Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PUCHÝŘKY NA MĚKKÉM PATŘE

OBSAH

Co je to Porotherm

Při výstavbě domů z broušených cihel POROTHERM Profi je důležitá naprostá přesnost zdění. Nejnáročnější je přitom založení stavby, tedy položení první řady cihel v přízemí a v patře nad stropní částí, které musí být naprosto přesné. Abyste si byli jisti, že je vše v pořádku, můžete při zakládání využít profesionální pomoc od výrobce – společnosti Wienerberger cihlářský průmysl. Po upřesnění termínů přijede na stavbu specializovaný technik, který vysvětlí postup výstavby z broušených cihel POROTHERM, pomůže vám při založení stavby a v případě zájmu následně i prvního šáru v patře. O službu je velký zájem, proto je potřeba se zaregistrovat s dostatečným časovým předstihem.

Vyplatí se také zajít si do vybraných stavebnin, které díky spolupráci se společností Wienerberger fungují jako půjčovny. Zde si můžete vypůjčit pomůcky, které jsou potřeba pro zakládání stavby z broušených cihel POROTHERM. Jestliže budete zdít na tenkovrstvou maltu, můžete si tu půjčit například i nanášecí válec.

V případě zdění z broušených cihel POROTHERM Profi si můžete vybrat, zda budete stavět na tenkovrstvou maltu, či na zdicí pěnu POROTHERM DRYFIX. Nemusíte se bát pustit se dostavby svépomocí, v obou případech je výstavba velmi rychlá, snadná a přesná. Pokud už máte hotovou základovou desku, můžete s použitím technologie zdění na pěnu POROTHERM DRYFIX zvládnout hrubou stavbu rodinného domu do týdne. Zdicí pěnu, případně tenkovrstvou maltu, dostanete při nákupu broušených cihel POROTHERM Profi zdarma a v odpovídajícím množství.

Systém POROTHERM se skládá z různých tlouštěk cihel, některé typy mají i upravenou výšku.

Zdroj: Na hrubou stavbu Porotherm

Diskuze

V diskuzi BULKA BOLESTIVÁ VE VNITŘNÍ TVÁŘI CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den,asi před rokem mi můj zubní lékař našel na levé vnitřní straně tváře menší bulku s tím že to je něco čemu jsem nerozuměla ale dodal že to není rakovina.Před týdnem jsem zjistila že se trochu zvětšila(asi 1cm ) má tmavě červenou.barvu s bílofi jalovou špičkou ,mírně bolestivá.CHtěla bych poprosit o radu co to může být a z jakým lékařem to řešit.Moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika kotlárová.

Už dlouho době mám Bulku v puse u dolním patře zubů u dásně (ve tváři) Do dnes mě to nebolelo začlo mě to bolet a natika mi tvar nemůžu moc otevřít pusu a nevím co stim mohly by ste mi pomoct

Zdroj: diskuze Bulka bolestivá ve vnitřní tváři co to je

Vodnaté puchýřky na rukou u dětí

Vodnaté puchýřky na rukou dětí mohou být projevem infekce, alergie, podráždění nebo poleptání.

Příčiny

Vodnaté puchýřky na rukou často doprovázejí mykózu. Pokud tomu tak je, je lepší navštívit kožního lékaře, který zhodnotí stav dítěte a rozhodne o případné léčbě.

Léčba

Jako první pomoc můžete zkusit jednak koupel ve vodě s octem (6 lžic na 1 l vody), jednak krém Canespor. Pokud tento postup nebude úspěšný, navštivte dermatologa.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Diskuze

V diskuzi BOLESTIVA BULKA NA HORNÍM PATŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina Ksandrova.

Dobrý den je mi 17 let a asi tak 3-4 dny mam na horním patře v přední části bouli červenou spíše na levé straně. Na dotek neboli ale když zatlačím jazykem tak to dost bolí.. pár dní zpět jsem měla chřipku poté se udělala ta bulka. proti bolesti beru paraleny. A mam furt rýmu.. děkuji za odpověď vůbec nevím co to je a dost se bojím..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolestiva bulka na horním patře

Komplikace

Pro většinu lidí s dyshidrózou jsou vodnaté puchýřky jen svědivá nepříjemnost. U jiných může bolest a svědění omezovat používání rukou nebo nohou. Intenzivní škrábání může zvýšit riziko rozvoje bakteriální infekce v postižené kůži.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Diskuze

V diskuzi PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek.

Podlahové vytápění
Podlahové topení je nejlepší topení, co znám. Máme patrový domek, v přízemí je zmiňované teplovodní podlahové a v patře ústřední topení s deskovými radiátory Radik.Vše napojeno na plynový kotel na dva okruhy. V přízemí je všude keramická dlažba, jen obývací pokoj má plovoucí podlahu. Všem doporučuji. Do budoucna uvažuji přidat do systému tepelné čerpadlo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JIndřich.

Taky si myslím, že tepelné čerpadlo je pro podlahové vytápění dobrá volba. Dokáže totiž dodávat stabilní mírně teplou vodu, která je pro topení v podlaze dostačující. Jakou variantu tepelného čerpadla uvažuješ? Voda>voda nebo vzduch>voda, nebo máš u sebe možnost geotermálního vrtu?

Zdroj: diskuze Podlahové vytápění

Příznaky

Vodnaté puchýřky spojené s dyshidrózou se nejčastěji vyskytují na stranách prstů a dlaních. Někdy mohou být postiženy i chodidla. Puchýře jsou obvykle malé o šířce kolem 1 mm a jsou seskupené do shluků.

V závažnějších případech se mohou malé puchýře spojit a vytvořit větší puchýře. Kůže postižená dyshidrózou může být bolestivá a velmi svědivá. Puchýře zaschnou a odlupují se asi za tři týdny.

Dyshidróza má tendenci se poměrně pravidelně opakovat měsíce nebo roky.

Foto

Zde si můžete prohlédnout fotografie příznaků dyshidrózy: vodnaté puchýřky foto.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Diskuze

V diskuzi CHOROBY SAZENIC RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Trnková.

Dobrý den,mám sazenice rajčat doma vypěstovaných ze semínek.Již mají 3patra listů a na posledním patře se začali kroutit nové výhonky a zdá se,že nerostou jak by měli.Kroutí se jen nové výhonky,spodní listy jsou v pořádku.Sázela jsem do země pro osivo koupené v zahradnictví.
Na listech není vidět žádný škůdce.Může mi někdo poradit?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Langmaier.

Paní Trnková, mám ten samý problém, je to jak přes kopirák

Zdroj: diskuze Choroby sazenic rajčat

Vodnaté puchýřky na dlaních a chodidlech

Vodnaté puchýřky nebo vyrážka na rukou a na nohou mohou být banálním problémem vzniklým z nedbalosti nebo špatnou hygienou, ale také mohou signalizovat závažnější onemocnění.

Příčiny

Některá infekční a chronická onemocnění jsou charakterizována viditelnými kožními projevy ve formě puchýřků. Může se jednat například o lupénku či atopický ekzém, o přenosné choroby, jako je svrab, či jiná parazitární onemocnění. Rovněž různé alergie se často projevují kopřivkou s výskytem vodnatých puchýřků.

Léčba

Léčba je pokaždé zcela individuální a závisí na příčině vzniku puchýřků. Neznalost etiologie nemoci může vést ke komplikacím. Pouze v případě lehkého opálení či popálení může být ošetření v domácím prostředí provedeno bez lékařské pomoci. Ve všech ostatních případech je vhodné se obrátit na lékaře.

První pomoc

Tyčinka proti vzniku puchýřů – omezí tření a vznik puchýřů, je neviditelná, ideální pro otevřenou obuv, snadno se aplikuje a nezanechává stopy.

Hydrokoloidní náplasti na puchýřky – urychlují hojení a především snižují bolestivost a vytvářejí „druhou“ kůži. Slouží také jako prevence vzniku puchýřů.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF 800 - RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Číhalová.

Dobrý den.

Mám artrozu III.st. v levé kyčli a v pravém koleni. Od 30 let mámproblémy s páteří. Užívám už více jak 5 let Condrosulf 800, 1 tabletu denně. Mám dotaz, zda je dlouhodobé užívání vhodné. V poslední době beru denně 1 - 2 tablety Biofenac, protože se stav zhoršuje a Brufen 400 nestačí. Je mi 74 let, bydlím ve 4.patře bez výtahu, ale snažím se denně absolvovat aspoň krátkou procházku, cvičení ani jízdu na kole nezvládnu. Jezdím pravidelně do lázní. Mohu v popsané léčbě dále pokračovat ? Děkuji za odpověď. AČ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Condrosulf 800 obsahuje účinnou látku Chondroitin sulfát, což je přírodní látka získávaná z hovězích nebo vepřových chrupavek. Chondroitin sulfát nemá při dlouhodobém užívání žádný negativní vliv na zdraví a můžete ho bez obav takto dále používat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf 800 - recenze

Bílý bolák na jazyku

Bílý bolák nebo bílý výrůstek na jazyku může být takzvaná afta.

Příčiny

Příčina vzniku aft není dosud známá. V současné době se zkoumají především autoimunitní projevy aft. Lidé trpící na afty dávají jejich vznik do souvislosti s nedostatkem některých vitamínů (skupiny B), železa, nebo s poraněním sliznice v důsledku špatného čištění chrupu a podobně. Působení bakterií nebo jiných mikroorganismů na vznik aft nebylo prokázáno. Patogenní mikroorganismy mohou však průběh vřídků zhoršovat a prodlužovat jejich hojení. Správná ústní hygiena je proto namístě.

Afty vznikají nejčastěji v přední části úst a na jazyku. Méně často se vyskytují na patrových obloucích, měkkém patře a mandlích. Afty se projevují bolestivostí například při jídle (slané, kyselé, pálivé jídlo), při mluvení, čištění zubů a podobně. Tyto projevy předcházejí takzvané prodromální příznaky v podobě pálení, tlaku, otoku sliznice a citlivosti až bolesti při dotyku. Po těchto prvních příznacích se afty vyskytnou obvykle do 1–3 dnů. Vzniklý puchýřek následně praskne a mění se v drobný vřídek, nacházející se mírně pod úrovní okolní sliznice. Afta může být v ústech jedna, ale rovněž jich může být několik. Velikost aft se pohybuje od několika milimetrů až do 3 centimetrů. Menší afty se spontánně hojí během 1 až 2 týdnů.

Afty nejsou přenosné kontaktem z člověka na člověka. Nejsou tedy nakažlivé.

Léčba

Léčba aft spočívá v léčbě příznaků onemocnění. Příčiny vzniku totiž nejsou známy. Důležité je vyloučení jiného onemocnění. Je proto vhodná návštěva zubního lékaře. Jako prevence sekundární bakteriální infekce je vhodné okamžité zajištění pečlivé hygieny dutiny ústní. V lékárně je možné zakoupit různé přípravky, které působí antisepticky a mohou zároveň potlačit i často přítomnou bolestivost. Mezi tyto přípravky patří například Oroxid, kterým si lze vyplachovat ústa nebo formou spreje aplikovat účinnou látku přímo na postižené místo.

Rizika

Při špatné ústní hygieně může docházet k opakování infekce, která se projeví jako chronické onemocnění. V některých případech se projevuje takto i rakovina jazyka.

Zdroj: Vředy na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Miňhová.

Víc jak měsíc mě trápí bílý povlak jazyka, špička je zarudlá s pár puchýřky které se objevují i na pravé hraně jazyka.
Střídavě jsen zkoušela propolisou tinkturu, konopnou tinkturu, na kloktání florsalmin. Stav se nezlepšuje ani nezhoršuje.
Ve středu 14.4. mám jít na první vakcínu Covid a obávám se zhoršení stavu. Mám jít k obvodnímu nebo zubnímu lékaři?

Prosím o radu. Děkuji.
Miňhová Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemoci jazyka léčí zubní lékař. Vakcinace se nebojte, ale na prohlídku k zubnímu jděte co nejdříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc jazyka

Časté opary – příčina

Až třicet procent lidí opakovaně trápí opary na rtech. První příznaky jsou typické: nepříjemné svědění, pálení, trnutí. Reagovat člověk začne teprve, když vyrazí puchýřky. Opary na rtech dokážou skutečně potrápit. Opar je infekční virové onemocnění. Virus se aktivizuje, jestliže je organismus nějak oslaben. Chřipka, horečnaté onemocnění, vyčerpání, stres, menstruace, těhotenství, přílišné vystavování slunci a vůbec UV paprskům, to všechno mohou být spouštěcí faktory. Neléčený opar na rtech, který projde všemi svými stadii – svědění, puchýřky, vřed, v nějž se puchýřky spojí, strup – nás trápí sedm až deset dnů.

Virus herpex simplex se „schovává“ v těle, i s ním se člověk obvykle poprvé setkává v dětství. Většinou to ani nezaznamená, tělo si hned vytváří protilátky. Nositelem tohoto viru je podle epidemiologických výzkumů až 90 % dospělé populace. Asi třem čtvrtinám lidí se opary na rtu nebo na jiných místech nikdy v životě „nevyrazí“. Ti druzí se s ním zato potkávají pravidelně.

Zdroj: Proč se dělají opary

Poradna

V naší poradně s názvem MUCHNIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Glosová.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se pozná že mám s tímto druhem hmyzu problémy ve svém těle?. Po těle mám asi 6 strupů ale mám fotografii a jasně vidím nožičky a tělo. Po nocích mi otečou prsty na nohou, prsty na rukou mám kompletně červené. Po blížím zkoumání jsem zjistila že po nohou mám jakési puchýřky ve stejném tvaru a když je po stranách zmáčknu tak tak se mi zdá že vidím nějakého brouka. Ještě jedna věc již párkrát se mi stalo že jsem cítila jak na mně něco leze, ale nelezlo. Předchází tomu silné brnění rukou a nohou. Může toto způsobit muchnička?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Muchnička je malá muška, která létá v létě. Teď v zimě se volně nevyskytuje. Vaše problémy můžou způsobovat blechy nebo štěnice. Pro přesné určení je třeba hmyz lépe prozkoumat lupou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Muchnička

Kvasinky na kůži

Kvasinková nákaza se na kůži projevuje hlavně obtěžujícím svěděním. Povrch kůže je bělavý a často šupinatý nebo se tvoří malé puchýřky.

Zdroj: Nejúčinnější mast na kvasinky u mužů

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ PRAŠIVINY U KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Kokcidiosa je nakažlivé onemocnění, které působí králíkářům největší ztráty. Stejnou metlou, jako je pro lidstvo tuberkulosa, je pro králíky kokcidiosa. Nemoc je vyvolávána choroboplodnými zárodky tak zvanými kokcidiemi a sice druhem kokcidium oviforme, dnes zvaným Eimeria Stiedae. Zárodky tyto se nacházejí ve žlučovodech a ve sliznici střevní člověka a hlavně králíků. Nakažení děje se obyčejně potravou (zelenou pící, trávou atd.), v níž nalézají se tyto choroboplodné zárodky. Nemocní králíci jsou s počátku smutní, téměř ničeho nežerou, mají vysokou horečku, dech jejich stává se rychlým a krátkým, slábnou, hubnou, až konečně v poměrně krátké době hynou. Někdy se při tom nadýmají, silně slintají, aneb dostávají průjmy. Léčení bývá málokdy úspěšným, protože nemoc se úžasně rychle šíří a téměř celý chov vymírá. Zvláště zhoubně řádí choroba mezi králíky mladými; když některý z nich nemoc přečká, zdá se býti zdravým a bývá obyčejně v chovu používán dále. Uzdravení takového zvířete bývá však toliko zdánlivé, neboť stává se vlastně trvalým nositelem a rozšiřovatelem této nákazy. Při pitvě mrtvého králíka nalézáme dosti často na játrech bílé nebo nažloutlé uzlíky v různém množství a v různých velikostech. Jindy pouhým okem nenalezneme vůbec žádných změn a v těch případech doporučoval bych odbornou prohlídku zvěrolékařem, který mikroskopickým rozborem králičího trusu stanoví přesnou diagnosu. Nákaza šíří se velmi rychle po celém okolí, králíkárna bývá pak choroboplodnými zárodky tak zamořena, že v ní bez nebezpečí není možno dále králíky chovati. Jediným bezpečným prostředkem k zabránění nového vypuknutí nákazy je spálení mrtvých králíků, steliva a celé králíkárny. Pouze tam, kde choroba netrvala dlouho, kde králíkárna je kusem vyšší hodnoty, je možno ohroženou králíkárnu úzkostlivou desinfekcí zachrániti. Z léků, které jak jsem podotkl nemají valného úspěchu, užívá se nejčastěji slabého roztoku kreolinu (každý druhý den vnitřně podati jednu kávovou lžičku), glycerinu, chininu, směsi sirného květu a kalomelu (jednu lžičku denně).

Nadmutí vyskytuje se nejvíce u králíků mladých, ale i starších a bývá příčinou častého uhynutí. Onemocnění pozná se snadno dle toho, že břicho králíka je nápadně nafouklé a králík se sotva pohybuje. Tvrdívalo se, že příčinou nadmutí je krmení čerstvé zelené píce, hlavně jetele, dnes však víme, že není to pouze jetel, nebo zelená píce, ale že to bývá mnohem častěji zatuchlá nebo plesnivá sláma, namrzlé nebo nahnilé brambory, změněné obilniny, zvadlá a kvasící potrava atd. Následkem chybného kvašení vytváří se v žalludku a ve střevech veliké množství plynů, které silně stěny jejich napínají, takže může dojíti k prasknutí jich a náhlé smrti. Léčení: jakmile zpozorujeme nadmuté břicho u králíka, musíme ihned břicho králíka tříti, volně vypustiti na dvůr a přinutit k pohybu. Vnitřně podáváme mu vodu s několika kapkami čpavkového lihu, heřmánkový odvar, vápennou vodu (jednu lžičku), aloe na slabou špičku nože.

Slintavka objevuje se u králíků tehdy, je-li na ně přenesena od nemocných krav nebo vepřů a projevuje se nakažlivým zánětem sliznice ústní neobyčejně rychle se rozšiřujícím. Nemocnému zvířeti neustále vytéká z tlamy lepkavá tekutina, která slepuje srst na krku, prsou a na předních nohách. Králík je při tom smutný, nežere, posedává v tmavých místech a nezakročí-li se včas, pak rychle hyne. Nemoc je celkem zdlouhavá, nepříjemná, léčení samo je dosti namáhavé a spočívá v desinfekci tlamy a srsti. Nejjednodušším prostředkem je narůžovělý roztok hypermanganový, chlorová voda, kterou si připravíme tím způsobem, že jednu lžíci chlorového vápna rozpustíme ve třičtvrtě litru vody. Roztokem tímto nasákneme malou hubku a tou vytíráme 5-6kráte denně až do vyléčení tlamu a slepená místa srsti.

Ušní svrab vyvolávají rychle se rozmnožující drobní roztoči, kteří napadají ušní boltce králíků. Nemocní králíci potřásají neustále hlavou a škrábou se v uších. Bližší prohlídkou boltců zjistíme, že nalézají se v nich četné strupy a sedliny krve, v nichž nachází se tisíce roztočů, jimiž se nemoc roznáší. Zastaralé a dlouho trvající onemocnění může přivoditi smrt králíka, naproti tomu choroba včas zjištěná může se během několika dnů vyléčiti. Vnitřek uší natírá se papírkem nebo štětcem namočeným v 10proc. kreolínové masti anebo v tabulovém oleji a to tak často a tak dlouho, až jsou boltce zdravé. Výborně působí též směs glycerinu a kyseliny karbolové. Strupy je nutno vždy spalovati, neboť jimi se nákaza šíří.

Sněť slezinná je nejnebezpečnější a nejprudší nakažlivou chorbou králičí, která se však na štěstí poměrně zřídka vyskytuje. Nemocní králíci nežerou, dostávají třesavku, vysokou horečku, zrychlený a krátký dech, křeče, po nichž následuje ochrnutí celého těla a smrt. Upozorňuji, že nemoc tato je přenosná také na člověka a proto doporučuji co největší opatrnost, aby se králíkář nenakazil. Nemocní králíci se vůbec neléčí, naopak všichni churaví králíci musí býti utraceni a spálení. Králíkárna má býti vždy spálena a nikdy nemá býti použita pro další chov.

Mimo nakažlivé nemoce, které jsem zhruba dosud popsal, je ještě dlouhá řada chorob více nebo méně nebezpečných, z nichž mnohé mohou způsobiti hojně škod chovatelům. K nejběžnějším nemocem patří zácpa, průjmy, křeče, ochrnutí, tubrkulosa, chřipková rýma, nemoc pohlavní, prašivina a favus.

Zácpa je nejběžnější chorobou či příznakem choroby, která se vyskytuje hlavně u králíků krmených převážně krmivem suchým a u králíků málo se pohybujících. Mívají velká břicha, nepokojně pobíhají a špatně žerou. Proti zácpě králíků se nejlépe osvědčuje krmení zelené a šťavnaté píce v létě, v zimě nevařené mrkve a řípy, kalomel, teplé mléko s přimíšeným sirným květem.

Průjmy vznikají nesprávným krmením a nevhodnou vadnou potravou. Výkaly mohou se státi až vodnatými, často k nim bývá přimíšena také krev, králící rychle vysilují a hynou. Průjem nemusí přirozeně pocházeti z chyb dietetických, nýbrž může býti toliko příznakem řady jiných chorob: jako tuberkulosy, kokcidiosy atd. Léčení spočívá předně na změně potravy, krmí se píce výhradně suchá, dobré seno, chléb, zrní, vařená rýže nebo oves. Výborným prostředkem je svatojánský chléb, černý žitný chleb, sušený celer a vrbová kůra, která se podává buď jako čerstvé vrbové větvičky, anebo jako vařená kůra ve vodě. Stejně dobře působí také tinktura opiová, nebo živočišné uhlí.

Křeče vyskytují se dosti často u králíků jako poruchy nervové, rheumatické, anebo jako příznaky jiných chorob. Králíci nemohou se pohybovati a válí se doslova z místa na místo. Doporučoval bych vtírati do těla nemocného zvířete nějaké lihové mazání a dáti jej bezpodmínečně do tepla. Stává se někdy, že králík za křečovitého svíjení se rychle nám před zraky hyne, třebaže ještě před půl hodinou byl vesel a zdráv. Při takovém křečovitém záchvatu končícím okamžitou smrtí jedná se buď o mrtvici, o otravu jedovatými rostlinami v potravě, aneb o otravu uměl. hnojivy.

Ochrnutí napadá nejčastěji velké odrůdy, na příklad: belgické obry, strakáče, ale i menší stříbřité králíky, kteří jsou chováni v tmavých a dusných kotcích. Příčinou ochrnutí je téměř vždycky choroba ledvin. Nemocný králík nejistě se pohybuje, potácí se a nakonec se po zemi pouze plazí. Doporučuji masírovati měkčím kartáčem vícekráte denně nemocného králíka kafrovým lihem a umístění jeho ve vzdušné a teplé králíkárně.

Chřipková rýma je běžným nakažlivým onemocněním podporovaným nachlazením. Nemocný králík frká, kýchá a při tom vytéká mu hojně hlenu z nosu. Hlen tento je nakažlivý a jím přenáší se choroba na zdravá zvířata. Churavý králík má se ihned odděliti, do teplé místnosti přenésti, vlažnou vodou má se nos vícekráte za den očistiti a zaprašovati balonkem práškovou kyselinou borovou.

Tuberkulosa začíná většinou katarem horních cest dýchacích a projevuje se kašlem suchým a krátkým, který bývá provázen výtokem z nozder a z tlamy králíka; králík ztrácí chuť k žrádlu, dýchá namáhavě a často dostává průjem, což svědčí o zachvácení. Onemocnění toto je absolutně nezhojitelné a králíky je nutno pozabíjeti, při čemž nesmí se zapomenouti na příslušnou desinfekci.

Nemoce pohlavních ústrojů vyskytují se nyní poměrně velice často, ačkoliv před pěti až šesti léty nebylo o nich téměř ničeho slyšeti. Onemocnění projevuje se zánětem, zvředovatěním pohlavního ústrojí a hisavým výtokem a je způsobováno choroboplodným zárodkem t. zv. Spirochaetou cuniculi, který je velmi blízkým pžíbuzným spirochaet, jež vyvolávají syfilis nebo-li příjici lidí. Nemoc napadá jak samce, tak samice, chorá zvířata špatně žerou, zvolna hubnou a slábnou, až konečně za jeden až dva roky hynou. Stává se často, že při této chorobě nelze prostým okem zjistiti žádných změn a nemoc lze prokázati teprve krevní zkouškou, jako u člověka. Doba, která uplyne mezi vniknutím zárodku do zdravého těla a mezi objevením se prvních příznaků choroby obnáší dva až čtyři měsíce. Léčení: v prvním stupni nemoce omezujeme se na desinfekci, která se provádí tím způsobem, že se pohlavní ústrojí důkladně vymyje 3% roztokem kyseliny borové a zvředovatělá místa se potřou jodovou tinkturou; pokročilejší choroba se léčí roztokem resorcínu a dávkami benzolu ostrušíkového dle živé váhy králíka vypočtenými. U velmi cenných kusů s úspěchem se v poslední době používá injekcí neosalvarsanových.

Prašivina počíná obyčejně na hlavě, rozšiřuje se na krk, hruď, přední nohy a může postihnouti celý povrch zvířete. Srst na místech postižených vypadává, tvoří se malé puchýřky hnisem vyplněné, které praskají a zasychají ve strupy anebo mokvají. Nemocné zvíře je vždy nutno odděliti, isolovati, králíkárnu je nutno vřelým louhem sodným vymýti a po uschnutí vybíliti hašeným vápnem. Při počátcích choroby potírají se strupy vaselinou, glycerinem, aby změkly a pak je pomocí mazlavého mýdla a teplé vody opatrně odstraňujeme. Poté potíráme zachvácená místa kartáčkem neb pírkem po 3 dny 2krát denně směsí stejných dílů petroleje a lněného oleje, za týden se králík vykoupe, v teple osuší a v případě potřeby se totéž léčení opakuje. Dobře se také osvědčilo seslabené vídeňské dehtové mazání, jehož hlavní součástí je dehet, líh a sirný květ.

Favus, čili moučnivka je rovněž kožní chorobou králíků, vyvolávanou plísní, zvanou Achorion Schoenleini. Na postiženém místě tvoří se v srsti zaokrouhlené, přesně omezené větší neb menší skvrny, v jejichž středu srst vypadává a později pokrývá se bělavým práškem (jako moukou), který pochází z výtrusů plísně. Nemoc zůstává obyčejně omezena na hlavy, na nohy, někdy ovšem zachvacuje celé tělo. Nákaza tato vyskytuje se nejčastěji u králíků ve stáří do 3 měsíců, jakmile dosáhnou stáří 5 měsíců, pak náhle sama zmizí. Někdy dosahuje však takového stupně, že zvířata hynou seslábnutím. Léčení spočívá v potírání chorých míst vatou, namočenou ve slabém roztoku sublimátu, kyseliny karbolové, kreolinu. Králíci obyčejně uzdraví se do týdne. Upozorňuji zase, že choroba tato je přenosná na člověka a proto je třeba velké opatrnosti. Nakažlivé nemoce králíků jsou velmi nebezpečné už proto, že nákaza se rychle přenáší na všechny kusy v králíkárně. Abychom tomu zabránili, musíme králíky občas prohlížeti a zpozorujeme-li u některého známku nemoci, pak musíme jej ihned bez odkladu léčiti. Správná diagnosa a vhodný způsob léčení je ovšem důležitý. Když zjistíme, že některý králík málo žere a sedí skrčený, máme jej hned z králíkárny odebrati, dáti do nějaké prázdné a od králíkárny více vzdálené bedny. Tam jej máme delší dobu pozorovati a léčiti, jakmile poznáme, jakou nemocí je postižen. Včasným odstraněním churavého králíka zabrání se často nakažení a vyhynutí celého chovu.

Všeobecně o léčení možno říci, že nejlépe je králíky těžce nemocné nebo nápadně již vyhublé neléčiti vůbec, lépe je takové kusy z chovu odstraniti, aby se předešlo ještě větší škodě. Pro králíkáře platí, že lépe je nemocem předejíti, nežli je namáhavě léčiti. Když jsou králíci pak krmeni vydatnou a zdravou potravou, zamezí se mnohým chorobám. Nutno dbáti, aby chovní králíci nepocházeli z chovů zamořených nějakou nemocí, nebo zdegenerovaných pokrevní plemenitbou. Koupení králíci buďtéž vždy dobře prohlédnuti a delší dobu pozorováni, jestli snad nejsou nemocní. Pouze úzkostlivou čistotou a opatrností podaří se nám králíky udržeti zdravé.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčení prašiviny u králíků

Jak poznat opar na rtu

Opar na rtu poznáte dle těchto hlavních příznaků:

  • svědění
  • pálení
  • citlivé puchýřky

Zdroj: Při rýmě opary

Afta

Afty jsou nažloutlé nebo bílé pupínky na jazyku, které mohou být velké několik milimetrů až jeden centimetr. Nejčastěji se afta vytvoří na vnitřní straně rtů nebo tváří, ale najít je můžete i vzadu v ústech na měkkém patře, pod jazykem nebo na jeho hranách. Afty se bohužel mohou vytvářet i ve shlucích. Kde na aftu určitě nikdy nenarazíte, tak to jsou rty, přední tvrdá část horního patra a mezizubní prostory.

Příčiny

Jako hlavní příčina se dnes obvykle uvádí stres. Pokud patříte k těm, kteří jsou na afty náchylnější, pak stačí malý stres a už je máte. Je to zejména proto, že pokud jsme ve stresu, naše tělo reaguje přehnanou autoimunitní reakcí na bakterie, které se běžně v ústech vyskytují. Afty ale mohou být také příznakem toho, že máte oslabenou imunitu, a v tuto chvíli už je potřeba mít se na pozoru a navštívit lékaře, a to zejména v těhotenství.

Jestli si rádi pochutnáváte na pálivých jídlech, tak se vám taky může stát, že se u vás častěji budou tvořit afty. Podobně může ústní dutina reagovat i na častou a četnou konzumaci citrusových plodů, a to především u dětí. Stejnou příčinou způsobenou vnějším působením mohou být pěnidla SLS, která jsou součástí většiny zubních past. Osoby, které často trpí na afty, mívají citlivější ústní dutinu, kterou právě tato chemická pěnidla dráždí a mohou tak vznikat v ústech nepříjemné boláky.

S aftou můžete počítat i v případě, že si během čištění zubů omylem bouchnete do oblasti dásně nebo tváře. Místo vám pravděpodobně do druhého dne zčervená a vytvoří se na něm afta. Právě proto trpí na afty osoby s fixními rovnátky anebo lidé se zlozvykem kousání rtů nebo tváří.

Babské rady

Jestli raději volíte při léčbě přírodní cestu, tak se spolehněte na výplachy šalvějí, echinaceou, lékořicí, heřmánkem nebo měsíčkem. Na afty pomáhá rovněž propolis (propolis na afty). Dásně můžete potírat i česnekem nebo cibulí. Není to sice zcela voňavá metoda, ale podle babských rad účinná.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají afty.

Léčba

Ať už zajdete do lékárny (lekárna) nebo k doktorovi, obvykle se dočkáte rady, že máte doplnit vitamíny. Nejčastěji je potřeba pravidelně brát vitamín B a ničemu neuškodíte, když budete doplňovat i vitamín C, který pomáhá posilovat imunitu. Buď si je můžete koupit jako doplňky stravy, anebo změnit stravovací návyky a konzumovat více ryb, ovoce a zeleniny. Pokud se nebráníte „chemii“, tak jsou vhodné výplachy dezinfekční ústní vodou s obsahem chlorhexidinu; najdete ji v každé lékárně. Jestli máte aftu na místě, na které snadno dosáhnete vatovým smotkem, pak je dobré ji lokálně potírat chlorhexidinem. Gely na afty mají obvykle analgetické účinky, takže afta přestane alespoň na chvíli bolet, a samozřejmě přispívají k jejímu rychlejšímu hojení. Jedním ze zástupců, který je určen přímo k léčbě aft, je GUM AftaClear nebo gel Mundisal, které zakoupíte v lékárně.

Zdroj: Bílý výrůstek na jazyku

Kvasinky na žaludu

Kvasinková infekce způsobí, že penis je zarudlý, svědí, pálí a může být dokonce i pokrytý puchýřky. Chronickou kandidózou trpí čtvrtina mužů. Jedná se o systémové onemocnění, což znamená, že je postiženo celé tělo, nejenom pohlavní orgány, a tak je potřeba přistupovat i k léčbě – systémově. Kvasinky mohou přejít v nespecifickou uretritidu (zánět močové trubice) s bolestivým močením.

Zdroj: Nejúčinnější mast na kvasinky u mužů

Domácí léčba

Léčba domácími prostředky může zahrnovat:

  • Aplikace obkladů
    Mokré, chladné obklady mohou pomoci snížit svědění.
  • Užívání léků proti svědění
    Volně prodejné antihistaminické léky, jako je difenhydramin (PSILO-BALSAM) nebo loratadin (Claritin) mohou pomoci zmírnit svědění.
  • Aplikace vilínu
    Namáčení postižených oblastí do vilínu může urychlit hojení.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Jak vypadá moučnivka

Moučnivka je infekční onemocnění projevující se u kojenců jako bílý povlak na sliznici uvnitř úst, na jazyku nebo na patře. Infekce není pro dítě nebezpečná. Povlak je obtížné setřít a po setření se objeví zarudlá, někdy krvácející sliznice. Kojenci mohou mít podobný bílý povlak také od mléka, v tomto případě však povlak v krátké době mizí. U většiny dětí se jedná o nebolestivé onemocnění, ovšem pro některé může být moučnivka bolestivá. Zvláště na rtech je moučnivka u dětí velmi nepříjemná. Bolest se pak projevuje především při kojení nebo krmení z lahve.

Obrázky ukazují, jak vypadá moučnivka.

Moučnivku na rtech si můžete prohlédnout na těchto fotografiích.

Zdroj: Moučnivka

Diagnóza

Ve většině případů může váš lékař diagnostikovat dyshidrózu na základě fyzického vyšetření. Žádný laboratorní test nemůže specificky potvrdit diagnózu dyshidrózy, ale váš lékař může navrhnout testy k vyloučení jiných kožních problémů, které mají podobné příznaky.

Například šupinky kůže můžou být testovány na typ plísně, která způsobuje atletickou nohu. Kožní alergie a citlivost lze odhalit vystavením skvrn na kůži různým látkám.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Dyshidrotický ekzém

Dyshidrotický ekzém je onemocnění kůže charakterizované malými pupínky nebo malými puchýřky na dlaních nebo nohou, které jsou naplněné čirou tekutinou. Jde buď o akutní, nebo chronickou dermatózu prstů, dlaní, plosek. U mnoha lidí je forma nejčastěji chronická.

Malé průsvitné puchýřky jsou vyplněné čirou tekutinou, mohou svědit, bolet, ale i nijak se neprojevovat. Průběh zhoršuje kontakt s mýdlem, vodou nebo dráždivými látkami. Nehty na postižených místech mají skvrnitý vzhled s malými dolíčky.

Příčiny onemocnění jsou neznámé, ale je zde předpoklad, že některé alergeny mohou onemocnění spustit. Lidé alergičtí na roztoče, nikl nebo na cokoliv jiného, mají s touto alergií problém.

Dyshidrotický ekzém je sice svízelný chronický kožní problém, ale léčba je možná – základem je prevence vysušení kůže (ochranné krémy, koupele se zvláčňujícími prostředky), při zánětlivých projevech vám lékař může předepsat kortikoidy či imunomodulační léky. Také je možné vyzkoušet homeopatika k urychlení léčby a hojení puchýřů, například lze využít kombinaci homeopatických léků Arnica montana 9 CH a Cantharis 9 CH v dávkování 3x denně 5 kuliček od každého. Dále mazat mastí Cicaderma 2x denně v tenké vrstvě. Puchýře po těle by měly být pryč během jednoho dne.

Onemocnění není nakažlivé na jiné osoby, ale nedoporučuje se puchýře škrábat, či snad dokonce propichovat. Mohlo by dojít k infekci a zhoršení potíží. Po zhojení je kůže velmi suchá a má tendenci praskat anebo se loupat, je tedy vhodné ji promašťovat. Vynikající přípravek je například Lipobase.

Na rukou je dyshidrotický ekzém častým projevem.

K základní medikaci náleží i užívání antihistaminik, antibiotik a laváž v roztoku manganistanu draselného. Kožní lékař vám může naordinovat také fototerapii, přípravky z hnědouhelného dehtu, kortikosteroidy v tabletách, imunosupresivní tablety či alitretinoin.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP