Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

POPÁLENINY ČESNEKEM

OBSAH

Škvarková pomazánka s česnekem

Ingredience: 1 kg škvarků, 6 stroužků česneku, 2 naložené okurky, 1 špetka pálivé papriky, 1 lžička hořčice, 1 špetka soli

Postup: Škvarky umeleme ve strojku na maso. Přidáme prolisovaný česnek, mletou papriku, sůl a hořčici podle chuti. Vše promícháme a dáme vychladit. Škvarkovou pomazánku s česnekem podáváme s čerstvým chlebem.

Zdroj: Škvarková pomazánka

Diskuze

V diskuzi KŘEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín.

Vážený pane.
S podobným problémem se "potýkám" již roky a stále se stejným výsledkem.Možná to bude tím,že se tady pěstuje nebo dováží podobný šmejd-jako např. česnek ze Španělska nebo Číny-který za nekřesťanské peníze kupujeme.Já jsem na křenu dost "ujetý" ale to co se tady prodává v poslední době je šmejd nejhoršího zrna,ještě před nějakými deseti roky se nastrouhaný křen,uložený ve sklenici v lednici mohl pálivý konzumovat ještě po několika dnech a dnes jej druhý den můžu vyhodit.Ač jsem se ptal několika lidí co s tím udělat,tak jako odpověď bylo pokrčení ramen.
Velice rád bych získal nějakou zaručenou radu,jako vy !!!! a za tu předem moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolina.

Dobrý den, ano je to přesně tak jak uvádíte i mě se to stávalo s kupovaný křenem a česnekem, nyní mám svůj Křen domácí, je to plevel tak ze ho kam ho dáte tam poroste, ale síla toho křenu se nedá popsat.

Zdroj: diskuze Křen

Vajíčkové jednohubky s česnekem

Suroviny:

  • 2 vejce
  • sůl
  • 70 g másla nebo margarínu
  • 1 střední cibule
  • 120 g strouhaného sýra
  • 2 stroužky prolisovaného česneku

Postup:

Vejce a sůl rozšlehejte. Na másle zpěňte na jemno nakrájenou cibulku. Přidejte vajíčka a míchejte až do ztuhnutí. Do vychladlých vajec přidejte česnek a sýr. Připravenou pomazánku servírujte na pečivu nakrájeném na kolečka. Můžete dozdobit klobáskou nebo kouskem červené papriky.

Zdroj: Recepty s česnekem

Poradna

V naší poradně s názvem MEDVĚDÍ ČESNEK - PĚSTOVÁNÍ A ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Metela.

Dobrý den,četl s,že česnek není moc vhodný při dně,ale nevím jak je to s medvědím česnekem,kolik obsahuje purinu a jestli je vhodný,prý je výborný antioxydant,děkuji za odp..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Někteří zastánci česneku prohlašují, že česnek pomáhá léčit artritidu a dnu, ale není k dispozici žádný vědecký důkaz, který by dokazoval tato tvrzení. Třebaže česnek nemusí skutečně léčit dnu, tak určitě nebude zhoršovat tento stav. Není známo, že česnek způsobuje zánět, který je primárním viníkem komplikací těch, kteří trpí artritidou a jejími různými formami, jako je dna. A jak je to s puriny? 100 gramů česneku obsahuje 17 miligramů purinů. Česnek tedy patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a vzhledem k tomu, že česnek používáme k dochucení pokrmu a zkontumuje se jen malé množství, tak jeho použití nijak neovlivňuje průběh dny. S medvědím česnekem je to podobné. Bez obav ho použijte, i když se léčíte se dnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Česnek medvědí

Účinky alobalu

Hliníková fólie má léčivé vlastnosti, které jsou obvykle využívány u tradičních léčitelů v Rusku nebo v Číně. Použití hliníkové fólie na popáleniny, bolesti svalů, zad a mnoho dalších obtíží už není žádnou novinkou. I lékaři potvrzují vynikající výsledky při využití hliníkové fólie. Může jít o dokonalou náhradu chemických látek a drahých léků. Obyčejný alobal dokáže eliminovat popáleniny, bolesti svalů, zad, krku, ramen, kolen, nohou, kloubů, jizev po operaci a má i protizánětlivé účinky.

A jak na to? Postižené místo pořádně zabalte do alobalu a nechte hodinu v klidu. Látky se aktivují a alobal začíná léčit. Takový hliníkový zábal můžete opakovat i několikrát denně. Uvidíte, že se vaše obtíže velmi brzy srovnají. Celé tajemství spočívá v tom, že energie, která proudí v biologicky aktivním bodu, cestuje k meridiánu a zpět takzvanými bioproudy, které procházejí naším organismem.

Lékaři se k novému léčení pomocí „stříbrného můstku“ zatím nevyjádřili. Vzhledem k tomu, že se na první pohled jedná o nevinnou metodu, která by neměla nijak ublížit, můžete si stříbrný můstek vyrobit a na vlastním těle ho při zdravotních problémech vyzkoušet.

Zdroj: Stříbrný můstek z alobalu návod

Jak pomáhá alobal proti bolesti

Podle alternativní medicíny může léčba alobalem nahradit některé léky. Tím, že přiložíte alobal na postižené místo, aktivujete takzvaný meridián, což má pozitivní vliv na daný orgán.

Alobal může úspěšně a rychle zmenšit bolesti páteře, krku, ramen, kolen, chodidel, kloubů či svalů. Dokonce léčí pooperační jizvy a popáleniny, revmatoidní artritidu, dnu a pomáhá i při odstraňování váčků pod očima.

Léčba bolesti alobalem

Alobalový zábal aplikujte vždy ideálně přes noc, ale pokud budete v klidné poloze, můžete ho využít i přes den. Tento postup je třeba provádět po dobu 10–12 dnů. Pak je důležité udělat dvoutýdenní přestávku. Pokud budou obtíže přetrvávat, léčbu opakujte pravidelně, dokud bolest nezmizí.

Zdroj: Alobal na bolest

Pečené brambory s česnekem

Suroviny:

  • 150 g nivy
  • 10 ks brambor
  • sůl
  • barevný drcený pepř
  • 2 stroužky česneku
  • sušená petrželka
  • olej

Postup:

Brambory dobře omyjte pod tekoucí vodou, nejlépe použijte k vydrhnutí nečistot kartáček. Česnek oloupejte a prolisujte. Různé druhy pepře nadrťte, můžete ale použít i hotovou směs koření, kde najdete již několik nadrcených druhů. Plech potřete olejem. Každý brambor nařízněte nožem do kříže tak, aby nepraskl, ale abyste do něj mohli vetřít česnek, sůl a drcený pepř. Ingredience do vyříznutého prostoru natlačte nožem. Můžete přidat i trochu sušené petrželky. Brambor lze rozkrojit i podélně na půlku a česnekem potřít rozřízlou stranu a posypat kořením. Brambory pečte v silně předehřáté troubě cca 45 minut. Asi 5 minut před dokončením posypte brambory nastrouhanou nivou, aby se sýr stihl rozpustit. Brambory podávejte ihned po upečení.

Zdroj: Recepty s česnekem

Použití česneku v kuchyni

Česnek představuje sílu, zdraví, energii a v kuchyni je nenahraditelný. Zbytečně se neříká, že je česnek základem většiny jídel. Kromě specifické chuti má také schopnost podtrhnout a zvýraznit chutě jiných ingrediencí. Česnek může být v pokrmech buď hlavní přísadou, například v česnekové pomazánce, česnekové polévce, nebo se využívá ke zvýraznění jiných chutí, například pod pečené i grilované maso. Ke grilovaným pokrmům se velmi často připravují česnekové omáčky nebo dipy.

A protože sychravé počasí už na sebe nenechá dlouho čekat, nechte se inspirovat několika našimi recepty s blahodárným česnekem.

Zdroj: Recepty s česnekem

Pečené brambory s česnekem

Ingredience: 6 stejně velkých brambor, 4 jarní cibulky, 1 palička česneku, 50 g slaniny, 1 lžíce olivového oleje, sůl, zakysaná smetana, pepř, jedna lžíce nasekané pažitky, 150 g strouhané goudy, strouhaný muškátový oříšek

Postup: Omyté brambory rozpulte a vydlabejte, takto připravené brambory vymažte olejem s česnekem a solí. Najemno nasekejte další česnek. Cibulku nakrájejte a poduste na olivovém oleji, přidejte pokrájený česnek, vmíchejte zakysanou smetanu, pažitku a 2/3 nastrouhaného sýra, osolte a dochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Touto směsí naplňte vymazané brambory. Troubu předehřejte na 225 °C. Nakrájenou slaninu dejte na brambory a posypte sýrem. Pečte cca 30 minut. Trochu pracnější recept, ale výsledek je fantastický.

Zdroj: Pečené brambory

Je pravda, že alobal léčí

Léčení alobalem je používáno mnoha lékaři po celém světě, kteří v něm vidí jednoduchou metodu, jak tělo zbavit četných zdravotních neduhů. Alobal je sice jen tenká hliníková fólie, ale dokáže odstranit množství každodenních problémů. Používá se jako doplněk k léčbě.

Použití

Léčba únavy a nespavosti: Použití alobalu na odstranění únavy je již prověřenou metodou, která si získala mnoho příznivců. Je ideální použít proužky alobalu, které se před použitím umístí na 2–4 hodiny do mrazáku. Následně se aplikují na obličej, konkrétně na tváře nebo oční víčka. Alobal by měl být na tváři tak dlouho, dokud neucítíte, že jsou svaly odpočaté a uvolněné. Po aplikaci by se měly příznaky únavy i nespavosti vytratit.

Zklidnění bolestivých kloubů: Alobal se používá pro léčbu bolestivých svalů a kloubů, a to zejména při artritidě, dně, ischiasu nebo bolestech paty. Pokud chcete z této léčebné metody vytěžit maximum, obalte bolestivé místo alobalem a ten následně jemně oviňte lékařským obvazem. Alobalový zábal aplikujte vždy ideálně přes noc, ale pokud budete v klidné poloze, můžete ho využít i přes den. Tento postup je třeba provádět po dobu 10–12 dnů. Pak je nutné dát 2 týdny pauzu. Pokud bude bolest přetrvávat, léčbu opakujte pravidelně, dokud bolesti nezmizí.

Alobal na popáleniny: Prvky v alobalu pomáhají zklidnit popáleniny. Ideální postup je umístit popálené místo pod tekoucí ledovou vodu, následně místo osušit měkkým hadříkem a aplikovat mast na popáleniny. Poté se na spálené místo položí sterilní gáza a ta se obalí alobalem. Aby alobal nepadal, je vhodné ho zajistit lékařským obvazem. Alobal je vhodné nechat působit tak dlouho, dokud bolest neustane.

Fantomová bolest: Fantomová bolest je popisována jako bolest chybějících orgánů nebo končetin po amputaci. Ačkoliv již pacient amputovanou končetinu nemá, může mít pocit, jako by končetinu měl a cítil v ní nepříjemnou bolest, od mravenčení až po silné bolesti. Jednou z účinných terapií je právě hliníková fólie. Postiženou končetinu je ideální obalit alobalem a zajistit lékařským obvazem. Teprve když bolest ustane, může se alobal odstranit.

Chřipka a nachlazení: Odpovědí na chřipkovou sezonu nemusí být antibiotika a jiné léky od doktora, dokonce i zde může pomoci hliníková fólie. Nachlazení a začínající chřipku lze zastavit nebo vyléčit tím, že nohy obalíte v 5–7 vrstvách alobalu. Nohy by měly být takto obalené po dobu 1 hodiny. Následně jim dopřejte 2hodinovou pauzu, aby mohly dýchat, a hned poté postup opakujte, opět s 5–7 vrstvami alobalu. Následně udělejte další 2hodinovou přestávku a zábal opakujte ještě jednou. Tento postup dodržujte po dobu 7 dnů a chřipka či nachlazení by měly zmizet. Samozřejmostí je dostatek odpočinku a dostatečný příjem tekutin.

Zdroj: Alobal na bolest

Mast Betadine

Mast Betadine je antiseptický dezinfekční přípravek se širokým spektrem účinku proti bakteriím, virům, plísním a prvokům. Používá se na popáleniny, řezné a tržné rány, odřeniny, vředová onemocnění kůže a různá kožní onemocnění spojená s infekcí.

Složení

V 1 gramu masti Betadine je obsaženo 100 mg léčivé látky povidonum iodinatum (jodovaný povidon), což odpovídá 10 mg aktivního jodu.

Pomocné látky: hydrogenuhličitan sodný, makrogol 400, makrogol 1000, makrogol 1500, makrogol 4000, čištěná voda.

Použití

Přípravek se používá na popáleniny, řezné a tržné rány, odřeniny, vředová onemocnění kůže způsobená špatnou výživou tkáně (například proleženiny, bércový vřed) a různá kožní onemocnění spojená s infekcí.

Mast nanášejte v tenké vrstvě na očištěnou suchou kůži postižené oblasti 3–4krát denně. V případě silně zaníceného nebo hnisajícího poranění lze mast nanášet častěji, tedy 4–6krát denně, přičemž interval mezi jednotlivým nanášením masti musí být nejméně 4 hodiny. V případě potřeby je možné překrýt ránu obvazem v závislosti na rozsahu a závažnosti poranění.

Mast je určena k zevnímu použití. Nesmí se používat v okolí očí.

Léčba obvykle trvá několik dní. Pokud nejsou výsledky uspokojivé, obraťte se na svého lékaře a poraďte se s ním.

Upozornění

Pokud jde o řízení motorových vozidel a obsluhu strojů v průběhu léčby, mast Betadine neovlivňuje vaši pozornost.

Uchování

Uchovávejte při teplotě do 25 stupňů Celsia, a to v původním vnitřním obalu, aby byl přípravek chráněn před světlem. Neuchovávejte v chladu, chraňte před mrazem.

Varování

Přípravek Betadine nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti uvedené na krabičce. Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce. Uchovávejte mimo dosah a dohled dětí!

Tento produkt je volně dostupný v lékárnách bez lékařského předpisu.

Cena Bactrobanu

Koupit Bactroban bez receptu v lékárně nelze.

Cena je:

BACTROBAN 20MG/G UNG 15G

  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 69,59 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 110,46 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta činí 40,87 Kč.
BACTROBAN NASAL 20MG/G NAS UNG 3G
  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 140,25 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 159,85 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta činí 19,60 Kč.

Zdroj: Bactroban bez receptu

Česnekový dip

Suroviny:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 Lučinu
  • sůl, pepř
  • pažitka

Postup:

Všechny uvedené ingredience smíchejte dohromady a podávejte k masu. Uvidíte, jak tento snadno a rychle připravený dip dokáže pozvednout chuť vašeho pokrmu. Je to úplně jednoduché, ale opravdu moc dobré.

Zdroj: Recepty s česnekem

Domácí léčba - česnek s medem

Velmi intenzivní léčivý účinek má spojení medu s česnekem (2 lžičky medu, 2 rozdrcené měsíčky česneku), stroužky česneku prolisujete a naplníte jimi do půlky malou sklenici, zalijete až po okraj medem a necháte do druhého dne odstát. Užívejte 2x denně jednu čajovou lžičku a sami uvidíte, jak se vám zlepší imunita.

Ale nesmíme samozřejmě opomenout vynikající kombinaci medu a česneku při přípravě masitých pokrmů. Medovo-česnekové marinády na nejrůznější masa jsou prostě výborné. Kombinace medu, česneku a kvalitního koření se spojí ve vynikající, lehce pikantní chuť.

Suroviny:

  • 60 ml medu
  • 1 cibule nakrájená hodně nadrobno
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce kvalitní sojové omáčky
  • 2 rozmačkané stroužky česneku
Postup:

Všechny suroviny smíchejte nebo je také můžete rozmixovat v mixéru. Hotovou marinádou pak potřete maso (například kuřecí či vepřové) a nechte v chladničce minimálně hodinu, ale klidně i déle. Marinované maso si buď připravte na zahradním grilu, nebo jen doma na pánvičce.

Zdroj: Recepty s česnekem

Vaření s česnekem

Při přípravě potravin dělá chuť česneku doslova zázraky. Chuť a ostrost syrového česneku se liší v závislosti na odrůdě. Všechny druhy česneků při vaření změknou. Česnek můžeme přidávat do polévek, dušených i smažených pokrmů. Zkuste ochutnat: celé stroužky osmažíte na olivovém oleji s trochou soli a pak jimi potřete topinku.

Zdroj: Jak pěstovat česnek

Brynzová pomazánka s česnekem

Ingredience: 200 g brynzy, 100 g másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička sladké mleté papriky, mletý kmín, sůl

Technologický postup: Brynzu promícháme se změklým máslem, přidáme najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, promícháme. Dochutíme sladkou mletou paprikou, kmínem, solí a vše důkladně promícháme. Podáváme s čerstvým pečivem.

Zdroj: Brynzová pomazánka

Česneková pomazánka

Suroviny:

  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 měkké sýry
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce pomazánkového másla
  • tvrdý sýr
  • pepř, sůl

Postup:

Oloupejte česnek a rozdrťte ho, přidejte 2 tavené sýry, trochu majonézy (nebo tatarky) a 2 lžíce pomazánkového másla. Můžete přidat i na jemno nastrouhaný tvrdý sýr. Pomazánku nezapomeňte osolit a dle chuti můžete i opepřit. Pořádně zamíchejte a servírujte například na kolečkách rohlíku.

Zdroj: Recepty s česnekem

Tipy

Langoše se potírají prolisovaný česnekem, kečupem a sypou strouhaným sýrem (eidam, ementál, a podobně). Existují ale i jiné varianty. V Maďarsku je najdete i s lečem nebo šunkou. Sladké varianty se doplňují zakysanou smetanou, tvarohem, nebo jogurtem, k tomu se sypou skořicí a cukrem. Také chutnají zajímavě potřené marmeládou nebo Nutellou, což ocení hlavně děti.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP