Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

RAJSKÁ OMÁČKA KLUCI V AKCI


Recept

Recept je podle Kluků v akci koncipován pro šest porcí.

Ingredience maso: 2 kg jehněčí kýty s kostí, mletý pepř, sůl, 150 g másla

Postup: Kluci v akci jehněčí kýtu vykostí a stáhnou řeznickým provázkem. Cibuli nakrájejí na hrubé klínky, rozloží ji na dno pekáče, vloží kýtu, kterou osolí a opepří. Poté Kluci v akci přidají bobkový list, máslo i kost z kýty. Podlijí vše vodou, přiklopí a pečou za občasného přelití vypečenou šťávou doměkka.

Ingredience na koprovou omáčku: 100 g másla, cca 100 g hladké mouky, 1 l 33% smetany, cca 80 g cukru, sůl, svazek kopru

Postup: Kluci v akci na másle připraví jíšku, kterou za stálého míchání zalijí smetanou a provaří 20 minut. Během vaření ochutí směs cukrem, solí a přidají sekaný kopr.

Aby byl pokrm dokonalý, tak Kluci v akci doporučují podávat hned dvě přílohy. A to brambory s tvarohem a halušky s máslem.

Ingredience na brambory s tvarohem: 1 kg brambor, 200 g tvrdého tvarohu, sůl, 100 g másla

Postup: Kluci v akci brambory oškrábou a uvaří v osolené vodě, dále doporučují přidat kmín. Scezené brambory Kluci v akci podávají se strouhaným tvarohem, přelévané přepuštěným máslem.

Ingredience na halušky s máslem: 200 g syrových brambor, 1 kg hladké mouky, 2 dl mléka, voda podle potřeby, sůl, přepuštěné máslo

Postup: Kluci v akci syrové brambory oškrábou a nastrouhají najemno, v míse je smíchají s mlékem, moukou, solí, podle potřeby přidají vodu – těsto by nemělo být ani příliš řídké, ani příliš husté, doporučují Kluci v akci, prostě takové, aby se dalo dobře protlačit sítem na halušky (noky). Halušky pak zavaří do vroucí osolené vody.

Obě přílohy v rozumném množství Kluci v akci podávají současně. Jedině tak vznikne dokonalá souhra chutí jehněčí kýty se sladkou koprovou omáčkou, bramborami s tvarohem a haluškami.

Zdroj: článek Koprová omáčka podle Kluci v akci

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kulajda - Kluci v akci

Hovězí roštěná podle Kluků v akci

V Čechách jsou velmi oblíbené nejrůznější pořady o vaření, a jedním z nich jsou i Kluci v akci, kteří si získali diváky svým zápalem a láskou k vaření, i proto se jim daří své diváky nalákat na to, aby doporučené recepty sami vyzkoušeli.

Jedním z jejich receptů je i "hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborový knedlíkem".

Kombinace masa, špenátu a bramborového knedlíku je v Čechách velmi oblíbená a každá kuchařka (a samozřejmě i kuchař) ji dělá po svém, ochucuje ji tak, jak to jí / jemu a jejím / jeho strávníkům vyhovuje. I Kluci v akci mají tento recept osvědčený.

Zdroj: článek Jak dělají hovězí roštěnou Kluci v akci

Příběh

Ve svém příspěvku JAK POMOCI PŘEHNOJENÍ RAJSKÝCH JABLÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DRAHOSLAVA VIMROVÁ.

Dobrý den
Máme už zrostlá rajská jablíčka ,udělaly se nám na nich zespoda černé fleky ,poté celé rostliny úplně zvadly,přidaly jsme do půdy vápník a po dvou dnech včechny se ohnuly a rajské jaky scvrkly .Mohly by jste mě napsat kde je chyba .
Děkuji za odpověd.
Vimrová Drahoslava

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jak pomoci přehnojení rajských jablíček

Nejlepší rajská omáčka s hovězím masem

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa zadního
  • 2 cibule
  • 1 rajský protlak
  • 100 g kečupu
  • 2 perníky se švestkovou marmeládou
  • 100 ml smetany na vaření
  • 3 kusy bobkového listu
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého černého pepře
  • 5 kusů hřebíčku
  • olej na smažení cibulky
  • cukr
  • sůl

Postup:

Maso důkladně očistěte, omyjte a nakrájejte na plátky asi 1,5 cm silné. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve větším hrnci nechte zpěnit cibuli na oleji, na cibuli dejte zatáhnout maso z obou stran, poté přidejte asi 1 litr vody, rajský protlak, kečup, koření a perník nalámaný na kousky. Perník použijte i s čokoládou a marmeládou, nebojte se toho, perník se rozvaří a omáčku vám jak zahustí, tak jí dodá chuť i barvu. Omáčku nechte za občasného míchání pomalu vařit asi 2 hodiny, než maso změkne. Poté maso vyjměte a omáčku přeceďte přes síto (zbavíte se tak koření a případných hrudek a omáčka bude opravdu jemná). Potom do omáčky přimíchejte smetanu, dochuťte solí a cukrem a krátce povařte. Pokud máte omáčku příliš řídkou, můžete ji zahustit moukou rozmíchanou ve vodě či jíškou (to vše ale ještě před přidáním smetany) a pak povařit potřebný čas. Má zkušenost je však taková, že omáčku mám díky perníku vždy dostatečně hustou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Poradna

V naší poradně s názvem SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu svickovou s kralika na warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedním slovem můžete, ale musíte s tím počítat ve svém denním příjmu vitamínu K. Když užíváte Warfarin, tak musíte hlídat denní příjem vitamínu K ve stravě, který by měl být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Králičí maso, stejně jako ostatní druhy masa obsahuje jen málo vitamínu K a můžete ho jíst prakticky bez omezení. Jedna porce králičího masa obsahuje přibližně 5 mikrogramů vitamínu K. Svíčková omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany a to všechno taktéž obsahuje vitamín K. Jedna porce svíčkové omáčky bude obsahovat přibližně 10 mikrogramů vitamínu K. Knedlíky, jako všechny výrobky z mouky obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez omezení. Celá jedna porce svíčkové omáčky s králíkem a knedlíky ozdobená brusinkami a šlehačkou bude obsahovat přibližně 16 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Svíčkova z vepřového masa s halali

Postup přípravy bramborového knedlíku

Pro přípravu bramborového knedlíku je lepší použít brambory ve slupce vařené den předem. Brambory se pak oloupou a nastrouhají na struhadle (Kluci v akci doporučují strouhat na hrubém okurkovém struhadle). Po nastrouhání se brambory v míse osolí. V další misce se rozšlehají vejce a přidá se lžíce mléka. Vejce se pak nalijí k bramborám a vše se smíchá. Na připraveném vále se pak brambory zadělají moukou a krupicí (mouka a krupice se přidávají tak dlouho, dokud těsto lepí). Z bramborové směsi se vytvarují šišky. Mezitím se připraví hrnec s vroucí vodou, kterou je potřeba osolit. Poté se do ní vloží bramborové šišky a vaří se asi 20 minut.

Zdroj: článek Jak dělají hovězí roštěnou Kluci v akci

Příběh

Ve svém příspěvku PEPŘOVÁ OMÁČKA POHLREICH RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Rezlová.

Chtěla bych vědět, jestli celý pepř na pepřovou omáčku mám podrtit před použitím, eventuelně částečně povařit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivanka.

pepřová omáčka se nedělá z černého pepře ale z nakládaného zeleného pepře. Je to o zcela jiné chuti.

Zdroj: příběh Pepřová omáčka pohlreich recept

Jak dělají rajskou Kluci v akci

Ingredience: 600 g hovězí plece, 150 g špeku, 600 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list), malý kousek celé skořice (podle chuti i čtyři hřebíčky), 100 ml oleje, lžíce cukru, 200 g rajského protlaku, 1 200 ml masového vývaru, sůl, pepř, 80 g másla, citrónová šťáva

Ingredience na houskové knedlíky: ½ starší veky, 20 g droždí, 1 lžička krupicového cukru, 250 ml mléka, 400 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl

Postup: Maso v celku prošpikujeme proužky slaniny (1/3 celkového množství), můžeme protknout i kusy zeleniny (též 1/3 množství), osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji orestujeme maso ze všech stran, vyjmeme. Do téhož kastrolu s výpekem vložíme na kostičky pokrájený špek, vypečeme dorůžova, přidáme zeleninu a orestujeme do zlatohněda, vložíme koření, zasypeme cukrem, zarestujeme, přidáme rajský protlak, zarestujeme, zalijeme vývarem, vložíme maso a kousek celé skořice (eventuálně hřebíček), přiklopíme a dusíme doměkka na sporáku či v předem vyhřáté troubě. Když je maso měkké, vyjmeme je, nakrájíme, omáčku propasírujeme, zjemníme máslem a dochutíme citrónovou šťávou. Hotová rajská omáčka se podává s houskovým knedlíkem.

Postup přípravy knedlíků: Veku pokrájíme na kostičky. V misce rozmícháme droždí se lžičkou cukru na kašičku, přimícháme k němu část vlažného mléka a na teplém místě necháme kvásek vyběhnout. Do mísy nasypeme hrubou mouku, přidáme vejce, kvásek, sůl a postupně přiléváme zbylé mléko. Vznikne poměrně řídké těsto, do kterého zapracujeme houskové kostičky. Z těsta vytvarujeme dvě menší šišky, které necháme asi 30 minut kynout pod utěrkou. Knedlíky vaříme v osolené vodě 20 minut; v půlce varu je obrátíme. Uvařené knedlíky propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.

A jako bonus slavný recept výborné rajské omáčky od Magdaleny Dobromily Rettigové

Zdroj: článek Jednoduchý recept na rajskou omáčku

Příběh

Ve svém příspěvku JAK UDĚLAT DOMÁCÍ AVIVÁŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dandyk.

parada, zkusime, ale pouzivam ted avivaze z nemecka, koupene na shopu http://www.ze-zahranici.cz koupili jsme v akci, tak musim pockat, az vycerpam :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jak udělat domácí aviváž

Rajská omáčka Albert

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 2 kg hovězí zadní kýty bez kosti, 2 lžičky třtinového cukru, ½ lžičky skořice + 1 svitek skořice, 1 kg rajčat, 1 palička česneku, 1 lžička červeného vinného octa, sůl, pepř, hrst bazalkových lístků, snítky tymiánu, 4 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 2 plechovky rajčat

Ingredience na bylinkové noky: 400 g brambor typ B, 40 g parmazánu, 100 g hladké mouky, sůl, pepř, 2 žloutky, hladkolistá petrželka, majoránka

Postup: Další jednoduchý recept, jehož výsledkem bude skvělá rajská omáčka vyžaduje předehřátou troubu na 180 °C. Dále si připravte olej, který rozpalte v hrnci a opečte na něm dorůžova cibuli. Vložte maso a nechte jej ze všech stran zatáhnout a zhnědnout. Pak maso vyjměte a do hrnce vsypte cukr a skořici a směs nechte zkaramelizovat. Spodní část každého rajčete nařízněte do kříže a pak dejte do hrnce na cibuli, opatrně promíchejte, aby se rajčata obalila cibulí, ale zůstala v celku. Přidejte oloupané stroužky česneku, ocet, sůl, pepř, bazalku, tymián, bobkové listy, nové koření i svitek skořice. Doprostřed posaďte maso a navrch vyklopte rajčata z plechovky. Je-li potřeba, podlijte 100 ml vody a přiklopené dejte péct na 2–3 hodiny do trouby. Maso v průběhu pečení otáčejte a hodinu před koncem pečení připravte noky. Brambory pečte hodinu, aby byly uvnitř měkké a na povrchu křupavé. Trochu zchladlé je přepulte, vnitřek všech brambor vydlabejte do mísy a rozmačkejte na kaši. Přidejte sýr, mouku, sůl, pepř i bylinky a promíchejte. Pak vmíchejte žloutky a hněťte, aby se vše spojilo do kompaktního těsta. To poté rozdělte na půlky a z každé vyválejte válec dlouhý asi 64 cm. Ten pokrájejte na 2 cm kousky, promáčkněte je vidličkou a uvařte ve vroucí osolené vodě asi 2–3 minuty. Maso vyndejte z omáčky, vylovte i bobkové listy, nové koření a svitek skořice a omáčku rozmixujte. Poté ji propasírujte přes cedník a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji vývarem. Podávejte spolu s noky.

Také můžete koupit mraženou rajskou omáčku s masovými koulemi. Tu pouze ohřejete a dáte přílohu, třeba také koupený knedlík, a to vše z hypermarketu Albert.

Zdroj: článek Jednoduchý recept na rajskou omáčku

Příběh

Ve svém příspěvku DENDROBIUM NOBILE PŘESAZOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den mám problém nevím jak mám přesadit tuto orchidej,má od stonku kořeny s výhonkama.Děkuji:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Koupila jsem si v OBI nadhernou metrovou Dracenu,ktera byla v akci kolem 300Kc.Pravda mela nektere listy viditelne odstranene ze stredu ruzice a jine zase meli nevzhledne ustrizene spicky,dokonce i celou polovinu listu.Coz jsem tolik nevnimala,nebot radost z toho,ze si muzu splnit muj sen mi vyradila z provozu rozum.Podvedomi se mi,ale asi na sekundu restartovalo,protoze jsem si to i s Dracenou namirila k prodavaci s otazkou,jest-li mi Dracena neuhyne a vzpamatuje se.Odpovedel ze ano a pridal dalsi rady ohledne pece.Asi po 3 tydnech se zacala moje "botanicka zahrada" menit na ..... ani nemam slov.Zpozornela jsem...aaaa do prdele puklice....hlavou mi letel rozhovor s prodavacem....vzapeti si nadavam do "bububu" ....jasne,ze se vzpamatuje...psychologie prodeje,na co jsem ji studovala?....proc rikam dceri: nez si neco koupis dobre si to prohlidni... kam jsem cumela ja?....na ten silnej kmen a jak je krasne vysoka....blbo uzavrela debatu sama se sebou.Co slo jsem ostrihala,celej zarostlej strop vodenkou strhla a kdyz jsem zkoncila rozbrecela se.Tolik let piplani a radost z kazdeho noveho listecku a ted holy klacky :-( Rady z internetu nepomahali,za to prazdne kvetinace se mi mnozili.Az jsem nasla navod na vetsinu skudcu.Obycejny slupky z cibule,cim.vic tim lip a 2 dny je louhovar ve srudeny vode,pak vsechny kytky postrikat.Dalsi dny plne nadeje a ocekavani....HURAAA...JASAM A MAM SNAD JESTE VETSI RADOST,NEZ KDYZ JSEM SI "SPLNILA MUJ SEN".ZADNE DALSI NOVE NAPADENE LISTY A TO NA ZADNY KYTCE.PRO JISTOTU PO TYDNU OPACKO S POSTRIKEM.. .KYTKY SE ROZRUSTAJI A "MOJE BOTANICKA" NA KTEROU SE CHODIL KOUKAT CELEJ BARAK VCETNE NAVSTEV NAJEMNIKU BUDE BRZY JAKO DRIV A V OBI UZ NEKOUPIM NIKDY NIC!!!

Zdroj: příběh Dendrobium nobile přesazování

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Ingredience:

  • 0,5 kg mletého hovězího masa nebo míchaného mletého masa
  • 100 g vařené rýže
  • 1 kg bílých paprik
  • 2 cibule
  • 2 rajské protlaky
  • 1 perník na strouhání
  • 3 kusy bobkového listu
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého černého pepře
  • 5 kusů hřebíčku
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • olej na smažení cibulky
  • cukr
  • sůl

Postup:

Nejdříve si uvařte rýži dle návodu, tu poté smíchejte s osoleným mletým masem a cibulí. Paprikám odkrojte vrchní část, odstraňte semínka, umyjte je a naplňte připravenou směsí. Naplněné papriky naskládejte do vymazaného pekáče, ten vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 45 minut. V hrnci si mezitím nechte zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli a rajčatový protlak. Přilijte vodu, do které přidejte koření v sítku (abyste ho pak nemuseli lovit), hovězí bujón a nastrouhaný nebo na menší kousky nalámaný či nakrájený perník a trochu cukru. Přiveďte k varu a vařte asi 30 minut. Perník by se měl úplně rozvařit. Zůstávají-li v omáčce kousky, vyndejte koření, vezměte ponorný mixér a kousky rozmixujte. Perník by vám měl omáčku dostatečně zahustit. Dochuťte solí a cukrem a můžete podávat. Na talíři papriku přelijte hotovou rajskou omáčkou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Nejchutnější rajská

Recept je navržen pro zpracování jednoho kilogramu hovězí zadní plece. Výsledný pokrm vystačí na pět porcí s pěti knedlíky a dostatkem výborné omáčky, které se nikdy nepřejíte. V receptu se používají čerstvá rajčata i rajčatový protlak. Kouzlem tohoto receptu je červená paprika a skořice. Ty dodají omáčce jedinečnost, díky které si ji zamilujete. Pro vytvoření tohoto červeného skvostu budete potřebovat několik běžných ingrediencí a tento dokonalý postup.

Ingredience:

  • 1 kg hovězí loupané plece
  • 8 větších rajčat
  • 280 rajčatového protlaku (Giana 140 g je nejlepší)
  • 1 celý citron i s kůrou
  • půl hrnku cukru
  • 2 větší cibule
  • dvě lžíce oleje
  • 5 lžiček soli

Koření:

  • 5 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 20 kuliček pepře
  • 8 hřebíčků
  • půl lžičky tymiánu
  • 2 vrchovaté lžičky skořice
  • 2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky

Jíška:

  • 1,5 cm ukrojte z kostky másla
  • tři lžíce hladké mouky

Postup:

Nejprve uvařte maso doměkka. Ve velkém kastrólu přiveďte k varu tři litry vody s jednou lžičkou soli. Do vroucí vody ponořte celé maso a zvolna vařte 2,5 hodiny. Mezi tím si nakrájejte rajčata na menší kousky, nadrobno rozkrájejte cibulku, citron rozkrájejte na plátky a do misky si připravte všechno koření. Deset minut před dovařením masa si na oleji zpěňte (1 až 2 minuty) nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte pokrájená rajčata a duste 5 minut. Potom přidejte rajský protlak, všechno koření a na plátky rozkrájený citron. Vše zalijte veškerým horkým vývarem z masa a vařte do doby, než se rajčata úplně rozvaří (asi 20 minut). Pak omáčku přeceďte, dochuťte cukrem a osolte. Na másle si z mouky za stálého míchání a na mírném teple uvařte hnědou jíšku (doba vaření mouky v másle je 15 minut), kterou pak vmíchejte horkou do omáčky a pomalu znovu přiveďte k varu. Za stálého míchání uvidíte, jak se vám omáčka krásně zahušťuje a nádherně voní. Omáčku povařte ještě 5 minut, aby vás nepálila žáha z té jíšky. Do hotové omáčky můžete k prohřátí naskládat nakrájené kousky masa, které už trochu vychladlo. Nejlepší příloha jsou houskové knedlíky, ale můžou se použít i těstoviny.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Příběh

Ve svém příspěvku SVÍČKOVA Z VEPŘOVÉHO MASA S HALALI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Chtěla by jsem se zeptat,kde dělám chybu.Někdy se mě omáčka srazí a někdy né.Zachráním jí sice ponorným mixérem,ale chtěla by jsem znát příčinu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Zřejmě používáte špatnou smetanu. Měla by mí 31 nebo 33 procent tuku.

Zdroj: příběh Svíčkova z vepřového masa s halali

Jednoduchá rajská z protlaku

Ingredience: 1 plátek čerstvého másla (celou chuť omáčky pozvedne), 1 lžíce olivového oleje, 2 cibule jemně pokrájené, divoké koření (2 bobkové listy, 4 ks nového koření, 4 ks celého pepře), 2 lžíce hladké mouky na jíšku (celozrnnou nebo kombinaci hladké a celozrnné), rajský protlak, 1 lžíce přírodního třtinového cukru (nebo cukru krystal), vývar z masa nebo bujónová kostka, sůl, sušený tymián (cca 3 špetky mezi prsty), špetka skořice pro vůni, 2x strouhnout citrónovou kůru nad hrncem

Postup: Tento jednoduchý recept začneme obyčejnou máslovo-cibulkovou jíškou, do které přidáme lžíci olivového oleje, aby se moc nepřipalovala. Osmažíme tak, aby cibulka chytla nazlátlou barvu, nesmíme ji připálit. K cibulce vhodíme celé koření a osmahneme je taky. Koření se nám na oleji dříve rozvoní a jeho aroma okamžitě přejde do samotné omáčky. Na samý konec smažení jíšky přidáme trochu cukru, aby se malinko rozpustil, minutka stačí, a poté skořici. Cibulkovou jíšku zředíme rajčatovým protlakem a vývarem či vodou a dobře promícháme, aby se jíška stala hladkou, čímž se utvoří celý základ omáčky. Nyní už promícháváme metlou, aby byla omáčka hladká. Je důležité ochutnat a chuť omáčky doladit tak, aby lahodila vašemu mlsnému jazýčku. Na přikyselení postačí pár kapek citrónové šťávy, v opačném případě dosladíme, a je hotovo. Takto připravenou výbornou rajskou podáváme s uvařeným hovězím masem a kynutým knedlíkem. Omáčku můžete také zahustit perníkem, který necháte v omáčce povařit. Tím bude vaše rajská omáčka hustší, takže už nemusíte použít mouku.

Zdroj: článek Jednoduchý recept na rajskou omáčku

Příběh

Ve svém příspěvku MILÁNSKÉ ŠPAGETY ORIGINÁLNÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivka.

Za našich dětských let (tj. v 80. letech minulého století) nám dělali ve školní jídelně milánské špagety, jaké jsem nikde jinde nejedla. Bohužel mě jako dítě nikdy nenapadlo zeptat se na recept... Do dnes cítím v puse tu báječnou chuť. Pokud si ale vzpomínám, tak kečup, sojová omáčka či parmazán u nás snad nebylo možné ani koupit a na ovoce a zeleninu se stály fronty, takže předpokládám, že naše kuchařky ve škole používaly rajčatový protlak. Špagety ale nebyly zalévané omáčkou až na talíři - byly promíchány s omáčkou již v hrnci, takže byly hezky růžové a byly na nich kousky mletého masa, nedorozvařené cibule a mám dojem, že i nějakého rozpuštěného sýra (byly to takové bílé měkké krupičky). Takto byly nandavány na talíř a posypány strouhaným "červeným" (tj. dnešním 30%) eidamem. O boloňských špagetách jsme tenkrát nic neslyšely, ale předpokládám, že rozdíl mezi nimi je hlavně v tom, že do boloňských se dává různá zelenina. Nepamatuji si ani to, že by se špagety dělaly doma. U nás tedy určitě nikdy nebyly a nevybavuji si ani to, jestli se daly v obchodě běžně koupit - těstoviny se dělaly většinou doma a kupovala se jen kolínka (jiný druh tenkrát také snad ani nebyl). A kdo neuměl (nebo nechtěl) dělat domácí nudle, strouhání do polévky a fleky, tak se daly také koupit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Milánské špagety originální recept

Rajská omáčka pro děti

Ingredience:

  • 2 rajčata
  • 1 mrkev
  • 1/4 cibule
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • hladká mouka na zahuštění
  • olivový olej na osmažení cibule
  • cukr
  • sůl

Postup:

Nejdříve si oloupejte rajčata. Nejlépe vám to půjde, když je naříznete do kříže, na chvíli vložíte do vařící vody a poté je přendáte do studené vody. Díky tomuto postupu slupku lehce stáhnete. Rajčata zbavte jádřince a nakrájejte je na kousky. Oloupejte a nastrouhejte mrkev, očistěte cibuli a nakrájejte ji na jemno. Cibuli nechte zesklovatět v hrnci na olivovém oleji, pak přidejte trochu hladké mouky a za neustálého míchání chvíli smažte. Přidejte připravená rajčata a mrkev, trochu vody a vařte asi 15 minut. Ponorným mixérem omáčku rozmixujte, přidejte bílý jogurt, dochuťte cukrem a troškou soli a krátce povařte. Můžete podávat s vařeným hovězím masem.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Pravá rajská omáčka z rajčat

Ingredience:

  • 1 kg čerstvých rajčat
  • 1 kg hovězího masa zadního
  • 2 kusy cibule
  • 250 ml smetany na vaření
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého pepře
  • 3 kusy bobkového listu
  • 100 ml oleje na smažení cibulky
  • 100 g hladké mouky na zahuštění
  • sůl
  • cukr

Postup:

Hovězí maso očistěte a omyjte studenou vodou. Nakrájejte ho na plátky asi 1,5 cm silné. Očistěte si cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Oloupejte rajčata, a to tímto způsobem: vršek rajčete naříznete do kříže, rajče vložte na několik sekund do vařící vody a poté ho dejte do studené vody. Takto připravená rajčata snadno oloupete bez zbytečných ztrát. Do většího hrnce nalijte trochu oleje, přidejte pokrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Na cibuli dejte plátky masa tak, aby se celou plochou dotýkaly dna hrnce. Maso nechte z obou stran zprudka zatáhnout. Poté přidejte nakrájená oloupaná rajčata zbavená jádřince a trochu vody. Přidejte koření, sůl a nechte vařit. Koření je lepší dát do sáčku či sítka na koření, nebudete pak muset lovit jednotlivé kousky z omáčky. Maso se podle stáří a tuhosti bude vařit kolem 2 hodin, přičemž po celou tuto dobu musí být potopené. Průběžně míchejte a dolévejte vodu dle potřeby. Až bude maso měkké, vyjměte ho, vyndejte koření a rozvařená rajčata s vývarem důkladně rozmixujte ponorným mixérem. Omáčku zahustěte buď jíškou (omáčku pak nemusíte tak dlouho vařit – stačí asi 10 minut), nebo hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě (omáčku v tomto případě vařte ještě asi 30 minut, aby se mouka převařila). Na závěr do omáčky přidejte smetanu a dochuťte ji solí a cukrem dle potřeby a chuti. Maso vraťte do omáčky, aby se prohřálo, nebo ho rovnou dejte na talíř a přelijte hotovou rajskou omáčkou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Rajská omáčka - recept

Jak jsem již naznačila, rajskou omáčku můžete připravit hned několika způsoby: někdo preferuje omáčku připravenou z čerstvých rajčat, jiný raději zvolí již hotový domácí či kupovaný rajský protlak, někdo si ji připraví z hovězího, někdo z mletého masa, někdo ji podává s plněnými paprikami. Je na vás, co si vyberete, na co jsou vaše chuťové buňky připravené. Nezapomeňte si k rajské omáčce připravit přílohu, a to houskový knedlík nebo těstoviny nebo rýži.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Rajská omáčka bez masa

Ingredience:

  • 2 cibule
  • 2 rajské protlaky
  • 3 kusy bobkového listu
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého černého pepře
  • 5 kusů hřebíčku
  • olej na smažení cibulky
  • hladká mouka na zahuštění omáčky
  • cukr
  • sůl

Postup:

Na oleji osmažte na drobno nakrájenou cibuli, přidejte koření a zaprašte hladkou moukou. Vše zalijte asi 1 litrem studené vody a důkladně rozmíchejte. Přidejte rajské protlaky, povařte asi 30 minut a poté přeceďte, abyste se zbavili koření. Dochuťte solí a pepřem. Omáčku můžete podávat jen s těstovinami, rýží nebo knedlíkem. Ale jestli budete mít chuť, můžete ji doplnit například již hotovou sekanou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Rajská omáčka z protlaku

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa zadního
  • 1 cibule
  • 2 rajské protlaky
  • 3 kusy bobkového listu
  • 7 kusů nového koření
  • 7 kusů celého černého pepře
  • 3 kusy hřebíčku
  • olej na smažení cibulky
  • 100 g hladké mouky na zahuštění
  • cukr
  • sůl

Postup:

Maso očistěte, omyjte studenou vodou a dejte vařit (máte-li tlakový hrnec, zkrátíte si dobu vaření). Maso vařte tak dlouho, dokud nebude měkké. Poté ve větším hrnci nechte zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli, přidejte koření, zaprašte hladkou moukou a za stálého míchání nechte chvíli smažit. Přidejte rajské protlaky a dál krátce smažte. Vše zalijte vývarem z masa a nechte asi 20 minut provařit. Dochuťte solí a cukrem a na závěr nezapomeňte omáčku přecedit, abyste neměli na talíři koření. Uvařené maso nakrájejte na plátky a na talíři přelévejte rajskou omáčkou.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Rajská omáčka s masovými kuličkami

Ingredience:

  • 1 kg mletého hovězího masa nebo míchaného mletého masa
  • 100 g vařené rýže
  • 2 cibule
  • 1 rajský protlak
  • 100 g kečupu
  • 2 perníky se švestkovou marmeládou
  • 100 ml smetany na vaření
  • 3 kusy bobkového listu
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého černého pepře
  • 5 kusů hřebíčku
  • olej na smažení cibulky
  • cukr
  • sůl

Postup:

Mleté maso osolte a smíchejte s trochou uvařené rýže (maso potom nebude tak tuhé, ale rýže nesmíte použít příliš, aby se kuličky nerozpadaly). Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve větším hrnci nechte zpěnit cibuli na oleji, na cibuli dejte osmahnout připravené koule, které postupně otočte, aby se opekly se všech stran. Poté přidejte asi 1 litr vody, rajský protlak, kečup, koření a perník nalámaný na kousky (použijte ho i s čokoládou a marmeládou). Perník se rozvaří a omáčku jednak zahustí, jednak jí dodá chuť a barvu. Omáčku nechte za občasného míchání pomalu vařit asi 1 hodinu, masové kuličky jsou totiž hotové mnohem dříve než plátky hovězího masa. Kuličky vyjměte a omáčku přeceďte. Poté do omáčky přimíchejte smetanu, dochuťte solí a cukrem a krátce povařte.

Zdroj: článek Rajská omáčka

Rajská polévka s masovými knedlíčky

Ingredience: 2 krajíce bílého chleba, 2 lžíce mléka, 400 g míchaného mletého masa, bazalka, sůl, mletý pepř, olej, cibule, 2 stroužky česneku 1,5 l vývaru, 800 g rajčat v plechovce, 270 g makaronů, 50 g parmazánu, voda

Technologický postup: Plátky chleba zbavené kůrky pokapeme mlékem, aby tekutinu pěkně natáhly. Pak je natrháme a smícháme s mletým masem, bazalkou, solí a pepřem do soudržné hmoty. Z té pomocí lžíce tvarujeme menší koule – polévkové knedlíčky. Olej rozpálíme v pánvi a tři až čtyři minuty z každé strany na něm osmahneme koule. Dáme je okapat na kuchyňský papír. Jednu lžíci oleje rozpálíme v hrnci, přidáme nasekanou cibuli, nožem utřené stroužky česneku a opékáme tři až čtyři minuty. Zalijeme horkým vývarem a 500 ml vařící vody. Přidáme nakládaná rajčata a nalámané makarony. Vaříme osm až deset minut, přidáme masové koule a prohřejeme. Podáváme posypané bazalkou s hoblinami parmazánu.

Zdroj: článek Rajská polévka podle Zdeňka Pohlreicha

Autoři uvedeného obsahu

 Nina Vinšová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová


surfinie převislá petúnie plnokvětá
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
recept na mušle slávky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.