Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PERNÍKOVÉ KOŘENÍ SLOŽENÍ

OBSAH

Perníkové koření Vitana

Obsahuje vyváženou směs mleté skořice, badyánu a hřebíčku, sestavenou podle originální receptury, která se výborně hodí k přípravě perníku. Používejte ji i k dochucení sladkého pečiva (medové perníčky, vánoční cukroví, buchty, koláče a další).

Perníkové koření Vitana můžete koupit zde.

Zdroj: Perníkové koření

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIKY NA VINNOU RÉVU MAGNUM-COPE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich Hodbod.

Dobrý den prosím o sdělení zda exisuje náhrada za postřik Falkon ?Děkuji Oldřich Hodboď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Stejné složení jako postřik FALCON 460 EC má i IMPULSE SUPER a ROMBUS TRIO. Podobné složení má přípravek HUTTON PLUS a SOLIGOR. Vše je od výrobce od výrobce Bayer.

Zdroj: diskuze Postřiky na vinnou révu magnum-cope

Kde se dá koupit

Perníkové koření je dostupné ve všech obchodech s potravinami. Snad nejznámější perníková koření jsou do firmy Vitana a Kotányi.

Zdroj: Perníkové koření

Poradna

V naší poradně s názvem PAPRIKA ZHOŘKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Babičky bramborový guláš


rád bych věděl proč ta paprika zhořkne. do osmažené cibulky dám papriku a chviličku
míchám do 10. vt. a hned zalévám připravenou horkou vodu. vložím maso a dusím atd . nic nezhořkne!!!!

fanda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Paprika zhořkne, když ji budete delší dobu smažit. Ostatnímu koření to nevadí, ale sušená mletá paprika při vyšších teplotách mění chuť a hořkne.

Zdroj: diskuze Paprika zhořkne

Čím nahradit perníkové koření

Klasické perníkové koření si můžete připravit doma. Doma připravené koření je vždy čerstvé a nádherně voňavé.

Ingredience: 5 g fenyklu, 5 g nového koření, 5 g hřebíčku, 10 g anýzu, 1 bio citron, 5 g skořice, 10 g badyánu, 1 vanilkový lusk

Postup: Navážíme si všechno koření. Skořici, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl, badyán a kousek vanilky. Perníkové koření velmi jemně utlučeme v hmoždíři. Pak koření prosejeme přes sítko. Roztlučené koření smícháme s jemně nastrouhanou kůrou z jednoho dobře umytého bio citronu. Tato dávka perníkového koření je určena na půl kilogramu mouky.

Vedle perníků a jiného kořeněného pečiva můžete směs perníkového koření přidat i do zavařenin, pečených čajů a kompotů.

Zdroj: Perníkové koření

Poradna

V naší poradně s názvem KATALPA NANA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana.

Dobrý den, na podzim jsme zasadili katalpu a letos na jaře ještě neobrazila. Mám o ni strach. Je to v pořádku, teprve koření a obrazí příštím rokem ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Asi jste o katalpu přišla. Letošní zima zahubila mnoho stromů. Zkuste provést test vitality tak, že na kmínku obnažíte kousek kůry až na dřevo, čímž vizuálně můžete zjistit jestli je kmínek živý či nikoliv.

Zdroj: diskuze Pestovani katalpy

Co je to perníkové koření

Perníkové koření je směs voňavého koření, které se používá především do vánočního pečiva. Perníkové koření můžete koupit již namíchané v obchodě, nebo si jej můžete připravit doma. Výhody domácích směsí koření jsou jasné. Přesně víte, co do směsi dáváte, přizpůsobíte si je vlastní chuti, připravíte si přesně takové množství koření, jaké potřebujete, a zbytečně ho doma neskladujete. U sáčků v obchodě nikdy nemáte jistotu, jak dlouho leží ve skladu, v regálu, jak dlouho je koření umleto. Vždycky je lepší koupit si celé koření a doma si umlít (ideálně ručním mlýnkem) pouze takové množství, které co nejdříve (nejlépe hned) spotřebujete. Míchání a poměr ingrediencí při přípravě domácího perníkového koření jsou však vždy tak trochu alchymií.

Zdroj: Perníkové koření

Diskuze

V diskuzi CUKETOVÁ POLÉVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Čámská.

Vždy jsem ráda vařila a sbírala recepty. Mám jich doma dost, ale ted musím vařit dietně, takže uvažuji jak na takovou cuketovou polévkou - bez koření.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cuketová polévka

Perník s perníkovým kořením

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva nebo sody, 1 lžička směsi Perníkové koření, 1 lžíce kakaa i víc, 100 ml oleje

Postup: V misce smícháme mouku s kypřicím práškem a perníkovým kořením, přidáme cukr a kakao. V mléce rozmícháme vejce a olej a pomalu vmícháme k mouce s přísadami. Těsto dobře zamícháme a vlijeme na vymaštěný plech (nebo pečicí papír). Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 35 minut, až povrch zrůžoví. Do těsta můžeme přidat i nasekané vlašské ořechy nebo rozinky máčené v rumu.

Zdroj: Perníkové koření

Poradna

V naší poradně s názvem KDE KOUPIT PRAGANDU A SMES NA SALAMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Koštál.

D.den jsem z Vlašimska a chtel bych koupit pragandu ,
tři sáčky po 250g a 3 sáčky na výrobu salamu, udejte místo nákupu neb zašlete na
adr. Antonín Koštál,Družstevní 291,25765 Čechtice neb volejte 773877493 dik za info Ko

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pragandu i kořenící směsi do salámů můžete koupit na internetu v mnoha obchodech. Jejich seznam je uveden zde:
- praganda: www.zbozi.cz/hledani…
- koření: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Kde koupit pragandu a smes na salamy

Perníčky bez perníkového koření

Ingredience: 400 g hladké mouky, 150 g cukru, 1 prášek do perníku, 1/2 prášku do pečiva, 1 vejce, 2 lžíce medu, 1/2 hrnku oleje, 1 lžíce skořice, 2 lžíce kakaa, necelé 2 hrnky mléka, 1 hrst rozinek, 1 hrst sekaných ořechů

Postup: Všechny suroviny smícháme, nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a v předem vyhřáté troubě upečeme. Hotový perník bez prášku do perníku polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem nebo mletými ořechy.

Zdroj: Perníkové koření

Diskuze

V diskuzi ŠKUMPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Výborný článek, a především i množství informací - studuji tuto "bylinu" stále intenzivněji.
Koření = sumah přidávám již do každého jídla - vždy chuť zvýrazní / vylepší a další využití v ekoživotě (chemie/léčivé atp.) mě nepřestává fascinovat - myslím, že je to jedna z nej!!! bylin. - díky moc za další info.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Škumpa

Pravé perníčky

Ingredience:

  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 50 g másla
  • 600 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 vejce na potření

Postup:

Nejprve vyšlehejte med, cukr a vejce a poté přidejte máslo, perníkové koření a skořici. Na vál prosejte mouku, do které zamíchejte jedlou sodu a kakao. Přidejte vyšlehanou hmotu a propracujte hladké těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte asi 4 hodiny v lednici odpočinout, pokud ho budete zpracovávat až druhý den, určitě to ničemu vadit nebude.

Připravené těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 5 mm a vykrajujte z něho požadované tvary. Jednotlivé kousky přendejte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Vložte do vyhřáté trouby na 160 °C a pečte 6 až 7 minut. Chcete-li, aby byly perníčky lesklé, tak je hned po vyndání z trouby potřete rozšlehaným vejcem. A nechte úplně zchladnout na kuchyňské mřížce.

Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁN UZENÉHO MASA DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bořivoj Wagner.

Co znamená-cituji-uzené maso vkládáme do sklenic a zaléváme šťávou až po okraj;zaléváme jakou šťávou kde ji vezmem.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Správně má být vodou. Uzené maso se při zavařování zalévá čistou vodou. Pouze pokud je uzené maso málo slané, tak může být trochu přisolená. Je to proto, že během zavařování jakékoliv koření výrazně změní chuť masa. Zavřené uzené maso je lepší ochutit až při spotřebě, například nastrouhaným křenem s jablkem.

Zdroj: diskuze Zavařován uzeného masa do sklenic

Bezlepkové perníčky

Ingredience:

  • 120 g medu
  • 130 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 400 g bezlepkové mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 vejce na potření perníčků

Postup:

Med mírně zahřejte, přidejte máslo, aby se rozehřálo, a odstavte z tepla. Do této směsi ještě vmíchejte vejce. Na vále smíchejte mouku, perníkové koření, skořici, sodu a nastrouhanou citronovou kůru. Na závěr přidejte směs z medu, másla a vajec a vypracujte důkladně hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout.

Odpočaté těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát o síle 5 mm, vykrájejte požadované tvary, přendejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vložte do předem vyhřáté trouby na teplotu 170 °C. Pečte asi 10 minut, hned po vyjmutí z trouby potřete perníčky rozšlehaným vajíčkem, aby se leskly, a přendejte je na kuchyňskou mřížku, kde je nechte vychladnout. Po vychladnutí můžete zdobit.

Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak

Diskuze

V diskuzi KŘEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vandenberk.

Dobrý den.Chtěl bych Vás poprosit o radu ohledně křenu.Letos jsem si chtěl naložit hlávkový zelí s křenem.Křen jsem si tyčovým mixérem na jemno rozdrtil a uzavřel do sklenic s uzavíratelným víčkem a uložil do ledničky.Křen byl kupovaný v marketu a měl dost velkou sílu.Druhý den jsem ho chtěl použít a uplne z něho vyprchala ta síla.Tak mám zelí s křenem a není to vůbec cítit.Nedávno k pečenýmu kolenu jsem do předu dal očistěný křen na dva dny do vody a stalo se úplně to samý tak nevím kde je chyba.Prosím o radu co dělám špatně.Předem děkuji za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Vinš.

Dobrý den,
mám podobnou zkušenost, že když nastrouhám křen, který uzavřu do sklenice, tak do druhého dne křen vyčichne. Tuto zkušenost mám pouze u kupovaného křenu, když se mi poštěstí a křen vykopu přímo ze země, tak ten vydrží. Vyplývá z toho to, že v obchodech kupujeme velmi nekvalitní křen, který nemá patřičné složení.

Zdroj: diskuze Křen

Zdobené perníčky

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 120 g medu
  • 160 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 60 g Hery
  • 1 lžička perníkového koření nebo smíchané koření anýzu, skořice a hřebíčku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce kakaa
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 vejce na potírání

Postup:

Připravte si vál, na který prosejete hladkou mouku. Rozehřejte Heru, ve které rozpusťte med a pomalu vmíchejte do připravené mouky. Buďte opatrní, ať se vám hmota nerozteče po vále. Poté přidejte moučkový cukr, vejce, perníkové koření, kakao, citronovou kůru a jedlou sodu. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte 24 hodin v lednici odpočinout. Nebudou se vám perníčky potom tolik roztékat a budou lépe držet tvary.

Druhý den těsto vyndejte, nechte chvíli v pokojové teplotě, aby nebylo příliš tuhé a dobře se vám válelo. Na pomoučeném vále vyválejte placku o síle asi 5 mm a vykrajujte libovolné tvary vánoční tematiky. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C asi 5–7 minut. Nemáte-li pečicí papír, nezapomeňte plech vymazat například máslem. Po upečení vyndejte z trouby, a chcete-li je mít lesklé, tak je ještě teplé potřete rozšlehaným vajíčkem. Nechte perníčky vychladnout na kuchyňské mřížce, nedávejte je na sebe teplé, aby se vám neslepily. Po vychladnutí můžete perníčky začít zdobit.

Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak

Poradna

V naší poradně s názvem JITRNICE A JELITO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Můžu jitrnici nebo jelito na warfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak musíte hlídat příjem vitamínu K ve své stravě. Denně byste měla sníst potraviny, které vám dodají 90 mikrogramů vitamínu K. Tuto úroveň vitamínu K je potřeba udržovat každý den, ne méně a ani ne více, protože jinak Warfarin neúčinkuje dobře.
Jitrnice jsou vyrobeny z vepřového masa, tuku, vnitřností, housky a koření. Ani jedna z těchto součástí neobsahuje žádný vitamín K a nebo jen velmi málo. Takže jitrnice můžete konzumovat bez omezení i když užíváte Warfarin. Co se týče jelit, tak do nich se přidává navíc ještě krev a popřípadě kroupy. A právě u prasečí krve není dostatek podkladů o obsahu vitamínu K, tudíž by měly být konzumovány s opatrností, nejlépe den dva před vyšetřením quick, abyste si mohla ověřit jejich vliv na srážlivost vaší krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali

Hned měkoučké perníčky

U těchto perníčků neplatí, že je potřeba je péci alespoň 3 týdny před Vánocemi, aby změkly, jsou měkké hned po upečení a vychladnutí, takže pokud už máte na rozležení málo času, volte určitě tento skvělý recept. Aby vám perníčky zůstaly měkoučké po celou dobu, skladujte je v uzavíratelné plastové nádobě.

Ingredience:

  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 6 lžic medu
  • 600 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 balení kypřicího prášku do perníku

Postup:

Mouku prosejte na vál, přidejte pokrájené změklé máslo, moučkový cukr, med, vejce, kakao, skořici, perníkové koření a kypřicí prášek. Vypracujte hladké těsto, které vložte do fólie a nechte alespoň 24 hodin v lednici odpočinout.

Odpočaté těsto rozválejte na pomoučeném vále na 5 mm silný plát, vykrájejte požadované tvary, přendejte na papírem vyložený nebo vymazaný plech a dejte do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte asi 5 až 7 minut. Po vyjmutí z trouby ihned potřete rozšlehaným vejcem pro lesklý vzhled perníčků. Přendejte na kuchyňskou mřížku a před zdobením nechte úplně vychladnout.

Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak

Historie dobrého provensálského koření

Provensálské koření je směs bylinek, ať už čerstvých, nebo sušených, které běžně rostou v Provence. Tato asi nejznámější a nejoblíbenější bylinková směs obvykle obsahuje rozmarýn, bazalku a tymián, někdy také majoránku, dobromysl, saturejku, estragon, v americké variantě se přidává i levandule. Přesné složení provensálského koření bylo definováno v roce 1970 obchodníky s kořením (například firma Ducros). Koření může být pro větší trvanlivost naloženo v oleji nebo v octě. Používá se zejména pro ochucení dušené zeleniny, grilovaného masa (kuřecího, králičího, jehněčího a skopového), ryb, omáčky, těstovin, sýrů, do hořčic, jídel z rajčat a tak dále. Provensálské koření se hodí na veškeré úpravy masitých i bezmasých pokrmů. Provensálské bylinky zjemní a zvýrazní chuť pomazánek připravených na máslovém, sýrovém či tvarohovém základu.

Zde můžete vidět cenu provensálského koření.

Zdroj: Provensálské koření

Koření mexická směs

Mexické koření je pikantní směs k dochucení ostrých jídel. Vhodné je do fazolových jídel, plněných paprik, gulášů. Vyrábí se průmyslově.

Složení: sůl max. 50 %, glutaman sodný, paprika sladká, chilli, cibule, nové koření, kmín, pepř černý mletý

Koření si můžete vytvořit i doma:

Recept

Ingredience: 1 lžíce sušené chilli papričky, 1/4 lžičky sušeného česneku, 1/4 lžičky sušené cibule, 1/4 lžičky červené papriky, 1 lžička černého pepře, 1,5 lžičky mletého kmínu, 1/4 lžičky sušeného oregana, 1 lžička soli

Postup: Uvedené ingredience smíchejte v misce. Vzniklou směs koření skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Používejte při úpravě masa nebo do masových směsí či omáček na mexický způsob.

Zdroj: Mexická směs

Perníková srdíčka

Perníková srdíčka nejsou tradičními a typickými zdobenými perníčky, to ale neznamená, že by jejich chuť nebyla perníková. Třeba budete mít zrovna chuť vyzkoušet něco trochu jinak.

Ingredience:

  • 250 g medu
  • 250 g hnědého cukru
  • 150 g másla
  • 400 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • kůra z 1/2 citronu

Postup:

V hrnci zahřejte med, cukr a máslo, dokud se cukr nerozpustí. Poté hmotu nechte vychladnout. Na vál prosejte mouku, přidejte mandle, vejce, kakao, skořici, perníkové koření, jedlou sodu, citronovou kůru a nakonec vychladlou hmotu z medu, cukru a másla. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte alespoň na 12 hodin odpočinout do lednice.

Z těsta vyválejte na pomoučeném vále plát o síle 5 mm, vykrájejte srdíčka o rozměru asi 5 až 7 cm, přendejte na papírem vyložený nebo vymazaný plech a vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Nechte péct asi 10 až 15 minut, přendejte na kuchyňskou mřížku a nechte úplně vychladnout.

Poleva na srdíčka

Ingredience:

  • 150 g moučkového cukru
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 100 g čokoládové polevy

Postup:

Moučkový cukr utřete v misce s citronovou šťávou. Touto připravenou polevou potřete celou vrchní stranu perníčků, nechte chvíli zaschnout a přetřete smetanou ke šlehání. Perníčky rozložte na studený plech, rozehřejte si čokoládovou polevu a cákanci jedním směrem srdíčka dozdobte. Nechte úplně ztuhnout, poté můžete přendat do papírové krabičky.

Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak

Šunka s kořením na okurky

Jako nakládací koření na okurky použijeme mrkev, petržel, kopr, nové koření, pepř, hřebíček, sůl, cukr a ocet. Do této směsi naložíme kýtu na týden a po týdnu celou lázeň prohřejeme na 50°C. Teplé maso vyjmeme, necháme okapat a vložíme do teplé udírny. Až šunka bude mít zlatohnědou barvu, tak je hotovo.

Příprava nakládací směsi: do litru vody přidáme kopr, kolečko mrkve, cibule, petržele, 1 kuličku nového koření, pepře, 1 hřebíček, vrchovatou lžičku soli, 2 lžíce krupicového cukru a 1 dl octa. Směs přivedeme k varu a hned necháme vychladnout. Až je lázeň vlažná, tak se teprve přidá maso. Mělo by být celé potopené.

Zdroj: Výroba domácí uzené šunky

Složení medu

Složení medu je dáno jeho původem; základní složky medu jsou: cukry (monosacharidy, oligosacharidy, trisacharidy), voda, organické kyseliny, bílkovinné látky (aminokyseliny, enzymy, hormony), tukové látky (mastné kyseliny, triglyceridy, steroly), vitamíny, antioxidanty (flavonoidy, flavanony), minerální látky (draslík, sodík, vápník, hořčík, fosfor, chlor, jod, měď, zinek, železo), vonné látky (alifatické alkoholy, aldehydy, ketony, kyseliny, estery organických kyselin) a barviva (kvercetin).

Zdroj: Med

Náhrada římského kmínu

Římský kmín je aromatičtější a úplně jinak chutná, to je třeba si před vařením uvědomit. Má ostrou, hořkou a velmi pronikavou chuť, která je natolik výrazná, že dokáže přehlušit nejen aroma ostatních koření, ale mnohdy i celého pokrmu. Je třeba s ním proto zacházet opatrně. Klasický kmín má typickou trpkou, aromatickou chuť i vůni.

Římský kmín nelze nahradit jiným kořením, pouze se lze částečně přiblížit podobné chuti náhradou s jinými druhy koření (kmín a anýz).

Zdroj: Římský kmín


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP