Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

PUDINKOVÁ NÁPLŇ DO VOSÍCH HNÍZD


Koláče

Koláč je druh kulatého pečiva, který se připravuje pečením. V závislosti na připravovaném druhu může být zhotoven z různých druhů těsta. Koláčem se nazývají buď menší drobné kousky pečiva s náplní či bez ní, nebo velký plát těsta s náplní, která může být sladká nebo slaná. V Čechách se nejčastěji jako koláč označuje menší kruhové pečivo, které má ve svém středu sladkou náplň (makovou, tvarohovou, ořechovou, marmeládovou a podobně). Tradiční české koláčky se používají na vesnicích během posvícení jako sváteční pohoštění anebo při významných událostech (například svatba). Jsou většinou malé, s průměrem nepřesahujícím 8 cm, a pouze s jedním druhem náplně a posypané sladkou drobenkou či cukrem. Pečou se z kynutého těsta. Na Moravě se nejčastěji podávají velké kruhové koláče. V některých oblastech mají krajové názvy, například na Valašsku se pečou takzvané frgály, o velikosti přibližně 25 centimetrů v průměru. Jsou z kynutého těsta a plní se nejčastěji povidly z jablek, hrušek či švestek.

Recept na tradiční český koláč

Ingredience: 500 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g cukru krupice, 42 g droždí, 200 ml vlažného mléka, 4 žloutky, 1 vejce na potření, 1 balíček vanilkového cukru, kůra z 1 citronu, muškátový oříšek, rozinky na ozdobení

Ingredience na tvarohovou náplň: 250 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce

Ingredience na povidlovou náplň: 200 g povidel, 50 ml rumu, 1 lžička mleté skořice

Postup: Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící krupicového cukru, lžící hladké mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Zbylý krupicový cukr, hladkou mouku, vlažné mléko, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, špetku nastrouhaného muškátového oříšku i kvásek promícháme, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme na teplém místě 30 minut kynout. Těsto znovu zlehka propracujeme, necháme 30 minut kynout a pak ho rozdělíme na 20 dílků, ze kterých vyválíme kuličky, naskládáme je dostatečně daleko od sebe na plech a necháme opět kynout asi 15 minut, nakonec každou kuličku vytvarujeme na placičku s prohlubní uprostřed. Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem i vanilkovým cukrem, povidla rozmícháme se skořicí i rumem a koláčky střídavě naplníme povidly, tvarohem, ozdobíme rozinkami, dáme do trouby a pečeme při 180 °C dozlatova asi 15 minut, hotové přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.

Sladké pečení z kvásku

Ingredience na těsto: 400 g kvásku, 400 g hladké mouky (může být bílá nebo celozrnná), 250 ml vlažného mléka, 100 g rozpuštěného másla, 2 polévkové lžíce cukru

Ingredience na tvarohovou náplň: 2 kostky polotučného tvarohu, 1 celé vejce, 3 lžíce vanilkového cukru, rozinky (ideálně předem namočené), 1 bílý jogurt (použijeme jen v případě, že by tvaroh byl příliš suchý a konzistence by po vymíchání nebyla krémová)

Vše vymíchat na hladký tvarohový krém.

Ingredience na makovou náplň: 200 g mletého máku, 1 sklenička domácí marmelády

Vše rozmíchat na hladkou náplň.

Postup: Všechny uvedené ingredience na těsto důkladně promícháme. Vznikne poměrně řídké těsto, které budeme míchat a provzdušňovat, až se stane hladkým a budou se uvnitř dělat vzduchové bublinky. Těsto bude na dotek lepit. Až bude těsto krásně vymíchané (stačí míchat jen pár minut), tak si připravíme dalších 100 g hladké mouky a vydatně posypeme vál. Pak vyklopíme těsto z mísy na vál a opět vydatně posypeme hladkou moukou. Těsto je potřeba prohníst rukama, ale je řídké a lepivé, takže ho budeme měkce převalovat a hodně posypávat hladkou moukou, čímž bude houstnout. Poté, co zapracujeme celých 100 g mouky, bude mít těsto konzistenci dostatečně pevnou na to, abychom z něj uplácali váleček podobný bagetě. Z tohoto válečku pak budeme ukrajovat kousky, které v pomoučených dlaních poválíme do kuličky, pak splácneme na placičku a tu položíme na plech vyložený pečicím papírem. Až budou všecky placičky na plechu, budeme do nich muset udělat důlky, aby při pečení náplň nepřetékala přes okraj koláčků. Důlky uděláme pomoučeným dnem skleničky. Až budou důlky ve všech placičkách, necháme koláčky kynout a mezitím připravíme některou z náplní. Když máme náplň připravenou, zapneme troubu na 180 °C a naplníme všechny koláčkové důlky. Koláčky se pečou na 180 °C po dobu 20 minut.

Sladké pečení z listového těsta

Ingredience: 1 balíček listového těsta, 1 balíček dětských piškotů, čtvrtky jablek, jahody, borůvky, broskve, meruňky, 1 vejce

Postup: Koupené plátky listového těsta, pokud jsou v balení 2 pláty, rozřízneme ještě na dvě půlky. Vezmeme jednu půlku a rozválíme ji na čtverec. Rozřízneme na čtvrtky, dáme na každou jeden piškot, na ten položíme ovoce dle své libosti, například 3 jahůdky, 1/4 jablka, 1/2 větší broskve. Zaděláme na psaníčko nebo šáteček. Z jednoho balení tak vyjde 16 ks. Všechny potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme do vyhřáté trouby, ve které máme hrneček s vodou, aby nám lépe těsto listovalo. Upečené šátečky pocukrujeme.

Sladké pečení v remosce

Ingredience: 200 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 g moučkového cukru, 80 g rozehřátého másla, 3 celá vejce, 200 ml kefíru, 1 sáček vanilkového cukru, tuk na vymazání remosky, polohrubá mouka na vysypání, miska zralých nebo kompotovaných třešní, remoska

Postup: Smícháme v míse prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Přidáme moučkový cukr s vanilkovým, rozmícháme do mouky a přidáme rozpuštěné, zpola vychladlé máslo. Vyklepneme do mísy 3 celá vejce a přilijeme kefír. Směs na bublaninu dobře rozmícháme a ihned vylijeme do předem vymazané a moukou vysypané remosky. Poklademe ovocem. Zaklopíme víkem, kabel zapojíme do zásuvky a třicet minut čekáme, než se bublanina upeče. Proces pečení můžeme po očku sledovat okýnkem na remoskové poklici.

Sladké pečení v domácí pekárně

Ingredience: 275 ml mléka, 100 g rozpuštěného másla nebo Hery, 3 lžíce krystalového cukru, 2 lžíce vanilkového cukru, 1 lžička soli, 500 g polohrubé mouky, 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí

Vše se zvoleným programem prohněte a spojí, po zvukovém signálu přidáme rozinky nebo kandované ovoce, později pak může být i nastrouhaná čokoláda (jinak se rozpustí a těsto bude hnědé). Nastavení pekárny: Program Základní; stupeň propečení kůrky Světlý; velikost Velký.

Postup: Pokud nechceme mazanec péct v pekárně, musíme dosypat více mouky, aby se těsto nelepilo! V tom případě zvolíme program Těsto.

Zdroj: článek Pečení

Příběh

Ve svém příspěvku LÉČENÍ PRAŠIVINY U KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Kokcidiosa je nakažlivé onemocnění, které působí králíkářům největší ztráty. Stejnou metlou, jako je pro lidstvo tuberkulosa, je pro králíky kokcidiosa. Nemoc je vyvolávána choroboplodnými zárodky tak zvanými kokcidiemi a sice druhem kokcidium oviforme, dnes zvaným Eimeria Stiedae. Zárodky tyto se nacházejí ve žlučovodech a ve sliznici střevní člověka a hlavně králíků. Nakažení děje se obyčejně potravou (zelenou pící, trávou atd.), v níž nalézají se tyto choroboplodné zárodky. Nemocní králíci jsou s počátku smutní, téměř ničeho nežerou, mají vysokou horečku, dech jejich stává se rychlým a krátkým, slábnou, hubnou, až konečně v poměrně krátké době hynou. Někdy se při tom nadýmají, silně slintají, aneb dostávají průjmy. Léčení bývá málokdy úspěšným, protože nemoc se úžasně rychle šíří a téměř celý chov vymírá. Zvláště zhoubně řádí choroba mezi králíky mladými; když některý z nich nemoc přečká, zdá se býti zdravým a bývá obyčejně v chovu používán dále. Uzdravení takového zvířete bývá však toliko zdánlivé, neboť stává se vlastně trvalým nositelem a rozšiřovatelem této nákazy. Při pitvě mrtvého králíka nalézáme dosti často na játrech bílé nebo nažloutlé uzlíky v různém množství a v různých velikostech. Jindy pouhým okem nenalezneme vůbec žádných změn a v těch případech doporučoval bych odbornou prohlídku zvěrolékařem, který mikroskopickým rozborem králičího trusu stanoví přesnou diagnosu. Nákaza šíří se velmi rychle po celém okolí, králíkárna bývá pak choroboplodnými zárodky tak zamořena, že v ní bez nebezpečí není možno dále králíky chovati. Jediným bezpečným prostředkem k zabránění nového vypuknutí nákazy je spálení mrtvých králíků, steliva a celé králíkárny. Pouze tam, kde choroba netrvala dlouho, kde králíkárna je kusem vyšší hodnoty, je možno ohroženou králíkárnu úzkostlivou desinfekcí zachrániti. Z léků, které jak jsem podotkl nemají valného úspěchu, užívá se nejčastěji slabého roztoku kreolinu (každý druhý den vnitřně podati jednu kávovou lžičku), glycerinu, chininu, směsi sirného květu a kalomelu (jednu lžičku denně).

Nadmutí vyskytuje se nejvíce u králíků mladých, ale i starších a bývá příčinou častého uhynutí. Onemocnění pozná se snadno dle toho, že břicho králíka je nápadně nafouklé a králík se sotva pohybuje. Tvrdívalo se, že příčinou nadmutí je krmení čerstvé zelené píce, hlavně jetele, dnes však víme, že není to pouze jetel, nebo zelená píce, ale že to bývá mnohem častěji zatuchlá nebo plesnivá sláma, namrzlé nebo nahnilé brambory, změněné obilniny, zvadlá a kvasící potrava atd. Následkem chybného kvašení vytváří se v žalludku a ve střevech veliké množství plynů, které silně stěny jejich napínají, takže může dojíti k prasknutí jich a náhlé smrti. Léčení: jakmile zpozorujeme nadmuté břicho u králíka, musíme ihned břicho králíka tříti, volně vypustiti na dvůr a přinutit k pohybu. Vnitřně podáváme mu vodu s několika kapkami čpavkového lihu, heřmánkový odvar, vápennou vodu (jednu lžičku), aloe na slabou špičku nože.

Slintavka objevuje se u králíků tehdy, je-li na ně přenesena od nemocných krav nebo vepřů a projevuje se nakažlivým zánětem sliznice ústní neobyčejně rychle se rozšiřujícím. Nemocnému zvířeti neustále vytéká z tlamy lepkavá tekutina, která slepuje srst na krku, prsou a na předních nohách. Králík je při tom smutný, nežere, posedává v tmavých místech a nezakročí-li se včas, pak rychle hyne. Nemoc je celkem zdlouhavá, nepříjemná, léčení samo je dosti namáhavé a spočívá v desinfekci tlamy a srsti. Nejjednodušším prostředkem je narůžovělý roztok hypermanganový, chlorová voda, kterou si připravíme tím způsobem, že jednu lžíci chlorového vápna rozpustíme ve třičtvrtě litru vody. Roztokem tímto nasákneme malou hubku a tou vytíráme 5-6kráte denně až do vyléčení tlamu a slepená místa srsti.

Ušní svrab vyvolávají rychle se rozmnožující drobní roztoči, kteří napadají ušní boltce králíků. Nemocní králíci potřásají neustále hlavou a škrábou se v uších. Bližší prohlídkou boltců zjistíme, že nalézají se v nich četné strupy a sedliny krve, v nichž nachází se tisíce roztočů, jimiž se nemoc roznáší. Zastaralé a dlouho trvající onemocnění může přivoditi smrt králíka, naproti tomu choroba včas zjištěná může se během několika dnů vyléčiti. Vnitřek uší natírá se papírkem nebo štětcem namočeným v 10proc. kreolínové masti anebo v tabulovém oleji a to tak často a tak dlouho, až jsou boltce zdravé. Výborně působí též směs glycerinu a kyseliny karbolové. Strupy je nutno vždy spalovati, neboť jimi se nákaza šíří.

Sněť slezinná je nejnebezpečnější a nejprudší nakažlivou chorbou králičí, která se však na štěstí poměrně zřídka vyskytuje. Nemocní králíci nežerou, dostávají třesavku, vysokou horečku, zrychlený a krátký dech, křeče, po nichž následuje ochrnutí celého těla a smrt. Upozorňuji, že nemoc tato je přenosná také na člověka a proto doporučuji co největší opatrnost, aby se králíkář nenakazil. Nemocní králíci se vůbec neléčí, naopak všichni churaví králíci musí býti utraceni a spálení. Králíkárna má býti vždy spálena a nikdy nemá býti použita pro další chov.

Mimo nakažlivé nemoce, které jsem zhruba dosud popsal, je ještě dlouhá řada chorob více nebo méně nebezpečných, z nichž mnohé mohou způsobiti hojně škod chovatelům. K nejběžnějším nemocem patří zácpa, průjmy, křeče, ochrnutí, tubrkulosa, chřipková rýma, nemoc pohlavní, prašivina a favus.

Zácpa je nejběžnější chorobou či příznakem choroby, která se vyskytuje hlavně u králíků krmených převážně krmivem suchým a u králíků málo se pohybujících. Mívají velká břicha, nepokojně pobíhají a špatně žerou. Proti zácpě králíků se nejlépe osvědčuje krmení zelené a šťavnaté píce v létě, v zimě nevařené mrkve a řípy, kalomel, teplé mléko s přimíšeným sirným květem.

Průjmy vznikají nesprávným krmením a nevhodnou vadnou potravou. Výkaly mohou se státi až vodnatými, často k nim bývá přimíšena také krev, králící rychle vysilují a hynou. Průjem nemusí přirozeně pocházeti z chyb dietetických, nýbrž může býti toliko příznakem řady jiných chorob: jako tuberkulosy, kokcidiosy atd. Léčení spočívá předně na změně potravy, krmí se píce výhradně suchá, dobré seno, chléb, zrní, vařená rýže nebo oves. Výborným prostředkem je svatojánský chléb, černý žitný chleb, sušený celer a vrbová kůra, která se podává buď jako čerstvé vrbové větvičky, anebo jako vařená kůra ve vodě. Stejně dobře působí také tinktura opiová, nebo živočišné uhlí.

Křeče vyskytují se dosti často u králíků jako poruchy nervové, rheumatické, anebo jako příznaky jiných chorob. Králíci nemohou se pohybovati a válí se doslova z místa na místo. Doporučoval bych vtírati do těla nemocného zvířete nějaké lihové mazání a dáti jej bezpodmínečně do tepla. Stává se někdy, že králík za křečovitého svíjení se rychle nám před zraky hyne, třebaže ještě před půl hodinou byl vesel a zdráv. Při takovém křečovitém záchvatu končícím okamžitou smrtí jedná se buď o mrtvici, o otravu jedovatými rostlinami v potravě, aneb o otravu uměl. hnojivy.

Ochrnutí napadá nejčastěji velké odrůdy, na příklad: belgické obry, strakáče, ale i menší stříbřité králíky, kteří jsou chováni v tmavých a dusných kotcích. Příčinou ochrnutí je téměř vždycky choroba ledvin. Nemocný králík nejistě se pohybuje, potácí se a nakonec se po zemi pouze plazí. Doporučuji masírovati měkčím kartáčem vícekráte denně nemocného králíka kafrovým lihem a umístění jeho ve vzdušné a teplé králíkárně.

Chřipková rýma je běžným nakažlivým onemocněním podporovaným nachlazením. Nemocný králík frká, kýchá a při tom vytéká mu hojně hlenu z nosu. Hlen tento je nakažlivý a jím přenáší se choroba na zdravá zvířata. Churavý králík má se ihned odděliti, do teplé místnosti přenésti, vlažnou vodou má se nos vícekráte za den očistiti a zaprašovati balonkem práškovou kyselinou borovou.

Tuberkulosa začíná většinou katarem horních cest dýchacích a projevuje se kašlem suchým a krátkým, který bývá provázen výtokem z nozder a z tlamy králíka; králík ztrácí chuť k žrádlu, dýchá namáhavě a často dostává průjem, což svědčí o zachvácení. Onemocnění toto je absolutně nezhojitelné a králíky je nutno pozabíjeti, při čemž nesmí se zapomenouti na příslušnou desinfekci.

Nemoce pohlavních ústrojů vyskytují se nyní poměrně velice často, ačkoliv před pěti až šesti léty nebylo o nich téměř ničeho slyšeti. Onemocnění projevuje se zánětem, zvředovatěním pohlavního ústrojí a hisavým výtokem a je způsobováno choroboplodným zárodkem t. zv. Spirochaetou cuniculi, který je velmi blízkým pžíbuzným spirochaet, jež vyvolávají syfilis nebo-li příjici lidí. Nemoc napadá jak samce, tak samice, chorá zvířata špatně žerou, zvolna hubnou a slábnou, až konečně za jeden až dva roky hynou. Stává se často, že při této chorobě nelze prostým okem zjistiti žádných změn a nemoc lze prokázati teprve krevní zkouškou, jako u člověka. Doba, která uplyne mezi vniknutím zárodku do zdravého těla a mezi objevením se prvních příznaků choroby obnáší dva až čtyři měsíce. Léčení: v prvním stupni nemoce omezujeme se na desinfekci, která se provádí tím způsobem, že se pohlavní ústrojí důkladně vymyje 3% roztokem kyseliny borové a zvředovatělá místa se potřou jodovou tinkturou; pokročilejší choroba se léčí roztokem resorcínu a dávkami benzolu ostrušíkového dle živé váhy králíka vypočtenými. U velmi cenných kusů s úspěchem se v poslední době používá injekcí neosalvarsanových.

Prašivina počíná obyčejně na hlavě, rozšiřuje se na krk, hruď, přední nohy a může postihnouti celý povrch zvířete. Srst na místech postižených vypadává, tvoří se malé puchýřky hnisem vyplněné, které praskají a zasychají ve strupy anebo mokvají. Nemocné zvíře je vždy nutno odděliti, isolovati, králíkárnu je nutno vřelým louhem sodným vymýti a po uschnutí vybíliti hašeným vápnem. Při počátcích choroby potírají se strupy vaselinou, glycerinem, aby změkly a pak je pomocí mazlavého mýdla a teplé vody opatrně odstraňujeme. Poté potíráme zachvácená místa kartáčkem neb pírkem po 3 dny 2krát denně směsí stejných dílů petroleje a lněného oleje, za týden se králík vykoupe, v teple osuší a v případě potřeby se totéž léčení opakuje. Dobře se také osvědčilo seslabené vídeňské dehtové mazání, jehož hlavní součástí je dehet, líh a sirný květ.

Favus, čili moučnivka je rovněž kožní chorobou králíků, vyvolávanou plísní, zvanou Achorion Schoenleini. Na postiženém místě tvoří se v srsti zaokrouhlené, přesně omezené větší neb menší skvrny, v jejichž středu srst vypadává a později pokrývá se bělavým práškem (jako moukou), který pochází z výtrusů plísně. Nemoc zůstává obyčejně omezena na hlavy, na nohy, někdy ovšem zachvacuje celé tělo. Nákaza tato vyskytuje se nejčastěji u králíků ve stáří do 3 měsíců, jakmile dosáhnou stáří 5 měsíců, pak náhle sama zmizí. Někdy dosahuje však takového stupně, že zvířata hynou seslábnutím. Léčení spočívá v potírání chorých míst vatou, namočenou ve slabém roztoku sublimátu, kyseliny karbolové, kreolinu. Králíci obyčejně uzdraví se do týdne. Upozorňuji zase, že choroba tato je přenosná na člověka a proto je třeba velké opatrnosti. Nakažlivé nemoce králíků jsou velmi nebezpečné už proto, že nákaza se rychle přenáší na všechny kusy v králíkárně. Abychom tomu zabránili, musíme králíky občas prohlížeti a zpozorujeme-li u některého známku nemoci, pak musíme jej ihned bez odkladu léčiti. Správná diagnosa a vhodný způsob léčení je ovšem důležitý. Když zjistíme, že některý králík málo žere a sedí skrčený, máme jej hned z králíkárny odebrati, dáti do nějaké prázdné a od králíkárny více vzdálené bedny. Tam jej máme delší dobu pozorovati a léčiti, jakmile poznáme, jakou nemocí je postižen. Včasným odstraněním churavého králíka zabrání se často nakažení a vyhynutí celého chovu.

Všeobecně o léčení možno říci, že nejlépe je králíky těžce nemocné nebo nápadně již vyhublé neléčiti vůbec, lépe je takové kusy z chovu odstraniti, aby se předešlo ještě větší škodě. Pro králíkáře platí, že lépe je nemocem předejíti, nežli je namáhavě léčiti. Když jsou králíci pak krmeni vydatnou a zdravou potravou, zamezí se mnohým chorobám. Nutno dbáti, aby chovní králíci nepocházeli z chovů zamořených nějakou nemocí, nebo zdegenerovaných pokrevní plemenitbou. Koupení králíci buďtéž vždy dobře prohlédnuti a delší dobu pozorováni, jestli snad nejsou nemocní. Pouze úzkostlivou čistotou a opatrností podaří se nám králíky udržeti zdravé.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Léčení prašiviny u králíků

Recept na opravdové svatební koláče

Ingredience: 500 g hladké mouky, 350 g změklého másla, 3 žloutky, špetka soli, 1 lžíce rumu, 1 lžíce bílého jogurtu nebo 1/2 lžíce majonézy, nebo 1/2 lžíce vepřového sádla

Ingredience na kvásek: 5 lžic vlažného mléka, 2–3 lžíce cukru, 30 g droždí

Postup: Do vlažného mléka přidejte cukr a rozdrobte droždí, nechte v teple vzejít kvásek.

Prosejte do mísy mouku se solí, přidejte kousky změklého másla, žloutky, rum a jogurt, majonézu nebo sádlo. Nakonec přilijte kvásek a vypracujte pružné těsto. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu, ale šikovné kuchařky to určitě zvládnou i ručně. Těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny až hodinu do lednice. Hodně záleží na tom, jak změklé máslo jste měli, těsto by nemělo ztuhnout úplně na kost, ale zase by vám nemělo téct pod rukama. Než těsto ztuhne, můžete si připravit náplně, nejlépe tvarohovou, jablečnou nebo povidlovou. Makovou nebo ořechovou náplň je lepší připravit den předem, aby vystydly. Množství náplní je spíše orientační. Bez obav použijte recept na své oblíbené náplně.

Když je těsto správně tuhé, zapněte troubu na 200 stupňů a vyložte plechy pečicím papírem. Koláčky se pečou velmi krátce na vyšší teplotu a je potřeba je opravdu bedlivě hlídat. Vyndejte z lednice část těsta, rozválejte na plát silný 3–4 mm a vykrajujte kolečka. Použijte klasické vykrajovátko na vánoční cukroví o průměru asi 3,5 cm. Kolečka přeneste na plech a zdobte náplněmi. Nejlépe to půjde, když si náplně přendáte do zdobicího sáčku a na kolečka náplň nastříkáte. Podle druhu náplně ozdobte mandlí, rozinkou nebo ořechem a dejte péct do vyhřáté trouby na 7–9 minut. Ke konci je potřeba dobře hlídat, protože koláčky budou shora ještě světlé, ale zespodu už krásně zlatavé. Po vytažení z trouby koláčky rychle přendejte z horkého plechu na chladicí mřížku nebo je jednoduše stáhněte i s pečicím papírem, aby se nedopékaly. Stejným způsobem pokračujte, až do úplného zpracování těsta, které nechte po celou dobu v lednici.

Z výše uvedené dávky připravíte 230–250 koláčků.

Ingredience na tvarohovou náplň: 250 g tvarohu (ne ve vaničce), 4 lžíce moučkového cukru, 1 vejce, 1 lžíce vanilkového pudinku, vanilkový cukr, citronový olej/kůra, rozinky máčené v rumu na zdobení

Postup: Všechno společně vyšlehejte, podle chuti můžete případně přisladit. Směs by měla být hustá tak, aby z koláčku nestékala.

Ingredience na makovou náplň: 150 g mletého máku, 200 ml mléka, 3–4 lžíce cukru krupice, mleté piškoty, rum, citronový olej, vanilkový extrakt nebo cukr, loupané mandle na zdobení

Postup: Mléko přiveďte k varu, přidejte mletý mák a pár minut za stálého míchaní povařte. Odstavte, přidejte cukr, vanilku a citronový olej nebo kůru. Až maková směs vychladne, přidejte podle chuti rum a zahustěte mletými piškoty. Směs se vám možná bude zdát po uvaření řídká, ale po vychladnutí a přidání piškotů bude mít tu správnou chuť i konzistenci.

Ingredience na ořechovou náplň: 150 g mletých vlašských ořechů, 150 ml mléka, 120 g cukru, 75 g mletých piškotů, 1–2 lžíce rumu (nemusí být), vlašské ořechy na zdobení

Postup: Mléko svařte společně s cukrem, přidejte mleté ořechy a za stálého míchání chvilku povařte. Odstavte, nechte vychladnout a vmíchejte mleté piškoty. Můžete přidat trochu rumu.

Ingredience na jablečné náplně: jablečná povidla, skořice, piškoty

Postup: Do jablečných povidel přidejte špetku skořice a trochu piškotových drobečků. Recept je nevyzpytatelný, musíte odhadnout takové množství piškotů, aby vám náplň nestékala. Výsledný koláček ozdobte kouskem vlašského ořechu.

Ingredience na povidlovou náplň: švestková povidla, lžíce rumu, skořice, perník

Postup: Švestková povidla rozmíchejte s trochou rumu a skořice a zahustěte strouhaným perníkem. Nicméně i přes perník povidla z koláčků lehce stečou. Povrch ozdobte drobenkou.

Zdroj: článek Jak zabalit svatební koláče

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ KAPUSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Keilová.

Prosím zavařoval jste někdo kapustu??? jak na to ?? díky Zuzana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nechte kapustu zkvasit podobně jako zelí. Výsledný produkt je bezlepkový, paleo a je vhodný pro vegany i vegetariány. Tady je recept na dva litry kysané kapusty:

Suroviny:
1 velká hlava kapusty
4-5 šálků organického kadeřávku - velké stonky jsou odstraněny a listy nazřezány na tenké proužky
1 malá organická červená cibule - nakrájená na kostičky
4 čajové lžičky himalájské růžové soli
1 lžíce loupané organické bílé buničiny z kůry citronu
3 stroužky oloupaného česneku
4½ šálků teplé čisté vody (40° C)
1 čajová lžička organického kokosového cukru nebo Rapadury
1 balíček bakteriální kultury pro mléčné kvašení https://www.amazon.com/gp/a…
2 čisté skleněné zavařovací sklenice s víčkem

Postup
1. Odstraňte 4 vnější listy z kapusty, opláchněte, osušte a odložte. Odstraňte košťál a nakrájejte zbývající časti kapusty na tenké plátky nebo použijte kuchyňský robot. Umístěte kapustu a nakrájený kadeřávek do velkého sítka a důkladně opláchněte vodou. Možná to budete muset udělat v několika dávkách v závislosti na velikosti sítka.
2. Do velké mísy dejte omytou kapustu s kadeřávkem, přidejte červenou cibuli, posypte dvěma lžičkami růžové soli a promíchejte čistýma rukama, dokud kapusta a kadeřávek nezačne vadnout a neuvolní kapalinu. Pak to nechte stranou a přejděte k přípravě solanky.
3. Do mixéru dejte zbývající 2 lžičky růžové soli, bílou kůru z citronu, rozmačkaný česnek, vodu, cukr a rozmixujte, dokud to nebude hladké. Nakonec ručné přimíchejte mléčné kultury. Nechejte slanou vodu odležet po dobu 10-15 minut, aby se dobrá bakterie probudila a začala se krmít cukrem. Nalejte slanou vodu na nakrájenou zeleninu a dobře promíchejte rukama, dokud nebude veškerá zelenina pokryta solankou.
4. Směs nandejte do čistých skleněných sklenic a důkladně to rukama nebo velkou lžičkou umačkejte, dokud slanina nezakryje všechnu zeleninu. V horní části každé nádoby ponechte nejméně 6 cm místa na zakrytí.
5. Na začátku odložené 4 okrajové listy z kapusty přeložte a umístěte na vrch fermentované zeleniny, zatlačte dolů na listy, aby se zakryly solankou. Opakujte to i pro druhou sklenici. Tímto dalším krokem pomůžete udržet vaši fermentovanou zeleninu pod solankou. Můžete také použít malou čistou sklenici, která se vejde do nádoby a zeleninu přitlačí ke dnu. Ujistěte se, že máte alespoň 3 nebo 6 cm slaného nálevu nad horní částí fermentované zeleniny a složených listů.
6. Sklenice umístěte do lepenkové krabice, abyste je chránili před světlem. Nechte zeleninu kvasit při pokojové teplotě po dobu 5-7 dnů. Ochutnejte malou část po 4 dnech v letních měsících a 5-6 dnech v chladnějších měsících, abyste zjistili, zda se vám líbí chuť. Pokud se vám líbí chuť, odstraňte horní listy zelí a umístěte fermentovanou zeleninu do ledničky. Čím déle zeleninu kvasíte, tím více bude kyselejší. Poté, co dokončíte fermentaci, umístěte zeleninu do chladničky po dobu až 6-8 měsíců.
7. Pokaždé, když ujíte kysanou zeleninu, ujistěte se, že zbylá zelenina je zatlačena pod solanku, abyste si ji ochránili po dlouhou dobu.

Zdroj: příběh Zavařování kapusty

Historie vosích hnízd jako vánočního cukroví

Vánoční cukroví a jeho pečení je jedna z obecně rozšířených vánočních tradic. Většina vánočního cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády a různých druhů ořechů a kandovaného ovoce. Mezi typické české vánoční cukroví patří rozličné tvary vykrojené z lineckého těsta a také vosí hnízda, která je možné navíc ochutit strouhaným kokosem nebo kakaem. Typickými vůněmi jsou vanilka a rum, charakteristickým kořením skořice. 87 % Čechů si peče alespoň část cukroví doma.

Vosí hnízda se vyrábějí z těsta tvořeného rozdrcenými piškoty či sušenkami, které se smíchají s máslem a kakaem. Vzniklé těsto se následně dává do formičky vysypané moučkovým cukrem a za pomoci například vařečky se udělá ve středu těsta umístěného ve formě malá díra, do které se nalije náplň (nejčastěji s likérovou příchutí). Na spodek se nalepí celý piškot a forma se buď otevře, nebo se vzniklé hnízdo vyklepe. Záleží na typu formičky, kterou máme. Formy se dají koupit v obchodech s domácími potřebami. Existuje i jiný recept, ve kterém se těsto skládá z vaječného bílku, strouhaných vlašských ořechů a moučkového cukru.

Zdroj: článek Recepty na vosí hnízda

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadja.

Citát: "Nejprve si připravíme mělký plech, na nějž sklenice postavíme. Plech pak zalijeme vodou do výšky 2 až 3 centimetrů."
- Mělký plech bývá tak 1 cm vysoký, takže do něj 2-3cm vody nenalijeme.
- Plech pak zalijeme vodou - zaléváme asi sklenice uložené na plechu, nikoliv plech, to bychom vodu lili přímo do trouby.
-----------------
Nesrovnalosti:
Zavařování masa na dovolenou (v hrnci):
"Maso můžete do sklenic napěchovat a následně zalít vepřovým vývarem až po okraj"
Zavařování masa do sklenic v mikrovlnce:
"Sklenice neplníme až po okraj, ale pod víčkem musí zůstat mezera, což je stejné, jako při zavařování v hrnci."
Dotaz: TAKŽE PLNÍME AŽ PO OKRAJ, NEBO S MEZEROU?
------------------
Při zavařování v mikrovlnce doporučuji sklenice podložit talířem s trochu zvýšeným okrajem - pokud tekutina vyteče, aby se nerozlila po celé troubě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zavařování se sklenice plní s okrajem. Mezi víčkem a obsahem musí být mezera alespoň půl centimetru. Je to proto, že při zavařování se vlivem zvýšené teploty zvetšuje objem obsahu a ten by mohl vytékat. Samotné vytékání nevadí, ale hrozí, že se s tekutinou může pod víčko dostat i pevná struktura, třeba svalové vlákno, které pak způsobí neťesnosti a zkažení obsahu.

Zdroj: příběh Zavařování masa do sklenic v troubě

Pudinkový koláč se zakysanou smetanou

Ingredience těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Postup:

Do mísy rozklepněte celá vejce, přidejte odvážený cukr a vyšlehejte do husté pěny. Přidejte olej a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vypracujte hladké těsto.

Ingredience pudinková náplň:

  • 1 000 ml mléka
  • 3 čokoládové pudinky
  • 100 g cukru

Postup:

3/4 litru mléka ohřejte v hrnci na mléko nebo ve vodní lázni. Ve zbylém mléce rozmíchejte 3 sáčky pudinku a odvážený cukr. Rozmíchaný pudink přidejte do ohřívajícího se mléka a za stálého míchání přiveďte k varu.

Plech s vyšším okrajem vymažte máslem nebo olejem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem a těsto do něj přelijte. Uvařený, ještě horký pudink nalijte nepravidelně na těsto, pak uhlaďte a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 25 minut. Po upečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Ingredience na krém:

  • 500 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr dle chuti

Postup:

Smíchejte zakysanou smetanu, vanilkový cukr a promíchejte, dle chuti přimíchejte moučkový cukr. Připravený krém rovnoměrně rozetřete po celé m těstě. Nechte ztuhnout, před podáváním můžete ještě posypat Grankem nebo mletou skořicí.

Zdroj: článek Pudinková buchta na plech

Poradna

V naší poradně s názvem KATALPA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Dobrý den nejsem si jista jestli mám na zahradě katalpu. Stromeček malí cca 30cm jsem si přinesla z jedné zanedbané zahrady, kde se volně samy rozmnožily pod velikou "maminou". Loni vyrostl cca do výšky 50 cm, 4 lístky opadly. Letos vyrost do možná už více jak 2m výšky. Nekvetl, a listy jsou skoro 50 cm široké. Prosím jedná se o Katalpu? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na vaší fotografii je rostlina s názvem pavlovnie protáhlá (Paulownia elongata). Tento druh pavlovnie je velmi bujně rostoucí strom pěstovaný pro ozdobu v zahradách a parcích. Tato pavlovnie je oblíbená pro své překrásné fialové květy a řadí se mezi nejrychleji rostoucí stromy na světě. Roste dobře v písčitých půdách, nesnáší přemokření. Zcela mrazuvzdorná se stane až po 4 letech. V osmi až deseti letech doroste do výšky 15 metrů a vytvoří obrovský strom.
Katalpa a pavlovnie jsou často zaměňovány pro svůj podobný vzhled. Ale jde o dva různé zástupce. Katalpa pochází z USA, kdežto pavlonvnie z Číny. Katalpy jsou vzácné, ale pavlovnie jsou běžné. Listy Katalpy jsou velké, ale listy Pavlovnie jsou větší, často mnohem větší. Listy katalpy vyrůstají po třech třech, ale pavlovnie má listy jen v párech. Květy katalpy jsou bílé, ale květy pavlovnie jsou levandulové až fialové. Plody katalpy jsou dlouhé úzké lusky, ale plodem pavlovnie je zaoblená dřevěná kapsle.

Pavlovnie je u nás dostatečně odolná a pokud vysadíte jednoletou sazenici zjara, tak do podzimu zesílí natolik, že zpravidla přežije zimu bez poškození. Někdy během zimy omrzne nevyzrálý vegetační vrcholek rostliny, ale další roky se už zvýší její šance na další přežití. Vyžaduje plně osluněné stanoviště, ale snese i lehký polostín. Obvykle se vyrovná s běžnou výsadbu kdekoli na zahradě, bez úpravy zeminy, ale v humózních výživných půdách poroste asi o třetinu rychleji. První roky je dobré rostlině přilepšit občasnou závlahou a přihnojením.
Paulownie prvním rokem po vysetí vyroste zpravidla do metrové výšky a následující rok se běžně stává, že nadzemní část, nikoli kvůli mrazu, zcela odumře do výšky 5 - 30 cm nad zem. Není to vůbec na závadu, naopak, rostlina nad zemí vyraší a pokud je ve volné půdě s dostatkem vláhy a živin, je schopná v této druhé vegetační sezoně vyrůst do výšky i přes 3 metry. Následující rok může Paulownie přirůst další 3-4 metry, pakliže si zachová zřetelný terminál, a je přihnojována dusíkatými hnojivy. Pokud rostlina při suchém počasí není vůbec zalévána ani hnojena, pak jsou její přírůstky jen poloviční.

Zdroj: příběh Katalpa?

Pudinková bublanina

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 120 ml oleje
  • 4 vejce
  • 200 g polotučného tvarohu
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 500 g jahod (čerstvých nebo mražených), možno i jiné ovoce

Postup:

Žloutky oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Ke žloutkům přidejte cukr, vyšlehejte do pěny, poté přilijte olej a znovu šlehejte. Ke žloutkům přidejte tvaroh, mouku, vanilkový cukr, vanilkový pudink a prášek do pečiva. Promíchejte. Na závěr zlehka vmíchejte tuhý sníh. Vyšší plech vymažte máslem nebo olejem, vysypte hrubou moukou a přelijte na něj připravené těsto, rovnoměrně rozetřete. Jahody pokrájejte na čtvrtiny nebo poloviny a rozmístěte na těsto. Předehřejte troubu na 180 °C a dejte péct asi na 30 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout, pocukrujte a můžete podávat.

Zdroj: článek Pudinková buchta na plech

Poradna

V naší poradně s názvem TECHNICKÝ VÝKRES NA ZHOTOVENÍ ČMELÍNA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich Hartl.

Dobrý den.
A nebo večer, záleží, kdy to čtete. Asi před rokem jsem v návalu humánní blbosti slíbil klukům (1. a 3. třída ZŠ), že jim postavím ČMELÍN. Bohužel na to nezapoměli a drze mně to každého půl roku připomínají. Protože už jsem všechny relevantní výmluvy vyčerpal (tedy skoro všechny - ještě mám tak na měsíc), rozhodl jsem se požádat, lépe řečeno poprosit někoho, kdo tomu rozumí - a to jsou všichni mimo mě - o pomoc. V této chvíli nebudu rozlišovat, kdo by mně chtěl pomoci. Náboženské vyznání, příklon k politické straně, sexuální orientace, barva pleti, masožravec, vegan, kluk nebo holka ani Intelligence Quotinent, mě nezajímá. Mě momentálně zajímá TECHNICKÝ VÝKRES + PRACOVNÍ POSTUP VÝROBY ČMELÍNA.
Děkuji všem, kteří projeví ochotu mně pomoci.
JH

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Čmelín postavíte úplně jednoduše. Zakopejte pod zem plastový kbelík dnem vzhůru. Do dna udělejte velkou kulatou díru, kterou něčím překryjte, aby do kbelíku nepršelo. Kbelík nechte ze dvou třetin koukat nad povrch. Zespod ke kbelíku přiveďte hadici s průměrem tří čmeláků a druhý konec vyveďte vhodně k povrchu, aby do ústí netekla voda. Do kbelíku dejte králíkářské pletivo a seno s dlouhými stébly. Celé by to mělo vypadat, jak je vidět na přiloženém obrázku.
Jestli chcete být trochu moderní, tak do čmelína můžete nainstalovat wifi kamery, které vám zprostředkují pohled na dění uvnitř čmelína.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: příběh Technický výkres na zhotovení čmelína.

Pudinková buchta na plech

Na vás je jen vybrat ten správný recept na pudinkovou buchtu, jíž později potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu nebo přátele. Věřím, že se alespoň jeden z níže uvedených receptů stane vaším oblíbeným a vy se k němu budete s chutí vracet.

Zdroj: článek Pudinková buchta na plech

Poradna

V naší poradně s názvem DRACENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumila Vernerová.

Mohu pokojovou dracenu dát v létě ven?

Děkuji za odpověď Vernerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Dracena má ráda letnění. Snese plné slunce i polostín. Venku může zůstat do doby, než klesnou noční teploty pod 7 stupňů. Od června do září přihnojujte pomocí Krystalonu Květ. Rostlina se vám pak ukáže, jak vypadá ve své přirozené kráse. Při letnění jsou největší hrozbou půdní škůdci, kteří nalezou do substrátu a tam užírají kořeny a to i po přenesení zpět do bytu. Jako ochrana je nejlepší použít přípravek Actara a to na začátku letnění a těsně před jeho koncem. Actara se nastříká na rostlinu, vsákne se do ní a vydrží v ní dva až tři měsíce. Po celou tuto dobu je rostlina pro škůdce jedovatá, a když si kousnou, tak hned zahynou. Přeji hodně zdaru při letnění a mnoho radosti z krásných listů.

Zdroj: příběh Dracéna jak se o ni starat

Vosí hnízda z Margotky

Ingredience: 4 ks Margot (velké), 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 80 g piškotů, 4 polévkové lžíce kakaa, 2–3 lžíce rumu, piškoty, moučkový cukr na obalení

Ingredience náplň: 100 g másla, 50 g cukru, 2 lžíce rumu (nebo koňaku)

Postup: Tyčinky Margot vložíme do mrazničky na jednu až dvě hodiny, aby trošku (ale ne úplně) zmrzly. Poté tyčinky nastrouháme na struhadle. Pokud by byly pokojové teploty, tak by se velmi špatně strouhaly, proto je nutné je nechat ztuhnout. Rovnou můžeme i nastrouhat piškoty, které budeme také potřebovat. Do mísy přidáme jak nastrouhanou Margotku a piškoty, tak i máslo, cukr, kakao a rum. Všechno smícháme a uhněteme těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na chvíli do lednice, aby ztuhlo. Z těsta vždy odebereme kousek, vytvoříme kuličku a tu obalíme v moučkovém cukru. Formičku na včelí úly vysypeme cukrem a vmáčkneme do ní kuličku. Vařečkou uděláme důlek, ten naplníme krémem a přilepíme piškot. Formičku rozevřeme nebo vosí hnízdo vyklepneme. Margotková vosí hnízda vložíme do chladničky, aby tam ztuhla. V případě, že by těsto na hnízda bylo příliš řídké, tak jej zahustíme dalšími strouhanými piškoty nebo jej dáme jednoduše ztuhnout. Pokud by tomu bylo naopak, přilijeme trošku rumu nebo mléka. Těsto by mělo být dobře tvárné.

Náplň do hnízd: Máslo ušleháme s cukrem a rumem. Podle potřeby můžeme přidat ještě další cukr nebo rum.

Zdroj: článek Recepty na vosí hnízda

Příběh

Ve svém příspěvku ČESKÝ ROZHLAS BRNO PŘEZIMOVÁNÍ MUŠKÁTŮ V KRABICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kutílková.

Asi pře 14dny jsem zaslechla ve vysílání brněnského rozhlasu rady, jak přezimovat muškáty.celé rostliny se po oklepání balu měly vložit kořeny nahoru do krabice, přikrýt novinami a nechat do jara. Jednalo se o normální nebo převislé a mohl by někdo uvést celý postup? Děkuji Kut.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata.

Přezimování pelargónií v krabici hlavou dolů

Tento způsob zazimování pelargónií od nás po celou zimu nevyžaduje žádnou činnost a nikde nádoby s rostlinami nepřekáží. Na jaře budou vypadat politováníhodně, ale rychle se posbírají a budou silné a krásné.

Budeme potřebovat jen velkou krabici (podle množství pelargónií). Než rostliny zazimujeme, přestaneme je zalévat a zeminu necháme vyschnout. Poté rostliny vyjmeme z nádob, lehce je oklepneme, ale necháme bal, nestříháme je ani neodstraňujeme květy. Naskládáme je do krabice hlavou dolů, a to jednu vedle druhé, pěkně nahusto. Přikryjeme je novinami nebo podobným papírem a krabici uzavřeme. Odložíme ji do nemrznoucí místnosti, např. do sklepa, a dál se nestaráme.

Jarní příprava

Koncem února vyjmeme rostliny z krabice. Nestaráme se o jejich žalostný vzhled, a tak jak jsou je zasadíme do nádob s čerstvou zeminou. Zalijeme je. Za 2-3 týdny vyraší nové výhony. Za další 3 týdny odstraníme všechny staré, suché listy a výhony. Průběžně zaléváme, od dubna hnojíme jednou týdně. Po „ledových mužích“ je přesuneme do exteriéru. Rostliny budou silné a bohatě pokvetou celou sezonu.

Zdroj: příběh Český rozhlas brno přezimování muškátů v krabici

Slané pečení

Řekne-li se slané pečivo, napadne mnohé z nás preclík. Preclík (německy Brezel) je tradiční druh pečiva rozšířený již od středověku především v jižním Německu, severní Francii, Švýcarsku a v zemích někdejšího Rakousko-Uherska. Je to bílé pečivo vytvarované z tenké, na koncích zúžené těstové tyčky, stočené do kroužku a ukončené překřížením konců, nebo vytvarované do tvaru srdíčka či osmičky. Sype se hrubě krystalickou kuchyňskou solí, mákem nebo kmínem. Ovšem doba pokročila a v současnosti je k mání nepřeberné množství slaného pečiva.

Recept na nejlepší slané pečivo

Ingredience: 150 g nivy, 100 g Hery, 100 ml šlehačky, 200 g hladké mouky, 1 špetka soli, pepř. Na potření 1 žloutek, na posypání sladká paprika, kmín

Postup: Sýr rozmačkáme nebo nastrouháme, přidáme mouku, šlehačku, tuk, sůl, pepř a zpracujeme hladké těsto. Těsto dáme do chladna odpočinout. Potom vyválíme na tenkou placku, vykrajujeme formičkou různé malé tvary, klademe na vymaštěný plech, natíráme žloutkem a sypeme kmínem nebo mletou paprikou. Pečeme při 170 °C asi 10–15 minut. Jedná se o výborné slané pečivo k vínu.

Slané pečení z listového těsta

Ingredience: 1 listové těsto, 1 vejce, 1 balení nastrouhaného sýru, sůl, koření na pizzu, jemný kečup, 100 g šunky

Postup: Rozválíme pláty listového těsta, potřeme kečupem, posypeme kořením na pizzu, poklademe salámem, nastrouhaným sýrem i jinými ingrediencemi (dle vaší chuti a fantazie). Těsto stočíme a rozkrájíme na kousky asi 2 cm velké. Poklademe na plech (nejlépe na pečicí papír), potřeme vejcem a posypeme solí. Dáme péct do vyhřáté trouby a dozlatova pečeme. Vhodné k vínu, pivu, k televizi.

Slané velikonoční pečení

Ingredience: 400 g hrubé mouky, 1 lžička soli, 250 ml mléka, 1 lžička cukru, 40 g droždí, 20 g másla, 1 vejce

Postup: Mouku smícháme se solí. Ve vlažném mléce rozmícháme cukr, rozdrobené droždí, necháme nakynout a přidáme do mouky spolu s rozpuštěným máslem. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Na pomoučené desce těsto rozdělíme na několik částí, z každé vyválíme váleček a upleteme rozmanité tvary. Naskládáme na vymazaný plech, potřeme vejcem rozšlehaným se solí a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Podáváme k zakousnutí hodovníkům.

Slané pečivo plněné

Ingredience na náplň: 1 cibule, pepř, 1 paprika, 320 g sterilovaného zelí, 1 vejce, 150 g šunky, sůl, 200 g uzeného masa, 100 g sýru

Ingredience na těsto: 250 ml mléka, 150 ml oleje, 1 kostka droždí, 1 lžička soli, 1 lžička cukru krupice, 500 g hladké mouky

Postup: Nejdříve si připravíme náplně do rohlíčků. Uzené maso nakrájíme na drobounké kostičky. Dobré je koupit uzené, které se už nevaří. Ze zelí slijeme část nálevu a překrájíme ho. Nálev neslijeme všechen, aby nebyla náplň suchá. Zelí a uzené maso smícháme, přisypeme trošku pepře, a pokud je uzené slané, máme hotovo. Kdyby ne, tak ještě přisolíme. Na druhou náplň si na hrubém struhadle nastrouháme šunku, na jemném struhadle sýr a papriku s cibulí nakrájíme na drobné kostičky. Vše smícháme, přidáme jedno vejce, případně pepř, a je to. Náplně si samozřejmě můžeme vytvořit zcela podle chuti. Zapneme troubu a teplotu nastavíme na 180 °C. Droždí s cukrem utřeme na talířku dohladka a rozmícháme ho ve vlažném mléce. Do mísy nasypeme mouku. Zamícháme do ní sůl, přilijeme olej a mléko s rozmíchaným droždím. Vše smícháme a na vále propracujeme těsto. Z těsta tvoříme rohlíčky ihned, bez kynutí. Pokud je těsto příliš tuhé, klidně přidáme trochu mléka. Připravené těsto si rozdělíme na 4 bochánky. Každý bochánek vyválíme na kolo o průměru lehce přes 30 cm a rozřežeme ho na 8 dílů (trojúhelníků). Na široký kraj trojúhelníku dáme náplň, přetáhneme a přimáčkneme špičky, abychom uzavřeli rohy. Zabalíme rohlíčky. Plněné košumberské rohlíčky dáme na plech vyložený pečicím papírem, pomažeme vajíčkem a posypeme třeba kmínem, seznamem, mákem či jinými semínky. Je to vcelku dobrý rozlišovací znak pro náplně uvnitř rohlíčků. Plněné rohlíčky vložíme do předehřáté trouby a pečeme lehce dozlatova asi 12–15 minut. Rohlíčky ihned po vyndání z trouby sundáme z plechu. Dáme je třeba na prkýnko nebo mřížku, ať pořádně vychladnou.

Slané pečivo z nivy

Ingredience: 250 g nivy, 250 g hladké mouky, 1 vejce, 250 g tuku Omega, na posypání sezamové semínko, sušený drcený česnek, mák, hrubozrnná sůl a na potření žloutek

Postup: Nivu a Omegu nastrouháme a vymícháme s ostatními ingrediencemi v hladké těsto. Vyválíme plát asi 5 mm silný, nakrájíme rádýlkem proužky 1 x 3 cm, které dáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným žloutkem a sypeme hrubou solí, mákem, drceným česnekem, sezamovým semínkem. Slané tyčinky z nivy pečeme při 200 °C a podáváme jako slanou chuťovku k vínu.

Zdroj: článek Pečení

Poradna

V naší poradně s názvem KAKI CHURMA - TOMEL JAPONSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aronová Dana.

Dobrý den,

se zájmem jsem si přečetla Váš článek o pěstování kaki churmy.
Doma na zahradě mám zhruba 10 let tento stromek. Získala jsem ho na výstavě, jako malý stromeček. Docela se mu daří, dnes je asi 2 m vysoký. Plodí minimálně 5 let. Plodů jsou stovky, ale malé jako nehet palce ruky. Loňského roku jsem ho maximálně ořezala a hodně likvidovala obrovské množství květů. Nic se nedělo, plodů bylo méně, velikosti stejné. Letos má plodů výrazně méně, ale jsou pořád neskutečně malé. Co s tím? Uvažovala jsem o koupi kvalitní rostliny s tím, že bych strom naroubovala. Mohla byste poradit?
První tři roky po výsadbě do volné půdy jsem ho chránila před zmrznutím, ale teď s ním nic nedělám a zimu na Moravě bez problému zvládá.

Děkuji za odpověď

S přáním pěkného dne

zdraví Dana Aronová
Kroměříž

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Strom s ovocem kaki churma - tomel japonský je možné roubovat. Návod na roubování je vidět zde: https://youtu.be/au2de7AXCS…

Jistější je ale vysadit nový stromek s odrůdou vhodnou do našich klimatických podmínek. Vhodná je například odrůda Kostata, která neobsahuje pecky ani třísloviny. Plody jsou velké, kulovité, žlutooranžové barvy. Dužnina je oranžová, sladká, hodí se k přímému konzumu nebo do ovocných salátů. Plodí druhým až třetím rokem po výsadbě. Odrůda je samosprašná, takže nepotřebuje druhý strom.

Další vhodná odrůda, která vydrží mrazy až do -18°C, je Tomel ROJO BRILLANTE. Je to pozdní odrůda s vysokým a spolehlivým výnosem. Plody odrůdy Rojo Brillante dorůstají větší velikosti a sklízí se v listopadu. Plody je po sklizni dobré nechat 2 týdny dozrát aby dosáhly sladké a lahodné chuti.

A do třetice Kaki Chioccolatino je původem z Itálie. Plody má středně velké až velké, ploše kulovité, žlutooranžové barvy. Dužnina je bronzově oranžová, sladká, hodí se k přímému konzumu či do ovocných salátů. Plodí druhým až třetím rokem po výsadbě. Odrůda Chioccolatino je také samosprašná.

Zdroj: příběh Kaki churma - tomel japonský

Pudinkový koláč na plech

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 250 ml vlažného mléka, 3/4 balíčku sušených kvasnic, 70 g cukru krystal, 70 g rozpuštěného másla, 1/2 lžičky soli, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 1 lžička sušené citronové kůry

Ingredience na náplň: 350 g Vanilmixu, 900 ml vody, 3 lžíce rumu (nebo pudink uvařený z 1 l mléka a 2 sáčků vanilkového pudinku, oslazený podle chuti), čokoládová poleva

Postup: V míse promícháme mouku s kvasnicemi. Přidáme vše ostatní a vypracujeme těsto, které necháme vykynout přikryté utěrkou. Pokud máme domácí pekárnu, udělá těsto za nás. Z vykynutého těsta oddělíme asi 1/3. Zbylé dvě třetiny rozválíme na pomoučeném vále na velikost plechu. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a okraje lehce vymáčkneme kolem stěn trochu nahoru. Vanilmix dáme do misky. Odměříme si 900 ml vody, odebereme 3 lžíce (vylijeme) a nahradíme je rumem. Směs přilijeme k prášku a ručním šlehačem krátce prošleháme do zhoustnutí. Hmotu rozetřeme na těsto připravené na plechu. Kdo nemá Vanilmix, nahradí ho uvařeným pudinkem. Pak na tenko rozválíme zbývající 1/3 těsta, rádýlkem rozkrájíme na proužky a na pudinku vytvoříme mřížku. Necháme ještě chvilku kynout na plechu a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme do zrůžovění mřížky asi 10–15 minut. Vychladlý koláč můžeme ozdobit čokoládovou polevou.

Zdroj: článek Pudinková buchta na plech

Poradna

V naší poradně s názvem ROZMNOŽOVÁNÍ KANADSKÝCH NEBO ZAHRADNÍCH BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dužíkova eliška.

Jak se rozmnožují kanadské borůvky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pro rozmnožování kanadských borůvek budete potřebovat řízky, které získáte z jednoletých větví, které mají průměr nejméně 0,6 cm. Větve musí být zdravé a odříznutí je potřeba provést brzy na jaře pomocí ostrého nože nebo nůžek na stříhání. Řízky by měly obsahovat zdravé listové pupeny.
Odstraňte všechny květní pupeny, ale listové pupeny nechte neporušené. Odříznutou větev rozdělte na řízky o délce kolem 12 cm. Nejlepší je použít řízky, které obsahují pouze listové pupeny, nikoliv ty, které obsahují stopy po odstranění květových pupenů, takže nařežte řízky odpovídajícím způsobem.
Odřízněte kůru 2,5 cm od spodu každého řízku. Seříznuté řízky můžete skladovat až tři měsíce, pokud je to nutné, v plastových sáčcích obsahujících sphagnový mech. Uzavřete sáčky a uchovávejte na chladném místě při teplotě mezi 1 až 5 stupni Celsia s vlhkostí mezi 80 až 90 procenty. Je-li to ale možné, zpracujte řízky hned, aniž byste je ukládali. Čím déle je ukládáte, tím méně šancí, že budou kořenit.
Vytvořte si obdélníkové rozmnožovací lože dostatečně velké, aby se do něho vešly všechny řízky 5 cm od sebe. Umístěte rozmnožovací lože do skleníku na plné slunce.
Smíchejte jeden díl rašeliny a jeden díl hrubého betonového písku a vytvořte kořenové médium. Alternativně můžete smíchat polovinu rašeliny a polovinu vermikulitu nebo perlitu nebo jednu třetinu perlitu, písku a vermikulitu. Naplňte rozmnožovací lože kořenovým médiem.
Přidejte řízky, které svisle zapíchněte do kořenového média s oloupanými částmi dolů. Šedesát procent řízku by mělo být pod povrchem a jedním nebo dvěma listovými pupeny nad ním. Zatlačte médium kolem každého řízku.
Ve skleníku udržujte teplotu kolem 20 stupňů Celsia. Zalévejte jednou týdně a udržujte vlhké kořenové médium. Zvyšte zalévání, když se začnou vyvíjet nové listy.
V polovině června zvyšte skleníkové větrání, kdy už by se měly vyvinout kořeny. Aplikujte týdenně rozpustné nebo pomalu uvolňující se hnojivo, například NPK 15-30-4 nebo NPK 13-36-13. Aplikujte také síran amonný, fosforečnan amonný, močovinu nebo jinou formu dusíku. Dodržujte pokyny uvedené na etiketě hnojiva a dusíkatých přípravků.
V zimě nechte řízky ještě v rozmnožovacích lůžkách. Borůvky budou připraveny k přesazení do vaší zahrady příští rok na jaře.

Zdroj: příběh Rozmnožování Kanadských nebo zahradních borůvek

Pudinkový koláč se zakysanou smetanou

Ingredience na těsto: 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 celá vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100 ml oleje

Ingredience na pudinkovou náplň: 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 1–2 velké lžíce cukru

Ingredience na dochucení: 400 g zakysané smetany, Granko nebo strouhaná čokoláda

Postup: Vejce s oběma druhy cukru ušleháme do husté pěny. Poté postupně přilijeme olej a opatrně zašleháme mouku s práškem do pečiva. Hotové těsto vylijeme na hluboký plech vyložený buď pečicím papírem, anebo řádně vymazaný a vysypaný.

Z mléka, pudinkové prášku a cukru uvaříme pudink, který ještě horký rozlijeme tenkým pramínkem rovnoměrně na těsto. V žádném případě jej nemícháme! Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 15 minut.

Na závěr ještě teplý korpus (nikoli horký!) potřeme zakysanou smetanou a posypeme Grankem či strouhanou čokoládou. Jde rovněž použít jinou příchuť pudinku, takže nám pak vznikne jiný barevný kontrast.

Zdroj: článek Pudinková buchta na plech

Koláč na plech s pudinkem

Ingredience na spodní těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 0,5 balíčku prášku do pečiva, 80 g kokosu, 2 lžíce kakaa, 200 g másla nebo Hery, mléko (je-li třeba)

Ingredience na náplň: 800 ml mléka, 2 kokosové pudinky (nebo vanilkový pudink a kokos), 4 lžíce cukru krupice

Ingredience na vrchní těsto: 3 vejce, 3 lžíce cukru krupice, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce vody, 2 lžíce oleje, 1 lžíce kokosu, 1 lžíce kakaa, 0,5 balíčku prášku do pečiva

Postup: Smícháme všechny ingredience na spodní těsto, řádně prohněteme v hladkou hmotu, kterou dle potřeby můžeme trochou mléka zvláčnět. Těsto rovnoměrně rozválíme nebo namačkáme na dno vymazaného a vysypaného plechu (vysypat můžeme i kokosem).

Z mléka, cukru a pudinku uvaříme pudink, který ještě teplý nalijeme na spodní těsto, rozetřeme a polijeme vrchním těstem.

Vrchní těsto: Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu a ještě promícháme. Pak přidáme všechny sypké ingredience, zamícháme a nakonec přidáme i tuhý sníh z bílků.

Koláč pečeme zvolna v předehřáté troubě. Zda je hotový, poznáme tak, že se okraje oddělí od plechu a vrchní těsto přestane lepit. Upečený koláč necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme. Můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.

Zdroj: článek Pudinková buchta na plech

Hrnkový koláč s pudinkem

Ingredience (1 hrnek = 250 ml): 3 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, 2 balíčky želatiny, 3 vanilkové pudinky, 1 litr mléka, 4 lžíce cukru, 250 g másla (82%), ovoce: kiwi nebo ostružiny, mandarinky, jahody

Postup: Vajíčka oddělíme. Bílky vyšleháme do tuha. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny v druhé misce. Postupně vmícháme mouku s práškem do pečiva a olej. A nakonec sníh z bílků. Už jen zlehka vařečkou promícháme. Těsto vylijeme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C. Pečeme na malém plechu 25 cm x 37 cm nebo v dortové formě.

Pudink uvaříme podle návodu. Necháme jej vychladnout a stáhneme škraloup. Máslo vyšleháme a postupně do něj přidáváme po lžičkách pudink. Dobře dohladka vyšleháme. Hotový krém natřeme na vychladlé těsto a povrch poklademe ovocem.

Rovněž želatinu připravíme dle návodu na obalu. Poté jí polijeme ovoce a povrch koláče. A to tak, že postupně nejdříve nalijeme 10 lžic a necháme želatinu ztuhnout, poté znovu dáme pár lžic a necháme ztuhnout a tak dále až do vyčerpání želatiny. Pokud bychom nalili želatinu najednou, velmi dlouho by tuhla a mohlo by se stát, že by prosákla na dno formy.

Zdroj: článek Pudinková buchta na plech

Pudinkové řezy

Ingredience těsto:

  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 6 lžic cukru
  • 6 vajec

Postup:

Žloutky oddělte od bílků, ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte do tuhé pěny, stejně tak vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte mouku, promíchejte a na závěr vařečkou opatrně vmíchejte tuhý sníh. Těsto nalijte na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný vyšší plech, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut.

Krém ingredience:

  • 1 000 ml mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • 100–200 g cukru dle chuti
  • 125 g másla
  • 50 ml rumu

Postup:

Z mléka, pudinku a cukru uvařte pudink, ještě do horkého pudinku dejte máslo, které se úplně rozpustí, a rum. Vše důkladně promíchejte, nalijte na upečené těsto, nemusí být vychladlé, a rovnoměrně rozetřete.

Poleva ingredience:

  • 2 balení BeBe sušenek
  • 1 čokoláda na vaření
  • 50 g másla

Postup:

BeBe sušenky poskládejte jednu vedle druhé na ještě horký pudink. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a rozetřete na BeBe sušenky. Nechte ztuhnout a nejlépe i rozležet do druhého dne. Sušenky se krásně nasáknou a jsou křehké. Samozřejmě že máte-li chuť, nemusíte konzumaci odkládat, řezy budou jedlé a dobré v každém okamžiku.

Zdroj: článek Pudinková buchta na plech

Pudinková mramorová bábovka

Ingredience: 5 vanilkových pudinků, 200 g cukru krupice, 200 ml oleje, 2 lžíce kakaa, 5 vajec, 1 kypřicí prášek do pečiva, kokos na vysypání, tuk na vymazání

Technologický postup: Připravíme si větší nádobu na šlehání, do které nasypeme a nalijeme veškeré ingredience (kromě kakaa). Důkladně vše vyšleháme na jednolitou hmotu. Troubu si předehřejeme na 175 °C. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme kokosem. ¾ vyšlehaného těsta nalijeme do připravené formy. Do zbylé 1/4 těsta přidáme kakao, dobře promícháme a nalijeme cikcak na vanilkové těsto ve formě. Mramorovou bábovku z pudinku pečeme přibližně 35 minut. Zda je bábovka upečená, zkoušíme tradičně špejlí. Pokud je špejle po vytažení suchá, je moučník hotový. Upečenou a vychladlou mramorovou bábovku z pudinku můžeme podávat jemně zaprášenou moučkovým cukrem.

Zdroj: článek Bábovka s pudinkem

Pudinková bábovka z domácí pekárny

Ingredience: 4 vejce, 4 vanilkové pudinky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 140 ml oleje, 140 g moučkového cukru

Technologický postup: Do pečicí nádoby dáváme následující suroviny v daném pořadí. Vejce, olej, cukr, pudinky, kypřicí prášek. Dáme do pekárny a zapneme na program moučník. Bábovku z domácí pekárny necháme vychladnout a můžeme se do ní pustit. Bábovku lze ocukrovat nebo přelít polevou. Můžeme ji také napříč rozříznout a promazat marmeládou či krémem. Pokud máte pocit, že moučník z pekárny nevypadá moc pěkně, zkuste nakrájet na plátky, ty překrojit a narovnat za sebe jako třeba biskupský chlebíček.

Zdroj: článek Bábovka s pudinkem

Pudinková bábovka bez oleje

Ingredience: 4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1 smetana na šlehání, 2 vanilkové pudinky, 1 kypřicí prášek, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky hladké mouky

Technologický postup: Nejdříve v míse smícháme sypké ingredience – mouku, cukr, vanilkový cukr, vanilkový pudink, prášek do pečiva. Pak přidáme vejce, smetanu a vše promícháme. Pokud máme již těsto smíchané a v požadované hustotě, tak jej nalijeme do vymazané a vysypané formy. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 40 minut na 190 °C. Hotovou bábovku necháme vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.

Zdroj: článek Bábovka s pudinkem

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová


pečená krůta podle pohlreicha
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
afrikán pěstování
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.