Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PSÍ SVRAB A PŘENOS NA LIDI

OBSAH

Přenos svrabu ze zvířete na člověka

Kočky a psi mohou být postiženi svrabem. Roztoč může být kontaktem přenesen na člověka, ale není schopen se na lidském těle množit. Začátek symptomů bývá obvykle náhlý a objevuje se asi 10 dní po přenosu roztoče. Vyrážky jsou obvykle mírnější a ztrácejí se za 4 až 6 týdnů. Z člověka na člověka se nepřenáší.

Zdroj: Svrab u zvířat

Diskuze

V diskuzi MAST NA SVRAB BEZ RECEPTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Pavlů.

Mám pocit že jsem chytnul kočičí svrab na chalupě od naší kočky která ho evidentně má

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mast na svrab bez receptu

Jak se svrab přenáší

Svrab nejčastěji postihuje lidi se sníženou imunitou a děti, které si toto onemocnění na sebe přenáší při dětských hrách. Problém může být, pokud svrab postihne člověka s těžkými nemocemi typu AIDS, protože u takového člověka může vyvolat extrémní zrohovatění kůže. Často tímto onemocněním trpí také lidé bez domova a lidé žijící ve větších komunitách, ve společných prostorách (léčebny, nemocnice). Většina lidí ani netuší, že svrab se přenáší i při pohlavním styku. Dříve se věřilo, že svrab je důsledkem špatné hygieny, prý se neobjevuje u „mytých“ lidí, ve skutečnosti to ale není pravda. Špatná hygiena svrab nezpůsobuje, ale může stav zhoršovat. I přehnaná hygiena může onemocnění komplikovat, hlavně v diagnostice onemocnění. Inkubační doba tohoto onemocnění je měsíc – měsíc a půl.

Zdroj: Svrab u lidí

Diskuze

V diskuzi SVRAB OD KOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Svobodová.

Ujali jsme se zuboženého toulavého kocoura.Myslím,že měl,možná ještě má svrab a že jsem ho od něj dostala také.Svědí mě již několik týdnů vlasatá část hlavy a vzadu krk.Na těle nemám vůbec nic.Nedokázu se toho zbavit,k lékaři se stydím jít.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svrab od kočky

Svrab člověka – fotografie

Zde můžete vidět, jak vypadá svrab u člověka.

Zdroj: Léčba svrabu octem

Diskuze

V diskuzi SVILUŠKA U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, kde se dá koupit nějaký přípravek na svilušky. Jsem vždy neskutečně poštípané a máme hruzu jít na zahradu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kylsánová.

Kdy můžu začít sklizeň? Po postřiku, Sviluška stop,ve skleníku,okurky a rajčata.

Zdroj: diskuze Sviluška u lidí

Jak vypadá svrab u člověka

Jak poznat svrab? Onemocnění kůže zvané svrab způsobuje roztoč. Velikost zákožky svrabové se pohybuje od 0,1 do 0,4 mm. Samičky se zavrtávají do pokožky člověka, kde kladou vajíčka. Z vajíček se potom cca během 4 dnů líhnou šestinohé larvy, které se v průběhu dalších 4 dnů přemění v osminohé nymfy. Nymfy žijí na pokožce člověka a po přeměně v dospělce a po oplodnění samičky se zavrtávají zase do kůže, kde se opakuje celý proces. Samička je oplodněna pouze jednou a za svůj život (přibližně 5 týdnů) naklade až 50 vajec. Žije v jedné chodbě, kterou neustále prohlubuje. Zákožka svrabová způsobuje svojí činností různé svědivé vředy a vyrážku. Je poměrně infekční, šíří se z člověka na člověka, ale i přenosem přes oblečení, prádlo a podobně. Abyste lépe poznali svrab, můžete se podívat na tyto fotografie.

Zdroj: Prašivina u lidí

Diskuze

V diskuzi SOOLANTRA KORONAVIRUS DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

ivermectin dokáže zneškodnit koronavirus (zpevňuje buněčné stěny a virus se tak nedokáže obalit buněčnou membránou, tzn, že se nedokáže množit). Jak je to s obsahem v této masti nevím, v každém případě jsem si ji objednal přes E-buy a už ji mám jako prevenci doma. Normálně se koupit nedá, je jen na předpis (stejně jako všechno, co nějak efektivně pomáhá).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Ivermektin se v USA normálně používá i pro lidi a přípravek se jmenuje Stromectol. Stromectol je v USA k dostání v tabletách po 3 miligramech ivermectinu a jen na lékařský předpis. Dospělý 90 kilový člověk potřebuje 18 miligramů ivermectinu (6 tablet). Žena 60 kg potřebuje 12 miligramů ivermectinu (3 tablety). V Evropě je ivermektin dostupný jen pro zvířata jako veterinární léčivo s názvem Biomectin. K dostání je volně bez předpisu například v Anglii a dá se objednat přes internet tady například www.viovet.co.uk/Bim…
Jde o dávku pro koně s obsahem 100 miligramů ivermektinu, takže vystačí pro 5 až 6 lidí. Před použitím těchto veterinárních přípravků pro lidi varoval v posledních dnech Federální úřad pro kontrolu léčiv v USA a to ve smyslu, že bezpečnost těchto přípravků byla ověřena jen na zvířatech a u lidí není známa míra bezpečnosti.

Zdroj: diskuze Soolantra koronavirus diskuze

Svrab

Pod pojmem svrab je myšleno infekční onemocnění, které způsobuje kožní parazit. Svrab je možné obvykle identifikovat podle jeho typických projevů: velmi vysoká svědivost a kožní projevy, kdy je možné pozorovat chodbičky, které parazit pod kůží vytvořil, chodbičky jsou obvykle doplněny o puchýře a pupínky. U svrabu je také důležitá jeho nakažlivost, je třeba se vyvarovat nejen přímého kontaktu s člověkem trpícím tímto onemocněním, ale i kontaktu se společnými textiliemi (ložní prádlo, ručníky, ale i gauč, křesla atd.).

Zdroj: Sauna proti svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZABALIT SVATEBNÍ KOLÁČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Dobrý den prosím o radu do čeho dát svatební koláčky pro pozvané lidí? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na svatební koláčky pro zvané hosty jsou nejlepší papírové krabičky. Jsou levné a velmi praktické pro tento druh použití. Tady můžete vidět jak vypadají a kolik stojí: www.zbozi.cz/dum-byt…

Zdroj: diskuze Jak zabalit svatební koláče

Mast na svrab

Lékaři nejčastěji na svrab předepisují různé masti, které mají nejrůznější účinné látky a tím pádem se různí i délka léčby. Například mast Infectoscab 5 % se požívá zhruba po dobu 8 – 12 hodin, naopak Lindan 1 % jen na 8 hodin, mast Krotamiton 10 % se stejně jako benzoylbenzoát 10 % i sulfiram 25 % i malathion 0,5 % a síra v masti 2 % (děti) - 20 % se používají zhruba tři dny. Mast ze síry se aplikuje jednou zhruba za 24 hodin.

Masti mají to společné, že se mažou na celé tělo (u dospělého kromě hlavy a krku), před aplikací se je třeba se pořádně vykoupat a osušit a samozřejmě vyčistit i všechny domácí textilie (praním, žehlením, větrním). Je důležité nezapomínat, že pokud onemocní jeden člen rodiny, je 100 % jistota, že onemocní i další členové rodiny, a tak je třeba je léčit.

Při prvních příznacích svědění je možné využít i bylinnou léčbu, například rozmarýnovým olejem, který má antibakteriální účinky, pomáhá hubit roztoče, zklidňuje kožní vyrážku, pomáhá hojit strupy, puchýře i pupínky a zároveň brání pronikání bakteriálních infekcí do takto poraněné kůže.

Zdroj: Svrab u lidí

Diskuze

V diskuzi SOOLANTRA KORONAVIRUS DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richard.

V jedné masti Soolantra je 300 mg ivermektinu, takže ti bude stačit, když spolkneš 1/20 obsahu tý tuby.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Pozor! V České republice není ivermektin schválen pro vnitřní užívání u lidí.

Zdroj: diskuze Soolantra koronavirus diskuze

Jak použít ocet na svrab

Pokud použijete ocet, tak ten jen tlumí svědění. Zákožky nezabíjí. Neosvědčil se!

Zdroj: Léčba svrabu octem

Poradna

V naší poradně s názvem ROUPY U DOSPĚLÝCH LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel If.

Dobrý den dostala jsem roupy asi od psa a nemůžu se jich zbavit ale kojím co můžu užít abych tím neohrozíla dítě

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Řešením by bylo použít Vermox. Vermox je léčivo na lékařský předpis a obsahuje mebendazol, který spolehlivě zničí všechny roupy a jejich zárodky. U mebendazolu je výhoda, že může být použit i v průběhu kojení, protože se do mateřského mléka absorbuje pouze asi 2% až 10% perorální dávky a díky tomu je množství léčiva vylučovaného do mléka pod úrovní detekce a zdá se, že je klinicky nevýznamné. Dohodněte se se svým gynekologem, jak nejlépe tuto situaci řešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Roupy u dospělých lidí

Permethrin na svrab

Doporučovaným lékem proti svrabu bývá Permethrin. Permethrin je obsažený také v krému Infectoscab 5 %, který má antiparazitické účinky. Krém je určen jen pro kožní podání a rozhodně se neaplikuje vnitřně, je určen pro lidi a není vhodné jím léčit zvířata, navíc například u koček může aplikace přípravku obsahující Permethrin způsobit smrt. Krém se aplikuje na postižená místa. Krém bývá silný, a tak obvykle jedna aplikace zcela stačí. Krém by měl být aplikován nejlépe na noc a měl by zůstat na kůži, aby mohl působit. Po aplikaci krému není vhodné žádné mytí.

Zdroj: Sauna proti svrabu

Diskuze

V diskuzi DYNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

To mne také zajímá, snad někdo napíše - řeším přesně to samé - dýně nám vyrostly z původně šedé a oranžové a máme oranžovou,šedé a zelené... Nevíte někdo? A stejně nepoznám, jeslti jsou už ok, rostliny povadly poté, co jsem jim teď v říjnu už ostříhala listy a další výhony, ale že by měly stonek dřevnatý mi nepřijde... Některé se při stříhání podařilo nechtě oddělit (rostliny mi různě prorostly do sebe a rozbujely se a nebylo možné to rozklíčovat :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Nebude to zkřížením (přenos pylu) s cuketou? Někde jsem četla, že právě tím, když pěstujeme obě rostliny kousek od sebe, může dojít k mutaci dýně.

Zdroj: diskuze Dyně hokaido

Jak se svrab šíří

Svrab se přenáší přímým kontaktem, často při pohlavním styku nebo při spaní v jedné posteli. K infekci stačí jediná oplozená samička. Úspěšnost přenosu se zvyšuje s množstvím roztočů na nakažené osobě, běžně lze nalézt i více než 10 samiček. Zákožka svrabová se dostává pod kůži během 2,5 minuty. Nepřímý přenos je možný osobním nebo ložním prádlem. Onemocnění se nepřenáší běžným denním stykem, například podáním ruky či dotykem. Mimo svého hostitele je citlivá na sucho i vlhko, za pokojové teploty není schopna pohybu a umírá do 3 dnů. Inkubační doba je při prvním kontaktu 2–6 týdnů, při opakované infekci 1–4 dny.

Hygienická opatření jsou podkladem úspěšné lokální léčby. Každý den je nutné vyměnit osobní spodní a ložní prádlo. Prádlo se pak pere na 60 °C, musí se vyžehlit a nepoužívat minimálně tři dny. Ostatní oděv a boty stačí nepoužívat 5 dní, zákožka totiž není schopná přežít mimo kůži člověka déle než 3 dny.

Svrab a jeho zárodky zabíjí vysoké teploty. Pokud se chcete zbavit tohoto parazita, pak vězte, že teplota nad 50 °C při použití déle než 10 minut zabíjí roztoče i jejich zárodky. Nejlepší je umístění kontaminovaného prádla do sušičky.

Zdroj: Jak vyčistit čalouněnou sedačku od svrabu

Diskuze

V diskuzi .. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Paní Svobodová, jste úžasná ženská :-) Moc se mi líbí vaše reakce na poptávku, kdyby takových lidí jako vy bylo více.. super

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava2525.

Dobrý den,dočetla jsem se o rýmovníku?Ale,kde ho koupit?
31.10.2017 budu v Praze,pak se přesouvám směr Morava - Opava.
Pomůžete?
Děkuji Mirka

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP