Téma: 

prošívaná deka s tvarohem


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

KOLÁČ PROŠÍVANÁ DEKA

Koláč prošívaná deka

Jak tento název vznikl? Zřejmě lidovou tvořivostí – tento koláč po upečení opravdu vypadá jako prošívaná deka. Koláč je tvořený ze dvou druhů těsta. Tmavé kakaové těsto je těžší, a tak po nanesení do kosočtverců na světlé těsto, klesne dolů a zůstává u dna pekáče. Tím opticky vznikne vzhled prošívané deky. Odtud název koláče prošívaná deka.

Detail odstavce: Koláč prošívaná deka
Zdroj: Koláč prošívaná deka
Zveřejněno: 11.10.2016

KOLÁČ PROŠÍVANÁ DEKA

Prošívaná deka s tvarohem

Ingredience na těsto: 3 vejce, 150 g cukru krupice, 1 lžíce vody, 1 vanilkový cukr, 150 ml oleje, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 ml mléka

Ingredience na náplň: 500 g měkkého tvarohu, 180 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 3 lžíce kakaa

Postup: Nejdříve připravíme náplň, a to důkladným promícháním všech surovin, a připravíme si cukrářský sáček a zdobicí špičku. Do misky dáme žloutky, vodu a oba cukry a elektrickým šlehačem ušleháme světlou pěnu. Pak do ní za stálého šlehání pomalým pramínkem naléváme olej a znovu pořádně vyšleháme. Vznikne dost hustá hmota. Do ní nasypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, nalijeme mléko a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech (30 x 40 cm) vyložený papírem na pečení. Tvaroh dáme do sáčku a úhlopříčně nastříkáme proužky po celé ploše těsta a pak další proužky kolmo k prvním. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut při 190 °C.

Detail odstavce: Prošívaná deka s tvarohem
Zdroj: Koláč prošívaná deka
Zveřejněno: 11.10.2016

KOLÁČ PROŠÍVANÁ DEKA

Původní recept na buchtu prošívaná deka

Ingredience na těsto: 5 vajec, 2 hrnky cukru krystal nebo krupice, 4 lžíce kakaa, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce vanilky, 1 hrnek vody, 3 hrnky přesáté polohrubé mouky

Ingredience na náplň: 500 g tvarohu, 2 žloutky, citronová kůra z půlky citronu, 3 lžíce maizeny nebo 1 vanilkový pudink, cukr dle chuti

Postup: Stačí utřít vejce spolu s cukrem, vanilkou a do utřených vajec s cukrem přidat olej a třít dále. Pak následuje mouka s práškem do pečiva, kakao a voda. Těsto se rozetře na vymazaný a vysypaný plech a na těsto se lžící vylije řidší tvarohová nádivka. Vše se dá péci na 180–200 °C.

Detail odstavce: Původní recept na buchtu prošívaná deka
Zdroj: Koláč prošívaná deka
Zveřejněno: 11.10.2016

KOLÁČ PROŠÍVANÁ DEKA

Hrnková prošívaná deka

Ingredience na tmavé těsto: 0,5 hrnečku oleje, 3 lžíce kakaa, 1 hrneček cukru krupice, 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 4 vejce, 0,5 hrnečku vody

Ingredience na tvarohové těsto: 1 balíček pudinkového prášku, 1 sklenice tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, mléko, cukr krupice

Ingredience dle potřeby: tuk na vymazání, mouka na vysypání

Postup: Nejprve si připravíme tvarohové těsto. Smícháme tvaroh, pudink, vanilkový cukr, vejce a mléko a osladíme podle chuti. Máme-li tvaroh ve vaničce, tak mléko není potřeba. Na tmavé těsto smícháme všechny ingredience a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Namíchaný tvaroh dáme do tvořítka na pusinky nebo do sáčku a dávkujeme ve tvaru prošití deky. Připravenou prošívanou deku vložíme do trouby a už jen upečeme asi na 175 °C stupňů.

Detail odstavce: Hrnková prošívaná deka
Zdroj: Koláč prošívaná deka
Zveřejněno: 11.10.2016

KOLÁČ PROŠÍVANÁ DEKA

Prošívaná deka s pudinkem

Ingredience: 3 vejce, 150 g cukru krupice, 1 lžíce vody, 1 vanilkový cukr, 150 ml oleje, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa holandského typu, 100 ml mléka

Ingredience na náplň: 150 g cukru moučka, 0,5 l mléka, 2 vanilkové pudinky

Postup: Nejprve si připravíme pudinkovou náplň. Do 0,5 l mléka zavaříme oba pudinky i s cukrem a necháme mírně zchladnout. Směs musíme míchat, aby se nevytvořil na povrchu škraloup. Poté si připravíme tmavé těsto. Vymícháme tuhý sníh z bílků. Žloutky s oběma cukry vymícháme do světlé pěny, pomalu přilijeme olej, mléko a vodu. Mouky promícháme s práškem do pečiva a kakaem. Do tekuté směsi přidáme mouku a opatrně vmícháme sníh z bílků. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a na těsto nastříkáme cukrářským sáčkem mřížku z pudinkové směsi. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.

Detail odstavce: Prošívaná deka s pudinkem
Zdroj: Koláč prošívaná deka
Zveřejněno: 11.10.2016

AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA

Avokádová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 1 avokádo, 1 stroužek česneku, 140 g měkkého tvarohu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka drceného kmínu, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Avokádo rozpůlíme, nožem vyjmeme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Dužinu v misce rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem a lisovaným česnekem. Chuť dodáme pomazánce přidáním špetky kmínu, citronové šťávy, soli a pepře podle chuti. Podáváme s bílým pečivem.

Detail odstavce: Avokádová pomazánka s tvarohem
Zdroj: Avokádová pomazánka
Zveřejněno: 23.2.2017

BRYNZOVÁ POMAZÁNKA

Brynzová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 250 g brynzy, 250 g měkkého tvarohu, několik lžiček polotučného mléka, špetka drceného kmínu, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, nasekaná pažitka

Technologický postup: Do mísy si připravíme brynzu s tvarohem a mlékem a společně vyšleháme tyčovým mixérem. Pak přidáme kmín, mletou sladkou papriku, sůl a vše důkladně promícháme. Hotovou tvarohovou pomazánku s brynzou podáváme s čerstvým pečivem a posypeme nasekanou pažitkou.

Detail odstavce: Brynzová pomazánka s tvarohem
Zdroj: Brynzová pomazánka
Zveřejněno: 31.8.2016

UTOPENCI

Jak použít Deko na utopence

Deko usnadňuje nakládání utopenců.

Ingredience nálev: 100 g Deka, 1,5 l vody, ½ l octa, 6 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, sůl

Ingredience utopenci: 20 ks špekáčků, 0,5 kg cibule, 1 lžíce moučkového cukru

Technologický postup: Svaříme vodu s octem a solí, vsypeme celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky oloupeme, nakrojíme napůl, ale nedokrojíme (můžeme nechat i vcelku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem dolů, střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka. Prosypeme cukrem, pokud jsme zvolili umělé sladidlo, necháme ho rozpustit ve vařícím nálevu, přidáme další koření a zalijeme téměř chladným nálevem. Necháme zrát v chladnu a temnu 10 dní.

Detail odstavce: Jak použít Deko na utopence
Zdroj: Utopenci
Zveřejněno: 25.4.2016

CELEROVÁ POMAZÁNKA

Celerová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 1 pomazánkové máslo, 1 měkký tvaroh, 1 lžíce tatarky, cca 5 dkg salámu (může být tvrdý i měkký), cca 5 dkg tvrdého sýra, menší půlka celeru, sůl, pepř, jarní cibulka či pažitka

Postup: Máslo smícháme s tvarohem a tatarkou, nastrouháme či nakrájíme hodně nadrobno salám a sýr, syrový celer nastrouháme najemno, přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku nebo pažitku, opatrně osolíme a opepříme. Pomazánka je opravdu lahodná, i odpůrce celeru nepozná, z čeho je.

Detail odstavce: Celerová pomazánka s tvarohem
Zdroj: Celerová pomazánka
Zveřejněno: 21.9.2015

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a ovocem

Ingredience: 2 hrnky hrubé mouky, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru, 1 hrnek oleje, 2 hrnky mléka, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 tvarohy, 1 vejce, 100 g cukru, citronová kůra, ovoce dle chuti

Postup: Z tvarohu, cukru, vejce a citronové kůry připravíme směs. Z ostatních surovin umícháme vláčné těsto a nalijeme na plech s pečicím papírem. Na těsto lžičkou dáme tvarohovou směs a nakonec poklademe ovoce. Pečeme cca 30–40 minut. Kdo má rád sladší, může po vychladnutí koláč pocukrovat.

Detail odstavce: Koláč s tvarohem a ovocem
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA

Škvarková pomazánka bez vajec

Ingredience: 100 g škvarků, 1 malá bílá cibule, 10 malých nakládaných cibulek, 2 stroužky česneku, 1 snítka petrželky, 80 g měkkého tvarohu, 5 nakládaných beraních rohů, chleba Šumava

Postup: Škvarky rozmixujeme v mixéru, cibuli nakrájíme na jemno a vše společně orestujeme na pánvi do sklovata. Stáhneme a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Nakládané cibulky a česnek nastrouháme a společně se sekanou kudrnkou a tvarohem přidáme ke škvarkům. Vše společně důkladně s tvarohem promícháme. Hotovou pomazánku mažeme na kousky chleba a zdobíme nakrájenými beraními rohy.

Detail odstavce: Škvarková pomazánka bez vajec
Zdroj: Škvarková pomazánka
Zveřejněno: 6.9.2015

KOLÁČ S TVAROHEM

Strouhaný koláč s tvarohem

Ingredience těsto: 250 g másla nebo Hery, 1 celé vejce, 40 dkg hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva

Ingredience náplň: 3 tvarohy, 3 žloutky, 30 dkg cukru, sníh ze 3 bílků, pudink uvařený v ½ litru mléka

Postup: Klasicky všechny suroviny zpracujeme, nejlépe na vále, v tuhé těsto. Dáme do ledničky nebo i mrazáku. Po ztuhnutí ho rozdělíme na dva díly. První nastrouháme nahrubo na pekáč, potřeme náplní, nastrouháme druhou část těsta a pečeme cca 30 minut na 180 °C. Náplň: uvařený zchlazený pudink vmícháme k zamíchaným ostatním surovinám.

Detail odstavce: Strouhaný koláč s tvarohem
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a jablky

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 1 plátek másla, 2 měkké tvarohy, 1 hrnek mléka, cukr podle chuti, 2 vejce, nastrouhaná jablka, skořice

Postup: Z mouky, cukru a másla připravíme drobenku. Odsypeme 2/3, které smícháme s práškem do pečiva, a tuto směs přesuneme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Zbylou 1/3 drobenky odložíme stranou. Do misky vyklepneme vejce, přidáme tvaroh, cukr a mléko. Pořádně promícháme a nalijeme na drobenku v pekáči. Tvaroh poklademe jablky a zasypeme skořicí, můžeme přidat i vanilkový cukr, záleží na sladkosti jablek. Nakonec zasypeme odloženou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 200 stupňů cca 45 minut. Vychladlý koláč krájíme na kousky.

Detail odstavce: Koláč s tvarohem a jablky
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

RECEPTY NA LISTOVÉ TĚSTO S TVAROHEM

Listové těsto s tvarohem a meruňkami

Ingredience: 500 g listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce moučkového cukru, 6 meruněk

Technologický postup: Tvaroh rozmícháme s jedním vejcem a cukrem (při dávkování cukru se řídíme vlastní chutí). Těsto rozválíme na pomoučeném vále a rozkrájíme na obdélníky 8 x 16 cm. Na jednu polovinu obdélníku dáme lžíci tvarohu, přiklopíme druhou polovinou, okraje dobře zmáčkneme k sobě a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Na každý čtverec položíme půlku meruňky řeznou stranou dolů a ze zbytku těsta uděláme kolem meruňky ohrádku. Každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 12 minut dozlatova.

Detail odstavce: Listové těsto s tvarohem a meruňkami
Zdroj: Recepty na listové těsto s tvarohem
Zveřejněno: 25.4.2017

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a meruňkami

Ingredience těsto: 40 g másla nebo Hery, 4 žloutky, 250 g cukru, 300 g hladké mouky, 6 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, sníh ze 4 bílků

Ingredience náplň: 2 tvarohy, 2 vejce, 1/3 hrnku cukru, 1 vanilkový pudink (prášek), trocha mléka, strouhaný kokos, meruňky

Postup: Máslo, žloutky a cukr vyšleháme, přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva a nakonec sníh z bílků. Dále si připravíme tvarohovou náplň. Do velké dortové formy vymazané sádlem a vysypané strouhaným kokosem se rozetře část těsta, na ně se rozetře tvarohová náplň. Na tvaroh se naskládají čtvrtky meruněk a navrch se rozetře zbytek těsta. Po upečení a zchladnutí můžete koláč pocukrovat.

Detail odstavce: Koláč s tvarohem a meruňkami
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

NEPEČENÝ JAHODOVÝ DORT

Nepečený dort s tvarohem a pudinkem

Ingredience: 5 lžic cukru krupice, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 500 ml mléka, 1 balíček želatiny, 2 balíčky dětských piškotů, 1 žloutek, čerstvé jahody, 2 kostky měkkého tvarohu

Postup: Do hrnce nalijeme 500 ml mléka. Přidáme cukr, vanilkový pudink a vanilkový cukr. Vaříme, dokud pudink neztuhne. Poté ho dáme vychladit. Do pudinku vmícháme tvaroh a žloutek. Krém máme hotový. Podle potřeby nebo chuti můžeme ještě přisladit. Do dortové formy dáme na dno piškoty tak, aby nebyly přes sebe. Na ně naneseme jednu vrstvu krému, a to vše opakujeme. Na konec dáme poslední vrstvu krému. Krém poklademe čerstvými jahodami dle fantazie. Nepečený piškotový dort s tvarohem dáme do lednice. Připravíme si želatinu podle návodu na obalu. Vlažnou želatinou zalijeme dort a necháme ještě minimálně 2 hodiny ztuhnout. Nepečený piškotový dort s tvarohem vyjmeme z lednice, nakrájíme, ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.

Detail odstavce: Nepečený dort s tvarohem a pudinkem
Zdroj: Nepečený jahodový dort
Zveřejněno: 2.7.2017

RECEPTY NA LISTOVÉ TĚSTO S TVAROHEM

Recept na tvarohové šátečky

Ingredience: 500 g listového těsta, 250 g plnotučného tvarohu, 2 vejce, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce rumu, 1 lžíce másla, 4 lžíce moučkového cukru, olej

Technologický postup: Tvaroh smícháme s jedním vejcem, cukrem, změklým máslem a rozinkami namočenými v rumu. Všechny přísady dobře promícháme. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenkou placku, rádýlkem vykrajujeme čtverce a do každého dáme lžičku náplně s rozinkami. Protilehlé konce spojujeme přes palec a ukazováček a jemně je přitlačíme k sobě. Šátečky musí být dobře spojeny, aby tvaroh nevytekl. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a šátečky klademe na olejem vymaštěný plech. Šátečky s tvarohem pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 35 minut dozlatova.

Detail odstavce: Recept na tvarohové šátečky
Zdroj: Recepty na listové těsto s tvarohem
Zveřejněno: 25.4.2017

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a povidly

Ingredience těsto: 125 g másla, 1 hrnek moučkového cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka

Ingredience náplň: ½ kg měkkého tvarohu, 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr, 1 vejce

Ingredience ostatní: malou skleničku povidel (300 ml)

Postup: Nejprve si vyšleháme změklé máslo, vejce, moučkový a vanilkový cukr do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a vyšleháme hladké těsto. Vyšší plech si vyložíme pečicím papírem, nalijeme na něj půl těsta a rozetřeme. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, pak zbytek těsta a na těsto malou lžičkou poklademe povidla. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut. Takto upečený koláč je velmi dekorativní na pohled.

Detail odstavce: Koláč s tvarohem a povidly
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016

RECEPTY NA VÝBORNÉ PALAČINKY

Palačinky s tvarohem

Suroviny:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 l mléka
  • 250 g tvarohu
  • 40 g cukru
  • 2 vejce, tuk na smažení
  • marmeláda
  • špetka soli

Postup:

Pomocí ručního šlehače rozmixujte tvaroh s cukrem, mlékem a vejci a postupně přidávejte mouku. Těsto musí být dost tekuté. Smažte na pánvi vymazané tukem. Podávejte potřené marmeládou.

Detail odstavce: Palačinky s tvarohem
Zdroj: Recepty na výborné palačinky
Zveřejněno: 21.9.2014

RECEPTY NA JOGURTOVÉ PEČIVO

Jogurtové lívance

Suroviny:

  • 400 g bílého jogurtu
  • 3/4 kelímku (od použitého jogurtu) hrubé mouky
  • 2 menší vejce
  • trochu mléka
  • lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • olej

Postup:

Smícháme jogurt, mouku, prášek, vejce a sůl a zředíme mlékem na hustotu lívancového těsta. Necháme chvíli odstát a na oleji smažíme lívanečky. Mažeme džemem nebo posypeme strouhaným tvarohem se skořicí.

Detail odstavce: Jogurtové lívance
Zdroj: Recepty na jogurtové pečivo
Zveřejněno: 30.7.2014

KOLÁČ S TVAROHEM

Linecký koláč s tvarohem

Ingredience těsto: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 250 g Hery, 1 kypřicí prášek do pečiva, 2 lžíce mléka

Ingredience náplň: rybízová marmeláda, 750 g měkkého tvarohu, 2 dl mléka na rozředění, 4 lžíce škrobu, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce cukru moučka, 1 vejce, máslo na vymazání, hrubá mouka na vysypání plechu

Postup: Na vále vypracujeme rukama těsto, které nemusíme nechat odpočívat. Jde to dobře a je hezky vláčné. Rozdělíme jej na 2 díly. Každý vyválíme na velikost plechu a první přeneseme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Těsto natřeme pikantní marmeládou a na ni navrstvíme připravenou tvarohovou náplň. Vyválíme si druhý plát těsta a tím tvarohovou nádivku přikryjeme. Upečeme v troubě předehřáté na 180 °C do zrůžovění (cca 30 minut). Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy.

Detail odstavce: Linecký koláč s tvarohem
Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno: 4.10.2016