme ji a nakrájíme – okurku na tenké půlměsíčky, jarní cibulku na kousíčky a cherry rajčátka a ředkvičky na půlky nebo čtvrtky. Lístky polníčku můžeme nechat tak, jak jsou. Dáme na pekáček vyložený pečicím papírem (pečicí papír připravíme větší tak, aby s ním šlo celý pekáč i přikrýt). Filet lososa nakrájíme na menší kousky, zhruba 3–4 cm dlouhé. Zkontrolujeme, zda nezůstala žádná kost, případně ji vytáhneme pinzetou. Rozmístíme na zeleninu. Přidáme tymián a vše lehce osolíme a opepříme. Zakápneme olivovým olejem, přikryjeme pečicím papírem a dáme péct, dokud nebude maso krásně růžové a upečené.

Zdroj: Pečený losos

Pečený losos v alobalu

Ingredience: 2x 170g steaky lososa, 6 lžic olivového oleje, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 1 kávová lžička soli, 1 kávová lžička mletého pepře, 1 lžíce čerstvě nasekané petrželky, 1 kávová lžička sušené bazalky, 2 drcené stroužky česneku

Postup: Ve skleněné míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř, česnek, bazalku a petrželku. Vložte lososa a důkladně jej obalte marinádou. Přikryjte a nechejte hodinu odpočívat v lednici. Rybě prospěje, když ji v marinádě alespoň jednou otočíte. Předehřejte troubu na 190 °C. Ustřihněte si dostatečný kus alobalu (je lepší alobal zdvojnásobit ve dvou vrstvách, aby se neprotrhl). Položte filety na alobal a dobře utěsněte, aby nevytekla šťáva. Vložte balíčky do ohnivzdorné mísy a pečte 40 minut. Hotovou rybu můžete přizdobit plátkem citronu a snítkou zelené petrželky.

Zdroj: Pečený losos

Pečený čaj – videorecept

Pokud se pro výrobu pečeného čaje rozhodnete v domácím prostředí, zde se můžete podívat na přesný postup jeho výroby.

Zdroj: Pečený čaj

Pečený bůček na pivu

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku bez kůže
  • 1 cibule
  • 250 ml světlého piva
  • 2 hlavičky česneku
  • 50 ml oleje
  • 50 g polohrubé mouky
  • grilovací koření
  • sůl

Postup:

Maso očistěte a omyjte, usušte a nakrájejte na menší kousky. Polohrubou mouku smíchejte asi s 5 g grilovacího koření a maso v ní obalte. Cibuli očistěte a nakrájejte na plátky, česnek jen oloupejte a nechte stroužky v celku. Na pánvi s trochou oleje zprudka osmahněte maso, to potom přendejte do pekáčku či zapékací misky, přidejte cibuli se stroužky česneku, zalijte pivem a přiklopte nebo zakryjte alobalem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte půl hodiny. Občas promíchejte. Po půlhodině pokličku odklopte a za občasného míchání či podlévání pečte ještě alespoň 15 minut.

Zdroj: Pečený bůček

Jak dlouho vydrží pečený čaj

Trvanlivost pečeného čaje je určitě 1 rok v uzavřené sklenici. Příští rok si upečete novou várku. Pokud sklenici načnete, je lepší skladovat ji v lednici a spotřebovat do 14 dnů.

Pečený čaj si samozřejmě můžete i koupit, ale nejen že je poměrně drahý, navíc si nemůžete být jisti, že neobsahuje nějaké zbytečné přídavné látky a konzervanty. Zato ten domácí je výborný, bez chemie a hotový prakticky raz dva. Máte-li své vlastní ovoce ze zahrádky, pusťte se do jeho výroby. V zimě jako když ho najdete.

Zdroj: Pečený čaj

Grilovaný losos

Ingredience: 4 porce lososa, 50 g rozehřátého másla, grilovací koření, nasekaná petržel, čerstvá zelenina (cuketa, paprika a cibule), bageta, pepř, sůl, Baskická omáčka s pepřem

Technologický postup: Smícháme dohromady rozehřáté máslo, nadrobno nasekanou čerstvou petrželku a grilovací koření. Dále si připravíme kousky lososa, které opepříme a osolíme. Takto připraveného lososa potřeme připravenou směsí a vložíme na středně rozehřátý gril. Grilujeme po obou stranách cca 18–20 minut (podle potřeby). Přitom lososa potíráme marinádou a obracíme. Jakmile je losos hotový, můžeme jej servírovat s Baskickou omáčkou. Jako přílohu doporučujeme grilovanou zeleninu, popřípadě grilované bagetky.

Zdroj: Recepty na lososa

Pečený čaj s medem

Ingredience: 2 kg hrušek, 13 dkg čerstvého zázvoru, půl velké sklenice medu

Postup: Hrušky nakrájíme na kostičky a oloupaný zázvor nahrubo nastrouháme, smícháme s medem a pečeme asi 45 minut na 180 °C. Ještě horké plníme do skleniček, které otřeme čistým lihem a zavřené otočíme dnem vzhůru. Pak dáme do skleničky 2 lžičky pečeného čaje a zalijeme horkou vodou, kdo chce, může ještě přidat šťávu z citronu.

Zdroj: Pečený čaj

Pečený bůček s kostí

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku s kostí
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • kmín
  • sůl

Postup:

Bůček omyjte, osušte, pokrájejte na plátky podél žeber, potřete prolisovaným česnekem, osolte a okmínujte. Cibuli nakrájejte na plátky a posypte jimi připravené plátky bůčku. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte asi 1 a půl hodiny. Průběžně otáčejte a podlévejte výpekem. Podávejte například se dvěma druhy knedlíků a zelím.

Zdroj: Pečený bůček


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP