Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

POLÉVKA CUKETOVÁ KLUCI V AKCI

Cuketová polévka s mrkví

Ingredience: 2 velké mrkve, 1 malá cuketa o průměru cca 3 cm, 1 malá cibule, olej, kari koření, sůl, vývar, 1 malý bílý neochucený jogurt, masox nebo Podravka, řeřicha

Postup: Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme kari koření, očištěnou nastrouhanou mrkev. Orestujeme, zalijeme vodou, vhodíme nastrouhanou cuketu, osolíme, případně dochutíme kostkou. Uvaříme, poté je možné rozmixovat. Po dovaření vmícháme malý jogurt (200 ml). Před podáváním vhodíme nasekanou řeřichu. Polévka chutná výborně s nasucho opečenými topinkami nebo celestýnskými nudlemi.

Zdroj: Cuketová polévka

Diskuze: Dýňová polévka z dýně Hokaido

Hmm zrovna se na ní chystám, díky www.ceskenapady.cz

Zdroj: diskuze Dýňová polévka z dýně Hokaido
Počet odpovědí: 0

Videorecepty

Zde můžete vidět, jak dělají dýňovou polévku Kluci v akci.

Zde můžete vidět recept na dýňovou polévku z pořadu S Italem v kuchyni.

Zde můžete vidět recept na dýňovou polévku Apetit.

Zde můžete vidět recept na dýňovou polévku v pořadu Prostřeno.

Zdroj: Dýňová polévka

Diskuze: jak udělat domácí aviváž

parada, zkusime, ale pouzivam ted avivaze z nemecka, koupene na shopu www.ze-zahranici.cz koupili jsme v akci, tak musim pockat, az vycerpam :-)

Zdroj: diskuze Jak udělat domácí aviváž
Počet odpovědí: 0

Cuketová polévka se zakysanou smetanou

Ingredience: 500 g cukety, 1–1,5 l drůbežího nebo zeleninového vývaru, masox, 1 zakysanou smetanu, šalotku nebo jarní cibulku, 1 stroužek česneku, 1 lžičku kurkumy, 1–2 snítky oregana, sůl, čerstvě namletý pepř

Postup: Šalotku nebo cibulku nakrájejte najemno a v hrnci orestujte, přidejte na slabé plátky nakrájený česnek a ještě minutku restujte. Přidejte nakrájenou cuketu a zalijte vývarem, přisypte lístečky oregana a vařte do změknutí cukety, cca 10 minut. Až bude cuketa měkká, ve vývaru ji rozmixujte. Přidejte sůl, pepř, kurkumu a smetanu a přibližně 5 minut povařte. Poté můžete podávat. Skvěle v cuketové polévce chutnají krutony pečiva, nastrouhaný parmazán nebo třeba opražená slanina. Jemná a delikátní, taková je cuketová polévka. A v případě že použijete sójovou smetanu, tak máte výbornou veganskou verzi.

Zdroj: Cuketová polévka

Diskuze: Re: www.hovězí polevka-čistit

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Počet odpovědí: 1

Dýňová polévka podle pořadu Kluci v akci

Ingredience: 1 malá dýně hokaido, olivový olej, snítka tymiánu, mletý pepř, sůl, 30 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1,5−2 l kachního vývaru, 200 g crème fraîche, dýňový olej

Ingredience na podávání: kachní knedlíčky, kostičky z muškátové dýně opečené na másle, dýňový olej, tymián

Postup: Kluci v akci dýni hokaido zbaví semen, ne slupky! A nakrájí ji na klínky. Pokapou olivovým olejem, posypou drhnutým tymiánem, opepří a osolí. Pečou ve vyhřáté troubě při 180 °C asi půl hodiny, až dýně získá zlatohnědou barvu. Mezitím si Kluci v akci připraví máslovou jíšku – v hrnci do rozpuštěného másla vmíchají mouku, osmahnou ji a zalijí vývarem (použijí část, zbytek nechají na případné naředění polévky). Přivedou k varu a provaří cca půl hodiny. Do vývaru Kluci v akci vloží pečenou dýni, rozmixují, vmíchají crème fraîche, ochutí dýňovým olejem, popřípadě dosolí. Kluci v akci takto připravenou polévku podávají se smaženými kachními knedlíčky, kostičkami muškátové dýně opečené na másle, zakápnou dýňovým olejem a pokladou lístky tymiánu.

Zdroj: Dýňová polévka

Diskuze: www.hovězí polevka-čistit

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Počet odpovědí: 1

Ingredience:

  • 1 hlávka kapusty
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • Kmín
  • Mletý pepř
  • Olej
  • Sůl
  • Vinný ocet

Zdroj: Jak dělají dušenou kapustu Kluci v akci

Diskuze: OBI,puklice a jini skudci.

Koupila jsem si v OBI nadhernou metrovou Dracenu,ktera byla v akci kolem 300Kc.Pravda mela nektere listy viditelne odstranene ze stredu ruzice a jine zase meli nevzhledne ustrizene spicky,dokonce i celou polovinu listu.Coz jsem tolik nevnimala,nebot radost z toho,ze si muzu splnit muj sen mi vyradila z provozu rozum.Podvedomi se mi,ale asi na sekundu restartovalo,protoze jsem si to i s Dracenou namirila k prodavaci s otazkou,jest-li mi Dracena neuhyne a vzpamatuje se.Odpovedel ze ano a pridal dalsi rady ohledne pece.Asi po 3 tydnech se zacala moje "botanicka zahrada" menit na ..... ani nemam slov.Zpozornela jsem...aaaa do prdele puklice....hlavou mi letel rozhovor s prodavacem....vzapeti si nadavam do "bububu" ....jasne,ze se vzpamatuje...psychologie prodeje,na co jsem ji studovala?....proc rikam dceri: nez si neco koupis dobre si to prohlidni... kam jsem cumela ja?....na ten silnej kmen a jak je krasne vysoka....blbo uzavrela debatu sama se sebou.Co slo jsem ostrihala,celej zarostlej strop vodenkou strhla a kdyz jsem zkoncila rozbrecela se.Tolik let piplani a radost z kazdeho noveho listecku a ted holy klacky :-( Rady z internetu nepomahali,za to prazdne kvetinace se mi mnozili.Az jsem nasla navod na vetsinu skudcu.Obycejny slupky z cibule,cim.vic tim lip a 2 dny je louhovar ve srudeny vode,pak vsechny kytky postrikat.Dalsi dny plne nadeje a ocekavani....HURAAA...JASAM A MAM SNAD JESTE VETSI RADOST,NEZ KDYZ JSEM SI "SPLNILA MUJ SEN".ZADNE DALSI NOVE NAPADENE LISTY A TO NA ZADNY KYTCE.PRO JISTOTU PO TYDNU OPACKO S POSTRIKEM.. .KYTKY SE ROZRUSTAJI A "MOJE BOTANICKA" NA KTEROU SE CHODIL KOUKAT CELEJ BARAK VCETNE NAVSTEV NAJEMNIKU BUDE BRZY JAKO DRIV A V OBI UZ NEKOUPIM NIKDY NIC!!!

Zdroj: diskuze Dendrobium nobile přesazování
Počet odpovědí: 4

Cuketová polévka s tofu

Ingredience: 1 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 500 g cukety, 1 kus přírodního tofu, sůl, vegeta, 1 lžíce octa, trochu muškátového oříšku, petrželová nať

Postup: Na oleji osmahneme dvě nadrobno nakrájené cibule, přidáme na kolečka nakrájenou oloupanou cuketu, trochu vegety a soli a dolijeme vodou. Vaříme asi 20 minut. V mezičase si rozmixujeme tofu se čtvrt šálkem vody, přidáme lžíci octa, trochu muškátového oříšku, promícháme a směs nalijeme do polévky. Povaříme ještě 5 minut. Hotovou polévku zdobíme nadrobno pokrájenou petrželovou natí. Polévku lze jíst teplou i studenou.

Zdroj: Cuketová polévka

Ingredience (potřebné zhruba na 4 - 6 porcí):

  • 2 cibule

  • 400 g žampionů

  • 400 g vepřového masa (plecka)

  • 4 bobkové listy

  • Lžička kmínu

  • Olej

  • Pepř

  • Sůl

Zdroj: Jak dělají vepřové na houbách Kluci v akci

Cuketová polévka s kari

Ingredience: 40 dkg cukety, 1 lžička kari koření, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 středně velké brambory, 10 dkg zakysané krémovité smetany, voda podle potřeby, sůl podle chuti

Postup: Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, nemusí být na malé kousky. Přidáme oloupanou, nakrájenou a měkkého vnitřku zbavenou nakrájenou cuketu. Vody přilijeme tolik, aby byla maximálně 1 cm nad zeleninou. Osolíme, přidáme kari a vaříme doměkka. Měkkou zeleninu rozmixujeme, přidáme zakysanou smetanu, promícháme a odstavíme. Polévku dochutíme solí, přidáme pažitku nebo petrželku a podáváme s opečenou houskou. Příprava polévky trvá 40 minut a vzniknou 3 porce polévky.

Zdroj: Cuketová polévka

Potřebné ingredience (na 4 - 6 porcí)

150 g másla

3 střední cibule

80 g hladké mouky

800 ml masového vývaru

200 ml smetany

100 g čerstvého křenu

Mletý bílý pepř

Sůl

Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci

Popis podle receptu Kluci v akci

Kluci uvádějí, že na 5 až 6 porcí budete potřebovat:

  • 2 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • kohoutí, slepičí, kuřecí vývar nebo vodu
  • 1 kohouta
  • sůl
  • snítku rozmarýnu
  • 1 lžičku mleté papriky
  • 250 ml 33% smetany
  • 1 kapii nebo červenou papriku
  • 4 žampiony
  • slunečnicový olej

Postup

Kluci v akci nejprve na oleji orestují do sklovata na kostičky nakrájenou cibuli, přidají česnek, zarestují, pak zapráší mletou paprikou, krátce osmahnou, zalijí vývarem, osolí a přivedou k varu.

Části naporcovaného kohouta Kluci v akci na straně kůže naříznou, osolí, opečou na oleji ze všech stran dozlatova, přihodí snítku rozmarýnu, během opékání lehce popráší mletou paprikou, poté maso vyjmou (olej uchovají i se snítky rozmarýnu) a vloží do základu na omáčku, přiklopí, dusí do měkka, na závěr zalijí smetanou, nechají přejít varem a podávají.

Na oleji po opečeném mase Kluci v akci orestují papriku na krájenou na nudličky a na větší kousky nakrájené žampiony. Papriku s žampiony kladou na každou porci kohouta, navrch ozdobí snítkou opečeného rozmarýnu.

Jako přílohu doporučují Kluci v akci špecle, bramborové noky, knedlíky nebo rýži.

Zdroj: Jak dělají kuře na paprice Kluci v akci

Postup přípravy

Nejprve si najemno nakrájíme cibuli. Na připravené pánvi si přepustíme máslo a na něj orestujeme cibulku dosklovata. Poté k ní přisypeme mouku a orestujeme ji s cibulkou, dokud nevznikne světlá jíška. Jíšku je třeba stále míchat a pak do ní přilít vývar, který se povaří 20 minut. Vývar se pak osolí, dochutí bílým pepřem a zjemní smetanou. Vzniklý bešamel se ještě povaří a přidá se do něj nastrouhaný křen.

Kluci v akci doporučují podávat tuto křenovou omáčku s plátky teplé šunky.

Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci

Recept

Nejedná se o tradiční květákové placičky, nýbrž o gastronomickou pochoutku v košíčkách. Recept Kluci v akci koncipovali na 8 porcí (průměr koláčků cca 10 cm).

Ingredience na těsto na košíčky: 2 ½ dl ovesných vloček, 2 ½ dl ječné mouky, 1 dl vody, 0,5 dl olivového oleje, 1 lžička sušeného oregana, 2 špetky soli

Postup: Z ingrediencí Kluci v akci zpracují těsto a nechají je půl hodiny odležet. Poté jím plní nízké jednoporcové teflonové formičky, prsty si podle potřeby namáčejí ve vodě. Těsto Kluci v akci propíchají vidličkou a pečou ve vyhřáté troubě na 170 °C 10−12 minut.

Předpečené korpusy Kluci v akci naplní květákovou kari směsí a pečou ještě 15−20 minut.

Ingredience na květákové kari: 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 jarní cibulka, 250 g květáku, 1 lžíce kari, sůl, hrst petrželky, 2 vejce

Postup: Kluci v akci na oleji pozvolna osmahnou nasekaný česnek, až uvolní vůni a lehce zezlátne, přidají cibulku, osmahnou, vmíchají nadrobno nasekaný květák, ochutí kari, osmahnou, osolí. Pokrm Kluci v akci odstaví, nechají zchladnout a do směsi vmíchají nasekanou petrželku a vejce.

Touto květákovou směsí naplní Kluci v akci formičky a dají zapéct.

A aby byl pokrm dokonalý, podávají jej Kluci v akci s listovým salátem s klíčky. Poté doslova zažijete chuťový orgasmus.

Ingredience na listový salát s klíčky: 4 hrsti rukoly, ½ ledového salátu, klíčky podle chuti (vojtěška, mungo, červená řepa), panenský olivový olej, citronová kůra a šťáva

Postup: Kluci v akci rukolu smíchají s natrhaným listovým salátem, přidají klíčky, trochu citronové kůry, zakápnou olejem a zastříknou citronovou šťávou.

Takto připravený salát podávají Kluci v akci s košíčky s květákovým kari.

Zdroj: Květákové placičky podle Kluci v akci

Cuketová polévka s brambory

Ingredience: 4 menší brambory, 2 menší cukety, 1 kostka zeleninového bujónu, 5 stroužků česneku, 1 hrst mraženého hrášku, 1 menší cibule

Ingredience podle chuti: polévkové koření, petrželová nať, celé nové koření, sůl, olivový olej (ne extra panenský), jemná celozrnná mouka

Postup: Oloupanou cibuli i česnek nakrájíme najemno a na trošce oleje osmahneme. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme na malé kousky nakrájené brambory s cuketou. Povaříme. Před koncem přisypeme hrášek, čerstvou nasekanou nebo sušenou petrželovou nať, nové koření. Podle chuti osolíme, opepříme, zakápneme tekutým ochucovadlem polévek a vložíme lžíci předem připravené a vychladlé jíšky. Polévku necháme projít varem. Pro hustší konzistenci rozmixujeme nebo jen pomačkáme stejným způsobem, jako šťoucháme vařené brambory. Cuketovou polévku s brambory podáváme teplou. Dobře zasytí a recept je určen na více než 4 porce.

Zdroj: Cuketová polévka

Cuketová polévka pro děti

Ingredience: 2 menší cukety (dohromady cca 500 g), 100 g červené čočky (loupaná čočka, nemusí se namáčet a její příprava je rychlá), 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 litr zeleninového vývaru, olivový olej, zelené bylinky na dochucení dle chuti (petržel a libeček)

Postup: Cibuli oloupejte, párkrát překrojte a nechte zesklovatět na troše olivového oleje. Přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku a krátce promíchejte, česnek nesmí zhnědnout. Do hrnce hned vhoďte na kolečka nakrájenou omytou cuketu i se slupkou. Slupka obsahuje hodně živin. 2 minuty restujte. Nyní přidejte 100 g propláchnuté červené čočky a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte do změknutí čočky, trvá to 15 minut, déle není nutné. Ke konci varu přihoďte zelené bylinky a polévku dohladka rozmixujte. Výslednou hustotu si případně dochuťte. Polévku můžete podávat s chlebovými nebo pečivovými krutony.

Zdroj: Cuketová polévka

Recept

Recept je podle Kluků v akci koncipován pro šest porcí.

Ingredience maso: 2 kg jehněčí kýty s kostí, mletý pepř, sůl, 150 g másla

Postup: Kluci v akci jehněčí kýtu vykostí a stáhnou řeznickým provázkem. Cibuli nakrájejí na hrubé klínky, rozloží ji na dno pekáče, vloží kýtu, kterou osolí a opepří. Poté Kluci v akci přidají bobkový list, máslo i kost z kýty. Podlijí vše vodou, přiklopí a pečou za občasného přelití vypečenou šťávou doměkka.

Ingredience na koprovou omáčku: 100 g másla, cca 100 g hladké mouky, 1 l 33% smetany, cca 80 g cukru, sůl, svazek kopru

Postup: Kluci v akci na másle připraví jíšku, kterou za stálého míchání zalijí smetanou a provaří 20 minut. Během vaření ochutí směs cukrem, solí a přidají sekaný kopr.

Aby byl pokrm dokonalý, tak Kluci v akci doporučují podávat hned dvě přílohy. A to brambory s tvarohem a halušky s máslem.

Ingredience na brambory s tvarohem: 1 kg brambor, 200 g tvrdého tvarohu, sůl, 100 g másla

Postup: Kluci v akci brambory oškrábou a uvaří v osolené vodě, dále doporučují přidat kmín. Scezené brambory Kluci v akci podávají se strouhaným tvarohem, přelévané přepuštěným máslem.

Ingredience na halušky s máslem: 200 g syrových brambor, 1 kg hladké mouky, 2 dl mléka, voda podle potřeby, sůl, přepuštěné máslo

Postup: Kluci v akci syrové brambory oškrábou a nastrouhají najemno, v míse je smíchají s mlékem, moukou, solí, podle potřeby přidají vodu – těsto by nemělo být ani příliš řídké, ani příliš husté, doporučují Kluci v akci, prostě takové, aby se dalo dobře protlačit sítem na halušky (noky). Halušky pak zavaří do vroucí osolené vody.

Obě přílohy v rozumném množství Kluci v akci podávají současně. Jedině tak vznikne dokonalá souhra chutí jehněčí kýty se sladkou koprovou omáčkou, bramborami s tvarohem a haluškami.

Zdroj: Koprová omáčka podle Kluci v akci

Cuketová polévka se smetanou

Ingredience: 60 ml panenského olivového oleje, 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku, 1 hrst nasekaných bazalkových lístků, mořská sůl a mletý bílý pepř, 1 kg cuket (nejlépe středních, rozkrojených podélně na čtvrtky a pak na centimetrové plátky), 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru, 60 ml smetany na vaření, 1 hrst nasekané sladkolisté petrželky, 50 g strouhaného parmazánu

Postup: Na středním plamenu rozehřejte v pánvi olivový olej. Opečte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu cca 10 minut, dokud cukety lehce nezezlátnou a nezměknou. Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Poté sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka. Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti. Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem a posypte parmazánem. Zvlášť podávejte opečený chléb.

Zdroj: Cuketová polévka

Verze kulajdy s klasickou jíškou

Pokud nemáme tu možnost, případně nechceme použít instantní jíšku, připravíme si vlastní ze 100 g másla a 50 g hladké mouky: máslo rozpustíme, zasypeme za stálého míchání moukou a zalijeme studenou vodou. Poté přidáme pokrájené brambory, houby a pokračujeme dále dle výše uvedeného receptu.

A jaké jsou vaše zaručeně nejlepší recepty na kulajdu? Podělte se o ně!

Zdroj: Kulajda - Kluci v akci

Jak dělají kulajdu Kluci v akci

Tradiční domácí kulajda patří do skupiny klasických českých jídel. Receptů, názvů a modifikací je celá řada. Taková kulajda se zakysanou smetanou, se žampiony, nebo z čerstvých hub potěší vaše chuťové pohárky. No, a jak kulajdu dělají Kluci v akci, se můžete dočíst níže. Jsou zde uvedeny dvě varianty: jedna s použitím instantní jíšky a druhá z klasické domácí jíšky.

Ingredience

800 ml vody, 300 g brambor, 30 g sušených hub, 200 ml smetany ke šlehání, 1 snítka čerstvého kopru nebo 2 lžíce sterilovaného, 5–7 lžic instantní jíšky, 50 g másla na zjemnění, 4 vejce, kmín, sůl, bílý pepř, ocet

Recept

Nejdříve kluci namočí sušené houby minimálně na 1 hodinu, nejlepší je to podle nich přes noc. Dále kluci očistí brambory a nakrájí je na hrubé kostky, zalijí vodou, a přidají namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolí, opepří, přidají kmín a vaří, dokud nejsou houby a brambory měkké, tedy cca 15–20 minut. Pak to kluci zalijí smetanou, zahustí instantní jíškou, ochutí octem, zjemní máslem a přidají pokrájený kopr. Do mírně osolené a octem okyselené vroucí vody vloží v naběračce rozklepnuté vejce a zavaří ho tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po 3 minutách varu vejce vyjmou a vloží je do studené vody, aby se zatáhla. Při podávání vkládali do každé porce polévky jedno zastřené vejce.

Zdroj: Kulajda - Kluci v akci

Jak dělají pórkovou polévku Kluci v akci

Ingredience: 400 g pórku, 50 ml olivového oleje, 100 ml bílého vína, 1 200 ml zeleninového vývaru, muškátový květ, sůl

Krokety: 200 g kozího sýra, sůl, mletý pepř, hrst řeřichy, 200 g sekaných ovesných vloček, 1 vejce, olej na smažení, na podávání: luční med, řeřicha

Postup: Pórek nakrájíme na jemné nudličky dlouhé asi 5 cm a orestujeme ho na olivovém oleji dosklovata, zalijeme vínem a vývarem, přivedeme k varu, povaříme asi 3 minuty, ochutíme solí a muškátovým květem. Kozí sýr rozmačkáme, smícháme jej s drceným pepřem, řeřichou a tvarujeme z něj kuličky, které obalíme v sekaných ovesných vločkách, rozšlehaném vajíčku a ještě jednou ve vločkách. Sýrové kuličky vložíme na 10−15 minut do mrazáku, pak je smažíme dozlatova. Polévku nalijeme do talíře, vložíme natrhnutou sýrovou kroketu a dozdobíme lžičkou medu a řeřichou.

Zdroj: Pórková polévka

Postup přípravy:

Nejprve si nakrájíme cibuli na kostičky, poté ji na oleji osmahneme dosklovata. K cibuli se přidá kapusta nakrájená na kostky a kmín. Vše se zasmahne a přidá se nahrubo nasekaný česnek. Vše se krátce opeče a zastříkne octem, osolí se a případně i podlije vodou (pokud je potřeba), aby se kapusta mohla dusit doměkka. Změklá kapusta se na závěr dochutí mletým pepřem.

Zdroj: Jak dělají dušenou kapustu Kluci v akci

Recept

Ingredience:

  • 1−1,2 kg telecích (hovězích) líček
  • sůl
  • čerstvě drcený pepř
  • olej
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1/2 menšího celeru
  • 4 mrkve
  • 2 petržele
  • 3 bílé cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček černého pepře a nového koření
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 4 lžíce dvojitého rajského protlaku
  • 1 l hutného červeného vína
  • 1 l hovězího vývaru
  • krupicový cukr a citronová šťáva na dochucení
  • 80 g másla na zjemnění
Ingredience na žampiony s petrželkou:
  • 80 g másla
  • 12 středních žampionů
  • hrst plocholisté petržele
  • sůl
  • bramborová kaše na podávání

Postup:

Kluci v akci líčka očistí, rozkrojí napůl, osolí a opepří. Zeleninu nakrájejí nahrubo, cibuli na kostičky. V hrnci rozehřejí olej a opečou líčka ze všech stran, zprudka a krátce, poté je vyjmou a ponechají stranou. Do hrnce do výpeku po líčkách Kluci v akci vloží kořenovou zeleninu a opečou ji do zlatohněda. Následně přidají cibuli. Na závěr přidají celé divoké koření, tymián, rozmarýn, nasekaný česnek, osmahnou, přidají trochu přepuštěného másla, dále rajský protlak, opět zarestují, zalijí vínem a vývarem, přivedou k varu a zavaří.

Poté Kluci v akci do základu vloží opečená líčka, přiklopí a dusí v předehřáté troubě na 140 °C asi 1,5–2 hodiny doměkka. Hotová líčka vyjmou na talíř, vyndají koření a omáčku rozmixují, nebo ji radí propasírovat. Dochutí solí, pepřem, případně lehounce osladí cukrem a okyselí citronem. Těsně před podáváním Kluci v akci do horké omáčky zašlehají máslo.

Jako přílohu na másle zprudka opečou dozlatova žampiony, osolí je, opepří a posypou nasekanou petrželkou, vše upraví na talíř společně s bramborovým pyré. Tento recept, jak uvádějí Kluci v akci, je určen pro 4–6 porcí.

Zdroj: Jak dělají hovězí líčka na červeném víně Kluci v akci

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU