Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

RECEPTY LOSOS NA PÁNVI

Marinovaný pečený losos

Ingredience: 2 filety lososa, 1 lžíce oleje, šťáva z ½ citronu, bílý pepř, sušený česnek, sůl, olivový olej, bazalka, sterilovaná kapie

Technologický postup: Na marinádu smícháme všechny ingredience (šťáva z ½ citronu, bílý pepř, sušený česnek, sůl, olivový olej, bazalka) a vložíme do ní lososa. Necháme alespoň hodinu odležet. Rozpálíme lžíci oleje na pánvi, vložíme maso i s marinádou, nejprve opečeme zprudka po obou stranách, aby se maso zatáhlo, a pak zvolna propékáme po obou stranách. Celkově asi 10 až 15 minut. Mezitím si natrháme lístky bazalky. Na talíři posypeme hotovou rybu bazalkou a proužky kapie. Podáváme s přírodní rýží nebo pečivem.

Zdroj: Recepty na lososa

Diskuze: Recepty na karlovarský houskový knedlík

My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.

Zdroj: diskuze Recepty na karlovarský houskový knedlík
Počet odpovědí: 0

Pečený losos v celku v troubě

Ingredience: losos, sůl, pepř, 3 cibule, 5 stroužků česneku, olivový olej

Postup: Lososa umyjeme a osušíme. Poté jej osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Dáme na plech nebo pekáč, podlijeme malým množstvím oleje a pečeme odkrytého. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a na kousky nakrájený česnek a podlijeme malým množstvím vody.

Jako přílohu si můžeme připravit dušenou zeleninu: Na pánvi rozpálíme olej, přidáme na kolečka nakrájený pórek, fazolové lusky, houby (můžeme použít i mraženou zeleninu, například „Čínskou směs“). Vše osmahneme a poté chvíli podusíme. Osolíme, opepříme a přidáme trochu sójové omáčky. Lososa podáváme s chlebem a podušenou zeleninou.

Zdroj: Pečený losos

Diskuze: Hodnocení receptů na krkovici.

Velmi dobré recepty.

Zdroj: diskuze Hodnocení receptů na krkovici.
Počet odpovědí: 0

Pečený losos na medu

Ingredience: 3 svazky ředkviček, 1 lžička medu, 1 lžíce koriandru, trocha drceného pepře, 1 feferonka, 4 plátky lososa, trocha soli, 1 limetka, 1 lžička másla, trochu olivového oleje, cukru a vinného octa

Postup: Ředkvičky očistíme a nakrájíme. V misce smícháme med, nasekaný čerstvý koriandr, drcený pepř a nakrájenou feferonku bez jadérek. Lososa osolíme, pokapeme šťávou z limetky, potřeme směsí a 30 minut marinujeme. Na pánvi rozpustíme máslo s trochou oleje a přidáme ředkvičky. Lehce je pocukrujeme a krátce podusíme. Lososa opečeme na oleji po obou stranách. Ihned podáváme, a aby ředkvičky neztratily barvu, pokapeme je vinným octem.

Zdroj: Pečený losos

Diskuze: Čaj z rýmovníku

Kolik listů rýmovníku se dává do čaje? Některé recepty mají 1 list na šálek vody, jiné 5 lístků na 1/4 litru, takže jak to je? Děkuji za odpověď. Špičková

Zdroj: diskuze Čaj z rýmovníku
Počet odpovědí: 3

Grilovaný losos

Ingredience: 4 porce lososa, 50 g rozehřátého másla, grilovací koření, nasekaná petržel, čerstvá zelenina (cuketa, paprika a cibule), bageta, pepř, sůl, Baskická omáčka s pepřem

Technologický postup: Smícháme dohromady rozehřáté máslo, nadrobno nasekanou čerstvou petrželku a grilovací koření. Dále si připravíme kousky lososa, které opepříme a osolíme. Takto připraveného lososa potřeme připravenou směsí a vložíme na středně rozehřátý gril. Grilujeme po obou stranách cca 18–20 minut (podle potřeby). Přitom lososa potíráme marinádou a obracíme. Jakmile je losos hotový, můžeme jej servírovat s Baskickou omáčkou. Jako přílohu doporučujeme grilovanou zeleninu, popřípadě grilované bagetky.

Zdroj: Recepty na lososa

Diskuze: Re: smoothie recepty komentář

No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář
Počet odpovědí: 1

Pečený losos na másle

Ingredience: 2 plátky lososa, sůl, citronová šťáva, mletý kmín, čerstvý tymián, máslo, hladká mouka

Postup: Čisté a osušené rybí plátky pokapeme citronem a necháme 10 minut odpočinout, mezitím si nadrobno nasekáme čerstvý tymián. Poté rybí plátky osolíme, okmínujeme a obalíme v mouce s tymiánem. Filé opečeme na másle z obou stran a podáváme. Losos na másle je výborný s bramborovou přílohou.

Zdroj: Pečený losos

Diskuze: domácí šunka

Nedávno jsem si pořídili bytelnou formu na šunku z webu www.formanasunku.cz a musím říce, že je to skvělé. Invesctice okolo tisícovky se určitě vyplatí. Celá rodina domací šunku milujeme. Jsem ráda, že to chutná i dětem. Vím co jedí, alespoń u něčeho ,) Děkuji za tipy na nové recepty.

Zdroj: diskuze Domácí šunka
Počet odpovědí: 0

Pečený losos se špenátem

Ingredience: 600 g čerstvého lososa bez kůže, 25 g másla, 1 svazek hladké petrželky, 1 citron, 125 g mladých špenátových lístků, 1 baby salát, 120 g mrkve, 1 polévková lžíce olivového oleje, sůl, pepř, balzamikový ocet

Postup: Rybu nakrájejte na porce, položte na kus pečicího papíru, posypte solí a pepřem. V malé pánvi nebo kastrůlku rozehřejte máslo, zalijte ho citronovou šťávou a nalijte na porce ryby. Nechte 10 minut odležet. Špenát dobře vyperte, nasypte do mísy, přidejte natrhaný baby salát a na nudličky nakrájenou karotku. Směs zalijte šťávou z 1/2 citronu, olejem, několika kapkami balzamikového octa, osolte, opepřete a zlehka promíchejte. Pak rybu i s pečicím papírem položte na středně rozehřátou pánev. Osmažte z jedné strany, otočte a opečte i druhou stranu. Na talíře rozdělte zeleninu a přidejte usmažené porce ryby. Podávejte s pečenými bramborami a jogurtovým dipem. Losos může být i mražený, ale předem povolený.

Zdroj: Pečený losos

Diskuze: smoothie recepty komentář

Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento mixersmoothie.cz/smo… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář
Počet odpovědí: 1

Losos na másle

Ingredience: 4 ks filet lososa, sůl, mletý kmín, čerstvý tymián, citronová šťáva, hladká mouka

Technologický postup: Čisté a osušené rybí plátky pokapeme citronem a necháme 10 minut odpočinout. Čerstvý tymián nasekáme nadrobno. Rybí plátky osolíme, okmínujeme a obalíme v mouce s tymiánem. Rybí filé opečeme na másle z obou stran a podáváme s bramborovou přílohou, lososa přelijeme výpekem.

Zdroj: Recepty na lososa

Vepřová krkovice na pánvi

Ingredience: 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 50 ml vína, 2 vepřové krkovičky, sůl, pepř, rozmarýn

Postup: Na rozpáleném oleji v pánvičce necháme rozvonět česnekový stroužek a větvičku rozmarýnu. Na provoněný olej vložíme osušené slabší plátky krkovičky a prudce je necháme osmažit z každé strany. Maso osolíme, opepříme a podlijeme suchým vínem. Víno necháme redukovat, plátky masa občas obrátíme. Maso smažíme do křupava a ihned pokládáme na talíř. Minutka z vepřové krkovice na pánvi zachutná s bramborovou přílohou nebo se zeleninovým salátem.

Zdroj: Krkovice - nejlepší recepty

Zdravá lehká večeře s vejcem

Ingredience: 400 g brokolice, 300 g kuřecího masa, 3 vejce, ocet, hořčice, olej, sůl, pepř

Postup: Brokolici uvaříme na páře, kuřecí maso nakrájíme na nudličky a osmahneme na teflonové pánvi. Smícháme s brokolicí a natvrdo uvařenými nakrájenými vejci. Zalijeme zálivkou z oleje, octa a hořčice, osolíme, opepříme. Podáváme s celozrnným chlebem nebo toustem.

Zdroj: Zdravá večeře – recepty

Pečený losos s citronem

Ingredience: 2 filety lososa, sůl, plátek citronu, citronová šťáva z jednoho citronu, voda

Postup: Z filetů odřízneme kůži a zbavíme je zbývajících kostí. Kosti najdeme tak, že po filetách přejíždíme prsty. Tvrdé kousky (kosti) vytahujeme pinzetou. Filety opláchneme, osolíme a v zapékací nádobě polijeme z obou stran citronovou šťávou. Na každou porci položíme plátek citronu a podlijeme vodou. Přiklopíme a asi 20–30 minut pečeme ve středně horké troubě. Dle potřeby podléváme. Podáváme s bramborami, které polijeme citronovou šťávou z lososa.

Zdroj: Pečený losos

Filé bez kostí s rýží, mrkví, hráškem a kukuřicí

Dejte vařit rýži. Připravte si rybu. Při ochucování ryby dejte pozor na směsi koření, které mohou být velmi slané. Použijte raději jednodruhové koření dle vaší chuti. Filé orestujte na másle. Hotovou rybu vyjměte z pánve a nechte v teple. Na pánvi poduste zeleninu. Až je měkká (pozor nerozvařit) přidejte uvařenou rýži a smíchejte. Dochuťte a podávejte s kouskem filé a ozdobou z čerstvé zeleniny.

Zdroj: Zdravá večeře – recepty

Losos s estragonovou omáčkou podle Pohlreicha

Ingredience: 400 g lososa, máslo, jarní cibulka, 2 dl bílého vína, bílý vinný ocet, 4 žloutky, citronová šťáva, rajče, sůl, pepř, estragon, tymián, máta

Technologický postup: Talíř nebo zapékací mísu vytřeme máslem, rovnou osolíme a opepříme. Dno vyložíme tenoučkými plátky lososa, z vrchu také osolíme a opepříme. Přidáme nasekanou jarní cibulku. V rendlíku ohřejeme asi 2 dl bílého vína s kapkou bílého vinného octa, osolíme a opepříme a svaříme. Žloutky vmícháme do vinného základu a prošleháme. Estragon, tymián a mátu nasekáme nadrobno a přidáme do hrnce s kapkou citronové šťávy. Směsí přelijeme plátky lososa. Dáme do trouby na slabé 2 minutky zapéct dozlatova. Ozdobíme rajčetem nakrájeným na kostičky a lístky máty.

Zdroj: Recepty na lososa

Mleté maso s bramborem

Suroviny: 500 g mletého masa, 2 cibule, 300 g anglické slaniny, sůl, pepř, 1 lžička hořčičného semínka, olej

Technologický postup: Anglickou slaninu orestujeme společně s cibulí lehce do zlatova a necháme pak vychladnout. Potom dobře promícháme mleté maso, sůl, pepř, hořčičné semínko a směs slaniny s cibulí. Takto vzniklou směs necháme 30 minut odležet, poté vytvoříme placky, které opečeme na pánvi do zlatova. Můžeme podávat s vařeným bramborem a pikantním dresinkem.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Zdravá večeře pro muže

Pečený losos s pečenou dýní a bramborami, spolu s listovým salátem, lusky a paprikami

Losos

Upečte ho klasicky kůží dolů v troubě předehřáté na 200 °C, jen osolte a opepřete, můžete i lehce pokapat citrónem nebo limetkou.

Brambory s dýní

Brambory i dýni si nakrájejte na stejně velké kousky, osolte, opepřete a lehce pokapejte olivovým olejem, můžete péct dozlatova vedle lososa, a to cca 30 minut.

Salát

Smíchejte listy římského salátu s klíčky hrášku, rajčátka a červenou cibuli. Použijte dressing z olivového oleje, vinného octa, dobré hořčice, soli a pepře.

Papriky s lusky

Kupte nepálivé papriky spolu s čerstvými fialovými hráškovými lusky, které orestujte cca 8 minut na pánvi na kapičce olivového oleje. Paprika se krásně rozvoní a zesládne a lusky se prohřejí a zůstanou pěkně křupavé.

Takto připravená večeře pro muže jej zasytí, lahodí oku a i objemově potěší. Věřte, nebude mít hlad.

Obecně platí, že večeře již neobsahuje velké množství sacharidů. Můžete si dopřát maso od oběda se zeleninovou přílohou, vhodné jsou i ryby. Večeři (zvláště u dětí a mužů) je možné doplnit celozrnným pečivem, ale nemělo by hrát hlavní roli, důležité jsou především bílkoviny a zelenina. Základem zdravého stravování v rodině je společné stolování a společné jídlo jen s menšími obměnami u jednotlivých strávníků. Neznamená to tedy, že si dá máma s dětmi k večeři zeleninový salát s kuřecím masem a táta dostane párky a rohlíky. Jak by se taková společná večeře vyvíjela dál, není třeba popisovat. Zkusme tedy vařit tak, aby jídlo chutnalo všem a všichni z něho měli ten správný užitek (i požitek a zážitek). Důležité je, aby jídlo bylo pestré, bohaté na potřebné živiny, tvořené kvalitními surovinami a podávané ve vhodnou denní dobu.

Zdroj: Zdravá večeře – recepty

Pečený losos s bylinkami

Ingredience: 1 porce lososa, 1 česnek (nadrobno nakrájený), bazalka (pár lístků nadrobno nakrájených), hladkolistá petržel (pár lístků nadrobno nakrájených), šťáva z 1/2 citronu, sůl, pepř, několik lžic olivového oleje (cca 0,5 dl)

Postup: Rybu osolte, opepřete a pomažte olivovým olejem z obou stran. Dejte smažit na rozpálenou pánev. Mezitím si v misce smíchejte olivový olej, bylinky, špetku soli, česnek, citronovou šťávu a větší množství pepře. Nechte odpočívat. Do bylinkové omáčky můžete přidat ještě rukolu. Rybu osmahněte z obou stran. Jakmile je hotová, pokryjte vršek bylinkovou omáčkou a můžete podávat na čerstvém salátu.

Zdroj: Pečený losos

Pečený losos s bramborem

Ingredience: steak z lososa, citron, rozmarýn, olivový olej, sůl, pepř, brambory

Ingredience na bazalkový dip: lístky bazalky, 3 lžíce ricotty, 2 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, citronová šťáva

Postup: Steak z lososa omyjeme a osušíme. Přendáme ho na alobal, opepříme, dáme snítku rozmarýnu, kolečko citronu, zakápneme kapkou olivového oleje a zabalíme. Pečeme v troubě na 180 stupňů, cca 15 minut. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Scedíme a přidáme trošku másla. Nakrájíme na kolečka.

Na dip smícháme ricottu s bílým jogurtem, vmícháme nasekanou bazalku, osolíme, opepříme a doladíme citronovou šťávou.

Zdroj: Pečený losos

Uzený losos se zálivkou

Ingredience: 200 g uzeného lososa, 2 lžíce čerstvého kopru, 100 g salátové okurky, 150 g Cottage, citron, sůl, 2 lžíce olivového oleje

Technologický postup: Citron řádně omyjeme. Z jedné poloviny vymačkáme šťávu a druhou polovinu použijeme na ozdobu. Čerstvý kopr jemně usekáme. Okurku omyjeme, osušíme a pomocí škrabky nakrájíme na dlouhé nudle. Cottage promícháme s jednou lžící usekaného kopru a podle chuti osolíme. Připravíme si zálivku – olej promícháme s citronovou šťávou, jednou lžící usekaného kopru a necháme 15 minut rozležet. Na talíře rozložíme do půlkruhu plátky lososa a do středu navršíme ochucený Cottage. Na zbylou část talíře aranžujeme pruhy zelené okurky a vše zakapeme zálivkou. Ozdobíme kouskem citronu a snítkou kopru. Jako přílohu k uzenému lososu se zálivkou podáváme opečený toast z bílého chleba.

Zdroj: Recepty na lososa

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a sýrem, zeleninový salát

Vhodnější verzi těstovin s kečupem připravíte velice snadno. Na pánvi rozehřejte olej, na kterém orestujte česnek. Když začíná zlátnout, přidejte bazalku a zralá rajčata (nebo loupaná rajčata v plechovce), která co nejvíce rozmačkejte. Lehce osolte a opepřete. Až začne směs probublávat, tak rajčatovou směs propasírujte. Rajčatovou omáčku dejte zpět na pánev, dochuťte troškou cukru a zredukujte na vámi požadovanou hustotu. Během přípravy uvařte těstoviny. Těstoviny podávejte se strouhaným sýrem a zeleninovým salátem. Zbylou omáčku můžete uschovat v lednici nebo zamrazit.

Zdroj: Zdravá večeře – recepty

Mleté maso na špejli

Suroviny: 600 g mletého masa, 2 stroužky českého česneku, svazek jarní cibulky, 1 vejce, sůl, pepř, lžička mleté pálivé papriky, olej

Technologický postup: Česnek oloupeme a utřeme se špetkou soli. Jarní cibulku omyjeme a nasekáme na drobno. Do mísy dáme mleté maso, přidáme česnek a cibulku, přidáme vejce, směs osolíme, opepříme a dochutíme pálivou paprikou. Masovou směs dobře promícháme a na špejli vytvoříme váleček. Masové tyčinky grilujeme na předehřátém grilu nebo pánvi ze všech stran dozlatova. Můžeme zdobit kolečky cibule. Můžeme podávat s vařeným bramborem nebo pečivem a pikantním dresinkem.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Hrníčkové recepty jsou sladké i slané

Hrnková metoda k přípravě pokrmů není zaměřená pouze na sladké, ale i na slané pokrmy.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Pečený losos v alobalu

Ingredience: 2x 170g steaky lososa, 6 lžic olivového oleje, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 1 kávová lžička soli, 1 kávová lžička mletého pepře, 1 lžíce čerstvě nasekané petrželky, 1 kávová lžička sušené bazalky, 2 drcené stroužky česneku

Postup: Ve skleněné míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř, česnek, bazalku a petrželku. Vložte lososa a důkladně jej obalte marinádou. Přikryjte a nechejte hodinu odpočívat v lednici. Rybě prospěje, když ji v marinádě alespoň jednou otočíte. Předehřejte troubu na 190 °C. Ustřihněte si dostatečný kus alobalu (je lepší alobal zdvojnásobit ve dvou vrstvách, aby se neprotrhl). Položte filety na alobal a dobře utěsněte, aby nevytekla šťáva. Vložte balíčky do ohnivzdorné mísy a pečte 40 minut. Hotovou rybu můžete přizdobit plátkem citronu a snítkou zelené petrželky.

Zdroj: Pečený losos

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP

NABÍDKA OBCHODU