PUDINKOVÝ KRÉM NA CUPCAKES, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Svatební cukroví neodmyslitelně patří ke svatební hostině. Patří sem svatební dort, cukroví a koláčky.
Cupcakes
Ingredience na krém: 100 g másla, 1 sáček banánového pudinku, 400 ml mléka, 4 lžíce cukru
Ingredience na těsto: 80 ml mléka, 2 lžičky prášku do pečiva, 4 vejce, 240 g hladké mouky, 40 g holandského kakaa, 1 lžička soli, 160 g másla, 200 g cukru krupice, 1 hrst nasekaných mandlí
Technologický postup: Vyložíme 18 muffinových formiček (nebo plech na muffiny) papírovými košíčky. Máslo a cukr ušleháme do světlé pěny. Postupně po jednom zašleháme vejce vždy jen do smísení. Společně přisypeme mouku, kakao, sůl a kypřicí prášek. Jemně vmícháme pouze do smísení moučnou směs a mléko do máslovo-cukrové směsi na třikrát tak, že začneme i skončíme moukou. Nakonec vmícháme nasekané mandle. Těsto rovnoměrně rozdělíme do košíčků (naplňte je až po okraj). Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–13 minut nebo dokud nevyběhnou. Necháme stydnout 3 minuty ve formičkách, pak vyndáme na kuchyňskou mřížku a necháme zcela vystydnout. Na krém uvaříme velmi hustý banánový pudink oslazený jednou tolik, než je uvedeno v návodu. Můžeme použít i jahodový a poté dát nahoru místo banánu jahodu. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a vyšleháme s máslem nebo Herou, tuk musí mít také pokojovou teplotu. Na vychladlé cupcakes krém buď namažeme, nebo použijeme cukrářský pytlík. Ozdobíme nasekanými mandlemi a kolečkem banánu pokapaného citronem, a to pokud nebudeme cupcakes hned podávat. Cupcakes servírujeme vychlazené. Pro inspiraci na přípravu cupcakes se můžete podívat zde: cupcake foto.
V Americe se používají ke zdobení hutné máslové krémy plné cukru. V evropských podmínkách se využívají různé krémy jako čokoládový, tvarohový, máslový, pudinkový, z Mascarpone, ovocný, pařížská šlehačka. Nápadů je spousta, vždy záleží na kreativitě kuchaře.
Čokoládový krém
Ingredience: 100 g másla, 125 g Philadelphie, 70–100 g cukru, 80 g hořké čokolády
Technologický postup: Necháme rozpustit čokoládu ve vodní lázni. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem. Přidáme Philadelphii (popřípadě jiný krémový sýr podobného typu). Nakonec přilijeme zchladlou rozpuštěnou čokoládu a pořádně prošleháme.
Tvarohový krém
Ingredience: 250 g plnotučného tvarohu v obalu, 65–70 g cukr moučka, půl kelímku smetany ke šlehání, 1 lžička vanilkového extraktu
Technologický postup: Vyšlehejte dohladka tvaroh, přidejte extrakt a přisypávejte prosátý cukr. Nakonec pomalu přilívejte smetanu a šlehejte napřed na nižší a nakonec na vysoké otáčky do požadované konzistence. Kdyby se vám krém zdál moc řídký, dejte na chvíli do ledničky nebo smíchejte předem cukr se ztužovačem.
Klasický máslový krém
Ingredience: 120 g kvalitní čokolády (nad 70 procent kakaa), 150 g másla, 160 g cukru moučka, 2 lžičky vanilkového extraktu
Technologický postup: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu nakrájenou na kousky, necháme vychladnout, cca 10 minut. Mezitím rozšleháme změklé máslo (asi 1 minutu), přidáme cukr a šleháme, dokud není směs jemná a nadýchaná, tedy přibližně dvě minuty. Přidáme vanilkový extrakt a nakonec rozpuštěnou čokoládu. Tu napřed lehce vmícháme do zbytku a potom na 3 minuty rozjedeme nejvyšší otáčky, aby byla poleva lesklá, světlejší než původně a dostatečně tuhá.
Odlehčený pudinkovýkrém
Ingredience: 200 ml mléka, 20 g čokoládového pudinku, 125 g másla, 100 g cukru moučka, 100 g čokolády (nad 70 procent kakaa)
Technologický postup: Uvaříme pudink ve 200 ml mléka a necháme jej za stálého míchání vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme 100 g kvalitní čokolády. Dobře vymícháme 125 g měkkého másla se 100 g moučkového cukru a postupně pak vešleháváme pudink a nakonec lehce vmícháme i rozpuštěnou čokoládu.
Mascarpone krém
Ingredience: 250 g Mascarpone, 100 g cukru moučka, 2 lžičky vanilkového extraktu, půl kelímku smetany
Technologický postup: Vymícháme Mascarpone dohladka, postupně přidáme prosátý moučkový cukr, nakonec vanilkový extrakt a postupně přilíváme smetanu. Raději míchejte ručně než robotem, krém by se mohl srazit.
Ovocný krém
Ingredience: 250 g Mascarpone/tvarohu, 100 ml smetany ke šlehání, 150 g drobného ovoce, cukr dle
Recept na muffiny je jednodušší, záleží však na tom, jaký máte. Muffiny se nezdobí krémem ani nepotahují potahovací hmotou (mohou se zdobit čokoládou nebo trochou marcipánu). Muffiny jsou vláčné (takže nepotřebují horu krému navrch). Muffiny po upečení vyběhnou a vršek může popraskat, což je normální. Muffiny jsou jednoduše řečeno malé buchtičky.
Cupcake je o trochu složitější, ale zase jde možná jen o postup výroby. Cupcake se bohatě zdobí krémem, potahuje a jinak vyšperkovává, a tak jde často přímo o malá umělecká dílka. Cupcakes jsou malinko sušší než muffiny, proto jsou ideální v kombinaci s krémem. Cupcakes by ani po upečení neměly nijak moc nabýt, rozhodně by neměly být popraskané. Cupcakes jsou zkrátka malinké dortíky.
Jednoduše řešeno: muffin je buchta a cupcake je dortík.
Technologický postup: Pudinkový prášek promíchaný s krupicovým cukrem rozpustíme v několika lžících mléka. Zbylé mléko přivedeme k varu, přilijeme pudinkový základ, uvaříme hustý pudink a za občasného míchání ho necháme vychladnout. Změklé máslo s moučkovým cukrem a žloutkem utřeme do pěny a postupně vmícháváme do vychladlého pudinku. Máslo i pudink musí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí. Používáme jako náplň do různých moučníků.
Ingredience: 3 lžíce moučkového cukru, 250 g banánového jogurtu, 3 lžíce cukru krupice, 1 balíček karamelového pudinku, 125 g másla, 500 ml mléka
Technologický postup: Do mléka nasypeme cukr krupici a metličkami vmícháme pudinkový prášek. Za občasného míchání přivedeme k varu a 2 minuty provaříme. Pudink postavíme do studené vodní lázně a za občasného míchání necháme vystydnout. Máslo necháme při pokojové teplotě povolit, dáme do misky, zasypeme cukrem a vmícháme pudink. Přidáme jogurt, krém vymícháme do hladka a uložíme na 2 hodiny do chladničky. Tento pudinkovýkrém můžeme použít libovolně, hodí se nejen k plnění moučníků, ale i různých dezertů a košíčků.
Ingredience: 400 ml mléka, 1 pudinkový prášek (libovolné chuti), 3 lžíce cukru, 50 g másla, 200 g zakysané smetany
Technologický postup: Do hrnce nalijeme 350 ml mléka a přivedeme k varu. Do vroucího mléka přilijeme zbylé mléko, ve kterém jsme rozšlehali cukr a pudinkový prášek. Uvaříme hustý pudink, který odstavíme z plotny a vmícháme do něj máslo. Jakmile je máslo rozpuštěné, vmícháme zakysanou smetanu. Tento krém ztuhne, ale ne jako máslový.
Ingredience na krém: 100 g másla, 1 sáček banánového pudinku, 400 ml mléka, 4 lžíce cukru
Ingredience na těsto: 80 ml mléka, 2 lžičky prášku do pečiva, 4 vejce, 240 g hladké mouky, 40 g holandského kakaa, 1 lžička soli, 160 g másla, 200 g cukru krupice, 1 hrst nasekaných mandlí
Technologický postup: Vyložíme 18 muffinových formiček (nebo plech na muffiny) papírovými košíčky. Máslo a cukr ušleháme do světlé pěny. Postupně po jednom zašleháme vejce vždy jen do smísení. Společně přisypeme mouku, kakao, sůl a kypřicí prášek. Jemně vmícháme pouze do smísení moučnou směs a mléko do máslovo-cukrové směsi na třikrát tak, že začneme i skončíme moukou. Nakonec vmícháme nasekané mandle. Těsto rovnoměrně rozdělíme do košíčků (naplňte je až po okraj). Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 až 13 minut, nebo dokud nevyběhnou. Necháme stydnout 3 minuty ve formičkách, pak vyndáme na kuchyňskou mřížku a necháme zcela vychladnout. Na krém uvaříme velmi hustý banánový pudink oslazený jednou tolik, než je uvedeno v návodu. Můžeme použít i jahodový a poté dát nahoru místo banánu jahodu. Pudink necháme vychladnout na pokojovou teplotu a vyšleháme s máslem nebo Herou, tuk musí mít také pokojovou teplotu. Na vychladlé cupcakes krém buďto namažeme, nebo zdobíme cukrářským pytlíkem. Ozdobíme nasekanými mandlemi a kolečkem banánu pokapaného citronem, a to pokud nebudeme cupcakes hned servírovat. Cupcake podáváme vychlazené.
Ingredience: 2 dl mléka, 400 g másla, 150 g cukru krupice, 25 g pudinkového prášku
Technologický postup: Polovinu mléka dáme ohřát s cukrem. Zbytek mléka promícháme s pudinkem a dobře promíchaný pudink přidáme již k vroucímu cukrovému mléku. Pudink společně povaříme, sundáme z plotny, a jakmile je vlažný, přidáme do něj nakrájené máslo o pokojové teplotě. Máslový pudinkovýkrém dobře promícháme (nejlépe rozšleháme pomocí mixéru) a používáme do různých dortů a zákusků.
Ingredience: 230 g másla, 400 g krupicového cukru, 360 g hladké mouky, 4 vejce, 3 lžičky prášku do pečiva, 240 ml podmáslí, vanilkový lusk
Ingredience na malinový krém: 400 g másla, 100 g moučkového cukru, 4 lžíce malinového džemu
Technologický postup: Máslo změklé při pokojové teplotě vyšleháme do pěny, vešleháme cukr a vejce. Po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a podmáslí, končíme přidáním mouky. Formu vyložíme rozetkami, rozetky naplníme do ⅔ těstem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. V polovině pečení plech otočíme, abychom měli jistotu, že budou všechny cupcakes stejně propečené. Pečené dortíky vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Malinový krém připravíme vyšleháním másla s přesátým moučkovým cukrem, do něhož vmícháme malinový džem. Pomocí cukrářského sáčku zdobíme cupcakes krémem a různými posypy podle příležitosti.
Ingredience: 50 ml moučkového cukru, 150 g čokolády na vaření, 1,5 balení čokoládového pudinku, 500 ml mléka, 2 žloutky
Technologický postup: Do hrnce nalijeme 350 ml mléka a přivedeme k varu. Do vroucího mléka přilijeme zbylé mléko, ve kterém jsme rozšlehali cukr, pudinkový prášek a žloutky. Uvaříme hustý pudink. Do horkého pudinku přidáme nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí. Vlažným čokoládovým krémem plníme korpusy, rolády.
Ingredience: 250 g másla, 300 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 150 g moučkového cukru, lžíce rumu nebo vanilkové tresti
Technologický postup: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout, občas mícháme, aby se nevytvořil škraloup. Máslo s cukrem vyšleháme a po lžících zašleháváme vychladlý pudink. Nakonec zašleháme rum nebo tresť.
Ingredience na těsto: 5 bílků, 4 lžíce práškového cukru, 5 žloutků, 2 dl oleje, 2 lžíce kakaa, 125 g mletých ořechů, 5 lžic polohrubé mouky s 1 balíčkem prášku do pečiva
Ingredience na tmavý krém: 2 dl plnotučného mléka, 100 g čokolády na vaření, 150 g másla
Krém se připravuje den dopředu a nechá se v chladničce přes noc.
Ingredience na bílý krém: 4 dl plnotučného mléka, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 9 dkg cukru, 100 g másla, 200 g povidel
Krém se připravuje den dopředu a nechá se v chladničce přes noc.
Postup – TĚSTO: 5 bílků vyšlehejte se 4 lžícemi moučkového cukru do husté pěny, přimíchejte žloutky, olej (necelé 2 lžíce), kakao, mleté ořechy, polohrubou mouku s práškem do pečiva. Ještě horký základ po upečení potřete povidly.
Postup – TMAVÝ KRÉM: Plnotučné mléko, čokoládu na vaření a máslo společně zahřejte do rozpuštění, ale nevařte! Směs nalijte do mixéru a 3 minuty mixujte (nešlehejte). Krém se dělá den předem a nechá se v ledničce přes noc odstát.
Postup – BÍLÝ KRÉM: Plnotučné mléko, žloutek, vanilkový cukr, krystalový cukr a máslo spolu zahřejte do rozpuštění, ale nevařte! Směs nalijte do mixéru a mixujte 3 minuty (nešlehejte). Krém se připravuje den předem a nechá se v ledničce přes noc odstát.
Druhý den na vychladlý podklad natřený povidly dáme tmavý krém, který druhý den vyšleháme do zhoustnutí a na tmavý krém dáme bílý krém, který také druhý den vyšleháme do zhoustnutí. Nakonec na koláč nastrouhejte čokoládu. Do obou šlehaček můžete přidat ztužovač.
Ingredience na jablečnou náplň: 1 vanilkový cukr, 800 g jablek, 100 g cukru krupice, 1vanilkový pudinkový prášek
Ingredience na jablečnou náplň: 500 g tvarohu, 200 g cukru krupice, 1vanilkový cukr, 3vejce, 1 vanilkový pudinkový prášek
Technologický postup: Jeden balíček těsta rozválíme na rozměr o něco větší, než je pekáček, aby nám těsto vyšlo i na strany. Dáme pečicí papír a těsto přeneseme do pekáčku. Připravíme si jablečnou náplň: jablka oloupeme a poté nakrájíme nebo nastrouháme. Přidáme vanilkový pudink v prášku, vanilkový cukr a osladíme podle chuti, záleží na kyselosti jablek. Připravíme si tvarohovou náplň: do mísy dáme tvaroh, vajíčka, oba cukry a přimícháme pudinkový prášek a vše dobře promícháme. Na těsto natřeme jablečnou náplň a na ni nalijeme tvarohovou náplň. Z druhého těsta vyválíme plát velký, jako je pekáček, a přikryjeme tímto těstem tvarohovou náplň. Řezy z listového těsta s jablky a tvarohem dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi 35–40 minut. Řezy necháme vychladnout. Potom je můžeme pocákat čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat.
Ingredience na jablečnou náplň: 1 vanilkový cukr, 800 g jablek, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudinkový prášek
Ingredience na tvarohovou náplň: 500 g tvarohu, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 vanilkový pudinkový prášek
Technologický postup: Jeden balíček těsta rozválíme na rozměr o něco větší, než je pekáček, aby nám těsto vyšlo i na strany. Dáme pečicí papír a těsto přeneseme do pekáčku. Připravíme si jablečnou náplň – jablka oloupeme, nakrájíme nebo nastrouháme. Přidáme vanilkový pudink v prášku, vanilkový cukr a osladíme podle chuti, záleží na kyselosti jablek. Připravíme si tvarohovou náplň – do mísy dáme tvaroh, vajíčka, oba cukry a přimícháme pudinkový prášek a vše dobře promícháme. Na těsto natřeme jablečnou náplň a na ni nalijeme tvarohovou náplň. Z druhého těsta vyválíme plát velký, jako je pekáček, a přikryjeme tímto těstem tvarohovou náplň. Řezy z listového těsta s jablky a tvarohem dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi 35–40 minut, po upečení je necháme vychladnout. Potom je můžeme pocákat čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat.
Ingredience: 1 jahodový pudink, 150 ml mléka, 1 jahody v plechovce, 150 ml šťávy z jahod, 1 nízkotučný tvaroh, 1 vanilkový cukr, cukr moučka na doslazení krému
Technologický postup: Uvaříme si pudink z mléka a šťávy z kompotu a uvaříme ho do husta. Ke konci vaření přidáme vanilkový cukr. Necháme vychladnout, aby se nám neutvořil škraloup, sem tam promícháváme nebo dáme těsně nad pudink igelit. Pak pudink po vychladnutí rozšleháme a přidáme tvaroh, případně cukr na doslazení. Tento krém není vhodný pod polevy, proto je potřeba si na dortu nejprve připravit takzvané máslové mantinely.
1 pudinkový prášek – vanilka, jahoda, čokoláda (dle vlastní chuti)
2 lžíce cukru
250 g tvarohu
1 zakysaná smetana
2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
Postup přípravy:
Nejdříve si uvaříme pudink. Ve studeném mléce rozmícháme pudinkový prášek dle vlastního výběru, přidáme cukr a uvaříme. Ještě horký nalijeme do misek nebo skleniček a necháme vystydnout.
Do mísy si dáme tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový cukr, moučkový cukr a vše společně smícháme a vyšleháme do hladkého krému. Tento krém dáme na vychladlý pudink, ozdobíme čerstvým ovocem a můžeme servírovat.