Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PLATÝS

Co je to platýs

Platýs obecný je největší z platýsovitých ryb. Žije ve větších hloubkách hlavně v Severoatlantickém oceánu, při norském, islandském a grónském pobřeží. Tělo má zploštělé, podlouhlého tvaru, se zašpičatělou hlavou a spodní část hlavy přečnívá. Vrchní strana je stejnoměrně šedohnědá, někdy až černě zabarvená, spodní strana je bílá. Je to velmi žravá dravá ryba, dosahuje délky až 3 m a váhy 100 kg i více. Na trh se ovšem dostává v průměrné váze 2 až 50 kg. Tře se v únoru až dubnu. Maso platýse obecného (halibuta) je velmi ceněno pro znamenitou chuť. Obzvláště uzený je lahůdkou. Játra jsou bohatá na vitamíny. Tepelně se upravuje porcovaný všemi způsoby.

Zdroj: Recepty na platýse

Život platýse

Platýs dává přednost životu na dně a díky tomu, že má v oblibě chladnou slanou vodu, ho jen zřídkakdy najdeme poblíž ústí řek. Většinou žije v hloubkách mezi 10 až 200 metry a ve Středozemním a Černém moři v hloubkách až 400 metrů. Platýs je mistr v maskování. Dokáže napodobit barvu dna a zavrtat se do písku, kdykoliv se objeví nebezpečí. Obzvlášť fascinujícím znakem platýse jsou jeho oči, z nichž jedno se může dívat dopředu a druhé dozadu, a to ve stejný moment. Platýsi velcí dorůstají průměrné délky kolem 25 až 40 centimetrů a váží až sedm kilogramů. Nejstarší ulovený platýs byl starý přibližně 50 let. Samičky mohou naklást až půl milionu jiker. Když mladí platýsi dospějí do určité velikosti, jejich levé oko se přesune přes horní polovinu těla doprava a platýs začne plavat naplocho, levou stranou těla směrem ke dnu. Vrchní část těla může mít různou barvu, od odlišných odstínů hnědé se světle až tmavě červenými skvrnami, které se mění podle povrchu, na kterém se ryba usadí. Spodní strana, též známá jako slepá, je bílá. Různé druhy platýsů jsou si opticky podobné, ale mohou se lišit například hladkostí šupin. Dospělí platýsi se živí krevetami, kraby a malými korýši. Platýs uplave impozantních 30 kilometrů za den z původních oblastí tření směrem k přílivovým pobřežním pásmům pláží.

Zde můžete vidět, jak vypadá platýs.

Zdroj: Recepty na platýse

Filetování platýze

Z tak malé ploché ryby, jako je platýs, je možné získat 2 široké nebo 4 úzké filety, z většího kusu pak i 4 větší filety.

Postup

  • kůži podél okraje, kde má ryba kůstky ploutví, nařízneme;
  • další řez vedeme kolem hlavy a ještě jeden hluboký řez až ke kosti rovně napříč středem ryby od hlavy k ocasu;
  • nůž na rybu naplocho téměř položíme, filet postupně opatrně odkrajujeme od hlubokého středního řezu směrem od hlavy k ocasu;
  • rybu otočíme a stejným způsobem odkrojíme filety i na druhé straně;
  • zkontrolujeme, zda ve filetech nejsou kosti, a případně je odstraníme
  • filety zbavíme kůže tak, že je položíme masem nahoru, u ocasu pevně přidržíme prsty a směrem od ocasní části nožem položeným co nejvíce naplocho maso opatrně odřízneme

Zde můžete vidět přesný postup filetování platýse.

Zdroj: Recepty na platýse

Recepty na platýse

Recepty na přípravu platýse v české kuchyni většinou chybí. Přitom platýs má velmi křehké a jemné maso, téměř bez kostí.

Platýs na grilu

Ingredience: 4 lžíce kukuřičného oleje, 1,25 hrnku vody, 2 lžíce limetkové šťávy, 4 ks platýse, 1 lžíce chilli omáčky, 1 lžíce koriandru, limetka

Postup: Rybu dáme na mísu nebo velký talíř, pokapeme olejem, posypeme nakrájeným koriandrem a přelijeme limetovou šťávou. Maso obrátíme, aby se obalilo v marinádě, mísu přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme na půl hodiny do chladničky. Gril předehřejeme na středně vysokou teplotu, vyjmeme rybu z marinády a grilujeme ji 5–8 minut na předehřátém grilu. Maso musí být křehké. Filety rozdělíme na talíře, ozdobíme koriandrem, doplníme klínky limetky a podáváme se zelinovým salátem.

Recept na platýse podle Pohlreicha

Ingredience: 4 filety z platýse, lžičku drceného kmínu, sůl, pepř, 4 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, šťáva z limetky

Postup: Filety opláchneme a osušíme, poté je osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Obalíme je v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo. Filety z platýse dáme na pánev a zakapeme šťávou z limetky. Pečeme cca 1 minutu z každé strany. Maso je delikátní, jemné a opravdu bez kostí. Podáváme s bramborem.

Platýs na ostrovní způsob

Ingredience: 1 ks platýse, 1 lžička másla, 1 lžíce sójové omáčky, 5 ks chilli papriček, citronová šťáva

Ingredience na marinádu: 3 stroužky česneku, 1 lžíce vody, 1 lžíce sójové omáčky

Postup: Rozetřeme česnek a smícháme ho se lžící vody a lžící sójové omáčky. Rybu očistíme, potřeme připravenou česnekovou pastou a alespoň hodinu marinujeme. Zatím si nasekáme chilli papričky najemno a rozpustíme máslo. Potom platýse grilujeme při velmi mírné teplotě a potíráme průběžně zbylou pastou. Když je ryba měkká, přelijeme ji rozpuštěným máslem, posypeme chilli papričkami, polijeme zbylou sójovou omáčkou a zakapeme citronem. Podáváme s bílým pečivem.

Platýs na kaparech

Ingredience: 4 ks filé z platýse, 4–5 lžiček kapary, 1 citron, 1 lžička citronové kůry, mletý černý pepř, sůl, 2 lžíce másla

Postup: Filet z platýse omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a osmahneme z obou stran na rozpáleném másle. Maso z výpeku vyndáme a uchováme na teple. K výpeku přidáme ještě druhou lžíci másla, přidáme šťávu vymačkanou z citronu, asi lžičku citronové kůry, kapary a necháme 2 minuty prohřát. Hotového platýse rozdělíme na talíře, přelijeme kapary s omáčkou a podáváme s kuskusem, bulgurem nebo šťouchanými brambory. Platýs s kapary je dobrý i s opečenou bagetkou.

Platýs na zelenině

Ingredience: 600 g filé z platýse, sůl, kmín, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, mletý černý pepř

Ingredience marináda: 50 g mozzarelly, 50 g oliv bez pecek, 50 g pórku, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 100 g rajčat, 30 ml bílého vína

Postup: Platýse osolíme, opepříme, okmínujeme a zprudka opečeme na másle s olejem. Rybu vyjmeme a dáme do pekáčku. Na výpeku osmažíme tence nakrájená rajčata, pórek, olivy, petržel a česnek. Vše zakápneme bílým vínem. Zeleninu poklademe na opečenou rybu a na povrch rozdělíme mozzarellu. Takto upraveného platýse poklademe máslem a zapečeme. Podáváme s vařenými brambory.

Zdroj: Recepty na platýse

Platýs versus rejnok

Rejnoci (Batoidea) jsou nadřád příčnoústých paryb, zahrnující přes 500 druhů zařazených ve 13 čeledích. Jako rejnoci se také označují zástupci řádu Rajiformes, tedy praví rejnoci. Všichni jsou blízce příbuzní žralokům.

Rozdíly

Rejnoci mají kosočtverečné zploštělé tělo, což jim umožňuje splynout se dnem, číhat na kořist a ukrýt se před dravci. Některé druhy (parejnok elektrický, rejnok ostnatý) jsou schopny vydávat silné elektrické výboje – jejich elektroplaxy fungují jako fyziologický elektrický zdroj. Jiné druhy jsou vybaveny jedovým ostnem. Jejich párové ploutve srůstají a tvoří lem těla, hřbetní ocasní ploutve zakrňují. Zašpičatělý okraj prsních ploutví tvoří „křídla“, ocas některých druhů je protažen v bičíkovitý výběžek. Na spodní straně těla je 5 žaberních štěrbin, čichové jamky a ústa. Na rozdíl od platýse je oplození u rejnoka vnitřní, naprostá většina rejnoků je ovoviviparní, výjimku tvoří čeleď rejnokovití, kteří snášejí hranatá kožnatá vejce. Pohyb rejnoka je podobný letu ptáka. Většina rejnoků žije na mořském dně jako platýs, existují ale i sladkovodní druhy. Žijí v pobřežních vodách po celém světě, některé druhy jsou hlubinné, manty žijí na otevřeném moři. Trnuchy, které mají na kořeni ocasu tvrdý trn (v ohrožení jím mohou způsobit nepříjemné zranění, nebo i zabít), žijí v povodí Amazonky. Rejnoci jsou dobří plavci, mnoho z nich je ale přizpůsobeno životu na dně. Jsou to noční živočichové, den tráví zahrabaní v písku. Potravu si hledají u dna. Na rozdíl od platýse se rejnok žijící na volném moři živí planktonem.

Zde můžete vidět, jak vypadá rejnok.

Zdroj: Recepty na platýse

Platycodon grandiflorus

Vědecké jméno této rostliny pochází z řeckých slov „platys“ = široký a „kodon“ = zvonek a přesně vystihuje tvar nápadných modrých květů. Rod má jen jeden, zato velmi variabilní druh vyskytující se ve východní Asii, v Číně a Japonsku, tedy v oblastech s podobným podnebím, jako je ve střední Evropě.

Literatura tuto rostlinu někdy uvádí pod názvy Campanula grandiflora nebo Wahlenbergia grandiflora, v Čechách se vyskytuje pod názvem boubelík.

Rostlina má bílý řepovitý kořen, ze kterého vyrůstají kolmo vzhůru pevné lodyhy s přeslenitými střídavými listy. Při poranění vytéká z lodyhy mléčná šťáva, podobně jako u většiny zvonkovitých rostlin. Lodyhy nesou po jednom nebo několika květech, které jsou modré, ale existuje i mnoho kultivarů a variet s odlišnou barvou květů – varieta Album je čistě bílá, varieta Apocyan fialově modrá a varieta Plenum je nízká, poloplná, světle modrá. Květy se otevírají do širokých zvonkovitých květů o průměru až 5 cm. Plodem je hranatá tobolka s velmi jemnými semeny. Rostlina je vysoká 30–40 cm, někdy až 60 cm. Listy jsou při okrajích zoubkaté, zelené až modrozelené a raší velmi pozdě. Boubelík kvete v červenci až srpnu. Je mrazuvzdorný.

Zdroj: Platycodon

Tabulka

Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)

Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.

Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).

Legenda k tabulce

1 = Adenin v mg na 100 g potraviny

2 = Guanin v mg na 100 g potraviny

3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny

4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny

5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny

6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny

7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny

NU = NU

Potravina

1

2

3

4

5

6

7

Obilniny a rýže

Chlebová mouka

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Ječmen

21,6

22,7

0

0

44,3

52,1

Velmi nízká

Mouka na sladké pečivo

8,1

7,6

0

0

15,7

18,5

Velmi nízká

Mouka na pečivo

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Pohanková mouka

35,1

40,8

0

0

75,9

89,1

Nízká

Rýže (loupaná)

10,8

15,1

0

0

25,9

30,3

Velmi nízká

Rýže (neloupaná)

16,2

21,2

0

0

37,4

43,7

Velmi nízká

Boby a ořechy

Arašídy

18,9

28,6

0

1,6

49,1

57,1

Velmi nízká

Bob obecný

14,1

19,9

1,3

0,2

35,5

41,5

Velmi nízká

Mandle

13,6

13,8

2,3

1,7

31,4

37,0

Velmi nízká

Sušená fazole Azuki

33,8

43,8

0

0

77,6

90,8

Nízká

Zelený hrách

9,8

12,1

0

NU

18,8

21,9

Velmi nízká

Sója

Fermentovaná sója

40,5

51,4

6,8

15,2

113,9

132,8

Mírná

Lyofilizované tofu

120,4

168,3

0,6

3,7

293,1

342,0

Vysoká

Okara (drť ze sójových bobů)

15,0

24,0

4,5

5,0

48,6

56,6

Velmi nízká

Sójové boby (sušené)

74,3

98,2

0

0

172,5

201,7

Mírná

Sójové mléko

7,7

11,7

2,5

0

22,0

25,8

Velmi nízká

Tofu (hluboce smažené)

20,3

32,4

0,5

1,2

54,4

63,2

Nízká

Tofu (kinu)

7,6

11,2

0,5

0,7

20,0

23,3

Velmi nízká

Tofu (Momen, 3 minuty vařené)

13,1

8,8

0

0

21,9

26

Velmi nízká

Tofu (Momen, chlazené)

14,0

16,7

0,4

0

31,1

36,5

Velmi nízká

Zelená sója

20,8

27,2

0

0

47,9

56,1

Velmi nízká

Sušené mořské řasy

Hijiki

31,1

76,5

25,1

0

132,8

154,9

Mírná

Kombu

18,0

21,8

4,7

1,9

46,4

54,5

Velmi nízká

Mozuku

5,6

9,4

0,5

0

15,4

18,0

Velmi nízká

Nori

216,0

299,2

73,3

3,2

591,7

695,6

Velmi vysoká

Wakame

67,7

148,1

46,6

0

262,4

306,5

Vysoká

Vejce

Slepičí vejce

0

NU

0

0

0

Velmi nízká

Křepelčí vejce

0

NU

0

NU

0

Velmi nízká

Mléčné výrobky

Jogurt

1,4

2,1

1,5

0,2

5,2

6,2

Velmi nízká

Mléko

0

0

0

0

0

0

Velmi nízká

Strouhaný sýr

8,2

4,2

NU

0,6

12,9

15,4

Velmi nízká

Sýr

2,7

3,0

0

0

5,7

6,7

Velmi nízká

Houby (japonské)

Bílá aragekikurage

2,3

4,1

0,4

0,1

6,9

8,0

Velmi nízká

Bílá hiratake

27,0

32,8

2,6

4,3

66,7

78,1

Nízká

Bunami

12,2

12,3

3,2

3,0

30,8

36,2

Velmi nízká

Bunashimeji

9,4

8,0

1,1

2,3

20,8

24,6

Velmi nízká

Enokidake

29,7

19,6

0

0

49,4

58,8

Velmi nízká

Eringi

5,0

5,3

0,7

2,4

13,4

15,7

Velmi nízká

Hatakeshimeji

9,1

5,7

0,7

0,5

16,0

19,1

Velmi nízká

Hiratake

74,3

68,0

0

0

142,3

168,1

Mírná

Houževnatec jedlý č. 15 – syrový

5,5

7,6

0,5

2,1

15,6

18,2

Velmi nízká

Houževnatec jedlý č. 240 - syrový

10,6

11,0

4,5

0

26,1

31,0

Velmi nízká

Houževnatec jedlý č. 697 - syrový

9,9

12,5

6,1

1,0

29,5

34,9

Velmi nízká

Houževnatec jedlý - sušený (shiitake)

202,7

167,7

0

9,1

379,5

448,8

Velmi vysoká

Houževnatec jedlý - syrový

8,3

10,0

1,6

0,9

20,8

24,4

Velmi nízká

Houževnatec jedlý – vysušený pro vývar (shiitake)

132,5

97,8

11,5

0,5

242,3

288,4

Vysoká

Maitake

47,4

38,9

7,9

4,4

98,5

116,7

Nízká

Šupinovka nameko

14,9

13,6

NU

0

28,5

33,6

Velmi nízká

Tsukuritake

28,4

21,2

0

0

49,5

58,8

Velmi nízká

Usu-hiratake

16,8

15,7

1,9

3,5

37,9

44,6

Velmi nízká

Yamabushitake

12,1

20,7

0,7

0

33,5

38,9

Velmi nízká

Yanagimatsutake

66,1

11,9

4,9

3,3

26,2

30,5

Velmi nízká

Židovské ucho (sušené)

54,8

93,0

7,9

0

155,7

181,4

Mírná

Ovoce

Banán

1,2

1,7

0,1

0

3,0

3,5

Velmi nízká

Jahoda

0,5

1,2

0,5

0

2,1

2,4

Velmi nízká

Zelenina

Avokádo

10,6

7,5

0,3

0

18,4

21,8

Velmi nízká

Balsam hruška (goya)

3,5

4,3

1,1

1,0

9,9

11,6 

Velmi nízká

Bambusové výhonky (vrchní část)

24,8

35,2

2,8

0,6

63,3

74,0

Nízká

Bambusové výhonky (spodní část)

12,8

17,0

0,7

0,4

30,8

36,1

Velmi nízká

Bílá ředkev (klíčky)

33,9

29,4

6,4

3,5

73,2

86,6

Nízká

Brambor

2,1

4,2

0,2

0

6,5

7,5

Velmi nízká

Brokolice

25,1

33,9

5,7

5,3

70,0

81,8

Nízká

Brokolicové klíčky

59,5

57,2

8,1

4,8

129,6

153,0

Mírná

Cibule

1,0

1,1

0,1

0

2,3

2,7

Velmi nízká

Cuketa

5,0

6,3

1,0

0,8

13,1

15,3

Velmi nízká

Česnek

6,0

6,9

3,4

0,7

17,0

20,1

Velmi nízká

Česnek (pažitka)

9,4

8,5

1,4

0,1

19,4

23,0

Velmi nízká

Čínské zelí

2,6

2,9

1,2

0,3

7,0

8,2

Velmi nízká

Fazolové klíčky

14,1

14,2

3,2

3,5

35,0

41,2

Velmi nízká

Cherry rajče

1,6

1,5

0

0

3,1

3,7

Velmi nízká

Chřest (horní část)

20,7

30,5

3,8

0,3

55,3

64,7

Nízká

Chřest (nižší část)

3,6

4,8

1,7

0,1

10,2

12,0

Velmi nízká

Japonská dýně

23,2

29,1

1,9

2,5

56,6

66,3

Nízká

Japonský pór

12,0

26,8

2,6

0

41,4

48,0

Velmi nízká

Japonský zázvor

3,1

3,5

0,7

0,4

7,8

9,2

Velmi nízká

Klíčky (s fazolkami)

28,1

28,2

0

1,1

57,3

67,4

Nízká

Komatsuna (list)

4,2

6,3

0

0

10,6

12,3

Velmi nízká

Komatsuna (mladý list)

13,0

24,7

0

1,4

39,0

45,1

Velmi nízká

Kukuřice

4,7

6,9

0,1

0,1

11,7

13,7

Velmi nízká

Květák

27,0

30,2

NU

0

57,2

67,2

Nízká

Lilek

11,0

31,6

6,6

1,6

50,7

58,7

Mírná

Mrkev

0,7

1,4

0

0

2,2

2,5

Velmi nízká

Okurka

4,2

5,0

0,1

0,1

9,4

11,1

Velmi nízká

Perilla (listy)

19,1

19,1

3,1

0,2

41,4

49,0

Velmi nízká

Petržel

121,5

135,1

32,3

0

288,9

341,3

Vysoká

Sladká brambora

6,7

7,3

2,4

0,6

17,0

20,1

Velmi nízká

Špenát (list)

29,8

13,8

0

7,7

51,4

61,0

Nízká

Špenát (mladý list)

83,5

88,3

0

0

171,8

202,1

Mírná

Zázvor

0,4

1,4

0

0,5

2,3

2,5

Velmi nízká

Zelený pepř

15,9

35,5

7,0

10,7

69,2

79,8

Nízká

Zelí

1,3

1,7

0,2

0

3,2

3,8

Velmi nízká

Maso

Hovězí (clod)

18,9

9,1

65,3

10,6

104,0

126,1

Mírná

Hovězí (holeň)

17,6

13,6

58,5

16,7

106,4

127,8

Mírná

Hovězí (hrudí)

13,5

7,6

49,0

9,1

79,2

95,8

Nízká

Hovězí (játra)

86,5

83,1

NU

50,2

219,8

255,5

Vysoká

Hovězí (jazyk)

24,3

12,1

44,9

9,1

90,4

109,3

Nízká

Hovězí (krk)

18,9

13,6

54,4

13,7

100,6

121,0

Mírná

Hovězí (ledviny)

67,6

63,5

8,2

35,0

174,2

203,4

Mírná

Hovězí (plecená svíčková)

16,2

9,1

55,8

9,1

90,2

109,3

Nízká

Hovězí (Ribloin)

13,5

7,6

39,5

13,7

74,2

89,1

Nízká

Hovězí (srdce)

45,9

27,2

96,6

15,2

185,0

223,6

Mírná

Hovězí (svíčková)

16,2

9,1

64,0

9,1

98,4

119,4

Nízká

Hovězí (tlusté střevo)

27,1

38,6

15,2

7,3

88,0

103,3

Nízká

Hovězí (vrchní šál)

18,9

10,6

72,1

9,1

110,8

134,5

Mírná

Hovězí (vrchní šál) - syrové

20,3

15,1

77,3

22,5

135,2

162,4

Mírná

Hovězí (vrchní šál) – tepelně upravené

27,1

15,8

87,2

13,3

143,5

173,8

Mírná

Hovězí (žaludek)

28,4

21,2

17,7

16,7

83,9

99,2

Nízká

Hovězí (žebra)

14,9

9,1

36,7

16,7

77,4

92,5

Nízká

Koňské maso

10,0

10,0

77,8

15,2

113,1

136,5

Mírná

Kuřecí (bílé maso)

27,0

16,6

110,2

0

153,9

188,3

Mírná

Kuřecí (játra)

121,6

151,1

NU

39,5

312,2

363,1

Velmi vysoká

Kuřecí (křídlo)

28,4

16,6

92,5

0

137,5

168,1

Mírná

Kuřecí (kůže)

48,6

43,8

27,2

NU

119,7

142,9

Mírná

Kuřecí (noha)

27,0

19,6

76,2

0

122,9

149,6

Mírná

Kuřecí (prsa)

20,5

21,4

98,4

1,0

141,2

171,8

Mírná

Kuřecí (srdce)

31,3

36,1

52,6

5,4

125,4

150,0

Mírná

Kuřecí (stehno)

17,0

21,9

23,2

6,7

68,8

81,6

Nízká

Kuřecí (žaludek)

45,9

51,4

39,5

6,1

142,9

169,8

Mírná

Skopové maso

17,6

10,6

68,1

NU

96,2

117,7

Nízká

Velrybí maso

18,9

12,1

80,3

NU

11,3

136,2

Mírná

Velrybí maso z ocasu

13,5

6,0

68,1

NU

87,6

107,6

Nízká

Vepřové (hřebínek)

13,5

10,6

51,7

0

75,8

92,5

Nízká

Vepřové (játra)

81,1

102,7

34,0

66,9

284,8

331,2

Vysoká

Vepřové (jazyk)

24,3

21,2

58,5

0

104,0

126,1

Mírná

Vepřové (koleno)

21,6

16,6

69,4

0

107,6

131,1

Mírná

Vepřové (krk)

14,9

12,1

43,6

0

70,5

85,7

Nízká

Vepřové (kýta)

20,3

15,1

77,6

0

113,0

137,8

Mírná

Vepřové (ledviny)

64,8

77,1

53,1

0

195,0

232,0

Mírná

Vepřové (plecená svíčková)

18,9

13,6

62,6

0

95,1

116,0

Nízká

Vepřové (rameno)

16,2

12,1

53,1

0

81,4

99,2

Nízká

Vepřové (srdce)

39,2

24,2

55,8

0

119,2

144,6

Mírná

Vepřové (svíčková)

17,6

12,1

61,2

0

90,9

110,9

Nízká

Vepřové (žebra)

16,2

10,6

64,0

0

90,8

110,9

Nízká

Zpracované maso

Francouzská klobása

8,1

7,6

32,7

1,5

49,8

60,5

Velmi nízká

Hovězí v konzervě

8,1

6,0

31,3

1,5

47,0

57,2

Velmi nízká

Játrová paštika

25,7

30,2

15,0

9,1

80,0

94,1

Nízká

Lisovaná šunka

8,1

4,5

51,7

0

64,4

79,0

Nízká

Prosciutto

23,4

22,8

92,1

0

138,3

168,2

Mírná

Salám

16,2

13,6

83,0

7,6

120,4

146,2

Mírná

Slanina

12,2

6,0

43,6

NU

61,8

75,6

Nízká

Vykostěná šunka

10,8

7,6

55,8

0

74,2

90,8

Nízká

Vinná klobása

6,8

6,0

32,7

NU

45,5

55,5

Velmi nízká

Ryba

Aju

17,6

25,7

89,8

0

133,1

161,4

Mírná

Arabesce greenling

18,9

34,0

94,7

2,4

150,0

181,

Mírná

Barakuda

13,5

24,2

110,2

NU

147,9

179,9

Mírná

Halibut křížený

17,6

15,1

100,7

0

133,4

163,1

Mírná

Japonský mořský vlk

13,5

12,1

93,9

0

119,5

146,2

Mírná

Japonský úhoř

13,5

24,2

54,4

NU

92,1

110,9

Nízká

Kapr obecný

16,2

12,1

74,9

NU

103,2

126,1

Mírná

Kranas Dumerilův

18,9

12,1

89,8

0

120,8

147,9

Mírná

Letající ryba

13,5

22,7

118,4

0

154,6

188,3

Mírná

Losos

17,6

10,6

91,2

0

119,3

146,2

Mírná

Makrela

13,5

10,6

98,0

0

122,1

149,6

Mírná

Mořský ďas (játra upravená na páře)

158,2

211,4

26,6

3,1

399,2

468,2

Velmi vysoká

Mořský ďas (syrová játra)

38,2

55,6

6,0

4,4

104,3

121,8

Mírná

Mořský ďas (maso)

17,5

19,5

32,6

0,5

70,0

84,2

Nízká

Pstruh duhový

25,7

55,9

99,4

NU

180,9

216,8

Mírná

Sardinka

17,6

105,8

87,1

NU

210./,4

247,1

Vysoká

Španělská makrela

12,2

6,0

121,1

NU

139,3

171,5

Mírná

Tuňák

17,6

10,6

129,3

0

157,4

193,3

Mírná

Žlutý pruhovaný platýs

14,9

28,7

69,4

0

113,0

136,2

Mírná

Části ryb, plody moře, měkkýši

Běžná orientální škeble

45,9

24,2

5,4

28,9

104,5

122,7

Mírná

Červený královský krab

56,7

19,6

9,5

13,7

99,6

119,4

Nízká

Drcená oliheň (sušená)

24,9

20,6

47,9

1,0

94,4

114,2

Nízká

Chobotnice

21,6

18,1

36,7

60,8

137,3

159,7

Mírná

Chobotnice (orgány)

29,1

42,0

4,8

4,0

79,8

93,1

Nízká

Humr

31,1

9,8

61,2

0,1

102,1

125,2

Mírná

Japonská lastura

63,6

6,6

5,3

1,0

76,5

94,2

Nízká

Japonská létající oliheň

47,3

21,2

80,3

38,0

186,8

223,6

Mírná

Jikry krevet

75,0

53,0

34,5

0

162,5

194,9

Mírná

Jikry létající ryby

9,9

14,5

41,4

2,1

67,8

81,8

Nízká

Jikry létajících ryb (v sójové omáčce)

21,3

47,7

20,4

2,2

91,5

107,1

Nízká

Jikry lososa (Ikura)

0

0

2,5

1,1

3,7

4,4

Velmi nízká

Jikry sleďů

6,8

15,1

0

0

21,9

25,2

Velmi nízká

Jikry tresek (Tarako)

35,1

66,5

19,1

NU

120,7

141,2

Mírná

Jikry tresek (marinované Mentaiko)

32,9

81,0

36,9

8,6

159,3

186,3

Mírná

Kaviár

7,5

46,1

39,4

1,7

94,7

111,1

Nízká

Krab

42,5

105,8

3,9

0

152,2

175,4

Mírná

Krevety (kuruma)

58,1

15,1

87,1

35,0

195,3

235,3

Mírná

Krevety

8,3

16,4

28,7

0

53,4

64,0

Nízká

Mlíčí (striped pigfish)

67,0

211,5

19,4

7,7

305,5

351,1

Velmi vysoká

Mořský ježek

40,0

65,7

22,5

9,1

137,3

160,7

Mírná

Oliheň

51,4

57,6

15,6

3,4

128,1

151,2

Mírná

Orientální krevety

40,5

12,1

103,4

117,1

273,2

321,1

Vysoká

Sakura krevety (sušené)

83,9

124,0

512,2

29,0

749,1

907,0

Velmi vysoká

Shiba krevety

43,2

16,6

84,8

NU

144,2

176,5

Mírná

Sněžný krab

75,7

13,6

0

47,2

136,4

161,4

Mírná

Škeble

63,5

39,3

12,2

30,4

145,5

171,5

Mírná

Ústřice

55,4

34,8

12,2

82,1

184,5

213,5

Mírná

Rybí produkty, sušené ryby

Hanpen

1,6

3,3

7,4

0,2

12,5

15,0

Velmi nízká

Chikuwa

14,9

15,1

17,7

0

47,7

57,2

Velmi nízká

Kamaško

9,5

6,0

10,9

0

26,4

31,9

Velmi nízká

Katsuobushi (sušený tuňák)

51,3

78,6

363,4

0

493,3

600,1

Velmi vysoká

Makrela (sušená)

14,9

119,4

11,6

NU

245,8

289,1

Vysoká

Narutomaki

8,1

12,1

12,2

0

32,4

38,7

Velmi nízká

Niboshi (sušené malé sardinky)

133,7

355,1

257,2

0

746,1

879,2

Velmi vysoká

Rybí konzerva: losos

24,3

37,8

70,8

0

132,9

159,7

Mírná

Rybí konzerva: tuňák

14,9

13,6

88,5

0

116,9

142,9

Mírná

Rybí klobása

6,8

9,1

6,8

0

22,6

26,9

Velmi nízká

Rybí koule

12,2

24,2

31,3

0

67,6

80,7

Nízká

Sardel (sušený)

258,3

464,6

381,8

4,0

1 108,6

1 314,2

Velmi vysoká

Sardinka (polosušená)

20,3

157,1

125,2

3,0

305,7

358,1

Velmi vysoká

Sasakamaboko

14,9

16,6

16,3

0

47,8

57,2

Velmi nízká

Satsuma age

6,8

10,6

4,1

0

21,4

25,2

Velmi nízká

Japonské občerstvení

Japonské nudle Ramen

7,5

6,8

0

7,3

21,6

25,0

Velmi nízká

Japonské nudle Ramen do polévky

4,7

9,9,

16,5

1,5

32,7

39,0

Velmi nízká

Smažená rýže

0

4,3

4,2

5,7

14,1

16,2

Velmi nízká

Koření

Grilovací omáčka

0,1

0

14,6

0,2

14,9

18,4

Velmi nízká

Med

0,7

0,1

0

0

0,9

1,1

Velmi nízká

Mirin

0

0,2

0,5

0,5

1,2

1,4

Velmi nízká

Nam pla

0

0,8

82,0

10,3

93,1

113,6

Nízká

Polévka v prášku (Clam chowder –polévka ze škeblí)

5,6

12,5

28,4

0,6

47,1

56,6

Velmi nízká

Polévka v prášku (Consommé)

18,3

82,9

72,8

5,8

179,8

211,3

Mírná

Polévka v prášku

(Čínská polévka)

15,4

17,3

141,1

12,2

185,9

226,1

Mírná

Polévka v prášku (Matsutake)

5,7

112,8

113,7

1,2

233,4

274,4

Vysoká

Polévka v prášku (Potage)

8,1

6,6

21,1

1,8

37,6

45,5

Velmi nízká

Prášek na smažení

10,6

21,8

31,9

4,4

68,7

81,8

Nízká

Práškový vývar (Umami)

6,8

19,5

657,0

1,5

684,8

843,3

Velmi vysoká

Rýžové otruby

36,1

57,2

6,0

0,9

100,2

116,9

Mírná

Sójová omáčka (světlá)

0,7

5,0

28,5

21,0

55,3

64,9

Nízká

Sójová omáčka (tmavá)

0

2,5

33,7

9,0

45,2

54,3

Velmi nízká

Ústřicová omáčka

12,9

23,1

87,1

11,3

134,4

161,8

Mírná

Doplňky potravin

DNA/RNA

12 706,9

8 247,7

452,1

86,9

21 493,6

25 640,8

Velmi vysoká

Glukosamin

7,9

1,3

2,6

0

11,8

14,4

Velmi nízká

Chitin, chitosan

0,3

0,3

0

0

0,6

0,7

Velmi nízká

Chlorella

1 528,0

1 612,0

42,7

0

3 182,7

3 747,3

Velmi vysoká

Chondroitin a pivní kvasnice

54,5

60,2

65,0

6,3

186,1

222,1

Mírná

Kolagen

0,4

1,2

1,3

0

2,9

3,4

Velmi nízká

Mateří kašička

322,2

50,9

25,1

5,3

403,4

494,3

Velmi vysoká

Pivní kvasnice

1 646,0

1 203,9

100,1

45,7

2 995,7

3 561,5

Velmi vysoká

Polysacharid

6,7

15,1

26,8

9,5

58,1

68,7

Nízká

Sójový isoflavon

1,9

4,9

0

0

6,9

7,9

Velmi nízká

Spireina

515,8

536,2

20,9

3,9

1 076,8

1 268,5

Velmi vysoká

Šťávy z nukleových kyselin

2,8

4,3

0,1

1,1

8,3

9,6

Velmi nízká

Zeleninový prášek z kapusty

12,9

27,3

0

0

40,2

46,4

Velmi nízká

Zeleninový prášek z ječmene

30,7

57,1

0

0,7

88,5

102,5

Nízká

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU