Téma: 

poleva na zdobení perníčků


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ZDOBENÉ PERNÍČKY NĚKOLIKRÁT JINAK

Polevy na zdobení perníčků

Jakou polevou si perníčky ozdobíte, si vyberte sami, tou nejtradičnější je asi poleva citronová či cukrová.

Na co si ale u přípravy musíte dát opravdu pozor, aby v moučkovém cukru nebyly ani malé kousky, proto vám doporučuji raději cukr před použitím prosít jemným sítkem.

Připravenou polevu nemusíte spotřebovat hned, ale je potřeba ji pak skladovat v uzavřené nádobě, aby nezaschla a nevznikly v ní kousky, které by vám pak nedělaly dobrotu.

Cukrovo-bílková poleva

Ingredience:

  • 150 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • šťáva z poloviny citronu

Postup:

Moučkový cukr vyšlehejte s bílkem, přidejte trochu citronové šťávy a ještě utřete. Takto připravenou hmotu můžete nechat přírodně bílou nebo ji můžete rozdělit na několik částí a obarvit potravinářskými barvami. Polevu přendejte do zdobicího sáčku a můžete začít zdobit vychladlé perníčky dle vlastní fantazie.

Citronová poleva

Možná vás nadpis trochu mate a očekáváte, že tato poleva bude mít citronovou chuť, ale citronová je proto, že je jen z citronu a cukru.

Ingredience:

  • 150 g moučkového cukru
  • 1–2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Moučkový cukr a citronovou šťávu utřete do husté polevy. Takto připravenou polevou můžete pomocí zdobicího sáčku zdobit vychladlé upečené perníčky.

Cukrová poleva

Ingredience:

  • 150 g moučkového cukru
  • trocha vody

Postup:

Moučkový cukr vsypte do misky nebo většího hrnku a po půllžících přidávejte vodu. Poleva musí zůstat hustá, aby vám pak z perníčků nestékala. Polevou naplňte zdobicí sáček a pusťte se do zdobení.

Bílková poleva

Ingredience:

  • 200 g moučkového cukru
  • 1 bílek

Postup:

Část moučkového cukru a bílek začněte třít v menší misce, postupně dodávejte po troškách cukr a důkladně třete, než vznikne hustá poleva. Správnou hustotu polevy zjistíte tak, že když chcete vařečku vyndat, zůstane na ní krápník. Takto připravenou polevu můžete přendat do zdobicího sáčku a začít se zdobením.

Kupovaná poleva na perníčky

Netroufáte-li si připravit svou polevu, nebo máte-li s ní špatnou zkušenost, můžete se rozhodnout pro kupovanou polevu, která je v sypkém stavu a připravuje se smícháním s vodou. Tato poleva má sněhovou barvu, ale dá se dle libosti dobarvovat potravinářskými barvivy.

Detail odstavce: Polevy na zdobení perníčků
Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak
Zveřejněno: 26.11.2015

CITRÓNOVÁ POLEVA

Citronová poleva na perník

Ingredience: 1 bílek, 200 g moučkového cukru (prosátého), 1 lžíce citronové šťávy

Technologický postup: Vše dáme do mísy a šleháme, velice dlouho, až je poleva tuhá a neskapává ze lžíce. Plníme do sáčku na zdobení anebo do tvrdého igelitového sáčku. Ustřihneme růžek a malujeme na perníčky. Necháme uschnout a srovnáme do krabiček na uležení.

Detail odstavce: Citronová poleva na perník
Zdroj: Citrónová poleva
Zveřejněno: 23.5.2016

CHALOUPKA Z PERNÍKU

Příprava cukrové polevy

Jsou-li všechny díly úplně vychladlé, můžete začít připravovat polevu, kterou využijete i na lepení celé chaloupky. Poleva je velice rychlá, smícháte jen moučkový cukr se šťávou z citronu a důkladně utřete, abyste v ní neměli kousky cukru, které by vám ucpávaly dírku při zdobení. Polevu přendejte do zdobicího pytlíku, ne ale všechnu najednou, špatně by se vám s ním pracovalo.

Detail odstavce: Příprava cukrové polevy
Zdroj: Chaloupka z perníku
Zveřejněno: 25.11.2015

RECEPTY NA PERNÍČKY, KTERÉ JSOU HNED MĚKKÉ

Poleva na perníčky

Ingredience: 1 bílek, 15 dkg moučkového cukru, 1 lžička solamylu, 3–4 kapky citronové šťávy

Postup: Na 1 vaječný bílek vmícháme asi 15 dkg alespoň 3x přesátého moučkového cukru (to je to nejdůležitější u kvalitní polevy), přidáme 1 lžičku solamylu a přikápneme 3–4kapky citronové šťávy, citronky nebo octa přes sítko (udělá nádhernou bílou barvičku).

Mícháme ručně asi 20 minut, až je poleva bílá. Na šlehači lze také, ale pozor, někdy je jakoby „dutá“. Zdobíme kornoutkem se zdobicí tryskou z domácích potřeb asi za 5 Kč. Chceme-li zdobit i barevně, přidáme do oddělené polevy (dáme si třeba do malé skleničky menší množství polevy) potravinářské barvivo libovolné barvy a pár kapek vody. Pozor, stačí troška barviva i vody, nesmí se moc naředit, musí zůstat dost hustá, aby nerozmáčela perníček a neroztékala se.

Připravenou polevu vždy přikryjte vlhkou utěrkou, můžete dát na noc do ledničky, když zbyde ve skleničce, a přikryjte čepičkou z alobalu. Poleva se loupe, mění-li se příliš teploty, například když necháte perníčky u radiátoru. Chcete-li vyplňovat kontury (vybarvovat), dejte si do malého hrnečku polevu, přidejte pár kapek vody a pomocí malého štětečku vybarvujte. Lze zdobit také jedlými cukrářskými perličkami, je to také moc hezké.

Perníčky je možné zdobit i celoplošně, a to tak, že na cca 20 kouscích provedete jen konturu po obvodu perníčku, po zaschnutí vyplníte některé plochy štětcem, polevou mírně zředěnou, případně i barevnou, a zase necháte zaschnout. Potom teprve finálně konturujte a zdobte. Můžete dělat vzory, tečky, čáry, co vás napadne, můžete se řídit i kreslenými návody. Pozor, pokud si neuděláte okraje, poleva vám bude při vyplňování štětcem stékat!

Zde je videonávod na pečení a zdobení perníčků.

Detail odstavce: Poleva na perníčky
Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké
Zveřejněno: 21.1.2017

CITRÓNOVÁ POLEVA

Citronová poleva na vánoční cukroví

Ingredience: 100 g moučkového cukru, 1 polévková lžíce horké vody, 2 lžíce citronové šťávy

Technologický postup: Moučkový cukr nasypeme do misky, polijeme horkou vodou, přidáme citronovou šťávu a třeme, až je poleva hladká, lesklá a houstne. V případě, že je stále řídká, přidáme ještě trochu cukru.

Detail odstavce: Citronová poleva na vánoční cukroví
Zdroj: Citrónová poleva
Zveřejněno: 23.5.2016

CITRÓNOVÁ POLEVA

Citronová poleva na věnečky

Ingredience: 300 g moučkového cukru, 3 lžíce vařícího mléka, 2 lžíce citronové šťávy

Technologický postup: Do cukru přidáme mléko a citronovou šťávu a pořádně třeme, dokud nevznikne hladká, lesklá hmota.

Detail odstavce: Citronová poleva na věnečky
Zdroj: Citrónová poleva
Zveřejněno: 23.5.2016

INDIÁNEK

Čokoládová poleva z čokolády na vaření

Ingredience: 200 g čokolády na vaření, 5-10 lžic mléka

Postup: Tato jednodušší čokoládová poleva spočívá pouze v rozehřátí čokolády na vaření ve vodní lázni. V případě potřeby přidáme trochu mléka a vmícháme ho do rozehřáté čokolády.

Detail odstavce: Čokoládová poleva z čokolády na vaření
Zdroj: Indiánek
Zveřejněno: 6.3.2018

POLEVA NA PERNÍČKY

Bílková poleva na perníčky recept

Ingredience: 1 bílek, 50 g moučkového cukru, podle potřeby špetka potravinářského barviva

Postup: Cukr prosejeme, raději dvakrát. Obě suroviny spojíme a trpělivě mícháme na lesklou bílou kašičku, která se neroztéká. Rozděláme ji na poloviny a do jedné přidáme potravinářské barvivo. Takto připravenou polevou zdobíme perníčky, dortíčky a jiné cukroví. Pozor! Nevyužitá bílková poleva zasychá.

Detail odstavce: Bílková poleva na perníčky recept
Zdroj: Poleva na perníčky
Zveřejněno: 2.5.2015

POLEVA NA PERNÍČKY

Citronová poleva recept

Ingredience: moučkový cukr, citronová šťáva z čerstvého citronu, rostlinný olej

Postup: Citronovou polevu si umícháme tak, že do cca 20 dkg cukru moučky přidáme malou lžičku oleje a po lžičkách přidáváme přecezenou citronovou šťávu. Mícháme dohladka, poté zdobíme.

Detail odstavce: Citronová poleva recept
Zdroj: Poleva na perníčky
Zveřejněno: 2.5.2015

CITRÓNOVÁ POLEVA

Svěží citronová poleva

Ingredience: 1 lžíce horké vody, 1 lžíce citronové šťávy, 100 g moučkového cukru

Technologický postup: Vodu a citronovou šťávu nalijeme do misky a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Před přimícháním cukr prosejeme. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci. Citronovou polevu můžeme mazat na vychladlý moučník a necháme ztuhnout. Podle potřeby můžeme přidat cukr nebo citron, záleží samozřejmě na konzistenci polevy. Na klasický plech moučníku je většinou třeba dávku minimálně ztrojnásobit. Citronová poleva se hodí na perníky, cuketové moučníky a podobně.

Detail odstavce: Svěží citronová poleva
Zdroj: Citrónová poleva
Zveřejněno: 23.5.2016

POLEVA NA PERNÍČKY

Poleva na perníčky

Použití polevy má mnoho důvodů: zlepšuje vzhled výrobků, zabraňuje vysychání korpusu, brání přístupu vzduchu k náplním (jejich vysychání, okysličování a tím vede ke zpomalení procesu žluknutí), zabraňuje vniknutí mikroorganismů do náplní a korpusů pečiva.

Detail odstavce: Poleva na perníčky
Zdroj: Poleva na perníčky
Zveřejněno: 2.5.2015

POLEVA NA PERNÍČKY

Recept na polevu na perníčky

Poleva: 2 bílky a práškový cukr, rum

Postup: Ingredience smícháme a šleháme do bíla, přidáme rum a rozředíme na ne moc hustou polevu. Hmotou potíráme 1x spodní stranu a 2x horní stranu.

Detail odstavce: Recept na polevu na perníčky
Zdroj: Poleva na perníčky
Zveřejněno: 2.5.2015

POLEVA NA PERNÍČKY

Poleva na vánoční cukroví

Ingredience: 450 g moučkového cukru, 5 lžic horké vody, 3 bílky

Postup: Elektrickým šlehačem šlehejte 450 g prosátého moučkového cukru, 5 lžic horké vody a 3 bílky. Šlehejte tak dlouho, dokud nůž protažený směsí nezanechá za sebou brázdičku.

Detail odstavce: Poleva na vánoční cukroví
Zdroj: Poleva na perníčky
Zveřejněno: 2.5.2015

RECEPTY NA PERNÍČKY, KTERÉ JSOU HNED MĚKKÉ

Pár tipů

Světlé stínování se na perníčcích dělá jako první, a to naředěnou bílkovou polevou (ředí se kapkou citronu), a nanáší se štětcem. Po zaschnutí se ještě domalovává linkami.

Bílková poleva se samozřejmě dá obarvit potravinářským barvivem. Ovšem bílá barva vynikne nejlépe, i proto se do těsta přidává kakao.

Sáček s polevou držte v jedné ruce, kterou postupně přidávejte tlak, díky němu zdobíte. Prsty druhé ruky tento sáček „stabilizujte“, aby se druhá ruka tolik neklepala nebo nevybočovala ze směru. Špičku sáčku držte při zdobení nad perníčkem a linku na něj pokládejte, nekreslete. Díky tomu se vám lépe podaří rovné linky.

Detail odstavce: Pár tipů
Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké
Zveřejněno: 21.1.2017

CITRÓNOVÁ POLEVA

Citronová poleva z cukru krystal

Ingredience: 500 g cukru krystal, voda, 2 lžičky citronové šťávy

Technologický postup: Cukr se ve vyšším hrnci zalije vodou tak, aby hladina byla přibližně o 1 centimetr vyšší. Pak se směs za stálého míchání vaří, dokud nedosáhne teploty 114 °C. Pak se ochladí na 30 až 40 °C, přimíchají se do ní 2 lžičky citronové šťávy a míchá se, dokud nezačne tuhnout. Poleva v určité chvíli začne tuhnout velmi rychle. Pokud je příliš tuhá, může se trochou vody naředit – přidáváním vody už pak poleva ale netuhne tak, jak by měla v ideální konzistenci.

Detail odstavce: Citronová poleva z cukru krystal
Zdroj: Citrónová poleva
Zveřejněno: 23.5.2016

CITRÓNOVÁ POLEVA

Lesklá citronová poleva

Ingredience: 200 g moučkového cukru, 6 lžiček citronové šťávy, 1 lžička rostlinného oleje

Technologický postup: Citronovou polevu umícháme tak, že cca do 200 g cukru moučky přidáme malou lžičku oleje a po lžičkách přidáváme přecezenou citronovou šťávu. Mícháme dohladka, konzistenci neděláme příliš hustou, aby šla roztírat na korpusy, rolády. Tuhne docela rychle a nepotřebuje na tuhnutí chladno.

Detail odstavce: Lesklá citronová poleva
Zdroj: Citrónová poleva
Zveřejněno: 23.5.2016

POLEVA NA PERNÍČKY

Poleva na perníčky dětí

Přemýšlíte, čím ozdobit perníčky pro děti? Připravte si polevy dle návodu, a protože jsou plné cukru, namelte si raději třtinový cukr na moučku, než abyste sáhli po bílém cukru. Určitě se to vyplatí. Citróny kupujte ideálně v bio kvalitě nebo je důkladně umyjte pod vodou čistou houbičkou na nádobí.

Bílková poleva pro děti

Ingredience: 1 bílek, 100 g moučkového třtinového cukru, 1 polévková lžíce citrónové šťávy

Postup: Bílek dáme do misky, přidáme moučkový cukr a citrónovou šťávu a třeme tak dlouho, dokud není poleva lesklá a hustá. Pokud je poleva stále řídká, přidáme více cukru, v opačném případě přidáme trochu citrónové šťávy.

Žloutková poleva

Ingredience: 2 žloutky, 100 g moučkového třtinového cukru

Postup: V misce smícháme žloutky s cukrem a třeme, dokud poleva nezhoustne a neleskne se. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat polévkovou lžíci citrónové šťávy a cukr.

Citrónová poleva

Ingredience: 100 g moučkového třtinového cukru, 1 polévková lžíce horké vody, 2 lžíce citrónové šťávy

Postup: Moučkový cukr nasypeme do misky, polijeme horkou vodou, přidáme citrónovou šťávu a třeme, až je poleva hladká, lesklá a houstne. V případě, že je stále řídká, přidáme ještě trochu cukru.

Pokud chcete mít polevy barevnější, místo citrónové šťávy použijte 100% džus z pomeranče, černého rybízu nebo červené řepy.

Detail odstavce: Poleva na perníčky dětí
Zdroj: Poleva na perníčky
Zveřejněno: 2.5.2015

CITRÓNOVÁ POLEVA

Citronová poleva na cheesecake

Ingredience: 1 vejce, 1 žloutek, 50 g krupicového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, špetka soli, 1 lžička strouhané citronové kůry, 15 g másla, 15 ml smetany

Technologický postup: Rozšlehejte metlou vejce, žloutek, cukr a špetku soli. Přidejte citronovou kůru, dejte nad plotnu a na mírném ohni přiveďte k varu a vařte, dokud směs nezhoustne. Trvá to tak 3 minutky a směs by měla mít konzistenci pudinku. Sundejte z plotny, vmíchejte máslo a smetanu. Pokud jsou ve směsi hrudky, přeceďte přes sítko a dejte vychladit do lednice.

Detail odstavce: Citronová poleva na cheesecake
Zdroj: Citrónová poleva
Zveřejněno: 23.5.2016

PERNÍK NA PLECH

Recept na domácí perník

Ingredience: 400 g polohrubé mouky, 300 g moučkového cukru, 1 balíček prášku do perníku, 1 lžička jedlé sody, 2 lžíce kakaa, 2 celá vejce, 0,5 l studeného mléka, 1 dl rostlinného oleje, 2 lžíce švestkových povidel, 1 hrst rozinek, 1 hrst ořechů, čokoládová poleva

Postup: Všechny suroviny smícháme, těsto vlijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a upečeme společně s rozdrcenými ořechy. Po upečení a vychladnutí polejeme čokoládou. Krájíme po vychladnutí namočeným nožem v horké vodě, aby se nepolámala čokoládová poleva. Moučník je výborný i bez polevy, pouze posypaný moučkovým cukrem.

Detail odstavce: Recept na domácí perník
Zdroj: Perník na plech
Zveřejněno: 14.9.2017

INDIÁNEK

Čokoládová poleva na indiánky

Ingredience: 30 g kakaa, 100 g másla, 150 g cukru, 200 ml mléka

Postup: Máslo utřeme s cukrem a vmícháme kakao (podle potřeby můžeme přidat trochu kakaa navíc). Necháme v chladu ztuhnout.

Detail odstavce: Čokoládová poleva na indiánky
Zdroj: Indiánek
Zveřejněno: 6.3.2018