Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

POMAZÁNKY NA JEDNOHUBKY Z POMAZÁNKOVÉHO MÁSLA

OBSAH

Pomazánka z Romaduru

Pomazánky z Romaduru mají vynikající aromatickou nezaměnitelnou chuť.

Domácí pomazánka z Romaduru

Ingredience: 2 lžičky Harrisy, sůl, 3 ks Romaduru, 150 g pomazánkového másla, 1 ks cibule

Technologický postup: Vidličkou rozmačkáme Romadur. Přidáme pomazánkové máslo a řádně promícháme. Základ ochutíme Harrisou nebo paprikovou pastou (pikantní). Podle potřeby pomazánku osolíme. Do pomazánky přidáme jednu menší cibuli, nakrájenou nadrobno. Můžeme ihned mazat na chleba nebo topinky a hojně zapíjet pivem.

Jemná pomazánka z Romaduru

Ingredience: 2 ks Romaduru, ½ tvarohu, 1 ks másla, 3 ks taveného sýra (trojúhelníčky), česnek

Technologický postup: Tyčovým mixérem rozmixujeme změklé máslo s tvarohem, Romadurem a taveným sýrem. Podle chuti přidáme prolisovaný česnek, tímto je pomazánka hotová. Romadurovou pomazánku mažeme na oblíbené pečivo.

Zdroj: Romadur

Poradna

V naší poradně s názvem DÝNĚ - DRUHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Vašková.

Nevíte , prosím o jakou dýni( zelená ) se jedná ? Myslím, že takovou jsem ani nesadila. Sadila jsem hokaida a oranžové obří dýně. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Je to zimní dýně. Je to jednoleté ovoce zastupující několik druhů tykví v rámci rodu Cucurbita. Pozdně rostoucí, méně symetrické odrůdy lichého tvaru, drsné nebo bradavičnaté, malé až střední velikosti, ale s dlouhověkostí a tvrdou kůrou, se obvykle nazývají zimní tykve. Od letní tykve se liší tím, že se sklízejí a konzumují ve zralém stadiu, kdy jejich semena uvnitř plně dozrála a jejich slupka ztvrdla do tuhé kůry. V této fázi lze většinu odrůd této zeleniny skladovat pro použití během zimy. Zimní dýně se obvykle před konzumací vaří a slupka nebo kůra se obvykle nejí, jako je tomu u letní dýně.
Přímo ta vaše zelená dýně je karnevalová dýně. Je to kříženec sladké knedlíkové dýně a žaludové dýně. Je to atraktivní americká odrůda s kombinací oranžových, žlutých a zelených (v závislosti na zralosti) pruhů a skvrn na krémově zbarvené slupce. Stejně jako máslová dýně má karnevalová dýně ořechovou a sladkou chuť. Stačí ji jen lehce dochutit solí, pepřem a trochou másla, ale chutná je i posypaná trochou hnědého cukru nebo pokapáním javorovým sirupem před vařením, které lze provádět v troubě nebo v pomalém hrnci. Pečená dýně zabere méně času, ale pomalý hrnec je vhodný, pokud potřebujete troubu na jiná jídla.
Dýni můžete podávat tak, jak je, nebo vydlabejte dužinu a rozmačkejte na kaši. Karnevalová dýně je jednoduchou přílohou k pečenému krůtímu nebo kuřecímu masu, stejně jako k hovězí pečínce nebo vepřovému karé.
Sklízí se teprve až před silnými mrazy. Zralá je tehdy, když se slupka zbarví a stane se matně suchou. Nebudete moci vytvořit důlek, když do ní zatlačíte prstem. Nechte na dýni 6 cm stonku a odřezávejte ho opatrně, aby nedošlo k poškození, které by mohlo zkrátit dobu skladování. Vytvrzujte 7-10 dní na slunci, aby kůra ztvrdla a zvýšila se kvalita pro zimní skladování. Před uložením na chladném tmavém místě s teplotou okolo 10 °C a 50-65% vlhkostí z kůry otřete veškeré nečistoty. Tady se můžete podívat na další obrázky podobných výpěstků: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Dýně - druhy

Česneková pomazánka

Suroviny:

  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 měkké sýry
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce pomazánkového másla
  • tvrdý sýr
  • pepř, sůl

Postup:

Oloupejte česnek a rozdrťte ho, přidejte 2 tavené sýry, trochu majonézy (nebo tatarky) a 2 lžíce pomazánkového másla. Můžete přidat i na jemno nastrouhaný tvrdý sýr. Pomazánku nezapomeňte osolit a dle chuti můžete i opepřit. Pořádně zamíchejte a servírujte například na kolečkách rohlíku.

Zdroj: Recepty s česnekem

Vajíčková pomazánka pro děti

Suroviny:

  • 4 vejce vařená na tvrdo
  • ½ kelímku pomazánkového másla
  • 1 Lučina
  • kousek Eidamu
  • sůl
  • pažitka

Postup:

Nejprve si uvařte vejce, nechte je vychladnout a oloupejte je. Poté oddělte žloutek od bílku. Žloutek utřete s pomazánkovým máslem a Lučinou, přimíchejte na jemno nastrouhaný bílek, na jemno nastrouhaný Eidam, nasekanou pažitku a vše dle své chuti osolte. Pro obměnu je možné zamíchat do pomazánky místo Eidamu nastrouhané ředkvičky nebo kousek kedlubny. Dětem se určitě budou tyto barevné kombinace zamlouvat.

Zdroj: Vajíčková pomazánka

Jednohubky k vínu

Chystáte posezení s přáteli u dobrého vína, ale nevíte, co jim nabídnout jako chuťovku? Výborné jsou jednohubky se sýrem nebo s pomazánkou ze škvarků.

Zdroj: Recepty na jednohubky

Ořechové jednohubky

Ingredience: 200 g vlašských ořechů, 100 g brynzy, 100 g másla, mletou červenou papriku, pažitku, 5 celozrnných rohlíků, hroznové víno

Postup: Brynzu smícháme se změklým máslem a přidáme nahrubo sekané ořechy. Pomazánku dochutíme mletou paprikou a pažitkou. Směs mažeme na plátky celozrnných rohlíků a na každou jednohubku párátkem připíchneme bobuli hroznového vína.

Zdroj: Recepty na jednohubky

Královské jednohubky s kaviárem

Suroviny:

  • 5 rohlíků
  • 100 g másla
  • 100 g plátkového sýra
  • 100 g uzeného lososa
  • 50 g černého kaviáru
  • 140 g zelených oliv
  • 1 citron
  • 1 červená paprika

Postup:

Rohlíky rozkrájíme na plátky a namažeme máslem. Dáme plátek sýra, kousek uzeného lososa, kaviár a citron. Dozdobíme nakrájenou červenou paprikou a olivami.

Zdroj: Recepty na silvestrovské jednohubky

Jednohubky s olivou

Suroviny:

  • 4 rohlíky
  • 50 g másla
  • 150 g Lučiny
  • 250 g uzeného lososa
  • svazek kopru
  • olivy plněné papričkou
  • sůl

Postup:

Najemno nasekáme kopr, několik snítek necháme na dozdobení. Lučinu ušleháme s máslem, nasekaným koprem a dosolíme. Necháme chvíli v lednici. Nakrájené rohlíky pomažeme připravenou pomazánkou, na to stočíme plátky lososa a navrch přidáme olivu. Dozdobíme snítkou kopru.

Zdroj: Recepty na silvestrovské jednohubky

Jednohubky s kaviárem

Suroviny:

  • 4 rohlíky
  • máslo nebo Rama dle potřeby
  • 1 vajíčko
  • 1 citron
  • kaviár dle chuti
  • petrželka

Postup:

Z rohlíků si nakrájíme plátky na jednohubky, kolečka namažeme máslem, na ně položíme plátek vajíčka natvrdo, na něj dáme lžičkou udělaný kopeček kaviáru. Dozdobíme citronem a petrželkou.

Zdroj: Recepty na silvestrovské jednohubky

Jednohubky na párty

Jednohubky připravujeme stejně jako chlebíčky, ale nepoužíváme na ně veku. Na jednohubky se používají rohlíky, aby byly jednohubky malé. Nejprve nakrájejte rohlíky na plátky. Plátky něčím namažte (máslem nebo pomazánkou) a poté ozdobte (sýrem, šunkou, zeleninou). Kombinace jsou stejné jako u chlebíčků, jenom nemáte místo na tolik ozdob. Ozdoby musíte krájet na malé kousky, například kyselou okurku na kolečka. Je lepší si vybrat menší okurku nebo rajče (ideální jsou malá, třešňová rajčátka). Někdy stačí jenom ozdobu na jednohubku položit, ale když si nejste jistí, že tam zůstane, že tam dobře drží, je lepší to pojistit párátkem. Když je na jednohubkách párátko, lépe se berou do ruky.

Zdroj: Recepty na jednohubky

Pomazánky na jednohubky

Pivní romadurová pomazánka

Ingredience: 2x sýr romadur, 250 ml piva, 100 g másla, půlka cibule

Postup: Sýry dáme do sklenice, zalijeme pivem, uzavřeme a necháme při pokojové teplotě uležet minimálně 5 dní. Když sýry změknou, slijeme nálev z piva a sýry přendáme do mísy. Rozmačkáme je vidličkou a vymícháme s máslem do hladka. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a promícháme. Mažeme na pečivo, nejlépe na čerstvý chléb.

Pomazánka s kuřecím a uzeným masem

Ingredience: 200 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa, 50 g vařeného uzeného masa, 2 lžíce ochucené majonézy, například tatarské omáčky, 1 lžičku kremžské hořčice, 4 rajčata, 2 sterilované okurky, 100 g pomazánkového másla, nadrobno nasekaný kopr, sůl

Postup: Kuřecí a uzené maso umeleme na masovém mlýnku a dáme je do mísy. Přidáme máslo, hořčici, sterilované okurky nastrouhané nahrubo, majonézu a sůl podle chuti. Z připravených surovin vymícháme hladkou pomazánku. Pomazánka skvěle chutná na opečených plátcích pečiva. Před podáváním posypte sekaným koprem a ozdobte kolečky čerstvých rajčat.

Sýrová pomazánka s tuňákem

Ingredience: 1 konzerva tuňáka v oleji, 120 g taveného sýra, 150 g rostlinného másla, 100 g nastrouhaného uzeného sýra, 1 lžičku hořčice, mletý pepř, pažitka na ozdobení

Postup: Část oleje z konzervy slijte, aby pomazánka nebyla příliš mastná. Tuňáka vyklopte do mísy. Cibuli nakrájejte nadrobno k rybímu masu a přidejte ji spolu s ingrediencemi k rybímu masu. Pomazánku důkladně promíchejte a nechte v lednici alespoň půl hodiny. Mažte na pečivo a ozdobte pažitkou.

Balkánská pomazánka

Ingredience: 200 g balkánského sýra, 180 g pomazánkového másla, sůl, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 6 sušených rajčat

Postup: Balkánský sýr rozdrobíme a smícháme s pomazánkovým máslem, přidáme najemno nasekaná sušená rajčata a lžíci olivového oleje, najemno nasekaný česnek a sůl, tu nemusíme. Řádně promícháme a natíráme na pečivo. Zdobíme sušenými rajčaty.

Ředkvičková pomazánka

Ingredience: 2 svazky ředkviček, 1 svazek naťové cibulky, 3 cm čerstvého křenu, 250 g polotučného tvarohu, sůl, pepř

Postup: Ředkvičky omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle, dobře vymačkáme přebytečnou vodu. Cibulku nasekáme najemno i s natí. Křen nastrouháme, všechnu zeleninu smícháme s tvarohem. Nakonec pomazánku osolíme a opepříme. Podáváme s pečivem, můžeme ozdobit kolečky ředkvičky a pažitkou.

Sloní mls

Ingredience: 2 lžíce octa, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 4 sterilované okurky, 500 g měkkého salámu, pepř

Postup: Ocet, olej, kečup, hořčici a majonézu promícháme a vytvoříme základ pro pomazánku. Uzeninu, cibuli a 3 okurky nakrájíme na velmi drobné kostičky, můžeme i umlít. Nakrájené ingredience přidáme do připraveného základu, opepříme a vše důkladně promícháme. Kdo má rád ostré, může přidat feferonku. Mažeme na pečivo a zdobíme kyselou okurkou.

Drožďová pomazánka

Ingredience: 2 kostky droždí, 4 vejce, malá cibule, sůl, olej, pažitka

Postup: Cibulku nakrájíme nadrobno a necháme ji na oleji zesklovatět, poté přihodíme kousky droždí a chvilku podusíme, pak vmícháme vejce. Nakonec dochutíme solí a přidáme najemno nasekanou pažitku. Mažeme na pečivo a zdobíme petrželkou.

Zdroj: Recepty na jednohubky

Vajíčkové jednohubky s česnekem

Suroviny:

  • 2 vejce
  • sůl
  • 70 g másla nebo margarínu
  • 1 střední cibule
  • 120 g strouhaného sýra
  • 2 stroužky prolisovaného česneku

Postup:

Vejce a sůl rozšlehejte. Na másle zpěňte na jemno nakrájenou cibulku. Přidejte vajíčka a míchejte až do ztuhnutí. Do vychladlých vajec přidejte česnek a sýr. Připravenou pomazánku servírujte na pečivu nakrájeném na kolečka. Můžete dozdobit klobáskou nebo kouskem červené papriky.

Zdroj: Recepty s česnekem

Bylinkové máslo jako z pizzerie

Zachutnalo vám máslo v pizzerii a rádi byste ho vyzkoušeli také? Tady máte recept na přesně takové.

Ingredience:

  • 100 g másla
  • 250 g pomazánkového másla nebo lučiny
  • 1 stroužek česneku
  • sušená bazalka
  • sušené oregano
  • pepř a sůl na dochucení

Postup:

Povolené máslo našlehejte šlehačem, přidejte pomazánkové máslo a utřený česnek, sušené bylinky, na závěr dochuťte solí a pepřem. Důkladně vyšlehejte. Hotové bylinkové máslo buď přendejte do misky a nechte, ať si ho na chleba namaže každý sám, nebo to udělejte vy. Aby bylinkové máslo bylo přesně takové jako v pizzerii, měli byste si dát záležet i na podávaném pečivu, které by mělo být také domácí.

Zdroj: Kuchařka na bylinkové máslo

Jednohubky s olivami a šunkou

Suroviny:

  • 4 rohlíky
  • 80 g taveného sýra
  • 250 g šunky
  • plněné olivy

Postup:

Rohlíky nakrájíme na kolečka, slabě potřeme taveným sýrem. Na něj dáme kousky stočené šunky, půlku plněné olivy a nakonec propíchneme párátkem. Podáváme s dobrým bílým vínem.

Zdroj: Recepty na silvestrovské jednohubky

Jednohubky s hermelínem

Suroviny:

  • 1 hermelín
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 malá cibule
  • sůl
  • pepř
  • ořechy
  • hroznové víno
  • rohlíky

Postup:

Cibulku nasekáme najemno, nastrouháme hermelín a dohromady promícháme s majonézou. Osolíme a opepříme dle chuti. Nakrájené rohlíky namažeme pomazánkou, polovinu ozdobíme hroznovým vínem a další polovinu ořechem. Můžeme propíchnout párátkem.

Zdroj: Recepty na silvestrovské jednohubky

Jednohubky se sušenými rajčaty – nepečené

Suroviny:

  • 1 konzerva nakládaných sušených rajčat
  • tmavá bageta
  • rukola
  • parmazán

Postup:

Tmavou bagetu nakrájejte na kolečka, která si mírně pokapeme olejem ze sušených rajčat. Na takto připravená kolečka bagety dejte plátek podélně nakrájeného rajčete. Dozdobte kouskem rukoly a hoblinkami parmazánu.

Zdroj: Recepty na silvestrovské jednohubky

Brynzová pomazánka

Ingredience: 100 g brynzy, 100 g másla, 1 lžička mleté červené papriky (sladké), sůl, snítka pažitky

Technologický postup: Brynzu s máslem důkladně vymícháme. Přidáme mletou sladkou papriku, tím dodáme vyšlehanému krému barvu. Podle chuti brynzovou pomazánku osolíme. Ozdobíme nasekanou pažitkou, kterou můžeme přimíchat i do pomazánky. Podáváme s čerstvým bílým chlebem.

Zdroj: Brynzová pomazánka


Autoři obsahu

Gabriela Štummerová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP