Téma: 

pěstování kiwi samosprašné


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

MINIKIWI

Ovoce minikiwi

Ovoce minikiwi je hodně podobné ovoci kiwi, jak už jeho název napovídá, je to vlastně kiwi v menším provedení, plody dorůstají do velkosti kolem 2 až 3 centimetrů. Minikiwi má stejně jako kiwi ve zralém stavu hnědou slupku, jen není tak tuhá jako u kiwi, a proto se ani nemusí loupat. Pokud je minikiwi zralé, je ještě sladší než kiwi, a dokonce obsahuje více vitamínu C, který oceníme hlavně v době chřipek a nachlazení. Kdo z vás si pořád minikiwi neumí představit, může se podívat zde.

Zdroj: Minikiwi
Zveřejněno: 5.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: kiwi ´ken´s red´

Jak rozpoznam u kiwi samčí rostlinu od samičí?

Zdroj: diskuze Kiwi ´ken´s red´
Odesláno: 29.9.2017 uživatelem Sláva
Počet odpovědí: 0

KIWI DORT SE ŽELATINOU

Želatinový ovocný dort se šlehačkou

Ti z vás, kteří si myslí, že nezvládnou připravit dort jen podle psaného receptu, mohou využít video recept.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 280 g polohrubé mouky
  • 1 ml slunečnicového oleje
  • 200 g pomazánkového másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 350 ml šlehačky
  • 10 g cukrářského želé
  • 200 g kiwi
Zde je vidět videorecept na výrobu kiwi dortu.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou
Zveřejněno: 10.4.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: kde koupit samcí rostlinu kiwi

Prosímo radu, kde zakoupit samčí rostlinu kiwi. Již asi 10 let mi na zahradě roste velký keř kiwi, o kterém mi bylo řečeno, že je samosprašný. Začal kvést asi před třemi lety, ale nic z něj nebylo.Byl obalen květy, vytvořily se jakési zárodky plodů nebo co, ale vše opadalo. Usoudila jsem tedy, že se v zahradnictví asi spletli a ráda bych zkusila přikoupit ještě samčí rostlinu, třeba z toho něco bude. jsem od Kolína, poraďte,prosím, kde ji mám sehnat. Děkuji Eva Šafáriková

Zdroj: diskuze Kde koupit samcí rostlinu kiwi
Odesláno: 14.5.2018 uživatelem Eva Šafáriková
Počet odpovědí: 0

MINIKIWI

Minikiwi Ken´s Red

Minikiwi Ken´s Red je kiwi červenoplodé, povrch a dužina těchto plodů je zbarvena do tmavě červené barvy, ale to jen tehdy, jsou-li vystaveny slunci, pokud zůstanou ve stínu, bude jejich barva zelená. Minikiwi Ken´s Red je rostlina cizosprašná a k jejímu pěstování je potřeba samce i samice. Tato rostlina má ráda slunné či polostinné stanoviště a mírně kyselou půdu. Zralých plodů se dočkáte v září až říjnu.

Zdroj: Minikiwi
Zveřejněno: 5.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: meruňky a warfarin

Taky beru warfarin a v létě normálně jím meruňky a nic mi to nedělá. Zjistila jsem problémy u sušených švestek a kiwi, které snižují účinky warfarinu a taky banány, rebarbora, avokádo, borůvky a ostružiny.

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin
Odesláno: 23.4.2016 uživatelem Markéta
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

DOMÁCÍ ZÁBALY NA POŠKOZENÉ VLASY

Zábal z kiwi na křehké vlasy

  • kiwi
  • šťáva z jednoho citronu

Kiwi oloupejte a pořádně rozmixujte do hladka. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu. Pořádně smíchejte. Masku naneste na vlasy, zabalte igelitem a přes to ručníkem. Nechte působit alespoň jednu hodinu. Pak vlasy pořádně propláchněte.

Zdroj: Domácí zábaly na poškozené vlasy
Zveřejněno: 21.12.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: saturejka a její pěstování

Kde je možné koupit semínky na pěstování saturejky venku do záhonu.... ?
Předem děkuji....

Zdroj: diskuze Saturejka a její pěstování
Odesláno: 18.2.2017 uživatelem Josef Štichauer
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KIWI NA AKNÉ

Recepty z kiwi proti akné

Mezi nejznámější recepty z kiwi proti akné patří pleťová voda a peeling.

Pleťová voda

Ingredience: 1 ks kiwi, 50 ml vody

Postup přípravy: Kiwi oloupeme, rozmačkáme a zalijeme horkou vodou. Takto připravenou tekutinou 2x denně čistíme pleť.

Peeling

Ingredience: ½ avokáda, 1 ks kiwi, 50 ml bílého jogurtu, lžička medu

Postup přípravy: Avokádo a kiwi rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme na hladkou kaši, pomalu přidáme bílý jogurt, aby konzistence nebyla moc tekutá a dobře držela na obličeji. Na závěr přidáme lžičku medu. Připravený peeling naneseme na vyčištěnou pleť, vmasírujeme a necháme působit 20 minut. Smyjeme studenou vodou a osušíme.

Zdroj: Kiwi na akné
Zveřejněno: 11.1.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: kanadské borůvky množení

Kanadské borůvky jsou oboupohlavné, takže u nich nejsou samci ani samice. Důležité je vědět jaký druh máte, protože některé druhy jsou samosprašné nebo jen částečně samosprašné, popřípadě i cizosprašné. Podle druhu borůvek teprve poznáte, jestli je třeba přikoupit ještě další rostlinu. Pokud má kanadské borůvky sousedka, tak stačí i ta její rostlina, není-li na kilometry daleko.

Zdroj: diskuze Kanadské borůvky množení
Odesláno: 28.3.2015 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KIWI NA AKNÉ

Účinky kiwi na pleť

Kiwi obsahuje velké množství vitamínu C, který nejenže posiluje náš imunitní systém, ale má i blahodárné účinky na naši pleť. Chrání ji před poškozením sluncem a podporuje tvorbu nových buněk. Ochraňuje pokožku před vznikem vrásek, zvyšuje syntézu kolagenu, a tak naši kůži zachovává mladou a krásnou.

Pokud chcete rozzářenou a zdravě vyhlížející pokožku, jezte kiwi. Kiwi je úžasný zdroj vitamínu C a odborníci se domnívají, že právě ten zpomaluje stárnutí. Navíc pleti dodává svěží vzhled a jiskru. Kiwi rovněž napomáhá tomu, aby byla pokožka hebká a pružná.

Zdroj: Kiwi na akné
Zveřejněno: 11.1.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PĚSTOVÁNÍ MALIN

Pěstování maliníku

Pro pěstování malin je vhodné slunné stanoviště. Během suchého počasí však vyžadují dostatečný přísun vody. Zejména v době tvorbě květů a plodů. Pro hnojení se nejlépe hodí dobrý kompost nebo hnůj. Hnojíme od jara. Pro pěstování je vhodná mírně kyselá až neutrální půda, která je dostatečně vlhká. Většina druhů potřebuje k růstu oporu.

Zdroj: Pěstování malin
Zveřejněno: 27.11.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Rakytník - jeho pěstování

všude je pěstování to už vím ale ráda bych věděla jak ho stříhat aby nebyl vysoký a široký a abych mu neublížila děkuji za odpovědˇ

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování
Odesláno: 13.8.2017 uživatelem renata vojtová
Počet odpovědí: 7 Zobrazit odpovědi

KIWI DORT SE ŽELATINOU

Svěží nepečený kiwi dort

Ingredience:

  • 2 balíčky piškotů
  • 3 kelímky zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 1 sáček čiré želatiny

Postup:

Připravte si dortovou formu, vyložte ji pečicím papírem a strany vymažte máslem a vysypte kokosem. Podle návodu na obalu si připravte čirou želatinu, nechte ji trochu vychladnout, ale nezapomeňte ji občas zamíchat (želatina nesmí úplně vystydnout, pokud by vám přece jen vystydla, a tudíž ztuhla, můžete ji opět zahřát). Do mírně vychladlé želatiny přidávejte po lžících zakysanou smetanu a moučkový cukr dle chuti.

Dno dortové formy vyložte piškoty a ty zakryjte vrstvou připravené zakysané smetany. Tento postup opakujte pořád dokola, dokud všechnu smetanu nespotřebujete. Poslední vrstva by měla být smetanová.

Ingredience – želatina:

  • 1 kg kiwi
  • 200 g moučkového cukru
  • 30 g želatiny v prášku

Postup:

Kiwi oloupejte a rozmixujte, vložte do hrnce, přidejte moučkový cukr a želatinu rozmíchanou v troše vody. Vše důkladně promíchejte a za stálého míchání nechte zahřát. Kiwi by mělo začít želírovat podobně jako želatina, v takovém případě můžete hrnec odstavit z plotny, nechat chvíli chladnout a poté želatinu opatrně přelít na připravený dort. Až želatina úplně ztuhne, můžete dort přendat na talíř a podávat.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou
Zveřejněno: 10.4.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: kala květina pěstování

Potřebuji poradit proč kaly nekvetou? děkuji

Zdroj: diskuze Kala květina pěstování
Odesláno: 25.8.2016 uživatelem Jiří Havel
Počet odpovědí: 0

PĚSTOVÁNÍ AVOKÁDA Z PECKY

Pěstování avokáda a jeho plody

Budete-li se o avokádo řádně starat, dočkáte se odměny ve formě plodů. Na plody si ale budete muset dost dlouho počkat, zhruba tak pět let, někdy je to dříve, jindy později. Tato rostlina nepotřebuje ani opylení květů, poradí si i bez toho. Když se tedy nakonec dočkáte úrody, co pak s plody? Zkuste některý z níže uvedených receptů...

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky
Zveřejněno: 3.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

KIWI DORT SE ŽELATINOU

Nepečený kiwi dort se želatinou a zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 2 balíčky piškotů
  • 1 kelímek jogurtu
  • 3 kelímky zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 2–3 sáčky zelené nebo žluté želatiny
  • 1 sáček čiré želatiny
  • 5 kusů čerstvého zralého kiwi

Postup:

Připravte si dortovou formu, na jejíž dno dejte pečicí papír a strany vymažte máslem a vysypte kokosem (dort se díky tomu pak bude dobře oddělovat od formy). Připravte si čirou želatinu dle návodu na obalu nebo dle vlastní zkušenosti (vody raději dávejte o kapku méně, aby želatina krásně ztuhla). Nechte ji trochu zchladnout, ale nezapomeňte občas zamíchat. Želatina nesmí úplně vystydnout, protože byste ji nerozmíchali do smetany. Pokud by vám přece jen ztuhla, můžete želatinu opět zahřát. Do mírně vychladlé želatiny přidejte po lžících zakysanou smetanu a jogurt a na závěr moučkový cukr dle chuti.

Dno dortové formy vyložte piškoty (dávejte jeden vedle druhého) a ty zakryjte vrstvou připravené zakysané smetany. Tento postup opakujte, dokud nezaplníte celou formu. Dejte pozor na to, aby vrchní vrstva byla smetanová, ne piškotová. Při druhé vrstvě můžete dát piškoty i na boční stěny, už vám tam budou pěkně držet. Lze použít i dlouhé cukrářské piškoty, které dortu dodají kouzlo. Na poslední vrstvu naskládejte oloupaná a na kolečka pokrájená kiwi. Ovoce skládejte úhledně, poněvadž želatina bude průhledná. Nyní si připravte barevnou želatinu dle návodu na sáčku, nechte ji mírně vychladnout a pak ji po lžících pomalu nalévejte na dort, až zakryjete všechno ovoce. Teď už jen dort nechte ztuhnout v lednici do druhého dne. Poté ho můžete opatrně přendat na talíř a podávat.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou
Zveřejněno: 10.4.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

KIWI NA AKNÉ

Co je to kiwi

Malé, nenápadné ovoce, které na první pohled nevypadá příliš přívětivě, skrývá pod slupkou látky, které dovedou obohatit náš jídelníček o potřebné živiny. Toto exotické ovoce mající svůj původ v Číně bylo následně pěstitelsky rozvinuto na Novém Zélandu, který tak v současnosti patří mezi největší producenty. Odtud se toto ovoce rozšířilo po celém světě a dnes ho z obchodů zná téměř každý. Má oválný tvar a hnědou chlupatou slupku.

Co se týká obsažených látek, prim zde hraje především vitamín C. Kiwi patří mezi nejbohatší zdroje kyseliny askorbové, a jelikož se jedná o zdroj přírodní, měli by ho vyznavači zdravého životního stylu brát v potaz. Jeho obsah se pochopitelně může lišit dle doby a způsobu skladování. Obvykle se uvádí množství mezi 80–150 mg na 100 g ovoce. To v podstatě zabezpečí denní doporučenou dávku z přirozeného, dobře vstřebatelného zdroje. Je také zajímavé, že právě jeho vysokou koncentrací se kiwi stává relativně velmi levným přírodním zdrojem, který cenově předčí pomeranče a další zdroje kyseliny askorbové. A kdo z nejrůznějších příčin odmítá syntetický vitamín C, může zvolit právě kiwi jako velmi vhodnou alternativu.

Vitamín C však není jedinou cennou látkou, kterou kiwi obsahuje. Jeho energetická hodnota činí přibližně 45 kcal na 100 g. V plodu je přítomno stopové množství bílkovin, tuků a samozřejmě sacharidy (asi 12 g). Co je však ceněno více, je vláknina (přes 3 g) a důležité vitamíny a minerály. Z nich stojí za zmínku především vitamín A a K, z minerálů je nutné vyzdvihnout hořčík, kterého má v populaci mnoho lidí nedostatek, dále pak vápník, železo, draslík nebo fosfor.

Kiwi se tak může zdát jako ideální ovoce doplňující potřebné mikroživiny v přírodní formě. Pozor si musí dát ten, kdo je alergický na enzym aktinidin, který na jednu stranu působí na vstřebatelnost masa, ale na druhou stranu může u některých jedinců vyvolat alergickou reakci. Velké množství živin však bude naštěstí pro většinu lidí pozitivem. Vždyť pouze dva plody denně pokryjí denní dávku vitamínu C, což se může hodit pro posílení imunity v čase chřipkového období. V letních měsících pak kiwi dokáže osvěžit svojí chutí a dodá potřebné sacharidy pro sportovní činnost. Kiwi tak zcela jistě patří do potravin prospívajících našemu zdraví a životnímu stylu a možná nás v budoucnu překvapí dalšími pozitivními účinky pro organismus.

Zdroj: Kiwi na akné
Zveřejněno: 11.1.2017

MINIKIWI

Jednodomé a dvoudomé rostliny

Většina rostlin minikiwi jsou rostliny jednodomé samosprašné, což znamená, že k tomu, aby plodily, nepotřebují rostlinu samce a samice, ale stačí jen jedna rostlina k tomu, aby měly plody, příkladem těchto odrůd je Actinidia Arguta, kdežto příkladem odrůdy dvoudomé rostliny je Kolomikta, ta potřebuje k opylení rostlinu samce i samici. Na jednu samčí rostlinu může být 6 až 8 rostlin samičích a měly by být zasazeny ve vzdálenosti do 30 metrů od sebe.

Zdroj: Minikiwi
Zveřejněno: 5.11.2015

PĚSTOVÁNÍ CELERU

Sazenice

Předpěstování celeru je trochu náročné, proto pokud se chystáte mít na záhonu jen deset celerů, bude lepší koupit si počátkem května předpěstované sazenice v zahradnictví.

Zdroj: Pěstování celeru
Zveřejněno: 4.5.2017

GAZÁNIE

Množení

Dříve se gazánie nejvíce množily vegetativně z matečných rostlin, které přezimovaly ve sklenících (tento způsob platí i nyní pro plnokvěté formy). Dnes se rostliny nejčastěji množí výsevem semene – podrobněji viz pěstování.

Zdroj: Gazánie
Zveřejněno: 20.4.2016

PĚSTOVÁNÍ AVOKÁDA Z PECKY

Pěstování avokáda doma

Pro pěstování avokáda doma nepotřebujete žádné speciální podmínky. Rostlinu pěstujte při pokojové teplotě 20 až 25 °C, udržujte dostatečnou vzdušnost a vlhkost. V letních měsících se bude rostlině krásně dařit venku, v zimě můžete teplotu snížit až k 15 °C. Nevystavujte ji přímému slunečnímu záření a snažte se substrát udržovat stále vlhký, ale ne přelitý, aby nedocházelo k zahnívání kořenů. Zálivku provádějte přímo do květináče a přebytečnou vodu, která protekla do spodní misky, slijte. Stane-li se vám, že avokádu začnou opadávat listy, může to mít většinou dvě příčiny, buď je rostlina přelitá, nebo suchá, nic se ale neděje, pokud se o rostlinu začnete starat tak, jak máte, brzy vám znovu obrazí.

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky
Zveřejněno: 3.11.2015

PĚSTOVÁNÍ CELERU

Řapíkatý celer

Mnohem menší bulva a silné, dlouhé stonky jsou typické pro řapíkatý celer. Nároky na pěstování má shodné s bulvovým celerem, ale liší se podstatně vyššími požadavky na dusík z důvodu tvorby většího množství zelené hmoty.

Vegetační doba je asi o třicet dní kratší než u celeru bulvového, pěstování je trochu pracnější: aby řapíky určené ke konzumaci zůstaly křehké a šťavnaté, musí se bělit. Jak? Rostlina se sváže a obalí kornouty z tmavé lepenky. Postupně se pak zahrnuje zemí, až vykukují jen zelené vršky listů.

Celer se dobývá ze země celý a řapíky se odřezávají těsně u bulvy, aby zůstal srostlý svazek listů. Nejsnadnější je pěstovat odrůdy samobělící, u nichž odpadá práce s vyvazováním a přihrnováním.

Zdroj: Pěstování celeru
Zveřejněno: 4.5.2017

KIWI DORT SE ŽELATINOU

Kiwi dort s tvarohem a želatinou

Ingredience – těsto:

  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce vody

Postup:

Oddělte bílky od žloutků a z bílků ušlehejte sníh, do kterého poté po částech zašlehejte asi 100 g moučkového cukru (vše je potřeba vyšlehat do husta). Oddělené žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do husté pěny. Do ní pak pomalu vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej, vodu a nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh. Chcete-li mít korpus hnědý, je možné přidat cca 30 g kakaa a trochu mléka. Z této dávky ingrediencí vznikne přibližně 2 cm vysoký korpus o průměru asi 26 cm. Jestliže chcete mít dort vyšší, zdvojnásobte dávku. Připravené těsto rozetřete do dortové formy, kterou předtím vymažte máslem nebo olejem a vysypte hrubou moukou. Formu vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Zda je korpus hotový, poznáte pomocí špejle, na kterou se vám při zapíchnutí do korpusu nesmí těsto lepit. Hotový (upečený) korpus vyklopte z formy a nechte vystydnout na mřížce.

Ingredience – krém:

  • 500 g tvarohu
  • 100 g másla
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 70 g moučkového cukru

Postup:

Máslo ohřejte na pokojovou teplotu, poté ho utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidejte tvaroh a ušlehejte hladký krém. Studený korpus podélně rozřízněte na dva díly. Spodní díl potřete jednou třetinou připraveného krému a vložte zpět do formy na dort, přiklopte druhým dílem korpusu a potřete druhou třetinou krému.

Ingredience – želatina a ovoce:

  • 1 sáček čiré želatiny
  • 250 ml vody
  • 3 lžíce cukru
  • 5 kusů čerstvého kiwi
Oloupejte všechna kiwi, pokrájejte je na plátky a položte na vrchní vrstvu dortu. Dle návodu na sáčku připravte želatinu, nechte ji mírně vychladnout a poté ji pomalu po lžících naneste na celý dort. Želatinu nechte ztuhnout, následně odstraňte obvodový kruh formy a strany dortu potřete posledním dílem krému.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou
Zveřejněno: 10.4.2016

PĚSTOVÁNÍ CELERU

Hranolky

Ingredience: 200 g celeru, 1 dl oleje, sůl na ochucení

Postup: Celer očistíme, nakrájíme na hranolky a smažíme na oleji. Osolíme a můžeme podávat. Mají opravdu výtečnou chuť. Toto je recept Antonie Mačingové, díky níž se do širokého povědomí dostaly nejen celerové hranolky.

Zdroj: Pěstování celeru
Zveřejněno: 4.5.2017

PĚSTOVÁNÍ CELERU

Recepty s celerem

Tato zelenina se hodí k přímé konzumaci i k tepelné úpravě, například do polévek, omáček, pod maso či do salátů. Celerová nať je nejen velmi oblíbená, ale také velmi zdravá. Předčí dokonce některé vlastnosti bulvy. Používá se často do polévek nebo k přízdobě teplé i studené kuchyně.

Zdroj: Pěstování celeru
Zveřejněno: 4.5.2017

PĚSTOVÁNÍ MALIN

Stáleplodící maliny

Stáleplodící maliník plodí na jednoletých výhonech. Rozkvétá na vrcholových částech dřevnatícího letošního výhonu v srpnu a plody dozrávají od poloviny srpna až do prvních mrazíků. Tyto odrůdy jsou vhodné do každé zahradní půdy. Tento druh hnojíme kompostem či odleželým hnojem. Tato odrůda je plně mrazuvzdorná. Plody jsou velké, červené, s navinulou chutí a velice příjemnou vůní. Sklizňové období končí v polovině října. Ideální je rostlinu sázet na slunečné stanoviště, je vhodná doplňková závlaha v letních měsících. Pro kvalitní sklizeň se doporučuje pěstování pouze jednoletých výhonů, které je nutné po odplození odstranit. Seřezáním maliníku předejdete napadení houbovými chorobami.

Zdroj: Pěstování malin
Zveřejněno: 27.11.2014

PĚSTOVÁNÍ MALIN

Výsadba maliníku

Ideálním obdobím pro výsadbu malin je podzim. Sázíme jednoleté sazenice, které by měly být v krčku zhruba 1 cm silné, se zdravým kořenovým systémem. Rostliny sázíme do řady 40–60 cm od sebe. Nadzemní část seřízneme na 10–15 cm a přihrneme zeminou, kterou však s příchodem jara rozhrneme.

Zdroj: Pěstování malin
Zveřejněno: 27.11.2014