Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PERNÍK BEZ PRÁŠKU DO PERNÍKU

OBSAH

Perníčky bez perníkového koření

Ingredience: 400 g hladké mouky, 150 g cukru, 1 prášek do perníku, 1/2 prášku do pečiva, 1 vejce, 2 lžíce medu, 1/2 hrnku oleje, 1 lžíce skořice, 2 lžíce kakaa, necelé 2 hrnky mléka, 1 hrst rozinek, 1 hrst sekaných ořechů

Postup: Všechny suroviny smícháme, nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a v předem vyhřáté troubě upečeme. Hotový perník bez prášku do perníku polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem nebo mletými ořechy.

Zdroj: Perníkové koření

Diskuze

V diskuzi ZKVAŠENÝ MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

S tou špinavou vodou a cukrem bych to nepřeháněl.Kdo a proč by to tam dával...Prostě med z nejakeho duvodu nebyl dostatečně zralý.(Někdy včely zavíčkují i úplnou řidinu, když nestačí zpracovávat bohatku snůšku)Pak stači včelařova nezkušenost, absence refraktkmetru na mereni obsahu vody atd. a med skonci v sklenicich.Voda stoupa nahoru a med zacne kvasit.Druha moznost je med otevreny ve vlhkem špajzu atd.Med je velice hygroskopický.Přijímá vodu, ale i pachy.
Z medu bych odebral vrchni vrstvu a med pouzil do perniku atd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kája.

Samozřejmě, že med může zkvasit a také kvasí a jedná se o velmi kvalitní med pouze od včel aniž by kdokoli cokoli přidával. Stačí když má obsah vody vyšší než 20%. Záleží jen na včelaři kdy odebírá a vytáčí plásty a jestli odebírá zavíčkované. Nebo vytočí med se správným obsahem vody, ale je špatně uskladněný ( zavřený např. ) a jelikož je hydroskopický, tedy absorbuje vodu z prostředí, tak si když si ji natáhne víc než 20%, tak přirozeně začne kvasit. Takový med se stále dá využít, buď na medovinu nebo nechat vypálit na kořalku. Ale nejlepší způsob je zadělat ho do perníčků nebo zkrátka koláčů a moučníků, místo cukru. Nic se nikomu nestane.

Zdroj: diskuze Zkvašený med

Perník bez vajec

Ingredience:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 a půl hrnku cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 a půl hrnku mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Postup:

Všechny suroviny smíchejte ve větší míse a vypracujte hladké těsto, které přelijte do vymazaného a hrubou moukou vysypaného vyššího plechu. Vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Po upečení nechte zchladnout, pocukrujte a můžete krájet.

Zdroj: Perník

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Zdroj: diskuze Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Nadýchaný perník

Ingredience: 2 vejce, 1,5 hrnku cukru krupice, 1/2 balíčku koření Medový perník, 0,5 hrnku oleje, 2 hrnky mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa, 1 hrnek hladké mouky, 1 balíček kypřicího prášku do perníku

Postup: Předehřejeme troubu na 170 °C a hluboký plech vyložíme pečicím papírem. Ze všech surovin na perníkové těsto, kromě kypřicího prášku, vyšleháme ve šlehači hladké těsto. Šleháme alespoň 3 minuty. Těsně před koncem lehce vmícháme kypřicí prášek. Perníkové těsto nalijeme na připravený plech a zvolna pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Můžeme podávat jak ke kávě, tak s vychlazeným mlékem ke snídani.

Zdroj: Perník na plech

Diskuze

V diskuzi PEČENÍ V PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,nevím co dělám špatně při pečení chleba v pekárně.Nejprve do nádoby naliju vodu,dám sypkou směs koupené v obchodě.Dám příprava těsta a po u míchání pečení.
Po upečení mám stvrdlou hroudu.Může mi někdo poradit?Děkuji Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kubcova Eva.

Zakoupila jsem si pekárnu Delicia.Uz jsem v ni zadelala a nechala vykynout těsto na vanocku.Poradi mi někdo zkušenější jak na obyčejné kvasnice - ne ty v prášku.Dela se kvasek nebo se tam daji jen kvasnice rozdrobené.
Děkuji

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Perník s marmeládou a kokosem

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 120 ml mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 200 g marmelády rybízové nebo višňové
  • 150 g čokolády na vaření
  • 100 g strouhaného kokosu

Postup:

Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a do perníku, kakao, pak přimíchejte vejce, mléko a marmeládu. Důkladně vše zpracujte v hladké těsto. Vyšší plech vymažte olejem nebo máslem a důkladně vysypte hrubou moukou. Těsto přelijte na plech, rozetřete na stejnoměrnou vrstvu a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Upečený marmeládový perník nechte chvíli zchladnout, polijte ho čokoládovou polevou rozpuštěnou ve vodní lázni a posypte strouhaným kokosem. U tohoto moučníku můžete posoudit, zda vám více chutná perník potřený marmeládou, nebo marmeládový perník, název se zdá téměř stejný, ale chuť je úplně jiná.

Zdroj: Perník

Poradna

V naší poradně s názvem MARINÁDA NA UZENÍ DRŮBEŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ministr Ladislav.

Jak připravit marinádu na uzení drůbeže?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Osvědčený recept na uzení drůbeže je tento:
1 celé kuře
3 litry vody (nebo dostatečně na to, abyste úplně ponořili celé kuře)
3/4 šálku soli
1 šálek cukru
1 lžíce pepře
1 polévková lžíce kajenského pepře

Marinána na potírání během uzení
1/4 šálku olivového oleje
1/4 šálku sójové omáčky
2 lžíce prášku ze sušené cibule
2 lžíce kajenského pepře
2 lžíce papriky
2 čajové lžičky česneku nebo 2 stroužky česneku
1,5 čajové lžičky černého pepře
1 čajová lžička sušeného oregana
1 čajová lžička sušeného tymiánu

Přiveďte k varu vodu v hrnci dostatečně velkém, aby pojmul jak marinádu, tak i kuře. V horké vodě rozpusťte cukr a sůl a nechte vychladnout. Pak přidejte zbylé ingredience a nakonec i kuře a vše dejte do chladničky na 10 hodin. V této době si připravte dřevo na uzení. Nejlepší je dřevo z vlašského ořechu, které rozemelte ve štěpkovači a na dvě hodiny namočte do vody.
Jak dlouho udit: uzení kuřecího masa probíhá v udírně při teplotě do 75°C přibližně 4 hodiny. Doba uzení záleží na velikosti kuřete. Po celou dobu uzení musí být drůbeží maso neustále mazáno marinádou na potírání. Uzené kuřecí maso se podává s rýží.

Zdroj: diskuze Marináda na uzení drůbeže

Medový perník

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 150 g másla
  • 500 ml medu
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 g sekaných vlašských ořechů

Postup:

Máslo s medem rozpusťte ve vodní lázni, oddělte žloutky od bílků a žloutky přimíchejte do zahřáté směsi. Do větší mísy odvažte mouku, přidejte prášek do pečiva a perníku, vmíchejte připravenou směs z medu a ostatních surovin a na závěr zlehka přimíchejte tuhý sníh z bílků. Vypracujte hladké těsto, které přelijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný vyšší plech, těsto posypte sekanými vlašskými ořechy a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C, pečte asi 30 minut. Upečený a vychladlý perník ozdobte moučkovým cukrem a můžete podávat.

Zdroj: Perník

Dobrý perník s povidly

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • 150 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce rumu
  • 200 g povidel

Postup:

Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte rozpuštěné máslo, vejce, med, rum a mléko. Důkladně promíchejte. Hladké těsto přelijte do vymazaného a vysypaného plechu, těsto rovnoměrně rozetřete a pomocí lžičky rozmažte hrudky povidel po povrchu těsta. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Alespoň mírně prochladlý perník posypte moučkovým cukrem a můžete podávat.

Zdroj: Perník

Hrníčkový recept

Ingredience: 2,5 hrnku hladké mouky, 1,5 hrnku cukru krystal, 2 hrnky mléka, 2 vajíčka, 6 lžic oleje, 3 lžíce marmelády, 2 lžíce kakaa, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička sody nebo kypřicího prášku, 1 prášek do perníku, 1 cukrářská čokoládová poleva

Postup: Vše dohromady zamícháme, nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a pečeme. Po upečení nahoru nalijeme rozpuštěnou čokoládovou polevu a necháme ztuhnout. Perník se dá vylepšit podle chuti přidáním rozinek namočených v rumu nebo ořechy.

Zdroj: Perník na plech

Rychlý hrnkový perník

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 a půl hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa

Postup:

Ve větší míse smíchejte nejdříve sypké ingredience a postupně přidejte vejce a tekutiny. Důkladně vymíchejte hladké těsto. Vyšší plech si vymažte olejem nebo máslem, vysypte hrubou moukou. Připravené těsto rovnoměrně rozetřete do připraveného plechu a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 20 minut. Nechte vychladnout. Posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Zdroj: Perník

Výborný perník s marmeládou

Ingredience: 400 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 1 kypřicí prášek do perníku, 2 lžíce kakaa, 1 vejce, 250 ml mléka, 10 lžic oleje, marmeláda, poleva tmavá čokoládová, poleva bílá čokoládová

Postup: Ve dvou miskách smícháme sypké a tekuté ingredience. Ty poté smícháme dohromady a vše šleháme ručním šlehačem, než je těsto hladké. Nalijeme na plech s pečicím papírem a pečeme cca 30 minut, podle trouby. Upečený a vychladlý perník rozřízneme podélně a bohatě namažeme marmeládou. Na chvíli ho zatížíme, aby se obě poloviny perníku pěkně spojily. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme polevy. Tmavou polevou natřeme celý perník, bílou polevou uděláme do tmavé polevy spirálu, a vidličkou ji od středu roztáhneme do krajů – tím nám na perníku vznikne krásný vzor. S polevami pracujeme rychle, aby tmavá poleva nestihla ztvrdnout, než na ní uděláme vzory.

Zdroj: Perník na plech

Recept na domácí perník

Ingredience: 400 g polohrubé mouky, 300 g moučkového cukru, 1 balíček prášku do perníku, 1 lžička jedlé sody, 2 lžíce kakaa, 2 celá vejce, 0,5 l studeného mléka, 1 dl rostlinného oleje, 2 lžíce švestkových povidel, 1 hrst rozinek, 1 hrst ořechů, čokoládová poleva

Postup: Všechny suroviny smícháme, těsto vlijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a upečeme společně s rozdrcenými ořechy. Po upečení a vychladnutí polejeme čokoládou. Krájíme po vychladnutí namočeným nožem v horké vodě, aby se nepolámala čokoládová poleva. Moučník je výborný i bez polevy, pouze posypaný moučkovým cukrem.

Zdroj: Perník na plech

Perník na plech s medem

Ingredience: 750 ml polohrubé mouky, 500 g cukru krystal nebo krupice, 500 ml vlažného mléka, 370 ml oleje, 2 lžíce kakaa, 2 celá vejce, 3 lžíce medu, 2 lžíce rumu nebo pár kapek tresti, 1 lžíce perníkového koření, 1 prášek do perníku nebo do pečiva

Postup: V míse vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej, med, rum, mléko a zašleháme. Ve vedlejší míse smícháme sypké suroviny, mouku promícháme s práškem do perníku, přisypeme lžíci koření a kakao a vše promícháme. Hotovou směs přisypáváme za stálého šlehání do tekuté směsi. Hlubší plech vyložíme pečicím papírem, vylijeme na něj těsto a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Zda je perník hotový, poznáme podle suché vytažené špejle. Perník s medem zdobíme moučkovým cukrem nebo čokoládovou, citronovou, případně rumovou polevou.

Zdroj: Perník na plech

Výborný perník na plech

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 1 vejce
  • 120 ml oleje
  • 400 ml mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g sekaných vlašských ořechů
  • 100 g rozinek
  • 150 g čokoládové polevy

Postup:

Příprava tohoto perníku je velice jednoduchá, stačí všechny ingredience odvážit, nasypat do větší mísy a důkladně promíchat. Chcete-li, aby rozinky nebyly moc tvrdé, je lepší je před použitím namočit buď do vlažné vody, nebo do rumu, rozinky se krásně nasáknou a jsou pak vláčné. Máte-li těsto připravené, vymažte si vyšší plech olejem nebo kouskem másla, vysypte důkladně hrubou moukou, přelijte připravené těsto a vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Perník raději průběžně kontrolujte, protože každá trouba peče trochu jinak. Až budete mít dopečeno, nechte perník vychladnout, ve vodní lázni si rozehřejte polevu a rozetřete ji po celém povrchu. Pokud chcete, můžete ji ještě posypat například strouhaným kokosem nebo ořechy. Nechte čokoládu ztuhnout a můžete servírovat.

Zdroj: Perník

Rychlý a výborný perník

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 2 vejce
  • 150 ml oleje
  • 150 ml červeného vína
  • 1 prášek do perníku
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 50 g marmelády
  • 150 g čokoládové polevy

Postup:

Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny, pak přidejte olej a víno a dobře promíchejte. Postupně dodávejte mouku, prášek do pečiva a perníku, kakao, na závěr vmíchejte marmeládu. Vymažte a vysypte hrubou moukou vyšší plech, přelijte do něj těsto. Předehřejte troubu na 180 °C a pečte asi 20 minut. Vychladlé těsto potřete čokoládovou polevou rozpuštěnou ve vodní lázni, nemáte-li čas či chuť na polevu, posypte moučkovým cukrem a pusťte se do toho.

Zdroj: Perník

Vláčný perník s jablky

Ingredience:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 1 vejce
  • 50 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce kakaa
  • 200 g nahrubo strouhaných jablek

Postup:

V míse smíchejte sypké suroviny, promíchejte, přidejte vejce, nastrouhaná jablka a tekutiny, důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Vymažte a hrubou moukou vysypte vyšší plech, rozprostřete do něj připravené těsto a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 20 až 30 minut, průběžně kontrolujte, abyste perník zbytečně nevysušili. Zda je perník hotový, zkontrolujte buď dotykem prstu (těsto se nebude propadat), nebo špejlí (nebude oblepená těstem). Upečený perník nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a můžete servírovat.

Zdroj: Perník

Výborný hrníčkový perník

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 a půl hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 skořicový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g rybízové marmelády
  • 150 g čokoládové polevy

Postup:

Všechny ingredience smíchejte ve větší míse, aby se vám nedělaly žmolky, bude lepší, když nejdříve smícháte sypké ingredience a poté přidáte vejce a tekutiny. Důkladně promíchejte. Připravte si vyšší plech, ten vymažte a vysypte hrubou moukou. Přelijte připravené těsto, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Upečený perník nechte vychladnout, potřete marmeládou a polijte čokoládovou polevou. Marmeláda nemusí být jen rybízová, máte-li doma meruňkovou, klidně využijte tu, vlastně je to jen na vás, jakou zvolíte. Rozhodnete-li se marmeládu a čokoládovou polevu vynechat, také se nic nestane, stačí perník pocukrovat a určitě vám bude také chutnat.

Zdroj: Perník

Vláčný perník s marmeládou

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 a půl hrnku cukru
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 a půl hrnku mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 skořicový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce rumu
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 150 g marmelády
  • 150 g čokoládové polevy

Postup:

Vezměte větší mísu a nasypte do ní nejprve sypké suroviny, promíchejte a přidejte zbylé ingredience kromě marmelády a čokoládové polevy. Důkladně zpracujte v hladké těsto, pokud se vám zdá těsto příliš tuhé, přidejte ještě trochu mléka. Připravte si vyšší plech, ten vymažte olejem a vysypte hrubou moukou, přelijte připravené těsto, rozetřete a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte cca 20 minut. Po upečení vyjměte, nechte zchladnout a pak povrch perníku namažte marmeládou a polijte čokoládovou polevou rozehřátou ve vodní lázni, nebo perník vyklopte a přeřízněte na dva stejné pláty. Aby se vám perník lépe přeřezával, je lepší si ho rozpůlit na dvě poloviny, aby se vám s ním lépe manipulovalo a netrhal se vám. Rozříznutý perník pomažte marmeládou a zpět přiklopte, povrch polijte čokoládovou polevou, a chcete-li, posypte mletými ořechy nebo strouhaným kokosem.

Zdroj: Perník


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP