Téma: 

recepty medailonky z vepřové panenky


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VEPŘOVÁ PANENKA RECEPT

Medailonky z vepřové panenky na rozmarýnu

Suroviny:

  • 500 g vepřové panenky
  • sůl
  • rozmarýn
  • provázek

Postup:

Nakrájejte vepřovou panenku na stejně velké kusy – medailonky. Jemně je potřete solí a posypte čerstvým pepřem, nejvhodnější k vepřovému masu je pepř růžový. Připravte si snítky rozmarýnu a provázkem je ke každému špalíčku panenky přivažte. Rozpalte si pánev, nejlépe steakovou, s minimem oleje a panenku na ní opečte. Z každé strany zhruba 4 minuty. Podávejte s bramborami nebo chlebem, dle chuti můžete doplnit různými dipy.

Detail odstavce: Medailonky z vepřové panenky na rozmarýnu
Zdroj: Vepřová panenka recept
Zveřejněno: 3.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Hodnocení receptů na krkovici.

Velmi dobré recepty.

Zdroj: diskuze Hodnocení receptů na krkovici.
Odesláno: 27.12.2018 uživatelem Ivana Müllerová
Počet odpovědí: 0

VEPŘOVÁ PANENKA RECEPT

Medailonky z vepřové panenky s brokolicí a nivou

Suroviny:

  • 400 g vepřové panenky
  • 100 g Nivy
  • 200 g brokolice
  • 100 g plátkového sýra
  • kelímek smetany
  • sůl, pepř
  • 1 cibuli
  • olej

Postup:

Panenku nakrájejte na plátky, lehce naklepejte, osolte a opepřete. Vložte do rozehřátého oleje. Opečte po obou stranách a maso vyjměte. Nakrájejte cibuli na půlkolečka a na pánev přidejte nastrouhanou Nivu a brokolici. Zalijte troškou vody a smetanou a provařte, až se sýr rozpustí, přidejte maso, poklaďte nudličkami plátkového sýra a zapečte. Hotové medailonky přelévejte omáčkou.

Detail odstavce: Medailonky z vepřové panenky s brokolicí a nivou
Zdroj: Vepřová panenka recept
Zveřejněno: 3.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: smoothie recepty komentář

No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář
Odesláno: 27.11.2017 uživatelem Mášinka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VEPŘOVÁ PANENKA RECEPT

Medailonky z vepřové panenky dle profesionálů

Suroviny (pro 1 osobu):

  • 150 g vepřové panenky
  • 100 g fettucine
  • 4 lístky čerstvé bazalky
  • 2 dcl smetany na vaření
  • 5 cherry rajčátek
  • olivový olej, sůl, pepř

Postup:

Panenku nakrájejte na 3 medailonky, které zprudka opečte na pánvi na olivovém oleji. Poté pánev spolu s cherry rajčátky vložte do trouby předem vyhřáté na 180 stupňů. Čerstvé fettucine ponořte do vroucí osolené vody a vařte 5 minut.

Na druhou pánev nalijte smetanu, přiveďte ji k varu, osolte, opepřete a ochuťte najemno nakrájenou čerstvou bazalku. Těstoviny po vyjmutí z vroucí vody přidejte do pánve, promíchejte s omáčkou a servírujte spolu s medailonky a pečenými rajčátky.

Detail odstavce: Medailonky z vepřové panenky dle profesionálů
Zdroj: Vepřová panenka recept
Zveřejněno: 3.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: domácí šunka

Nedávno jsem si pořídili bytelnou formu na šunku z webu www.formanasunku.cz a musím říce, že je to skvělé. Invesctice okolo tisícovky se určitě vyplatí. Celá rodina domací šunku milujeme. Jsem ráda, že to chutná i dětem. Vím co jedí, alespoń u něčeho ,) Děkuji za tipy na nové recepty.

Zdroj: diskuze Domácí šunka
Odesláno: 28.6.2015 uživatelem Petra
Počet odpovědí: 0

VEPŘOVÁ PANENKA RECEPT

Medailonky z vepřové panenky nasladko

Suroviny:

  • 8–12 vepřových medailonků
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce oleje
  • 40 g másla
  • 1 cibule
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 6 lžic medu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce nasekané zelené petrželky, chilli podle chuti

Postup:

Z vepřové panenky nakrájejte napříč malé plátky (medailonky) silné 3–4 cm. Medailonky lehce naklepejte, osolte a opepřete. Poté je opečte z obou stran na olejem potřené pánvi a upečené dávejte stranou. Do pánve přidejte máslo. Když se máslo rozpustí, vsypte najemno nakrájenou cibulku, kterou necháte zesklovatět. Pak vmíchejte ořechy, med, citrónovou šťávu, petrželku, případně chilli. Nakonec do pánve vraťte medailonky a vše společně krátce prohřejte. Jako příloha je vhodná rýže nebo kuskus.

Detail odstavce: Medailonky z vepřové panenky nasladko
Zdroj: Vepřová panenka recept
Zveřejněno: 3.6.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: smoothie recepty komentář

Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento mixersmoothie.cz/smo… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář
Odesláno: 29.12.2016 uživatelem Skokova
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VEPŘOVÁ PANENKA RECEPT

Medailonky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou

Suroviny (pro 2 osoby):

  • 1 vepřová panenka
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • olej
  • 2 lžíce bílého vína
  • 50–100 ml smetany
  • 50 ml horké vody

Postup:

Panenku nakrájejte na medailonky asi 1–1,5 cm vysoké. Nenaklepávejte, jen klouby prstů protlačte. Medailonky obalte v mouce smíchané se solí a pepřem (přebytečnou mouku oklepte) a na oleji zprudka osmahněte dozlatova, poté dopečte na mírnějším ohni.

Medailonky vyjměte, snižte teplotu na minimum a přilijte horkou vodu. Promíchejte, přidejte víno, smetanu, sůl a pepř, chvíli povařte – a máte omáčku na zalití medailonků.

Jako příloha se asi nejlépe hodí opečené brambory.

Detail odstavce: Medailonky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou
Zdroj: Vepřová panenka recept
Zveřejněno: 3.6.2014

VEPŘOVÁ PANENKA RECEPT

Medailonky z vepřové panenky na houbovém ragú

Suroviny (na 4 porce):

  • 800 g vepřové panenky
  • 200 g směsi hlívy ústřičné, žampiónů a hub šitake
  • 2 dcl smetany na šlehání
  • sůl, pepř a čerstvý koriandr podle chuti
  • olivový olej na restování
  • čerstvá bageta

Postup:

Vepřovou panenku naporcujte, osolte, opepřete a na pánvičce upečte doměkka. Na houbové ragú nejdříve na olivovém oleji orestujte šalotku. Pak přidejte na větší kousky nakrájenou hlívu ústřičnou, šitake, žampióny a poduste. Po chvilce zalijte smetanou, osolte, opepřete a omáčku nechejte zredukovat. Nakonec ragú dochuťte čerstvým, nadrobno nakrájeným koriandrem. Jako přílohu lze podávat například čerstvě opečenou bagetu. Vhodná je i dušená rýže.

Detail odstavce: Medailonky z vepřové panenky na houbovém ragú
Zdroj: Vepřová panenka recept
Zveřejněno: 3.6.2014

RECEPTY NA SRNČÍ MEDAILONKY

Srnčí medailonky na smetaně

Ingredience: 250 ml smetany, 4 porce srnčí panenky, 3 lžičky mleté sladké papriky, 1 cibule

Ingredience podle chuti: sůl, koření na divočinu

Postup: Panenku nakrájíme na steaky, osolíme a posypeme směsí na divočinu. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso a ze všech stran zprudka opečeme. Přidáme mletou papriku a podlijeme vodou. Dusíme do změknutí, potom maso vyndáme, ke šťávě přilijeme smetanu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec omáčku rozmixujeme. Srnčí panenku na smetaně podáváme s těstovinami, knedlíkem nebo bramborem.

Detail odstavce: Srnčí medailonky na smetaně
Zdroj: Recepty na srnčí medailonky
Zveřejněno: 15.2.2019

VEPŘOVÁ PANENKA RECEPT

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Suroviny:

  • 300 g vepřové panenky
  • 2 vrchovaté kávové lžičky nakládaného zeleného pepře
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 3 dl smetany na vaření (10%)
  • 1 vrchovatá kávová lžička hladké mouky
  • 1 špetka soli

Postup:

Panenku odblaňte a naporcujte přibližně na stejné kusy, cca 1,5 cm vysoké medailonky. Na pánvi rozpalte olej a medailonky zprudka opečte z obou stran, vyjměte z pánve a uložte do tepla. Do výpeku přidejte pepř, krátce prohřejte a zalijte smetanou se zašlehanou lžičkou mouky. Provařte ještě pár minut za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne. Dle chuti osolte. Maso můžete vrátit do omáčky prohřát, nebo rovnou servírovat a omáčkou jen přelít.

Detail odstavce: Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
Zdroj: Vepřová panenka recept
Zveřejněno: 3.6.2014

RECEPTY NA SRNČÍ MEDAILONKY

Srnčí medailonky na myslivecký způsob

Ingredience: srnčí kýta, sůl, pepř, divoké koření, 1 polévková lžíce mouky, vývar, 1 lžíce másla, šípková marmeláda, 200 ml červeného vína, citron, brusinky

Postup: Srnčí kýtu nakrájíme na medailonky (4 plátky na jednu porci), naklepeme, okořeníme, opečeme, výpek zaprášíme, zalijeme vývarem, přidáme máslo, šípkovou marmeládu, víno a vše provaříme. Při podávání podlijeme šťávou, nahoru položíme kolečko citronu a brusinky. Srnčí po myslivecku podáváme s hranolky.

Detail odstavce: Srnčí medailonky na myslivecký způsob
Zdroj: Recepty na srnčí medailonky
Zveřejněno: 15.2.2019

RECEPTY NA SRNČÍ MEDAILONKY

Srnčí medailonky s brusinkovou omáčkou

Ingredience: 8 ks srnčích medailonků à 80 g, 2 červené cibule, 200 g brusinek (kompotovaných nebo mražených), 5 špetek soli, 3 lžíce másla na pečení masa, 3 lžíce másla na omáčku, 2 lžíce cukru, 4 lžíce zakysané smetany, 1 hrst zelené petrželky

Ingredience na marinádu: 4 lžíce oleje, 3 špetky čerstvě mletého pepře, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1/2 lžičky mletého anýzu

Postup: Olej promíchejte s kořením a maso vložte alespoň na 3 hodiny do marinády. Brusinky sceďte, cibuli oloupejte a nadrobno nakrájejte. Na pánvi s rozehřátým máslem orestujte medailonky z každé strany 1/2 minuty. Medailonky osolte a pečte ještě přibližně 8 minut. Přikryjte a odstavte z ohně. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte brusinky, cibuli a cukr. Na silnějším ohni poduste za stálého míchání 5 minut. Nakonec přidejte do omáčky nasekanou petrželku. Medailonky podávejte přelité omáčkou s kopečkem zakysané smetany.

Detail odstavce: Srnčí medailonky s brusinkovou omáčkou
Zdroj: Recepty na srnčí medailonky
Zveřejněno: 15.2.2019

VEPŘOVÁ PANENKA RECEPT

Vepřová panenka „Kluci v akci“

Suroviny:

  • 800 g vepřové panenky
  • 8 stroužků česneku
  • ½ šálku najemno nasekané petrželky
  • ½ lžičky mořské soli
  • ¼ šálku a 2 lžíce olivového oleje

Postup:

Česnek a petrželku nasekejte najemno a smíchejte s olivovým olejem a mořskou solí. Do této marinády ponořte špalíčky panenky a nechte je naložené několik hodin, nejlépe přes noc.

Na troše olivového oleje upečte panenku dorůžova – nejdříve zprudka, poté pozvolna (ať je maso uvnitř šťavnaté) a během opékání potírejte marinádou.

Detail odstavce: Vepřová panenka „Kluci v akci“
Zdroj: Vepřová panenka recept
Zveřejněno: 3.6.2014

RECEPTY NA SRNČÍ MEDAILONKY

Srnčí medailonky z kýty

Ingredience: srnčí kýta, 300 ml červeného vína

Ingredience podle chuti: mletý pepř, sůl, citronová šťáva, čerstvý tymián, nakládaný zelený pepř

Ingredience podle potřeby: smetana ke šlehání

Postup: Srnčí kýtu očistíme a nakrájíme na medailonky. Opepříme čerstvě mletým pepřem (použijeme pepř čtyř barev). Maso dáme do mísy, přidáme čerstvé bylinky, nejlépe se hodí tymián či rozmarýn. Zalijeme kvalitním červeným vínem, pokapeme olejem, citronovou šťávou a necháme odležet nejlépe do druhého dne. Před přípravou necháme medailonky venku, aby maso mělo pokojovou teplotu. Pak je osušíme utěrkou a lehce naklepeme a osolíme. Na rozpáleném oleji opékáme srnčí medailonky zprudka, a to asi 3 minuty z každé strany. Maso vyjmeme a na výpek dáme nakládaný zelený pepř podle chuti a zalijeme smetanou, krátce povaříme a osolíme. Pepřovou omáčkou přeléváme maso na talíři. Je vhodné mít nahřáté talíře. Srnčí medailonky s pepřovou omáčkou podáváme nejlépe s opečeným bramborem.

Detail odstavce: Srnčí medailonky z kýty
Zdroj: Recepty na srnčí medailonky
Zveřejněno: 15.2.2019

RECEPTY NA SRNČÍ MEDAILONKY

Jak dělají srnčí medailonky Kluci v akci

Ingredience: 600 g srnčího hřbetu bez kosti, drcený jalovec, drcený růžový pepř, tymián, sůl, 40 g hladké mouky, 30 g přepuštěného másla, 100 g tyrolského špeku nebo sušené anglické slaniny, 1 dl hovězího vývaru, 3 dl smetany, 1 citron

Ingredience na bramborové noky: 700 g ve slupce vařených brambor, 40 g přepuštěného másla nebo oleje, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, sádlo

Postup: Kluci v akci očištěný srnčí hřbet nakrájí na medailonky, zlehka je poklepou pěstí a ochutí drceným jalovcem, růžovým pepřem, sušeným tymiánem a solí. Maso zlehka obalí v mouce a opečou na přepuštěném másle. Poté medailonky z pánve vyjmou, přidají na kostičky nakrájený špek a vypečou jej, podlijí vývarem, smetanou, ochutí citronovou kůrou a zredukují. Následně Kluci v akci maso vrátí, dochutí citronovou šťávou a prohřejí. Pokrm podávají s bramborovým noky, které po uvaření osmahnou na sádle.

Detail odstavce: Jak dělají srnčí medailonky Kluci v akci
Zdroj: Recepty na srnčí medailonky
Zveřejněno: 15.2.2019

KRŮTÍ MEDAILONKY

Krůtí medailonky s rýží

Ingredience: 600 g krůtích medailonků, 3 rajčata, 3 snítky tymiánu, 1 cibule, mletý pepř, olej, sůl

Postup: Očištěné krůtí medailonky opláchneme, osušíme, nakrájíme na medailonky, osolíme, opepříme a každý medailonek zabalíme do ruličky a sepneme párátkem. Rajčata spaříme ve vroucí vodě, pak prudce ochladíme studenou vodou, oloupeme, odstraníme jadérka a dužinu nakrájíme na kostičky. V pánvi na rozehřátém oleji medailonky opečeme, pak je vyndáme a uchováme v teple. Ve výpeku osmahneme oloupanou, na osminky nakrájenou cibuli. Opečené maso vrátíme zpět, přidáme rajčata, najemno nasekaný tymián a vše ještě společně prohřejeme. Podáváme s dušenou rýží. Pokud chcete recept uvařit zdravě, tak na rozpálené pánvi zatáhněte maso a dejte do parního hrnce dusit.

Detail odstavce: Krůtí medailonky s rýží
Zdroj: Krůtí medailonky
Zveřejněno: 21.1.2017

RECEPTY NA SRNČÍ MEDAILONKY

Zámecké srnčí medailonky

Ingredience: srnčí panenka, 1 lžička koření na divočinu, 1 lžička koření chilli a šípek (od Vitany), olivový olej, sůl, 1/2 žluté papriky, 1/2 zelené papriky, 1 bílá cibule, 1 červená cibule

Postup: Panenku nakrájíme na plátky, klouby prstů je mírně naklepeme. Z obou stran posolíme, posypeme kořením na divočinu, kořením chilli a šípek, zakapeme olivovým olejem, dáme do misky a necháme odležet. Maso zprudka opečeme na rozpálené pánvi. Když je maso opečené, vyndáme ho z pánve. Maso udržujeme v teple. Do výpeku dáme obě nakrájené cibule, orestujeme, přidáme papriky nakrájené na proužky a opékáme asi 2 minuty. Vrátíme maso. Podáváme s opečeným bramborem.

Detail odstavce: Zámecké srnčí medailonky
Zdroj: Recepty na srnčí medailonky
Zveřejněno: 15.2.2019

KRŮTÍ MEDAILONKY

Krůtí medailonky na grilu

Ingredience: 2 lžíce dijonské hořčice, 2 jablka, 400 g krůtích medailonků, 4 lžičky brusinkového džemu, 4 lžíce oleje, pepř, 1 hlávka libovolného salátu, 2 polévkové lžíce sójové omáčky nebo polévkové koření, sůl

Postup: Medailonky mírně osolíme a opepříme. Z oleje, hořčice a sójové omáčky připravíme marinádu a tou maso potřeme. Maso necháme uležet v chladu cca hodinu. Jablka rozkrojíme napůl, odstraníme jadřince a vzniklé jamky naplníme džemem. Takto připravené půlky jablek zabalíme do alobalu. Maso grilujeme asi 7 minut po každé straně, zabalená jablka pečeme na kraji grilu o něco dříve. Grilované krůtí medailonky servírujeme společně s grilovanými plněnými jablky.

Detail odstavce: Krůtí medailonky na grilu
Zdroj: Krůtí medailonky
Zveřejněno: 21.1.2017

RECEPTY NA SRNČÍ MEDAILONKY

Srnčí medailonky na houbách

Ingredience: 800 g srnčí plece, 400 g rajčat, 300 g čerstvých hub, 4 lžíce oleje, 60 g sádla, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 špetka chilli, 5 špetek soli

Ingredience na marinádu: 500 ml suchého červeného vína, 2 snítky tymiánu, 2 bobkové listy, 1 lžíce pomerančové kůry, ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře

Postup: Maso nakrájejte na plátky, dejte do misky, přidejte víno, bobkový list, tymián, pomerančovou kůru a pepř. Promíchejte a nechte marinovat cca 6 hodin. Na pánvi s rozehřátým sádlem opečte plátky marinovaného masa, dejte do pekáčku, přelijte scezenou marinádou a pečte v troubě doměkka. Očištěné houby nakrájejte a s nakrájenými rajčaty poduste na oleji. Osolte, přidejte petrželku a chilli. Maso podávejte s podušenými houbami.

Detail odstavce: Srnčí medailonky na houbách
Zdroj: Recepty na srnčí medailonky
Zveřejněno: 15.2.2019

VEPŘOVÉ KARÉ

Zapékané vepřové karé

Ingredience: 500 g vepřového karé, 300 g eidamu, 200 ml majonézy, olej, 2 cibule, sůl, mletý pepř, máslo, rýže, rozinky

Technologický postup: Pekáček lehce vymažeme olejem. Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Sýr nastrouháme. Troubu předehřejeme na 150 °C. Z karé nakrájíme tenké malé medailonky, které klademe těsně vedle sebe na dno pekáče. Vepřové mírně osolíme, opepříme a hustě zasypeme kolečky cibule. Pak na maso nalijeme majonézu a povrch posypeme sýrem. Zapékáme v předehřáté troubě asi 30 minut. Povrch sýra musí být růžový. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli stát, pak nakrájíme na čtverce. Zatím si uvaříme podle návodu rýži. V pánvi rozpustíme máslo a rozinky na něm osmahneme. Rozinky smícháme s uvařenou rýží.

Detail odstavce: Zapékané vepřové karé
Zdroj: Vepřové karé
Zveřejněno: 9.10.2016

KRŮTÍ MEDAILONKY

Krůtí medailonky s cuketou

Ingredience: 500 g krůtích medailonků, sůl, pepř, 1–2 lžíce polohrubé mouky, 3 stroužky česneku, 4 lžíce kečupu, 1 velká cibule, 1 sklenka piva, 1 pórek, 1 střední mladá cuketa, 2 lžíce oleje

Postup: Medailonky osolíme, opepříme a obalíme v mouce, orestujeme na rozehřátém oleji, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, společně osmahneme, přihodíme plátky česneku a zastříkneme kečupem. Zalijeme pivem, přidáme nakrájenou cuketu a pod pokličkou asi 25 minut podusíme. Pokrm odklopíme, přimícháme nudličky pórku a vše necháme ještě asi 3 minuty vařit. Dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat. Jako příloha se nejlépe hodí rýže nebo čerstvý chléb.

Detail odstavce: Krůtí medailonky s cuketou
Zdroj: Krůtí medailonky
Zveřejněno: 21.1.2017

KRŮTÍ MEDAILONKY

Krůtí medailonky na smetaně

Ingredience: 1 cibule, 500 g krůtích medailonků, 1 kelímek 33% smetany ke šlehání, 1 slepičí bujón, 4 kuličky nového koření, mletý černý pepř, máslo, 4 lístky bobkového listu, mletá sladká paprika, sůl, citron, hladká mouka

Postup: Krůtí medailonky si spolu s bobkovým listem, novým kořením a mletým pepřem uvaříme v tlakovém hrnci. Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci osmahneme cibuli dorůžova, přidáme mletou sladkou papriku, zalijeme vývarem z krůtích medailonků, přidáme slepičí bujón a necháme povařit. Omáčku zahustíme podle potřeby jíškou z másla a hladké mouky. Dále přilijeme smetanu ke šlehání a necháme provařit. Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou. Omáčku v závěru přecedíme a necháme v ní rozpustit kousek másla na zjemnění. Krůtí medailonky naservírujeme na talíř. Podáváme s houskovým knedlíkem přelitým omáčkou.

Detail odstavce: Krůtí medailonky na smetaně
Zdroj: Krůtí medailonky
Zveřejněno: 21.1.2017

VEPŘOVÁ PANENKA RECEPT

Vepřová panenka se špenátem

Suroviny:

  • vepřová panenka (panenská svíčková)
  • baby špenát
  • anglická slanina
  • česnek
  • olivový olej
  • hrubozrnná sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • provázek

Postup:

Panenku očistěte a nakrájejte cca na 4 cm silné špalíky. Osolte hrubozrnnou solí a posypte čerstvě mletým pepřem. Dále si nakrájejte oloupaný česnek a anglickou slaninu na tenké plátky, omyté a osušené listy baby špenátu zbavte stonků. Na pracovní desce vytvořte proužek z 1–2 plátků anglické slaniny (podle velikosti, klaďte vedle sebe). Položte na ně listy špenátu a plátky česneku (podle chuti a síly, cca 1 menší stroužek na 1 medailonek). Medailonky zabalte a zajistěte provázkem. Pomocí mašlovačky potřete volnou vrchní a spodní část panenky olivovým olejem a položte špalíček na suchou rozpálenou pánev. Opečte ze všech stran, maso se zatáhne. Rozhodně obracejte pomocí kleští, vařeček nebo jiného vhodného náčiní. Do medailonků nepíchejte, z masa by vytekla šťáva.

Opečené medailonky přendejte na pekáč nebo do mísy (z varného skla, zapékací), zakryjte poklicí nebo alobalem a v troubě rozpálené na 200 °C nechte 8–10 minut dopéct. Doba záleží na velikosti a množství medailonků. Pokud jich děláte víc najednou a máte je v pekáčku naskládané na těsno, bude potřeba spíše 10 minut a je vhodné uprostřed pečení medailonky prohodit (ty ze středu přesunout na kraj). Po vyndání z trouby, tedy před servírováním, nechte v zakrytém pekáči asi 10 minut dojít. Maso by mělo být růžové, rozhodně ne krvavé.

Podávejte například s opečeným bramborem a sušenými rajčaty. Nebo s bramborovou kaší, hranolky či pečivem.

Detail odstavce: Vepřová panenka se špenátem
Zdroj: Vepřová panenka recept
Zveřejněno: 3.6.2014