Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

RAJČATOVÁ POLÉVKA POHLREICH

OBSAH

Rybí polévka podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich sice z ryb polévku na veřejnosti nevařil, ale zato kuchtil skvělé rybí karbanátky.

Suroviny:

  • 600 g rybího filé pangasia
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • jarní cibulka
  • 3 ks bobkového listu
  • 1 chilli paprička
  • hladká mouka a strouhanka dle potřeby
  • sůl a pepř
  • šťáva z citronu

Postup:

Nejprve si uděláme rybu, kterou dáme do pekáčku, přilijeme mléko, přidáme bobkový list a pekáček vložíme do trouby na 190 °C asi na 15 minut. Pak si nakrájíme nadrobno cibulku s chilli papričkou, dáme do mísy, přidáme samotnou hotovou rybu. Tu si rozmačkáme vidličkou a pokapeme citronovou šťávou. Rozklepneme vejce, přisypeme strouhanku a hladkou mouku podle potřeby. Dochutíme pepřem a solí. Vše promícháme v hutnou směs a tvarujeme karbanátky, které smažíme na oleji. Podáváme s bramborem nebo zeleninovým salátem. Jak je libo.

Zdroj: Recepty na rybí polévku

Diskuze

V diskuzi PEPŘOVÁ OMÁČKA POHLREICH RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Rezlová.

Chtěla bych vědět, jestli celý pepř na pepřovou omáčku mám podrtit před použitím, eventuelně částečně povařit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivanka.

pepřová omáčka se nedělá z černého pepře ale z nakládaného zeleného pepře. Je to o zcela jiné chuti.

Zdroj: diskuze Pepřová omáčka pohlreich recept

Pórková polévka se sýrem

Ingredience: 1 pórek, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 1 kostka bujónu, 1 vejce, zavářka do polévky, libeček, 1 lžíce másla

Postup: Na másle necháme zesklovatět nakrájený pórek, přidáme sýr, aby se roztavil, stále mícháme, přidáme bujón a vodu. Povaříme, přisypeme zavářku, rozkvedlané vejce a nakonec rozsekaný libeček. Polévka by měla mít hustou konzistenci.

Zdroj: Pórková polévka

Diskuze

V diskuzi DÝŇOVÁ POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jane.

Hmm zrovna se na ní chystám, díky www.ceskenapady.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel OTTO PEDACK.

Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.

Zdroj: diskuze Dýňová polévka z dýně Hokaido

Brokolicová polévka zahuštěná bramborem

Ingredience: 3 větší brambory, 250 g brokolice, 1 cibule, olej, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka

Postup: Brokolici opláchneme a odstraníme z ní tvrdé košťálové části a pak nakrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji, přidáme brokolici a krátce osmahneme. Zalijeme vroucí vodou, přidáme očištěné a pokrájené brambory, sůl, pepř, kmín a česnek. Je vhodné dát česnek až na konci, polévka má tak pikantnější chuť. A uvaříme doměkka. Hotovou polévku dochutíme majoránkou a podáváme s pečivem.

Tip: Tato polévka je určená jedincům, kteří nemají rádi krémové polévky.

Zdroj: Brokolicová polévka s bramborem

Diskuze

V diskuzi LZE KOUPIT CAROVENIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Pohlreich.

rád bych si koupil čarověník na pěstování doma,poradte kde,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Jeziorek.

Doporučuji nákup u Jana Slámy, wbgarden@seznam.cz

Zdroj: diskuze Lze koupit carovenik

Rychlá rajská polévka

Ingredience: 1 větší rajčatový protlak, 1 cibule, 1,5 l vody, 500 ml mléka, 2 hrsti polévkových nudlí, 1 lžíce oleje, 1 kostka bujonu, 1 lžička vegety, 1 snítka libečku

Postup: Na oleji zpěníme cibuli‚ přidáme protlak, vodu‚ bujon a vegetu. Když se polévka vaří, přisypeme polévkové nudle. Jakmile budou nudle uvařené, polévku vypneme. Ovoníme trochou libečku. Připravenou polévku necháme odpočívat nejméně deset minut a až poté do ní vlijeme mléko, nejlépe plnotučné.

Zdroj: Rajská polévka

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Správně ,i já dávám do buřtguláše smetanu dodá jemnou a výraznou chuť. Me vnučky buřtguláš milují.
Mám dost kuchařek od pana Pohlreicha a každé jídlo které v nich je dokáže vysvětlit i člověku který neumí uvařit ani čaj aby udělal výborné jídlo.
Na Pohlreicha co se týká kuchyně nedám dopustit a smekam před ním.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Pórková polévka pro děti

Ingredience: 1 lžička másla, 1 lžička mouky, 1 pórek, 350 ml vody, 150 ml mléka

Postup: Pórek (nejlépe BIO) důkladně očistíme a nakrájíme na kolečka. Ukrojíme lžičku másla, rozehřejeme ji v kastrůlku. Přidáme připravený pórek a lehce ho opražíme. Přidáme vodu tak, aby byl pórek potopený. Vaříme doměkka. Jakmile je pórek měkký, slijeme vodu, jemně zaprášíme hladkou moukou (stačí lžička) a dolijeme BIO mlékem. Doléváme podle potřeby a na závěr promixujeme podle zvyklostí dítěte. Pórková polévka pro batolata je moc dobrá. Jen s ní opatrně, pokud vaše děťátko trpívá na bolesti bříška.

Zdroj: Pórková polévka

Cuketová polévka s mrkví

Ingredience: 2 velké mrkve, 1 malá cuketa o průměru cca 3 cm, 1 malá cibule, olej, kari koření, sůl, vývar, 1 malý bílý neochucený jogurt, masox nebo Podravka, řeřicha

Postup: Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme kari koření, očištěnou nastrouhanou mrkev. Orestujeme, zalijeme vodou, vhodíme nastrouhanou cuketu, osolíme, případně dochutíme kostkou. Uvaříme, poté je možné rozmixovat. Po dovaření vmícháme malý jogurt (200 ml). Před podáváním vhodíme nasekanou řeřichu. Polévka chutná výborně s nasucho opečenými topinkami nebo celestýnskými nudlemi.

Zdroj: Cuketová polévka

Diskuze

V diskuzi CUKETOVÁ POLÉVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Čámská.

Vždy jsem ráda vařila a sbírala recepty. Mám jich doma dost, ale ted musím vařit dietně, takže uvažuji jak na takovou cuketovou polévkou - bez koření.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cuketová polévka

Lehká květáková polévka

Suroviny:

  • 1 květák
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1 tvrdší houska
  • olej
  • sůl
  • muškátový oříšek

Postup:

Květák nakrájíme na růžičky a uvaříme ve slané vodě doměkka. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme trochou vody, rozmícháme a přidáme do vroucí polévky. Dochutíme muškátovým oříškem a povaříme. Housku si nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme na rozpáleném oleji. Hotovou polévku podáváme s právě osmaženou houskou.

Zdroj: Květáková polévka

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Suroviny

2 brokolice, 6 stroužků česneku, 10 g másla, olivový olej, petrželová nať, 1,5 l kuřecího vývaru, 130 ml krémového sýru, sůl, mletý pepř

Zdroj: Brokolicová krémová polévka od Pohlreicha

Květáková polévka pro kojence

Suroviny:

  • 1 růžička květáku
  • 1 šálek drůbežího vývaru (200 ml)
  • 1 lžíce krupice
  • 1 lžíce kojeneckého mléka
  • kousek másla
  • kojenecká voda

Postup:

Pokrájený květák uvaříme v drůbežím vývaru, vodu přidáme podle potřeby. Takto uvařené rozmixujeme a zahustíme krupicí. Vaříme ještě asi 10 minut. Poté vsypeme sušené kojenecké mléko, vložíme kousek másla a necháme ještě chvilku prohřát. Podáváme kojencům od ukončeného 8. měsíce.

Zdroj: Květáková polévka

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Rajská polévka s noky

Ingredience: 1 l čisté rajčatové šťávy, olej, 1 menší cibule, 1 menší paprika, trocha vody, sůl, cukr Noky: 1 vejce, sůl, 100 g hrubé mouky, trocha vody

Postup: Do hrnce dáme trochu oleje, přidáme rajčatovou šťávu, trochu vody, pokrájenou cibuli a papriku, osolíme a osladíme podle chuti. Všechny suroviny na noky smícháme. Necháme chvíli odstát, pak zavaříme noky do vroucí rajské polévky a chvíli povaříme.

Zdroj: Rajská polévka

Krémová květáková polévka

Suroviny:

  • 1 květák
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • ¼ l mléka
  • muškátový oříšek
  • vegeta, sůl
  • petrželová nať

Postup:

Mouku osmahneme dozlatova v hrnci na rozehřátém másle, zalijeme vývarem. Přidáme omytý, na růžičky rozebraný květák a vaříme, dokud nezměkne. Pak přilijeme mléko, dle chuti přidáme vegetu, sůl, trochu muškátového oříšku a ještě krátce povaříme. Nakonec rozmixujeme na hladký krém tyčovým mixérem. Dozdobíme petrželovou natí. Dobrou chuť.

Zdroj: Květáková polévka

Výborná květáková polévka podle Pohlreicha

Suroviny:

  • 1 květák
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • zeleninový vývar dle požadovaného množství
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • petrželová nať

Postup:

Z mouky a másla si osmahneme dozlatova jíšku v hrnci a poté zalijeme vývarem. Přidáme omytý a na růžičky rozebraný květák a vaříme, dokud nezměkne. Pak podle chuti přidáme sůl, trochu muškátového oříšku a ještě krátce povaříme. Nakonec tyčovým mixérem dobře rozmixujeme na hladký krém. Dozdobíme petrželovou natí.

Zdroj: Květáková polévka

Čočková polévka s mrkví

Ingredience: 1 cibule, 3 mrkve, 2 brambory, 30 g másla, 125 g červené čočky, 1 kostka bujónu, 1 bobkový list, sůl, mletý pepř, petrželová nať

Technologický postup: Na másle osmažíme cibuli, přidáme nakrájenou mrkev, brambory a poté přisypeme čočku. Zalijeme vodou, přidáme bujónovou kostku, bobkový list a vaříme doměkka. To trvá asi 15–20 minut. Když je vše měkké, vyndáme bobkový list, 1/3 polévky dáme stranou a zbytek rozmixujeme. Vrátíme nerozmixované, přidáme petrželku a dochutíme.

Zdroj: Čočková polévka

Historie kulajdy

Kulajda je typická jihočeská polévka, která se skládá z vody, smetany, koření, hub, vajíčka, kopru a brambor. Charakteristická je svou vysokou hustotou, bílou barvou a příznačnou chutí. Základní surovinou polévky jsou houby, které jí propůjčují typickou vůni. Pro přípravu kulajdy neexistuje jednotný, univerzální recept. Vyskytuje se mnoho variant, které se liší kořením a dalšími ingrediencemi přidávanými do polévky. Občas se kulajda pro svoji sytost podává jako samostatný hlavní chod místo předkrmu.

Zdroj: Polévka kulajda

Kapustová polévka s kroupami

Ingredience: 1 kapusta, 1 l hovězího vývaru, 200 g uvařených krup, 1 cibule, 150 g sušených hub, 5 stroužků česneku, sádlo, hladká mouka, kmín, dobromysl, sůl

Technologický postup: Houby namočíme do trochy vody, kapustu nakrájíme na nudličky. Česnek utřeme s troškou soli. V hrnci rozpustíme sádlo, na kterém dozlatova osmahneme oloupanou a nakrájenou cibulku. Vše zaprášíme hladkou moukou a osmažíme. Zalijeme vývarem, pečlivě rozmícháme, přidáme uvařené kroupy, kapustu, houby, kmín, dobromysl, česnek a vše patnáct až dvacet minut povaříme.

Zdroj: Kapustová polévka

Pórková polévka podle Pohlreicha

Ingredience: 1 velký pórek, máslo, hladká mouka, mléko, 1 vaječný žloutek a sůl pro dochucení polévky

Postup: Pórek dobře očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka, která uvaříme v osolené vodě. Uvařený pórek propasírujeme nebo rozmixujeme. Pórkovou polévku budeme zahušťovat jíškou – z másla a hladké mouky uděláme jíšku, kterou přidáme do pórků. Polévku opět povaříme, rozšleháme žloutek a spolu s mlékem nalijeme do polévky. Pórkovou polévku nakonec dochutíme solí a podáváme na stůl.

Zdroj: Pórková polévka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP