Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PRŮMĚRNÁ SPOTŘEBA ELEKTŘINY V DOMÁCNOSTI

OBSAH

Výpočet spotřeby elektřiny domácnosti

Průměrná spotřeba elektřiny v domácnosti se 2 až 3 členy, která elektřinou netopí ani neohřívá vodu či nenabíjí elektromobil, činí okolo 2 200 kWh za rok.

Pro zjištění přibližné spotřeby elektrické energie vaší domácnosti je třeba si odpovědět na několik základních otázek:

  • Kolik osob sdílí domácnost?
  • Jaká je rozloha vašeho bytu, domu?
  • Používáte elektřinu k vaření (indukční sporák, spotřeba spotřebičů)?
  • Používáte elektřinu k vytápění nebo ohřevu vody?

Pokud výše zmíněné údaje shrneme, můžeme předpokládat následující spotřebu elektrické energie...

Použití elektřiny v domácnosti – odhad vaší spotřeby (průměrné údaje):

  • osvětlení a elektrospotřebiče – přibližně 1 100 kWh za osobu ročně;
  • vaření – přibližně 200 kWh za osobu ročně;
  • ohřev vody – přibližně 1 000 kWh za osobu ročně;
  • vytápění – přibližně 110 kWh za metr čtvereční ročně (nutné přizpůsobit regionu, ve kterém žijete, izolaci, vašim zvykům).

Online kalkulačka provádí výpočet spotřeby a ceny elektrické energie. Stačí zadat příkon nebo spotřebu elektřiny daného přístroje. S její pomocí se dá vypočítat například spotřeba elektřiny lednice.

Zdroj: Spotřeba elektřiny

Diskuze

V diskuzi PISIVEK,KOZOJED-K-OTHRINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobru den,
chtela by jsem se zetat jestli K-Othrine, muzu postrikat i plysove hracky. Neni a nebude to skodlive pro deti?
Dekuji moc za odpoved. DANIELA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kavková Ivana.

Dá se použít v domácnosti, kde je pes? Děkuji

Zdroj: diskuze Pisivek,kozojed-K-Othrine

Průměrná cena elektřiny

Cena 1 kWh pro rok 2019 se liší dle jednotlivých krajů a dodavatelů. Přesnou cenu zjistíte z nabídky dodavatele elektřiny, respektive srovnáním cen elektřiny online kalkulačkou. Průměrná cena elektřiny pro domácnosti je v současné době zhruba 4,34 Kč/kWh. V roce 2018 byla průměrná cena 3,79 Kč/kWh. Podle Českého statistického úřadu náklady domácností za elektřinu oproti loňsku stouply o 8,2 %. Průměrná cena za 1 kWh stoupla ze 4,1 Kč v roce 2018 na 4,58 Kč pro rok 2019. Přestože zdražoval ČEZ, E.ON, PRE i valná většina dodavatelů, cenové rozdíly za odebranou energii u běžné domácnosti stále činí více než 1 000 Kč za rok.

Zhruba 45 % celkové ceny za elektrickou energii nemají ve svých rukou dodavatelé, ale závisí na rozhodnutí regulátora trhu ERÚ. Regulované ceny elektřiny jsou odvozené od nákladů na údržbu a provoz distribuční sítě. Na území ČR se 3 distributoři starají o 3 různě velké distribuční sítě.

Největší území Česka pokrývá distribuční oblast ČEZ. Tam průměrná částka za 1 kWh elektřiny stojí 4,07 Kč. V distribuční oblasti PRE, kam spadá Praha a Roztoky, to je 4,05 Kč za kWh. Odběratelé v regionu distribuce E.ON (jih Čech a jih Moravy) platí nejvyšší částku, a to 4,18 Kč. Také odběratelé Innogy platí částku 4,18 Kč.

Ve srovnání české ceny elektřiny se zbytkem Evropy platíme v absolutním vyjádření méně než průměr evropské osmadvacítky. Nejvyšší ceny za elektřinu mají domácnosti v Dánsku a Německu, kde se na drahém proudu výrazně podílejí daně.

Zdroj: Spotřeba elektřiny

Poradna

V naší poradně s názvem EON - ŽÁDOST O PŘÍPOJKU ELEKTŘINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Součková.

Dobrý den prosím o zaslání tiskopisů zadanky na připojení elektřiny k pozemku děkuji Součková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je tiskopis žádanky o smlouvu s E.ON:
saeceweb01runblobcor…

Hned v úvodu formuláře jsou kolonky Kód EAN, Číslo místa spotřeby a Výrobní číslo elektroměru, které se vás netýkají, protože zatím nemáte Smlouvu o připojení.
V části Důvod žádosti o smlouvu zvolte uzavření smlouvy z důvodu nového odběru s montáží elektroměru a trvalý odběr.
Dál nezapomeňte vyplnit kolonky Distribuční sazba a Hodnota hlavního jističe v části Technická data odběrného místa. Vyplňte také všechny vaše osobní údaje a to, jakým způsobem budete platit zálohy a faktury.
Nakonec formulář podepište.

Přílohy

K vyplněnému formuláři přiložte tyto přílohy:
Revizní zprávu, kterou vám vystaví revizní technik. Případně stačí, pokud potvrdí 3. stranu žádosti. Jestli revizní zprávu ještě nemáte, dodáte nám ji později.
Situační plánek s vyznačením polohy objektu, příjezdové cesty i vstupu do objektu. Může to být katastrální mapa nebo koordinační plánek.
Prohlášení k převodu rezervovaného příkonu, pokud pozemek kupujete od obce nebo developera a poplatek za příkon už je zaplacený.

Odeslání

Jakmile máte žádost vyplněnou, podepsanou a všechny přílohy jsou pohromadě, dokumenty nascanujte nebo vyfoťte. Všechny je pošlete na email: info@eon.cz.

Zdroj: diskuze Re: eon - žádost o přípojku elektřiny

Spotřeba elektřiny v ČR

Spotřeba elektřiny v Česku loni meziročně vzrostla o 0,2 procenta na 73,9 terawatthodiny (TWh). Je to nejvyšší hodnota od roku 1981, odkdy jsou údaje k dispozici. Výroba loni stoupla o 1,1 procenta na 88 TWh. Největší podíl (43 %) připadal na hnědouhelné elektrárny.

Zdroj: Spotřeba elektřiny

Poradna

V naší poradně s názvem ZMĚNA DODAVATELE U PŘÍPOJKY ELEKTŘINY NA CHATĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo ing malý.

Vážení,mám el.přípojku na chatě na Vlčkové u Zlína asi od roku 1975 tj.cca45let.Spotřebu mám malou,na sekání trávy,občas světla,mám83let,takže údržbu a ostatní práce dělá syn.Mám e-on,kterému jsem platíval napřed asi 400kč,potom 600kč,pak 1200 kč a dnes jsem dostal fakturu od stejné firmy na 1600kčza rok,spotřeba tak za 100kč.Potřeboval bych poradit jak najít jinou firmu,levnější a jak se u ní přihlásit.Předem s díky Ing.Ivo Malý

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Tohle neustálé zvyšování elektřiny kvůli dotacím na obnovitelné zdroje je fakt hrozné. Pak lidi, jako vy, co mají spotřebu nula nula nic, tak musí platit takové peníze. Vlčková patří do území, kde vládne E-ON a je velmi nepravděpodobné, že získáte dlouhodobě nižší cenu u nějaké konkurence. Situaci můžete prozkoumat telefonem na ČEZ a zeptáte se na jejich nabídku. Pokud s ní budete spokojen, tak za vás kompletně zařídí převod z E-ON na ČEZ. U ČEZu si můžete objednat, aby vám zavolali, čím ušetříte za telefonní poplatky. Objednávku hovoru provedete zde: www.cez.cz/cs/prejde…

Zdroj: diskuze Změna dodavatele u přípojky elektřiny na chatě

Náklady na přípojku elektřiny

Od 1. ledna 2005 došlo k významné změně, která se týká elektrických přípojek pro domácnosti. Elektrická přípojka nízkého napětí do 50 metrů je totiž pro odběratele (tedy domácnosti) zdarma. Veškeré náklady v tomto případě platí provozovatel distribuční soustavy, kterým je příslušná energetická společnost.

Vlastník nemovitosti platí přípojku elektřiny až nad 50 metrů. Tato cena je samozřejmě odvozena od délky elektrické přípojky.

Zdroj: Elektrická přípojka

Diskuze

V diskuzi BORAX - POUŽITÍ V DOMÁCNOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri jirousek.

cha že je borax jedovaty to uz bych tu nebyl mužu popravde řic že sem měl zkřivene prsty na obou rukach po mesici brani boraxu sem prsty bez problemu narovnal a nejen to mel sem problem vylezt na mou lod ma 80cm na vysku ted nani bezproblemu skacu nejen nani ale i zni to prisaham bohu je to pravda davam si jednu cajovou lzicku boraxu do jednoho litru mineraky nemam zadne bolesti kloubu je mi 63let dokonce prodavaji boraxove prasky poslechnete mne a berte ho a uvidite tu zmenu s pozdravem jiri

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukas.

Ano Jirka má naprostou pravdu. Bór v podobě tetraboritanu sodného rozpouští vápenaté usazeniny v těle. Tento vápník se pak může přemístit tam kam patří. Beru to taky. Podobné ředění.
Lukáš

Zdroj: diskuze Borax škodlivé účinky

Jak postupovat při zřízení přípojky elektřiny

  • Pošlete dodavateli elektřiny žádost o trvalé připojení odběrného místa. K této žádosti připojte situační plánek s vyznačením polohy vaší nemovitosti.
  • Od dodavatele následně obdržíte nové smlouvy o připojení spolu s technicko-ekonomickým stanoviskem.
  • Kvůli přípravě odběrného místa pro připojení a odběr elektřiny oslovte specializovanou společnost.
  • Až bude odběrné místo připraveno k montáži elektroměru, pošlete svému dodavateli podklady pro uzavření smlouvy na dodávku elektřiny. Jde konkrétně o kopii smlouvy o připojení, kopii revizní zprávy elektroměrového rozvaděče a kopii dokladu o úhradě podílu za nový odběr.
  • Poté s dodavatelem uzavřete novou smlouvu o sdružených službách dodávky elektřiny.
  • Se svým dodavatelem se nakonec dohodněte na montáži elektroměru.

Zdroj: Elektrická přípojka

Diskuze

V diskuzi BÓRAX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária Ambrózová.

Dobrý deň! Bývam v rodinnom dome a už niekoľko rokov mi v letných mesiacoch znepríjemňujú bývanie mravce. Vyskytujú sa okolo domu a dostávajú sa dovnútra do izieb. Niektoré sú malé, iné veľké, s krídlami. Neviem sa ich zbaviť, hoci som vyskúšala množstvo prípravkov proti mravcom. Na internete som sa dočítala, aj vo vašom článku, že by mohol pomôcť bórax. Stále však neviem, kde ho naozaj kúpiť. Najradšej by som si ho objednala. Ak sa dá, poraďte, kde. Ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Borax nyní koupíte už pouze na IČO. Nástrahy na mravence z práškového boraxu a cukru jsou popsány už ve starých zahrádkářských knihách. S poznámkou že mravenci tyto nástrahy velmi dobře žerou a brzy po nich hynou. (zdroj: Rádce zahrádkářů 1955)

Zdroj: diskuze Bórax

Sálavé teplo

Sálavé vytápění má řadu výhod. Je účinnější než podlahové vytápění a obvykle efektivnější než vytápění cirkulací vzduchu, protože eliminuje ztráty v potrubí. Sálavé teplo často preferují lidé s alergií, protože není distributorem alergenů, jako mohou být nucené, vzduchové systémy. Hydraulické systémy (fungující na základě kapaliny) potřebují málo elektřiny, což je přínosem pro domácnosti mimo elektrické sítě nebo v oblastech s vysokými cenami elektřiny. Hydraulické systémy mohou na vytápění využívat širokou škálu nejrůznějších energetických zdrojů, včetně kalibračního plynu, kotlů na topné oleje, kotlů na dřevo, solárních ohřívačů vody nebo kombinací těchto zdrojů.

Přes svůj název, sálavé podlahové vytápění závisí do značné míry na proudění a přirozené cirkulaci tepla v místnostech, protože vzduch ohřívaný od podlahy stoupá vzhůru. Sálavé systémy podlahového vytápění jsou výrazně odlišné od sálavých panelů používaných ve stěnách a stropech. Z tohoto důvodu jsou tyto oddíly podlahového vytápění a sálavých panelů popisovány samostatně.

Zdroj: Sálavé vytápění

Poradna

V naší poradně s názvem ELEKTRICKÁ PŘÍPOJKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Stejskal.

Prosím o zaslání tiskopisů na připojení elektřiny ke garáži děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Podle dotazu odjaduji, že jste od někud od Brna. Brno spadá do distribuční soustavy jihomoravského kraje, kterou spravuje společnost E. ON Distribuce. To znamená, že i když si vyberete tarif od ČEZ nebo Pražské energetiky, distribuční poplatky budete stejně odvádět pod E. ON. Takže přikládám odkazy ke stažení formuláře od dodavatele elektřiny E. ON. E. ON má na svých internetových stránkách průvodce připojením, kde uvedete nezbytné údaje a bude vám poskytnut formulář přímo pro vaši situaci. Průvodce k připojení nového odběrového místa naleznete zde: www.eon.cz/domacnost…
Pokud chcete rovnou formulář, tak ten je k dispozici ke stažení zde: saeceweb01runblobcor…
Nezapomeňte na 2 nezbytné přílohy:
1. Revizní zpráva.
2. Situační plánek.
Vyplněný formulář včetně příloh zašlete na email info@eon.cz

Zdroj: diskuze Elektrická přípojka

Cena

ALGIFEN 500MG/5,25MG/0,1MG TBL NOB 20

Průměrná aktuální cena v lékárně je 107,33 Kč.

Průměrný aktuální doplatek pacienta je 65,24 Kč.

ALGIFEN NEO 500MG/ML+5MG/ML POR GTT SOL 1X50ML

Průměrná aktuální cena v lékárně je 127,90 Kč.

Průměrný aktuální doplatek pacienta je 19,46 Kč.

ALGIFEN NEO 500MG/ML+5MG/ML POR GTT SOL 1X25ML

Průměrná aktuální cena v lékárně je63,96 Kč.

Průměrný aktuální doplatek pacienta je 11,35 Kč.

Algifen není volně prodejný.

Zdroj: Je Algifen volně prodejný?

Diskuze

V diskuzi PŘENOS SVRABU Z ČLOVEKA NA KOČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anděla.

no a co domácí kočky při zasažení domácnosti svrabem? A podle mého názoru jsem ho chytla na pohotovosti největší brněnské nemocnice. To je vrchol, aby se člověk bál dostat infarkt, protože když ho zachrání, tak si odnese brouky v kůži. To je hnus. Takže k mé otázce, co mám proboha udělat ještě k tomu mazání celého těla, mražení a pečení matrací, žehlení všeho a vyvařování, co mám udělat s kočičkami? To je moc pěkná dovolená...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přenos svrabu z človeka na kočku

Elektrická přípojka nízkého napětí

Přípojka elektřiny je zařízení, které každou domácnost připojuje k elektrické distribuční soustavě. Jestliže plánujete stavbu domu, jedná se ve vašem případě zejména o elektrickou přípojku nízkého napětí. Tato přípojka elektřiny má začátek u odbočení od rozvodného zařízení provozovatele distribuční soustavy směrem k odběrateli.

Zdroj: Elektrická přípojka

Diskuze

V diskuzi EON - ŽÁDOST O PŘÍPOJKU ELEKTŘINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Gajdošíková.

CHci zaslat tiskopis ke smlouve na vybudování nové přípojky k pozemku.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Eon - žádost o přípojku elektřiny

Rozpustnost boraxu

Borax je hůře rozpustitelný, aby se dobře rozpustil, je potřeba roztok důkladně promíchat nebo protřepat.

Zdroj: Borax - použití v domácnosti

Diskuze

V diskuzi KRBOVÁ KAMNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markus.

Docela dlouhý, ale zajímavý článek, rád jsem si ho přečetl. V dnešní době se hodně domácností vrací k topení dřevem, protože úspora při jeho spalování je značná. Já si dřevo těžím sám už dlouhá léta. Nejdříve jsem ho přikládal do kotle na TP a nyní do krbových kamen. Jsou s výměníkem a s přehledem ohřejí 8 radiátorů a 2 otopné žebříky Koralux. Chce to jen mít motorovou pilu, vozík za auto, prostor na skladování a chuť do práce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krbová kamna

Elektrické přípojky z vedení distribučních soustav a připojování zákazníků

Co je vlastně elektrická přípojka? Dle základní definice je elektrická přípojka zařízení, které slouží k připojení elektrické energie z hlavní rozvodné sítě k nemovitosti spotřebitele. Pro každý objekt se zřizuje pouze jedna přípojka. Součástí je hlavní domovní pojistková skříň, obvykle umístěná na hranici pozemku. Nalézt zde lze také elektroměr, na kterém technik distributora každoročně provádí odečty elektřiny.

Vlastníkem přípojky je ten, kdo uhradil její pořizovací náklady. Jeho povinností rovněž je zajišťovat její provoz, údržbu a případné opravy. V případě elektrické přípojky do 50 metrů nezaplatí odběratelé vůbec nic. Veškeré náklady hradí provozovatel distribuční soustavy. Toto se však týká pouze elektrických přípojek určených pro domácnosti za účelem bydlení.

Zdroj: Elektrická přípojka

Prodej a cena

Borax je možné zakoupit v internetových obchodech nebo kamenných prodejnách, jako jsou lékárny, drogérie, zahradnictví či hypermarkety. Jeho cena se pohybuje kolem 40 korun za 500 g.

Zdroj: Borax - použití v domácnosti

Alobal na bolest zad v křížové oblasti

Alobal dle zkušeností zmenšuje rovněž bolesti obratlů v oblasti krku a beder (plotýnky). Zcela nenahradí léky, ale kousek fólie, kterou najdete v každé domácnosti, rozhodně stojí za to vyzkoušet jako metodu alternativní medicíny.

Zdroj: Alobal na bolest

Cena a dostupnost

Lék Medrol je vázán na lékařský předpis a je dostupný v těchto silách: 4 mg, 16 mg, 32 mg.

MEDROL 16MG TBL NOB 50

  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 219,18 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 242,14 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta činí 22,96 Kč.
  • Průměrná aktuální cena v lékárně je 242,34 Kč.
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta činí 23,16 Kč.
  • Výše doplatku započitatelného do ročního limitu je 22,96 Kč.

MEDROL 4MG TBL NOB 30 I

  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 32,87 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 82,87 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta je 50,00 Kč.
  • Průměrná aktuální cena v lékárně činí 82,90 Kč.
  • Průměrný aktuální doplatek pacienta je 50,03 Kč.
  • Výše doplatku započitatelného do ročního limitu činí 3,44 Kč.

MEDROL 32MG TBL NOB 20

  • Maximální úhrada zdravotní pojišťovny je 135,50 Kč.
  • Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept činí 354,90 Kč.
  • Nejvyšší možný doplatek pacienta je 219,40 Kč.
  • Výše doplatku započitatelného do ročního limitu je 18,37 Kč.

Zdroj: Lék Medrol

Připojení jedné domácnosti

Elektrická přípojka nízkého napětí (NN), která je zpravidla určena pro připojení jedné nemovitosti, má konec v přípojkových skříních, které se lidově označují jako „kaplička“ nebo „antoníček“. Rozlišuje se přitom hlavní domovní pojistková skříň (u venkovního vedení) a hlavní domovní kabelová skříň (u kabelového vedení).

Zdroj: Elektrická přípojka

Generátor výměníku tepla

Klíčovým prvkem v jednotce je současná novinka na trhu - generátor výměníku tepla, který zvyšuje efektivitu jednotky o využití tepla, které se uvolňuje při amoniaku a je absorbováno do vody. Další inovace zahrnují vysokou účinnost oddělených par s variabilními sazbami toků amoniaku a nízkými emisemi s variabilní kapacitou spalování zemního plynu.

Používá se především v průmyslových nebo obchodních prostorách, absorpční chladiče jsou běžně dostupné a bývají instalovány především do velkých obytných domů. Absorpční tepelná čerpadla jsou neustále ve vývoji. V současné době jsou k dispozici pětitunové obytné chladicí systémy, jsou vhodné pouze pro domácnosti o rozloze 400 metrů čtverečných a více.

Absorpční chladiče a tepelná čerpadla mají obvykle smysl pouze v domácnostech bez zdroje elektřiny. Jejich výhoda spočívá v tom, že mohou využívat jakékoli zdroje tepla včetně solární energie, geotermální teplé vody a jiných. Podléhají také pásmovému systému, ve kterém jsou různé části domu udržovány při různých teplotách.

Účinnost vzduchového absorpčního chladiče a tepelného čerpadla je indikována jejich koeficientem výkonnosti. Koeficient výkonu je poměr odstraněného tepla (při chlazení) nebo vzniklého tepla (při topení) a vstupu energie. Uvádí se v kWh.

Zdroj: Absorpční tepelná čerpadla

Moli

Moli připomínají nevzhledné můry nebo motýli. Velikost mola je 4–8 milimetrů. Mol je zvláštní tím, že nepotřebuje pít. Většina z nás si myslí, že škůdcem je dospělý jedinec, ale to je omyl, protože nejvíce škodí larvy molů, které se živí keratinem. Ten je obsažen v mnoha přírodních materiálech, což je třeba vlněný svetr, šátky z hedvábí a jiné. Většina druhů tohoto hmyzu se vyskytuje v suchých, ale i vlhkých místech, kde je tma, například pod šatníky a pod kobercem.

Zdroj: Škůdci v domácnosti


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP