Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

PERNIK S MOUCKOVYM CUKREM


PERNIK S MOUCKOVYM CUKREM bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Perník je sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout názvu perník, původně peprník. Postupně se recepty začaly upravovat, nyní je těsto často směsí pšeničné a žitné mouky, mléka, vajec, karamelizovaného cukru a medu.


Nejlepší perníčky

Tradičně se perník vyráběl v hanzovních městech jako symbol jejich úspěchu a kontaktu se světem. Vzhledem k ceně koření byl perník velkým luxusem. Z hanzovních měst byl perník často exportován do vnitrozemí. Tradice výroby perníku do dnešních dnů přetrvala v Brémách, Mnichově, Norimberku, Amsterdamu, Lutychu, Klaipėdě, Gdaňsku či Toruni. V Česku je nejznámější pardubický perník. Recept na pardubický perník pocházel původně z Hradce Králové, ale tehdejší majitel Pardubic Vilém z Pernštejna ho koupil. Perník byl exportován na velké vzdálenosti a z toho důvodu byl vyráběn tak, aby během těchto dlouhých cest neutrpěla jeho kvalita. Za svou trvanlivost vděčí jednak silnému podílu koření a pak také tvrdosti a suchosti. Díky tomu je možno ho skladovat na chladném a suchém místě i několik měsíců.

Perníkové těsto se koření skořicí a zázvorem, občas také hřebíčkem, kardamomem, muškátovým oříškem, anýzem a levandulí. Po smíchání by se těsto mělo nechat odležet, aby mohlo zfermentovat. Při průmyslové výrobě se tato doba pohybuje kolem několika týdnů, těsto na domácí vánoční perníčky by se mělo připravovat měsíc dopředu. Perníkové těsto se vykrajuje do různých tvarů, vyrábí se perníky kulaté, velmi častým motivem je perníkové srdce, zvířátka nebo třeba půllitr. Po upečení jsou pak tyto perníky zdobeny buď barevnými cukrovými polevami, anebo čokoládou. Zdobené perníky jsou jedním z druhů tradičního vánočního cukroví. Průmyslově se vyrábějí perníky slepované – dva pláty perníku jsou pomocí marmelády slepeny k sobě a zality v čokoládové polevě. Z plátků perníku jsou slepovány a konstruovány i složitější tvary, nejčastějším motivem je perníková chaloupka inspirovaná pohádkou O perníkové chaloupce.

Voňavé, něžně nazdobené perníčky prostě na sváteční stůl patří. Zde je několik tipů pro perfektní výsledek:

  • Perníkové koření koupíte jako hotovou směs, ale můžete si namíchat doma své vlastní koření. Najemno rozemelte 1–2 hřebíčky, kuličku nového koření, kousek skořice, badyánu, půl lžičky anýzu a přidejte půl lžičky citronové a pomerančové kůry. Toto množství koření je cca na 250 g mouky.
  • Aby byly perníčky krásně lesklé a dobře na nich drželo zdobení z bílkové polevy, ještě horké je ihned po vyndání z trouby potřete rozšlehaným vejcem.
  • Na bílkovou polevu potřebujete opravdu jemný moučkový cukr, přípravu proto nešiďte a vždycky ho prosejte přes malé sítko. Šlehač nastavte na maximální výkon. Bílek se 100 g cukru a lžičkou citronové šťávy šlehejte do zhoustnutí. Můžete zapracovat i lžičku bramborového škrobu. Je-li poleva příliš hustá, přidejte ještě trochu citronové šťávy.

Ale znáte to, děti nechtějí tak dlouho čekat, a tudíž je zde modifikace receptů na výrobu domácích perníčků, které se dají po upečení a nazdobení ihned konzumovat, tedy recept na perníčky bez uležení.

Zdroj: článek Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ KAPUSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Keilová.

Prosím zavařoval jste někdo kapustu??? jak na to ?? díky Zuzana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nechte kapustu zkvasit podobně jako zelí. Výsledný produkt je bezlepkový, paleo a je vhodný pro vegany i vegetariány. Tady je recept na dva litry kysané kapusty:

Suroviny:
1 velká hlava kapusty
4-5 šálků organického kadeřávku - velké stonky jsou odstraněny a listy nazřezány na tenké proužky
1 malá organická červená cibule - nakrájená na kostičky
4 čajové lžičky himalájské růžové soli
1 lžíce loupané organické bílé buničiny z kůry citronu
3 stroužky oloupaného česneku
4½ šálků teplé čisté vody (40° C)
1 čajová lžička organického kokosového cukru nebo Rapadury
1 balíček bakteriální kultury pro mléčné kvašení https://www.amazon.com/gp/a…
2 čisté skleněné zavařovací sklenice s víčkem

Postup
1. Odstraňte 4 vnější listy z kapusty, opláchněte, osušte a odložte. Odstraňte košťál a nakrájejte zbývající časti kapusty na tenké plátky nebo použijte kuchyňský robot. Umístěte kapustu a nakrájený kadeřávek do velkého sítka a důkladně opláchněte vodou. Možná to budete muset udělat v několika dávkách v závislosti na velikosti sítka.
2. Do velké mísy dejte omytou kapustu s kadeřávkem, přidejte červenou cibuli, posypte dvěma lžičkami růžové soli a promíchejte čistýma rukama, dokud kapusta a kadeřávek nezačne vadnout a neuvolní kapalinu. Pak to nechte stranou a přejděte k přípravě solanky.
3. Do mixéru dejte zbývající 2 lžičky růžové soli, bílou kůru z citronu, rozmačkaný česnek, vodu, cukr a rozmixujte, dokud to nebude hladké. Nakonec ručné přimíchejte mléčné kultury. Nechejte slanou vodu odležet po dobu 10-15 minut, aby se dobrá bakterie probudila a začala se krmít cukrem. Nalejte slanou vodu na nakrájenou zeleninu a dobře promíchejte rukama, dokud nebude veškerá zelenina pokryta solankou.
4. Směs nandejte do čistých skleněných sklenic a důkladně to rukama nebo velkou lžičkou umačkejte, dokud slanina nezakryje všechnu zeleninu. V horní části každé nádoby ponechte nejméně 6 cm místa na zakrytí.
5. Na začátku odložené 4 okrajové listy z kapusty přeložte a umístěte na vrch fermentované zeleniny, zatlačte dolů na listy, aby se zakryly solankou. Opakujte to i pro druhou sklenici. Tímto dalším krokem pomůžete udržet vaši fermentovanou zeleninu pod solankou. Můžete také použít malou čistou sklenici, která se vejde do nádoby a zeleninu přitlačí ke dnu. Ujistěte se, že máte alespoň 3 nebo 6 cm slaného nálevu nad horní částí fermentované zeleniny a složených listů.
6. Sklenice umístěte do lepenkové krabice, abyste je chránili před světlem. Nechte zeleninu kvasit při pokojové teplotě po dobu 5-7 dnů. Ochutnejte malou část po 4 dnech v letních měsících a 5-6 dnech v chladnějších měsících, abyste zjistili, zda se vám líbí chuť. Pokud se vám líbí chuť, odstraňte horní listy zelí a umístěte fermentovanou zeleninu do ledničky. Čím déle zeleninu kvasíte, tím více bude kyselejší. Poté, co dokončíte fermentaci, umístěte zeleninu do chladničky po dobu až 6-8 měsíců.
7. Pokaždé, když ujíte kysanou zeleninu, uji

Zdroj: příběh Zavařování kapusty

Vláčný perník s jablky

Ingredience:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 1 vejce
  • 50 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce kakaa
  • 200 g nahrubo strouhaných jablek

Postup:

V míse smíchejte sypké suroviny, promíchejte, přidejte vejce, nastrouhaná jablka a tekutiny, důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Vymažte a hrubou moukou vysypte vyšší plech, rozprostřete do něj připravené těsto a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 20 až 30 minut, průběžně kontrolujte, abyste perník zbytečně nevysušili. Zda je perník hotový, zkontrolujte buď dotykem prstu (těsto se nebude propadat), nebo špejlí (nebude oblepená těstem). Upečený perník nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a můžete servírovat.

Zdroj: článek Perník

Příběh

Ve svém příspěvku ZKVAŠENÝ MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

S tou špinavou vodou a cukrem bych to nepřeháněl.Kdo a proč by to tam dával...Prostě med z nejakeho duvodu nebyl dostatečně zralý.(Někdy včely zavíčkují i úplnou řidinu, když nestačí zpracovávat bohatku snůšku)Pak stači včelařova nezkušenost, absence refraktkmetru na mereni obsahu vody atd. a med skonci v sklenicich.Voda stoupa nahoru a med zacne kvasit.Druha moznost je med otevreny ve vlhkem špajzu atd.Med je velice hygroskopický.Přijímá vodu, ale i pachy.
Z medu bych odebral vrchni vrstvu a med pouzil do perniku atd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kája.

Samozřejmě, že med může zkvasit a také kvasí a jedná se o velmi kvalitní med pouze od včel aniž by kdokoli cokoli přidával. Stačí když má obsah vody vyšší než 20%. Záleží jen na včelaři kdy odebírá a vytáčí plásty a jestli odebírá zavíčkované. Nebo vytočí med se správným obsahem vody, ale je špatně uskladněný ( zavřený např. ) a jelikož je hydroskopický, tedy absorbuje vodu z prostředí, tak si když si ji natáhne víc než 20%, tak přirozeně začne kvasit. Takový med se stále dá využít, buď na medovinu nebo nechat vypálit na kořalku. Ale nejlepší způsob je zadělat ho do perníčků nebo zkrátka koláčů a moučníků, místo cukru. Nic se nikomu nestane.

Zdroj: příběh Zkvašený med

Perník na plech s medem

Ingredience: 750 ml polohrubé mouky, 500 g cukru krystal nebo krupice, 500 ml vlažného mléka, 370 ml oleje, 2 lžíce kakaa, 2 celá vejce, 3 lžíce medu, 2 lžíce rumu nebo pár kapek tresti, 1 lžíce perníkového koření, 1 prášek do perníku nebo do pečiva

Postup: V míse vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej, med, rum, mléko a zašleháme. Ve vedlejší míse smícháme sypké suroviny, mouku promícháme s práškem do perníku, přisypeme lžíci koření a kakao a vše promícháme. Hotovou směs přisypáváme za stálého šlehání do tekuté směsi. Hlubší plech vyložíme pečicím papírem, vylijeme na něj těsto a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Zda je perník hotový, poznáme podle suché vytažené špejle. Perník s medem zdobíme moučkovým cukrem nebo čokoládovou, citronovou, případně rumovou polevou.

Zdroj: článek Perník na plech

Příběh

Ve svém příspěvku DOMÁCÍ ŠUNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonie.

Dobrý den, mám dotaz zda se dá domácí šunka vyrobit také z mraženého/ rozmraženého masa...nemám možnost pokaždé dostat čerstvé maso ale v mrazáku ho mám dosti a také jakje to potom s vařením...mám schinkenfee ale nevím , zda z rozmraženého masa se musí vařit na ( jakou teplotu a jakou dobu )? Děkuji moc za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bla bla.

čerstvé je po úpravě šťavnatější při rozmrazení část tekutiny z masa vyteče lze dodat lákem a maso napíchat 4 procentním roztokem soli s cukrem nebo praganda teplota 75 stupňů čím méně bude kolísat tím lépe cca 2 hod - kuřecí šumku táhnout při 80 C

Zdroj: příběh Domácí šunka

Perník s marmeládou a kokosem

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 120 ml mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 200 g marmelády rybízové nebo višňové
  • 150 g čokolády na vaření
  • 100 g strouhaného kokosu

Postup:

Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a do perníku, kakao, pak přimíchejte vejce, mléko a marmeládu. Důkladně vše zpracujte v hladké těsto. Vyšší plech vymažte olejem nebo máslem a důkladně vysypte hrubou moukou. Těsto přelijte na plech, rozetřete na stejnoměrnou vrstvu a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Upečený marmeládový perník nechte chvíli zchladnout, polijte ho čokoládovou polevou rozpuštěnou ve vodní lázni a posypte strouhaným kokosem. U tohoto moučníku můžete posoudit, zda vám více chutná perník potřený marmeládou, nebo marmeládový perník, název se zdá téměř stejný, ale chuť je úplně jiná.

Zdroj: článek Perník

Příběh

Ve svém příspěvku DOMÁCÍ ŠUNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonie.

Dobrý den, mám dotaz zda se dá domácí šunka vyrobit také z mraženého/ rozmraženého masa...nemám možnost pokaždé dostat čerstvé maso ale v mrazáku ho mám dosti a také jakje to potom s vařením...mám schinkenfee ale nevím , zda z rozmraženého masa se musí vařit na ( jakou teplotu a jakou dobu )? Děkuji moc za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bla bla.

čerstvé je po úpravě šťavnatější při rozmrazení část tekutiny z masa vyteče lze dodat lákem a maso napíchat 4 procentním roztokem soli s cukrem nebo praganda teplota 75 stupňů čím méně bude kolísat tím lépe cca 2 hod - kuřecí šumku táhnout při 80 C

Zdroj: příběh Domácí šunka

Vláčný perník s marmeládou

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 a půl hrnku cukru
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 a půl hrnku mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 skořicový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce rumu
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 150 g marmelády
  • 150 g čokoládové polevy

Postup:

Vezměte větší mísu a nasypte do ní nejprve sypké suroviny, promíchejte a přidejte zbylé ingredience kromě marmelády a čokoládové polevy. Důkladně zpracujte v hladké těsto, pokud se vám zdá těsto příliš tuhé, přidejte ještě trochu mléka. Připravte si vyšší plech, ten vymažte olejem a vysypte hrubou moukou, přelijte připravené těsto, rozetřete a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte cca 20 minut. Po upečení vyjměte, nechte zchladnout a pak povrch perníku namažte marmeládou a polijte čokoládovou polevou rozehřátou ve vodní lázni, nebo perník vyklopte a přeřízněte na dva stejné pláty. Aby se vám perník lépe přeřezával, je lepší si ho rozpůlit na dvě poloviny, aby se vám s ním lépe manipulovalo a netrhal se vám. Rozříznutý perník pomažte marmeládou a zpět přiklopte, povrch polijte čokoládovou polevou, a chcete-li, posypte mletými ořechy nebo strouhaným kokosem.

Zdroj: článek Perník

Příběh

Ve svém příspěvku PAMPELIŠKOVÝ MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Asi moc nechápu jak pod nadpisem med bez cukru je recept na med s třtinovým cukrem. Březový cukr je taky cukr. A buchta po obědě našim babičkám opravdu nepomáhala k trávení.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Pampeliškový med

Recepty na jahodový koláč s tvarohem

Jahodový koláč s tvarohem a želatinou

Ingredience na těsto: 3 vejce, 90 g moučkového cukru, trocha citronové kůry, špetka soli do sněhu, 90 g polohrubé mouky, 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva

Ingredience na pudink: 700 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 40 g cukru, 80 g másla

Ingredience na želé: 2 ks jahodové želé od Dr. Oetkera, 70 g cukru, 1 l vody

Dále: 500 g čerstvých jahod na dozdobení na talíři, šlehačku, jahodový topping, lístky máty

Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou do bělavé pěny, taktéž ušleháme s malou špetkou soli pevný sníh a mouku prosejeme s práškem do pečiva. Pak do žloutkové směsi přidáme asi polovinu mouky a trochu sněhu, už lehčeji promícháme a zase přidáme druhou polovinu mouky s trochou sněhu, opatrně promícháme a nakonec jen velmi lehce vmícháme zbytek sněhu. Na pečení si předem připravíme hluboký plech s okraji, ten vyložíme pečicím papírem (aby nám na plechu lépe držel, tak plech můžeme mírně navlhčit). Pokud nepoužijeme papír, tak musíme vymazat tukem a vysypat hrubou moukou. Stačí do poloviny, jelikož piškot bude nízký. Na plech rozetřeme těsto, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Po upečení i s papírem vyndáme z plechu a necháme vychladnout. Mezitím uvaříme hustější pudink (osladíme ho dle vlastní chuti). Po uvaření odstavíme, občas promícháme a ještě do horkého vmícháme na menší kousky nakrájené máslo, až se hmota spojí. Místo části cukru můžeme přidat při vaření vanilkový cukr, rovněž lze místo cukru použít nějaké náhradní sladidlo. Z piškotového plátu odstraníme papír na pečení, plát vložíme zpět na plech a zalijeme ještě teplým pudinkem. Ten dobře rozetřeme až k okrajům, aby nikde nebyly mezery. Už nyní se mohou na pudink poklást jahody a mírně do pudinku zatlačit. Necháme v chladničce vychladit a pak zalijeme už mírně houstnoucí jahodovou želatinou připravenou dle návodu na sáčku – v 1 litru horké vody, ale pod bodem varu, rozpustíme 2 sáčky želatiny a cukr. Místo cukru můžeme opět použít nějaké náhradní sladidlo. Necháme v chladničce důkladně ztuhnout, krájíme na kousky a na talíři dozdobíme dle své fantazie šlehačkou, toppingem a mátou.

Jahodový koláč s tvarohem a pudinkem

Ingredience na těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 100 g másla nebo Hery, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 dl mléka dle potřeby

Ingredience na náplň: 1/2 kg tvarohu, 2 dl mléka, 1 vanilkový cukr, 200 g cukru, 2 vanilkové pudinky (jsou vhodné i ovocné), 2 vejce

Postup: Vše zpracu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jahodový koláč

Poradna

V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.

Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na cibulovou šťávu je tady: https://www.ceskenapady.cz/…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.

Zdroj: příběh Cibulová šťáva

Perník s kokosem

Ingredience: 100 g hladké mouky, 100 g celozrnné mouky, 80 g cukru krupice, 1 čokoládový pudink, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 vrchovatá lžíce výrazné marmelády, 1 lžička perníkového koření, 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva, hrst brusinek, špetka soli, marmeláda na potření, čokoláda na vaření, strouhaný kokos, 1 lžička tuku (Omega, Hera, máslo) a hrubá mouka na pekáček o velikosti 18 x 30 cm

Ingredience: Do kuchyňského robotu dáme vejce s cukrem a solí a chvilku šleháme. Přidáme tekuté přísady a pudinkový prášek a rozmícháme. Poté vsypeme mouku, kakao, koření a prášek do pečiva. Chvilku promícháme (ne moc dlouho) a přidáme brusinky. Vlijeme do vydatně vymazaného a vysypaného pekáčku a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C cca na 20 minut. Je-li perník upečený, zjistíme zapíchnutím špejle. Pokud se na ni nelepí těsto, je hotový. Po krátkém zchladnutí perník vyklopíme a necháme vystydnout. Pomažeme marmeládou. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření s tukem a vylijeme na moučník. Nožem roztáhneme do krajů a posypeme strouhaným kokosem.

Zdroj: článek Perník na plech

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ MALIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mila.

Jak teď poznám o jaké maliny se jedná. Chci je ostříhat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jak poznat o jaký typ maliny jde kvůli stříhání? Jak před stříháním malin poznat, jestli plodí v létě a nebo až na podzim? Když v zimě rostlina maliníku spí, tak na ní můžete poznat, o jaký typ se jedná, prozkoumáním jejich výhonů.
Malina, která plodí brzy v létě a potřebuje k tomu dvouleté dřevo, tak má dva druhy výhonů odlišených barvou a strukturou kůry. Jedny výhony mají hladkou a hnědou kůru a druhé mají kůru šedou až světle hnědou, hrubou a kůra se u nich také loupe.
Maliny, které plodí až na podzim na letošním dřevu mají všechny výhony stejné šedé s hrubou olupující se kůrou. Jak můžete maliny v zimě ostříhat?
Malinám plodícím v létě uřízněte hned u země VŠECHNY šedé výhony s olupující se kůrou a skovejte si je na podpal letních táboráků. Prostříhejte slabé a neperspektivní výhony s hnědou hladkou kůrou tak, aby vám zůstal vždy nejsilnější výhon s dostatečným prostorem pro skvělé pronikání světla a dobré proudění vzduchu. S ohledem na to začněte odstraňovat všechny tenké, zakrnělé, zkroucené výhony a pokračujte v prostříhávání, dokud se nepořádek nevyčistí. Pokud máte málo místa, můžete výhony zkrátit o 1/3. Pak připevněte výhony k rámu nebo mříži. Použijte biologicky odbouratelný provázek, jako je juta, a přivažte s ním každý výhon volně, ale pevně k rámu / mříži / drátu. Přivázání zabrání jejich ohýbání pod tíhou plodiny. Také to velmi usnadňuje prořezávání v dalších letech – přivázané výhony jsou ty, které příští zimu odstraníte.
U malin, které plodí až na podzim a mají v zimě všechny výhony stejné (šedé a hrubé), tak seřízněte všechny až u země.

Zdroj: příběh Stříhání malin

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Ingredience:

  • 0,5 kg mletého hovězího masa nebo míchaného mletého masa
  • 100 g vařené rýže
  • 1 kg bílých paprik
  • 2 cibule
  • 2 rajské protlaky
  • 1 perník na strouhání
  • 3 kusy bobkového listu
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého černého pepře
  • 5 kusů hřebíčku
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • olej na smažení cibulky
  • cukr
  • sůl

Postup:

Nejdříve si uvařte rýži dle návodu, tu poté smíchejte s osoleným mletým masem a cibulí. Paprikám odkrojte vrchní část, odstraňte semínka, umyjte je a naplňte připravenou směsí. Naplněné papriky naskládejte do vymazaného pekáče, ten vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 45 minut. V hrnci si mezitím nechte zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli a rajčatový protlak. Přilijte vodu, do které přidejte koření v sítku (abyste ho pak nemuseli lovit), hovězí bujón a nastrouhaný nebo na menší kousky nalámaný či nakrájený perník a trochu cukru. Přiveďte k varu a vařte asi 30 minut. Perník by se měl úplně rozvařit. Zůstávají-li v omáčce kousky, vyndejte koření, vezměte ponorný mixér a kousky rozmixujte. Perník by vám měl omáčku dostatečně zahustit. Dochuťte solí a cukrem a můžete podávat. Na talíři papriku přelijte hotovou rajskou omáčkou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKŮDCI NA SPODNÍ STRANĚ LISTŮ VINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

Takové prhledné kapky nebo co to je mám na spodní staně listů a stoncích vinné révy.Velikost se liší tak půl až 1 mm.nevíte někdo co to je a jak se to dá zničit.

škůdci na spodní straně listů vina
🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše fotografie ukázala, že se nejedná o révu vinnou, ale o rostlinu s latinským názvem Parthenocissus tricuspidata, česky Přísavník trojcípý, lidově řečeno "psí víno". Sice patří do čeledí Vitaceae, ale s révou vinnou má společného jen málo. To, co nacházíte na listech, jsou s největší pravděpodobností exudáty (výpotky), které se u tohoto druhu mohou objevovat často. Souvisí s dobrou výživou a s dostatečnou zálivkou. Takže se tím nemusíte znepokojovat. Pokud by šlo o nějaká vajíčka, nebyla by tak roztroušena po ploše listu, ale nacházela by se v kupkách. Navíc ani profesionální rostlinolékařové málokdy rozpoznají škůdce jen podle vajíček.
Myslím, že se Vaším nálezem nemusíte znepokojovat.
Ještě malou připomínku ke způsobu vedení. Tato rostlina se přísavkami přichytává na zdi či jiné opory. Pokud se tedy rozhodnete k tomuto způsobu vedení, je dobré na jaře (ještě v bezlistém stavu) všechny výhony značně zkrátit. To vyprovokuje vytváření přísavek.

Zdroj: příběh Škůdci na spodní straně listů vina

Výborný perník s marmeládou

Ingredience: 400 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 1 kypřicí prášek do perníku, 2 lžíce kakaa, 1 vejce, 250 ml mléka, 10 lžic oleje, marmeláda, poleva tmavá čokoládová, poleva bílá čokoládová

Postup: Ve dvou miskách smícháme sypké a tekuté ingredience. Ty poté smícháme dohromady a vše šleháme ručním šlehačem, než je těsto hladké. Nalijeme na plech s pečicím papírem a pečeme cca 30 minut, podle trouby. Upečený a vychladlý perník rozřízneme podélně a bohatě namažeme marmeládou. Na chvíli ho zatížíme, aby se obě poloviny perníku pěkně spojily. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme polevy. Tmavou polevou natřeme celý perník, bílou polevou uděláme do tmavé polevy spirálu, a vidličkou ji od středu roztáhneme do krajů – tím nám na perníku vznikne krásný vzor. S polevami pracujeme rychle, aby tmavá poleva nestihla ztvrdnout, než na ní uděláme vzory.

Zdroj: článek Perník na plech

Příběh

Ve svém příspěvku KDYŽ NECHCE JÍST GEKONČÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Urbančiková.

Prosím o radu

Když nechce jíst gekončík
🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabča Benešová.

Ahoj, přicházím tu s dotazem ohledně gekončíka nočního, který mi přestal jíst (sameček). Mám ho něco málo přes půl roku a s krmením nikdy problém nebyl, akorát jsem ho musela krmit z pinzety (byl nemotorný a nebyl většinou schopný si cvrčka či švába ulovit sám). Pravidelně mu dávám vitamíny a vodu měním denně či obden. Už nejí cca 7 dní a potřebovala bych poradit jak mám dál jednat (někdo tvrdí, že sedm dní je v pořádku, ale už si všímám tenčího ocásku a o jídlo ani nezavadí pohledem). Včera jsem ho přemístila do "karanténního boxu", abych zabránila rozšíření případné nemoci (mám v teráriu ještě dvě samičky) a mohla vybrat trus, který pošlu na rozbor. Ještě bych chtěla dodat, že jsem v teráriu našla nestráveného moučnýho červa (nevím jestli ho vyloučil přirozenou cestou či vyzvracel a ani nevím jestli to bylo od toho samečka), taky jsem si všimla, že místo nebo někdy s močí vylučuje světle bílou až průhlednou tekutinu s malými kulatými částečkami. (vypadá to jak malinké vajíčka - pro upřesnění) a to jsem doposud v teráriu neviděla, tak nevím jestli to s tím nějak souvisí. Předem děkuji za jakoukoliv odezvu a pomoc. Přikládám fotku terária. Gabča.

Gekončík noční přestal jíst
🔍 ZVĚTŠIT

Zdroj: příběh Když nechce jíst gekončík

Perník z polohrubé mouky

Ingredience: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje, 1,5 hrnku cukru, 1 čokoládový pudink, 2 vejce, 1 prášek do perníku, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce kvalitního kakaa, 3 lžíce povidel nebo marmelády, 1 lžička skořice, hrst nasekaných vlašských ořechů, 1 čokoládová poleva

Postup: Do jedné mísy smícháme všechny sypké suroviny a do druhé mísy dáme tekuté suroviny, které rozšleháme a poté vmícháme do sypkých surovin spolu s moukou. Na plech dáme pečicí papír, vylijeme na něj těsto a pečeme cca 40 minut ve středně vyhřáté troubě. Pomažeme čokoládovou polevou, můžeme ještě posypat kokosem nebo mletými ořechy.

TIP! Perník můžeme rozříznout a promazat pikantní marmeládou nebo džemem.

A jaký je ten váš nejlepší recept na domácí perník na plech? Pochlubte se s ním!

Zdroj: článek Perník na plech

Domácí perník s marmeládou a polevou

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 200 ml oleje
  • 500 ml mléka
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce kakaa
  • 150 g meruňkové marmelády
  • 150 g čokoládové polevy

Postup:

Všechny ingredience kromě marmelády a čokoládové polevy smíchejte ve větší misce. Abyste nemuseli míchat zbytečně dlouho, můžete použít ruční šlehač a budete to mít jedna dvě. Máte-li připravené hladké těsto, vymažte a hrubou moukou vysypte vyšší plech, přelijte do něj těsto a dejte do trouby předehřáté na 180 °C, pečte asi 20 až 30 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout, vyklopte a rozkrojte podélně na dvě stejné placky. Netroufáte-li si perník rozdělit v jednom kuse, rozdělte si ho na několik dílů, bude se vám s ním lépe manipulovat. Jeden díl vždy potřete meruňkovou marmeládou, druhým dílem ho pak přiklopte. Naskládejte zpět do pekáče a polijte rozehřátou čokoládovou polevou. Nechte polevu ztuhnout a můžete podávat. Perník potřený marmeládou na vás nikdy nebude působit suše.

Zdroj: článek Perník

Výborný perník na plech

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 1 vejce
  • 120 ml oleje
  • 400 ml mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g sekaných vlašských ořechů
  • 100 g rozinek
  • 150 g čokoládové polevy

Postup:

Příprava tohoto perníku je velice jednoduchá, stačí všechny ingredience odvážit, nasypat do větší mísy a důkladně promíchat. Chcete-li, aby rozinky nebyly moc tvrdé, je lepší je před použitím namočit buď do vlažné vody, nebo do rumu, rozinky se krásně nasáknou a jsou pak vláčné. Máte-li těsto připravené, vymažte si vyšší plech olejem nebo kouskem másla, vysypte důkladně hrubou moukou, přelijte připravené těsto a vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Perník raději průběžně kontrolujte, protože každá trouba peče trochu jinak. Až budete mít dopečeno, nechte perník vychladnout, ve vodní lázni si rozehřejte polevu a rozetřete ji po celém povrchu. Pokud chcete, můžete ji ještě posypat například strouhaným kokosem nebo ořechy. Nechte čokoládu ztuhnout a můžete servírovat.

Zdroj: článek Perník

Výborný hrníčkový perník

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 a půl hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 skořicový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g rybízové marmelády
  • 150 g čokoládové polevy

Postup:

Všechny ingredience smíchejte ve větší míse, aby se vám nedělaly žmolky, bude lepší, když nejdříve smícháte sypké ingredience a poté přidáte vejce a tekutiny. Důkladně promíchejte. Připravte si vyšší plech, ten vymažte a vysypte hrubou moukou. Přelijte připravené těsto, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Upečený perník nechte vychladnout, potřete marmeládou a polijte čokoládovou polevou. Marmeláda nemusí být jen rybízová, máte-li doma meruňkovou, klidně využijte tu, vlastně je to jen na vás, jakou zvolíte. Rozhodnete-li se marmeládu a čokoládovou polevu vynechat, také se nic nestane, stačí perník pocukrovat a určitě vám bude také chutnat.

Zdroj: článek Perník

Medový perník

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 150 g másla
  • 500 ml medu
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 g sekaných vlašských ořechů

Postup:

Máslo s medem rozpusťte ve vodní lázni, oddělte žloutky od bílků a žloutky přimíchejte do zahřáté směsi. Do větší mísy odvažte mouku, přidejte prášek do pečiva a perníku, vmíchejte připravenou směs z medu a ostatních surovin a na závěr zlehka přimíchejte tuhý sníh z bílků. Vypracujte hladké těsto, které přelijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný vyšší plech, těsto posypte sekanými vlašskými ořechy a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C, pečte asi 30 minut. Upečený a vychladlý perník ozdobte moučkovým cukrem a můžete podávat.

Zdroj: článek Perník

Dobrý perník s povidly

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • 150 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce rumu
  • 200 g povidel

Postup:

Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte rozpuštěné máslo, vejce, med, rum a mléko. Důkladně promíchejte. Hladké těsto přelijte do vymazaného a vysypaného plechu, těsto rovnoměrně rozetřete a pomocí lžičky rozmažte hrudky povidel po povrchu těsta. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Alespoň mírně prochladlý perník posypte moučkovým cukrem a můžete podávat.

Zdroj: článek Perník

Nejlepší rajská omáčka s hovězím masem

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa zadního
  • 2 cibule
  • 1 rajský protlak
  • 100 g kečupu
  • 2 perníky se švestkovou marmeládou
  • 100 ml smetany na vaření
  • 3 kusy bobkového listu
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého černého pepře
  • 5 kusů hřebíčku
  • olej na smažení cibulky
  • cukr
  • sůl

Postup:

Maso důkladně očistěte, omyjte a nakrájejte na plátky asi 1,5 cm silné. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve větším hrnci nechte zpěnit cibuli na oleji, na cibuli dejte zatáhnout maso z obou stran, poté přidejte asi 1 litr vody, rajský protlak, kečup, koření a perník nalámaný na kousky. Perník použijte i s čokoládou a marmeládou, nebojte se toho, perník se rozvaří a omáčku vám jak zahustí, tak jí dodá chuť i barvu. Omáčku nechte za občasného míchání pomalu vařit asi 2 hodiny, než maso změkne. Poté maso vyjměte a omáčku přeceďte přes síto (zbavíte se tak koření a případných hrudek a omáčka bude opravdu jemná). Potom do omáčky přimíchejte smetanu, dochuťte solí a cukrem a krátce povařte. Pokud máte omáčku příliš řídkou, můžete ji zahustit moukou rozmíchanou ve vodě či jíškou (to vše ale ještě před přidáním smetany) a pak povařit potřebný čas. Má zkušenost je však taková, že omáčku mám díky perníku vždy dostatečně hustou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Autoři uvedeného obsahu

 Nina Vinšová

 Mgr. Světluše Vinšová


pernik s medem
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
perník s povidly a ořechy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.