Téma: 

recept na salát césar


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ZELENINOVÝ CÉSAR SALÁT

Obvyklý obsah kalorií, tuků, sacharidů a bílkovin

Energetická hodnota 100 g běžného salátu César je 617 kJ. Uvedené množství salátu obsahuje 10 g tuků, 4 g sacharidů a 8 g bílkovin.

Detail odstavce: Obvyklý obsah kalorií, tuků, sacharidů a bílkovin
Zdroj: Zeleninový César salát
Zveřejněno: 20.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ZELENINOVÝ CÉSAR SALÁT

César salát podle Pohlreicha

Ingredience: 2 hlávky římského salátu, 2 kusy kuřecích prsou, olivový olej (na opečení masa), sůl, pepř, 1/2 bagety (na krutony), 1 hrst hoblinek parmezánu (na ozdobu), 4 stroužky česneku (na ochucení krutonů).

Ingredience na zálivku: 2 žloutky, 1 citron (použijeme jen šťávu), 2 kusy ančoviček (nebo filátek sardele), 2─3 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička worcesterské (worcesterové) omáčky, 150 ml olivového oleje, 1 lžička strouhaného parmezánu.

Postup: Salát buď nakrájíme, nebo natrháme na středně velké kousky do salátové mísy. Suroviny na zálivku (mající ideálně pokojovou teplotu) smícháme a ručním šlehačem nebo mixérem šleháme tak dlouho, dokud nemá zálivka hustší konzistenci (aby kousky salátu dobře obalila a ochutila). Na pánvi přidáme do oleje stroužky česneku (kvůli ochucení oleje). Česnek vyjmeme a přihodíme kostičky z čerstvé bagety, které necháme opéct dozlatova. Po vyjmutí krutonů dáme do téže pánve na tenké plátky (nebo kostičky) nakrájené kuřecí maso, které jsme předtím osolili a opepřili. Salát smícháme těsně před podáváním se zálivkou, poté přidáme kousky kuřecího masa a dáme na talíře. Talíře nakonec ozdobíme hoblinkami parmezánu a krutonky.

Detail odstavce: César salát podle Pohlreicha
Zdroj: Zeleninový César salát
Zveřejněno: 20.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: recept utopenci se zelím a křenem

V severních Čechách v hospůdce U vodopádu v zimě podávávali utopence s cibulí, zelím a křenem. Bylo to ohromné s chlebem a 2 dcl svařáku. Má někdo na podobné utopence recept?

Zdroj: diskuze Recept utopenci se zelím a křenem
Odesláno: 4.7.2016 uživatelem Inka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SALÁT CÉSAR

Nejlepší dressing

Ingredience: 2 žloutky, 2 sardelové filety, šťáva z 1 citronu, 100 ml olivového oleje, 2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžíce balzamikového octa, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička strouhaného parmazánu, 1 lžička medu

Postup: Salátový dressing připravíme tak, že všechny ingredience dáme do mísy a ušleháme ponorným mixérem. Vznikne nám tekutá krémová majonéza, která je vhodná právě na salát César.

Detail odstavce: Nejlepší dressing
Zdroj: Salát césar
Zveřejněno: 3.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: detralex cena doplatek 180

Dnes jsem vyzvedla na recept tento lék a doplatek činil 700 Kč

Zdroj: diskuze Detralex cena doplatek 180
Odesláno: 6.4.2018 uživatelem Jiřina
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

SALÁT CÉSAR

César salát s majonézou

Ingredience: 100 ml majonézy, 2 filety ančoviček, 1 lžíce strouhaného parmazánu, 1,5 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička worcestrové omáčky, troška citronové šťávy, sůl, pepř, prolisovaný česnek na topinky k salátu, toustový chléb, 2 kuřecí prsa, 1 římský salát

Postup: Ančovičky rozmačkáme vidličkou a vše dohromady smícháme a dle vlastních chutí dolaďujeme. Kuřecí prsa omyjeme a očistíme, ochutíme solí a pepřem, lehce potřeme olejem. Takto připravené maso opečeme na troše oleje. Poté kuřecí prsa nakrájíme. Natrháme římský salát a vše smícháme.

Toustový chléb položíme na papírem vyložený plech, zakápneme olejem a dáme do trouby opéct. Hotové plátky potřeme česnekem a podáváme k salátu.

Detail odstavce: César salát s majonézou
Zdroj: Salát césar
Zveřejněno: 3.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

SALÁT CÉSAR

Jak dělají salát César Kluci v akci

Ingredience: 2 kuřecí prsa, špetka kari, mletý pepř, sůl, olivový olej, 4 plátky anglické slaniny, 1 římský salát, 150 g parmazánu, 2 žemle (veka nebo bageta)

Ingredience na dressing: 2 žloutky, střik vinného octa, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička krystalového cukru, mletý pepř, sůl, 100 ml oleje, 1 stroužek česneku, 4 ančovičky

Postup: Kluci v akci nakrájí žemle na kostky a ve středně vyhřáté troubě je vysuší dokřupava. Česnek a ančovičky nakrájí najemno. V míse vymíchají žloutky s vinným octem, cukrem, hořčicí, pepřem a solí dohladka a postupně, za stálého míchání, přilévají olej, až získají majonézovou emulzi. Vmíchají ančovičky s česnekem a dají do lednice vychladit.

Kuřecí prsa očistí, ochutí špetkou pepře, kari, solí a lehce zakápnou olejem a vetřou do masa. Maso opečou na troše olivového oleje dozlatova společně s plátky slaniny. Salát natrhají na kousky a promíchají s dressingem.

Na talíř servírují salát, nakrájená kuřecí prsa, slaninu, krutony a zdobí hoblinami parmazánu.

Detail odstavce: Jak dělají salát César Kluci v akci
Zdroj: Salát césar
Zveřejněno: 3.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Marmeláda

Super recept na marmeládu,děkuji!Dělala jsem poprvé ze švestek a nemá chybu.

Zdroj: diskuze Marmeláda
Odesláno: 28.8.2018 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 0

BRAMBOROVÝ SALÁT

Recepty

V českých domácnostech se bramborový salát připravuje různě a v mnohých rodinách se vlastní specifický recept beze změn dědí z generace na generaci. Některé kuchařky a kuchaři naopak rádi experimentují a bramborový salát připravují pokaždé jinak, v různých variacích. Jediné správné kritérium pro „ten pravý“ bramborový salát je pouze jeho dobrá chuť. Důležité je připravit salát alespoň den předem a umístit do chladu. Dobře se „proleží“, všechny přísady se prolnou a více vyniknou všechny jeho chutě.

Pokud nemáte svůj tradiční rodinný recept, nebo chcete vyzkoušet nové varianty, můžete si vybrat třeba z níže uvedených receptů...

Detail odstavce: Recepty
Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno: 8.9.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: zavařování kapusty

Milá Kamčo,moc díky za super recept ...i když je dost složitý,kvašení je nej zpusob .Zrovna nakládáme zelí . až vyzkouším kapustu napíšu .....zelí je zajeté už desítky let. Zuzana

Zdroj: diskuze Zavařování kapusty
Odesláno: 9.10.2017 uživatelem Zuzana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SALÁT CÉSAR

César salát s kuřecím masem

Ingredience: 2 římské saláty, 2 vejce, 4 filátka ančoviček, 1 citron, 4 plátky toustového chleba, 2 stroužky česneku, 1 lžička hrubozrnné hořčice, 2 lžičky dijonské hořčice, parmazán, řepkový olej, 4 kuřecí prsa, sůl, pepř

Postup: Ančovičky najemno nasekáme. Česnek utřeme se solí. Z vajíček oddělíme do misky žloutky. Přidáme nasekané ančovičky a část utřeného česneku. Zakápneme citronovou šťávou a vše smícháme. Přidáme obě hořčice. Na ruční mixér nasadíme metličku a za stálého míchání pomalu přiléváme řepkový olej, dokud se nevytvoří hustá majonéza. Poté opatrně vmícháme 3 lžíce nastrouhaného parmazánu, dochutíme solí a pepřem a necháme odstát. Mezitím si opereme listy římského salátu. Osušené listy natrháme na větší kousky a dáme do mísy. Přidáme dressing a opatrně, ale důkladně promícháme. Kuřecí prsa opepříme a osolíme. Nalijeme si do dlaně trochu řepkového oleje a prsa ze všech stran promastíme. Takto omaštěná kuřecí prsa vložíme na rozpálenou pánev a upečeme. Necháme chvilku odležet. Mezitím nakrájíme toustový chléb na kostičky a nasucho opečeme na pánvi. V závěru zakápneme trochou řepkového oleje a přidáme zbytek utřeného česneku. Párkrát prohodíme a opatrně vmícháme do salátu. Salát dáme na talíř a přidáme nakrájená kuřecí prsa.

Detail odstavce: César salát s kuřecím masem
Zdroj: Salát césar
Zveřejněno: 3.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: nutrie recept Manipulace s masem nutrie.

Dobrý den, mám dotaz. Má se ulovená nutrie ponechat v srsti nějaký čas jako zajíc, nebo se musí hned stáhnout z kůže a vyvrhnout. Děkuji za radu a přeji hezký den.

Zdroj: diskuze Nutrie recept Manipulace s masem nutrie.
Odesláno: 27.12.2016 uživatelem jaroslav.kotink
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZELENINOVÝ CÉSAR SALÁT

Jak dělají salát „kluci v akci‟

Ingredience: 2 kuřecí prsa, špetka kari, mletý pepř, sůl, olivový olej, 4 plátky anglické slaniny, 1 římský salát, 150 g parmezánu, 2 žemle (popřípadě veka nebo bageta).

Ingredience na dresink: 2 žloutky, střik vinného octa, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička krystalového cukru, mletý pepř, sůl, 100 ml oleje, stroužek česneku, 4 ančovičky.

Postup: Žemle nakrájíme na kostky a ve středně vyhřáté troubě je vysušíme dokřupava. Česnek a ančovičky nakrájíme najemno. V míse vymícháme dohladka žloutky s vinným octem, cukrem, hořčicí, pepřem a solí a postupně (za stálého míchání) přiléváme olej, až získáme majonézovou emulzi. Poté vmícháme ančovičky s česnekem a dáme do lednice vychladit. Kuřecí prsa očistíme, ochutíme špetkou pepře, kari a solí, lehce zakápneme olejem a vše vetřeme do masa. Maso opečeme na troše olivového oleje dozlatova společně s plátky slaniny. Salát natrháme na kousky a promícháme s dresinkem. Na talíř klademe salát, nakrájená kuřecí prsa, slaninu, krutony a zdobíme hoblinami parmezánu.

Detail odstavce: Jak dělají salát „kluci v akci‟
Zdroj: Zeleninový César salát
Zveřejněno: 20.5.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: nutrie recept Manipulace s masem nutrie.

Nutrie se hned stahuje.V kožichu se nenechává...kůže se stahuje a namáčí do přípravků a pak napína. Vyčiní se.Nutrii se odstraní vnitřnosti a vše jak u králíka.Má zdravé maso, ktré se kdysi dodávalo do nemocnic...a taky se z něj dělaly výborné kobásy..vím to, protože jsme je doma měli a ne v malém množství...i zlaté nutrie :)

Zdroj: diskuze Nutrie recept Manipulace s masem nutrie.
Odesláno: 12.8.2017 uživatelem hana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

SALÁT CÉSAR

Salát César podle Pohlreicha

Ingredience: 2 hlávky římského salátu, 2 ks kuřecích prsou, olivový olej (na opečení masa), sůl a pepř, 1/2 bagety (na krutony), 1 hrst hoblinek parmazánu (na ozdobu), 4 stroužky česneku (na ochucení krutonů)

Ingredience na zálivku: 2 žloutky, 1 citron (jen šťávu), 2 ančovičky (nebo filátka sardele), 2–3 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička worcesterové omáčky, 150 ml olivového oleje, 1 lžička strouhaného parmazánu

Postup: Zdeněk Pohlreich nejprve buď nakrájí, nebo natrhá římský salát na středně velké kousky do salátové mísy. Suroviny na zálivku, ideálně v pokojové teplotě, smíchá a ručním šlehačem nebo mixérem prošlehá tak, aby výsledná zálivka měla hustší konzistenci, aby kousky salátu dobře obalila a ochutila.

Na pánvi přidá do oleje stroužky česneku na ochucení. Česnek poté vyjme a přihodí kostičky z čerstvé bagety, které nechá dozlatova opéct. Do pánve po krutonech vloží osolené a opepřené kuřecí maso nakrájené na tenké plátky (nebo na kostičky).

Salát smíchá těsně před podáváním se zálivkou, poté přidá kousky kuřecího masa a vše vyskládá na talíře. Talíře nakonec ozdobí hoblinkami parmazánu a krutonky.

Tip od Pohlreicha: I když vám v restauracích budou servírovat různé variace tohoto salátu, právě pár kapek worcesterské omáčky spolu s ančovičkami/sardelkami dodá chuť typickou právě a jedině pro salát Caesar. Tento pikantní salát je velmi oblíbený v Kalifornii. Základem originálního receptu je římský salát, nikoliv ledový a podobně.

Detail odstavce: Salát César podle Pohlreicha
Zdroj: Salát césar
Zveřejněno: 3.1.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

ŽIDOVSKÉ BRAMBORY TOPINAMBURY

Recept na salát s topinambury

Ingredience: 0,5 kg topinamburů, 4 ks rajčat, 150 g sýra Cottage, 1 lžíce pažitky, 1 ks oranžové papriky

Postup: Topinambury oškrábeme a dáme na chvíli do okyselené vody. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme i žlutou nebo oranžovou kapii. Topinambury nastrouháme na hrubém struhadle. Pažitku nasekáme nadrobno. Ke kouskům rajčat a paprik přidáme nastrouhané topinambury, osolíme, opepříme a promícháme s kelímkem sýra Cottage. Salát ozdobíme nasekanou pažitkou a dáme vychladit.

Detail odstavce: Recept na salát s topinambury
Zdroj: Židovské brambory topinambury
Zveřejněno: 5.2.2015

OKURKOVÝ SALÁT

Okurkový salát s wakame

Ingredience: 1 okurka, řasa wakame, mořská sůl, 1 lžíce oleje, citronová šťáva

Technologický postup: Řasu wakame namočíme a uvaříme ve vodě. Nastrouháme okurku, smícháme ji s řasou, osolíme mořskou solí, přidáme lžíci oleje a trochu citronové šťávy. Takto připravený salát necháme vychladit a podáváme.

Detail odstavce: Okurkový salát s wakame
Zdroj: Okurkový salát
Zveřejněno: 16.2.2017

VAJÍČKOVÝ SALÁT

Fitness vajíčkový salát

Ingredience: 8 vajec, 2 polévkové lžíce majonézy light, 100 g nízkotučného jogurtu, 12 cherry rajčat, 100 g pórku, sůl, pepř, 300 g salátu rukoly

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, tedy cca 10 minut. Poté je necháme vychladnout pod tekoucí studenou vodou. Vajíčka oloupeme a rozmačkáme v ruce, promícháme je s majonézou a bílým jogurtem. Přidáme nadrobno nakrájený omytý pórek. Rukolu propláchneme a část jí přidáme do salátu a promícháme s vajíčky. Na ozdobu použijeme zbytek rukoly a nakrájená cherry rajčata. Energetická hodnota 1 porce je 1 138 kJ. Recept je na 4 porce.

Detail odstavce: Fitness vajíčkový salát
Zdroj: Vajíčkový salát
Zveřejněno: 16.6.2017

BRAMBOROVÝ SALÁT

Recept na vánoční bramborový salát

Suroviny:

  • 8 velkých brambor
  • 1 menší cibule
  • 3 okurky
  • 2 mrkve
  • 2 vajíčka
  • 15 dkg kvalitní uzeniny
  • 2 lžíce nálevu z okurek
  • majonéza
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 1 kávová lžička cukru
  • pepř
  • sůl

Postup:

Brambory uvařte ve slupce a po zchladnutí je oloupejte. Poté je nakrájejte na kostičky nebo protlačte přes mřížku. Na drobné kostičky nakrájejte také uzeninu a uvařenou mrkev. Vajíčka uvařte na tvrdo, oloupejte, žloutky rozdrobte a bílky nakrájejte na malé kousky. Sterilované okurky je nejlépe nastrouhat. Poté k bramborům přidejte majonézu a hořčici promíchanou s octem a nálevem z okurek. Dle chuti salát osolte a opepřete. Salát začněte míchat, až když budete mít všechny suroviny v jedné míse. Míchejte opatrně, lehce odspodu nahoru, aby se z brambor nestala lepivá kaše. Po zamíchání a případném dochucení nechte salát v lednici odležet do druhého dne. Nejlepší ke konzumaci je až druhý den, kdy už jsou chutě krásně propojeny.

Detail odstavce: Recept na vánoční bramborový salát
Zdroj: Bramborový salát
Zveřejněno: 8.9.2014

RECEPT NA SUNOMONO

Recept na sunomono s praženým sezamem

Ingredience: 1/2 salátové okurky, 2 lžíce japonského rýžového octa, 10 g cukru, 1/4 lžičky soli, 2–3 lžičky sezamových semínek

Technologický postup: Smícháme ocet s cukrem a solí. Sezamová semínka opečeme na suché pánvi. Pánev stačí rozpálit a pak snížíme teplotu a dáme na ni sezamová semínka. Stačí minuta či minuta a půl a semínka začínají hnědnout. Okurku přepůlíme a pak nakrájíme na jemné plátky, pokud chcete fajnovější verzi, okurku nastrouhejte na plátky. Vše smícháme. Připravený salát dáme vychladit. Dejte mu trochu víc času, aby se chutě krásně propojily.

Detail odstavce: Recept na sunomono s praženým sezamem
Zdroj: Recept na sunomono
Zveřejněno: 18.6.2016

OKURKOVÝ SALÁT

Okurkový salát s acidofilním mlékem

Ingredience: 1 okurka, 200 ml acidofilního mléka, špetka cukru krupice, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Omytou salátovou okurku nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky. Acidofilní mléko ochutíme špetkou cukru, soli, mletého pepře a přelijeme přes okurku. Salát necháme vychladit a podáváme.

Detail odstavce: Okurkový salát s acidofilním mlékem
Zdroj: Okurkový salát
Zveřejněno: 16.2.2017

OKURKOVÝ SALÁT

Okurkový salát s cibulí

Ingredience: 1 salátová okurka, 1 cibule, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce octa, mletý pepř, sůl, 500 ml vody

Technologický postup: Cukr a ocet dobře rozmícháme v uvedeném množství vody. Podle chuti osolíme a opepříme. Salátovou okurku nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Okurku s cibulí smícháme a salát přelijeme připravenou zálivkou.

Detail odstavce: Okurkový salát s cibulí
Zdroj: Okurkový salát
Zveřejněno: 16.2.2017

ZELENINOVÝ CÉSAR SALÁT

Recepty na zálivky

Zálivka podle původního receptu

Ingredience: nejkvalitnější parmezán, česnek, panenský olivový olej, worcesterská omáčka, vejce (vařená přesně minutu), hrubě mletý černý pepř, sůl. Žádné ančovičky, slanina, hořčice ani kuře.

Postup: Veškeré ingredience vyšleháme do hmoty.

Zálivka podle Pauluse

Ingredience: 2 žloutky, 100 ml olivového oleje, 1 lžička dijonské hořčice, 3 stroužky česneku, ančovičky, citronová šťáva (k okyselení), worcester.

Postup: Do mísy vložíme čerstvé žloutky a citronovou šťávu, to promícháme a za stálého šlehání do směsi pomalu přiléváme olej. Do hotové majonézy přidáme nasekaný česnek a ančovičky a znovu promícháme. Zálivku ochutíme worcesterem, hořčicí, solí a pepřem. Opatrně se solí a worcesterem (ančovičky jsou slané).

Zálivka na salát César I

Ingredience: 8 sardelí, 1 lžička kaparů, 2 stroužky česneku, 2 lžíce jemně strouhaného parmezánu, 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička vinného octa, 2 vejce, čerstvá šťáva z 1 citronu, olivový olej, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře a soli.

Postup: V misce (nebo v mixéru) rozetřeme polovinu sardelí, přidáme hořčici, worcesterskou omáčku, ocet, citronovou šťávu, oloupaná a zchlazená vejce, pepř a sůl. Pořádně ušleháme. Za stálého míchání postupně přiléváme olej. Když směs dosáhne majonézové konzistence, přidáme strouhaný parmezán.

Zálivka na salát César II

Ingredience: 1─2 stroužky česneku, 1 citron, 1 vejce, extra panenský olivový olej, 1 lžíce worcesteru, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř.

Postup: Do mísy vložíme čerstvé vejce, citronovou šťávu, vinný ocet, jeden stroužek česneku, worcester, sůl a pepř. Směs vyšleháme šlehačem do majonézové konzistence.

Zálivka na salát César III

Ingredience: 2 žloutky, šťáva z 1 citronu, 2 kusy ančoviček (nejlépe Lorea filety v konzervě), 1 lžíce balzamikového octa, 150 ml extra panenského olivového oleje, 10 g parmezánu, 1 lžička dijonské hořčice.

Postup: Do misky vložíme najemno nastrouhaný sýr (parmazánového typu), žloutky, šťávu z jednoho citronu, ančovičky, dijonskou hořčici, olivový olej a balzamikový ocet. Vše v misce zamícháme (nejlépe pomocí mixéru) tak, aby vznikla hustší hmota. V případě, že je zálivka příliš hustá, přidáme olivový olej, který ji zředí. Ničím nedochucujeme, jelikož ingredience salátu jsou zároveň kořením.

Zálivka na salát César IV

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce parmezánu, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička sardelové pasty, 1/2 lžičky bílého vinného octa, 1 stroužek rozetřeného česneku, pepř, 1 lžička worcesterské omáčky.

Postup: V misce vyšleháme olej, majonézu, sýr, ocet, hořčici, sardelovou pastu, česnek, pepř a worcesterskou omáčku.

Zálivka na salát César V

Ingredience: 2 žloutky, 150─200 ml olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 2 filátka sardelek v oleji, 2─3 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička strouhaného parmezánu, 1 lžička worcesterské omáčky.

Postup: Všechny suroviny na zálivku musí mít stejnou (nejlépe pokojovou) teplotu. Ingredience na zálivku dáme do nádoby mixéru a šleháme, dokud nevznikne hladká směs podobná majonéze. Pár kapek worcesterské omáčky jí pak spolu se sardelkami dodá chuť typickou právě a jedině pro salát César. Pokud neseženete sardelky samotné, ale takzvaná očka s kapary uprostřed, můžete použít i ty (chuti určitě neuškodí).

Zálivka na salát César VI

Ingredience: 1 vejce (celé a velmi čerstvé), 2─3 filátka ančoviček, 2─3 stroužky česneku (pokud možno českého), 6 lžic kvalitního olivového oleje, šťáva z 1/2 citronu, 4 lžíce strouhaného parmezánu, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 malá lžička dijonské hořčice (pokud nemáte dijonskou hořčici, nenahrazujete ji jinou hořčicí ─ do salátu raději nedávejte žádnou), nahrubo namletý černý pepř, hrubá mořská sůl.

Příprava „rozmazleného vajíčka‟ (neboli Coddled Egg): Vejce rozmazlíme tak, že do vroucí vody vložíme vejce, které přesně po 60 vteřinách vyjmeme a ponoříme do ledové vody, aby se uvnitř zastavil proces vaření. Vejce tak uvnitř jen lehce zhoustne.

Postup: Do misky dáme ančovičky (můžeme je předem nasekat), utřený česnek a hrubou mořskou sůl. Vidličkou vše důkladně rozmačkáme (vytvoříme co nejjemnější směs). Přidáme šťávu z půlky čerstvého citronu, lžičku dijonské hořčice, lžičku worcesterské omáčky a promícháme. Do misky rozklepneme „rozmazlené‟ vajíčko a mícháme drátěnou metlou. Do polohotového dresinku vmícháme postupně (po malých částech) všechen olivový olej, který se tak spojí se žloutkem. Zálivku vyšleháme do jemné, krémovité struktury. Poté přidáme dvě lžíce nastrouhaného parmezánu a vmícháme je do dresinku (dokud se parmezán nerozpustí).

Detail odstavce: Recepty na zálivky
Zdroj: Zeleninový César salát
Zveřejněno: 20.5.2015

RECEPT NA SUNOMONO

Co je to sunomono

Sunomono je japonský okurkový salát, který se připravuje z japonských okurek nakrájených na tenounké plátky. Japonské okurky samozřejmě v Čechách neseženete, ale jako náhražku můžete použít dlouhé salátové okurky (hadovky), které mají minimum zrníček.

Sunomono je velmi jednoduché jídlo, které se podává jako příloha k mnoha asijským pokrmům nebo jako samostatný osvěžující pokrm. V překladu sunomono (vyslovovat sú-nó-mó-nó) znamená rychle naloženou japonskou zeleninu (syrovou, nebo uvařenou) v octě.

Detail odstavce: Co je to sunomono
Zdroj: Recept na sunomono
Zveřejněno: 18.6.2016

VAJÍČKOVÝ SALÁT

Vajíčkový salát bez majonézy

Ingredience: 1 bílý jogurt, 1 tvaroh, 1 cibule, 12 vajec, 1 lžička plnotučné hořčice

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo (asi 10 minut). Zchladíme je studenou vodou, oloupeme a oddělíme žloutek a bílek. Žloutek umícháme s hořčicí a najemno nakrájenou cibulí. Ideální je, pokud máme, použít kutr. Vmícháme jogurt a tvaroh. Podle chuti vajíčkový salát osolíme a opepříme. Bílky pokrájíme na kousky a přimícháme do hotových žloutků úplně nakonec. Vajíčkový salát dáme do ledničky vychladit a můžeme podávat.

Detail odstavce: Vajíčkový salát bez majonézy
Zdroj: Vajíčkový salát
Zveřejněno: 16.6.2017

RECEPTY S ČERVENOU ŘEPOU

Recept z červené řepy pro děti

Děti při konzumaci jídla milují barevnost. V tomto směru je perfektní použít právě červenou řepu. Pokrm pak bude nejen barevný, ale i zdravý.

Salát ze syrové červené řepy s jablky

Řepa s jablky je snad nejoblíbenější kombinace. Jablka dodají řepě skvělou chuť. Oloupanou řepu nastrouháme a smícháme s nastrouhanými jablky. Promícháme a přidáme do salátu šťávu z citronu, ořechy a rozinky. Nakonec vmícháme jogurt a podle potřeby dochutíme pepřem a solí.

Detail odstavce: Recept z červené řepy pro děti
Zdroj: Recepty s červenou řepou
Zveřejněno: 15.4.2015