Téma: 

platýz pečený v troubě


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RECEPTY NA PSTRUHA

Pstruh je ryba, která ráda obývá čisté, dobře okysličené, rychle tekoucí vody. Je schopna se rychle a dobře přizpůsobit svému prostředí, a to i svým zabarvením, aby pro okolí byla co nejvíce nenápadná. Váha a velikost pstruhů se pohybují různě a velice záleží na tom, kolik potravy poskytuje prostředí, ve kterém žijí. Nás teď ale nezajímá zrovna to, jak přesně a kde pstruh roste, ale jak si na něm pochutnat a uspokojit tak svoje chuťové buňky. Maso z pstruha je bílé až růžové barvy a hodí se k veškerým kuchyňským úpravám, ať už je to grilování, pečení, smažení, vaření či dušení.

Zdroj: Recepty na pstruha
Zveřejněno: 6.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PEČENÝ LOSOS

Pečený losos s citronem

Ingredience: 2 filety lososa, sůl, plátek citronu, citronová šťáva z jednoho citronu, voda

Postup: Z filetů odřízneme kůži a zbavíme je zbývajících kostí. Kosti najdeme tak, že po filetách přejíždíme prsty. Tvrdé kousky (kosti) vytahujeme pinzetou. Filety opláchneme, osolíme a v zapékací nádobě polijeme z obou stran citronovou šťávou. Na každou porci položíme plátek citronu a podlijeme vodou. Přiklopíme a asi 20–30 minut pečeme ve středně horké troubě. Dle potřeby podléváme. Podáváme s bramborami, které polijeme citronovou šťávou z lososa.

Detail odstavce: Pečený losos s citronem
Zdroj: Pečený losos
Zveřejněno: 22.3.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PEČENÝ LOSOS

Pečený losos s bramborem

Ingredience: steak z lososa, citron, rozmarýn, olivový olej, sůl, pepř, brambory

Ingredience na bazalkový dip: lístky bazalky, 3 lžíce ricotty, 2 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, citronová šťáva

Postup: Steak z lososa omyjeme a osušíme. Přendáme ho na alobal, opepříme, dáme snítku rozmarýnu, kolečko citronu, zakápneme kapkou olivového oleje a zabalíme. Pečeme v troubě na 180 stupňů, cca 15 minut. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Scedíme a přidáme trošku másla. Nakrájíme na kolečka.

Na dip smícháme ricottu s bílým jogurtem, vmícháme nasekanou bazalku, osolíme, opepříme a doladíme citronovou šťávou.

Detail odstavce: Pečený losos s bramborem
Zdroj: Pečený losos
Zveřejněno: 22.3.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: jak oloupat dýňové semeno

Dobrý den,
U nás doma se dýňová semínka sušila v troubě a suchá se pomocí zubů vylupovala. Upražená semínka musela být růžová. Pražila se pomalu na sucho. Později jsme semínka vylupovala těmito způsoby jak suchá, tak čerstvá (u čerstvých je to větší problém):
1. Přejeďte nehtem středem boční rýhy jádra co nejdále a poté tlakem palce a prsteníčku rozlomte v rýze.
2. Tlakem postupně ulomte u zobáčku obě vyvýšené strany. Zobáček by měl směřovat k vám. Poté jádro vyjměte, příp. nutno ještě trochu někde odlomit kousek slupky.
3. Tlakem na boční hrany pomocí prstů ve špičce semena se vám slupka rozevře a tu ještě trochu odlomte a máte jádro venku.
4. Jádro se slupkou vložit do úst, slupku okousejte, jádro snězte a slupku vyplivněte.
Je jen na Vás jaký postup si vyberete :)

Zdroj: diskuze Jak oloupat dýňové semeno
Odesláno: 4.11.2016 uživatelem Jana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PEČENÝ LOSOS

Pečený losos v celku v troubě

Ingredience: losos, sůl, pepř, 3 cibule, 5 stroužků česneku, olivový olej

Postup: Lososa umyjeme a osušíme. Poté jej osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Dáme na plech nebo pekáč, podlijeme malým množstvím oleje a pečeme odkrytého. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a na kousky nakrájený česnek a podlijeme malým množstvím vody.

Jako přílohu si můžeme připravit dušenou zeleninu: Na pánvi rozpálíme olej, přidáme na kolečka nakrájený pórek, fazolové lusky, houby (můžeme použít i mraženou zeleninu, například „Čínskou směs“). Vše osmahneme a poté chvíli podusíme. Osolíme, opepříme a přidáme trochu sójové omáčky. Lososa podáváme s chlebem a podušenou zeleninou.

Detail odstavce: Pečený losos v celku v troubě
Zdroj: Pečený losos
Zveřejněno: 22.3.2018

PŘÍPRAVA PSTRUHA V TROUBĚ

Pečený pstruh na cibuli

Ingredience: pstruh (vykuchaný), mořská sůl, kmín, 1 větší cibule, olivový olej

Postup: Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kolečka a položíme do zapékací mísy nebo pekáče. Pstruha omyjeme, osolíme (pozor nepřesolit), okmínujeme a položíme na kolečka cibule. Zakápneme olivovým olejem. Pečeme na 150 stupňů 25–35 minut (podle velikosti pstruha). Po vyjmutí ihned servírujeme s vařenými bramborami. Zdobíme petrželkou.

Detail odstavce: Pečený pstruh na cibuli
Zdroj: Příprava pstruha v troubě
Zveřejněno: 9.1.2019

PŘÍPRAVA PSTRUHA V TROUBĚ

Pečený pstruh na česneku

Ingredience: pstruh lososový v celku nebo filety, 1 lžíce másla, 2 stroužky česneku, špetka soli

Doporučená příloha: rýže, zelenina, opečené brambory

Postup: Vykuchaného pstruha podélně rozřízneme a zbavíme hlavní kostry (pokud kupujeme filety, máme přípravu o to jednodušší). Potřeme bohatou vrstvou česnekového másla (kvalitní máslo smíchané se dvěma rozmačkanými stroužky česneku). Smažíme na pánvi na rozehřátém másle po obou stranách, dokud není maso měkké. Podáváme s rýží nebo opečenými bramborami a čerstvou zeleninou. Nezapomeneme zakápnout citronovou šťávou

Detail odstavce: Pečený pstruh na česneku
Zdroj: Příprava pstruha v troubě
Zveřejněno: 9.1.2019

ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNNÉ TROUBĚ

Zavařené ořechy

Ořechy zavaříte v mikrovlnce velmi rychle. Ořechy se zavařují na sucho, jen je naskládáte do sklenice a zavaříte v mikrovlnné troubě dle výše uvedených pravidel. Ořechy nežluknou, jsou jako čerstvé a výborné do pečiva.

Detail odstavce: Zavařené ořechy
Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě
Zveřejněno: 3.10.2018

PEČENÝ BŮČEK

Pečený bůček s kostí

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku s kostí
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • kmín
  • sůl

Postup:

Bůček omyjte, osušte, pokrájejte na plátky podél žeber, potřete prolisovaným česnekem, osolte a okmínujte. Cibuli nakrájejte na plátky a posypte jimi připravené plátky bůčku. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte asi 1 a půl hodiny. Průběžně otáčejte a podlévejte výpekem. Podávejte například se dvěma druhy knedlíků a zelím.

Detail odstavce: Pečený bůček s kostí
Zdroj: Pečený bůček
Zveřejněno: 8.1.2016

PŘÍPRAVA PSTRUHA V TROUBĚ

Pečený pstruh v alobalu

Ingredience: vykuchaní pstruzi, čerstvá nebo mražená petržel, citron, máslo, sůl, alobal

Postup: Pstruhy očistíme, osolíme na povrchu i vevnitř, pokapeme citronovou šťávou. Dovnitř dáme petržel a kousek másla. Utrhneme si potřebné množství alobalu, kápneme na něj olej (nemusí být, pokud chceme připravovat zdravě), položíme naplněného pstruha a zabalíme tak, aby spoje byly směrem nahoru, vznikne nám taková „lodička“. Zabalené pstruhy dáme na plech nebo pekáč. Pečeme při 200 stupních cca 40 minut. Pak pstruhy rozbalíme (pozor na horkou páru) a pečeme ještě dokřupava přibližně 10 minut.

Detail odstavce: Pečený pstruh v alobalu
Zdroj: Příprava pstruha v troubě
Zveřejněno: 9.1.2019

PEČENÝ LOSOS

Pečený losos na másle

Ingredience: 2 plátky lososa, sůl, citronová šťáva, mletý kmín, čerstvý tymián, máslo, hladká mouka

Postup: Čisté a osušené rybí plátky pokapeme citronem a necháme 10 minut odpočinout, mezitím si nadrobno nasekáme čerstvý tymián. Poté rybí plátky osolíme, okmínujeme a obalíme v mouce s tymiánem. Filé opečeme na másle z obou stran a podáváme. Losos na másle je výborný s bramborovou přílohou.

Detail odstavce: Pečený losos na másle
Zdroj: Pečený losos
Zveřejněno: 22.3.2018

ZAVAŘOVÁNÍ OKUREK V TROUBĚ

Zavařování okurek v horkovzdušné troubě

Zavařování v horkovzdušné troubě je dnes také velmi často používaný způsob. Sklenice se v tomto případě rozloží na plech s vyšší okrajem tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Na plech se nalijí přibližně 3 centimetry vody a vloží se do trouby předehřáté na 150 °Celsia na 15 minut při zapnutém spodním i horním ohřevu. Teplota se potom sníží na 100 °Celsia, nechá se zapnutý jen spodní ohřev a steriluje se ještě 20 minut. Nakonec se sklenice nechají obrácené dnem vzhůru vychladnout.

Detail odstavce: Zavařování okurek v horkovzdušné troubě
Zdroj: Zavařování okurek v troubě
Zveřejněno: 7.12.2017

ZAVAŘOVÁNÍ OKUREK V HORKOVZDUŠNÉ TROUBĚ

Zavařování v horkovzdušné troubě

A teď už k samotnému zavařování v horkovzdušné troubě. Troubu nastavíme na 250 °C. Na dno plechu dáme starou utěrku nebo nějaký čistý hadřík a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3 cm. Poté naskládáme sklenice jednu vedle druhé tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Zapneme horkovzduch a zavařujeme 5-8 minut na zmíněných 250 °C. Vodu můžeme dolévat dle potřeby, ale pozor, musí být teplá. Všechny zavařené sklenice nakonec obrátíme do druhého dne víčkem dolů.

Detail odstavce: Zavařování v horkovzdušné troubě
Zdroj: Zavařování okurek v horkovzdušné troubě
Zveřejněno: 24.10.2018

PEČENÝ BŮČEK

Pečený bůček v remosce

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku bez kosti a kůže
  • 5 stroužků česneku
  • 50 ml oleje
  • grilovací koření
  • pepř
  • sůl

Postup:

Maso očistěte, omyjte a osušte. Nakrájejte na tenčí plátky. Z grilovacího koření, oleje a prolisovaného česneku si připravte marinádu, kterou potřete jednotlivé plátky. Bůček vložte do remosky a opékejte po obou stranách. Průběžně maso polévejte nebo potírejte zbylou marinádou. Pečte na plný výkon asi 1 hodinu. K takto pečenému bůčku se hodí smažené či vařené brambory, dušená zelenina a různé zeleninové saláty.

Detail odstavce: Pečený bůček v remosce
Zdroj: Pečený bůček
Zveřejněno: 8.1.2016

PŘÍPRAVA PSTRUHA V TROUBĚ

Pečený filet

Ingredience: 1 celer, 1 cibule, 4 snítky kopru, 4 rajčata, 2 snítky tymiánu, 500 g špenátu, 2 lžíce másla, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce soli, 0,2 l bílého vína, 2 plátky filetu z pstruha, 2 stroužky česneku

Postup: Vykuchané a šupin zbavené pstruhy opláchneme a osušíme. Nařízneme je podél páteře a odřízneme z každého dva filety. Sůl smícháme s nasekaným koprem a tymiánem. Kůži na filetech nařízneme a do řezů vetřeme bylinkovou sůl. Lehce pokapeme olivovým olejem a vložíme do rozpálené pánve kůží dolů a opečeme. Filety obrátíme a odstavíme z ohně.

Postup na špenát: Do pánve dáme máslo, šalotku, česnek, pinie, řapík celeru nakrájený na kousky, bílé víno a vše svaříme. Přidáme špenát, promícháme jej a necháme ve směsi zavadnout. Nakonec přidáme cherry rajčata, prohřejeme je a hotový pokrm podáváme.

Detail odstavce: Pečený filet
Zdroj: Příprava pstruha v troubě
Zveřejněno: 9.1.2019

PŘÍPRAVA PSTRUHA V TROUBĚ

Pečený pstruh se zeleninou

Ingredience: 1 čerstvý pstruh, 2–3 stroužky česneku, 2 snítky rozmarýnu, 100 g anglické slaniny, sůl, pepř, olivový olej, 1 citron, 2 větvičky cherry rajčátek, 1 cuketa

Postup: Pstruha nejprve vykuchejte a následně omyjte. Omytou rybu osolte, opepřete, potřete olivovým olejem a pokapejte citronovou šťávou. Dále vyložte břišní dutinu pstruha česnekem, slaninou a rozmarýnem. Pstruha grilujte přibližně 8 minut, dejte ale pozor, aby se vám nepřipálil.

Nakrájejte cherry rajčátka na poloviny a cuketu na plátky. Poté ogrilujte zeleninu společně se pstruhem do změknutí.

Doporučujeme vyzkoušet také grilovat zeleninu zabalenou společně se pstruhem v alobalu. Šťáva ze zeleniny se spojí s masem a vytvoří tak velmi chutný celek. Při grilování plněného pstruha se skvěle propojí chutě česneku, slaniny, zeleniny a rozmarýnu s masem, čímž se dosáhne výtečně jemné chuti.

Detail odstavce: Pečený pstruh se zeleninou
Zdroj: Příprava pstruha v troubě
Zveřejněno: 9.1.2019

PEČENÝ LOSOS

Pečený losos s bylinkami

Ingredience: 1 porce lososa, 1 česnek (nadrobno nakrájený), bazalka (pár lístků nadrobno nakrájených), hladkolistá petržel (pár lístků nadrobno nakrájených), šťáva z 1/2 citronu, sůl, pepř, několik lžic olivového oleje (cca 0,5 dl)

Postup: Rybu osolte, opepřete a pomažte olivovým olejem z obou stran. Dejte smažit na rozpálenou pánev. Mezitím si v misce smíchejte olivový olej, bylinky, špetku soli, česnek, citronovou šťávu a větší množství pepře. Nechte odpočívat. Do bylinkové omáčky můžete přidat ještě rukolu. Rybu osmahněte z obou stran. Jakmile je hotová, pokryjte vršek bylinkovou omáčkou a můžete podávat na čerstvém salátu.

Detail odstavce: Pečený losos s bylinkami
Zdroj: Pečený losos
Zveřejněno: 22.3.2018

ZAVAŘOVÁNÍ OKUREK V TROUBĚ

Zavařování okurek v mikrovlnné troubě

Zajímavou možností je zavařování v mikrovlnce. Používají se k tomu výhradně sklenice se šroubovacími víčky. Naplněné okurkami a nálevem se uzavřené vloží do mikrovlnky, doba sterilování je u sklenic s obsahem 0,5 litru 5 minut při výkonu 700 Watů. Čas ale platí jen pro 1 sklenici, pokud jich tedy zavařujete například 5, je doba 25 minut. Sklenice se poté vyndají a nechají zchladnout otočené dnem vzhůru.

Detail odstavce: Zavařování okurek v mikrovlnné troubě
Zdroj: Zavařování okurek v troubě
Zveřejněno: 7.12.2017

PEČENÝ LOSOS

Pečený losos na medu

Ingredience: 3 svazky ředkviček, 1 lžička medu, 1 lžíce koriandru, trocha drceného pepře, 1 feferonka, 4 plátky lososa, trocha soli, 1 limetka, 1 lžička másla, trochu olivového oleje, cukru a vinného octa

Postup: Ředkvičky očistíme a nakrájíme. V misce smícháme med, nasekaný čerstvý koriandr, drcený pepř a nakrájenou feferonku bez jadérek. Lososa osolíme, pokapeme šťávou z limetky, potřeme směsí a 30 minut marinujeme. Na pánvi rozpustíme máslo s trochou oleje a přidáme ředkvičky. Lehce je pocukrujeme a krátce podusíme. Lososa opečeme na oleji po obou stranách. Ihned podáváme, a aby ředkvičky neztratily barvu, pokapeme je vinným octem.

Detail odstavce: Pečený losos na medu
Zdroj: Pečený losos
Zveřejněno: 22.3.2018

ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ

Jak zavařovat jablka v troubě

Je určitě výhodné mít po celý rok k dispozici strouhaná jablíčka na štrúdl, koláč či jiné dezerty. Zkuste si je připravit úplně jednoduše. Zavařování jablek probíhá klasickou sterilací při teplotě 75 až 85 °C v zavařovacích sklenicích. Omytá jablka oloupete, nastrouháte, vložíte do sklenic a zasypete cukrem (dle své chuti a dle sladkosti jablíček). Sklenice důkladně uzavřete (nejlépe šroubovací sklenice s víčky na závit) a naskládejte je na vyšší plech s vodou tak, aby se nedotýkaly. Poté je sterilujte v troubě vyhřáté na 200 °C cca 30 minut. Po uplynutí této doby je vyndejte z trouby a nechte je vychladnout otočené dnem vzhůru. Zavařeniny skladujte v temnu a chladu.

Detail odstavce: Jak zavařovat jablka v troubě
Zdroj: Zavařování v troubě
Zveřejněno: 5.7.2015

PEČENÝ BŮČEK

Pečený bůček na paprice

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 50 g sádla
  • 1 feferonka
  • paprika sladká mletá
  • kmín
  • pepř
  • sůl

Postup:

Cibuli a česnek očistěte, nakrájejte na plátky a dejte do pekáče. Maso omyjte a osušte, kůži pokrájejte na plátky nebo na mřížku, osolte, opepřete, posypte sladkou paprikou a kmínem a vetřete pokrájenou feferonku. Zbytek feferonky dejte do pekáče k cibuli a česneku, kam také přidejte asi 50 g vepřového sádla a připravený bůček. Troubu si vyhřejte na 180 °C, bůček zakryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte asi 80 minut, poté odstraňte alobal a dopečte ještě asi 20 minut, aby kůrka byla pěkně opečená. Takto upečený bůček podávejte buď teplý s houskovým či bramborovým knedlíkem a zelím, nebo studený s chlebem a hořčicí.

Detail odstavce: Pečený bůček na paprice
Zdroj: Pečený bůček
Zveřejněno: 8.1.2016

KAPUSTOVÉ KARBANÁTKY

Kapustové karbanátky v troubě

Suroviny:

  • 500 g mletého masa
  • ½ hlávky kapusty do měkka uvařené
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • ½ cibule
  • trochu kuskusu (pokud nemáme, tak strouhanky)
  • sůl, pepř, kmín

Postup:

Maso si dáme do mísy, přidáme pokrájenou uvařenou kapustu, trochu kuskusu, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vajíčko, kmín, pepř a sůl. Vše pořádně promícháme a spojíme. Ze směsi vytvoříme karbanátky, které pokládáme na plech s pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut. Otáčet můžete i nemusíte, podle libosti. Podáváme s bramborovou kaší.

Detail odstavce: Kapustové karbanátky v troubě
Zdroj: Kapustové karbanátky
Zveřejněno: 2.11.2014