Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PROČ NETUHNE POLEVA NA PERNÍČKY

OBSAH

Citronová poleva z cukru krystal

Ingredience: 500 g cukru krystal, voda, 2 lžičky citronové šťávy

Technologický postup: Cukr se ve vyšším hrnci zalije vodou tak, aby hladina byla přibližně o 1 centimetr vyšší. Pak se směs za stálého míchání vaří, dokud nedosáhne teploty 114 °C. Pak se ochladí na 30 až 40 °C, přimíchají se do ní 2 lžičky citronové šťávy a míchá se, dokud nezačne tuhnout. Poleva v určité chvíli začne tuhnout velmi rychle. Pokud je příliš tuhá, může se trochou vody naředit – přidáváním vody už pak poleva ale netuhne tak, jak by měla v ideální konzistenci.

Zdroj: Citrónová poleva

Diskuze

V diskuzi INDIÁNEK RETRO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Dobry den, my, co jeste narozeni v praveku, si pamatujeme indianky s krupavou cukrovo kakaovou polevou. Mely sve kouzlo. Indianek jsme chytili obracene, prvni jsme snedli piskot /bufler/ a az potom jsme teprve z krupave krusty vylizovali hoodne pomalu snih, protoze, vetsinou jsme na 2 ks nemeli penize a nakonec jsme pokroupali onen obal indianku. Takove mlsani bychom si s indiankem poletym cokoladou nemohli dovolit, nebot by se nam rozmazl v ruce a vetsi cast upadla na zem. Ptam se :pamatujete nekdo jak se ta krusta delala?.
Hezky den a dekuji za recept

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Dříve se protahoval Indian ve fondanu, poleva co je i teď například na venečkach. Barvila se. Tehdy se tomu říkalo fondán, hmota se nahrivala , a poté se máčel do této hmoty. Nyní se dá fondán sice koupit i v supermarketu ale je to už něco jiného.

Zdroj: diskuze Indiánek Retro

Recept na polevu na perníčky

Poleva: 2 bílky a práškový cukr, rum

Postup: Ingredience smícháme a šleháme do bíla, přidáme rum a rozředíme na ne moc hustou polevu. Hmotou potíráme 1x spodní stranu a 2x horní stranu.

Zdroj: Poleva na perníčky

Diskuze

V diskuzi PROČ LISTY VÁNOČNÍHO KAKTUSU ČERVENAJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

konce listů mají červebnohnědou barvu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk Polách.

Proč zčervenaly některé články vánočního kaktusů?

Zdroj: diskuze Proč listy vánočního kaktusu červenají

Bílková poleva na perníčky recept

Ingredience: 1 bílek, 50 g moučkového cukru, podle potřeby špetka potravinářského barviva

Postup: Cukr prosejeme, raději dvakrát. Obě suroviny spojíme a trpělivě mícháme na lesklou bílou kašičku, která se neroztéká. Rozděláme ji na poloviny a do jedné přidáme potravinářské barvivo. Takto připravenou polevou zdobíme perníčky, dortíčky a jiné cukroví. Pozor! Nevyužitá bílková poleva zasychá.

Zdroj: Poleva na perníčky

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ ZELENAJI KVĚTY BÍLÉ HORTENZIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Fantová.

Hortenzie měla letos nádherně bílé velké květy a ty teď začínají zelenat . Prosím o radu , proč tomu tak je . Děkuji . Fantová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše hortenzie se stala obětí občasných žertíků Matky přírody a zahradníci nemají žádné vysvětlení pro tento stav. Může to být kombinace neobvyklých povětrnostních podmínek, doposud ale nebyl nalezen žádný vědecký důvod. Nezoufejte. Vaše hortenzie se zelenými květy by měla trpět touto anomálií pouze po dobu jednoho nebo dvou let, než se rostlina vrátí do normálu.

Zdroj: diskuze Proč zelenaji květy bílé hortenzie

Poleva na perníčky

Použití polevy má mnoho důvodů: zlepšuje vzhled výrobků, zabraňuje vysychání korpusu, brání přístupu vzduchu k náplním (jejich vysychání, okysličování a tím vede ke zpomalení procesu žluknutí), zabraňuje vniknutí mikroorganismů do náplní a korpusů pečiva.

Zdroj: Poleva na perníčky

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ SE KROUTÍ PLODY OKUREK HADOVEK VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtěch Kůra.

Proč se kroutí okurky hadovky jsem se nikde nedozvěděl - Kůra.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na vině bývají nejčastěji problémy s opylováním. I když je ve vaší zahradě spousta opylovačů, podmínky nemusí být vhodné pro zajištění úplného opylení. Pokud nejsou květy okurek opyleny, plodí se z nich křivé okurky. Aby byl pyl potentní, vyžaduje polovlhké a teplé podmínky, a když je příliš sucho a horko nebo se během kvetení vyskytnou dlouhodobé deště, nemusí být vaječníky okurek plně opyleny. Chcete-li dosáhnout lepších výsledků opylení, můžete okurky opylovat ručně. Jak na ruční opylování a mnoho dalších odpovědí na to, proč se kroutí okurky hadovky naleznete zde: www.ceskenapady.cz/k…

Zdroj: diskuze Proč se kroutí plody okurek hadovek ve skleníku

Citronová poleva recept

Ingredience: moučkový cukr, citronová šťáva z čerstvého citronu, rostlinný olej

Postup: Citronovou polevu si umícháme tak, že do cca 20 dkg cukru moučky přidáme malou lžičku oleje a po lžičkách přidáváme přecezenou citronovou šťávu. Mícháme dohladka, poté zdobíme.

Zdroj: Poleva na perníčky

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Herbert Kessler.

dobrý den,dá se rýmovnik uložit v mrazáku,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jižibaba.

Proč ne? já ho tam dávám. Třeba na čaj.

Zdroj: diskuze Rymovnik

Citronová poleva na perník

Ingredience: 1 bílek, 200 g moučkového cukru (prosátého), 1 lžíce citronové šťávy

Technologický postup: Vše dáme do mísy a šleháme, velice dlouho, až je poleva tuhá a neskapává ze lžíce. Plníme do sáčku na zdobení anebo do tvrdého igelitového sáčku. Ustřihneme růžek a malujeme na perníčky. Necháme uschnout a srovnáme do krabiček na uležení.

Zdroj: Citrónová poleva

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka bezáková.

Prosím,proč "gumovatí"olistění,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Gumové nebo spíše vrásčité a kožovité listy se obvykle vyskytují na orchideích Phalaenopsis a Paphiopedilum a může to mít dva důvody: nedostatečná zálivka nebo tepelný stres.
Nedostatek vláhy je pravděpodobně nejčastější viník. Buď rostlina není zalita dostatečně, nebo její kořeny prohnily (obvykle z nadbytečného zavlažování) a systém není schopen získat vodu, protože kořeny prostě nemůžou přivést vodu do rostliny. Pokud má vaše rostlina vzdušné kořeny, podívejte se na jejich stav. Jsou stříbrné a pomačkané? Pokud ano, váš problém může být v nedostatečném zalévání spíše než v přelévání. Pokud najdete kořeny duté a slizké, pak máte případ kořenové hniloby.
Nadměrné zalévání způsobuje hnilobu kořenů a je nejčastější příčinou ztráty orchidejí u nových pěstitelů. Zkontrolujte svůj způsob zálivky. Hnilobu z kořenů odstraníte pomocí skořice, se kterou poprášíte vitální kořeny a řezné rány. Použijte zakořeňovací stimulátor a dejte pozor, aby byla rostlina ve stínu a zvyšte vlhkost vzduchu nejlépe vložením rostliny do igelitového pytle. Jakmile je list vrásčitý, zřídka se vrátí do lesklého tvrdého stavu, ve kterém byl před tím, ale může se poněkud zlepšit jeho stav.
Druhou příčinou gumových listů je často přehřátí. Dotkněte se listu a pokud máte pocit tepla, pak je to váš problém. Sluneční svit může být pro rostlinu příliš silný a nebo letní teploty přes 30 stupňů nedělají rostlině také dobře. Zvyšování vlhkosti a cirkulace vzduchu můžou být užitečné při prevenci tepelného stresu.
Extrémní chlad může také způsobit gumové listy, ale listy jsou často kašovité od mrazu a obvykle mají tmavou barvu.

Zdroj: diskuze Pěstování orchidejí

Poleva na vánoční cukroví

Ingredience: 450 g moučkového cukru, 5 lžic horké vody, 3 bílky

Postup: Elektrickým šlehačem šlehejte 450 g prosátého moučkového cukru, 5 lžic horké vody a 3 bílky. Šlehejte tak dlouho, dokud nůž protažený směsí nezanechá za sebou brázdičku.

Zdroj: Poleva na perníčky

Diskuze

V diskuzi KROUCENÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Klíma.

Dobrý den, na podzim jsme zasadili planou meruňku, na jaře ji ale krátce po rašení listů se listy začaly kroutit a přestaly růst. Nevíme proč a zda se to dá ještě napravit. Děkuji za radu, Klíma, Kolín.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta Tesařová.

PROČ SE KROUTÍ LISTY U BLUMY ČÍM JE POSTŘÍKAT DĚKUJI

Zdroj: diskuze Kroucení listů

Poleva na perníčky pro děti

Přemýšlíte, čím ozdobit perníčky pro děti? Připravte si polevy dle návodu, a protože jsou plné cukru, namelte si raději třtinový cukr na moučku, než abyste sáhli po bílém cukru. Určitě se to vyplatí. Citróny kupujte ideálně v bio kvalitě nebo je důkladně umyjte pod vodou čistou houbičkou na nádobí.

Bílková poleva pro děti

Ingredience: 1 bílek, 100 g moučkového třtinového cukru, 1 polévková lžíce citrónové šťávy

Postup: Bílek dáme do misky, přidáme moučkový cukr a citrónovou šťávu a třeme tak dlouho, dokud není poleva lesklá a hustá. Pokud je poleva stále řídká, přidáme více cukru, v opačném případě přidáme trochu citrónové šťávy.

Žloutková poleva

Ingredience: 2 žloutky, 100 g moučkového třtinového cukru

Postup: V misce smícháme žloutky s cukrem a třeme, dokud poleva nezhoustne a neleskne se. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat polévkovou lžíci citrónové šťávy a cukr.

Citrónová poleva

Ingredience: 100 g moučkového třtinového cukru, 1 polévková lžíce horké vody, 2 lžíce citrónové šťávy

Postup: Moučkový cukr nasypeme do misky, polijeme horkou vodou, přidáme citrónovou šťávu a třeme, až je poleva hladká, lesklá a houstne. V případě, že je stále řídká, přidáme ještě trochu cukru.

Pokud chcete mít polevy barevnější, místo citrónové šťávy použijte 100% džus z pomeranče, černého rybízu nebo červené řepy.

Zdroj: Poleva na perníčky

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK NA LIBEČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mičkajan.

na libečku se mně tvoří hnědé skvrny jako od nějakého hmyzu a začíná schnout může mně někdo poradit? Děkuji za vaše rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Müllerová.

Proč mě žloutne libeček?

Zdroj: diskuze Postřik na libeček

Poleva paní Brýdové

Ingredience: 1 bílek, 140 až 150 g extra jemného cukru, trochu citronové šťávy, 2 lžíce solamylu

Postup: Šlehejte elektrickým metlovým šlehačem 1 bílek a přidávejte postupně cukr, solamyl a citronovou šťávu. Hotová poleva se nesmí roztékat, ale ani nesmí být tak hustá, že nejde vytlačovat ze sáčku. Hustotu vyzkoušejte na vzorku a případně korigujte přidáním citronové šťávy, kterou také přeceďte přes sítko, aby se do polevy nedostala dužina nebo jadérko. Pokud nechcete přidat citronovou šťávu, můžete polevu zahustit solamylem.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Polevy na zdobení perníčků

Jakou polevou si perníčky ozdobíte, si vyberte sami, tou nejtradičnější je asi poleva citronová či cukrová.

Na co si ale u přípravy musíte dát opravdu pozor, aby v moučkovém cukru nebyly ani malé kousky, proto vám doporučuji raději cukr před použitím prosít jemným sítkem.

Připravenou polevu nemusíte spotřebovat hned, ale je potřeba ji pak skladovat v uzavřené nádobě, aby nezaschla a nevznikly v ní kousky, které by vám pak nedělaly dobrotu.

Cukrovo-bílková poleva

Ingredience:

  • 150 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • šťáva z poloviny citronu

Postup:

Moučkový cukr vyšlehejte s bílkem, přidejte trochu citronové šťávy a ještě utřete. Takto připravenou hmotu můžete nechat přírodně bílou nebo ji můžete rozdělit na několik částí a obarvit potravinářskými barvami. Polevu přendejte do zdobicího sáčku a můžete začít zdobit vychladlé perníčky dle vlastní fantazie.

Citronová poleva

Možná vás nadpis trochu mate a očekáváte, že tato poleva bude mít citronovou chuť, ale citronová je proto, že je jen z citronu a cukru.

Ingredience:

  • 150 g moučkového cukru
  • 1–2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Moučkový cukr a citronovou šťávu utřete do husté polevy. Takto připravenou polevou můžete pomocí zdobicího sáčku zdobit vychladlé upečené perníčky.

Cukrová poleva

Ingredience:

  • 150 g moučkového cukru
  • trocha vody

Postup:

Moučkový cukr vsypte do misky nebo většího hrnku a po půllžících přidávejte vodu. Poleva musí zůstat hustá, aby vám pak z perníčků nestékala. Polevou naplňte zdobicí sáček a pusťte se do zdobení.

Bílková poleva

Ingredience:

  • 200 g moučkového cukru
  • 1 bílek

Postup:

Část moučkového cukru a bílek začněte třít v menší misce, postupně dodávejte po troškách cukr a důkladně třete, než vznikne hustá poleva. Správnou hustotu polevy zjistíte tak, že když chcete vařečku vyndat, zůstane na ní krápník. Takto připravenou polevu můžete přendat do zdobicího sáčku a začít se zdobením.

Kupovaná poleva na perníčky

Netroufáte-li si připravit svou polevu, nebo máte-li s ní špatnou zkušenost, můžete se rozhodnout pro kupovanou polevu, která je v sypkém stavu a připravuje se smícháním s vodou. Tato poleva má sněhovou barvu, ale dá se dle libosti dobarvovat potravinářskými barvivy.

Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak

Diskuze

V diskuzi KALA KVĚTINA PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Havel.

Potřebuji poradit proč kaly nekvetou? děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kala květina pěstování

Citronová poleva na vánoční cukroví

Ingredience: 100 g moučkového cukru, 1 polévková lžíce horké vody, 2 lžíce citronové šťávy

Technologický postup: Moučkový cukr nasypeme do misky, polijeme horkou vodou, přidáme citronovou šťávu a třeme, až je poleva hladká, lesklá a houstne. V případě, že je stále řídká, přidáme ještě trochu cukru.

Zdroj: Citrónová poleva

Citronová poleva na věnečky

Ingredience: 300 g moučkového cukru, 3 lžíce vařícího mléka, 2 lžíce citronové šťávy

Technologický postup: Do cukru přidáme mléko a citronovou šťávu a pořádně třeme, dokud nevznikne hladká, lesklá hmota.

Zdroj: Citrónová poleva

Čokoládová poleva z čokolády na vaření

Ingredience: 200 g čokolády na vaření, 5-10 lžic mléka

Postup: Tato jednodušší čokoládová poleva spočívá pouze v rozehřátí čokolády na vaření ve vodní lázni. V případě potřeby přidáme trochu mléka a vmícháme ho do rozehřáté čokolády.

Zdroj: Indiánek

Poleva na perníčky

Ingredience: 1 bílek, 15 dkg moučkového cukru, 1 lžička solamylu, 3–4 kapky citronové šťávy

Postup: Na 1 vaječný bílek vmícháme asi 15 dkg alespoň 3x přesátého moučkového cukru (to je to nejdůležitější u kvalitní polevy), přidáme 1 lžičku solamylu a přikápneme 3–4kapky citronové šťávy, citronky nebo octa přes sítko (udělá nádhernou bílou barvičku).

Mícháme ručně asi 20 minut, až je poleva bílá. Na šlehači lze také, ale pozor, někdy je jakoby „dutá“. Zdobíme kornoutkem se zdobicí tryskou z domácích potřeb asi za 5 Kč. Chceme-li zdobit i barevně, přidáme do oddělené polevy (dáme si třeba do malé skleničky menší množství polevy) potravinářské barvivo libovolné barvy a pár kapek vody. Pozor, stačí troška barviva i vody, nesmí se moc naředit, musí zůstat dost hustá, aby nerozmáčela perníček a neroztékala se.

Připravenou polevu vždy přikryjte vlhkou utěrkou, můžete dát na noc do ledničky, když zbyde ve skleničce, a přikryjte čepičkou z alobalu. Poleva se loupe, mění-li se příliš teploty, například když necháte perníčky u radiátoru. Chcete-li vyplňovat kontury (vybarvovat), dejte si do malého hrnečku polevu, přidejte pár kapek vody a pomocí malého štětečku vybarvujte. Lze zdobit také jedlými cukrářskými perličkami, je to také moc hezké.

Perníčky je možné zdobit i celoplošně, a to tak, že na cca 20 kouscích provedete jen konturu po obvodu perníčku, po zaschnutí vyplníte některé plochy štětcem, polevou mírně zředěnou, případně i barevnou, a zase necháte zaschnout. Potom teprve finálně konturujte a zdobte. Můžete dělat vzory, tečky, čáry, co vás napadne, můžete se řídit i kreslenými návody. Pozor, pokud si neuděláte okraje, poleva vám bude při vyplňování štětcem stékat!

Zde je videonávod na pečení a zdobení perníčků.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Svěží citronová poleva

Ingredience: 1 lžíce horké vody, 1 lžíce citronové šťávy, 100 g moučkového cukru

Technologický postup: Vodu a citronovou šťávu nalijeme do misky a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Před přimícháním cukr prosejeme. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci. Citronovou polevu můžeme mazat na vychladlý moučník a necháme ztuhnout. Podle potřeby můžeme přidat cukr nebo citron, záleží samozřejmě na konzistenci polevy. Na klasický plech moučníku je většinou třeba dávku minimálně ztrojnásobit. Citronová poleva se hodí na perníky, cuketové moučníky a podobně.

Zdroj: Citrónová poleva

Perníčky paní Brýdové

Ingredience: 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 5 lžic medu, 100 g másla nebo Hery, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 kávové lžičky koření do perníku, 1 lžička sody a 1/4 prášku do perníku

Postup: Těsto necháme uležet v lednici alespoň 12 hodin. Z těsta pak vyválíme placku silnou cca 3–4 mm. Pozor, ať nemáte perníčky moc tenké, pak opravdu měkounké nebudou ani s tímto receptem. Pečeme na 180 stupňů, než začnou vonět. Paní Brýdová doporučuje válet těsto přes potravinovou fólii a téměř vůbec nepodsypávat. Takže opravdu do těsta a ani pod něj při válení nepřidávejte ani trošku mouky navíc, to je jeden z důvodů, proč pak perníčky nejsou po upečení měkké a nadýchané. Věřte, že takto upečené perníčky okamžitě zmizí.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP