Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PŘÍPRAVA ČERSTVÉHO ŠPENÁTU

OBSAH

Salát z čerstvého špenátu

Ingredience: 600 g čerstvého salátu, 300 g bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička cukru, sůl, 100 g nivy, ½ lžičky mleté sladké papriky, 1 citron, 3 svazky ředkviček

Technologický postup: Salát propereme ve studené vodě, necháme okapat a mírně osušíme. Listy zbavíme řapíků a pak je pokrájíme na proužky. Omyté ředkvičky rozkrájíme na tenká kolečka nebo půlměsíčky. Můžeme je i hrubě nastrouhat. Ředkvičky promícháme se špenátem. Nivu nastrouháme nahrubo a smícháme s olejem, jogurtem, šťávou z jednoho citronu, paprikou, cukrem a solí. Zálivku nalijeme na salát z čerstvého špenátu a můžeme hned podávat.

Zdroj: Recepty jak připravit čerstvý listový špenát

Diskuze

V diskuzi PŘÍPRAVA ZÁHONU NA ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bukáček.

Před výsadbou česneku je možno použít hnůj?Určitě?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromir svoboda.

Dobrý den, prosím, chtěl bych se zeptat co je za odrůdu česneku NEO, nikde jsem ji v katalogu nenašel. Tady ji prodávají z Odbytového družstva Mochov. Je tam psáno, země původu Česká republika.
Za kladné vyřízení děkuji předem. S pozdravem jaromír svoboda

Zdroj: diskuze Příprava záhonu na česnek

Recept na špenát s těstovinami

Ingredience: 1 cibule, špetka mletého pepře, 500 g čerstvého špenátu, 30 g másla, 80 g nivy, 400 g špaget, 2 stroužky česneku, 200 ml smetany, špetka muškátového oříšku, sůl

Technologický postup: Čerstvé špenátové listy velmi důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou a v nepatrném množství mírně osolené vody je lehce spaříme. Listy špenátu scedíme, pokrájíme na menší kousky a pak je krátce podusíme na másle s drobně nasekanou cibulí a česnekem. Máme-li zmražený špenát, necháme jej také podusit, dokud se zcela nerozmrazí. Těstoviny (špagety nebo tagliatelle) uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě. Nivu nastrouháme na struhadle a smícháme se smetanou. Touto směsí zalijeme špenát. Celou směs nakonec dochutíme troškou muškátového oříšku, solí, pepřem a na závěr ještě krátce povaříme. Ke špenátu přidáme uvařené těstoviny a důkladně promícháme. Těstoviny se špenátem podáváme jako hlavní chod. Opravdu výborný oběd i pro ty, co nemusí denně maso, případně dodržují vegetariánskou stravu.

Zdroj: Špenát

Poradna

V naší poradně s názvem ELEKTRICKÁ PŘÍPOJKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Košík.

Jaký kabel použít pro připojení rod. domu s garáží.
Délka přívodu od skříně s měřením 25 m.
Vytápění a příprava tuv bude plynem.
Děkuji. Jan Košík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Pro připojení rodinného domu bez elektrického topení a bez ohřevu vody stačí kabel CYKY 4x2,5. Kabel by měl být jištěn jističem 3x16A.

Zdroj: diskuze Elektrická přípojka

Jak pečou pstruha Kluci v akci

Ingredience: 4 pstruzi, 100 g mrkve, 100 g cibule, 100 g kořenové petržele, 100 g řapíkatého celeru, 50 g másla, snítka tymiánu, snítka oregana, sůl, drcený kmín, 4 cl koňaku

Ingredience na špenát: 400 g listového špenátu, 4 stroužky česneku, 50 g másla, sůl

Postup: Mrkev, celer, petržel a cibuli nakrájíme na jemné kostičky a orestujeme dozlatova na másle. Přidáme sekané bylinky, kmín a zakápneme koňakem. Osolíme. Ze pstruha vyřízneme páteř stranou od hřbetu. Pstruha osolíme a opeříme, pokapeme koňakem a postavíme na pečicí papír. Rozevřeme jej a naplníme zeleninovou směsí. Vložíme do trouby a pečeme cca 15−20 minut na 180 °C.

Ze špenátu vymačkáme přebytečnou vodu. Česnek nasekáme na plátky a orestujeme na másle. Přidáme špenát, osolíme a promícháme.

Zdroj: Příprava pstruha v troubě

Diskuze

V diskuzi NUTRIE NA MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Klímek.

Našel jsem spoustu receptů na maso z nutrií, ale kde to maso koupím, jsem nenašel. Jsem okresu Nový Jičín. Můžete poradit? Děkuji.
Karel Klímek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rechtackova Martina.

Mám zájem o koupi čerstvého masa z nutrie. Jsem z Mladé Boleslavi.
Je váš prodej dostupný v mem blízkém okolí?
Děkuji za informaci.
S pozdravem
Rechtackova

Zdroj: diskuze Nutrie na maso

Čerstvý listový špenát s těstovinami

Ingredience: 300 g čerstvého listového salátu, 1 balení těstovin, 150 g anglické slaniny, 2 vejce, 100 g sýru, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 3 lžíce zakysané smetany, sůl, drcený pepř, máslo

Technologický postup: Sýr nastrouháme. Slaninu rozkrájíme na malé kostičky a na másle opékáme dorůžova. Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody, vaříme do změknutí asi 20 minut. Pak přecedíme, propláchneme studenou vodou a znovu scedíme. Než se těstoviny uvaří, zvládneme přípravu špenátu. Listy špenátu důkladně propereme ve studené vodě a nakrájíme na malé kousky. Vhodíme do vroucí vody a minutu povaříme. Scedíme a necháme okapat. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a smažíme na másle téměř dozlatova. Přidáme špenát, osolíme, opepříme a ke směsi prolisujeme oloupaný česnek. Přilijeme velmi malé množství vody a špenát pod pokličkou dusíme asi 5 minut, než změkne a větší část vody se odpaří. Pak ke špenátu rozklepneme vajíčka a mícháme do jejich zhoustnutí. Nakonec přidáme 3 lžíce zakysané smetany, kterou necháme teplem jen rozpustit, již nevaříme. Uškvařenou slaninu na pánvi znovu přihřejeme. Na každou porci uvařených těstovin dáme špenátovou směs, posypeme slaninou a nastrouhaným sýrem.

Zdroj: Recepty jak připravit čerstvý listový špenát

Diskuze

V diskuzi PEČENÍ V PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,nevím co dělám špatně při pečení chleba v pekárně.Nejprve do nádoby naliju vodu,dám sypkou směs koupené v obchodě.Dám příprava těsta a po u míchání pečení.
Po upečení mám stvrdlou hroudu.Může mi někdo poradit?Děkuji Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Najka.

Nezapomněla jste kvasnice?

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Pstruh na víně

Ingredience na kořeněné víno: 1 bobkový list, 0,3 kávové lžičky muškátového květu, 0,3 kávové lžičky čerstvého rozmarýnu, 0,3 kávové lžičky šafránu, 1 l bílého vína

Ingredience na pstruha: 1 kávová lžička citronové šťávy, 1 kávová lžička čerstvého másla, 1 kávová lžička hladké pšeničné mouky, 1 pstruh, 0,5 polévkové lžíce soli

Postup: Čerstvého pstruha očistíme, odřežeme hlavu, vykucháme, omyjeme a nakrájíme na porce. Do hrnce nalijeme 1 litr vína, přidáme k němu šafrán, muškát, rozmarýn a bobkový list. Víno s kořením přivedeme k varu a do horkého vína vmícháme světlou jíšku, kterou jsme připravili z másla a hladké mouky. Poté přidáme porce ryby, sůl, citronovou šťávu a vaříme cca 10 minut (maso bývá za ten čas měkké). Pstruha na víně můžeme servírovat s dušenou rýží.

Závěr: Čerstvé ryby jsou výborným zdrojem minerálů a omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ve vašem jídelníčku by se měly objevit aspoň jednou týdně. Jsou navíc hrozně jednoduché na přípravu.

Zdroj: Příprava pstruha v troubě

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA SÝRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Kroupová.

Dobrý den, doma jsem si často dělala "Lučinu" z kupovaných jogurtů. Poprvé jsem to zkusila z čerstvého kravího mléka. Počkala jsem do druhého dne, stáhla z vršku smetanu. Mléko jsem zahřála na 37°C a vmíchala jsem jihočeský smetanový jogurt. Zabalila do péřovky a nechala do druhého dne. Teď už je to asi 3 dny v chladu, ale jogurt je mazlavý, jakoby slizký. Nevím, kde jsem udělala chybu. Předem moc děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Čestmír.

Dobrý den.
Chybu jste udělala v teplotě. Jogurt zraje při teplotě
42 - 45 stupňů celsia, Výroba trvá při této teplotě 6 hodin.
Já používám jogurtovač Bravo (cca 500 Kč). Studené mléko
jakékoliv i z krabice se smíchá se čtvrt kilem jogurtu,
naleje do skleniček a nechá v jogurtovači hodin. Pak se dá do
lednice vychladit. Můžete použít i termosku, do peřin nebo
domácí pekárnu, která má funkci kvašení. Důležité je dodržet
teplotu, delší čas nevadí.

Zdroj: diskuze Domácí výroba sýra

Listový špenát jako příloha

Ingredience: 1 kg čerstvého listového špenátu, 100 g slaniny, máslo, 3 stroužky česneku, 50 g ořechů, 30 g rozinek, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Na pánvi orestujeme na kostičky slaninu, přidáme česnek nakrájený na plátky, který také orestujeme. Přihodíme rozinky a očištěný špenát, opepříme, opatrně dosolíme. Máme-li rádi křehký špenát, tak jej tepelně takřka neupravujeme; kdo chce špenát měkčí, tak obsah pánve párkrát prohodí, kdo rád špenát jako „šráky“, tak podusí krátce pod poklicí. Při podávání špenát posypeme drcenými ořechy.

Zdroj: Recepty jak připravit čerstvý listový špenát

Diskuze

V diskuzi PŘÍPRAVA NA PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav zajic.

Dobry den.
Letos na jare jsme si poridili k baracku na jizni stranu vinou revu ,pry do vyssich pasem EARLY CAMPBELL,ze skolky Libverda Decin.Z ctyriceticentimetrove rostliny je po pul roce dvoumetrova !!Co mam delat s revou v unoru,to jsem se docetl ale co pred zimou s takovou vyskou,ktera nema promrznout??
Dekuji za informaci M.Z.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příprava na pěstování vinné révy pro začátečníky

Recept na listový špenát

Ingredience: 3 hrsti čerstvého špenátu, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, sůl, mletý pepř, 1 lžička olivového oleje

Technologický postup: Čerstvý špenát propláchneme a necháme okapat. Šalotky oloupeme a nasekáme nahrubo. Rozehřejeme si pánev. Dáme olivový olej, vsypeme šalotku a orestujeme ji dozlatova. Přidáme špenát a necháme ho na horké pánvi povadnout. Špenát osolíme, opepříme, případně ochutíme česnekem. Špenát již jen krátce orestujeme a je hotovo. Rychlý listový špenát podáváme k bramborům, knedlíku, kaši a k masu. Výborný je i k rybě.

Zdroj: Špenát

Diskuze

V diskuzi VCELI RAMKY NA STUDENOU,NEBO TEPLOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka Rendl.

Jaké postavení rámků je lepší pro včelky, studené či teplé? Mám miru rámků 39-24, což asi není podstatné.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Vinš.

Postavení rámku v úle se stanovuje oproti česnu. Rozeznáváme dva druhy a to studenou (podélnou) nebo teplou (příčnou) stavbu. Pro co se rozhodnout je věc názorů, každý včelař na to má svůj pohled a opodstatnění. Zde bych to viděl hlavně, na jakém stanovišti jsou umístěny úly, klimatických podmínkách a z jaké strany převážně vane vítr. Pokud jsou úly chráněné volil bych studenou (podélnou) stavbu, zda-li ale směrem od česna vane často vítr nebo jsou úly ve vyšší nadmořské výšce, tak bych volil teplou (příčnou) stavbu. Toto ovšem nese určité riziko, že včely v zimním chomáči se drží blíže k česnu z důvodu čerstvého vzduchu a může dojít k vyhladovění, protože včely nevyužijí zásoby umístěné v zadní části nástavku. Osobně využívám teplou stavbu.

Zdroj: diskuze Vceli ramky na studenou,nebo teplou

Jak připravuje listový špenát Pohlreich

Ingredience: 1 kg čerstvých listů špenátu, 3 l mírně osolené vody, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 1 dl smetany, 1 lžička nasekaných mandlí, muškátový oříšek, bílý pepř, sůl

Technologický postup: Čerstvý špenát důkladně opláchneme a přibližně ve 3 litrech mírně osolené vody ho dvě minuty povaříme. Pak vodu scedíme pomocí síta a lžící vymačkáme ze špenátu nadbytečnou vodu. Listy nakrájíme přibližně na kousky tlusté 1 cm. Na rozpálené pánvi s rozpuštěným máslem a olejem osmažíme dozlatova nadrobno nasekanou cibulku. Přidáme prolisovaný česnek a chvilku poté i špenát. Dusíme pod pokličkou přibližně 5 minut, pak pokrm odkryjeme, ochutíme muškátovým oříškem, bílým pepřem a případně solí, zalijeme smetanou, promícháme a necháme přejít varem. Jednotlivé porce špenátu rozložíme na talíře a posypeme nasekanými mandlemi.

Zdroj: Recepty jak připravit čerstvý listový špenát

Diskuze

V diskuzi ČESKÝ ROZHLAS BRNO PŘEZIMOVÁNÍ MUŠKÁTŮ V KRABICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kutílková.

Asi pře 14dny jsem zaslechla ve vysílání brněnského rozhlasu rady, jak přezimovat muškáty.celé rostliny se po oklepání balu měly vložit kořeny nahoru do krabice, přikrýt novinami a nechat do jara. Jednalo se o normální nebo převislé a mohl by někdo uvést celý postup? Děkuji Kut.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata.

Přezimování pelargónií v krabici hlavou dolů

Tento způsob zazimování pelargónií od nás po celou zimu nevyžaduje žádnou činnost a nikde nádoby s rostlinami nepřekáží. Na jaře budou vypadat politováníhodně, ale rychle se posbírají a budou silné a krásné.

Budeme potřebovat jen velkou krabici (podle množství pelargónií). Než rostliny zazimujeme, přestaneme je zalévat a zeminu necháme vyschnout. Poté rostliny vyjmeme z nádob, lehce je oklepneme, ale necháme bal, nestříháme je ani neodstraňujeme květy. Naskládáme je do krabice hlavou dolů, a to jednu vedle druhé, pěkně nahusto. Přikryjeme je novinami nebo podobným papírem a krabici uzavřeme. Odložíme ji do nemrznoucí místnosti, např. do sklepa, a dál se nestaráme.

Jarní příprava

Koncem února vyjmeme rostliny z krabice. Nestaráme se o jejich žalostný vzhled, a tak jak jsou je zasadíme do nádob s čerstvou zeminou. Zalijeme je. Za 2-3 týdny vyraší nové výhony. Za další 3 týdny odstraníme všechny staré, suché listy a výhony. Průběžně zaléváme, od dubna hnojíme jednou týdně. Po „ledových mužích“ je přesuneme do exteriéru. Rostliny budou silné a bohatě pokvetou celou sezonu.

Zdroj: diskuze Český rozhlas brno přezimování muškátů v krabici

Příprava špenátu

Špenát při zdlouhavém ohřívání bez vody pouští vodu, které je tolik, že se v ní může naměkko uvařit. Proto se má po pečlivém přebrání jen opláchnout a pouze s tou vodou, která na něm uvízla, postavit na mírně teplé místo a tam za častého míchání nechat stát tak dlouho, až na něm zůstane tolik vody, aby k jeho uvaření postačila. Pak se uvařený prolisuje sítem a znovu postaví na plotnu a vaří tak dlouho, až nabude náležité měkkosti a hustoty. Špenát takto vařený je třikrát výživnější, než když se vaří ve vodě přidané, zvlášť když se nehledí na množství této vody. Zbude-li po vaření nějaká voda, hodí se k přípravě polévky. Špenát se konzervuje buď jako mražený, nebo jako sterilovaný, nebo se může sušit.

Zdroj: Recepty se špenátem

Čerstvý listový špenát s těstovinami a kuřecím masem

Ingredience: 4 kuřecí prsa, 500 g čerstvého špenátu, 1 cibule, olivový olej, 4 stroužky česneku, 200 ml smetany, 500 g penne těstovin, 80 g strouhaného parmazánu, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Těstoviny uvaříme na skus (al dente), scedíme, prokápneme olejem a uchováme v teple. Špenát spaříme, zchladíme v ledové vodě a jemně vymačkáme. Cibuli nakrájenou na kostičky orestujeme na oleji dozlatova, přidáme na kostičky nakrájená kuřecí prsa, orestujeme, pak přidáme nasekaný česnek, zarestujeme, zalijeme smetanou, vmícháme spařený špenát, osolíme a v zapékací nádobě smícháme s těstovinami, zasypeme strouhaným parmezánem a vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C zapéct dozlatova.

Zdroj: Recepty jak připravit čerstvý listový špenát

Zpracování čerstvého špenátu

Špenát je oblíbená listová zelenina, která se používá téměř ve všech kuchyních. Má velmi jemnou chuť a delikátní texturu. Je tedy snadné přizpůsobit chuť připravovaného pokrmu podle potřeby.

Špenát má mnohem více zdraví prospěšných látek. Vitamíny A a C, antioxidanty, které udržují kardiovaskulární systém v kondici a snižují riziko infarktu. Kyselinu listovou, která je podstatná pro vývoj červených krvinek, pro růst a jako prevence poškození plodu. Cholin a inositol, substance, které přispívají k prevenci proti arteroskleróze a zpomalují kornatění tepen. Karotenoidy lutein a zeaxantin podporující zrak a snižující riziko makulární degenerace a šedého zákalu. Vitamín K nutný pro správnou krvetvorbu a srážlivost krve. Z minerálních látek obsahuje větší množství hořčíku.

Při nákupu čerstvého špenátu vybírejte vždy sytě zbarvené lístky, můžete se držet zkušeností prababiček – špenát by měl být mladý, světlý a křehký. Jestliže ho chcete připravovat jako dušenou přílohu (nebo samostatné jídlo), počítejte s tím, že se svaří o více než polovinu. Pro čtyřčlennou rodinu tak potřebujete alespoň kilogram listového špenátu. Doma špenát zbavte tužších částí řapíků a důkladně jej operte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky zeminy. Listový špenát vařte ve větším množství osolené vody (aby nezhnědl), ale jen krátce (několikrát „překulte“ varem). Pak postupujte podle konkrétního receptu.

Špenát by se měl dostat ze zahrady přímo na talíř, respektive na pánev či do hrnce. Pokud ho chcete skladovat, uložte ho do polyetylenového sáčku a co nejrychleji do lednice. Sklizený špenát je citlivý na etylen, proto jeho listy neskladujte v lednici spolu s jablky, melouny nebo rajčaty (etylen, který tyto plodiny uvolňují, způsobuje žloutnutí špenátových listů).

Špenát netrapte dlouhou tepelnou úpravou. Stačí, když ho necháte lehce zavadnout. Mražený nemusíte rozmrazovat, stačí ho krátce podusit v trošce vody. Špenát může být výtečnou součástí polévek, nákypů, slaných koláčů, těstovin nebo štrúdlů i spousty jiných jídel. Jeho chuť výborně ladí s máslem, smetanou, sýry a slaninou. Olivový olej, česnek a čerstvě namletý pepř pak dodají špenátovým pokrmům ten správný akcent. Mladé čerstvé lístky se hodí i syrové na salát.

Zdroj: Recepty jak připravit čerstvý listový špenát

Pečený filet

Ingredience: 1 celer, 1 cibule, 4 snítky kopru, 4 rajčata, 2 snítky tymiánu, 500 g špenátu, 2 lžíce másla, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce soli, 0,2 l bílého vína, 2 plátky filetu z pstruha, 2 stroužky česneku

Postup: Vykuchané a šupin zbavené pstruhy opláchneme a osušíme. Nařízneme je podél páteře a odřízneme z každého dva filety. Sůl smícháme s nasekaným koprem a tymiánem. Kůži na filetech nařízneme a do řezů vetřeme bylinkovou sůl. Lehce pokapeme olivovým olejem a vložíme do rozpálené pánve kůží dolů a opečeme. Filety obrátíme a odstavíme z ohně.

Postup na špenát: Do pánve dáme máslo, šalotku, česnek, pinie, řapík celeru nakrájený na kousky, bílé víno a vše svaříme. Přidáme špenát, promícháme jej a necháme ve směsi zavadnout. Nakonec přidáme cherry rajčata, prohřejeme je a hotový pokrm podáváme.

Zdroj: Příprava pstruha v troubě

Špenátové recepty

Čerstvé špenátové lístky nejsou příliš vhodné k přímé konzumaci, používáme je spíše jen jako dekoraci do salátu. Naopak velké špenátové listy jako příloha k masu nebo k těstovinám či jako náplň do různých těst jsou tím pravým. Nejšetrnější je příprava čerstvého špenátu vařením v páře, kdy se jeho objem příliš nezmenší a zelenina ani neztratí výživné látky. Špenát je vhodný pro zapékání, například do štrúdlu či do lasagní.

Recept na čerstvý listový špenát

Ingredience: 150 g listového špenátu, česnek, sůl, 1 lžíce olivového oleje, pepř

Postup: Listový špenát omyjeme, zalijeme vroucí vodou a cca 5 minut ho necháme ponořený. Poté ho scedíme, necháme okapat a nakrájíme na dílky. Česnek utřeme se solí a vmícháme do špenátu a pokapeme olivovým olejem. Podáváme s vařeným bramborem.

Dušený listový špenát

Ingredience: 300 g čerstvého špenátu, 3 stroužky česneku, 1/2 cibule, 1 hrníček mléka, dle chuti sůl, 4 polévkové lžíce polohrubé mouky

Postup: Do hrnce dáme trochu oleje, přisypeme cibulku, česnek a necháme zpěnit. Zalijeme hrníčkem mléka a vložíme špenát, občas promícháme, dokud nepovadne. Přidáme 4 polévkové lžíce polohrubé mouky. Hrubou mouku pomalu přisypáváme za stálého míchání, aby nevznikly hrudky. Přidáme sůl dle chuti a necháme probublat. Že je špenát, jak má být, poznáte podle toho, že se začne lepit na vařečku.

Špenát se smetanou

Ingredience: 1/2 kg listového špenátu, sůl, muškátový oříšek, 1 stroužek česneku, 1/8 l šlehačky, 1 lžíce mouky

Postup: Listy špenátu dusíme 10 minut. Poté je necháme okapat. Okapané listy vložíme na pánev a zahustíme moukou a šlehačku. Necháme přejít varem a odstavíme ze zdroje tepla a necháme stát ještě 5 minut. Směs ochutíme solí, utřeným česnekem a nastrouhaným muškátovým oříškem.

Špenátová polévka

Ingredience: 700 g čerstvých špenátových listů nebo 500 g mraženého listového nebo sekaného špenátu (rozmrzlého), sůl na dochucení, 3 lžíce másla, 1 menší cibule nakrájená nadrobno, 500 ml hovězího vývaru, 250 ml plnotučného mléka nebo smetany, špetka muškátového oříšku, 5 lžic čerstvě nastrouhaného parmazánu, osmažené kostičky chleba k podávání

Postup: Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho zlehka okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na střední teplotě povařte do změknutí asi pět minut. Mražený špenát rozmrazte v mikrovlnce, případně v troše vody v hrnci, a osolte. Po vychladnutí z něj vymačkejte tekutinu a nasekejte ho. V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu. Přidejte špenát a dvě až tři minuty míchejte. Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Přiveďte k varu a nechte při mírné teplotě asi deset minut bublat. Těsně před koncem varu přisypte nastrouhaný parmazán a podle potřeby dosolte. Podávejte s osmaženými kostičkami chleba.

Špenátový krém z čerstvého špenátu

Ingredience: 500 g čerstvého špenátu nebo 1 balení špenátového protlaku, 1/2 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 50 g hladké špaldové mouky, 2 stroužky česneku, 1/2 cibule, špetka saturejky a oregana, 1 lžíce slunečnicového oleje, mořská sůl, pár lístků čerstvého špenátu na ozdobu

Postup: Na lžičce oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli, vložíme povolený špenátový protlak, aby se prohřál. Pokud máme špenát čerstvý, ze zahrádky, stačí jej propláchnout a nasekat najemno. Ideálně keramickým nožem, aby se neztrácely vitamíny, nebo jej natrháme ručně. Zalijeme vodou a vhodíme bujón. Lze koupit bujóny i bez glutamátu. Směs promícháme, přidáme prolisovaný česnek, koření a sůl. Není třeba příliš dlouho vařit. Špaldovou mouku rozmícháme ve 200 ml studené vody a vlijeme do směsi. 2 minuty ji provaříme, směs bude pěkně krémová. Ke zjemnění špenátového krému můžeme přidat smetanu, polévka tak získá na jemnosti. Rozdělíme jednotlivé porce na talíře a ozdobíme lístky čerstvého špenátu.

Špenátový krém s lososem

Ingredience: 600 g listového špenátu (může být i mražený), 3 lžíce mouky, 1 smetana, 1 l vývaru, 1 cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, sůl, pepř, muškátový oříšek, 1 balení uzeného lososa a toustový chléb

Postup: Cibulku nakrájejte najemno, zpěňte v hrnci na másle a oleji, zaprašte 2 lžícemi mouky a chvíli opékejte. Jíšku zalévejte vařícím vývarem a vše míchejte metličkou. Jíška musí být hodně rozpálená a vývar úplně vařící, když jím zaléváte jíšku, vše míchejte metličkou, jen je třeba dát pozor, abyste se nespálili a aby se vám neudělaly v polévce/omáčce hrudky. Do vývaru přidejte špenát a vařte cca 20 minut. Potom polévku ponorným mixérem rozmixujte, vraťte na sporák, osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Podle toho, jak se vám zdá polévka hustá, přilijte buď jen smetanu, nebo smetanu rozkvedlanou se zbylou lžící mouky, která polévku ještě zahustí. Potom cca 5–10 minut polévku provařte, podle toho, zda jste do smetany přidali mouku, nebo ne. Do jednotlivých porcí krému přidejte nakrájeného uzeného lososa a přiložte osmažený toustový chléb.

Špenátový salát

Ingredience: 1/2 hrnku sýra, 6 lžic olivového oleje, 1 balení prosciutta, 300 g čerstvého listového špenátu, 2 hrnky nakrájených žampionů, 1/2 hrnku nasekaných ořechů, 5 stroužků česneku, 6 lžic suchého bílého vína, 6 lžic citronové šťávy, 2 lžíce medu

Postup: Na pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme prosciutto s česnekem a houbami. Přidáme víno a citronovou šťávu a necháme tak 5 minut. Dáme do misky a necháme vychladnout. Můžeme trochu osolit a opepřit. Do velké mísy dáme špenát, med, ořechy a sýr a promícháme. Podáváme s bagetou.

Špenátové lasagne

Ingredience: lasagne, 150 g uzeniny (šunkový salám, šunka, moravské uzené), 120 g rozmraženého listového špenátu, 1 zakysaná smetana, 100 g dobrého sýra, 2 rajčata, sůl, pepř, bazalka, vegeta, troška másla

Postup: Zakysanou smetanu smícháme s nastrouhaným sýrem a kořením. Vymažeme zapékací misku. Jako první vrstvu dáme třetinu rajčat nakrájených na plátky a na ně vrstvu lasagní. Poté 2x opakujeme vrstvu: rajčata, uzenina, špenát, směs sýru a smetany. Samozřejmě proložíme lasagněmi. Nakonec dáme poslední vrstvu lasagní a na ně zbytek směsi sýru a smetany. Poklademe kousky másla a můžeme zasypat sladkou paprikou. Dáme do trouby na 200 °C. 20 minut pečeme pod alobalem a pak 15 minut dopékáme.

Špenátová omáčka

Ingredience: sůl, 225 g čerstvého špenátu, 1 stroužek česneku, 250 g smetany ke šlehání, šťáva z poloviny citronu, 30 g strouhaného parmazánu na posypání, 55 g mandlových lupínků

Postup: Rozmixujte polovinu špenátu s česnekem. Vmíchejte smetanu, citronovou šťávu a parmazán. Vlijte smetanovou omáčku a zahřívejte do zhoustnutí. Podle chuti osolte, přidejte zbylý špenát a posypte mandlemi a parmazánem. Podávejte s těstovinami.

Špenátová roláda

Ingredience: 150 g čerstvého špenátu 100 ml smetany ke šlehání, 3 vejce, 1 lžíce strouhaného parmazánu, 1 lžíce polohrubé mouky, 120 g čerstvého sýra (lučina, žervé, bylinková lučina) 250 g uzeného lososa, 1 špetka soli a pepře

Postup: Špenátové listy opereme a spaříme v osolené vodě. Propereme je ve studené vodě a vymačkáme. Poté je rozmixujeme a vložíme do kastrůlku, přilijeme smetanu, přidáme pepř, žloutky, parmazán a mouku. Směs zahřejeme a mícháme, dokud nezhoustne. Z vaječných bílků připravíme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do vychladlé hmoty. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme 7 až 10 minut při 180 °C. Upečený plát necháme vychladnout. Poté ho překlopíme na potravinovou fólii a odstraníme papír, na kterém se pekl. Potřeme čerstvým sýrem, poklademe plátky uzeného lososa a pevně zavineme. Roládu zabalíme do fólie a v chladu necháme ztuhnout. Před podáváním ji vybalíme a nakrájíme na asi dvoucentimetrové plátky.

Zdroj: Recepty se špenátem

Pěstování špenátu

Nejčastěji pěstovaný je u nás klasický špenát, který má kulaté hladké semeno. Ten má tu nevýhodu, že se musí vysévat velmi brzy na jaře či na podzim, protože za dlouhého dne vybíhá velmi rychle do květu. Jeho nevýhodou je tedy poměrně malá výtěžnost díky krátké době pěstování, protože rychle vykvétá. Odrůda Giant Noble je špenát naprosto stejné chuti jako špenát předešlý, má však oproti předešlému druhu veliké tučné listy tmavé barvy. Jeho výhodou je, že ještě na začátku června je krásný, vzrostlý, nevykvetlý a neustále narůstá, protože se mu průběžně utrhávají jen ty velké listy. Pěstování klasického špenátu je velmi jednoduché. Brzy na jaře se naseje semeno do řádků. Špenát brzy pokryje půdu mezi řádky, čímž se zamezí výskytu většího množství plevele. Špenát se sklízí spolu se salátem a ředkvičkami jako první zelenina.

Zdroj: Recepty se špenátem

Příprava půdy

Půda pro úspěšné pěstování vinné révy by měla být dostatečně provzdušněná, teplá, přiměřeně vlhká, ideálně kyprá a bohatá na minerály. Vhodné jsou kamenité a štěrkovité půdy, které vyhovují obzvláště modrým odrůdám a Ryzlinku vlašskému. Dále písčité půdy, které jsou vhodné především pro pěstování modrých odrůd a bílých odrůd, jako je Sauvignon či Veltlínské červené rané. Nevhodné jsou hlinité a jílovité půdy, které jsou obvykle málo propustné, slabě se provzdušňují a pomalu se prohřívají.

Půdu musíte před výsadbou hluboce zkypřit a vyhnojit. Místo určené pro výsadbu zryjte nejlépe do hloubky 60 cm a do jámy přidejte zetlelý hnůj nebo kompost.

Zdroj: Příprava na pěstování vinné révy pro začátečníky

Jak naložit steak z roštěné na gril

Ingredience: 4 kusy steaků z roštěnce, 30 ml olivového oleje extra panenského, 2 snítky čerstvého tymiánu (nasekaného), 2 snítky čerstvého rozmarýnu (nasekaného), 2 špetky sušeného oregana, 2 špetky čerstvě namletého černého pepře

Postup: V míse smíchejte ingredience na marinádu: olej, tymián, rozmarýn, oregano a pepř. Přidejte maso a vše dobře promíchejte, aby se marináda dostala všude. Zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice. Dvacet minut před grilováním maso vyndejte a nechte odpočinout při pokojové teplotě. Steaky položte na rozžhavený rošt a grilujte je pod zavřeným víkem grilu. Během grilování jednou otočte. Pro stupeň propečení medium rare počítejte s grilováním 6–8 minut. Hotové steaky dejte na talíř a nechte 3–5 minut odpočinout.

Zdroj: Naložení hovězího steaku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP