Téma: 

recept na vepřovou kytu


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VEPŘOVÁ KÝTA - RECEPTY PRO ZAČÁTEČNÍKY

Vepřová kýta pečená vcelku

Ingredience: 600 g vepřové kýty v celku, 5 stroužků česneku, 2,5 lžíce olivového oleje, 1,5 lžíce bylinkového grilovacího koření, 1 lžička rozmarýnu, 1 lžička česnekové soli, 200 ml masového vývaru

Technologický postup: Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a připravíme si marinádu. Do mističky vlijeme olej, vmícháme česnekovou sůl, bylinkové grilovací koření a prolisovaný česnek. Marinádu dobře promícháme. Celou kýtu potřeme ze všech stran marinádou. Abychom maso ochutili dokonale, můžeme uprostřed naříznout a potřít maso i jakoby zevnitř. Posypeme rozmarýnem a necháme pár hodin rozležet. Vepřovou kýtu vložíme do pekáčku a upečeme doměkka. Podle potřeby maso podlijeme masovým vývarem a během pečení kýtu občas přelijeme výpekem. Kýtu s rozmarýnem pečeme asi hodinu nebo déle, záleží, jakou máme troubu. Pečená vepřová kýta s rozmarýnem chutná s bramborovou kaší, ale dá se podávat i studená jako chuťovka. Před servírováním pečenou kýtu samozřejmě nakrájíme na plátky.

Detail odstavce: Vepřová kýta pečená vcelku
Zdroj: Vepřová kýta - recepty pro začátečníky
Zveřejněno: 16.5.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VEPŘOVÁ KÝTA - RECEPTY PRO ZAČÁTEČNÍKY

Jednoduchý recept na vepřovou kýtu na smetaně

Ingredience: 600 g vepřové kýty v celku, 40 g sádla, 1 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, 50 g celeru, 1 bobkový list, 2 zrnka celého pepře černého, 2 zrnka nového celého koření, pepř mletý, sůl, 500 ml masového vývaru, 30 g hladké mouky, 250 ml smetany, cukr krystal, citronová šťáva z půlky citronu, petrželová nať

Technologický postup: Maso osolíme, okořeníme mletým pepřem a opečeme ze všech stran na rozehřátém sádle. Poté maso vyndáme, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a očištěnou, na půlkolečka nakrájenou zeleninu, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, celé nové koření) a maso vložíme zpět. Podlijeme masovým vývarem, přikryjeme poklicí, vložíme do trouby a pečeme asi 90 minut. Měkké maso vyndáme, odstraníme koření, trochu mrkve odložíme, šťávu se zeleninou rozmixujeme. Zahustíme moukou rozšlehanou ve studené vodě a povaříme. Přidáme smetanu, osladíme (jen decentně), okyselíme citronovou šťávou. Na závěr přidáme do omáčky nakrájenou odloženou mrkev a drobně nasekanou petrželovou nať. Maso nakrájené na plátky podáváme přelité omáčkou s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Detail odstavce: Jednoduchý recept na vepřovou kýtu na smetaně
Zdroj: Vepřová kýta - recepty pro začátečníky
Zveřejněno: 16.5.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RECEPTY NA HOVĚZÍ ZADNÍ KÝTU

Hovězí kýta na cibuli

Ingredience: 1 kg hovězí kýty, 3 cibule, slunečnicový olej, 750 ml hovězího vývaru, mletý pepř, sůl, 1 lžíce hladké mouky, 100 ml červeného vína

Technologický postup: Maso nakrájíme na plátky, nařízneme okraje, osolíme, opepříme (nenaklepáváme). Cibuli nakrájíme na kostičky. Maso opečeme na rozpáleném oleji z obou stran a vyjmeme, do výpeku vložíme cibuli a opečeme (podle potřeby přidáme olej) do zlatohnědé barvy, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme hovězím vývarem, červeným vínem, vložíme zpět maso, zakryjeme pokličkou, vložíme do vyhřáté trouby a při 170 °C pečeme asi 1,5 hodiny. Po upečení podáváme kýtu přelitou omáčkou s libovolnou přílohou.

Detail odstavce: Hovězí kýta na cibuli
Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu
Zveřejněno: 23.2.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: recept utopenci se zelím a křenem

V severních Čechách v hospůdce U vodopádu v zimě podávávali utopence s cibulí, zelím a křenem. Bylo to ohromné s chlebem a 2 dcl svařáku. Má někdo na podobné utopence recept?

Zdroj: diskuze Recept utopenci se zelím a křenem
Odesláno: 4.7.2016 uživatelem Inka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPT NA DOMÁCÍ VAŘENOU ŠUNKU

Recept na domácí šunku video

Tady je názorný video recept, jak si lze připravit vařenou šunku v šunkovaru.

Detail odstavce: Recept na domácí šunku video
Zdroj: Recept na domácí vařenou šunku
Zveřejněno: 18.11.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: detralex cena doplatek 180

Dnes jsem vyzvedla na recept tento lék a doplatek činil 700 Kč

Zdroj: diskuze Detralex cena doplatek 180
Odesláno: 6.4.2018 uživatelem Jiřina
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

VEPŘOVÁ PANENKA RECEPT

Medailonky z vepřové panenky na rozmarýnu

Suroviny:

  • 500 g vepřové panenky
  • sůl
  • rozmarýn
  • provázek

Postup:

Nakrájejte vepřovou panenku na stejně velké kusy – medailonky. Jemně je potřete solí a posypte čerstvým pepřem, nejvhodnější k vepřovému masu je pepř růžový. Připravte si snítky rozmarýnu a provázkem je ke každému špalíčku panenky přivažte. Rozpalte si pánev, nejlépe steakovou, s minimem oleje a panenku na ní opečte. Z každé strany zhruba 4 minuty. Podávejte s bramborami nebo chlebem, dle chuti můžete doplnit různými dipy.

Detail odstavce: Medailonky z vepřové panenky na rozmarýnu
Zdroj: Vepřová panenka recept
Zveřejněno: 3.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RECEPTY NA HOVĚZÍ ZADNÍ KÝTU

Jak připravuje hovězí kýtu Pohlreich

Technologický postup: 1 kg hovězí kýty, 500 ml červeného vína, 2 brambory, 3 mrkve, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžička rajského protlaku, sůl, pepř, 1 lžíce worcesterské omáčky, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 1 lžíce hladké mouky, olej podle potřeby, kousek másla, 250 ml hovězího vývaru

Technologický postup: Maso nakrájíme na větší kusy, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. V širším hrnci rozpálíme olej a máslo, maso opečeme ze všech stran dohněda, poté vyndáme. Do výpeku přilijeme víno, vývar, citron, worcester, protlak, přidáme koření a cukr, vrátíme maso a pomalu dusíme asi 1 a 1/2 až 2 hodiny. Poté přidáme na větší kusy nakrájenou mrkev a brambory a necháme vařit do změknutí a zredukování šťávy. Podáváme samotné nebo s pečivem.

Detail odstavce: Jak připravuje hovězí kýtu Pohlreich
Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu
Zveřejněno: 23.2.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Marmeláda

Super recept na marmeládu,děkuji!Dělala jsem poprvé ze švestek a nemá chybu.

Zdroj: diskuze Marmeláda
Odesláno: 28.8.2018 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 0

VEPŘOVÁ PANENKA RECEPT

Vepřová panenka pečená na zelenině

Suroviny:

  • 500 g vepřové panenky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • plnotučná hořčice
  • sůl, pepř, červená paprika
  • 5 ks brambor
  • 1 brokolice
  • 2 mrkve
  • fazolové lusky
  • hrášek
  • 2 lžičky olivového oleje

Postup:

Vepřovou panenku potřete hořčicí, osolte, opepřete a vložte do pekáče. Přidejte k ní na kroužky nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, brambory na kolečka, mrkev, brokolici a ostatní zeleninu. Poté zeleninu také osolte, opepřete, posypte trochu červené papriky a přidejte 2 lžičky olivového oleje a trošku vody. Všechno dobře promíchejte a pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 40 minut. Podávejte nejlépe s brambory.

Detail odstavce: Vepřová panenka pečená na zelenině
Zdroj: Vepřová panenka recept
Zveřejněno: 3.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: zavařování kapusty

Milá Kamčo,moc díky za super recept ...i když je dost složitý,kvašení je nej zpusob .Zrovna nakládáme zelí . až vyzkouším kapustu napíšu .....zelí je zajeté už desítky let. Zuzana

Zdroj: diskuze Zavařování kapusty
Odesláno: 9.10.2017 uživatelem Zuzana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VEPŘOVÁ PANENKA RECEPT

Medailonky z vepřové panenky na houbovém ragú

Suroviny (na 4 porce):

  • 800 g vepřové panenky
  • 200 g směsi hlívy ústřičné, žampiónů a hub šitake
  • 2 dcl smetany na šlehání
  • sůl, pepř a čerstvý koriandr podle chuti
  • olivový olej na restování
  • čerstvá bageta

Postup:

Vepřovou panenku naporcujte, osolte, opepřete a na pánvičce upečte doměkka. Na houbové ragú nejdříve na olivovém oleji orestujte šalotku. Pak přidejte na větší kousky nakrájenou hlívu ústřičnou, šitake, žampióny a poduste. Po chvilce zalijte smetanou, osolte, opepřete a omáčku nechejte zredukovat. Nakonec ragú dochuťte čerstvým, nadrobno nakrájeným koriandrem. Jako přílohu lze podávat například čerstvě opečenou bagetu. Vhodná je i dušená rýže.

Detail odstavce: Medailonky z vepřové panenky na houbovém ragú
Zdroj: Vepřová panenka recept
Zveřejněno: 3.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: nutrie recept Manipulace s masem nutrie.

Dobrý den, mám dotaz. Má se ulovená nutrie ponechat v srsti nějaký čas jako zajíc, nebo se musí hned stáhnout z kůže a vyvrhnout. Děkuji za radu a přeji hezký den.

Zdroj: diskuze Nutrie recept Manipulace s masem nutrie.
Odesláno: 27.12.2016 uživatelem jaroslav.kotink
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA HOVĚZÍ ZADNÍ KÝTU

Hovězí steak na pánvi

Ingredience: 4 plátky květové špičky (rump steak), olivový olej, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Steaky opepříme z obou stran a potřeme je olejem. Maso necháme odležet v pokojové teplotě minimálně hodinu před samotnou přípravou. Na rozpálené grilovací pánvi opečeme steaky z každé strany cca 3 minuty (medium rare), poté je vložíme do vyhřátého kastrolu (můžeme poklást plátkem másla), přiklopíme poklicí, necháme 3 minutky odležet, osolíme a podáváme s různými omáčkami.

Detail odstavce: Hovězí steak na pánvi
Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu
Zveřejněno: 23.2.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: nutrie recept Manipulace s masem nutrie.

Nutrie se hned stahuje.V kožichu se nenechává...kůže se stahuje a namáčí do přípravků a pak napína. Vyčiní se.Nutrii se odstraní vnitřnosti a vše jak u králíka.Má zdravé maso, ktré se kdysi dodávalo do nemocnic...a taky se z něj dělaly výborné kobásy..vím to, protože jsme je doma měli a ne v malém množství...i zlaté nutrie :)

Zdroj: diskuze Nutrie recept Manipulace s masem nutrie.
Odesláno: 12.8.2017 uživatelem hana
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA HOVĚZÍ ZADNÍ KÝTU

Hovězí pečeně po cikánsku

Ingredience: 600 g zadního hovězího masa, 50 g uzené slaniny (nakrájené na nudličky), sůl, čerstvě mletý pepř, 2 lžíce sádla, 1 cibule (nakrájená nadrobno), 2 lžičky sladké papriky, 3 velká rajčata (spařená, sloupnutá a nakrájená na kostičky), 4 bílé papriky (nakrájené na kostičky), 3 lžíce hladké mouky, 200 ml zakysané smetany

Technologický postup: Maso osolte, opepřete a prošpikujte slaninou (viz recept na hovězí pečeni na víně). Předehřejte troubu na 200 °C. V litinovém hrnci s kovovými uchy opékejte na sádle asi 8 minut zvolna cibuli. Vložte maso (v celku) a osmahněte ho 3 minuty z každé strany, aby se zatáhlo. Přisypte sladkou papriku, rozmíchejte, přidejte rajčata, pokrájenou papriku, přiklopte a vložte do trouby. Po 20 minutách podlijte 400 ml vody a pečte hodinu a čtvrt doměkka; občas přelévejte vypečenou šťávou nebo dolévejte vodu. Měkké maso vyjměte. Hrnec se šťávou postavte na sporák a přes sítko a za stálého míchání přilijte mouku prošlehanou se 100 ml vody. Dolijte vodou na objem 700 ml. Míchejte a zvolna vařte půl hodiny. Osolte a opepřete, přidejte zakysanou smetanu a už jen prohřejte. Plátky masa přelévejte omáčkou, podávejte s houskovým knedlíkem.

Detail odstavce: Hovězí pečeně po cikánsku
Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu
Zveřejněno: 23.2.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RECEPTY NA HOVĚZÍ ZADNÍ KÝTU

Hovězí kýta na houbách

Ingredience: 500 g hovězí kýty, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g anglické slaniny, hrst hub, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 500 ml hovězího vývaru, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme dohněda. Přidáme nadrobno nakrájenou slaninu, zlehka orestujeme. Přidáme na kostičky nakrájené hovězí maso, podlijeme vývarem, přidáme houby a dva stroužky česneku a dusíme doměkka, podle potřeby přidáváme vývar. Před dokončením dochutíme solí a pepřem, můžeme přidat pár lžic smetany, zahustíme jíškou (z másla a mouky), povaříme 10 minut a můžeme servírovat. Servírujeme nejlépe s rýží nebo knedlíkem.

Detail odstavce: Hovězí kýta na houbách
Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu
Zveřejněno: 23.2.2017

RECEPTY NA HOVĚZÍ ZADNÍ KÝTU

Hovězí steak v troubě

Ingredience: 4 plátky válečku (eye round steak), olivový olej, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Maso poklepeme klouby, opepříme, potřeme olivovým olejem a necháme hodinu při pokojové teplotě odležet. Rozpálíme troubu na 190 °C a vložíme na pekáček plátky masa, které pečeme při stejné teplotě podle požadovaného stupně propečení. Rare (krvavý steak) kolem 23 až 26 minut cca na 58 °C. Medium rare (středně krvavý steak) 26 až 32 minut cca na 67 °C. Well done (propečený steak) pak 32 až 36 minut cca na 72 °C. V polovině pečení steaky otočíme. Po upečení, je osolíme a necháme pár minutek odpočinout pod pokličkou a následně podáváme.

Detail odstavce: Hovězí steak v troubě
Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu
Zveřejněno: 23.2.2017

RECEPTY NA HOVĚZÍ ZADNÍ KÝTU

Hovězí roládky z kýty

Ingredience: 600 g hovězí kýty (na plátky), 100 g sušené šunky, 150 g sušených rajčat naložených v oleji, čerstvá šalvěj, 500 ml hovězího vývaru, 100 ml červeného vína, 1 lžíce smetany, kousek másla, olej, pepř, sůl

Technologický postup: Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Poklademe plátky šunky, pokrájenými sušenými rajčaty a lístky šalvěje. Srolujeme a upevníme provázkem. Na oleji roládky opečeme ze všech stran, přidáme zbytek rajčat a pokrájené šunky, snítku šalvěje, podlijeme vínem a necháme skoro odpařit. Poté přilijeme vývar, pouze maximálně do výše masa, a dusíme doměkka. Nakonec zjemníme kouskem másla a smetanou, případně podle potřeby zahustíme dle zvyklostí a dochutíme solí a pepřem.

Detail odstavce: Hovězí roládky z kýty
Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu
Zveřejněno: 23.2.2017

VEPŘOVÁ PANENKA RECEPT

Vepřová panenka pečená

Suroviny:

  • 500 g vepřové panenky
  • 250 g anglické slaniny
  • 4 větší brambory
  • šlehačka
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • bazalka, tymián, česnek

Postup:

Vepřovou panenku očistěte a odblaňte. Panenku rozřízněte tak, aby ji bylo možné pohodlně naplnit plátky anglické slaniny. Takto připravenou panenku ochuťte kořením. Ideální je koření nasypat do misky nebo na prkénko a celou panenku v něm pořádně obalit.

Poté si připravte brambory, ty budou tvořit základ pekáče. Omyté brambory nakrájejte nejlépe na tenké plátky, přidejte k nim cibulku nakrájenou nadrobno. Posypte kořením (bazalkou, tymiánem) a samozřejmě nezapomeňte pořádně osolit. Celou tuto směs na závěr důkladně zamíchejte a nakonec přidejte šlehačku, na které nemusíte šetřit.

Do tohoto připraveného pekáče vložte panenku potřenou olivovým olejem a jako úplně poslední vrstvu můžete opět přidat pár plátků anglické slaniny. Nyní už stačí jenom péct maso v troubě zhruba hodinu a půl.

Detail odstavce: Vepřová panenka pečená
Zdroj: Vepřová panenka recept
Zveřejněno: 3.6.2014

RECEPTY NA HOVĚZÍ ZADNÍ KÝTU

Hovězí steak na grilu

Ingredience: 4 plátky květové špičky (rump steak), olivový olej extra virgin, hrubozrnná mořská sůl, čerstvě drcený pepř, bylinky

Technologický postup: Nejprve gril rozehřejeme na vysokou teplotu. Rošt grilu potřeme tukem, aby se nám na steak obtiskla mřížka roštu. Steaky bohatě okořeníme pepřem, mírně potřeme olejem, položíme na rošt a grilujeme podle chuti z každé strany podle stupně propečení. Po upečení osolíme. Bylinky (šalvěj, rozmarýn) pokapeme na talíři nebo větší misce olivovým olejem, na koření položíme grilované horké steaky, pokapeme je také olejem, pak steaky několikrát otočíme, aby se dobře obalily v koření a bylinách. Steaky takto marinujeme 3 až 5 minut, pak je ještě jednou polijeme olivovým olejem a ihned podáváme.

Detail odstavce: Hovězí steak na grilu
Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu
Zveřejněno: 23.2.2017

RECEPTY NA HOVĚZÍ ZADNÍ KÝTU

Plátky z hovězí kýty

Ingredience: 600 g hovězích plátků z kýty, 50 g slaniny (v celku), 3 lžíce mouky, 30 g sádla, 20 g mrkve, 20 g petržele, 20 g celeru, 1 cibule, 3 kuličky nového koření, 2 kuličky černého pepře, 1 kulička jalovce, tymián, 1 bobkový list, ½ citronu, 500 ml hovězího vývaru, 1 dl červeného vína, sůl

Technologický postup: Hovězí kýtu nakrájíme na plátky o tloušťce cca 8 mm, naklepeme, osolíme, prošpikujeme slaninou. Takto připravené plátky obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme na rozpáleném sádle. V hluboké pánvi rozpustíme máslo a dorůžova na něm opečeme na kousky nakrájenou zeleninu – mrkev, celer a petržel. Když je zelenina opečená dozlatova, přidáme nakrájenou cibuli a restujeme. Čím tmavší uděláte tento základ, tím tmavší bude i výsledná barva omáčky. Když je zelenina s cibulí hotová, přidáme maso, jalovec, nové koření, pepř, bobkový list, tymián a nastrouhanou citronovou kůru, vše zalijeme vývarem a vínem, přikryjeme poklicí a necháme 50 minut dusit, maso by mělo být měkké. Během dušení je třeba maso občas zamíchat, aby se nepřichytávalo k plotně, a případně i trochu podlít vývarem. Měkké maso vyjmeme, z omáčky odebereme koření, zaprášíme moukou a vše ještě necháme chvíli provařit. Na závěr omáčku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Omáčku dochutíme pepřem, solí a citronovou šťávou, vložíme maso, krátce provaříme a můžeme servírovat. Vhodnou přílohou je rýže.

Detail odstavce: Plátky z hovězí kýty
Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu
Zveřejněno: 23.2.2017

RECEPTY NA HOVĚZÍ ZADNÍ KÝTU

Hovězí kýta se zeleninou

Ingredience: 800 g hovězí kýty, 100 g celeru, 100 g petržele, 50 g řapíkatého celeru, 120 g mrkve, 1 cibule, 2,5 dl hovězího vývaru, 1 dl červeného vína, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, bobkový list, špetka tymiánu, 10 kuliček černého pepře, pár kousků hřebíčku, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Cibuli oloupeme, nahrubo nakrájíme, vložíme do kastrolu s rozehřátým olejem a opečeme dozlatova. Přidáme protlak, víno, zalijeme vývarem a rozmícháme. Přidáme maso nakrájené na větší kostky, koření a prolisovaný česnek, osolíme, přiklopíme a dusíme, dokud maso nezměkne. Mezitím očistíme všechnu zeleninu a nakrájíme ji na větší kousky. Přidáme ji k měkkému masu a ještě podusíme, dokud zelenina nezměkne. Vše dochutíme solí a mletým pepřem a podáváme s čerstvou bagetou.

Detail odstavce: Hovězí kýta se zeleninou
Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu
Zveřejněno: 23.2.2017

VEPŘOVÁ PANENKA RECEPT

Vepřová panenka pečená v listovém těstě

Suroviny:

  • 2 špalíčky vepřové panenky (každý cca 300 g)
  • 6 silnějších plátků šunky
  • 1 balení rozváleného listového těsta (250 g)
  • 4 lžíce oleje
  • 1 žloutek
  • celý kmín
  • drcený pepř, sůl

Postup:

Vepřovou panenku dobře očistěte, odblaňte a místa, kde je moc tuku, odkrojte. Osolte, opepřete a zprudka krátce orestujte ze všech stran na rozpáleném oleji. Maso musí zůstat uvnitř syrové. Špalíčky masa nechte zchladnout, pak je zabalte nejdříve do plátků šunky a poté ještě do plátů listového těsta. Okraje těsta spolu dobře spojte, aby se při pečení nerozevíralo. Maso tak zůstane uvnitř šťavnaté a nevysuší se.

Zabalené maso přeložte na plech pokropený studenou vodou, povrch těsta potřete žloutkem a posypte kmínem. Vše vložte do trouby vyhřáté na 190 ˚C a pečte 12–15 minut dozlatova. Upečené maso vyjměte z trouby a nechte odpočinout. Pak válečky nakrájejte na silnější plátky a podávejte například s cherry rajčátky, které si krátce orestujete na olivovém oleji, nebo třeba s pepřovou omáčkou.

Detail odstavce: Vepřová panenka pečená v listovém těstě
Zdroj: Vepřová panenka recept
Zveřejněno: 3.6.2014

VEPŘOVÁ KÝTA - RECEPTY PRO ZAČÁTEČNÍKY

Vepřová kýta na paprice

Ingredience: 4 plátky vepřové kýty, 1 cibule, olej, 500 ml mléka, 200 ml zakysané smetany, bobkový list, sůl, mletý černý pepř, 1,5 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mleté sladké papriky, 200 ml masového vývaru

Technologický postup: Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli dorůžova, přidáme na plátky nakrájenou, naklepanou, osolenou a opepřenou kýtu, poprášíme paprikou a zprudka opečeme z obou stran. Přidáme bobkový list, zalijeme vývarem a dusíme doměkka (v tlakovém hrnci asi 25 minut). Pak maso vyndáme, asi v půllitru mléka rozkvedláme lžíci a půl hladké mouky a nalijeme do omáčky. Mouku pořádně provaříme za stálého míchání, aby se nám omáčka nepřipálila (cca 20 minut). Nakonec vmícháme kelímek zakysané smetany. Podáváme s knedlíky.

Detail odstavce: Vepřová kýta na paprice
Zdroj: Vepřová kýta - recepty pro začátečníky
Zveřejněno: 16.5.2016

RECEPTY NA HOVĚZÍ ZADNÍ KÝTU

Hovězí steak s pepřovou omáčkou

Ingredience: 4 plátky květové špičky (rump steak), 2 lžíce oleje, mletý pepř, sůl, smetana

Technologický postup: Steaky jemně naklepeme, abychom nenarušili jejich strukturu (stačí pouze klouby rukou). Dobře posypeme pepřem a potřeme olejem. Nesolíme. Rozehřejeme těžkou pánev, nejlépe litinovou nebo grilovací pánev. Vložíme maso, dobu pečení z každé strany volíme podle stupně propečení. Po dané době otočíme a opečeme z druhé strany. Hotové steaky vyjmeme, osolíme, necháme na teplém místě, přiklopíme a doděláme omáčku. Výpek z pánve zalijeme smetanou, osolíme a přidáme mletý pepř. Krátce povaříme, aby omáčka zhoustla. Hotovou omáčkou pak pepřové steaky na talíři přelijeme. Pokud chceme omáčce dodat výraznější chuť, přidáme do pánve vysmažit i kousek uzeného špeku. Omáčku můžeme ještě zjemnit kouskem másla.

Detail odstavce: Hovězí steak s pepřovou omáčkou
Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu
Zveřejněno: 23.2.2017