Téma: 

pórková polévka s bramborem


Facebook Twitter Pinterest email tisk

PÓRKOVÁ POLÉVKA

Pórková polévka se sýrem

Ingredience: 1 pórek, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 1 kostka bujónu, 1 vejce, zavářka do polévky, libeček, 1 lžíce másla

Postup: Na másle necháme zesklovatět nakrájený pórek, přidáme sýr, aby se roztavil, stále mícháme, přidáme bujón a vodu. Povaříme, přisypeme zavářku, rozkvedlané vejce a nakonec rozsekaný libeček. Polévka by měla mít hustou konzistenci.

Detail odstavce: Pórková polévka se sýrem
Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno: 25.3.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: www.hovězí polevka-čistit

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Odesláno: 27.8.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PÓRKOVÁ POLÉVKA S BRAMBOREM

Pórková polévka s bramborem bez smetany

Ingredience: 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce másla, 3 velké pórky, 3 stroužky česneku, 250 g brambor varného typu B nebo C1, 1 l zeleninového vývaru, trochu kmínu, 1/2 lžičky sušené majoránky, čerstvá majoránka

Postup: Nejdříve očistíme a nakrájíme brambory na kostičky a pórek na kolečka. Česnek prozatím jen oloupeme. Olej rozpálíme ve velkém hrnci, snížíme plamen na střední, přidáme máslo a po chvilce i pórek a na něj prolisujeme česnek. Za stálého míchání opékejte přibližně 5 minut. Přilijte vývar a opepřete, přidejte kmín a majoránku. Vařte do změknutí brambor a rozmixujte. Polévku podávejte ozdobenou čerstvou majoránkou.

Detail odstavce: Pórková polévka s bramborem bez smetany
Zdroj: Pórková polévka s bramborem
Zveřejněno: 20.6.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: www.hovězí polevka-čistit

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Odesláno: 27.8.2017 uživatelem Trvalová Dagmar
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PÓRKOVÁ POLÉVKA S BRAMBOREM

Pórková polévka s bramborem a smetanou

Ingredience: 200 g pórku, 200 g brambor, 6 plátků anglické slaniny, 1 cibule, kousek másla, 350 ml zeleninového vývaru, 200 g smetany, sůl, pepř

Postup: Plátky anglické slaniny podélně přepůlíme a na rozpuštěném kousku másla opečeme. Část opečené slaniny dáme stranou. Cibuli nakrájíme nadrobno, brambory na drobné kostičky (dobře je propláchneme), pórek nakrájíme na kolečka. V pánvi se slaninou osmahneme cibuli, aby zesklovatěla. Přidáme pórek a brambory. Promícháme, zakryjeme a dusíme na mírné teplotě asi 5 minut. Občas promícháme, aby se nic nepřichytlo na dno pánve. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Zakryjeme a vaříme 20 minut, aby zelenina změkla. Necháme mírně vychladnout, přelijeme do kastrolu a pak tyčovým mixerem směs rozmixujeme dohladka. Zahřejeme. Přilijeme smetanu. Dochutíme solí a pepřem. Takto připravená krémová polévka se doladí slaninou a dalamánkem.

A jaký máte vy tip na zaručeně nejlepší pórkovou polévku s bramborem? Podělte se o své recepty a postřehy s ostatními čtenáři.

Detail odstavce: Pórková polévka s bramborem a smetanou
Zdroj: Pórková polévka s bramborem
Zveřejněno: 20.6.2017

PÓRKOVÁ POLÉVKA

Pórková polévka pro děti

Ingredience: 1 lžička másla, 1 lžička mouky, 1 pórek, 350 ml vody, 150 ml mléka

Postup: Pórek (nejlépe BIO) důkladně očistíme a nakrájíme na kolečka. Ukrojíme lžičku másla, rozehřejeme ji v kastrůlku. Přidáme připravený pórek a lehce ho opražíme. Přidáme vodu tak, aby byl pórek potopený. Vaříme doměkka. Jakmile je pórek měkký, slijeme vodu, jemně zaprášíme hladkou moukou (stačí lžička) a dolijeme BIO mlékem. Doléváme podle potřeby a na závěr promixujeme podle zvyklostí dítěte. Pórková polévka pro batolata je moc dobrá. Jen s ní opatrně, pokud vaše děťátko trpívá na bolesti bříška.

Detail odstavce: Pórková polévka pro děti
Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno: 25.3.2015

PÓRKOVÁ POLÉVKA

Pórková polévka podle Pohlreicha

Ingredience: 1 velký pórek, máslo, hladká mouka, mléko, 1 vaječný žloutek a sůl pro dochucení polévky

Postup: Pórek dobře očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka, která uvaříme v osolené vodě. Uvařený pórek propasírujeme nebo rozmixujeme. Pórkovou polévku budeme zahušťovat jíškou – z másla a hladké mouky uděláme jíšku, kterou přidáme do pórků. Polévku opět povaříme, rozšleháme žloutek a spolu s mlékem nalijeme do polévky. Pórkovou polévku nakonec dochutíme solí a podáváme na stůl.

Detail odstavce: Pórková polévka podle Pohlreicha
Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno: 25.3.2015

PÓRKOVÁ POLÉVKA

Pórková polévka s bramborem

Ingredience: 1 cibule, 1 dl oleje, 1/3 lžičky mletého černého pepře, 1–2 pórky, 3 brambory, 1 stroužek česneku, 1 ostravská klobása, muškátový květ, 0,9 l vody, 1/2 lžičky soli, 1 dunajská klobása, 1/2 lžičky grilovacího koření

Postup: Větší cibuli očistíme a spolu s česnekem nasekáme. Jeden větší pórek nebo dva menší očistíme a nakrájíme najemno. V kastrolu rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a česnek a necháme společně zpěnit. Přidáme klobásky nakrájené na půlkolečka. Vše asi 3 minuty restujeme. Přidáme koření, pórek, polovinu vody, masox a asi 10 minut základ vaříme pod pokličkou. Poté přilijeme zbylou vodu, přidáme očištěné a na kostičky nakrájené brambory a vaříme na mírném ohni dalších 20 minut. Na závěr pórkovou polévku podle potřeby zahustíme jíškou a asi ještě 3 minuty povaříme. Pórkovou polévku dle chuti osolíme a máme hotovo. Polévku podáváme s čerstvým pečivem a na kolečka nakrájenou klobásou.

Detail odstavce: Pórková polévka s bramborem
Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno: 25.3.2015

PÓRKOVÁ POLÉVKA

Pórková polévka s vejcem

Ingredience: 1,5–2,5 l vody, 1 vejce, 10 g hladké mouky, ¼ l mléka, 3 pórky, 12 g másla, mletý černý pepř, sůl, polévkové koření

Postup: Opláchnutý a nadrobno nakrájený pórek zalijeme vodou, mírně opepříme, osolíme a uvaříme ve vodě doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme ji do polévky. Zvolna vaříme za občasného míchání nejméně 20 minut. Ke konci varu přidáme mléko, polévku přisolíme, vlijeme rozmíchané vejce, promícháme a velmi krátce povaříme. Hotovou pórkovou polévku dochutíme polévkovým kořením.

Detail odstavce: Pórková polévka s vejcem
Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno: 25.3.2015

PÓRKOVÁ POLÉVKA

Pórková polévka krémová

Ingredience: 1 l zeleninového vývaru, 400 g pórku, 1 žloutek, špetka soli, 3 lžíce hladké mouky, 3 dl smetany, 3 lžíce másla, špetka mletého pepře, 0,5 dl mléka

Postup: Na lžíci másla orestujeme pórek. Zalijeme částí vývaru a dusíme doměkka. Ze zbytku másla a mouky připravíme jíšku, rozředíme ji zbylým vývarem, rozšleháme a povaříme. Přidáme pórek, který rozmixujeme. Polévku povaříme a zjemníme smetanou a dosolíme a opepříme. Na závěr přidáme do krémové pórkové polévky žloutek rozšlehaný v mléce. Podáváme s kostičkami pečiva opečenými na másle.

Detail odstavce: Pórková polévka krémová
Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno: 25.3.2015

BROKOLICOVÁ POLÉVKA S BRAMBOREM

Rychlá brokolicová polévka s bramborem

Ingredience: 750 g brokolice, 10 g másla, 1 střední brambor, 1,5 l vývaru, 1 stroužek česneku, 100 ml šlehačky, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup: Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Brambor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Česnek nasekáme a podusíme na rozpáleném tuku. Přilijeme vývar a povaříme asi 5 minut na mírném ohni i s bramborem nakrájeným na kostičky a košťálem z brokolice. Poté přidáme růžičky brokolice a vaříme 10 minut. Brokolici spolu s bramborem a vývarem rozmixujeme. Za stálého míchání přidáme smetanu a dochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Polévku podáváme sypanou čerstvou bazalkou.

Detail odstavce: Rychlá brokolicová polévka s bramborem
Zdroj: Brokolicová polévka s bramborem
Zveřejněno: 29.6.2017

UZENÁ POLÉVKA

Uzená polévka s bramborem

Ingredience: 5 větších brambor, 100 g mražené míchané zeleniny, 1 lžičku sušené petrželky, 1 kg uzených žeber

Postup: Uzená žebra uvaříme v tlakovém hrnci do měkka. Do vývaru dáme na menší kousky nakrájené brambory. K téměř měkkým přidáme zeleninu, krátce povaříme a doplníme obraným masem. Na závěr polévku dochutíme solí a petrželkou.

Detail odstavce: Uzená polévka s bramborem
Zdroj: Uzená polévka
Zveřejněno: 13.8.2015

BROKOLICOVÁ POLÉVKA S BRAMBOREM

Brokolicová polévka zahuštěná bramborem

Ingredience: 3 větší brambory, 250 g brokolice, 1 cibule, olej, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka

Postup: Brokolici opláchneme a odstraníme z ní tvrdé košťálové části a pak nakrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji, přidáme brokolici a krátce osmahneme. Zalijeme vroucí vodou, přidáme očištěné a pokrájené brambory, sůl, pepř, kmín a česnek. Je vhodné dát česnek až na konci, polévka má tak pikantnější chuť. A uvaříme doměkka. Hotovou polévku dochutíme majoránkou a podáváme s pečivem.

Tip: Tato polévka je určená jedincům, kteří nemají rádi krémové polévky.

Detail odstavce: Brokolicová polévka zahuštěná bramborem
Zdroj: Brokolicová polévka s bramborem
Zveřejněno: 29.6.2017

PÓRKOVÁ POLÉVKA S BRAMBOREM

Bramborovo-pórková polévka

Ingredience: 300–350 g pórku, 2 l vody, 2 rovné lžičky mořské soli, 10 g čerstvého libečku, 1 rovná lžička koriandru, 40 g hladké rýžové mouky, 200 g brambor, 1–2 lžíce panenského oleje (řepkový, slunečnicový, sezamový a podobně), 25 g čerstvého pórku na ozdobu polévky, popřípadě rýžové chlebíčky, pár kapek polévkového koření bez glutamanu (nemusí být)

Postup: Pórek nakrájíme na větší kousky, které dáme vařit do osolené vody společně s libečkem a koriandrem. Vaříme od začátku varu asi 20 až 25 minut a necháme zchladnout. V jiné nádobě uvaříme brambory, které pak použijeme do polévky jako zavářku. Vychladlou polévku rozmixujeme a při mixování ještě přidáme hladkou rýžovou mouku pro mírné zahuštění. Polévku vrátíme do hrnce a přivedeme k varu. Povaříme asi 2 minuty a přidáme na plátky nakrájené brambory uvařené na skus. Na závěr polévku omastíme panenským olejem a povrch polévky na talíři posypeme nakrájeným pórkem. Kdo má rád polévku výraznější, může ji dochutit několika kapkami polévkového koření bez glutamanu. Není ale ani nutno. Použitý koriandr a čerstvý libeček polévku pěkně provoní a dá jí charakteristickou chuť. Polévku můžeme podávat i s rýžovými chlebíčky, máme-li potřebu něco k polévce zakousnout.

Doporučení: U osob s oslabenou slinivkou je tato polévka vhodná, ale nezdobíme si ji raději čerstvým pórkem, který je hůře stravitelný.

Tip: Na polévku je nejlepší použít mladý tenký pórek, ale samozřejmě, že ji můžeme uvařit i ze silných stonků, ty je však vhodnější nakrájet na kousky a ještě rozkrojit po délce, aby se dobře provařily.

Detail odstavce: Bramborovo-pórková polévka
Zdroj: Pórková polévka s bramborem
Zveřejněno: 20.6.2017

JE KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA ZDRAVÁ

Květáková polévka s bramborem

Suroviny:

  • 1 květák
  • 4 brambory
  • voda
  • kmín
  • sůl
  • máslo
  • hladká mouka

Postup:

Do hrnce s vodou dáme vařit očištěný květák rozebraný na růžičky. Zároveň oloupeme brambory, pokrájíme je na malé kostičky a přidáme ke květáku. Ochutíme solí a kmínem. Když jsou brambory měkké, polévku zahustíme připravenou jíškou z hladké mouky a másla. Krátce povaříme, dochutíme solí, majoránkou, případně použijeme vegetu či maggi. Polévku podáváme takto samotnou nebo s čerstvým pečivem. Dobrou chuť.

Detail odstavce: Květáková polévka s bramborem
Zdroj: Je květáková polévka zdravá
Zveřejněno: 1.2.2019

BROKOLICOVÁ POLÉVKA S BRAMBOREM

Brokolicová polévka s mrkví a bramborem

Ingredience: 1 celá brokolice, 1 mrkev, 2 menší brambory, 1 lžíce másla (nebo řepkového oleje), majoránka, troška soli, mléko na zahuštění

Postup: Mrkev a brambory očistěte a nakrájejte na menší kostičky, orestujte je na trošce másla (nebo řepkového oleje). Podlijte troškou vody a nechte dusit přibližně 5 minut. Poté přidejte hlavičky brokolice a zalijte vodou nad okraj. Dochuťte majoránkou a troškou soli. Můžete přidat i domácí nebo bio zeleninový vývar. Vařte doměkka cca 10 minut. Poté odstavte, rozmixujte a vlijte zpět do hrnce.

Tip: Polévku můžete zjemnit mlékem. Menším dětem připravte polévku bez restování, povařte zeleninu, rozmixujte a nakonec nechte rozehřát lžičku mléka nebo přidejte trošku řepkového či olivového oleje.

Detail odstavce: Brokolicová polévka s mrkví a bramborem
Zdroj: Brokolicová polévka s bramborem
Zveřejněno: 29.6.2017

FRANKFURTSKÁ POLÉVKA

Frankfurtská polévka s bramborem

Ingredience: 2 páry jemných párků, 2 lžíce tuku nebo sádla, 1 větší cibule, 3 plné lžíce hladké mouky, mletá sladká paprika, 2 kostky masoxu nebo vývar, 3 brambory, polévkové koření, petrželová nať

Postup: Na tuku dorůžova osmahneme cibuli, zasypeme moukou a uděláme světlou zásmažku, do které zamícháme papriku. Zalijeme vodou s masoxem a provaříme. Potom polévku přecedíme přes cedník a opepříme. Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme zvlášť v kastrůlku. Do přecezené polévky přidáme oloupané a nakrájené párky a necháme ještě povařit. Nakonec přidáme uvařené brambory a dochutíme polévkovým kořením a solí. Posypeme petrželovou natí.

Detail odstavce: Frankfurtská polévka s bramborem
Zdroj: Frankfurtská polévka
Zveřejněno: 20.5.2018

JE KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA ZDRAVÁ

Krémová květáková polévka s bramborem

Suroviny:

  • 1 l vody
  • 4 brambory
  • 2 mrkve
  • 1 květák
  • 1 zeleninový bujón
  • 100 ml mléka
  • máslo
  • majoránka
  • petržel
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín

Postup:

Květák a mrkev očistíme, pokrájíme na menší kousky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme pokrájenou zeleninu a krátce orestujeme. Poté přilijeme vodu společně se zeleninovým bujónem, osolíme a okmínujeme. Očistíme brambory, pokrájíme je na malé kostičky a vhodíme do hrnce. Vaříme zhruba 20 minut. Když jsou brambory měkké, rozmixujeme vše tyčovým mixerem, přilejeme mléko a dochutíme pepřem, majoránkou a zelenou petrželkou. Podáváme s pečivem nebo baštíme samotné. Dobrou chuť.

Detail odstavce: Krémová květáková polévka s bramborem
Zdroj: Je květáková polévka zdravá
Zveřejněno: 1.2.2019

FRANKFURTSKÁ POLÉVKA

Co je to frankfurtská polévka

Polévka má název podle frankfurtského párku a v Čechách se vše, co obsahovalo párek, jmenovalo stejně, například frankfurtská pečeně. Název polévky tedy není odvozen podle oblasti či města, ale podle frankfurtských párků.

Detail odstavce: Co je to frankfurtská polévka
Zdroj: Frankfurtská polévka
Zveřejněno: 20.5.2018

PÓRKOVÁ POLÉVKA

Jak dělají pórkovou polévku Kluci v akci

Ingredience: 400 g pórku, 50 ml olivového oleje, 100 ml bílého vína, 1 200 ml zeleninového vývaru, muškátový květ, sůl

Krokety: 200 g kozího sýra, sůl, mletý pepř, hrst řeřichy, 200 g sekaných ovesných vloček, 1 vejce, olej na smažení, na podávání: luční med, řeřicha

Postup: Pórek nakrájíme na jemné nudličky dlouhé asi 5 cm a orestujeme ho na olivovém oleji dosklovata, zalijeme vínem a vývarem, přivedeme k varu, povaříme asi 3 minuty, ochutíme solí a muškátovým květem. Kozí sýr rozmačkáme, smícháme jej s drceným pepřem, řeřichou a tvarujeme z něj kuličky, které obalíme v sekaných ovesných vločkách, rozšlehaném vajíčku a ještě jednou ve vločkách. Sýrové kuličky vložíme na 10−15 minut do mrazáku, pak je smažíme dozlatova. Polévku nalijeme do talíře, vložíme natrhnutou sýrovou kroketu a dozdobíme lžičkou medu a řeřichou.

Detail odstavce: Jak dělají pórkovou polévku Kluci v akci
Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno: 25.3.2015

BROKOLICOVÁ POLÉVKA

Brokolicová polévka s bramborem

Ingredience:

  • 500 g brokolice
  • 500 g brambor
  • 250 g smetany na vaření
  • 70 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • 1 zeleninový bujon
  • sůl
  • pepř

Postup:

Nejprve si oloupejte cibuli a oloupejte a omyjte brambory. Do hrnce dejte máslo společně s najemno nakrájenou cibulí. Až se máslo rozpustí, zaprašte vše hladkou moukou a krátce osmahněte. Přilijte vodu a důkladně promíchejte. Brokolici omyjte a nakrájejte na jednotlivé růžičky, košťál nevyhazujte, ale také ho nakrájejte na kousky a vše dejte vařit do polévky. Přidejte zeleninový bujon. Až bude brokolice měkká, vezměte ponorný mixér a důkladně polévku rozmixujte. Poté nastává ten správný čas přidat na kostičky pokrájené brambory. Až budou brambory téměř měkké, přilijte do polévky smetanu a dokořeňte ji solí a pepřem. Krátce povařte (brambory by měly úplně změknout) a můžete polévku podávat.

Detail odstavce: Brokolicová polévka s bramborem
Zdroj: Brokolicová polévka
Zveřejněno: 14.6.2016