Co je to platýs
Platýs obecný je největší z platýsovitých ryb. Žije ve větších hloubkách hlavně v Severoatlantickém oceánu, při norském, islandském a grónském pobřeží. Tělo má zploštělé, podlouhlého tvaru, se zašpičatělou hlavou a spodní část hlavy přečnívá. Vrchní strana je stejnoměrně šedohnědá, někdy až černě zabarvená, spodní strana je bílá. Je to velmi žravá dravá ryba, dosahuje délky až 3 m a váhy 100 kg i více. Na trh se ovšem dostává v průměrné váze 2 až 50 kg. Tře se v únoru až dubnu. Maso platýse obecného (halibuta) je velmi ceněno pro znamenitou chuť. Obzvláště uzený je lahůdkou. Játra jsou bohatá na vitamíny. Tepelně se upravuje porcovaný všemi způsoby.
Zdroj: Recepty na platýse
Život platýse
Platýs dává přednost životu na dně a díky tomu, že má v oblibě chladnou slanou vodu, ho jen zřídkakdy najdeme poblíž ústí řek. Většinou žije v hloubkách mezi 10 až 200 metry a ve Středozemním a Černém moři v hloubkách až 400 metrů. Platýs je mistr v maskování. Dokáže napodobit barvu dna a zavrtat se do písku, kdykoliv se objeví nebezpečí. Obzvlášť fascinujícím znakem platýse jsou jeho oči, z nichž jedno se může dívat dopředu a druhé dozadu, a to ve stejný moment. Platýsi velcí dorůstají průměrné délky kolem 25 až 40 centimetrů a váží až sedm kilogramů. Nejstarší ulovený platýs byl starý přibližně 50 let. Samičky mohou naklást až půl milionu jiker. Když mladí platýsi dospějí do určité velikosti, jejich levé oko se přesune přes horní polovinu těla doprava a platýs začne plavat naplocho, levou stranou těla směrem ke dnu. Vrchní část těla může mít různou barvu, od odlišných odstínů hnědé se světle až tmavě červenými skvrnami, které se mění podle povrchu, na kterém se ryba usadí. Spodní strana, též známá jako slepá, je bílá. Různé druhy platýsů jsou si opticky podobné, ale mohou se lišit například hladkostí šupin. Dospělí platýsi se živí krevetami, kraby a malými korýši. Platýs uplave impozantních 30 kilometrů za den z původních oblastí tření směrem k přílivovým pobřežním pásmům pláží.
Zde můžete vidět, jak vypadá platýs.
Zdroj: Recepty na platýse
Filetování platýze
Z tak malé ploché ryby, jako je platýs, je možné získat 2 široké nebo 4 úzké filety, z většího kusu pak i 4 větší filety.
Postup
- kůži podél okraje, kde má ryba kůstky ploutví, nařízneme;
- další řez vedeme kolem hlavy a ještě jeden hluboký řez až ke kosti rovně napříč středem ryby od hlavy k ocasu;
- nůž na rybu naplocho téměř položíme, filet postupně opatrně odkrajujeme od hlubokého středního řezu směrem od hlavy k ocasu;
- rybu otočíme a stejným způsobem odkrojíme filety i na druhé straně;
- zkontrolujeme, zda ve filetech nejsou kosti, a případně je odstraníme
- filety zbavíme kůže tak, že je položíme masem nahoru, u ocasu pevně přidržíme prsty a směrem od ocasní části nožem položeným co nejvíce naplocho maso opatrně odřízneme
Zde můžete vidět přesný postup filetování platýse.
Zdroj: Recepty na platýse
Recepty na platýse
Recepty na přípravu platýse v české kuchyni většinou chybí. Přitom platýs má velmi křehké a jemné maso, téměř bez kostí.
Platýs na grilu
Ingredience: 4 lžíce kukuřičného oleje, 1,25 hrnku vody, 2 lžíce limetkové šťávy, 4 ks platýse, 1 lžíce chilli omáčky, 1 lžíce koriandru, limetka
Postup: Rybu dáme na mísu nebo velký talíř, pokapeme olejem, posypeme nakrájeným koriandrem a přelijeme limetovou šťávou. Maso obrátíme, aby se obalilo v marinádě, mísu přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme na půl hodiny do chladničky. Gril předehřejeme na středně vysokou teplotu, vyjmeme rybu z marinády a grilujeme ji 5–8 minut na předehřátém grilu. Maso musí být křehké. Filety rozdělíme na talíře, ozdobíme koriandrem, doplníme klínky limetky a podáváme se zelinovým salátem.
Recept na platýse podle Pohlreicha
Ingredience: 4 filety z platýse, lžičku drceného kmínu, sůl, pepř, 4 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, šťáva z limetky
Postup: Filety opláchneme a osušíme, poté je osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Obalíme je v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo. Filety z platýse dáme na pánev a zakapeme šťávou z limetky. Pečeme cca 1 minutu z každé strany. Maso je delikátní, jemné a opravdu bez kostí. Podáváme s bramborem.
Platýs na ostrovní způsob
Ingredience: 1 ks platýse, 1 lžička másla, 1 lžíce sójové omáčky, 5 ks chilli papriček, citronová šťáva
Ingredience na marinádu: 3 stroužky česneku, 1 lžíce vody, 1 lžíce sójové omáčky
Postup: Rozetřeme česnek a smícháme ho se lžící vody a lžící sójové omáčky. Rybu očistíme, potřeme připravenou česnekovou pastou a alespoň hodinu marinujeme. Zatím si nasekáme chilli papričky najemno a rozpustíme máslo. Potom platýse grilujeme při velmi mírné teplotě a potíráme průběžně zbylou pastou. Když je ryba měkká, přelijeme ji rozpuštěným máslem, posypeme chilli papričkami, polijeme zbylou sójovou omáčkou a zakapeme citronem. Podáváme s bílým pečivem.
Platýs na kaparech
Ingredience: 4 ks filé z platýse, 4–5 lžiček kapary, 1 citron, 1 lžička citronové kůry, mletý černý pepř, sůl, 2 lžíce másla
Postup: Filet z platýse omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a osmahneme z obou stran na rozpáleném másle. Maso z výpeku vyndáme a uchováme na teple. K výpeku přidáme ještě druhou lžíci másla, přidáme šťávu vymačkanou z citronu, asi lžičku citronové kůry, kapary a necháme 2 minuty prohřát. Hotového platýse rozdělíme na talíře, přelijeme kapary s omáčkou a podáváme s kuskusem, bulgurem nebo šťouchanými brambory. Platýs s kapary je dobrý i s opečenou bagetkou.
Platýs na zelenině
Ingredience: 600 g filé z platýse, sůl, kmín, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, mletý černý pepř
Ingredience marináda: 50 g mozzarelly, 50 g oliv bez pecek, 50 g pórku, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 100 g rajčat, 30 ml bílého vína
Postup: Platýse osolíme, opepříme, okmínujeme a zprudka opečeme na másle s olejem. Rybu vyjmeme a dáme do pekáčku. Na výpeku osmažíme tence nakrájená rajčata, pórek, olivy, petržel a česnek. Vše zakápneme bílým vínem. Zeleninu poklademe na opečenou rybu a na povrch rozdělíme mozzarellu. Takto upraveného platýse poklademe máslem a zapečeme. Podáváme s vařenými brambory.
Zdroj: Recepty na platýse
Platýs versus rejnok
Rejnoci (Batoidea) jsou nadřád příčnoústých paryb, zahrnující přes 500 druhů zařazených ve 13 čeledích. Jako rejnoci se také označují zástupci řádu Rajiformes, tedy praví rejnoci. Všichni jsou blízce příbuzní žralokům.
Rozdíly
Rejnoci mají kosočtverečné zploštělé tělo, což jim umožňuje splynout se dnem, číhat na kořist a ukrýt se před dravci. Některé druhy (parejnok elektrický, rejnok ostnatý) jsou schopny vydávat silné elektrické výboje – jejich elektroplaxy fungují jako fyziologický elektrický zdroj. Jiné druhy jsou vybaveny jedovým ostnem. Jejich párové ploutve srůstají a tvoří lem těla, hřbetní ocasní ploutve zakrňují. Zašpičatělý okraj prsních ploutví tvoří „křídla“, ocas některých druhů je protažen v bičíkovitý výběžek. Na spodní straně těla je 5 žaberních štěrbin, čichové jamky a ústa. Na rozdíl od platýse je oplození u rejnoka vnitřní, naprostá většina rejnoků je ovoviviparní, výjimku tvoří čeleď rejnokovití, kteří snášejí hranatá kožnatá vejce. Pohyb rejnoka je podobný letu ptáka. Většina rejnoků žije na mořském dně jako platýs, existují ale i sladkovodní druhy. Žijí v pobřežních vodách po celém světě, některé druhy jsou hlubinné, manty žijí na otevřeném moři. Trnuchy, které mají na kořeni ocasu tvrdý trn (v ohrožení jím mohou způsobit nepříjemné zranění, nebo i zabít), žijí v povodí Amazonky. Rejnoci jsou dobří plavci, mnoho z nich je ale přizpůsobeno životu na dně. Jsou to noční živočichové, den tráví zahrabaní v písku. Potravu si hledají u dna. Na rozdíl od platýse se rejnok žijící na volném moři živí planktonem.
Zde můžete vidět, jak vypadá rejnok.
Zdroj: Recepty na platýse
Platycodon grandiflorus
Vědecké jméno této rostliny pochází z řeckých slov „platys“ = široký a „kodon“ = zvonek a přesně vystihuje tvar nápadných modrých květů. Rod má jen jeden, zato velmi variabilní druh vyskytující se ve východní Asii, v Číně a Japonsku, tedy v oblastech s podobným podnebím, jako je ve střední Evropě.
Literatura tuto rostlinu někdy uvádí pod názvy Campanula grandiflora nebo Wahlenbergia grandiflora, v Čechách se vyskytuje pod názvem boubelík.
Rostlina má bílý řepovitý kořen, ze kterého vyrůstají kolmo vzhůru pevné lodyhy s přeslenitými střídavými listy. Při poranění vytéká z lodyhy mléčná šťáva, podobně jako u většiny zvonkovitých rostlin. Lodyhy nesou po jednom nebo několika květech, které jsou modré, ale existuje i mnoho kultivarů a variet s odlišnou barvou květů – varieta Album je čistě bílá, varieta Apocyan fialově modrá a varieta Plenum je nízká, poloplná, světle modrá. Květy se otevírají do širokých zvonkovitých květů o průměru až 5 cm. Plodem je hranatá tobolka s velmi jemnými semeny. Rostlina je vysoká 30–40 cm, někdy až 60 cm. Listy jsou při okrajích zoubkaté, zelené až modrozelené a raší velmi pozdě. Boubelík kvete v červenci až srpnu. Je mrazuvzdorný.
Zdroj: Platycodon
Tabulka
Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)
Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.
Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).
Legenda k tabulce
1 = Adenin v mg na 100 g potraviny
2 = Guanin v mg na 100 g potraviny
3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny
4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny
5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny
6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny
7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny
NU = NU
Potravina
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
Obilniny a rýže
|
Chlebová mouka
|
12,2
|
13,6
|
0
|
0
|
25,8
|
30,3
|
Velmi nízká
|
Ječmen
|
21,6
|
22,7
|
0
|
0
|
44,3
|
52,1
|
Velmi nízká
|
Mouka na sladké pečivo
|
8,1
|
7,6
|
0
|
0
|
15,7
|
18,5
|
Velmi nízká
|
Mouka na pečivo
|
12,2
|
13,6
|
0
|
0
|
25,8
|
30,3
|
Velmi nízká
|
Pohanková mouka
|
35,1
|
40,8
|
0
|
0
|
75,9
|
89,1
|
Nízká
|
Rýže (loupaná)
|
10,8
|
15,1
|
0
|
0
|
25,9
|
30,3
|
Velmi nízká
|
Rýže (neloupaná)
|
16,2
|
21,2
|
0
|
0
|
37,4
|
43,7
|
Velmi nízká
|
Boby a ořechy
|
Arašídy
|
18,9
|
28,6
|
0
|
1,6
|
49,1
|
57,1
|
Velmi nízká
|
Bob obecný
|
14,1
|
19,9
|
1,3
|
0,2
|
35,5
|
41,5
|
Velmi nízká
|
Mandle
|
13,6
|
13,8
|
2,3
|
1,7
|
31,4
|
37,0
|
Velmi nízká
|
Sušená fazole Azuki
|
33,8
|
43,8
|
0
|
0
|
77,6
|
90,8
|
Nízká
|
Zelený hrách
|
9,8
|
12,1
|
0
|
NU
|
18,8
|
21,9
|
Velmi nízká
|
Sója
|
Fermentovaná sója
|
40,5
|
51,4
|
6,8
|
15,2
|
113,9
|
132,8
|
Mírná
|
Lyofilizované tofu
|
120,4
|
168,3
|
0,6
|
3,7
|
293,1
|
342,0
|
Vysoká
|
Okara (drť ze sójových bobů)
|
15,0
|
24,0
|
4,5
|
5,0
|
48,6
|
56,6
|
Velmi nízká
|
Sójové boby (sušené)
|
74,3
|
98,2
|
0
|
0
|
172,5
|
201,7
|
Mírná
|
Sójové mléko
|
7,7
|
11,7
|
2,5
|
0
|
22,0
|
25,8
|
Velmi nízká
|
Tofu (hluboce smažené)
|
20,3
|
32,4
|
0,5
|
1,2
|
54,4
|
63,2
|
Nízká
|
Tofu (kinu)
|
7,6
|
11,2
|
0,5
|
0,7
|
20,0
|
23,3
|
Velmi nízká
|
Tofu (Momen, 3 minuty vařené)
|
13,1
|
8,8
|
0
|
0
|
21,9
|
26
|
Velmi nízká
|
Tofu (Momen, chlazené)
|
14,0
|
16,7
|
0,4
|
0
|
31,1
|
36,5
|
Velmi nízká
|
Zelená sója
|
20,8
|
27,2
|
0
|
0
|
47,9
|
56,1
|
Velmi nízká
|
Sušené mořské řasy
|
Hijiki
|
31,1
|
76,5
|
25,1
|
0
|
132,8
|
154,9
|
Mírná
|
Kombu
|
18,0
|
21,8
|
4,7
|
1,9
|
46,4
|
54,5
|
Velmi nízká
|
Mozuku
|
5,6
|
9,4
|
0,5
|
0
|
15,4
|
18,0
|
Velmi nízká
|
Nori
|
216,0
|
299,2
|
73,3
|
3,2
|
591,7
|
695,6
|
Velmi vysoká
|
Wakame
|
67,7
|
148,1
|
46,6
|
0
|
262,4
|
306,5
|
Vysoká
|
Vejce
|
Slepičí vejce
|
0
|
NU
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Velmi nízká
|
Křepelčí vejce
|
0
|
NU
|
0
|
NU
|
0
|
0
|
Velmi nízká
|
Mléčné výrobky
|
Jogurt
|
1,4
|
2,1
|
1,5
|
0,2
|
5,2
|
6,2
|
Velmi nízká
|
Mléko
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Velmi nízká
|
Strouhaný sýr
|
8,2
|
4,2
|
NU
|
0,6
|
12,9
|
15,4
|
Velmi nízká
|
Sýr
|
2,7
|
3,0
|
0
|
0
|
5,7
|
6,7
|
Velmi nízká
|
Houby (japonské)
|
Bílá aragekikurage
|
2,3
|
4,1
|
0,4
|
0,1
|
6,9
|
8,0
|
Velmi nízká
|
Bílá hiratake
|
27,0
|
32,8
|
2,6
|
4,3
|
66,7
|
78,1
|
Nízká
|
Bunami
|
12,2
|
12,3
|
3,2
|
3,0
|
30,8
|
36,2
|
Velmi nízká
|
Bunashimeji
|
9,4
|
8,0
|
1,1
|
2,3
|
20,8
|
24,6
|
Velmi nízká
|
Enokidake
|
29,7
|
19,6
|
0
|
0
|
49,4
|
58,8
|
Velmi nízká
|
Eringi
|
5,0
|
5,3
|
0,7
|
2,4
|
13,4
|
15,7
|
Velmi nízká
|
Hatakeshimeji
|
9,1
|
5,7
|
0,7
|
0,5
|
16,0
|
19,1
|
Velmi nízká
|
Hiratake
|
74,3
|
68,0
|
0
|
0
|
142,3
|
168,1
|
Mírná
|
Houževnatec jedlý č. 15 – syrový
|
5,5
|
7,6
|
0,5
|
2,1
|
15,6
|
18,2
|
Velmi nízká
|
Houževnatec jedlý č. 240 - syrový
|
10,6
|
11,0
|
4,5
|
0
|
26,1
|
31,0
|
Velmi nízká
|
Houževnatec jedlý č. 697 - syrový
|
9,9
|
12,5
|
6,1
|
1,0
|
29,5
|
34,9
|
Velmi nízká
|
Houževnatec jedlý - sušený (shiitake)
|
202,7
|
167,7
|
0
|
9,1
|
379,5
|
448,8
|
Velmi vysoká
|
Houževnatec jedlý - syrový
|
8,3
|
10,0
|
1,6
|
0,9
|
20,8
|
24,4
|
Velmi nízká
|
Houževnatec jedlý – vysušený pro vývar (shiitake)
|
132,5
|
97,8
|
11,5
|
0,5
|
242,3
|
288,4
|
Vysoká
|
Maitake
|
47,4
|
38,9
|
7,9
|
4,4
|
98,5
|
116,7
|
Nízká
|
Šupinovka nameko
|
14,9
|
13,6
|
NU
|
0
|
28,5
|
33,6
|
Velmi nízká
|
Tsukuritake
|
28,4
|
21,2
|
0
|
0
|
49,5
|
58,8
|
Velmi nízká
|
Usu-hiratake
|
16,8
|
15,7
|
1,9
|
3,5
|
37,9
|
44,6
|
Velmi nízká
|
Yamabushitake
|
12,1
|
20,7
|
0,7
|
0
|
33,5
|
38,9
|
Velmi nízká
|
Yanagimatsutake
|
66,1
|
11,9
|
4,9
|
3,3
|
26,2
|
30,5
|
Velmi nízká
|
Židovské ucho (sušené)
|
54,8
|
93,0
|
7,9
|
0
|
155,7
|
181,4
|
Mírná
|
Ovoce
|
Banán
|
1,2
|
1,7
|
0,1
|
0
|
3,0
|
3,5
|
Velmi nízká
|
Jahoda
|
0,5
|
1,2
|
0,5
|
0
|
2,1
|
2,4
|
Velmi nízká
|
Zelenina
|
Avokádo
|
10,6
|
7,5
|
0,3
|
0
|
18,4
|
21,8
|
Velmi nízká
|
Balsam hruška (goya)
|
3,5
|
4,3
|
1,1
|
1,0
|
9,9
|
11,6
|
Velmi nízká
|
Bambusové výhonky (vrchní část)
|
24,8
|
35,2
|
2,8
|
0,6
|
63,3
|
74,0
|
Nízká
|
Bambusové výhonky (spodní část)
|
12,8
|
17,0
|
0,7
|
0,4
|
30,8
|
36,1
|
Velmi nízká
|
Bílá ředkev (klíčky)
|
33,9
|
29,4
|
6,4
|
3,5
|
73,2
|
86,6
|
Nízká
|
Brambor
|
2,1
|
4,2
|
0,2
|
0
|
6,5
|
7,5
|
Velmi nízká
|
Brokolice
|
25,1
|
33,9
|
5,7
|
5,3
|
70,0
|
81,8
|
Nízká
|
Brokolicové klíčky
|
59,5
|
57,2
|
8,1
|
4,8
|
129,6
|
153,0
|
Mírná
|
Cibule
|
1,0
|
1,1
|
0,1
|
0
|
2,3
|
2,7
|
Velmi nízká
|
Cuketa
|
5,0
|
6,3
|
1,0
|
0,8
|
13,1
|
15,3
|
Velmi nízká
|
Česnek
|
6,0
|
6,9
|
3,4
|
0,7
|
17,0
|
20,1
|
Velmi nízká
|
Česnek (pažitka)
|
9,4
|
8,5
|
1,4
|
0,1
|
19,4
|
23,0
|
Velmi nízká
|
Čínské zelí
|
2,6
|
2,9
|
1,2
|
0,3
|
7,0
|
8,2
|
Velmi nízká
|
Fazolové klíčky
|
14,1
|
14,2
|
3,2
|
3,5
|
35,0
|
41,2
|
Velmi nízká
|
Cherry rajče
|
1,6
|
1,5
|
0
|
0
|
3,1
|
3,7
|
Velmi nízká
|
Chřest (horní část)
|
20,7
|
30,5
|
3,8
|
0,3
|
55,3
|
64,7
|
Nízká
|
Chřest (nižší část)
|
3,6
|
4,8
|
1,7
|
0,1
|
10,2
|
12,0
|
Velmi nízká
|
Japonská dýně
|
23,2
|
29,1
|
1,9
|
2,5
|
56,6
|
66,3
|
Nízká
|
Japonský pór
|
12,0
|
26,8
|
2,6
|
0
|
41,4
|
48,0
|
Velmi nízká
|
Japonský zázvor
|
3,1
|
3,5
|
0,7
|
0,4
|
7,8
|
9,2
|
Velmi nízká
|
Klíčky (s fazolkami)
|
28,1
|
28,2
|
0
|
1,1
|
57,3
|
67,4
|
Nízká
|
Komatsuna (list)
|
4,2
|
6,3
|
0
|
0
|
10,6
|
12,3
|
Velmi nízká
|
Komatsuna (mladý list)
|
13,0
|
24,7
|
0
|
1,4
|
39,0
|
45,1
|
Velmi nízká
|
Kukuřice
|
4,7
|
6,9
|
0,1
|
0,1
|
11,7
|
13,7
|
Velmi nízká
|
Květák
|
27,0
|
30,2
|
NU
|
0
|
57,2
|
67,2
|
Nízká
|
Lilek
|
11,0
|
31,6
|
6,6
|
1,6
|
50,7
|
58,7
|
Mírná
|
Mrkev
|
0,7
|
1,4
|
0
|
0
|
2,2
|
2,5
|
Velmi nízká
|
Okurka
|
4,2
|
5,0
|
0,1
|
0,1
|
9,4
|
11,1
|
Velmi nízká
|
Perilla (listy)
|
19,1
|
19,1
|
3,1
|
0,2
|
41,4
|
49,0
|
Velmi nízká
|
Petržel
|
121,5
|
135,1
|
32,3
|
0
|
288,9
|
341,3
|
Vysoká
|
Sladká brambora
|
6,7
|
7,3
|
2,4
|
0,6
|
17,0
|
20,1
|
Velmi nízká
|
Špenát (list)
|
29,8
|
13,8
|
0
|
7,7
|
51,4
|
61,0
|
Nízká
|
Špenát (mladý list)
|
83,5
|
88,3
|
0
|
0
|
171,8
|
202,1
|
Mírná
|
Zázvor
|
0,4
|
1,4
|
0
|
0,5
|
2,3
|
2,5
|
Velmi nízká
|
Zelený pepř
|
15,9
|
35,5
|
7,0
|
10,7
|
69,2
|
79,8
|
Nízká
|
Zelí
|
1,3
|
1,7
|
0,2
|
0
|
3,2
|
3,8
|
Velmi nízká
|
Maso
|
Hovězí (clod)
|
18,9
|
9,1
|
65,3
|
10,6
|
104,0
|
126,1
|
Mírná
|
Hovězí (holeň)
|
17,6
|
13,6
|
58,5
|
16,7
|
106,4
|
127,8
|
Mírná
|
Hovězí (hrudí)
|
13,5
|
7,6
|
49,0
|
9,1
|
79,2
|
95,8
|
Nízká
|
Hovězí (játra)
|
86,5
|
83,1
|
NU
|
50,2
|
219,8
|
255,5
|
Vysoká
|
Hovězí (jazyk)
|
24,3
|
12,1
|
44,9
|
9,1
|
90,4
|
109,3
|
Nízká
|
Hovězí (krk)
|
18,9
|
13,6
|
54,4
|
13,7
|
100,6
|
121,0
|
Mírná
|
Hovězí (ledviny)
|
67,6
|
63,5
|
8,2
|
35,0
|
174,2
|
203,4
|
Mírná
|
Hovězí (plecená svíčková)
|
16,2
|
9,1
|
55,8
|
9,1
|
90,2
|
109,3
|
Nízká
|
Hovězí (Ribloin)
|
13,5
|
7,6
|
39,5
|
13,7
|
74,2
|
89,1
|
Nízká
|
Hovězí (srdce)
|
45,9
|
27,2
|
96,6
|
15,2
|
185,0
|
223,6
|
Mírná
|
Hovězí (svíčková)
|
16,2
|
9,1
|
64,0
|
9,1
|
98,4
|
119,4
|
Nízká
|
Hovězí (tlusté střevo)
|
27,1
|
38,6
|
15,2
|
7,3
|
88,0
|
103,3
|
Nízká
|
Hovězí (vrchní šál)
|
18,9
|
10,6
|
72,1
|
9,1
|
110,8
|
134,5
|
Mírná
|
Hovězí (vrchní šál) - syrové
|
20,3
|
15,1
|
77,3
|
22,5
|
135,2
|
162,4
|
Mírná
|
Hovězí (vrchní šál) – tepelně upravené
|
27,1
|
15,8
|
87,2
|
13,3
|
143,5
|
173,8
|
Mírná
|
Hovězí (žaludek)
|
28,4
|
21,2
|
17,7
|
16,7
|
83,9
|
99,2
|
Nízká
|
Hovězí (žebra)
|
14,9
|
9,1
|
36,7
|
16,7
|
77,4
|
92,5
|
Nízká
|
Koňské maso
|
10,0
|
10,0
|
77,8
|
15,2
|
113,1
|
136,5
|
Mírná
|
Kuřecí (bílé maso)
|
27,0
|
16,6
|
110,2
|
0
|
153,9
|
188,3
|
Mírná
|
Kuřecí (játra)
|
121,6
|
151,1
|
NU
|
39,5
|
312,2
|
363,1
|
Velmi vysoká
|
Kuřecí (křídlo)
|
28,4
|
16,6
|
92,5
|
0
|
137,5
|
168,1
|
Mírná
|
Kuřecí (kůže)
|
48,6
|
43,8
|
27,2
|
NU
|
119,7
|
142,9
|
Mírná
|
Kuřecí (noha)
|
27,0
|
19,6
|
76,2
|
0
|
122,9
|
149,6
|
Mírná
|
Kuřecí (prsa)
|
20,5
|
21,4
|
98,4
|
1,0
|
141,2
|
171,8
|
Mírná
|
Kuřecí (srdce)
|
31,3
|
36,1
|
52,6
|
5,4
|
125,4
|
150,0
|
Mírná
|
Kuřecí (stehno)
|
17,0
|
21,9
|
23,2
|
6,7
|
68,8
|
81,6
|
Nízká
|
Kuřecí (žaludek)
|
45,9
|
51,4
|
39,5
|
6,1
|
142,9
|
169,8
|
Mírná
|
Skopové maso
|
17,6
|
10,6
|
68,1
|
NU
|
96,2
|
117,7
|
Nízká
|
Velrybí maso
|
18,9
|
12,1
|
80,3
|
NU
|
11,3
|
136,2
|
Mírná
|
Velrybí maso z ocasu
|
13,5
|
6,0
|
68,1
|
NU
|
87,6
|
107,6
|
Nízká
|
Vepřové (hřebínek)
|
13,5
|
10,6
|
51,7
|
0
|
75,8
|
92,5
|
Nízká
|
Vepřové (játra)
|
81,1
|
102,7
|
34,0
|
66,9
|
284,8
|
331,2
|
Vysoká
|
Vepřové (jazyk)
|
24,3
|
21,2
|
58,5
|
0
|
104,0
|
126,1
|
Mírná
|
Vepřové (koleno)
|
21,6
|
16,6
|
69,4
|
0
|
107,6
|
131,1
|
Mírná
|
Vepřové (krk)
|
14,9
|
12,1
|
43,6
|
0
|
70,5
|
85,7
|
Nízká
|
Vepřové (kýta)
|
20,3
|
15,1
|
77,6
|
0
|
113,0
|
137,8
|
Mírná
|
Vepřové (ledviny)
|
64,8
|
77,1
|
53,1
|
0
|
195,0
|
232,0
|
Mírná
|
Vepřové (plecená svíčková)
|
18,9
|
13,6
|
62,6
|
0
|
95,1
|
116,0
|
Nízká
|
Vepřové (rameno)
|
16,2
|
12,1
|
53,1
|
0
|
81,4
|
99,2
|
Nízká
|
Vepřové (srdce)
|
39,2
|
24,2
|
55,8
|
0
|
119,2
|
144,6
|
Mírná
|
Vepřové (svíčková)
|
17,6
|
12,1
|
61,2
|
0
|
90,9
|
110,9
|
Nízká
|
Vepřové (žebra)
|
16,2
|
10,6
|
64,0
|
0
|
90,8
|
110,9
|
Nízká
|
Zpracované maso
|
Francouzská klobása
|
8,1
|
7,6
|
32,7
|
1,5
|
49,8
|
60,5
|
Velmi nízká
|
Hovězí v konzervě
|
8,1
|
6,0
|
31,3
|
1,5
|
47,0
|
57,2
|
Velmi nízká
|
Játrová paštika
|
25,7
|
30,2
|
15,0
|
9,1
|
80,0
|
94,1
|
Nízká
|
Lisovaná šunka
|
8,1
|
4,5
|
51,7
|
0
|
64,4
|
79,0
|
Nízká
|
Prosciutto
|
23,4
|
22,8
|
92,1
|
0
|
138,3
|
168,2
|
Mírná
|
Salám
|
16,2
|
13,6
|
83,0
|
7,6
|
120,4
|
146,2
|
Mírná
|
Slanina
|
12,2
|
6,0
|
43,6
|
NU
|
61,8
|
75,6
|
Nízká
|
Vykostěná šunka
|
10,8
|
7,6
|
55,8
|
0
|
74,2
|
90,8
|
Nízká
|
Vinná klobása
|
6,8
|
6,0
|
32,7
|
NU
|
45,5
|
55,5
|
Velmi nízká
|
Ryba
|
Aju
|
17,6
|
25,7
|
89,8
|
0
|
133,1
|
161,4
|
Mírná
|
Arabesce greenling
|
18,9
|
34,0
|
94,7
|
2,4
|
150,0
|
181,
|
Mírná
|
Barakuda
|
13,5
|
24,2
|
110,2
|
NU
|
147,9
|
179,9
|
Mírná
|
Halibut křížený
|
17,6
|
15,1
|
100,7
|
0
|
133,4
|
163,1
|
Mírná
|
Japonský mořský vlk
|
13,5
|
12,1
|
93,9
|
0
|
119,5
|
146,2
|
Mírná
|
Japonský úhoř
|
13,5
|
24,2
|
54,4
|
NU
|
92,1
|
110,9
|
Nízká
|
Kapr obecný
|
16,2
|
12,1
|
74,9
|
NU
|
103,2
|
126,1
|
Mírná
|
Kranas Dumerilův
|
18,9
|
12,1
|
89,8
|
0
|
120,8
|
147,9
|
Mírná
|
Letající ryba
|
13,5
|
22,7
|
118,4
|
0
|
154,6
|
188,3
|
Mírná
|
Losos
|
17,6
|
10,6
|
91,2
|
0
|
119,3
|
146,2
|
Mírná
|
Makrela
|
13,5
|
10,6
|
98,0
|
0
|
122,1
|
149,6
|
Mírná
|
Mořský ďas (játra upravená na páře)
|
158,2
|
211,4
|
26,6
|
3,1
|
399,2
|
468,2
|
Velmi vysoká
|
Mořský ďas (syrová játra)
|
38,2
|
55,6
|
6,0
|
4,4
|
104,3
|
121,8
|
Mírná
|
Mořský ďas (maso)
|
17,5
|
19,5
|
32,6
|
0,5
|
70,0
|
84,2
|
Nízká
|
Pstruh duhový
|
25,7
|
55,9
|
99,4
|
NU
|
180,9
|
216,8
|
Mírná
|
Sardinka
|
17,6
|
105,8
|
87,1
|
NU
|
210./,4
|
247,1
|
Vysoká
|
Španělská makrela
|
12,2
|
6,0
|
121,1
|
NU
|
139,3
|
171,5
|
Mírná
|
Tuňák
|
17,6
|
10,6
|
129,3
|
0
|
157,4
|
193,3
|
Mírná
|
Žlutý pruhovaný platýs
|
14,9
|
28,7
|
69,4
|
0
|
113,0
|
136,2
|
Mírná
|
Části ryb, plody moře, měkkýši
|
Běžná orientální škeble
|
45,9
|
24,2
|
5,4
|
28,9
|
104,5
|
122,7
|
Mírná
|
Červený královský krab
|
56,7
|
19,6
|
9,5
|
13,7
|
99,6
|
119,4
|
Nízká
|
Drcená oliheň (sušená)
|
24,9
|
20,6
|
47,9
|
1,0
|
94,4
|
114,2
|
Nízká
|
Chobotnice
|
21,6
|
18,1
|
36,7
|
60,8
|
137,3
|
159,7
|
Mírná
|
Chobotnice (orgány)
|
29,1
|
42,0
|
4,8
|
4,0
|
79,8
|
93,1
|
Nízká
|
Humr
|
31,1
|
9,8
|
61,2
|
0,1
|
102,1
|
125,2
|
Mírná
|
Japonská lastura
|
63,6
|
6,6
|
5,3
|
1,0
|
76,5
|
94,2
|
Nízká
|
Japonská létající oliheň
|
47,3
|
21,2
|
80,3
|
38,0
|
186,8
|
223,6
|
Mírná
|
Jikry krevet
|
75,0
|
53,0
|
34,5
|
0
|
162,5
|
194,9
|
Mírná
|
Jikry létající ryby
|
9,9
|
14,5
|
41,4
|
2,1
|
67,8
|
81,8
|
Nízká
|
Jikry létajících ryb (v sójové omáčce)
|
21,3
|
47,7
|
20,4
|
2,2
|
91,5
|
107,1
|
Nízká
|
Jikry lososa (Ikura)
|
0
|
0
|
2,5
|
1,1
|
3,7
|
4,4
|
Velmi nízká
|
Jikry sleďů
|
6,8
|
15,1
|
0
|
0
|
21,9
|
25,2
|
Velmi nízká
|
Jikry tresek (Tarako)
|
35,1
|
66,5
|
19,1
|
NU
|
120,7
|
141,2
|
Mírná
|
Jikry tresek (marinované Mentaiko)
|
32,9
|
81,0
|
36,9
|
8,6
|
159,3
|
186,3
|
Mírná
|
Kaviár
|
7,5
|
46,1
|
39,4
|
1,7
|
94,7
|
111,1
|
Nízká
|
Krab
|
42,5
|
105,8
|
3,9
|
0
|
152,2
|
175,4
|
Mírná
|
Krevety (kuruma)
|
58,1
|
15,1
|
87,1
|
35,0
|
195,3
|
235,3
|
Mírná
|
Krevety
|
8,3
|
16,4
|
28,7
|
0
|
53,4
|
64,0
|
Nízká
|
Mlíčí (striped pigfish)
|
67,0
|
211,5
|
19,4
|
7,7
|
305,5
|
351,1
|
Velmi vysoká
|
Mořský ježek
|
40,0
|
65,7
|
22,5
|
9,1
|
137,3
|
160,7
|
Mírná
|
Oliheň
|
51,4
|
57,6
|
15,6
|
3,4
|
128,1
|
151,2
|
Mírná
|
Orientální krevety
|
40,5
|
12,1
|
103,4
|
117,1
|
273,2
|
321,1
|
Vysoká
|
Sakura krevety (sušené)
|
83,9
|
124,0
|
512,2
|
29,0
|
749,1
|
907,0
|
Velmi vysoká
|
Shiba krevety
|
43,2
|
16,6
|
84,8
|
NU
|
144,2
|
176,5
|
Mírná
|
Sněžný krab
|
75,7
|
13,6
|
0
|
47,2
|
136,4
|
161,4
|
Mírná
|
Škeble
|
63,5
|
39,3
|
12,2
|
30,4
|
145,5
|
171,5
|
Mírná
|
Ústřice
|
55,4
|
34,8
|
12,2
|
82,1
|
184,5
|
213,5
|
Mírná
|
Rybí produkty, sušené ryby
|
Hanpen
|
1,6
|
3,3
|
7,4
|
0,2
|
12,5
|
15,0
|
Velmi nízká
|
Chikuwa
|
14,9
|
15,1
|
17,7
|
0
|
47,7
|
57,2
|
Velmi nízká
|
Kamaško
|
9,5
|
6,0
|
10,9
|
0
|
26,4
|
31,9
|
Velmi nízká
|
Katsuobushi (sušený tuňák)
|
51,3
|
78,6
|
363,4
|
0
|
493,3
|
600,1
|
Velmi vysoká
|
Makrela (sušená)
|
14,9
|
119,4
|
11,6
|
NU
|
245,8
|
289,1
|
Vysoká
|
Narutomaki
|
8,1
|
12,1
|
12,2
|
0
|
32,4
|
38,7
|
Velmi nízká
|
Niboshi (sušené malé sardinky)
|
133,7
|
355,1
|
257,2
|
0
|
746,1
|
879,2
|
Velmi vysoká
|
Rybí konzerva: losos
|
24,3
|
37,8
|
70,8
|
0
|
132,9
|
159,7
|
Mírná
|
Rybí konzerva: tuňák
|
14,9
|
13,6
|
88,5
|
0
|
116,9
|
142,9
|
Mírná
|
Rybí klobása
|
6,8
|
9,1
|
6,8
|
0
|
22,6
|
26,9
|
Velmi nízká
|
Rybí koule
|
12,2
|
24,2
|
31,3
|
0
|
67,6
|
80,7
|
Nízká
|
Sardel (sušený)
|
258,3
|
464,6
|
381,8
|
4,0
|
1 108,6
|
1 314,2
|
Velmi vysoká
|
Sardinka (polosušená)
|
20,3
|
157,1
|
125,2
|
3,0
|
305,7
|
358,1
|
Velmi vysoká
|
Sasakamaboko
|
14,9
|
16,6
|
16,3
|
0
|
47,8
|
57,2
|
Velmi nízká
|
Satsuma age
|
6,8
|
10,6
|
4,1
|
0
|
21,4
|
25,2
|
Velmi nízká
|
Japonské občerstvení
|
Japonské nudle Ramen
|
7,5
|
6,8
|
0
|
7,3
|
21,6
|
25,0
|
Velmi nízká
|
Japonské nudle Ramen do polévky
|
4,7
|
9,9,
|
16,5
|
1,5
|
32,7
|
39,0
|
Velmi nízká
|
Smažená rýže
|
0
|
4,3
|
4,2
|
5,7
|
14,1
|
16,2
|
Velmi nízká
|
Koření
|
Grilovací omáčka
|
0,1
|
0
|
14,6
|
0,2
|
14,9
|
18,4
|
Velmi nízká
|
Med
|
0,7
|
0,1
|
0
|
0
|
0,9
|
1,1
|
Velmi nízká
|
Mirin
|
0
|
0,2
|
0,5
|
0,5
|
1,2
|
1,4
|
Velmi nízká
|
Nam pla
|
0
|
0,8
|
82,0
|
10,3
|
93,1
|
113,6
|
Nízká
|
Polévka v prášku (Clam chowder –polévka ze škeblí)
|
5,6
|
12,5
|
28,4
|
0,6
|
47,1
|
56,6
|
Velmi nízká
|
Polévka v prášku (Consommé)
|
18,3
|
82,9
|
72,8
|
5,8
|
179,8
|
211,3
|
Mírná
|
Polévka v prášku
(Čínská polévka)
|
15,4
|
17,3
|
141,1
|
12,2
|
185,9
|
226,1
|
Mírná
|
Polévka v prášku (Matsutake)
|
5,7
|
112,8
|
113,7
|
1,2
|
233,4
|
274,4
|
Vysoká
|
Polévka v prášku (Potage)
|
8,1
|
6,6
|
21,1
|
1,8
|
37,6
|
45,5
|
Velmi nízká
|
Prášek na smažení
|
10,6
|
21,8
|
31,9
|
4,4
|
68,7
|
81,8
|
Nízká
|
Práškový vývar (Umami)
|
6,8
|
19,5
|
657,0
|
1,5
|
684,8
|
843,3
|
Velmi vysoká
|
Rýžové otruby
|
36,1
|
57,2
|
6,0
|
0,9
|
100,2
|
116,9
|
Mírná
|
Sójová omáčka (světlá)
|
0,7
|
5,0
|
28,5
|
21,0
|
55,3
|
64,9
|
Nízká
|
Sójová omáčka (tmavá)
|
0
|
2,5
|
33,7
|
9,0
|
45,2
|
54,3
|
Velmi nízká
|
Ústřicová omáčka
|
12,9
|
23,1
|
87,1
|
11,3
|
134,4
|
161,8
|
Mírná
|
Doplňky potravin
|
DNA/RNA
|
12 706,9
|
8 247,7
|
452,1
|
86,9
|
21 493,6
|
25 640,8
|
Velmi vysoká
|
Glukosamin
|
7,9
|
1,3
|
2,6
|
0
|
11,8
|
14,4
|
Velmi nízká
|
Chitin, chitosan
|
0,3
|
0,3
|
0
|
0
|
0,6
|
0,7
|
Velmi nízká
|
Chlorella
|
1 528,0
|
1 612,0
|
42,7
|
0
|
3 182,7
|
3 747,3
|
Velmi vysoká
|
Chondroitin a pivní kvasnice
|
54,5
|
60,2
|
65,0
|
6,3
|
186,1
|
222,1
|
Mírná
|
Kolagen
|
0,4
|
1,2
|
1,3
|
0
|
2,9
|
3,4
|
Velmi nízká
|
Mateří kašička
|
322,2
|
50,9
|
25,1
|
5,3
|
403,4
|
494,3
|
Velmi vysoká
|
Pivní kvasnice
|
1 646,0
|
1 203,9
|
100,1
|
45,7
|
2 995,7
|
3 561,5
|
Velmi vysoká
|
Polysacharid
|
6,7
|
15,1
|
26,8
|
9,5
|
58,1
|
68,7
|
Nízká
|
Sójový isoflavon
|
1,9
|
4,9
|
0
|
0
|
6,9
|
7,9
|
Velmi nízká
|
Spireina
|
515,8
|
536,2
|
20,9
|
3,9
|
1 076,8
|
1 268,5
|
Velmi vysoká
|
Šťávy z nukleových kyselin
|
2,8
|
4,3
|
0,1
|
1,1
|
8,3
|
9,6
|
Velmi nízká
|
Zeleninový prášek z kapusty
|
12,9
|
27,3
|
0
|
0
|
40,2
|
46,4
|
Velmi nízká
|
Zeleninový prášek z ječmene
|
30,7
|
57,1
|
0
|
0,7
|
88,5
|
102,5
|
Nízká
|
Zdroj: Tabulka potravin s puriny