Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

RAJSKÁ OMÁČKA JEDNODUCHÝ RECEPT


RAJSKÁ OMÁČKA JEDNODUCHÝ RECEPT je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Rajská omáčka je klasické české jídlo a její příprava může být opravdu jednoduchá. Není jediného Čecha, který by tuto omáčku neznal. Již z dětství máme tuto charakteristicky zbarvenou a chuťově jedinečnou omáčku spojenou s našimi babičkami, maminkami, školkou, školou či firemní jídelnou. Modifikací rajské omáčky je nepřeberné množství. Každá domácnost má svůj originální recept na výbornou rajskou omáčku, který se předává z generace na generaci.


Rajská omáčka Albert

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 2 kg hovězí zadní kýty bez kosti, 2 lžičky třtinového cukru, ½ lžičky skořice + 1 svitek skořice, 1 kg rajčat, 1 palička česneku, 1 lžička červeného vinného octa, sůl, pepř, hrst bazalkových lístků, snítky tymiánu, 4 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 2 plechovky rajčat

Ingredience na bylinkové noky: 400 g brambor typ B, 40 g parmazánu, 100 g hladké mouky, sůl, pepř, 2 žloutky, hladkolistá petrželka, majoránka

Postup: Další jednoduchý recept, jehož výsledkem bude skvělá rajská omáčka vyžaduje předehřátou troubu na 180 °C. Dále si připravte olej, který rozpalte v hrnci a opečte na něm dorůžova cibuli. Vložte maso a nechte jej ze všech stran zatáhnout a zhnědnout. Pak maso vyjměte a do hrnce vsypte cukr a skořici a směs nechte zkaramelizovat. Spodní část každého rajčete nařízněte do kříže a pak dejte do hrnce na cibuli, opatrně promíchejte, aby se rajčata obalila cibulí, ale zůstala v celku. Přidejte oloupané stroužky česneku, ocet, sůl, pepř, bazalku, tymián, bobkové listy, nové koření i svitek skořice. Doprostřed posaďte maso a navrch vyklopte rajčata z plechovky. Je-li potřeba, podlijte 100 ml vody a přiklopené dejte péct na 2–3 hodiny do trouby. Maso v průběhu pečení otáčejte a hodinu před koncem pečení připravte noky. Brambory pečte hodinu, aby byly uvnitř měkké a na povrchu křupavé. Trochu zchladlé je přepulte, vnitřek všech brambor vydlabejte do mísy a rozmačkejte na kaši. Přidejte sýr, mouku, sůl, pepř i bylinky a promíchejte. Pak vmíchejte žloutky a hněťte, aby se vše spojilo do kompaktního těsta. To poté rozdělte na půlky a z každé vyválejte válec dlouhý asi 64 cm. Ten pokrájejte na 2 cm kousky, promáčkněte je vidličkou a uvařte ve vroucí osolené vodě asi 2–3 minuty. Maso vyndejte z omáčky, vylovte i bobkové listy, nové koření a svitek skořice a omáčku rozmixujte. Poté ji propasírujte přes cedník a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji vývarem. Podávejte spolu s noky.

Také můžete koupit mraženou rajskou omáčku s masovými koulemi. Tu pouze ohřejete a dáte přílohu, třeba také koupený knedlík, a to vše z hypermarketu Albert.

Zdroj: článek Jednoduchý recept na rajskou omáčku

Příběh

Ve svém příspěvku PEPŘOVÁ OMÁČKA POHLREICH RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Rezlová.

Chtěla bych vědět, jestli celý pepř na pepřovou omáčku mám podrtit před použitím, eventuelně částečně povařit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivanka.

pepřová omáčka se nedělá z černého pepře ale z nakládaného zeleného pepře. Je to o zcela jiné chuti.

Zdroj: příběh Pepřová omáčka pohlreich recept

Jednoduchá rajská z protlaku

Ingredience: 1 plátek čerstvého másla (celou chuť omáčky pozvedne), 1 lžíce olivového oleje, 2 cibule jemně pokrájené, divoké koření (2 bobkové listy, 4 ks nového koření, 4 ks celého pepře), 2 lžíce hladké mouky na jíšku (celozrnnou nebo kombinaci hladké a celozrnné), rajský protlak, 1 lžíce přírodního třtinového cukru (nebo cukru krystal), vývar z masa nebo bujónová kostka, sůl, sušený tymián (cca 3 špetky mezi prsty), špetka skořice pro vůni, 2x strouhnout citrónovou kůru nad hrncem

Postup: Tento jednoduchý recept začneme obyčejnou máslovo-cibulkovou jíškou, do které přidáme lžíci olivového oleje, aby se moc nepřipalovala. Osmažíme tak, aby cibulka chytla nazlátlou barvu, nesmíme ji připálit. K cibulce vhodíme celé koření a osmahneme je taky. Koření se nám na oleji dříve rozvoní a jeho aroma okamžitě přejde do samotné omáčky. Na samý konec smažení jíšky přidáme trochu cukru, aby se malinko rozpustil, minutka stačí, a poté skořici. Cibulkovou jíšku zředíme rajčatovým protlakem a vývarem či vodou a dobře promícháme, aby se jíška stala hladkou, čímž se utvoří celý základ omáčky. Nyní už promícháváme metlou, aby byla omáčka hladká. Je důležité ochutnat a chuť omáčky doladit tak, aby lahodila vašemu mlsnému jazýčku. Na přikyselení postačí pár kapek citrónové šťávy, v opačném případě dosladíme, a je hotovo. Takto připravenou výbornou rajskou podáváme s uvařeným hovězím masem a kynutým knedlíkem. Omáčku můžete také zahustit perníkem, který necháte v omáčce povařit. Tím bude vaše rajská omáčka hustší, takže už nemusíte použít mouku.

Zdroj: článek Jednoduchý recept na rajskou omáčku

Příběh

Ve svém příspěvku MILÁNSKÉ ŠPAGETY ORIGINÁLNÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivka.

Za našich dětských let (tj. v 80. letech minulého století) nám dělali ve školní jídelně milánské špagety, jaké jsem nikde jinde nejedla. Bohužel mě jako dítě nikdy nenapadlo zeptat se na recept... Do dnes cítím v puse tu báječnou chuť. Pokud si ale vzpomínám, tak kečup, sojová omáčka či parmazán u nás snad nebylo možné ani koupit a na ovoce a zeleninu se stály fronty, takže předpokládám, že naše kuchařky ve škole používaly rajčatový protlak. Špagety ale nebyly zalévané omáčkou až na talíři - byly promíchány s omáčkou již v hrnci, takže byly hezky růžové a byly na nich kousky mletého masa, nedorozvařené cibule a mám dojem, že i nějakého rozpuštěného sýra (byly to takové bílé měkké krupičky). Takto byly nandavány na talíř a posypány strouhaným "červeným" (tj. dnešním 30%) eidamem. O boloňských špagetách jsme tenkrát nic neslyšely, ale předpokládám, že rozdíl mezi nimi je hlavně v tom, že do boloňských se dává různá zelenina. Nepamatuji si ani to, že by se špagety dělaly doma. U nás tedy určitě nikdy nebyly a nevybavuji si ani to, jestli se daly v obchodě běžně koupit - těstoviny se dělaly většinou doma a kupovala se jen kolínka (jiný druh tenkrát také snad ani nebyl). A kdo neuměl (nebo nechtěl) dělat domácí nudle, strouhání do polévky a fleky, tak se daly také koupit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Milánské špagety originální recept

Rajská polévka s noky

Ingredience: 1 l vody, 7 kuliček nového koření, špetka tymiánu, 3 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, 1 cibule, 100 g rajčatového protlaku, 3 stroužky česneku, cukr, sůl, mletý černý pepř.

Ingredience na noky: 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička oleje, 1 vejce.

Technologický postup: Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Česnek oloupeme. V hrnci dusíme cibuli s novým kořením, celým pepřem, bobkovým listem a stroužky česneku, dokud nezesklovatí. Poté základ polévky zalijeme vodou. Až se voda začne vařit, vmícháme rajský protlak a tymián. Mezitím si v hrníčku rozšleháme vejce se špetkou soli, lžičkou oleje a asi 2 lžícemi hladké mouky a umícháme (vidličkou) hladké těstíčko. Až se začne rajská polévka vařit, vkládáme do ní lžičkou vykrájené malé nočky. Nakonec podle chuti (pokud je protlak moc kyselý) rajskou polévku dosladíme nebo přidáme trochu kečupu, sůl a pepř mletý. Rajskou polévku s nočky rozdělíme na talíře a ihned podáváme.

Zdroj: článek Jednoduchý recept na rajskou polévku

Poradna

V naší poradně s názvem SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu svickovou s kralika na warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedním slovem můžete, ale musíte s tím počítat ve svém denním příjmu vitamínu K. Když užíváte Warfarin, tak musíte hlídat denní příjem vitamínu K ve stravě, který by měl být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Králičí maso, stejně jako ostatní druhy masa obsahuje jen málo vitamínu K a můžete ho jíst prakticky bez omezení. Jedna porce králičího masa obsahuje přibližně 5 mikrogramů vitamínu K. Svíčková omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany a to všechno taktéž obsahuje vitamín K. Jedna porce svíčkové omáčky bude obsahovat přibližně 10 mikrogramů vitamínu K. Knedlíky, jako všechny výrobky z mouky obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez omezení. Celá jedna porce svíčkové omáčky s králíkem a knedlíky ozdobená brusinkami a šlehačkou bude obsahovat přibližně 16 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Svíčkova z vepřového masa s halali

Rajská omáčka - recept

Jak jsem již naznačila, rajskou omáčku můžete připravit hned několika způsoby: někdo preferuje omáčku připravenou z čerstvých rajčat, jiný raději zvolí již hotový domácí či kupovaný rajský protlak, někdo si ji připraví z hovězího, někdo z mletého masa, někdo ji podává s plněnými paprikami. Je na vás, co si vyberete, na co jsou vaše chuťové buňky připravené. Nezapomeňte si k rajské omáčce připravit přílohu, a to houskový knedlík nebo těstoviny nebo rýži.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Nejchutnější rajská

Recept je navržen pro zpracování jednoho kilogramu hovězí zadní plece. Výsledný pokrm vystačí na pět porcí s pěti knedlíky a dostatkem výborné omáčky, které se nikdy nepřejíte. V receptu se používají čerstvá rajčata i rajčatový protlak. Kouzlem tohoto receptu je červená paprika a skořice. Ty dodají omáčce jedinečnost, díky které si ji zamilujete. Pro vytvoření tohoto červeného skvostu budete potřebovat několik běžných ingrediencí a tento dokonalý postup.

Ingredience:

  • 1 kg hovězí loupané plece
  • 8 větších rajčat
  • 280 rajčatového protlaku (Giana 140 g je nejlepší)
  • 1 celý citron i s kůrou
  • půl hrnku cukru
  • 2 větší cibule
  • dvě lžíce oleje
  • 5 lžiček soli

Koření:

  • 5 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 20 kuliček pepře
  • 8 hřebíčků
  • půl lžičky tymiánu
  • 2 vrchovaté lžičky skořice
  • 2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky

Jíška:

  • 1,5 cm ukrojte z kostky másla
  • tři lžíce hladké mouky

Postup:

Nejprve uvařte maso doměkka. Ve velkém kastrólu přiveďte k varu tři litry vody s jednou lžičkou soli. Do vroucí vody ponořte celé maso a zvolna vařte 2,5 hodiny. Mezi tím si nakrájejte rajčata na menší kousky, nadrobno rozkrájejte cibulku, citron rozkrájejte na plátky a do misky si připravte všechno koření. Deset minut před dovařením masa si na oleji zpěňte (1 až 2 minuty) nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte pokrájená rajčata a duste 5 minut. Potom přidejte rajský protlak, všechno koření a na plátky rozkrájený citron. Vše zalijte veškerým horkým vývarem z masa a vařte do doby, než se rajčata úplně rozvaří (asi 20 minut). Pak omáčku přeceďte, dochuťte cukrem a osolte. Na másle si z mouky za stálého míchání a na mírném teple uvařte hnědou jíšku (doba vaření mouky v másle je 15 minut), kterou pak vmíchejte horkou do omáčky a pomalu znovu přiveďte k varu. Za stálého míchání uvidíte, jak se vám omáčka krásně zahušťuje a nádherně voní. Omáčku povařte ještě 5 minut, aby vás nepálila žáha z té jíšky. Do hotové omáčky můžete k prohřátí naskládat nakrájené kousky masa, které už trochu vychladlo. Nejlepší příloha jsou houskové knedlíky, ale můžou se použít i těstoviny.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Poradna

V naší poradně s názvem USKLADNENI CESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobry den,muzete poradit?
Cesnek jsem oloupala a protlacila lisem.Dala do sklenicek se soli.Ulozila do lednicky a zanedlouho zezelenal.Jinak ma krasnou cesnekovou vuni bez viditelneho poskozeni.
Dekuji za vysvetleni priciny,Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Důvod zezelenání rozmačkaného česneku je jednoduchý - příliš nízká teplota při uskladnění. Když se česnek dostane do teploty nižší než 8 nebo 5 stupňů, tak začne klíčit. A právě toto klíčení doprovází produkce chlorofylu, díky čemu váš česnek zezelenal. Rozmačkaný česnek se solí skladujte ve vakuové misce, v temnu při teplotě 15°C (+- 3°C).

Zdroj: příběh Uskladneni cesneku

Nejlepší rajská omáčka s hovězím masem

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa zadního
  • 2 cibule
  • 1 rajský protlak
  • 100 g kečupu
  • 2 perníky se švestkovou marmeládou
  • 100 ml smetany na vaření
  • 3 kusy bobkového listu
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého černého pepře
  • 5 kusů hřebíčku
  • olej na smažení cibulky
  • cukr
  • sůl

Postup:

Maso důkladně očistěte, omyjte a nakrájejte na plátky asi 1,5 cm silné. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve větším hrnci nechte zpěnit cibuli na oleji, na cibuli dejte zatáhnout maso z obou stran, poté přidejte asi 1 litr vody, rajský protlak, kečup, koření a perník nalámaný na kousky. Perník použijte i s čokoládou a marmeládou, nebojte se toho, perník se rozvaří a omáčku vám jak zahustí, tak jí dodá chuť i barvu. Omáčku nechte za občasného míchání pomalu vařit asi 2 hodiny, než maso změkne. Poté maso vyjměte a omáčku přeceďte přes síto (zbavíte se tak koření a případných hrudek a omáčka bude opravdu jemná). Potom do omáčky přimíchejte smetanu, dochuťte solí a cukrem a krátce povařte. Pokud máte omáčku příliš řídkou, můžete ji zahustit moukou rozmíchanou ve vodě či jíškou (to vše ale ještě před přidáním smetany) a pak povařit potřebný čas. Má zkušenost je však taková, že omáčku mám díky perníku vždy dostatečně hustou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Příběh

Ve svém příspěvku PIZZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Ráda bych se zeptala na těsto na Pizzu které když chladne není tak tvrdé a zůstává alespon trošku vláčné a jestli se dá dát do mražáku jako kupovaná a pak znovu ohřát aby zase změkla děkuji předem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní

Zdroj: příběh Pizza

Rajská omáčka

Rajská omáčka patří stejně jako svíčková ke stálicím českých kuchyní. Její specifickou nasládlou chuť nenajdete snad nikde jinde na světě.

Suroviny:

  • 30 g hladké mouky
  • 30 g cibule
  • 250 g čerstvých rajčat nebo 2 lžíce rajského protlaku
  • 3 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • špetka tymiánu
  • kousek bobkového listu
  • 1 kávová lžička cukru
  • ocet

Postup:

Cibuli zpěníme na másle, přidáme mouku a usmažíme jíšku, kterou rozvaříme vývarem z kostí nebo vodou. Do povařené jíšky dáme opraná, na čtvrtky nakrájená rajčata a koření a vaříme ještě 10 minut. Pak omáčku přecedíme, rajčata prolisujeme a podle chuti omáčku ještě osolíme, osladíme a okyselíme. Pokud použijeme místo čerstvých rajčat rajský protlak nebo šťávu, jíšku nejdříve rozvaříme na hodně hustou omáčku, necháme povařit a po přidání protlaku nebo šťávy jen prohřejeme.

Zdroj: článek Recepty s rajčaty

Poradna

V naší poradně s názvem PREVISLE MUSKATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Vodrážkoaá.

jaké polopřevislé převislé muškáty si koupit které vic kvetou,plnokvěté nebo jednoduché?Které vic kvetou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Plnokvěté jsou hezčí na pohled z blízka, ale nevytvoří moc dlouhé květopády. Z dálky jsou lepší jednoduché muškáty, protože bujně rostou a množství květů obalí jejich dlouhé šlahouny a to pak vytváří opravdu dlouhé převislé květopády. Skvělé jsou jejich kombinace v jednom květináči. Například jednoduchý bílý s plnokvětým červeným.

Zdroj: příběh Previsle muskaty

Rajská omáčka bez masa

Ingredience:

  • 2 cibule
  • 2 rajské protlaky
  • 3 kusy bobkového listu
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého černého pepře
  • 5 kusů hřebíčku
  • olej na smažení cibulky
  • hladká mouka na zahuštění omáčky
  • cukr
  • sůl

Postup:

Na oleji osmažte na drobno nakrájenou cibuli, přidejte koření a zaprašte hladkou moukou. Vše zalijte asi 1 litrem studené vody a důkladně rozmíchejte. Přidejte rajské protlaky, povařte asi 30 minut a poté přeceďte, abyste se zbavili koření. Dochuťte solí a pepřem. Omáčku můžete podávat jen s těstovinami, rýží nebo knedlíkem. Ale jestli budete mít chuť, můžete ji doplnit například již hotovou sekanou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Příběh

Ve svém příspěvku RECEPT UTOPENCI SE ZELÍM A KŘENEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Inka.

V severních Čechách v hospůdce U vodopádu v zimě podávávali utopence s cibulí, zelím a křenem. Bylo to ohromné s chlebem a 2 dcl svařáku. Má někdo na podobné utopence recept?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dobrý den, naložila jsem špekáčky, asi po týdnu jsme ochutnali a přidali cibuli.
Teď jsou naložené asi čtyři týdny a obsah se trochu zakalil a objevily se bublinky.
Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji za odpověď.

Zdroj: příběh Recept utopenci se zelím a křenem

Rajská omáčka pro děti

Ingredience:

  • 2 rajčata
  • 1 mrkev
  • 1/4 cibule
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • hladká mouka na zahuštění
  • olivový olej na osmažení cibule
  • cukr
  • sůl

Postup:

Nejdříve si oloupejte rajčata. Nejlépe vám to půjde, když je naříznete do kříže, na chvíli vložíte do vařící vody a poté je přendáte do studené vody. Díky tomuto postupu slupku lehce stáhnete. Rajčata zbavte jádřince a nakrájejte je na kousky. Oloupejte a nastrouhejte mrkev, očistěte cibuli a nakrájejte ji na jemno. Cibuli nechte zesklovatět v hrnci na olivovém oleji, pak přidejte trochu hladké mouky a za neustálého míchání chvíli smažte. Přidejte připravená rajčata a mrkev, trochu vody a vařte asi 15 minut. Ponorným mixérem omáčku rozmixujte, přidejte bílý jogurt, dochuťte cukrem a troškou soli a krátce povařte. Můžete podávat s vařeným hovězím masem.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Zdroj: příběh Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Rajská omáčka z protlaku

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa zadního
  • 1 cibule
  • 2 rajské protlaky
  • 3 kusy bobkového listu
  • 7 kusů nového koření
  • 7 kusů celého černého pepře
  • 3 kusy hřebíčku
  • olej na smažení cibulky
  • 100 g hladké mouky na zahuštění
  • cukr
  • sůl

Postup:

Maso očistěte, omyjte studenou vodou a dejte vařit (máte-li tlakový hrnec, zkrátíte si dobu vaření). Maso vařte tak dlouho, dokud nebude měkké. Poté ve větším hrnci nechte zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli, přidejte koření, zaprašte hladkou moukou a za stálého míchání nechte chvíli smažit. Přidejte rajské protlaky a dál krátce smažte. Vše zalijte vývarem z masa a nechte asi 20 minut provařit. Dochuťte solí a cukrem a na závěr nezapomeňte omáčku přecedit, abyste neměli na talíři koření. Uvařené maso nakrájejte na plátky a na talíři přelévejte rajskou omáčkou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Poradna

V naší poradně s názvem PEČENÍ CHLEBA V ELEKTR.PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir Kalina.

Mám problém.Když mě chléb v pekárně krásně vykyne a zahájím pečení,vždy po vypnutí pekárny se chléb ve středu propadne a je z toho neforemný kus upečeného chleba.Dík azdraví Vladimír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste jiný recept na pečení. Tady je podrobně vysvětlen netradiční recept z kvásku: https://www.ceskenapady.cz/…

Zdroj: příběh Pečení v pekárně

Pravá rajská omáčka z rajčat

Ingredience:

  • 1 kg čerstvých rajčat
  • 1 kg hovězího masa zadního
  • 2 kusy cibule
  • 250 ml smetany na vaření
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého pepře
  • 3 kusy bobkového listu
  • 100 ml oleje na smažení cibulky
  • 100 g hladké mouky na zahuštění
  • sůl
  • cukr

Postup:

Hovězí maso očistěte a omyjte studenou vodou. Nakrájejte ho na plátky asi 1,5 cm silné. Očistěte si cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Oloupejte rajčata, a to tímto způsobem: vršek rajčete naříznete do kříže, rajče vložte na několik sekund do vařící vody a poté ho dejte do studené vody. Takto připravená rajčata snadno oloupete bez zbytečných ztrát. Do většího hrnce nalijte trochu oleje, přidejte pokrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Na cibuli dejte plátky masa tak, aby se celou plochou dotýkaly dna hrnce. Maso nechte z obou stran zprudka zatáhnout. Poté přidejte nakrájená oloupaná rajčata zbavená jádřince a trochu vody. Přidejte koření, sůl a nechte vařit. Koření je lepší dát do sáčku či sítka na koření, nebudete pak muset lovit jednotlivé kousky z omáčky. Maso se podle stáří a tuhosti bude vařit kolem 2 hodin, přičemž po celou tuto dobu musí být potopené. Průběžně míchejte a dolévejte vodu dle potřeby. Až bude maso měkké, vyjměte ho, vyndejte koření a rozvařená rajčata s vývarem důkladně rozmixujte ponorným mixérem. Omáčku zahustěte buď jíškou (omáčku pak nemusíte tak dlouho vařit – stačí asi 10 minut), nebo hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě (omáčku v tomto případě vařte ještě asi 30 minut, aby se mouka převařila). Na závěr do omáčky přidejte smetanu a dochuťte ji solí a cukrem dle potřeby a chuti. Maso vraťte do omáčky, aby se prohřálo, nebo ho rovnou dejte na talíř a přelijte hotovou rajskou omáčkou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Příběh

Ve svém příspěvku RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: příběh Recept na buřtguláš

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Ingredience:

  • 0,5 kg mletého hovězího masa nebo míchaného mletého masa
  • 100 g vařené rýže
  • 1 kg bílých paprik
  • 2 cibule
  • 2 rajské protlaky
  • 1 perník na strouhání
  • 3 kusy bobkového listu
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého černého pepře
  • 5 kusů hřebíčku
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • olej na smažení cibulky
  • cukr
  • sůl

Postup:

Nejdříve si uvařte rýži dle návodu, tu poté smíchejte s osoleným mletým masem a cibulí. Paprikám odkrojte vrchní část, odstraňte semínka, umyjte je a naplňte připravenou směsí. Naplněné papriky naskládejte do vymazaného pekáče, ten vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 45 minut. V hrnci si mezitím nechte zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli a rajčatový protlak. Přilijte vodu, do které přidejte koření v sítku (abyste ho pak nemuseli lovit), hovězí bujón a nastrouhaný nebo na menší kousky nalámaný či nakrájený perník a trochu cukru. Přiveďte k varu a vařte asi 30 minut. Perník by se měl úplně rozvařit. Zůstávají-li v omáčce kousky, vyndejte koření, vezměte ponorný mixér a kousky rozmixujte. Perník by vám měl omáčku dostatečně zahustit. Dochuťte solí a cukrem a můžete podávat. Na talíři papriku přelijte hotovou rajskou omáčkou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Poradna

V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.

Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na cibulovou šťávu je tady: https://www.ceskenapady.cz/…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.

Zdroj: příběh Cibulová šťáva

Rajská omáčka s masovými kuličkami

Ingredience:

  • 1 kg mletého hovězího masa nebo míchaného mletého masa
  • 100 g vařené rýže
  • 2 cibule
  • 1 rajský protlak
  • 100 g kečupu
  • 2 perníky se švestkovou marmeládou
  • 100 ml smetany na vaření
  • 3 kusy bobkového listu
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého černého pepře
  • 5 kusů hřebíčku
  • olej na smažení cibulky
  • cukr
  • sůl

Postup:

Mleté maso osolte a smíchejte s trochou uvařené rýže (maso potom nebude tak tuhé, ale rýže nesmíte použít příliš, aby se kuličky nerozpadaly). Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve větším hrnci nechte zpěnit cibuli na oleji, na cibuli dejte osmahnout připravené koule, které postupně otočte, aby se opekly se všech stran. Poté přidejte asi 1 litr vody, rajský protlak, kečup, koření a perník nalámaný na kousky (použijte ho i s čokoládou a marmeládou). Perník se rozvaří a omáčku jednak zahustí, jednak jí dodá chuť a barvu. Omáčku nechte za občasného míchání pomalu vařit asi 1 hodinu, masové kuličky jsou totiž hotové mnohem dříve než plátky hovězího masa. Kuličky vyjměte a omáčku přeceďte. Poté do omáčky přimíchejte smetanu, dochuťte solí a cukrem a krátce povařte.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Příběh

Ve svém příspěvku MUCHOVNÍK MARMELÁDA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka Kuchařová.

recept na povidla z muchovníku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Muchovník marmeláda recept

Zavařená boloňská omáčka bez masa z protlaku

Rajčatová omáčka je základní recept italské kuchyně, velmi ceněná omáčka připravovaná z rajčatového protlaku, olivového oleje, česneku (nebo cibulí) a bazalkou, ideální na tisíc příprav. Například na jednoduchý pokrm špagety s rajčatovou omáčkou a nebo na lahodnou boloňskou omáčku s mletým masem. Skutečná otázka ale zní: Jak připravit dobrou omáčku s rajčatovým protlakem? Omáčka, která není kyselá a zároveň je chutná, voňavá a správně hutná? Níže vám řeknu, jak připravit nejlepší rajčatovou omáčku, jakou jste kdy jedli.

Ingredience

  • 750 ml rajčatového protlaku;
  • 400 ml vody;
  • olivový olej;
  • 1 stroužek česneku nebo půl cibule;
  • chilli paprička;
  • 1 snítka čerstvé bazalky.

Postup

Pro přípravu dobré omáčky je nezbytné vybrat kvalitní rajčatový protlak. Vždy volím organickou verzi. Případně můžete použít své vlastní domácí pyré.

Na pánev nalijte olivový olej a přidejte 1 stroužek česneku (já ho dávám celý, aby se nakonec mohl odstranit) a trochu chilli papričky. Jakmile česnek začne prskat, nalijte do pánve rajčatový protlak.

Láhev od protlaku naplňte přibližně 200 ml vody, protřepejte a nalijte vodu do pánve, aby se pyré rozředilo.

Počkejte, až se protlak začne vařit, a poté přidejte špičku lžičky jedlé sody, abyste odstranili kyselost rajčat.

Uvidíte, že pyré začne pěnit, míchejte naběračkou, dokud pěna nevyteče.

V tuto chvíli můžete omáčku dochutit solí a bazalkou. Pokud chcete trochu osladit, přidejte trochu cukru. Rajčatová omáčka může být ochucena i jinými aromaty, jako je máta nebo petrželka.

Horkou omáčku nalijte do sterilních sklenic, zavíčkujte a zavařujte po dobu 20 minut ve vroucí vodě.

Zdroj: článek Boloňská omáčka zavařování bez masa

Příběh

Ve svém příspěvku VÝROBA MEDOVINY ZA STUDENA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kutina Jindrich.

Muzete mi poslat recept na Medovinu za studena dekuji .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Výroba medoviny za studena recept

Jak dělají rajskou Kluci v akci

Ingredience: 600 g hovězí plece, 150 g špeku, 600 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list), malý kousek celé skořice (podle chuti i čtyři hřebíčky), 100 ml oleje, lžíce cukru, 200 g rajského protlaku, 1 200 ml masového vývaru, sůl, pepř, 80 g másla, citrónová šťáva

Ingredience na houskové knedlíky: ½ starší veky, 20 g droždí, 1 lžička krupicového cukru, 250 ml mléka, 400 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl

Postup: Maso v celku prošpikujeme proužky slaniny (1/3 celkového množství), můžeme protknout i kusy zeleniny (též 1/3 množství), osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji orestujeme maso ze všech stran, vyjmeme. Do téhož kastrolu s výpekem vložíme na kostičky pokrájený špek, vypečeme dorůžova, přidáme zeleninu a orestujeme do zlatohněda, vložíme koření, zasypeme cukrem, zarestujeme, přidáme rajský protlak, zarestujeme, zalijeme vývarem, vložíme maso a kousek celé skořice (eventuálně hřebíček), přiklopíme a dusíme doměkka na sporáku či v předem vyhřáté troubě. Když je maso měkké, vyjmeme je, nakrájíme, omáčku propasírujeme, zjemníme máslem a dochutíme citrónovou šťávou. Hotová rajská omáčka se podává s houskovým knedlíkem.

Postup přípravy knedlíků: Veku pokrájíme na kostičky. V misce rozmícháme droždí se lžičkou cukru na kašičku, přimícháme k němu část vlažného mléka a na teplém místě necháme kvásek vyběhnout. Do mísy nasypeme hrubou mouku, přidáme vejce, kvásek, sůl a postupně přiléváme zbylé mléko. Vznikne poměrně řídké těsto, do kterého zapracujeme houskové kostičky. Z těsta vytvarujeme dvě menší šišky, které necháme asi 30 minut kynout pod utěrkou. Knedlíky vaříme v osolené vodě 20 minut; v půlce varu je obrátíme. Uvařené knedlíky propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.

A jako bonus slavný recept výborné rajské omáčky od Magdaleny Dobromily Rettigové

Zdroj: článek Jednoduchý recept na rajskou omáčku

Omáčka z rajských jablek

Dej na rendlíček kousek másla, čtyry velká rajská jablíčka, kousek rozkrájené cibule, několik zrnek pepře a nového koření, a nech to dusit, pak to hodně rozmačkej, nalej na to 4 decilitry hovězí polívky a proceď to do hrnečku, přidej k tomu trochu octa a trochu vína, zapraš to bledou jíškou, dej do toho kousek cukru, trochu sekané citrónové kůry a nech to ještě povařit.

Jak je vidět, tak fantazii se při vaření rajské omáčky meze nekladou.

Zdroj: článek Jednoduchý recept na rajskou omáčku

Autoři uvedeného obsahu

 Nina Vinšová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Jana Válková

 Mgr. Jiří Dvořák


játrová omáčka z hovězích jater
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
rajská omáčka jednoduchý recept z protlaku
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.