Téma: 

pusinky z bílků a ořechy


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: warfarin a para ořechy

Para ořechy neboli plody stromu Juvie ztepilá mají vysoký obsah vitamínu E a výkyv v příjmu vitamínu E ovlivňuje účinky Warfarinu. Hodně vysoké denní dávky vitamínu E (nad 400 ie) zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Mezi další potraviny bohaté na vitamín E patří: mandle, lískové oříšky, majonéza, piniové oříšky, arašídové máslo, slunečnicový olej, slunečnicová semena, olej z pšeničných klíčků. Pokud sníte para ořechy, tak v tom dni snižte příjem zde uvedených potravin. U Warfarinu je důležité nedělat náhlé výkyvy ve výživě. Jeden para ořech denně neublíží, ale nárazově velké množství už může přivodit komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a para ořechy
Odesláno: 15.11.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: warfarin a para ořechy

Prosím, zda-li je možné k Warfarinu jíst třeba 1 para ořech denně, nebo ob den.
Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Warfarin a para ořechy
Odesláno: 15.11.2016 uživatelem Božena Živnůstková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SNĚHOVÉ PUSINKY Z BÍLKŮ

Sněhové pusinky kokosové

Suroviny:

  • 4 bílky
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 200 g cukru krupice

Postup:

V suché a čisté míse si z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Potom pomalu za stálého šlehání přisypávejte krupicový cukr. Nakonec zlehka metlou pomalým mícháním rukou přisypávejte kokos. Hotovou hmotou naplňte zdobicí sáček a na pečicí papír nastříkejte pusinky. Kokosové pusinky se pečou asi 10 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Po vyjmutí z trouby opatrně nadzvedněte pečicí papír a kokosky po jedné sundejte na připravený tác či talíř.

Detail odstavce: Sněhové pusinky kokosové
Zdroj: Sněhové pusinky z bílků
Zveřejněno: 27.10.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: vlašské ořechy choroby

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet? Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby
Odesláno: 2.10.2018 uživatelem Petr Litvák
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SNĚHOVÉ PUSINKY Z BÍLKŮ

Recepty na sněhové pusinky

Suroviny:

  • 350 g krupicového cukru
  • 5 bílků
  • 30 g loupaných mandlí
  • pečicí papír, nebo tuk na vymazání plechu

Postup:

Z bílků, které by měly mít pokojovou teplotu, ušlehejte tuhý sníh, buď ručně, nebo můžete použít i elektrický šlehač (nejprve zvolte menší rychlost). Do sněhu po lžících zašlehávejte polovinu cukru, poté metlu vyndejte a stěrkou lehce vmíchejte druhou polovinu cukru. Kornout/zdobičku naplňte tuhou hmotou a na plech potřený tukem (či vyložený pečicím papírem) vytlačujte jednotlivé pusinky a jejich povrch posypte nasekanými mandlemi. Pečte ve velmi mírně vyhřáté troubě (spíše pečivo sušte). Hlídejte, aby vám pusinky nezhnědly.

Detail odstavce: Recepty na sněhové pusinky
Zdroj: Sněhové pusinky z bílků
Zveřejněno: 27.10.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Červivé vlašské ořechy

Dobrý den,

prosím o radu. Máme krásný vzrostlý strom, hodně ořechů, ale teď nám začaly červivět. Mezi skořápkou a zelenou šlupkou jsou červi, když rozloupnu ořech jádro je pěkné, ale než dozraje tak celý ořech zčerná a odpadne. Prosím o radu co s tím máme dělat, existuje nějaký postřik? Děkuji Jitka

Zdroj: diskuze Černání ořechů
Odesláno: 9.8.2018 uživatelem Jitka
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

SNĚHOVÉ PUSINKY Z BÍLKŮ

Sněhové pusinky v troubě

Když už jste bílky s cukrem vyšlehali do tuhé pěny, čeká vás další důležitý krok – jak správně pusinky upéct, nebo spíše usušit. Plech s pečicím papírem, na který jste zdobičkou nastříkali malé pusinky (spirálka do špičky), vložte do trouby předem vyhřáté na 100 °C, jen krátce je pečte, po chvíli zmírněte teplotu na 50 °C a sušte. Nelze přesně říct, jak dlouho musíte pusinky sušit, ale určitě to nebude méně než hodinka. Většinou jde o dobu kolem 1,5 hodiny a více. Dvířka trouby by měla být při pečení mírně pootevřená (záleží však na typu vaší trouby), pomožte si třeba vařečkou. Hotové pusinky poznáte podle toho, že budou krásně bílé, půjdou lehce sundat z plechu a při rozlomení krásně křupnou.

Detail odstavce: Sněhové pusinky v troubě
Zdroj: Sněhové pusinky z bílků
Zveřejněno: 27.10.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Červivé vlašské ořechy

V letošním roce se mě ve zvětšené míře projevil problém červivosti
jader ořechů. Nikdy před tím jsem tento problém neměl. Můj ořešák
má cca 35 až 40 roků a je cca 15 m vysoký. Každý rok úplně odstra-
ním všechno spadané listí. Chemicky ho nijak ošetřovat pro jeho
velikost nemůžu. Je ten problém ovlivněn letošním počasím a nebo
chybí nějaké stopové prvky.

Zdroj: diskuze Černání ořechů
Odesláno: 7.10.2018 uživatelem František Ondráček
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

SNĚHOVÉ PUSINKY Z BÍLKŮ

Jak uskladnit sněhové pusinky

Pokud chcete, aby vám sněhové pusinky vydržely co nejdéle křupavé a přitom se rozplývaly na jazyku, doporučujeme dobře upečené/usušené cukroví nejprve nechat pořádně vychladnout. Teprve poté můžete pusinky naskládat do krabice (například od bot – samozřejmě do čisté a vyvětrané). Nejprve vyložte její dno a okraje pečicím papírem, opatrně naskládejte pusinky, přikryjte je jemným papírovým ubrouskem a nakonec krabici dobře uzavřete víkem. Uchovávejte ji v suchu, ale ne v chladu, protože při přenesení ze studena do tepla by cukroví mohlo navlhnout.

Rozumné je také nepéct sněhové pusinky moc brzy před Vánocemi, přece jen jsou nejlepší čerstvé, ale jestliže se vám bílky v ledničce hromadí, raději je do tří dnů spotřebujte. Vždyť až budou další, můžete připravit novou várku pusinek – možná už ty první ani nenajdete.

Detail odstavce: Jak uskladnit sněhové pusinky
Zdroj: Sněhové pusinky z bílků
Zveřejněno: 27.10.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: puriny a cizrna

Cizrna má nejméně purinů ze všech luštěnin, ale stále patří mezi potraviny s mírně vyšším obsahem purinů. V případě purinové diety doporučuji omezit spotřebu luštěnin na maximálně jeden šálek denně a konzumaci masa, drůbeže a ryb na maximálně 120 až 170 gramů na den. Pro doplnění potřebného množství proteinů využijte nízkotučné mléčné výrobky, ořechy, arašídové máslo a vajíčka, všechny uvedené patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny a cizrna
Odesláno: 14.7.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

INDIÁNEK

Indiánci z Vitacitu

Ingredience: 6 bílků, 200 g cukru krupice, 1 jahodový Vitacit, piškoty a čokoláda na polití (namáčení)

Postup: Sníh ušleháme nad parou, během šlehání zašleháme cukr smíchaný s Vitacitem a šleháme dále cca 15 minut. Zdobičkou poté tvoříme pusinky na piškoty, po zaschnutí poléváme čokoládou.

Detail odstavce: Indiánci z Vitacitu
Zdroj: Indiánek
Zveřejněno: 6.3.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: vlašské ořechy choroby

Obaleč jablečný (Cydia pomonella) dělá tyto díry do ořechů. Je to škůdce, který přezimuje jako larva v kůře stromu v hedváných chomáčcích. Vývoj začíná brzy na jaře a dospělí se objevují v době kvetení. Dospělí jsou aktivní pouze za soumraku a za úsvitu a kladou vajíčka na listy, případně na plody. Larvy vystupují z vajíček a hledají ořechy, aby se začaly krmit. Chemické postřiky se obvykle používají k likvidaci vajec a mladých larev předtím, než vstoupí do plodu. Larvy mohou vlést do středu vyvíjejících se ořechů, aby se krmili jádrem. Když dospívají, vytlačují ze vstupní díry své výkaly. Po třech až čtyřech týdnech larvy opustí ořech a hledají na stromě chráněné místo, aby se obalily kokony. Larvy ve svém kokonu mohou přezimovat, nebo se mohou objevit ve dvou až třech týdnech jako nová generace dospělých. Tito dospělí jsou aktivní v červenci a srpnu. V teplých oblastech může být i třetí generace.
Ochrana je postřikem celého stromu. To je při vzrostlém ořechu velmi komplikované, protože se používají kontaktní jedy, které jsou jedovaté pro všechno živé. Nejméně toxický je postřik neemovým olejem (olej ze stromu nimba). Existuje ale jedna nechemická vychytávka, která omezí populaci těchto potvor. Je to papírová vlnitá lepenka, která se omotá kolem kmene a větví. Larvy do ní velmi rády nalezou, aby se zakuklily. Pravidelným vyměňováním a likvidací lepenky zamezíte vývoji nových generací.

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby
Odesláno: 2.10.2018 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SNĚHOVÉ PUSINKY Z BÍLKŮ

Recept, jak udělat sněhové pusinky

Aby se vám podařilo udělat vynikající sněhové pusinky, je nejdůležitější správně našlehat sníh. Zde tedy několik rad, jak na to:

  1. Platí zásada, že lepší jsou menší čerstvá vejce. V těch velkých je totiž bílek o něco víc nasycený vodou, což pro šlehání sněhu není zrovna nejlepší. Z bílků menších vajec se sníh daleko lépe šlehá a krásně tuhne.
  2. Při oddělování bílků od žloutků se vám nesmí do bílků dostat ani kousek žloutku.
  3. Cukráři doporučují bílky oddělit večer, nechat je odležet v zakryté nádobě do druhého dne a šlehat až druhý den. Před šleháním je nechte asi 20 minut stát v pokojové teplotě.
  4. Mísa na šlehání musí být dokonale čistá. Sebemenší mastná nečistota vám pokazí výsledek a sníh se nepodaří ušlehat. Cukráři doporučují vytřít mísu před šleháním citronem.
  5. Bílky je vhodné šlehat se špetkou soli a začít na střední výkon, rychlost přidávat plynule a postupně.
  6. Do bílkového sněhu používejte extra jemný krupicový cukr, který je vhodnější než cukr moučkový, ve kterém bývají stopy příměsí, které brání správnému vyšlehání do požadované hustoty.
  7. Až na samotný závěr do sněhu vmíchávejte mleté ořechy, mandličky, čokoládu či kokos. Zapracovávejte je do sněhové hmoty velmi opatrně, aby vám sníh nespadl. Nejlépe to jde širokou vařečkou.

Detail odstavce: Recept, jak udělat sněhové pusinky
Zdroj: Sněhové pusinky z bílků
Zveřejněno: 27.10.2014


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Černání ořechů

Černání vlašských ořechů může být zaviněno tak zvanou plísní ořechovou. Zde jsou fotografie, na kterých je vidět plíseň ořešáku www.google.cz/images…
Plíseň na ořechu je nejvíce destruktivní onemocnění vlašských ořechů a je způsobena bakterií, která infikuje pouze vlašské ořechy. Je-li zelené oplodí infikováno, tak infikované oblasti zčernají a bakterie pokračují v napadání okolních tkání. Z lézí v infikované oblasti vytékají kapky černého slizkého exsudátu (exsudát je zánětlivý extravaskulární výpotek). Tyto kapky obsahují nepřeberné množství bakterií nesoucích se na rozkládajícím se buněčném materiálu. Dosavadní výzkum této nemoci prokázal zatím jedinou účinnou obranu a to popraškem nebo postřikem materiálem obsahujícím měď, například Kuprikol 50.

Zdroj: diskuze Černání ořechů
Odesláno: 16.9.2016 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

SNĚHOVÉ PUSINKY Z BÍLKŮ

Sněhové pusinky s krémem

Suroviny:

  • 5 bílků
  • 300 g krupicového cukru
  • 1 polévková lžíce instantní kávy
  • 1 hořká čokoláda 70%
  • 1 polévková lžíce smetany ke šlehání (šlehačky)

Postup:

V míse ušlehejte bílky, ale ne úplně dotuha. Hotový sníh poznáte podle toho, že se za metlou tvoří „špička“. A v tuto chvíli začněte zašlehávat krupicový cukr. Nádobu vložte do hrnce s vařící vodou a šlehejte dál, dokud se hmota nestane tvárnou. Pak dejte naopak do studené lázně a ještě chvíli šlehejte. Sněhovou hmotu dejte do sáčku a na plech nastříkejte stejnoměrné hrudky (pusinky dle své fantazie a zručnosti). Pečte na 100 °C, respektive sušte asi 30 minut, poté teplotu stáhněte asi na 90 °C a sušte dalších 30 minut. Mezitím si můžete připravit krém, kterým budete pusinky spojovat. Rozpusťte hořkou čokoládu ve vodní lázni, přidejte k ní lžíci kávy, promíchejte a poté opatrně vmíchejte lžíci smetany (měla by mít pokojovou teplotu), aby se krém nesrazil. Polotuhým krémem pak spojujte „podstavou“ vždy jednu a jednu upečenou vychladlou pusinku k sobě.

Detail odstavce: Sněhové pusinky s krémem
Zdroj: Sněhové pusinky z bílků
Zveřejněno: 27.10.2014

OŘECHOVÉ ŘEZY

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Ingredience: 200 g moučkového cukru, 200 g másla, 200 g vlašských ořechů, 120 g polohrubé mouky, sníh z bílků

Ingredience na polevu: 4 žloutky, 180 g moučkového cukru

Postup: Cukr ušleháme s máslem do pěny, přidáme ořechy, mouku a lehce vmícháme sníh z bílků. Upečeme na menším pekáči ve středně horké troubě – je to rychle pečené. Horké řezy hned po vyndání z trouby polijeme polevou (4 žloutky ušleháme s cukrem do pěny). Řezy jsou rychlé a recepty na ně budete rozesílat.

Detail odstavce: Ořechové řezy se žloutkovou polevou
Zdroj: Ořechové řezy
Zveřejněno: 28.5.2018

PIŠKOTOVÁ BÁBOVKA

Recept na piškotové těsto

Ingredience: 120 gramů polohrubé mouky, 120 gramů moučkového cukru, 6 vajec

Postup: Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky ve větší míse našleháme se třemi lžícemi cukru. Z bílků v jiné misce ušleháme pevný sníh a pak do něj opatrně přidáme zbylý cukr. Jednu třetinu sněhu z bílků zamícháme do žloutkové pěny, zlehka vmícháme mouku a nakonec zbylý sníh.

Detail odstavce: Recept na piškotové těsto
Zdroj: Piškotová bábovka
Zveřejněno: 5.11.2016

PIŠKOTOVÁ BÁBOVKA

Piškotová bábovka s ořechy

Ingredience: 180 g polohrubé mouky, 180 g cukru krupice, 4 vejce, 1 lžíce rumu, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce vody, ½ prášku do pečiva, 4 lžíce ořechů, špetka soli

Postup: Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny (šleháme alespoň 10 minut). Opatrně přidáme vodu, citronovou šťávu a rum. Následně pomalu přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Do vyšlehaného těsta zlehka ručně přimícháme tuhý sníh. Ten vyšleháme v jiné misce z bílků se špetkou soli. ¾ těsta nalijeme do formy (silikonové nebo jiné, kterou vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou), do zbytku opatrně přimícháme ořechy. Obarvenou hmotu dolijeme do formy. Bábovku pečeme asi na 180 stupňů 35–40 minut. Jestli je bábovka upečená zkusíte špejlí, na kterou se těsto nesmí lepit.

Detail odstavce: Piškotová bábovka s ořechy
Zdroj: Piškotová bábovka
Zveřejněno: 5.11.2016

ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNNÉ TROUBĚ

Zavařené ořechy

Ořechy zavaříte v mikrovlnce velmi rychle. Ořechy se zavařují na sucho, jen je naskládáte do sklenice a zavaříte v mikrovlnné troubě dle výše uvedených pravidel. Ořechy nežluknou, jsou jako čerstvé a výborné do pečiva.

Detail odstavce: Zavařené ořechy
Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě
Zveřejněno: 3.10.2018

PIŠKOTOVÁ BÁBOVKA

Piškotová bábovka s kokosem

Ingredience: 100 g kokosové moučky, 5 vajec, 10 lžiček vody, 150 g cukru moučka, 1 kypřicí prášek do pečiva, 150 g polohrubé mouky, kokos na vysypání, máslo na vymazání

Postup: Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme sníh. Cukr ušleháme se žloutky, přidáme horkou vodu a šleháme do pěny. Poté vmícháme mouku a kokosovou moučku. Lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků a kypřicí prášek promíchaný s trochou mouky. Těsto vlijeme do máslem vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy. Bábovku pečeme v dobře vyhřáté troubě. Piškotovou bábovku s kokosem po vychladnutí nakrájíme a podáváme s šálkem kávy nebo čaje.

Detail odstavce: Piškotová bábovka s kokosem
Zdroj: Piškotová bábovka
Zveřejněno: 5.11.2016

RECEPTY NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

Piškotové těsto hrníčkový recept

Suroviny:

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • ½ hrnku oleje
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 hrnek vlažné vody

Postup:

Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte s oběma cukry, postupně přidávejte olej, mouku, tuhý sníh z bílků, vodu a prášek do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 180 stupňů cca 30 minut. Také tento korpus lze dotvořit libovolným způsobem.

Detail odstavce: Piškotové těsto hrníčkový recept
Zdroj: Recepty na piškotové těsto
Zveřejněno: 6.6.2014

OŘECHOVÉ ŘEZY

Ořechové řezy se sněhem

Ingredience na těsto: 100 g moučkového cukru, 200 g pomletých vlašských ořechů, 6 bílků, špetka soli

Ingredience na krém: 6 žloutků, 100 ml smetany na šlehání, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 300 ml mléka, 1 vanilkový pudink

Ingredience na posypání: 100 g hrubě nasekaných vlašských ořechů

Postup: Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh, přidáme mletý cukr a do vyšlehaného základu opatrně stěrkou vmícháme jemně namleté vlašské ořechy. Vlijeme na plech o velikosti cca 20 x 30 cm, vyložený pečicím papírem, a v troubě vyhřáté na 150 °C upečeme dorůžova. Korpus necháme vychladnout a poté ho rozkrojíme na dvě poloviny, jestli příčně nebo podélně, záleží jen na vás.

Postup na krém: Zahřejeme ve vodní lázni šlehačku a postupně zašleháme všech 6 žloutků a mletý cukr. Do vychladlé hmoty zašleháme změklé máslo. Mezitím uvaříme pudink z mléka a pudinkového prášku (nesladíme). Přikryjeme fólií, aby se nám neudělal na pudinku škraloup, a necháme vychladit. Poté opatrně postupně všleháme žloutkovou pěnu do vychlazeného uvařeného pudinku.

Jeden díl piškotu natřeme krémem, urovnáme, posypeme hrubě sekanými ořechy, přikryjeme druhou polovinou korpusu a postup opakujeme. Krémem zatřeme i hrany a znovu posypeme ořechy. Vychlazené krájíme na řezy. Je to opravdu sladká bomba, proto krájejte jen malé porce.

Detail odstavce: Ořechové řezy se sněhem
Zdroj: Ořechové řezy
Zveřejněno: 28.5.2018

OŘECHOVÉ ŘEZY

Rychlé ořechové řezy

Ingredience: 5 vajec, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 150 g čokolády na vaření Orion, 120 g strouhaných ořechů, 150 g polohrubé mouky

Postup: Utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme žloutky a za stálého tření pomalu přidáváme ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu. Přisypeme mouku s posekanými ořechy a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme na plech vysypaný moukou a vymazaný tukem a upečeme. Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou a po zatuhnutí nakrájíme na úhledné řezy; můžeme je ještě přizdobit jádrem ořechu.

Detail odstavce: Rychlé ořechové řezy
Zdroj: Ořechové řezy
Zveřejněno: 28.5.2018

HRNKOVÁ BUBLANINA

Hrnková bublanina bez mléka

Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 6 vajec, 300 g cukru krupice, 100 ml oleje, ovoce

Postup: Oddělíme žloutky od bílků a z nich ušleháme sníh. Do téměř tuhých bílků zašleháváme cukr a na závěr žloutky. Přidáme mouku s kypřicím práškem, olej a pořádně promícháme. Vymažeme plech sádlem a vysypeme moukou. Těsto do pekáče rovnoměrně rozprostřeme a poházíme ovoce. Bublaninu pečeme asi 20 minut na 180 stupňů v předehřáté troubě. Buchtu před podáváním ještě pocukrujeme.

Detail odstavce: Hrnková bublanina bez mléka
Zdroj: Hrnková bublanina
Zveřejněno: 29.9.2016

OŘECHOVÉ ŘEZY

Ořechové řezy bez mouky

Ingredience: 3 vejce, 1 lžíce datlového sirupu nebo medu (nemusí být), lžička prášku do pečiva, kakao, cca 200 g mletých ořechů

Ingredience na náplň: 150 g tvarohu, 1 banán, kakao

Postup: Z bílků připravíme tuhý sníh, žloutky ušleháme s kakaem a práškem do pečiva a přidáme sirup nebo med. Opatrně smícháme se sněhem a přidáme ořechy. Dáme na pečicí papír a pečeme cca 10 minut na 200 °C v předehřáté troubě.

Postup na náplň: 150 g tvarohu smícháme s jedním hodně zralým a rozšlehaným banánem. Upečený plát rozkrojíme na půl a namažeme. Druhou půlkou přiklopíme. Vršek potřeme také a posypeme kakaem. Dáme ztuhnout do chladna. Nakrájíme na kostky.

Detail odstavce: Ořechové řezy bez mouky
Zdroj: Ořechové řezy
Zveřejněno: 28.5.2018

RECEPTY NA PIŠKOTOVÉ TĚSTO

Piškotové těsto na dort

Suroviny:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 10 lžic oleje
  • 4 vejce
  • 10 lžic vlažné vody
  • 1/2 prášku do pečiva

Postup:

Žloutky vyšlehejte v míse s cukrem, poté přidejte olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, přidejte jej do těsta a jen lehce promíchejte. Těsto nalijte do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy (nebo do formy vyložené pečicím papírem) a pečte dorůžova v troubě vyhřáté na 170–180 °C. Pokud chcete mít korpus ořechový, nahraďte asi polovinu mouky nastrouhanými ořechy. Takovéto piškotové těsto můžete používat k přípravě různých dortů a moučníků dle své chuti a fantazie.

Detail odstavce: Piškotové těsto na dort
Zdroj: Recepty na piškotové těsto
Zveřejněno: 6.6.2014

OŘECHOVÉ ŘEZY

Ořechové řezy se šlehačkou

Ingredience na ozdobu: 5 g čokoládového sypání, 3 dkg vlašských ořechů

Ingredience na potření: 1 smetana ke šlehání, 2 ztužovačce do šlehačky, 1 pařížská šlehačka

Ingredience na těsto: 1 prášek do pečiva, 10 dkg mletých vlašských ořechů, 20 dkg cukru moučka, 4 vejce, 20 dkg hladké mouky, 10 lžic horké vody

Postup: Žloutky utřeme s cukrem a horkou vodou do pěny, přidáme ořechy, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Těsto natřeme na menší plech vyložený pečicím papírem a upečeme. Po upečení necháme vychladnout. Mezitím ušleháme šlehačky se ztužovačem, placku potřeme pařížskou šlehačkou, na to bílou šlehačkou a posypeme čokoládovým sypáním. Ozdobíme kousky vlašských ořechů. Ořechové řezy se šlehačkou nakrájíme a podáváme.

Detail odstavce: Ořechové řezy se šlehačkou
Zdroj: Ořechové řezy
Zveřejněno: 28.5.2018