Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

POMAZÁNKA ZE SUŠENÝCH RAJČAT

OBSAH

Pomazánka ze sušených rajčat

Ingredience: 150 g sušených rajčat v oleji, 1 hrnek vlašských ořechů, 1 velká hrst čerstvých bazalkových lístků, 2 lžíce dýňového nebo olivového oleje, 1 lžíce sójové omáčky Tamari, špetka drceného chilli, himálajská sůl (dle chuti)

Postup: Všechny suroviny nasypte do mixéru a rozmixujete je dohladka. Pomazánku podávejte s opečeným nebo čerstvým chlebem. Pokud pomazánku nespotřebujete celou, přendejte ji do uzavíratelné krabičky a skladujte v lednici.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Diskuze

V diskuzi CHOROBY VYSAZENÝCH RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dědík.

Na listech vysazeních rajčat sz od sponích listů objevila na nich bílá vrstva a šíří se nahoru na listech.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Tuháčková.

listy rajčat se nám svinuly do maličkých ruliček. Ne od spoda, ale až výše.
Na mšice to nevypadá. Co stím?

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat

Pomazánka z avokáda a rajčat

Ingredience: 600 g avokáda, 1 lžíce bazalky, 1 cibule, 1 citron, 1 stroužek česneku, mletý pepř, 3 rajčata, sůl

Technologický postup: Avokádo rozpůlíme a zbavíme pecky, dužinu vydlabeme do mixéru a zalijeme ji šťávou z citronu. Do mixéru ještě přidáme cibuli, česnek a vše pořádně rozmixujeme do pasty. Rajčata nakrájíme na malé kostičky. Bazalku nasekáme na drobné kousky a spolu s rajčaty ji vmícháme do pasty. Na závěr ještě vše dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Diskuze

V diskuzi CHOROBY SAZENIC RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Prosím o radu ,jak zabránit kroucení listů u rajčat a jaký přípravek použít když už jsou napadena.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Choroby sazenic rajčat

Celerová pomazánka se sýrem

Ingredience: 0,5 celeru, sůl, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, kari, 100 g tvrdého sýru, 100 g majonézy

Postup: Očistěný celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby nezhnědl. Přisypeme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek. Promícháme, necháme proležet a mažeme na tmavý chléb nebo topinky. Zdobíme plátky vajec nebo plátky rajčat či paprik.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Brandejsová.

Horní listy rajčat (nejmladší) se kroutí.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vysoká teplota, výkyvy v zálivce a moc odstraněných listů bývají nejčastější stresory, které se na rostlině rajčete projeví kroucením listů. Vysokou teplotu lze korigovat instalací zástěny, která omezí přímý sluneční svit. Zálivka by měla být tak akorát a v případě velkého úbytku listů vyštípáváním lze s tím přestat a nechat rostlinu zmátořit.

Zdroj: diskuze Rajské napadené kroucení listů

Zdravá celerová pomazánka s mrkví

Ingredience: 3– 4 mrkve, 1 bílý jogurt, 1 lučina, 0,5 menšího celeru, sůl, čerstvé bylinky, citronová šťáva, mletý černý pepř

Postup: Mrkev i celer oškrábeme a najemno nastrouháme. Přidáme lučinu a podle potřeby bílý jogurt – až bude mít pomazánka požadovanou roztíratelnou konzistenci. Ochutíme solí, pepřem, citronem, pro gurmány čerstvými bylinkami. Celerovo mrkvová pomazánka se podává nejlépe dobře vychlazená.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Jemná škvarková pomazánka

Ingredience: cca 200 g škvarků, 1 středně velká cibule, 1 polévková lžíce hořčice, trocha mletého pepře, sůl dle vlastní chuti

Postup: Škvarky pomeleme, nadrobno nakrájíme cibulku. Všechny suroviny smícháme v misce a dochutíme dle vlastní chuti. Pokud se nám pomazánka zdá moc hrubá, můžeme její strukturu zjemnit ručním mixerem. Hotovou pomazánku dáme do skleničky a necháme vychladit v ledničce.

Zdroj: Nejlepší škvarková pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Opakovaně asi třetím rokem mi zahnívají špičky rajčat jak vidno na fotografii.zkousel jsem jeden rok přihnojovat krystalonem na rajčata a bylo to také.tento rok jsem nehnojil vůbec a také se to objevuje.jestli někdo neporadi
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zkuste co nejdříve do půdy zapravit hašené vápno. Rodělejte trochu vápna ve vodě a zalijte s ním zeminu. Tyto černé skvrny na rajčatech jsou z důvodu nedostatku vápníku v půdě, což pak způsobuje odumírání tkáně, které se projevuje takovýmto černáním. Příští rok na to pamatujte při přípravě půdy a zapravte do ní dostatek provápněného kompostu.

Zdroj: diskuze Choroby rajčat

Škvarková pomazánka z cibule

Ingredience: 0,5 středně velké cibule (může být i celá), 1 špetka soli, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kvalitního vepřového sádla, 1 lžička kmínu, 250 g škvarků (čím více, tím lépe)

Postup: Škvarky smícháme se sádlem a rozetřeným nebo rozmixovaným česnekem, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, kmín a sůl podle chuti. Máme-li trochu výpeku z vepřové pečeně, zamícháme ho do pomazánky. Pomazánka je rychlá, jednoduchá a opravdu výtečná.

Zdroj: Nejlepší škvarková pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Na rajčatech při dozrávání zůstávají zelené prstence kolem stopky, což je údajně způsobeno špatnou výživou. Poradí někdo čím přihnojit nebo roslinám schází? Při výsadbě jsem dala k rostlinám hnojivo určené pro rajčata a papriky a později jsem přihnojila kopřivovou jíchou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nedozrálé vršky rajčat kolem stopky, které zůstávají zelené, i když zbytek rajčete je již červený může mít několik různých příčin.
1. Teploty pod 15 stupňů.
2. Příliš zhutněná půda a příliš vlhká půda inhibují kořenový systém, který omezuje zrání ovoce.
3. Půda s nízkou hladinou draslíku s nedostatkem organické hmoty a vysokým pH.
4. Virová onemocnění.
5. Silné zamoření molicí.
Některé odrůdy rajčat jsou jednoduše náchylnější k této poruše než jiné.

Zdroj: diskuze Pěstování rajčat

Jemná avokádová pomazánka

Ingredience: 1 zralé avokádo, 2 lžíce žervé, sůl, citronová šťáva

Technologický postup: Avokádo podélně rozřízneme a vyjmeme pecku. Pak vydlabeme dužinu. Tu rozmačkáme najemno vidličkou a promícháme se žervé. Ochutíme trochou soli a citronové šťávy.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ RAJČAT PO SEZONE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.

Dobrý den,

mám keříčková rajčata doma za oknem v truhlíku, pěstuji je poprvé, bude mi plodit rostlina i příští rok nebo rostlina po sběru posledních rajčat uhyne?
Mám tam poměrně dost ještě zelených plodů a mám obavu, že již nestihnou dozrát, mám rostlinu zbavit okolních listů a větviček nebo to ničemu nepomůže?

Děkuji moc.
Sandra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Rajče jedlé je trvalka, ale v našich krajích nepřežije zimu, pokud se ji nepřisvětluje. Nechte rostlinu přirozeně dožít a zelená rajčata nechte dozrát, buď na rostlině nebo sklizená a umístěná na slunci.

Zdroj: diskuze Pěstování rajčat po sezone

Maso se sušenými rajčaty

Ingredience: 4 vepřové kotlety bez kosti, cca 10 kousků sušených rajčat naložených v oleji (použijeme i olej ze sušených rajčat), 4 plátky čedaru nebo jiného sýra výraznější chuti, 100 g anglické slaniny, 4 stroužky česneku, 100 ml bílého vína (suché), sůl, bílý pepř, sušený rozmarýn

Postup: Kotlety naklepeme, mírně osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem, na každou položíme plátek sýra a několik kousků rajčat. Maso podélně přeložíme, sepneme špejlí nebo jehlou a závitky obalíme plátky slaniny. Vložíme do zapékací misky, přidáme stroužky česneku, zbytek rajčat, pokapeme olejem, podlijeme vínem, přikryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme doměkka, před koncem odkryjeme a dopečeme dozlatova.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Diskuze

V diskuzi CHOROBY SAZENIC RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Trnková.

Dobrý den,mám sazenice rajčat doma vypěstovaných ze semínek.Již mají 3patra listů a na posledním patře se začali kroutit nové výhonky a zdá se,že nerostou jak by měli.Kroutí se jen nové výhonky,spodní listy jsou v pořádku.Sázela jsem do země pro osivo koupené v zahradnictví.
Na listech není vidět žádný škůdce.Může mi někdo poradit?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Langmaier.

Paní Trnková, mám ten samý problém, je to jak přes kopirák

Zdroj: diskuze Choroby sazenic rajčat

Brynzová pomazánka s pažitkou

Ingredience: 250 g brynzy, 100 g másla, 2 lžíce smetany, svazek pažitky, 1 lžíce sladké červené papriky, sůl

Technologický postup: Brynzu vyšleháme se smetanou, máslem a paprikou, dosolíme (pokud je potřeba) a vmícháme nakrájenou pažitku. Pomazánku mažeme na čerstvý chléb.

Zdroj: Brynzová pomazánka

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ KEŘÍČKOVÝCH RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kubík.

Zakoupil jsem sazenice minirajčat ale s pěstováním na balkoně nemám žádné zkušenosti, to je jak velikou nádobu, kolik je potřeba zeminy, jakou zeminu, kdy jak a čím přihnojovat.
Odrůda je Vilma a Venus. Děkuji za každou radu.
Zdeněk Kubík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

Musí se u keříčkových rajčat vylamovat boční výhonky?

Zdroj: diskuze Pěstování keříčkových rajčat

Pikantní škvarková pomazánka

Ingredience: 250 g škvarků, 4 natvrdo uvařená vajíčka, 2 feferonky, 2 kapie (lepší jsou čerstvé, ale můžou být i zavařené), 2 stroužky česneku, podle potřeby sůl, pepř, kyselá okurka

Postup: Vše spolu rozmixujeme v mixéru najemno a dochutíme vegetou, solí a pepřem. Při podávání ozdobíme kyselou okurkou.

Zdroj: Nejlepší škvarková pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚTLÉ TEČKY NA LISTECH RAJČATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Poddaná.

Poradí mi někdo s touto záhadou. Na listech rajčat se tvoří světlé tečky. Listy jsem prohlédla lupou a jsou jinak naprosto čisté. Sazenice pěstuji na balkoně orientovaným západním směrem. Podle mne ideální podmínky. Na přepikýrování jsem koupila hlínu, bohužel už si nepamatuji od jakého dodavatele.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Svilušky, ty na listech u rajčat dělají přesně tyhle tečky. A to, že jste je nenašla lupou, je normální. Svilušky totiž listy rajčat sají jen krátce a pak hned místo opouští. Svilušky nesnáší vlhké počasí, takže v současných deštivých dnech se situace nebude zhoršovat, ale jakmile se vzduch vysuší a vysvitne slunce, udeří znovu. Nejlepší zbraň proti sviluškám je přípravek NISSORUN 10 WP, který je sice neusmrtí, ale zbaví je možnosti množení a tím způsobí jejich vymření.

Zdroj: diskuze Světlé tečky na listech rajčata

Falešná krevetová pomazánka

Ingredience: filé, sůl, majonéza, bílý jogurt, citron, cukr, worcesterová omáčka

Postup: Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí je rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem, špetkou cukru a kapkou worcesteru.

Zdroj: Krevetová pomazánka

Celerová pomazánka s jablky

Ingredience: ½ jemně strouhaného menšího celeru, 3 vařená vejce, 1 balení taveného sýra, 2 jemně nastrouhaná jablka, 4 lžíce zakysané smetany, sůl, trochu olivového oleje, půl jemně nakrájené cibule

Postup: Vejce protlačíme mřížkou na salát, přidáme ostatní ingredience, rozmačkáme, promícháme dle potřeby a osolíme. Pozor – použijte syrový celer a z jablek slijte šťávu, aby pomazánka nebyla příliš řídká. Slitou šťávu můžete vypít.

Zdroj: Celerová pomazánka

Pomazánka z krabích tyčinek

Ingredience: špetka soli, špetka mletého pepře, 2 lžíce bílého jogurtu, citronová šťáva, 1 balení krabích tyčinek, 2 lžíce majonézy

Postup: Krabí tyčinky nasekáme a najemno rozdrobíme, přidáme majolku, jogurt, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. Mažeme na plátky veky a zdobíme petrželkou, plátky rajčete nebo okurky. Takto připravená nepravá krabí pomazánka je rychlá a recept jednoduchý.

Zdroj: Krevetová pomazánka

Brynzová pomazánka s vajíčkem

Ingredience: 250 g brynzy, 2 lžíce másla, 3 vejce uvařená natvrdo, 1 velká cibule, smetana dle potřeby, špetka mletého kmínu, půl lžičky mleté papriky, pažitka, sůl

Technologický postup: Brynzu utřeme s máslem. Je-li pomazánka moc hustá, zředíme ji trochou smetany. Vmícháme kmín a papriku, přidáme jemně posekanou cibuli, najemno nastrouhaná vejce a pažitku. Promícháme a podle chuti dosolíme. Brynzovou pomazánku s vejci podáváme s čerstvým chlebem.

Zdroj: Brynzová pomazánka

Škvarková pomazánka s česnekem

Ingredience: 1 kg škvarků, 6 stroužků česneku, 2 naložené okurky, 1 špetka pálivé papriky, 1 lžička hořčice, 1 špetka soli

Postup: Škvarky umeleme ve strojku na maso. Přidáme prolisovaný česnek, mletou papriku, sůl a hořčici podle chuti. Vše promícháme a dáme vychladit. Škvarkovou pomazánku s česnekem podáváme s čerstvým chlebem.

Zdroj: Škvarková pomazánka

Pomazánka pro děti

Pomazánka s medem a jablky

Ingredience: 150 g lučiny, 2 jablka, 3 lžičky medu, 2 lžičky kakaa, špetka mleté skořice

Postup: Lučinu našleháme s nastrouhanými jablky, ze kterých jsme vymačkali šťávu. Směs lučiny s jablky ochutíme medem a mletou skořicí, vmícháme kakao a dochutíme. Mažeme na celozrnné pečivo.

Zdroj: Recepty na jednohubky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP