Téma: 

předkrmy na vánoce


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

STUDENÉ PŘEDKRMY

Studené předkrmy

Studené předkrmy představují malou porci lehkého jídla a podávají se před samotnou konzumací hlavního jídla. Účelem není zasytit, nýbrž povzbudit smysly a zejména vyvolat větší chuť. Zintenzivňuje se jimi zážitek z následně podávaného pokrmu.

Studený předkrm následuje po aperitivu, tvoří ho často paštika, ryba nebo salát. Poté následuje polévka. Po polévce se před hlavním chodem podává předkrm teplý.

Studené předkrmy připravujeme z vajec, ryb, korýšů, měkkýšů, masa, salátů, máslových paštiček, pochoutkových másel, sýrů, zeleniny.

Předkrmy se jedí povětšinou vidličkou. Při servisu s větším počtem příborů se pro studený předkrm používá vidlička na samém okraji.

Studené předkrmy mají vážit asi 80 g, měly by být dobře proležené a vychlazené. Studený předkrm nesmí být příliš kořeněný.

Detail odstavce: Studené předkrmy
Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno: 31.5.2017

STUDENÉ PŘEDKRMY

Studený předkrm na Vánoce

Ingredience: 600 g filé z mořské štiky, 1 lžíce másla, 1 cuketa, sůl, oregano, mletý bílý pepř, arašídový olej, citronová šťáva

Technologický postup: Filety štiky omyjeme, osušíme a nakrájíme na sousta o velikosti asi 4 x 4 cm. Rybí maso osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a ochutíme špetkou oregana. Větší cuketu očistíme, omyjeme a nakrájíme podélně na dlouhé tenké plátky, které vložíme do vroucí osolené vody. Cuketu povaříme asi 2 minuty. Pak plátky cukety scedíme, ihned zchladíme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat. Každý kousek ryby ovineme plátkem cukety a zajistíme párátkem. Na rozehřátém oleji s máslem zvolna opečeme rybí sousta z obou stran dorůžova a necháme okapat na ubrousku. Rybí kousky s cuketou rozdělíme na předkrmové talířky, zakapeme vypečenou šťávou a podáváme s bramborovými pusinkami nebo rozpečenou bagetkou a pikantním dipem.

Detail odstavce: Studený předkrm na Vánoce
Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno: 31.5.2017

RECEPTY NA PERNÍČKY, KTERÉ JSOU HNED MĚKKÉ

Zdobení měkkého perníčku

Zdobení perníčků má u nás dlouholetou tradici, perníčky se zdobí na Vánoce, Velikonoce a na svatební hostiny.

Detail odstavce: Zdobení měkkého perníčku
Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké
Zveřejněno: 21.1.2017

RECEPTY NA ČESKÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Co jsou to Vánoce?

V Česku je za vrchol Vánoc považován především Štědrý den, tedy 24. prosinec, coby předvečer samotné slavnosti, do Vánoc je někdy zahrnována i doba adventní, která Vánocům předchází. K Vánocům se pojí nejrůznější tradice, k nimž se řadí vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční dárky, které nosí Ježíšek, či vánoční cukroví; některé z těchto tradic pocházejí již z předkřesťanských dob a souvisí s oslavou slunovratu, který na tyto dny též připadá. V současné době se však původní, náboženský význam Vánoc vytrácí a Vánoce se považují i za jeden z nejvýznamnějších občanských svátků. Většina českých rodin si na Vánoce pořídí vánoční stromeček, který ozdobí skleněnými koulemi, třpytivými řetězy, vločkami, nebo slaměnými a jinými ozdobami. Na Štědrý den lidé podle tradice nesmí celý den nic jíst, aby viděli Zlaté prasátko. Ke štědrovečerní večeři se většinou podává smažený kapr nebo řízek s bramborovým salátem. Po večeři zazvoní zvoneček, a pokud jsme byli celý rok hodní, pod stromečkem najdeme dárky od Ježíška.

Detail odstavce: Co jsou to Vánoce?
Zdroj: Recepty na české vánoční cukroví
Zveřejněno: 10.10.2013

BÁBOVKA

Historie

V historii se sladké pečivo připravovalo především z mouky, sezonního ovoce a toho, co se dalo uchovávat přes zimu. Čokoláda byla téměř nedostupná, takže se tradiční sladké pečení muselo obstarat z domácích zdrojů. Mezi tradiční české a moravské moučníky patří bezpochyby bábovka, štrúdl, piškotové rolády, buchty a koláče. Na Vánoce nesmí chybět vánočka, o Velikonocích mazance a beránek. Nezapomenutelný je i klasický perník. Rozdíl mezi perníkem a bábovkou je v tom, že perník se peče ve vyšším pekáčku, kdežto bábovka v tradiční formě. Vždyť vláčná bábovka jako od babičky je přímo gastronomický zážitek.

Detail odstavce: Historie
Zdroj: Bábovka
Zveřejněno: 6.11.2016

RECEPTY S RAJČATY

Plněná rajčata

Plněná rajčata patří mezi velmi oblíbené předkrmy či lehké večeře. Zvláště v těchto letních dnech jimi nadchnete své hosty více než tradičními chlebíčky. Nasládlou chuť rajčat je vhodné doplnit náplní s výraznější chutí, můžete použít různé ingredience, například tuňáka, sýry, vajíčka nebo i vlašský salát, viz naše recepty.

Detail odstavce: Plněná rajčata
Zdroj: Recepty s rajčaty
Zveřejněno: 16.6.2014

STUDENÉ PŘEDKRMY

Studený předkrm z ryb

Ingredience: 4 rajčata, 1 konzerva sardinek, sůl, mletý pepř, majonéza

Technologický postup: Rajčata zbavíme vršků. Lžičkou vydlabeme vnitřky, poté je osolíme a opepříme. Sardinky vykostíme, nakrájíme na čtverečky. Vejce nadrobno nakrájíme a smícháme s majonézou a sardinkami. Takto připravenou směsí rajčata naplníme. Rajčatům přiklopíme seříznuté vršky a necháme je dobře vychladit. Rajčata plněná sardinkami podáváme s čerstvým pečivem.

Detail odstavce: Studený předkrm z ryb
Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno: 31.5.2017

STUDENÉ PŘEDKRMY

Šunkový závitek plněný chřestem

Ingredience: 4 plátky tvrdého ementálu, 4 plátky šunky, rajčata (nemusí být), petrželová nať, 12 ks konzervovaného chřestu ve slaném nálevu

Technologický postup: Plátky šunky rozložíme na vál nebo pracovní desku. Plátky sýra poklademe na šunku a pak na každou položíme vždy tři dobře scezené chřesty. Stočíme do tvaru rolky a poklademe na talíř. Dozdobit můžeme plátkem rajčete nebo petrželkou.

Detail odstavce: Šunkový závitek plněný chřestem
Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno: 31.5.2017

STUDENÉ PŘEDKRMY

Broskev plněná krabím masem

Ingredience: 120 g krabího masa, 4 broskve, 1 dl smetany, mletý pepř, sůl, mletá sladká paprika

Technologický postup: Z broskví seřízneme vršky, lžičkou vyjmeme pecky a část dužniny. Krabí maso osmažíme na másle. Krabí maso a dužninu z broskví usekáme nadrobno a spojíme smetanou. Náplň mírně osolíme, okořeníme a naplníme do broskví. Broskve plněné krabím masem necháme vychladit, poté teprve servírujeme jako předkrm.

Detail odstavce: Broskev plněná krabím masem
Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno: 31.5.2017

STUDENÉ PŘEDKRMY

Husí játra s hruškami

Ingredience: 200 g másla, 200 g upečených husích jater, 2 velké hrušky, 4 malé hrušky, 100 g smetany, sůl, sádlo

Technologický postup: V sádle upečeme husí játra nebo je podusíme na cibulce s trochou vína a necháme vychladnout. Vyšleháme máslo do pěny a přidáme vychladlá, rozetřená nebo prolisovaná játra. Směs dobře prošleháme, zjemníme vyšlehanou smetanou a podle potřeby přisolíme. Do vzniklé játrové pěny můžeme přidat celé kousky jater. Dvě velké hrušky svaříme v bílém víně, nakrájíme je na kostičky a dochutíme hruškovým likérem. Malé hruštičky rovněž svaříme v bílém víně. Husí játra servírujeme s hruškovým ragú, ozdobíme malou hruštičkou.

Detail odstavce: Husí játra s hruškami
Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno: 31.5.2017

STUDENÉ PŘEDKRMY

Zeleninové závitky z rýžového papíru

Ingredience: 200 ml rýžového octa, 100 g salátové okurky, 40 g celeru, 180 g mrkve, 6 ks rýžového papíru, sůl, 30 ml wasabi pasty, 500 ml vody

Technologický postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na delší tenké nudličky. Vodu smícháme s octem a solí a přivedeme do varu. Mrkev a celer necháme 5 minut povařit ve vroucím nálevu, poté vyjmeme, přelijeme studenou vodou a dáme stranou. Nálev opět uvedeme do varu, odstavíme z plotny a necháme v něm nabobtnat rýžový papír. Pláty rýžového papíru potřeme křenem wasabi, naplníme zeleninou a pevně srolujeme. Závitky necháme hodinu odležet v chladu, poté servírujeme šikmo překrojené.

Detail odstavce: Zeleninové závitky z rýžového papíru
Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno: 31.5.2017

VÁNOČNÍ HVĚZDA Z PAPÍRU

Vánoční hvězda pletená z papíru

Na Vánoce si můžete vyrobit i vánoční hvězdu z proužků papíru. Vánoční dekorace z papíru je vytvořena z papírových ruliček a není složitá na přípravu. Za pár minut tak je doma skvělá dekorace, která oživí váš interiér.

Budete potřebovat: papírové ruličky, lepidlo Herkules, barva ve spreji

Postup: Nejdříve si musíte udělat papírové ruličky. Pokud vám zbydou, můžete je použít jako zápich do květináče nebo jimi ozdobit dárky. Dvě ruličky si slepte a vytvořte z nich trojúhelník. Na jednu ruličku budete potřebovat dva trojúhelníky, které potom slepíte k sobě. Slepujte je lepidlem Herkules. Oba trojúhelníky by měly být stejné. Trojúhelníky k sobě přiložte vzhůru nohama a ve spojích je slepte Herkulesem. Musí vám vytvořit plochý obrys hvězdy. Poté vytvořený obrys hvězdy začněte obmotávat dalšími ruličkami. První ruličku přilepte k sobě a nechte lepidlo pořádně zaschnout. Místo slepení zajistěte kolíčkem na prádlo. Nyní budete ruličky přehýbat přes spojovací body, kde se vám trojúhelníky protínají. Když bude rulička krátká, napojte ji další ruličkou. Pořád se pohybujte přes spojovací body trojúhelníku. V každém spoji by se ruličky měly přehnout třikrát. Takto vytvořenou hvězdu nastříkejte barvou a posypte třpytkami ještě do nezaschlé barvy. Tento postup opakujte postupně po zaschnutí i z druhé strany.

Detail odstavce: Vánoční hvězda pletená z papíru
Zdroj: Vánoční hvězda z papíru
Zveřejněno: 23.11.2016

STUDENÉ PŘEDKRMY

Plněná vejce

Ingredience: 4 vejce, 75 g másla, sardelová pasta, pažitka, černý pepř, 1 lžička hořčice, sůl

Technologický postup: Uvaříme vejce natvrdo, ještě teplé oloupeme, rozřízneme podélně na polovinu. Konce jim seřízneme na plocho, aby nám na míse neklouzaly. Žloutky vyjmeme a dáme k připravenému máslu do mističky. Rozmačkáme vidličkou a přidáme na drobné kousky nakrájenou pažitku. Musí být nakrájená opravdu najemno, aby prošla cukrářským zdobítkem. Přidáme asi 40–50 mm sardelové pasty z tuby a lžičku hořčice, koření. Rozšleháme a ochutnáme. Pokud se nám zdá směs málo slaná, můžeme přidat sardelovou pastu anebo trošku soli. Dáme do cukrářského zdobítka a nastříkáme do prázdných vajíček. Dozdobíme lístečky petrželky.

Detail odstavce: Plněná vejce
Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno: 31.5.2017

STUDENÉ PŘEDKRMY

Rybí závitek

Ingredience: 500 g lososa, 150 g čerstvého špenátu, 200 g majonézy, 20 g želatiny (plátky), kopr, 100 g krabích tyčinek, 1 citron, 2 lžíce kysané smetany

Technologický postup: Formičku vyložíme přilnavou fólií a spařenými listy špenátu. Očištěného lososa (zbaveného kostí) pokapeme šťávou z jednoho citronu a posypeme nasekaným koprem. Takto připraveného lososa vložíme na pařák a asi 5 minut vaříme v páře, po vychladnutí nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Přidáme krabí tyčinky nakrájené na kostky, pokrájené zbylé listy špenátu, sůl a vše spojíme majonézou a zakysanou smetanou. Nakonec vmícháme rozpuštěnou želatinu a vlijeme do připravené formy. Dáme minimálně na 4 hodiny ztuhnout. Hotové vyklopíme, sundáme fólii a nakrájíme na plátky. K přípravě budete potřebovat srnčí hřbet a potravinářskou fólii.

Detail odstavce: Rybí závitek
Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno: 31.5.2017

VÁNOČNÍ HVĚZDA

Péče o vánoční hvězdu

Vánoční hvězda pochází z Mexika, takže jí vyhovuje stálá teplota nad 20 °C. Květináč s ní byste tedy neměli umísťovat přímo na studený parapet, především od okna totiž táhne studený vzduch. Na citlivost vůči chladu nezapomeňte už i při přenosu z květinářství, určitě by vám ji měli důkladně zabalit do papíru a domů ji dopravte co nejrychleji.

Doma byste měli postavit hvězdu na místo, kde bude mít polostín, potřebuje sice dostatek světla, ale spíše rozptýleného než přímé sluneční paprsky. Ve světlých místnostech orientovaných na jih nebo na západ rostlinu klidně postavte na konferenční stolek nebo jídelní stůl uprostřed místnosti. Světla tady bude mít určitě dost. A jak jsme již zmínili, vhodná je pro ni pokojová teplota.

Vánoční hvězda dozajista patří mezi oblíbené pokojové rostliny, ale bohužel kvete jen v období Vánoc. Většinou se pěstuje jako jednoletá rostlina, po Vánocích většinou hyne. Pokud však chcete mít vánoční hvězdu i po Vánocích, dopřejte jí tmavší stanoviště a mírnou (občasnou) zálivku. Na jaře (nejlépe v březnu) rostlinu zkraťte přibližně na 10centimetrovou výšku, přesaďte ji do čerstvého pěstebního substrátu (i většího květináče) a omezte zálivku. V září pak začněte hvězdu zatemňovat (například tmavou látkou, prodyšným tmavým pytlem), bohatě jí postačí 9 hodin světla denně. Pokud se budete řídit uvedenými radami, dočkáte se i na další Vánoce krásně vybarvených listenů.

Detail odstavce: Péče o vánoční hvězdu
Zdroj: Vánoční hvězda
Zveřejněno: 13.10.2014

STUDENÉ PŘEDKRMY

Studený předkrm od Pohlreicha – francouzský toast

Ingredience: hrst petrželové natě, máslo, 6 plátků toastového chleba, 5 vajec, 6 plátků tvrdého sýra, sůl, mletý pepř, 1 lžíce mléka, olej na smažení

Technologický postup: Šest plátků toastového chleba namažeme lehce máslem. Tři z nich posypeme nasekanou petrželkou a na každý plátek chleba s petrželkou položíme dva plátky tvrdého sýra. Na sýr položíme zbylé tři plátky chleba, a to namazanou stranou dovnitř. Nožem vykrojíme uprostřed každého toastu kulatý otvor. V míse rozšleháme jedno vejce společně s mlékem, solí a pepřem. Připravené toasty namočíme do této směsi a dbáme na to, aby se vejce dostalo všude. Na pánvi si rozehřejeme olej a obalené toasty v něm z jedné strany opečeme. Poté toasty otočíme a do vykrojeného otvoru vyklepneme jedno vejce. Toasty opékáme tak dlouho, dokud nejsou vejce hotová. Podle potřeby můžeme toasty znovu obrátit, ale dáváme pozor, aby nám vejce nevyteklo. Hotové francouzské toasty podáváme s čerstvou zeleninou.

Detail odstavce: Studený předkrm od Pohlreicha – francouzský toast
Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno: 31.5.2017

STUDENÉ PŘEDKRMY

Studený předkrm na slavnostní menu

Ingredience: 400 g vepřových jater, 2 hrušky, 10 ks rozinek, 3 dl portského vína, mletý bílý pepř, ½ lžičky mletého zázvoru, 1 kompotovaná broskev, 2 lžíce cukru, 10 ks hřebíčku, 600 ml vody, drcený kardamom, olej, koňak

Technologický postup: Nejdříve si připravíme marinádu. Rozinky nakrájíme najemno. Portské víno ochutíme zázvorem, kardamomem, pepřem a promícháme s nakrájenými rozinkami. Játra očistíme od blan, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Potom je promícháme s marinádou a necháme alespoň 24 hodin odležet. Hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na půlky, zbavíme jádřince a lehce vydlabeme. Z vody, cukru a hřebíčku připravíme nálev, který vaříme asi 10 minut. Potom přidáme hrušky, které uvaříme do poloměkka. Marinovaná játra osušíme a prudce na oleji orestujeme. Podle chuti osolíme a opepříme. Půlky hrušek servírujeme na malých talířcích, plníme orestovanými játry a zdobíme malými kousky kompotované broskve. Při podávání přelijeme lžící koňaku a flambujeme.

Detail odstavce: Studený předkrm na slavnostní menu
Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno: 31.5.2017

STUDENÉ PŘEDKRMY

Brambory plněné pomazánkou z lososa

Ingredience: 4 brambory, 1 cibule, 2 lžíce kaviáru, 10 g křenu, 200 g uzeného lososa, hrst pažitky, mletý pepř, sůl, 3 lžíce zakysané smetany

Technologický postup: Brambory velmi dobře očistíme a omyjeme, pak je rozpůlíme, ve velké míse smícháme s olejem, osolíme, opepříme. Naskládáme je na plech s pečicím papírem řezem dolů a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 20 minut, dokud nezměknou. Po upečení je necháme zcela vychladnout. Uzeného lososa nakrájíme na drobné kousky, malou část pak na tenké malé plátky v počtu rozpůlených brambor. Cibuli oloupeme a také jemně nakrájíme. Nastrouháme křen, nasekáme pažitku. Lososa, cibuli, křen, pažitku i kysanou smetanu pak smícháme v míse, podle chuti osolíme, opepříme. Z vychladlých brambor lžičkou vydlabeme vnitřek a kulatou stranu trochu odkrojíme, aby se bramborové mističky nekolébaly. Do každé pak vložíme lžičku lososové směsi. Vše ještě ozdobíme malým plátkem uzeného lososa, trochou kaviáru a pažitkou. Před podáváním necháme alespoň 2 hodiny chladit.

Detail odstavce: Brambory plněné pomazánkou z lososa
Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno: 31.5.2017

STUDENÉ PŘEDKRMY

Paštika jako studený předkrm

Ingredience: ½ kuřete, 1 lžíce pokrájené kořenové zeleniny, kousek cibule, sůl, 100 g moravského uzeného masa nebo šunky, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 2 až 3 vejce, 100 g tuku od šunky nebo slaniny, na špičku nože paštikové koření, 1 lžíce koňaku

Technologický postup: Očištěné kuře uvaříme v osolené vodě se zeleninou a kouskem cibule a necháme je vychladnout. Pak maso obereme z kostí. Prsíčka a stehna nakrájíme nadrobno a stejně nakrájíme i uzené maso. Ostatní maso z kuřete a slaninu umeleme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji silným vývarem z kuřete (vývar necháme částečně odpařit na menší množství) a povaříme asi 10 minut nahusto. Po odstavení z ohně přimícháme do jíšky mleté i nakrájené maso, koření a vejce ušlehaná do pěny. Směs plníme do menších šálků (asi do 2/3 výšky), šálky dobře přikryjeme alobalem, aby dovnitř nenastříkala voda, a v troubě vaříme v páře asi půl hodiny. Studenou paštiku příští den vyklopíme a před podáváním ozdobíme salátovými listy a nakrájeným citronem.

Detail odstavce: Paštika jako studený předkrm
Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno: 31.5.2017

STUDENÉ PŘEDKRMY

Studený předkrm na svatbu

Ingredience: 600 g telecí panenky, 1 mrkev, 1 pórek, 1 celerový stonek, sůl, pepř, olivový olej, 400 g tuňáka ve vlastní šťávě, 250 ml majonézy, 4 plátky ančoviček, 1 lžíce kapary

Technologický postup: Nejprve si připravíme maso. Do hrnce dáme očištěnou mrkev, pórek, celer, sůl, celý pepř a trochu oleje. Přidáme vodu a vše přivedeme k varu. Pak přidáme maso vcelku, přikryjeme pokličkou, stáhneme oheň a pomalu vaříme, až je maso měkké, což je asi dvě hodiny. Vařenou telecí panenku necháme vychladnout přímo v hrnci (ve vlastním vývaru). Mezitím si připravíme tuňákovou majonézu. Tuňáka ve vlastní šťávě necháme okapat. Do mixéru dáme tuňáka, majonézu, ančovičky a vše společně rozmixujeme. Pokud máme směs dost hustou, přidáme trochu vývaru. Vychladlou panenku nakrájíme na tenké plátky, ozdobně rozložíme na servírovací talíř a vše přikryjeme tuňákovou majonézou. Předkrm přikryjeme fólií a dáme aspoň na hodinu do lednice. Telecí panenku s tuňákovou majonézou můžeme ozdobit kapary. Podáváme s křupavým bílým chlebem.

Detail odstavce: Studený předkrm na svatbu
Zdroj: Studené předkrmy
Zveřejněno: 31.5.2017

VÁNOČNÍ HVĚZDA

Jak pěstovat vánoční hvězdu

Vánoční hvězda vám může vydržet po mnoho let, potřebuje však speciální zacházení. Po příchodu domů umístěte poinsettii na světlé místo s dostatkem světla. Pamatujte na to, že vánoční hvězda nesnáší především průvan a přímé sluneční paprsky. Teplota v místnosti by se měla pohybovat od 20 do 26 °C. Pokud jste květináč umístili těsně nad topení, postavte ho na misku s vlhkými kamínky a občas celou rostlinu poroste. Vánoční hvězdu zalévejte pravidelně odstátou vodou, do které 1x za 14 dní přimíchejte hnojivo pro kvetoucí pokojové rostliny, a to až do té doby, než rostlina neodkvete. Poupata bývají drobná a najdete je přímo ve středu červené růžice listů. Kvetení vánoční hvězdy není výrazné a obvykle trvá 5 až 12 dní, protože poupat je několik a rozkvétají postupně. Po odkvětu rostlinu přemístěte na chladnější místo, snižte zálivku i vzdušnou vlhkost. V předjaří hvězdu seřízněte na výšku 10 cm a přesaďte ji. Přes léto rostlinu dostatečně zalévejte a přihnojujte, aby zesílila. Prospěje jí i letnění, venku může být od konce května až do babího léta. Aby na Vánoce opět vytvořila překrásné barevné listeny, musíte ji od poloviny října pravidelně zatemňovat, tvorbu květů, a tedy i barevných listenů, totiž vyvolávají krátké dny a dlouhé noci.

Problémy, se kterými se můžete při pěstování vánoční hvězdy setkat:

  • listy opadávají v době po odkvětu – v tomto případě jde o běžný jev, stačí jen rostlinu seříznout a přesadit
  • listy žloutnou nebo opadávají – jednou z příčin bývá suchý vzduch, jinými důvody mohou být průvan nebo chlad, rovněž přelévání může způsobit padání listů
  • na listech se objevuje plíseň – nejčastější příčinou je to, že je rostlina přemokřená, nebo jste ji rosili na listy
  • rostlina vadne a odumírá – toto bývá způsobeno půdními houbovými chorobami, řešením je přesadit rostlinu do nové zeminy

Detail odstavce: Jak pěstovat vánoční hvězdu
Zdroj: Vánoční hvězda
Zveřejněno: 13.10.2014