Téma: 

rajská polévka z rajčat


Facebook Twitter Pinterest email tisk

RAJSKÁ POLÉVKA

Rychlá rajská polévka

Ingredience: 1 větší rajčatový protlak, 1 cibule, 1,5 l vody, 500 ml mléka, 2 hrsti polévkových nudlí, 1 lžíce oleje, 1 kostka bujonu, 1 lžička vegety, 1 snítka libečku

Postup: Na oleji zpěníme cibuli‚ přidáme protlak, vodu‚ bujon a vegetu. Když se polévka vaří, přisypeme polévkové nudle. Jakmile budou nudle uvařené, polévku vypneme. Ovoníme trochou libečku. Připravenou polévku necháme odpočívat nejméně deset minut a až poté do ní vlijeme mléko, nejlépe plnotučné.

Detail odstavce: Rychlá rajská polévka
Zdroj: Rajská polévka
Zveřejněno: 13.8.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: jak pomoci přehnojení rajských jablíček

Dobrý den
Máme už zrostlá rajská jablíčka ,udělaly se nám na nich zespoda černé fleky ,poté celé rostliny úplně zvadly,přidaly jsme do půdy vápník a po dvou dnech včechny se ohnuly a rajské jaky scvrkly .Mohly by jste mě napsat kde je chyba .
Děkuji za odpověd.
Vimrová Drahoslava

Zdroj: diskuze Jak pomoci přehnojení rajských jablíček
Odesláno: 25.6.2017 uživatelem DRAHOSLAVA VIMROVÁ
Počet odpovědí: 0

RAJSKÁ POLÉVKA Z PROTLAKU

Rajská polévka s rýží

Ingredience: 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 l vývaru, 1 ks bobkového listu, 2 ks nového koření, 150 g rajského protlaku, cukr, sůl, 6 lžic vařené rýže, 2 lžíce oloupaných rajčat

Technologický postup: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut. Poté přidáme rajčatový protlak a za občasného míchání vaříme ještě asi 15 minut. Polévku přecedíme, ochutíme solí, cukrem, přidáme vařenou rýži a na kostičky nakrájená rajčata. Promícháme a necháme přejít varem.

Detail odstavce: Rajská polévka s rýží
Zdroj: Rajská polévka z protlaku
Zveřejněno: 26.6.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: choroby vysazených rajčat

Na listech vysazeních rajčat sz od sponích listů objevila na nich bílá vrstva a šíří se nahoru na listech.

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat
Odesláno: 25.5.2017 uživatelem Dědík
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

RAJSKÁ POLÉVKA PODLE ZDEŇKA POHLREICHA

Rajská polévka

Ingredience: 250 rajčat, 1 l vývaru, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml rajčatového pyré, 60 g másla, čerstvá bazalka, špetka skořice, 1 lžíce hnědého cukru, sůl, mletý pepř, zakysaná smetana

Technologický postup: Připravíme si jíšku. V hrnci rozehřejeme máslo a opražíme na něm mouku. Zalijeme ji studeným vývarem a přivedeme k varu. Do vývaru přidáme čerstvá oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata i rajčatové pyré. Promícháme a vaříme přibližně 20 minut. Zatímco se polévka vaří, přidáme do ní špetku skořice a pár lístků čerstvé bazalky. Uvařenou polévku propasírujeme přes síto nebo ji rozmixujeme ručním mixérem. Dochutíme čerstvě namletým pepřem a solí. Dle kyselosti rajčat dosladíme hnědým cukrem. Hotovou polévku dáme na talíř, ozdobíme kopečkem zakysané smetany a lístkem čerstvé bazalky.

Detail odstavce: Rajská polévka
Zdroj: Rajská polévka podle Zdeňka Pohlreicha
Zveřejněno: 26.6.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: pěstování rajčat po sezone

Dobrý den,

mám keříčková rajčata doma za oknem v truhlíku, pěstuji je poprvé, bude mi plodit rostlina i příští rok nebo rostlina po sběru posledních rajčat uhyne?
Mám tam poměrně dost ještě zelených plodů a mám obavu, že již nestihnou dozrát, mám rostlinu zbavit okolních listů a větviček nebo to ničemu nepomůže?

Děkuji moc.
Sandra

Zdroj: diskuze Pěstování rajčat po sezone
Odesláno: 31.8.2016 uživatelem Sandra
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RAJSKÁ POLÉVKA

Rajská polévka s noky

Ingredience: 1 l čisté rajčatové šťávy, olej, 1 menší cibule, 1 menší paprika, trocha vody, sůl, cukr Noky: 1 vejce, sůl, 100 g hrubé mouky, trocha vody

Postup: Do hrnce dáme trochu oleje, přidáme rajčatovou šťávu, trochu vody, pokrájenou cibuli a papriku, osolíme a osladíme podle chuti. Všechny suroviny na noky smícháme. Necháme chvíli odstát, pak zavaříme noky do vroucí rajské polévky a chvíli povaříme.

Detail odstavce: Rajská polévka s noky
Zdroj: Rajská polévka
Zveřejněno: 13.8.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: rajčata

prosím,jdou z loňských usušených jadérek rajčat vypěstovat ta samá kvalitní odrůda rajčat

Zdroj: diskuze Rajčata
Odesláno: 26.4.2016 uživatelem lipská
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RAJSKÁ POLÉVKA

Italská rajská polévka

Ingredience: 1 l vody, 2–4 lžíce rajčatového protlaku, 150 g vařených nudlí nebo jiných těstovin, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 skořice, 1 menší cibule, ocet, cukr, sůl

Na jíšku: 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, čerstvá bazalka na ozdobu

Postup: Do vody dáme vařit rajčatový protlak, cibuli překrojenou na dvě půlky a koření. Vaříme asi 25 minut. Jíšku si připravíme tak, že na rozehřátém másle za stálého míchání orestujeme hladkou mouku. Polévku zahustíme připravenou jíškou, provaříme, dochutíme solí, cukrem, popřípadě octem. Přecedíme a vložíme uvařené nudle, zdobíme bazalkou.

Detail odstavce: Italská rajská polévka
Zdroj: Rajská polévka
Zveřejněno: 13.8.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: www.hovězí polevka-čistit

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Odesláno: 27.8.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RAJSKÁ POLÉVKA

Rajská polévka z protlaku

Ingredience: 4 dkg másla, 1,5 l vody, 1 rajský protlak, 4 dkg cibule, 6 dkg hladké mouky, 2 dl mléka, podle chuti špetku soli a špetku cukru, podle potřeby rýži

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Rýži uvaříme podle návodu na balení. Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme nakrájenou cibuli a chvíli smažíme. Následně zalijeme vodou a necháme přejít varem. Poté do polévky přidáme rajský protlak, osolíme a dobře povaříme. Dále do rajské polévky přidáme v mléce rozmíchanou mouku. Nakonec podle chuti přidáme cukr a ještě necháme přejít varem. Rajskou polévku z protlaku podáváme s uvařenou rýží.

Detail odstavce: Rajská polévka z protlaku
Zdroj: Rajská polévka
Zveřejněno: 13.8.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: www.hovězí polevka-čistit

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit
Odesláno: 27.8.2017 uživatelem Trvalová Dagmar
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RAJSKÁ POLÉVKA Z PROTLAKU

Rajská polévka se smetanou

Ingredience: 4 rajčata, oregano, hrst parmazánu, sůl, bazalka, mletý pepř, 100 ml smetany ke šlehání 30%, cukr, 120 g rajčatového protlaku, 1 lžíce olivového oleje, 1 l zeleninového vývaru

Technologický postup: Do mírně rozpáleného olivového oleje vložíme oloupaná a na kostičky nakrájená 4 středně velká rajčata, posypeme sušenou bazalkou a necháme je změknout. Poté přidáme rajčatový protlak. Zalijeme zeleninovým vývarem. Osolíme, opepříme, osladíme, přidáme trochu oregana. Takto připravenou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Povaříme a nakonec přidáme smetanu a zase chvíli povaříme. Na talíři rajčatovou polévku se smetanou ozdobíme nakrájeným parmezánem nebo jiným sýrem.

Detail odstavce: Rajská polévka se smetanou
Zdroj: Rajská polévka z protlaku
Zveřejněno: 26.6.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Rajčata - bílé skvrny na listech

dle mého názoru se jedná o vysazení neotužených rajčat a jejich následné poškození sluncem, event. větrem

Zdroj: diskuze Choroby vysazených rajčat
Odesláno: 9.4.2018 uživatelem komule
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

RAJSKÁ POLÉVKA

Rajská polévka s těstovinami

Ingredience: 1 velká cibule, hrstka kořenové zeleniny pokrájené na kousky, 2 lžíce olivového oleje, 1 malá plechovka rajského protlaku, 80 g těstovin tortellini se šunkou, hrst čerstvého hrášku, čerstvá bazalka, sůl, mletý pepř, zeleninový bujon

Postup: V hrnci rozpálíme olej, přisypeme nadrobno pokrájenou cibuli a zeleninu a za stálého míchání osmahneme dozlatova. Zalijeme studenou vodou (cca 1,3 l), osolíme, opepříme, přidáme bujon a přivedeme k varu. Do vařící polévky nasypeme tortellini a na mírném ohni vaříme. Po 10 minutách varu přidáme protlak a hrášek a dovaříme do změknutí těstovin. Podle chuti můžeme dosolit, případně přidat špetku cukru. Na talíři posypeme polévku posekanými lístky bazalky.

Detail odstavce: Rajská polévka s těstovinami
Zdroj: Rajská polévka
Zveřejněno: 13.8.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Choroby rajčat

Máme na rajčatech na špičce stočené listy a vypadá to jako když najdete malou stočenou zelenou housenku. děkuji za radu Osvaldová

Zdroj: diskuze Choroby rajčat
Odesláno: 1.6.2019 uživatelem Stanislava Osvaldová
Počet odpovědí: 0

RAJSKÁ POLÉVKA Z PROTLAKU

Jednoduchá rajská polévka

Ingredience: 150 g rajského protlaku, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 1 brambor, 1 stroužek česneku, bobkový list, celé nové koření, olej, 1 l zeleninového vývaru, voda, sůl, ½ lžičky octa

Technologický postup: Na oleji zpěníme cibulku, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a petržel a podusíme. Přidáme rajský protlak, zalijeme 1 l vody, přidáme kostku bujónu, 2 bobkové listy, nové koření a prolisovaný česnek a vaříme cca 15 minut. Poté dáme do polévky najemno nastrouhanou bramboru a vše povaříme doměkka. Podle chuti osolíme a přidáme ocet. V polévce je hodně zeleniny, tak už není potřeba žádná zavářka, ale kdo má rád, může dát jak těstoviny, tak rýži.

Detail odstavce: Jednoduchá rajská polévka
Zdroj: Rajská polévka z protlaku
Zveřejněno: 26.6.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: choroby rajčat

Vršky rostliny získaly žlutou barvu -opravdu citronově žlutou barvu, jinak na nich není nic vidět

Zdroj: diskuze Choroby rajčat
Odesláno: 13.7.2016 uživatelem Foltýnková Zdenka
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JEDNODUCHÝ RECEPT NA RAJSKOU POLÉVKU

Rajská polévka s těstovinami

Ingredience: 1 konzerva drcených rajčat, 1 rajský protlak, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 l drůbežího vývaru, petrželová nať, bazalka, 1 stroužek česneku, sůl, cukr, těstoviny.

Technologický postup: V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme mouku, zasmažíme a přidáme rajský protlak a prolisovaný česnek. Zalijeme chladným vývarem, prošleháme, přidáme drcená rajčata a necháme 20 minut povařit. Na závěr do polévky vmícháme nadrobno nasekané bylinky, případně ji dosolíme a přidáme lžičku cukru. Těstoviny uvaříme zvlášť podle návodu, dáme je na talíře a přelijeme polévkou.

Detail odstavce: Rajská polévka s těstovinami
Zdroj: Jednoduchý recept na rajskou polévku
Zveřejněno: 27.4.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: choroby rajčat

Důvody žloutnutí listů u rajčat:
- mohlo by to být z důvodu nedostatku dusíku v půdě. Zda-li je to tento případ můžete zjistit zkontrolováním hladiny dusíku v půdě a pak případně přidat trochu výživných látek do půdy. Po několika dnech můžete pozorovat, jestli jsou stále žluté a nebo začaly zelenat.

- dalším důvodem by mohla být houba nebo bakteriální problém jako Alternaria alternata nebo dalších nemocí rajčat. Pokud vaše rostlina má nějakou takovou nemoc, pak by měla být odpovídajícím způsobem ošetřena.

- někdy to může být problém se škůdcem v rostlinách, který musí být správně odstraněn. Mohly by to být housenky nebo červi ovlivňující zdravotní stav rostliny rajčete. Můžete použít organické pesticidy, jenž se dobře vypořádají s touto situací.

Před provedením jakýchkoli změn s půdou nebo přidáním pesticidů, je třeba se ujistit, že rostlina není vysychlá. Půda by měla být dostatečně vlhká. Pokud tomu tak není, pak může být i tento malý nedostatek důvodem ke žloutnutí listů.

Zdroj: diskuze Choroby rajčat
Odesláno: 13.7.2016 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

JEDNODUCHÝ RECEPT NA RAJSKOU POLÉVKU

Rajská polévka se smetanou

Ingredience: 800 g zralých rajčat, 1 l zeleninového vývaru, 200 g zakysané smetany, 4 snítky tymiánu, svazek bazalky, černý pepř.

Technologický postup: Rajčata omyjeme a odstraníme z nich stopky. Slupku nařízneme do křížku. Rajčata na chvíli ponoříme do vroucího zeleninového vývaru, poté je vyjmeme, zchladíme studenou vodou a oloupeme. Plody rozpůlíme a vybereme z nich zrníčka. Dužinu nakrájíme na velké kostky, část jich odložíme stranou. Do vývaru dáme rajčata a zakysanou smetanu, ještě jednou necháme přejít varem a pak polévku dobře rozmixujeme. Znovu ji ohřejeme. Bylinky omyjeme a otrháme lístky. Část ponecháme v celku, část posekáme a přidáme do polévky. Výrazně opepříme. Polévku na talíři ozdobíme celými lístky bylinek a kousky rajčat.

Detail odstavce: Rajská polévka se smetanou
Zdroj: Jednoduchý recept na rajskou polévku
Zveřejněno: 27.4.2017

RAJSKÁ POLÉVKA Z PROTLAKU

Rajská polévka

Ingredience: 1 ks hřebíčku, tymián, 1 lžíce másla, 1 l vody, 3 kuličky pepře, 1 lžíce hladké mouky, 1 rajský protlak, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 cibule, sůl, pažitka

Ingredience na zavářku: 1 lžíce dětské krupice, 1 vejce

Technologický postup: V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Přidáme celou menší oloupanou cibuli, bobkový list, celý pepř, nové koření, hřebíček a špetku tymiánu. Vmícháme větší rajčatový protlak, osolíme a vaříme 15 minut. Polévku přecedíme a přivedeme k varu. Na kapání smícháme v misce vejce s dětskou krupičkou. Do polévky zavaříme kapání, krátce povaříme a odstavíme. Polévku ochutíme podle potřeby a přidáme nasekanou pažitku. Rajskou polévku podáváme teplou na stůl.

Detail odstavce: Rajská polévka
Zdroj: Rajská polévka z protlaku
Zveřejněno: 26.6.2017

RAJSKÁ POLÉVKA PODLE ZDEŇKA POHLREICHA

Rajská polévka s masovými knedlíčky

Ingredience: 2 krajíce bílého chleba, 2 lžíce mléka, 400 g míchaného mletého masa, bazalka, sůl, mletý pepř, olej, cibule, 2 stroužky česneku 1,5 l vývaru, 800 g rajčat v plechovce, 270 g makaronů, 50 g parmazánu, voda

Technologický postup: Plátky chleba zbavené kůrky pokapeme mlékem, aby tekutinu pěkně natáhly. Pak je natrháme a smícháme s mletým masem, bazalkou, solí a pepřem do soudržné hmoty. Z té pomocí lžíce tvarujeme menší koule – polévkové knedlíčky. Olej rozpálíme v pánvi a tři až čtyři minuty z každé strany na něm osmahneme koule. Dáme je okapat na kuchyňský papír. Jednu lžíci oleje rozpálíme v hrnci, přidáme nasekanou cibuli, nožem utřené stroužky česneku a opékáme tři až čtyři minuty. Zalijeme horkým vývarem a 500 ml vařící vody. Přidáme nakládaná rajčata a nalámané makarony. Vaříme osm až deset minut, přidáme masové koule a prohřejeme. Podáváme posypané bazalkou s hoblinami parmazánu.

Detail odstavce: Rajská polévka s masovými knedlíčky
Zdroj: Rajská polévka podle Zdeňka Pohlreicha
Zveřejněno: 26.6.2017

RAJSKÁ POLÉVKA Z PROTLAKU

Rajská polévka s noky

Ingredience: 150 g rajského protlaku, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, 1 cibule, skořice, 150 ml mléka, 1 lžíce másla, 1 lžíce kečupu, sůl, mletý pepř, 1 lžíce cukru, 1 l vody

Ingredience na noky: 2 vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, sůl

Technologický postup: V hrnci rozpálíme olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme smažit dozlatova. Poté přidáme hladkou mouku a mícháme. Vytvoří se hmota, kterou zalijeme vodou, a důkladně ji rozmícháme. Jakmile směs přivedeme do varu, přidáme rajský protlak, kečup, mléko a dochutíme solí, pepřem, cukrem, skořicí. Nakonec přidáme lžíci másla. Poté připravíme směs na nočky. V hrníčku rozmícháme vejce se solí a moukou. Mouky dáme dostatečně tak, aby směs nebyla tekutá. A poté jednoduše směs přes struhadlo nastrouháme do hotové polévky.

Detail odstavce: Rajská polévka s noky
Zdroj: Rajská polévka z protlaku
Zveřejněno: 26.6.2017

RAJSKÁ POLÉVKA Z PROTLAKU

Rajská polévka s kapáním

Ingredience: 150 g rajského protlaku, 1 l zeleninového vývaru, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 5 hřebíčků, 2 bobkové listy, tymián, 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, hrubá mouka na kapání, sůl, cukr

Technologický postup: Dáme vařit cca 1,5 vývaru, ve kterém povaříme 5–10 minut nové koření, pepř, hřebíček a bobkový list. Koření potom vyjmeme. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě. Přidáme rajčatový protlak a tymián a podle chuti přisolíme. Kdo má raději sladší, může si i přisladit. Nakonec si v rozšlehaném vejci s trošičkou vody rozmícháme hrubou mouku – kapání nesmí být moc řídké (rozvařilo by se), ale ještě musí z vidličky pomalu odkapávat. Připravenou směs nakapeme do vroucí polévky, a když vyplave, polévku odstavíme. Můžeme hned podávat.

Detail odstavce: Rajská polévka s kapáním
Zdroj: Rajská polévka z protlaku
Zveřejněno: 26.6.2017

RAJSKÁ POLÉVKA

Rajská polévka pro děti

Ingredience: 1 lžíce másla (muže být i Hera nebo rostlinný tuk), hladká mouka, 1 větší rajský protlak, 5 lžic rýže, 1–1,5 l vody, sůl, skořice, cukr, trochu jablečného octa (nebo obyčejného), může být trochu pepře

Postup: Rozpuštěné máslo a hladkou mouku vymícháme, když je hmota hladká, přidáme rajský protlak, zamícháme a po troše přidáváme studenou vodu a mícháme, aby se nám neudělaly hrudky. Když máme hustotu dle své libosti, přidáme rýži (pokud máte rádi polévku hustou, dáme víc, a naopak). Posolíme, promícháváme. Když je rýže měkká, přidáme trochu octa, vhodný je jablečný ocet, cukr (množství podle toho, jak to chcete mít sladké; pro děti je vhodný hnědý cukr). Nakonec přidáme skořici, dobře zamícháme a můžeme servírovat

Detail odstavce: Rajská polévka pro děti
Zdroj: Rajská polévka
Zveřejněno: 13.8.2015

RAJSKÁ OMÁČKA

Rajská omáčka - recept

Jak jsem již naznačila, rajskou omáčku můžete připravit hned několika způsoby: někdo preferuje omáčku připravenou z čerstvých rajčat, jiný raději zvolí již hotový domácí či kupovaný rajský protlak, někdo si ji připraví z hovězího, někdo z mletého masa, někdo ji podává s plněnými paprikami. Je na vás, co si vyberete, na co jsou vaše chuťové buňky připravené. Nezapomeňte si k rajské omáčce připravit přílohu, a to houskový knedlík nebo těstoviny nebo rýži.

Detail odstavce: Rajská omáčka - recept
Zdroj: Rajská omáčka
Zveřejněno: 3.2.2016

JEDNODUCHÝ RECEPT NA RAJSKOU POLÉVKU

Rychlá rajská polévka pro děti

Ingredience: olej, 1 malá cibule, 2 lžíce hladké mouky, 500 g kvalitního rajčatového pyré (drcených nebo krájených rajčat), 1 bobkový list, sůl, cukr, špetka mleté skořice, citrónová šťáva, 200 g uvařené rýže, 800 ml vody.

Technologický postup: Cibuli pokrájíme najemno a necháme zesklovatět na oleji, zasypeme moukou a vytvoříme světlou jíšku. Přilijeme půl litru vody a dobře rozmícháme nebo rozmixujeme. Přidáme rajčatové pyré, bobkový list, lžičku soli a 2 lžičky cukru a vaříme. Po 10 minutách vyjmeme bobkový list, přisypeme skořici a předem uvařenou rýži a přidáme pár kapek citrónové šťávy. Vše krátce povaříme, ochutnáme a případně dochutíme solí a cukrem.

Detail odstavce: Rychlá rajská polévka pro děti
Zdroj: Jednoduchý recept na rajskou polévku
Zveřejněno: 27.4.2017

RAJSKÁ POLÉVKA

Rajská polévka z rajčat

Ingredience: 2 lžíce oleje (nejlépe olivového), 1 malou cibulku (nakrájenou na drobno), 1 l vývaru (nejlépe drůbežího), 500 g čerstvých rajčat (oloupaných a nakrájených, nebo přímo plechovku loupaných krájených rajčat), 25 g studeného másla, 4 lžíce 12% smetany, špetičku skořice, sůl, pepř a čerstvý nebo sušený tymián na dochucení

Postup: Nařízněte křížem slupku rajčat na špičce, dejte je do cedníku a přelijte vařící vodou. Slupka pak půjde snadno stáhnout. Oloupaná rajčata nakrájejte na drobno. Na oleji v hrnci krátce osmahněte cibulku a zalijte ji horkým vývarem. Vsypte rajčata, podle potřeby lehce osolte a opepřete. Přidejte trochu tymiánu. Polévku za občasného míchání vařte asi dvacet minut na mírném ohni. Vařečkou přitom o stěny hrnce drťte případné kousky rajčat – zelenina by se měla rozvařit co nejvíc do hladka. Ještě můžete polévku rozmixovat (ale nemusíte), třeba ponorným mixérem. Dále už ji nevařte, jen do ní vhoďte studené máslo nakrájené na kousky a zamíchejte, aby se rozpustilo. Máslo polévku zjemní a mírně zahustí. Dochuťte kořením (budete překvapeni, jak mimořádně zajímavou chuť dodá skořice) a solí. Před podáváním polévku ozdobte pomocí lžíce kopečkem smetany. Dochutit můžete i trochou tymiánu, také ten s rajskou chutí báječně ladí. Jestli máte víc smetany, můžete ji přidat do polévky, bude ještě jemnější a krémovitější. Potom už ale rajskou polévku nevařte, stačí ji jenom prohřát. Výborným tipem je přidat k vařící se polévce kostku či dvě jemného taveného sýra. Ochutí ji a zahustí. Na hotovou polévku pak můžete nasypat nastrouhaný tvrdý sýr, skvěle ji dochutí.

Detail odstavce: Rajská polévka z rajčat
Zdroj: Rajská polévka
Zveřejněno: 13.8.2015

JEDNODUCHÝ RECEPT NA RAJSKOU POLÉVKU

Rajská polévka s rýží

Ingredience: 2 lžíce hladké mouky, 30 g másla, 1 cibule, 200 g vařené rýže, 100 g rajčatového protlaku, cukr, sůl, 1 kostka masového bujónu.

Technologický postup: Cibulku nakrájíme nadrobno a necháme ji zesklovatět. Přidáme mouku, zasmahneme, přimícháme rajčatový protlak a ihned zalijeme vodou nebo vývarem. Dále přidáme kostku bujónu a povaříme. Nakonec do polévky vložíme vařenou rýži. Podle chuti mírně osladíme a osolíme.

Detail odstavce: Rajská polévka s rýží
Zdroj: Jednoduchý recept na rajskou polévku
Zveřejněno: 27.4.2017

JEDNODUCHÝ RECEPT NA RAJSKOU POLÉVKU

Rajská polévka s noky

Ingredience: 1 l vody, 7 kuliček nového koření, špetka tymiánu, 3 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, 1 cibule, 100 g rajčatového protlaku, 3 stroužky česneku, cukr, sůl, mletý černý pepř.

Ingredience na noky: 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička oleje, 1 vejce.

Technologický postup: Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Česnek oloupeme. V hrnci dusíme cibuli s novým kořením, celým pepřem, bobkovým listem a stroužky česneku, dokud nezesklovatí. Poté základ polévky zalijeme vodou. Až se voda začne vařit, vmícháme rajský protlak a tymián. Mezitím si v hrníčku rozšleháme vejce se špetkou soli, lžičkou oleje a asi 2 lžícemi hladké mouky a umícháme (vidličkou) hladké těstíčko. Až se začne rajská polévka vařit, vkládáme do ní lžičkou vykrájené malé nočky. Nakonec podle chuti (pokud je protlak moc kyselý) rajskou polévku dosladíme nebo přidáme trochu kečupu, sůl a pepř mletý. Rajskou polévku s nočky rozdělíme na talíře a ihned podáváme.

Detail odstavce: Rajská polévka s noky
Zdroj: Jednoduchý recept na rajskou polévku
Zveřejněno: 27.4.2017