Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PESTOVANI MASLOVE DYNE

OBSAH

Dýňová polévka z máslové dýně

Ingredience: 1 máslová dýně, 1 lžíce másla, trocha soli, bobkový list, nové koření, pepř, trocha majoránky, trocha našlehané smetany, osmažená houska

Postup: Máslovou dýni oloupejte, nakrájejte, nalijte trochu vody, osolte, opepřete, přidejte nové koření a bobkový list. Vařte, dokud dýně nezměkne, ne však příliš dlouho. Pak rozmixujte, přidejte lžíci másla a můžete podávat. Pro zvýraznění chuti můžete přidat majoránku a rozhodně opraženou housku a našlehanou smetanu.

Zdroj: Dýňová polévka

Diskuze

V diskuzi DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Divišová Vladimíra.

ahoj mám přerostlé hokaido dýně a jsou ještě pořád žluté, semínka jsem měla z lonské dýně usušené.Zkusila jsem je zasadit vyrostly krásně máme plantáž,ale nevím kdy je sklidit a hlavně jjestli mi nezmutovali s okurkama ,které mám hned vedle.Jsou pořád žluté a hlavně jsou velké poradte děkuji Vladka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Toto jsou žluté dýně, je to jejich konečná barva, mám je také. Oranžové ani dalším zráním nebudou.

Zdroj: diskuze Dýně hokaido

Dýně hokaido cena

Běžná cena dýně hokaido se v kamenných obchodech pohybuje kolem 32,90 Kč za kus, ale záleží samozřejmě na velikosti.

Zdroj: Jak zpracovat dýně hokaido

Diskuze

V diskuzi DYNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Pěstuji dýně hokaido. Na několika svolech mi kromě oranžových dýní vyrostly velké zelené dýně, které drží zelenou barvu a ta je stále tmavší a tmavší. Na několika stvolech mi vyrostly malé zelené dýně, které nerostou ani nežloutnou, jsou podobné okurce nakládačce. Setkal se s tím někdo? Poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka.

To mne také zajímá, snad někdo napíše - řeším přesně to samé - dýně nám vyrostly z původně šedé a oranžové a máme oranžovou,šedé a zelené... Nevíte někdo? A stejně nepoznám, jeslti jsou už ok, rostliny povadly poté, co jsem jim teď v říjnu už ostříhala listy a další výhony, ale že by měly stonek dřevnatý mi nepřijde... Některé se při stříhání podařilo nechtě oddělit (rostliny mi různě prorostly do sebe a rozbujely se a nebylo možné to rozklíčovat :D

Zdroj: diskuze Dyně hokaido

Dýně hokaido pěstování na zahradě

Dýně hokaido je vhodná pro pěstování na zahradě. Obecně nemá vysoké nároky na pěstování. I začátečník si s ní poradí. Vyhovuje jí výsadba na teplé a chráněné místo. Semena jsou velká. Před výsadbou je namočte den předem na talířku s vodou, aby klíčily rychleji. Na jaře je možné si sazenice předpěstovat v květináči doma na okenním parapetu. Při výsadbě na zahradu dejte pod sazenice hnojivo a kompost, nebo je vysaďte přímo na kompost a porostou vám neuvěřitelně rychle, přímo před očima. Sazenice by měly být od sebe vzdáleny asi 1 m. Vyžaduje vydatnou zálivku. Dýně se sklízí na podzim, když začne zasychat stopka. Většinou dorůstá velikosti o průměru 20 až 25 cm. Ve vhodném sklepě se může uskladnit na dlouhou dobu, třeba až do února, což je jejich velikou výhodou. Využívá se hlavně v kuchyni na smažení, vaření a pečení, ale také na dlabání v době Halloweenu. Je s ní jednoduchá práce, protože se nemusí loupat. Má tvrdou oranžovou dužinu. Ta má močopudné účinky. Konzumace dýně se doporučuje hlavně při onemocnění sleziny, slinivky břišní a žaludku.

Zdroj: Dýně hokaido

Poradna

V naší poradně s názvem ZAŠTIPOVÁNÍ HOKAIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.

prosím jestli máte zkušenost s pěstováním prolezl jsem mraky článku a nikde nic dají se zaštipovat???dik za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Dýně se dají normálně zkrátit, aby nepřerostly do míst, kde je už nechcete. Stačí ustřihnout hlavní šlahoun. Dýně pak již neporoste do délky, ale do šířky. Zde je k tomu video, sice v angličtině, ale je názorné: www.youtube.com/watc…

Zdroj: diskuze Zaštipování hokaida

Dýně hokaido foto

Zde si můžete prohlédnout, jak dýně hokaido vypadá.

Zdroj: Dýně hokaido

Diskuze

V diskuzi DYNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

To mne také zajímá, snad někdo napíše - řeším přesně to samé - dýně nám vyrostly z původně šedé a oranžové a máme oranžovou,šedé a zelené... Nevíte někdo? A stejně nepoznám, jeslti jsou už ok, rostliny povadly poté, co jsem jim teď v říjnu už ostříhala listy a další výhony, ale že by měly stonek dřevnatý mi nepřijde... Některé se při stříhání podařilo nechtě oddělit (rostliny mi různě prorostly do sebe a rozbujely se a nebylo možné to rozklíčovat :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Nebude to zkřížením (přenos pylu) s cuketou? Někde jsem četla, že právě tím, když pěstujeme obě rostliny kousek od sebe, může dojít k mutaci dýně.

Zdroj: diskuze Dyně hokaido

Dýně hokaido foto

Zde můžete vidět, jak vypadá dýně hokaido.

Zdroj: Jak zpracovat dýně hokaido

Poradna

V naší poradně s názvem DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

chci se zeptat, jestli se má zaštipovat dýně hokaido, nebo nechat růst, jak chce?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Ano, zaštipování je vhodné. Pomůže rostlině vyvinout větší plody. Hlavní šlahouny se zkrátí na délku 3 až 5 metrů a postranní na délku 3 metry. Rovněž je vhodné zredukovat počet vyvíjejících se plodů - jednu třetinu jich odstraňte. Po zkrácení začne rostlina vysílat nové postranní výhony, které je potřeba vylamovat. Po zkrácení je také vhodné změnit poměr živin v zálivce - omezit dusík a posílit draslík.

Zdroj: diskuze Dýně hokaido

Dýně hokaido semena cena

Dýně Hokkaido (Cucurbita maxima) – semena této dýně se obvykle prodávají po 5 ks za cca 36 Kč.

Zdroj: Jak zpracovat dýně hokaido

Poradna

V naší poradně s názvem SKLADOVÁNÍ DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Dvořáková.

Jak skladovat Dýni Hokaido.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Dýni Hokkaido lze skladovat až 8 měsíců v závislosti na možnostech. K tomu je ideální místo ve sklepě chráněné před světlem, suché a vzdušné. Nejlepší je dýně zavěsit v sítěném pytli na strop. Tímto způsobem se zabrání otlakům a růstu plísní. Pokud je dýně Hokkaido již nakrájená, měla by být spotřebována během několika dnů.

Zdroj: diskuze Skladování dýně hokaido

Pěstování dýní

Zakoupená semena jakéhokoliv druhu dýně je dobré před samotným sázením namočit přes noc do vody. Díky namočení semena rychleji vyklíčí. Semena vysévejte od poloviny května. Naklíčená semena vysévejte na záhonek do hloubky 3–5 cm. Udržujte vzdálenost mezi jednotlivými semeny minimálně 1 m. Je dobré, když k dýním dáte oporu, mohou se pnout a nestíní si navzájem. Dýně by měly být zasazeny tam, kde je dostatečný sluneční svit. Půdu pravidelně odplevelujte. Listy dýní nezalévejte, hrozilo by jejich plesnivění. Dobře vyzrálé plody sklízíme začátkem podzimu, protože první přízemní mrazíky by je mohly poškodit.

Zdroj: Jak zpracovat dýně

Poradna

V naší poradně s názvem DÝNĚ - DRUHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: www.google.cz/images…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška Vašková.

Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Dýně - druhy

Dýně hokaido semena cena

Semena různých druhů dýně hokaido máte možnost koupit od soukromých pěstitelů z vlastních zdrojů v ceně od 150 do 220 Kč/25 semen anebo v supermarketech v ceně od 20 do 30 Kč/5 semen. Semínka z dýně se hojně využívají také na problémy s prostatou, pomáhají proti škrkavkám a roupům. Loupaná pořídíte již od 19 Kč/100 g.

Zdroj: Dýně hokaido

Poradna

V naší poradně s názvem DÝNĚ - DRUHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Vašková.

Nevíte , prosím o jakou dýni( zelená ) se jedná ? Myslím, že takovou jsem ani nesadila. Sadila jsem hokaida a oranžové obří dýně. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Dýně - druhy

Správný název dýně (Hokaido/Hokkaido)

Dýně Hokaido je jednoletá bylina s plazivými stonky, rodiny Cucurbitaceae, pocházející z Japonska. V Čechách se ujal název dýně Hokaido s jedním „k“, správný název je však dýně Hokkaido.

Tato rostlina se odpradávna pěstovala na Dálném východě, nyní je hojně pěstována v Americe. Dýně Hokaido je severojaponská odrůda, kde je známá jako „čínská dýně“.

Existují dva druhy dýně Hokaido – jeden má tmavě oranžovou barvu a druhý má slupku světle zelenou. Plody jsou kulovitého tvaru a pocházejí původně z japonského ostrova Hokkaidó, kde rostou ve vulkanické půdě.

Zdroj: Dýňová polévka z dýně Hokaido

Dýně hokaido cena

Dnes již není problém dýni hokaido zakoupit v kterémkoli supermarketu či menším obchodě. Její cena se pohybuje v rozmezí 10–30 Kč/kg nebo je cena stanovena za kus. V oblibě jsou také BIO dýně, které pořídíte zhruba za 44 Kč/kg.

Zdroj: Dýně hokaido

Vzory na vyřezávání dýně

Pro inspiraci se můžete podívat na šablony, které jsou vhodné pro vyřezávání dýní. Když podle šablon vyřežete dýní, tak je výsledek následující. Vše záleží na vaší zručnosti a fantazii.

Zdroj: Šablony na dýně

Kreslené obrázky dýně

I menší děti mohou být zapojeny do těchto příprav, stačí jim vytisknout pár motivů, které si vybarví pastelkami. Tyto omalovánky lze koupit i v některých papírnictvích.

Zdroj: Šablony na dýně

Využití dýně Hokaido

Tyto dýně jsou bohaté na živiny a minerální látky.

100 g dýně Hokaido obsahuje tyto nutriční hodnoty:

  • 37 kcal;
  • 8,8 g sacharidů;
  • 0,23 g tuku,
  • 88,72 g vody;
  • 8,8 g bílkovin;
  • 1,6 g vlákniny.
Dýně je bohatá na vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, vitamíny A, B a C. Čím více je dýně oranžová, tím vyšší je v ní obsah vitamínu A.

Dýně Hokaido se hodí do mnoha receptů. Její dužina má bohatou, sladkou chuť, ale nesmí se převařit, potom je na jazyku suchá a šupinatá. Před vařením dýni rozkrojte na půl a lžičkou odstraňte semínka a vlákna. Tato dýně se může vařit i se slupkou, ta totiž vařením krásně změkne.

Dýně Hokaido se hodí na polévky, omáčky, do nádivky, jako příloha místo brambor, můžete ji grilovat, zapékat, dělat z ní marmelády, buchty, prostě cokoliv, záleží jen na vaší fantazii.

Zdroj: Dýňová polévka z dýně Hokaido

Pěstování špagetové dýně

Jedná se o jednoletou rostlinu, která se pěstuje podobně jako ostatní druhy dýní. Semínka (buď vlastní získaná z dýně, nebo přímo zakoupená) sázejte v dubnu do substrátu pro výsev. Poté mladé rostlinky postupně přepichujte. Zhruba za měsíc posílí a vy je pak můžete v květnu přesadit (samozřejmě za příznivého počasí) do záhonu. Pro dýni vybírejte slunné stanoviště s kvalitní, prohnojenou půdou. Počítejte s tím, že je to bujně rostoucí rostlina a k tomu, aby prospívala, potřebuje velký prostor, ve kterém se bude plazit. Je to zhruba 1 metr kolem dokola zasazené rostliny. Roste poměrně rychle a má velkou spotřebu vody. Zalévejte ji ale jen ke kořenům, nesnáší totiž mokro na listech. Pokud k tomu máte možnosti, je lepší pěstovat tuto dýni jako popínavku. Listy ani plody tak nepřijdou do kontaktu s vodou a půdou. Tím zabráníte plesnivění a hnití rostliny. Od září do listopadu následně sklízíte zralé plody. Z každé rostliny to jsou dvě až tři dýně.

Zdroj: Špagetová dýně

Tykev máslová

Máslová dýně má hruškovitý tvar, bílou až lehce nažloutlou barvu a obsahuje méně semen. Tato dýně má kvalitní a hutnou dužinu. Za syrova chutná podobně jako meloun Galia.

Dužnina této dýně je výborná, nasládlá a velice silná. Vhodná je pro jakékoli použití v kuchyni, a to zejména do sladkých pokrmů, jako jsou koláče, cheesecake a další druhy pečiva, nebo do marmelád. Hodí se ale také jako základ do jakéhokoliv zeleninového jídla či polévky, protože je měkká a její příprava je rychlá.

Zdroj: Dýně - druhy

Fotografie

Zde jsou vidět fotografie, na kterých je vidět jak vypadá špagetová dýně.

Zdroj: Špagetová dýně


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Michal Vinš

Ing. Romana Šebková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP