Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJE CAMBRIA

OBSAH

Zasazení orchideje

Orchideje nejsou suchozemské rostliny. Při sázení vaší orchideje musíte postupovat tak, aby horní část rostliny byla mírně nad úrovní okraje nového květináče a tím i prostoru určeného k zalévání. Jemně vyplňte prostor kolem orchideje příslušným substrátem. Než orchideji narostou nové kořeny, které rostlinu zároveň ukotví, doporučuji použít pomocné klipy, které zajistí dočasnou stabilitu orchideje.

Zdroj: Přesazování orchidejí

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJE DRUHY A PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Nechte ji povyrůst a až bude mít dostatek vzduchových kořenů, tak ji můžete odstřihnout a přesadit. Tvorbu vzduchových kořenů můžete podpořit častým sprchováním rostliny a dostatkem světla po celý den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena Čápová.

děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Orchideje druhy a pěstování

Původ orchidejí

Orchideje jsou rostliny pocházející z vlhkých tropických oblastí, především z tropických pralesů Latinské Ameriky. Orchideje zde vytvářejí nádherné květy všech možných barev. Velmi výrazně voní, zejména v noci, kdy lákají hmyzí opylovače. Květ orchideje dle domorodců symbolizuje štěstí, lásku a radost. V současnosti je známo asi 850 rodů a asi 17 000 druhů orchidejí rostoucích téměř na všech kontinentech, nejvíce v tropech, ale i v jiných klimatických pásech. Jedná se tak asi o jednu z nejpočetnějších čeledí vyšších rostlin. Dříve byly orchideje velmi vzácné, ale dnes i květinářství v ČR nabízejí celou řadu nenáročných kříženců, které lze úspěšně pěstovat třeba jen na okenním parapetu. Pryč je tedy doba, kdy bylo možné těšit se z těchto půvabných exotických rostlin pouze ve skleníku nebo vitríně.

Zdroj: Pěstování orchidejí podle Jany

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJE PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Waisová.

Prosím o sdělení, zda se mají odkvetlé výhony odstraňovat, nebo nechávat. U některých orchidejí mám i třeba 3 odkvetlé výhony. Děkuji Waisová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pokud vám to esteticky nevadí, tak nestříhat. Ve volné přírodě jim to taky nikdo nestříhá.

Zdroj: diskuze Orchideje pěstování

Orchideje

Drtivá většina orchidejí v domácím prostředí jsou epifyty, což znamená, v přírodě rostoucí na stromech nebo dokonce kamenech. Kořeny orchidejí jsou velice specifické, výrazně se liší od běžných kořenů rostlin. Samozřejmě, že vše, co se orchidejí týče, nemůžeme zobecnit, pro každé pravidlo vždy existují výjimky, a tak i orchideje jsou jen jedna větší skupina rostlin na světě. Obecně vždy platí, že je nejlepší vždy postupovat podle pokynů pro jednotlivý druh orchideje. My se dále zaměříme především na tropické, epifytické orchideje.

Zdroj: Zalévání orchidejí

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ A NEMOCI ORCHIDEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Prosím o radu uprostřed orchideje (srdíčko) vyrustá list vadný poschlý s barvou do fialova a trochu lepí list je pokroucený rychle se to dostalo na všechny orchideje díky ya radu Eliška.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Dobry den,
Ke konci brezna sem dostala k narozeninam orchideje,bohuzel ted jim zacali hnednout listy,nevim co s tim.V kvetinarstvi mi poradili ze je mam ostrigat ale bevim zda je to dobry napad.
Predem moc dekuji za radu
Mirka

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Pěstování a nemoci orchidejí

Tipy pro pěstování

Phalaenopsis jsou obvykle velmi hodnotné rostliny. Nejsou náročné a ve správných podmínkách budou odměňovat pěstitele nápadnými květy. Voda je pro rostliny velmi důležitá, nikdy ale nesmí být ponechána v rostoucí špičce orchideje. To by způsobilo, že by nové listy uhnívaly a rostlina odumřela. Orchideje by měly být zalévány ráno. Stále platí, že čím vyšší je vlhkost a teplota vzduchu, tím větší je potřeba proudění vzduchu, aby bylo zabráněno hnilobě, plísním a nemocem. Úspěšný růst znamená, najít správnou rovnováhu mezi vlhkostí, teplem, světlem a prouděním vzduchu.

Zdroj: Nejoblíbenější orchidej - Pahaenopsis

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

moje orchideje mají mnoho velkých listú,ale málo květů.proč?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pěstování orchidejí

Co budete k přesazování potřebovat

  • substrát na orchideje;
  • květináč na orchideje;
  • nůžky;
  • polystyrenové arašídy nebo střepy hliněné nádoby.

Přesazování vám bude trvat zhruba 10-15 minut.

Pro lepší představu, jak správně přesadit orchidej, může posloužit tento výběr videí: přesazování orchideí video.

Zdroj: Přesazování orchidejí

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ PODLE JANY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA HOMOLKOVÁ.

UŽ PO NĚKOLIK LET JSEM MNĚLA NA ZÁPADNÍM OKNĚ NA PARAPETU ORCHIDEJE.ZE ZAČÁTKU JSEM JE ZDĚDILA PO MAMINCE,ASI OSM.TY MNĚ ODEŠLY,UŽ JSEM JE NEZACHRÁNILA.LETOS JSEM DOSTALA TŘI.V ČERVNU MNĚ ODKVETLY.A NYNÍ SE MNĚ NA LISTECH OBĚVILA BÍLÁ PLÍSEŃ.UŽ DVAKRÁT JSEM VYMNĚNILA SUBSTRÁT-KŮRU.A PŘED TÍM JSEM JE NAMOČILA DO VODY S KUPOVANÝM HNOJIVEM NA ORCHIDEJE.OTŘELA JSEM LISTY.A MÁM OBYVY ,ŽE UŽ JE NEZACHRÁNÍM.PROSÍM O POMOC.JÁ SE MÁM O NĚ STARAT.VYSKOUŠÍM JE POSTŘÍKAT VODOU SE SKOŘICÍ..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pěstování orchidejí podle Jany

Hnojení

Během vegetačního období hnojte orchideje jednou týdně, slabým roztokem. Během zimy a v období květu omezte hnojení na jednou za měsíc. Někteří pěstitelé používají hnojivo pro kvetoucí orchideje, čímž chtějí nastartovat květenství rostlin a skutečně to funguje, toto hnojivo se používá v září a v říjnu.

Zdroj: Nejoblíbenější orchidej - Pahaenopsis

Chyby při zalévání orchidejí

Orchideje jsou tropické rostliny, ne? Takže se jim líbí hodně vody, že ano?

Mnoho známých orchidejí jsou tropické rostliny, ale jsou to tropické rostliny, které rostou na stromech. V jejich přirozeném prostředí jsou vystavovány prudkým dešťům, které mohou trvat hodiny nebo dokonce dny, ale mnoho druhů je také přizpůsobeno suchému prostředí, které na slabý déšť, čeká i týdny.

Při pěstování orchidejí u vás doma, je velmi nepravděpodobné, že byste byli schopni vytvořit totožné podmínky jako v prostředí tropického lesa, se správným prouděním vzduchu, vlhkostí a úrovní světla. Proto myslete na nejčastější chyby při zalévání rostlin:

  • Zalévání příliš často - orchidej by nikdy neměla zůstat stát ve vodě, rostlina by mezi zálivkami měla zcela vyschnout.
  • Zalévání v noci – bez ohledu na to, jaký druh orchideje máte, vždy zalévejte v dopoledních hodinách. Noční zalévání dovolí vodě zachycovat se v balu a to podporuje bakteriální a plísňové onemocnění. Rostlina orchideje by měla být v noci úplně suchá.
  • Nevšímavost signálů rostlin – orchideje si dobře umí říci, co potřebují. Během vegetačního období by měla být silná, košatá s mohutnými listy. Některé opadavé orchideje mohou během zimy opadat, to je v pořádku, musíte vědět, jaký druh pěstujete.

Zdroj: Zalévání orchidejí

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJE DRUHY A PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Čápová.

na orchidei se mi nespustil květ,ale vyrostli mi tam asi 4 lístky,asi sazenička,co s tím mám udělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nechte ji povyrůst a až bude mít dostatek vzduchových kořenů, tak ji můžete odstřihnout a přesadit. Tvorbu vzduchových kořenů můžete podpořit častým sprchováním rostliny a dostatkem světla po celý den.

Zdroj: diskuze Orchideje druhy a pěstování

Zvýšení hnojení orchidejí při květenství

Je snadné koupit speciální hnojení pro kvetoucí orchideje, které obsahuje mírně odlišné mikroživiny nebo nutriční hodnoty, jejímž cílem je zlepšit kvetení orchideje. Je to sice lákavé, ale pokud nejste profesionální pěstitel, je to pro rostliny jen malý přínos. Za prvé, ve většině domů máte sbírku více druhů orchidejí, které kvetou v různých ročních obdobích. Za druhé, různé druhy mají různé kvetoucí požadavky. Když si pořídíte vysoce kvalitní NPK - vyvážené hnojivo, je stejně efektivní v produkci květu, jako hnojivo k tomu určené a bude přínosem pro všechny vaše orchideje, i ty co právě nekvetou.

Zdroj: Hnojení orchidejí

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Hüblová.

Dobrý den , mam dotaz na odkvetle orchideje mají se větvičky po odkvětu ostříhat ? Dekuji za odpověď . Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Po odkvětu můžete ustřihnout celý stonek až u listů.

Zdroj: diskuze Pěstování orchidejí

Vyberte květináč

Existuje mnoho způsobů, jak pěstovat orchideje. Můžete ji připojit na dřevěnou desku nebo strom vedle kapradí, pěstovat v plastových nebo hliněných nádobách, v závěsných koších a některé druhy můžete dokonce jednoduše zavěsit na drát ve vzduchu. Pokud máte skleník nebo zimní zahradu, je jednodušší je pěstovat v květináčích. Nádoba pro orchideje musí mít přizpůsobený tvar k dobrému odvodňování. Používány jsou čiré plastové nádoby, které jsou vhodné i pro velmi malé orchideje. Nicméně, obecně raději volte těžké, hliněné nádoby, které uchrání vaši rostlinu před převrácením a drží jen malé množství vlhkosti.

Zdroj: Přesazování orchidejí

Diskuze

V diskuzi UMÍSTĚNÍ ORCHIDEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich Holub.

Mužou byt orchideje umístěné v ložnici

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila .

Já pěstuju orchideje v ložnici na okně, které je orientováno na severozápad a vede se jim skvěle. Když jim nebudete stínit závěsem, tak i v ložnici můžou velmi dobře prosperovat. Orchideje nevylučují do ovzduší žádné škodliviny, takže ani neškodí během spánku.

Zdroj: diskuze Umístění orchideji

Podmínky pro pěstování orchidejí

  • hodně světla, ale ne přímé odpolední slunce (i když Dendrobium má rád více slunce);
  • vysoká vlhkost;
  • neustálé proudění vzduchu kolem kořenů;
  • pravidelné období sušení kořenů, střídající se s máčením;
  • teplota 20-25⁰C.

Čím dříve vytvoříte tyto podmínky v místě, kde chcete orchideje pěstovat, tím větší úspěch a hezčí květy budete mít. Většina orchidejí jsou prodávány v levných, plastových květináčích s kořeny obalenými v nasákavém mechu. Je zřejmé, že toto porušuje dvě hlavní pravidla k úspěšnému růstu. Nemají žádný průchod vzduchu kolem kořenů a zároveň kořeny nikdy nemají šanci zcela vyschnout. Pak je zánik této rostliny, která nemůže být okysličena, nevyhnutelný. Orchidej má své kořeny určené k velmi rychlému přijímání vody a okysličování, neumí přijímat živiny z půdy.

Zdroj: Jak na pěstování orchidejí

Kořeny orchidejí

Kořeny orchideje jsou pokryty tenkou, hedvábnou membránou, kterou nazýváme velamen. Tato víceúčelová membrána rychle pohltí velké množství vody, je účelová svým proměnlivým povrchem a podporuje výměnu minerálů a solí. Velamen orchideje je výborným indikátorem, kolik vody rostlina potřebuje. Suchý velamen je bílé nebo stříbřité barvy, čerstvě zalitý je zbarven do zelena nebo skvrnitý (podle odrůdy).

Naučit se číst z kořenů svých orchidejí je nejlepší způsob, jak zjistit, kdy správně zalévat. Pamatujte si, většina orchidejí je raději méně zalitá, než přelitá. Kořeny orchideje, které jsou stále vlhké, hnijí a rostlina odumírá.

Zdroj: Zalévání orchidejí

Výběr orchideje

Při nákupu orchideje věnujte pozornost několika faktorům:

  • název orchideje – pokud není uveden, měli byste se zeptat, o jaký druh se jedná
  • stav listů – zkontrolujte, aby listy nebyly poškozené, zvadlé, případně zda nejsou nemocné i kořeny
  • mokrý substrát – nekupujte rostlinu s přemokřeným substrátem, mohla by již začít zahnívat
  • umístění orchideje v obchodě – pokud si všimnete, že orchidej stojí v průvanu, raději ji nekupujte, mohou jí začít opadávat poupata
  • zvážit dobu nákupu – orchideje by se neměly nakupovat v extrémních teplotách, ať už ve velkých mrazech, nebo ve velkých vedrech

Pro začínající pěstitele orchidejí, amatéry, se doporučují například tyto druhy: Paphiopedilum (střevíčník), jehož některé variety lze pěstovat v pokoji; dále Pleione, která roste jako pozemní orchidej, vyskytuje se však i jako epifyt; Odontoglossum, kterému se říká vonoklas a je k dostání v mnoha květinářstvích. Také druhy Bifrenaria, Cattleya, Lycaste a Cymbidium by měly i začátečníkům přinést radost z květů i snadného pěstování.

Snad nejznámější a nejodolnější je Phalaenopsis, nádherně kvetoucí orchidej, která vydrží za okny bytů i několik let. V celoročně vytápěných bytech se bude na okenním parapetu dařit i druhu Vanda a některým zástupcům rodu Dendrobium. Tyto orchideje se cítí nejlépe při stálé teplotě kolem 20 °C, která na noc poklesne jen velmi mírně. Ani v jejich domovině se totiž teplota příliš nemění. Snesou samozřejmě i vyšší teplotu, ale jejich tropický původ rozhodně neznamená, že by jim svědčila výheň, protože rostou a kvetou ve stínu tropických pralesů, chráněné před spalujícím sluncem a při vyšší vzdušné vlhkosti. Potřebují sice dostatek světla, ale ne přímé slunce. Podle toho vybírejte jejich stanoviště. Nebude jim svědčit ani průvan u netěsnícího okna.

Phalaenopsis, Vanda a Dendrobium patří mezi druhy epifytické, to znamená, že v přírodě rostou na větvích stromů a živiny i vláhu přijímají vzdušnými kořeny, které volně splývají v prostoru. Takže jestli máte dostatek prostoru, můžete je i epifyticky pěstovat. Nejvhodnějším místem je terárium, do něhož položíte orchidej na větvi. Rostlina se přichytne jednoduchým způsobem pomocí neviditelného silonu ke kůře obalené mechem. Pak už jen stačí orchideji dopřát trochu času a sami uvidíte, že se pevně přivine. Důležitá je dostatečná vlhkost, nic tedy nezkazíte, když rostlinu budete alespoň dvakrát denně rosit rozprašovačem. Typ Vanda se ani jiným způsobem pěstovat nedá. Phalaenopsis můžete pěstovat v klasickém květináči.

Druhy pocházející z míst, kde jsou větší teplotní výkyvy (blíže k subtropickému pásu či ve vyšších nadmořských výškách), mají trochu jiné požadavky. Od jara do podzimu jim vyhovují podobné podmínky jako teplomilným druhům, ale v zimě potřebují odpočinek při nižší teplotě, aby i nadále prospívaly a kvetly. O kolik by tato teplota měla být nižší, záleží na konkrétním druhu. Druhy, kterým v zimě vyhovuje teplota mezi 16–18 °C, stačí na podzim přemístit na okenní parapet v ložnici nebo na světlou chodbu. Pro druhy, které potřebují ještě nižší teplotu, je ideální například chladná zimní zahrada. Zimní pokles teploty vyžadují například: Oncidium, které má drobné, ale bohaté květy; Cambria, která má raději chladno než vedro; Cattleya s velkými a rozmanitými květy; nebo Cymbidium s velmi trvanlivými a bohatými květy, které v zimě snese i teploty kolem 10 °C.

Zdroj: Pěstování orchidejí podle Jany

Hnojivo na orchideje

Pro všechny typy orchidejí platí, že mají rády světlo, ale nelze je vystavovat přímému slunečnímu záření. Je nutné vyvarovat se hlavně poledního slunce, které orchideje spálí. Ranní a večerní paprsky jsou pro ně neškodné.

Orchideje potřebují živiny stejně jako jiné rostliny, ale jsou v tomto velice skromné. Postačí, když je od jara do zimy jednou za dva týdny trochu přihnojíte speciálním hnojivem, které je běžně k dostání v obchodech prodávajících květiny, popř. použijte pětinu dávky hnojiva pro klasické pokojové rostliny. Ale pozor, používané hnojivo nesmí v žádném případě obsahovat vápník. Orchideje ke svému životu potřebují především dusík (N), fosfor (P) a draslík (K), samozřejmě oxid uhličitý, vodu, stopové prvky a sekundární živiny. U hnojení vždy dbejte na správné dávkování.

Pro kořenovou výživu používejte speciální tekuté hnojivo pro orchideje, které aplikujte formou namáčení kořenového balu do vody s hnojivem. Druhým, doplňkovým hnojením je výživa na list, přičemž se živiny dostávají do listů přímou cestou, a to zejména železo, mangan a další mikroprvky, které jsou nezbytné pro zdravý, tmavě zelený list.

Pro správný růst orchidejí je samozřejmě důležitý správný substrát. Směs určenou přímo pro orchideje snadno koupíte v každém zahradnictví. Ale jestli máte chuť, zkuste si připravit vlastní. Na substrát budete potřebovat borovou kůru, dřevěné uhlí, polystyren a kousíčky molitanu. Takto vytvořenou směs můžete použít u většiny druhů těch nejzákladnějších orchidejí, jako jsou Dendrobium, Phalaenopsis, Cattleya, Oncidium, Miltonia, Paphiopedilum a další.

Zdroj: Pěstování orchidejí podle Jany

Tipy pro pěstování orchideje Dendrobium

Z těchto rostlin můžete být z počátku zmatení. Měli jste jich několik, postupně vám odumřely nebo vám nechtějí opakovaně kvést? Musíte zvážit, zda jste se nedopustili těchto chyb:

  • Zda jste se k orchidejím Dendrobium phalaenopsis nechovali stejně jako k orchidejím Phalaenopsis. Dendrobium - potřebují více světla, více vody i více hnojiv.
  • Neodstřihávejte staré stonky, protože Dendrobium je schopna na nich znovu vykvést nebo na něm může vyrůst nová rostlina, která může být později samostatně zasazena.

Jsou úspěšní pěstitelé, kteří si každý rok dopřávají alespoň jednoho nového stonku a tím obohacují svou rostlinu.

Zdroj: Orchidej Dendrobium

Tipy pro péči

Péče o orchideje je velmi jednoduchá. Během letních měsíců zalévejte rostlinu jednou týdně, ale vydatně. Nechte nasáknout kořeny a naplňte oblázkový zásobník (to bude poskytovat další vlhkost). Není na škodu, když zálivku provedete krátkodobým ponořením květináče do dřezu s vodou. Nebojte se, rostlina vám nezajde, necháte-li ji dostatečně vyschnout.

Během vegetačního období ji zalévejte jedenkrát týdně slabým roztokem tekutým či práškovým hnojivem. Mnoho pěstitelů používá hnojivo pro orchideje NPK 3-2-5 se sírou. Výhodou tohoto složení je nízký obsah solí pro zdravý růst a bohaté kvetení.

V zimě nechte rostlinu v teple a snižte její zálivku na jednu za měsíc, ale přesvědčte se, že zůstane hydratována. Orchidej nehnojte.

Pokud vidíte, že orchidej žloutne, vrásčí se její listy nebo nekvete, přesuňte rostlinu na jiné místo a zkuste zlepšit její podmínky. Jakmile pro orchidej najdete to správné místo, bude rostlina vyhánět nové kořeny, listy nebo oddenky (v závislosti na typu) a odměnou vám budou krásné květy každý rok.

Zdroj: Jak na pěstování orchidejí

Rozdělte orchidej

V případě potřeby rostlinu rozdělte. Sympodiální orchideje nebo ty, které rostou z pahlíz, jdou dělit přesazováním. Mějte vždy alespoň tři pahlízy na obou stranách vašeho řezu. Ujistěte se, že oboje kořeny jsou zdravé. Rozřízněte rostlinu a zasaďte každou samostatně. Některé orchideje s velmi malými kořeny, jako například Oncidium, může být složité oddělit do dvou jednotlivých shluků. Rozdělit takovou orchidej Phalaenopsis je možné jen výjimečně, a to jen pokud vytvoří mateční rostlina novou rostlinku na stonku květu (tak zvaný keikis).

Zdroj: Přesazování orchidejí


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP